Luettelo Helsingin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Helsingin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Helsingin puistoissa, kaduilla ja aukioilla olevat pysyvät taideteokset ja muistomerkit. Ne kuuluvat joko Helsingin taidemuseon kokoelmiin, tai ovat julkisilla paikoilla olevia liikelaitosten, yritysten, valtion ja yksityisten tonteilla sijaitsevia ja näiden omistamia teoksia. Rakennusten sisällä olevia julkisia teoksia ei mainita. Luettelossa on myös hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita, mutta ei yksittäisten hautojen veistoksia. Helsingin luettelossa ei mainita pelkästään tekstejä sisältäviä muistolaattoja.

Helsingin julkiset taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhin Helsingin muistomerkeistä on 1700-luvun lopulla alkunsa saanut August Ehrensvärdin hauta ja muistomerkki Suomenlinnassa. Helsingin vanhimmaksi mainitaan myös Kauppatorilla vuonna 1835 paljastettu Keisarinnankivi.[1] Varsinainen statuomania, joka alkoi 1800-luvun lopulla, liittyi kansallisvaltioiden ja nationalismin syntyyn sekä kehitykseen.[2] Tämän kauden merkittäviä teoksia ovat Johan Ludvig Runebergin muistomerkki (Walter Runeberg, 1885), Aleksanteri II (Walter Runeberg ja Johannes Takanen, 1894) tai Topelius ja lapset (Ville Vallgren, 1932).

Mannerheimin vuonna 1960 valmistunut ratsastajapatsas liittyi alun perin 1910-luvun lopulla suunniteltuihin pääkaupungin itsenäisyys- ja vapaudenpatsassuunnitelmiin. 1950-luvun alussa käynnistynyt Mannerheimin patsashanke poisti pidäkkeet suunnitelmilta pystyttää patsaat muillekin Suomen valtiomiehille.[3] Läheisyyteen nousivat jalustoilleen K. J. Ståhlbergin (Wäinö Aaltonen, 1959), P. E. Svinhufvudin (Wäinö Aaltonen, 1961) ja Kyösti Kallion (Kalervo Kallio, 1962) patsaat ja ennen pitkää saivat muistomerkkinsä myös J. K. Paasikivi (Harry Kivijärvi), 1980, Risto Ryti (Veikko Myller, 1994), L. K. Relander (Matti Peltokangas, 1996) ja Urho Kekkonen (Pekka Jylhä, 2000).

Aikaisemmin julkisella taiteella tarkoitettiin julkisen sektorin julkisin tiloihin tuottamaa taidetta. Nykyisin julkinen taide koskee laajemmin ylipäätään kaikissa julkisissa tiloissa sijaitsevaa, saavutettavissa olevaa taidetta.[4] Helsingin taidemuseo vastaa Helsingin kaupungin julkisen taiteen hankkeista, prosenttiperiaatteella hankittavista taideteoksista ja julkisten teosten ylläpidosta. Julkisia teoksia hankitaan taidemuseon omilla määrärahoilla, prosenttirahaperiaatteella ja niitä saadaan myös lahjoituksina.[5]

Helsingissä on noin 500 ulkoveistosta, ympäristötaideteosta ja historiallista muistomerkkiä. Näistä Helsingin taidemuseon julkisen taiteen kokoelmaan kuuluu noin 250 Helsingin puistoissa, kaduilla ja aukioilla sijaitsevaa julkista taideteosta. Myös yritysten, valtion laitosten ja yksityisten tahojen omistamia teoksia on julkisilla paikoilla, kuten kiinteistöjen pihoissa.[5]

Tässä luettelossa ei mainita Helsingin metroasemilla tai niiden läheisyydessä olevaa metrotaidetta, josta on oma luettelonsa. Helsingin Arabianrannassa olevista noin 80 teoksesta vain osa on mainittu tässä luettelossa.[6] Eräs kokonaisuus Helsingin Ruskeasuolla on myös Invalidisäätiö Ortonin gallerian veistospuisto Invalidisäätiön puistossa.[7] Myös Didrichsenin taidemuseossa Kuusisaaressa avattiin veistospuisto vuonna 2014.[8]

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[9] Paikka[9] Alue[9] Kartalla Tekijä[9] Paljastusvuosi[9] Kuva
16. barrikadi Saepimentum tumultuarium Tenholantie 10. Invalidisäätiö Ortonin veistospuisto Ruskeasuo 60.2019°N, 24.9073°E Antero Toikka 1995 Antero Toikka 16 barrikadi Saepimentum tumultuarium 1995.jpg
Aallotar Didrichsenin veistospuisto Kuusisaari 60.1854°N, 24.8562°E Veikko Nuutinen 1995 Veikko Nuutinen Aallotar 1995.jpg
Aamulla/Vasikat Suursuon ostoskeskus, Pakilantie Maunula b Äkkijyrkkä, MiinaMiina Äkkijyrkkä 1978 Miina Akkijyrkka Aamulla Vasikat 1978.jpg
Aaumu Näsinpuisto Torpparinmäki 60.2591°N, 24.9433°E Rannikko, Vesa-PekkaVesa-Pekka Rannikko 2005 Vesa-Pekka Rannikko Aaumu 2005.jpg
Abc, kissa... Ruoholahden ala-asteen piha, Sinikaislankuja 1 Ruoholahti 60.1621°N, 24.9193°E Nevalainen, PekkaPekka Nevalainen 1996 Pekka Nevalainen ABC kissa 1996.jpg
Adolf Erik Nordenskiöldin muistomerkki Ehrenströmintie Kaivopuisto 60.1542°N, 24.9564°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja
Häiväoja, JohannaJohanna Häiväoja
Adlercreutz, EricEric Adlercreutz
1985 Eric Adlercreutz Heikki ja Johanna Haivaoja Adolf Erik Nordenskioldin muistomerkki 1985.jpg
A. I. Virtasen muistomerkki Valion pääkonttorin edusta, Meijeritie 4 Pitäjänmäki 60.2235°N, 24.8719°E Terho Sakki 1995 Terho Sakki A I Virtasen muistomerkki 1995.jpg
Alakivenpuisto Alakivenpuisto, Myllypuro Vartiokylä 60.219°N, 25.0718°E Mauri Korkka suunn. 2000 Mauri Korkka Alakivenpuisto.jpg
Albert Edelfelt Ateneumin puistikko Kluuvi 60.1701°N, 24.9431°E Ville Vallgren 1927 Ville Vallgren- Albert Edelfelt 1927.jpg
Aleksanteri I ja Porvoon valtiopäivät 1809 Säätytalon päätykolmion friisi Kruununhaka 60.1712°N, 24.9538°E Wikström, EmilEmil Wikström 1903 Tympanum - House of the Estates, Helsinki - DSC05073.JPG
Aleksanteri I:n rintakuva Kansalliskirjaston puutarha Kruununhaka 60.17°N, 24.9504°E Ivan Martos 1814 Alexander I 01.jpg
Aleksanteri II Senaatintori Kruununhaka 60.1696°N, 24.9523°E Runeberg, WalterWalter Runeberg
Takanen, JohannesJohannes Takanen
1894 Alexander II (Romanov) monument in Helsinki, Finland.jpg
Aleksis Kiven muistopatsas Rautatientori Kluuvi 60.1717°N, 24.9439°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1939 Waino Aaltonen Aleksis Kiven muistopatsas 1939.jpg
Alfa Vanhanlinnantien ja Myllymestarintien lähellä Vartiokylä 60.22°N, 25.0833°E Antero Toikka 2000 Antero Toikka Alfa 2000.jpg
Alkumuna Salpausseläntie Malmi, Pihlajisto 60.2317°N, 25.003°E Tamás Ortutay 1971 Tamas Ortutay Alkumuna 1971.jpg
Alkunäytös Suomen Kansallisooppera Töölö 60.1816°N, 24.9284°E Kain Tapper 1993 Kain Tapper Alkunaytos 1993.jpg
Annalanmäen hospitaalin muistolaatta Koskelan sairaala, N-talon kaakkoisseinustalla maassa Koskela 60.2167°N, 24.9631°E Laukkanen, LeoLeo Laukkanen 1965
Arabian hevoset Kokkosaarenpolku 1, Arabianrannan ala-aste Arabianranta 60.2047°N, 24.9751°E Kontulainen, KaijaKaija Kontulainen 2003 Kaija Kontulainen Arabian hevoset 2003.jpg
Arabian matto Yhteispiha 3 Arabianranta 60.2077°N, 24.9812°E Elina Aalto 2006 Elina Aalto Arabian matto 2006.jpg
Arcus tendit Apollo Ruoholahdenkatu, Lastenlehto Kamppi 60.1665°N, 24.9289°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz (1917), 2001 EmilCedercreutzArcusTenditApollo.JPG
Arjen pyhiinvaeltaja Ehrenströmintie Kaivopuisto 60.154°N, 24.956°E Karlsson-Sutisna, SannaSanna Karlsson-Sutisna 2004
Arkkienkeli Mikael Emännänraitti, Mellunkylän Mikaelinkirkko Kontula 60.2357°N, 25.087°E Juva, KariKari Juva 1987 Kari Juva Arkkienkeli Mikael 1987.jpg
Arktinen Afrodite Didrichsenin taidemuseo, veistospuisto Kuusisaari 60.1851°N, 24.8564°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 1972 Laila Pullinen Arktinen Afrodite 1972.jpg
Armour Töölönlahden puisto, Töölönlahdenkadun ja Karamzininrannan risteys Töölö 60.1746°N, 24.9363°E Antti Laitinen 2016 Antti Laitinen Armour 2016.jpg
Arvid Mörnen muistomerkki Itäisen puistotien ja Ehrenströmintien kulmaus Kaivopuisto 60.1558°N, 24.9615°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1951 Viktor Jansson Arvid Mornen muistomerkki 1951.jpg
Arvo Turtiaisen muistomerkki Matti Heleniuksen puisto Kallio 60.184°N, 24.954°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1990 Raimo Utriainen Arvo Turtiaisen muistomerkkki 1990.jpg
Ateneumin julkisivuveistokset Ateneum Kluuvi 60.1703°N, 24.9438°E Sjöstrand, Carl EneasCarl Eneas Sjöstrand 1887 Patsaatateneuminkatollakolmepatsasta.JPG
Ateneumin taiteilijamedaljongit Ateneum Kluuvi 60.1703°N, 24.9438°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1887 Medaillon portraits of Ateneum by Ville Vallgren three.jpg
Atlantit Vakuutusyhtiö Kalevan talo, Erottajankatu 2 Kamppi 60.1656°N, 24.9435°E Stigell, RobertRobert Stigell 1889 Atlantit by Robert Stigell.JPG
Atom Piece, työskentelymalli Ydinvoima-teosta varten Didrichsenin taidemuseo, Veistospuisto Kuusisaari 60.1851°N, 24.8563°E Moore, HenryHenry Moore 1964 Henry Moore Atom Piece 1964.jpg
Augustus Didrichsenin taidemuseo, Veistospuisto Kuusisaari 60.1854°N, 24.856°E Meadows, BernardBernard Meadows 1962-1963 Bernard Meadows Augustus 1963.jpg
Auringonkukkapelto Didrichsenin taidemuseo, Veistospuisto Kuusisaari 60.1852°N, 24.8568°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1975 Eila Hiltunen Auringonkukkapelto 1975.jpg
Aurinkokello (3) Didrichsenin taidemuseo, Veistospuisto Kuusisaari 60.1851°N, 24.8567°E Ruutsalo, EinoEino Ruutsalo 1972 Eino Ruutsalo Aurinkokello 1972.jpg
Aurinkokello (4) Vuosaaren sisääntulotie Vuosaari 60.2048°N, 25.1232°E Anttila, LauriLauri Anttila 2001 Lauri Anttila Aurinkokello (4) 2001.jpg
Aurinkolabyrintti Säveltäjänpuisto Pukinmäki 60.2452°N, 24.989°E Astala, LauriLauri Astala 1999 Lauri Astala Aurinkolabyrintti 1999 2.jpg
Aurinkolahden koulun teos Aurinkolahden koulu Vuosaari 60.2032°N, 25.1455°E Schakir, TulayTulay Schakir 2002 Tulay Schakir Aurinkolahden koulun teos 2002.jpg
Aurinkopoika Kaanaankatu 6 Arabianranta 60.2118°N, 24.9807°E Pekka Kauhanen 2011 Pekka Kauhanen Aurinkopoika 2011.jpg
Avarten julkisivuveistos Hiekkakiventie 2 Malmi 60.2397°N, 25.0184°E Kari Huhtamo 1988 Kari Huhtamo Avarten julkisivuveistos 1988.jpg
Avoin syli (Kivipenkki) Tamminiementie 6 Meilahti 60.1912°N, 24.8841°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1972 Alpo Jaakola Avoin syli(Kivipenkki) 1972.jpg

B – C – D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[9] Paikka[9] Alue[9] Kartalla Tekijä[9] Paljastusvuosi[9] Kuva
Bad Bad Boy[10] Tyynenmerentori, Tyynenmerenkatu 9, Jätkäsaari Länsisatama 60.1558°N, 24.9207°E Tommi Toija 2013 Tommi Toija Bad Boy 2013.jpg
Big Andy -toteemi Ison Antin leikkipuisto Marjaniemi 60.2058°N, 25.0811°E Jusslin, MarkusMarkus Jusslin 1990 Markus Jusslin Big Andy toteemi 1990.jpg
Bokvillanin eläimet Hämeentie 125 Arabianranta 60.2066°N, 24.9737°E Desiree Sevelius 2004 Desiree Sevelius Bokvillanin elaimet 2004.jpg
Cityeläimet Kontulan Lampipuisto Kontula 60.241°N, 25.0803°E Heli Ryhänen 2013 Heli Ryhanen Cityelaimet 2013.jpg
Convolvulus Kaisaniemenpuisto ¨ Kluuvi 60.1734°N, 24.9445°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1931 Viktor Jansson Convolvulus 1931.jpg
Core of a Hollow Tree[11] Kukontori, Forumin kauppakeskus Kamppi 60.1687°N, 24.9378°E Fredrik Raddum 2013 Fredrik Raddum Core of a Hollow Tree 2013.jpg
Crescendo Didrichsenin taidemuseo, Veistospuisto Kuusisaari 60.1847°N, 24.8569°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1982 Eila Hiltunen Crescendo 1982.jpg
Crescendo / Vuoden 1918 kansalaissodan uhrien muistomerkki Nordenskiöldinkatu / P.Stadionintie Taka-Töölö 60.1912°N, 24.9254°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1970 Crescendo.jpg
Custone-pilarit Ratikan kääntöalue, Korppaanmäki Pikku-Huopalahti 60.2082°N, 24.8924°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 1998 Pertti Kukkonen Custone-pilarit 1998.jpg
Danaidit Lastenklinikka, Stenbäckinkatu 11 Meilahti 60.1866°N, 24.9093°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1893 Walter Runeberg Danaidit.JPG

E – F – G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[9] Paikka[9] Alue[9] Kartalla Tekijä[9] Paljastusvuosi[9] Kuva
Eemil Halosen ateljeen muistoreliefi Siltasaarenkärki Siltasaari 60.178°N, 24.9451°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 1995 Sanna Koivisto Eemil Halosen ateljeen muistoreliefi 1995.jpg
Ehrenström ja Engel Yliopistonkatu 9 Kluuvi 60.17°N, 24.9506°E Nylund, FelixFelix Nylund 1941 Felix Nylund Ehrestrom ja Engel 1941.jpg
Ehrensvärdin hauta Linnanpiha, Susisaari Suomenlinna 60.1443°N, 24.9852°E Kustaa III, Carl August Ehrensvärd, Johan Tobias Sergel 1805 Suomenlinna Ehrensvard grave.jpg
Eilen, tänään, huomenna Mustankivenpuisto Kallahti 60.2046°N, 25.1403°E Kiiskinen, AnuAnu Kiiskinen 1996 Eilen tänään huomenna by Anu Kiiskinen 1.JPG
Eino Leino Teatteriesplanandi, Esplanadin puisto Kaartinkaupunki 60.1676°N, 24.9454°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1953 Eino Leinon patsas.jpg
Elias Lönnrot (muistomerkki) Lönnrotinpuistikko Kamppi 60.1668°N, 24.9388°E Wikström, EmilEmil Wikström 1902 Elias Lönnrot Helsinki.JPG
Elo (kivimuurit, ruoholuiskat, simpukka-aukio) Mustankivenpuisto Kallahti 60.2056°N, 25.1414°E Kiiskinen, AnuAnu Kiiskinen 2000 Elo by Anu Kiiskinen 1.JPG
Elämän nektaria Oy Alkoholiike Ab, Salmisaarenranta 7 Ruoholahti 60.1631°N, 24.9003°E Finne, GunnarGunnar Finne 1938 Gunnar Finne Elämän nektaria 1938.jpg
Elämän virta Hesperian sairaalan ulkoseinä Töölö 60.1799°N, 24.9197°E Pohjolainen, PaunoPauno Pohjolainen 2006 Pauno Pohjolainen Elämän virta 2006.jpg
Enkelin tikapuut Mustankiven korttelitalon seinässä, Pohjavedenkadun puolella Kallahti 60.2055°N, 25.1389°E Pääkkönen, MarkkuMarkku Pääkkönen 1999 Enkelin tikapuut by Markku Pääkkönen 1.JPG
Epigrammeja Helsingin kaupungin jalankulkijoille Eri puolilla Helsingin keskustaa (8 kpl) (sijainnit mainittava tarkemmin!) Ziegler, DeniseDenise Ziegler 1999
Esirippu/Ida Aalbergin muistomerkki Kaisaniemen puisto, Kansallisteatterin pienen näyttämön edusta Kluuvi 60.173°N, 24.9438°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1972 Raimo Utriainen Esirippu Ida Aalbergin muistomerkki 1972.jpg
Evakkoäiti[12] Karjalatalon edusta Käpylä 60.2149°N, 24.9568°E Honkanen, JuhaniJuhani Honkanen 2015 Juhani Honkanen Evakkoäiti 2015.jpg
Fallkullan muistijäljet
noin 16 eri työtä[13][14]
Fallkullan asuinalue (sijainti mainittava tarkemmin!) Malmi Ryhmä ARBA 2004
Fasismin vastustajien muistomerkki[15] Malmin hautausmaa,
kortteli 23, rivi 10
Malmi 60.2369°N, 25.0294°E Aalto, VilhoVilho Aalto 1963 Fasismin vastustajien muistomerkki Malmi.JPG
Fazerin kukko Kluuvikatu 3 Kluuvi 60.1685°N, 24.9474°E Weckström, BjörnBjörn Weckström 1991 Bjorn Weckstrom Fazerin kukko 1991.jpeg
Fifty Cities Tuoriniemen puisto Herttoniemi 60.1853°N, 25.0361°E Bell, NikkiNikki Bell
Langlands, BenBen Langlands
1999 Nikki Bell Ben Langlands Fifty Cities 1999.jpg
Filosofia, Lääketiede, Teologia ja Juridiikka Unioninkatu 36 Kluuvi 60.1704°N, 24.9508°E Mellgren, Karl MagnusKarl Magnus Mellgren 1890 Filosofia ja lääketiede.JPG

Teologia ja juridiikka.JPG

Flai-Flai Konalan ala-asteen koulu Konala Nordin, AnttiAntti Nordin 1990
Forumin kiviallas (siirretty Meilahteen) Villa Aikala, Johannesbergintie 8 Meilahti 60.1937°N, 24.8893°E Vellonen, JarmoJarmo Vellonen 1988 Jarmo Vellonen Forumin kiviallas 1988.jpg
Fredrik Pacius Kaisaniemen puisto Kluuvi 60.1742°N, 24.9438°E Emil Wikström 1895 Fredrik Pacius by Emil Wikström - Helsinki - DSC03443.JPG
Fucus Pyhiinvaeltajanpuisto Eiranranta 60.155°N, 24.9354°E Jussi Heikkilä 2010 Jussi Heikkila Fucus 2010.jpg
Fuuga Sandels-talo, Topeliuksenkatu 2 Töölö 60.1792°N, 24.9225°E Ant-Wuorinen, Anna-KaisaAnna-Kaisa Ant-Wuorinen 2008 Anna-Kaisa Ant-Wuorinen Fuuga 2008.jpg
Gekko Kampin terminaali Kamppi 60.1695°N, 24.9335°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari
Riska, KristinaKristina Riska
Tuominen-Niittylä, KatiKati Tuominen-Niittylä
2005 Pekka Paikkari Kristiina Riska Kati Tuominen Gekko 2005.jpg
Georg Malmstén -muistomerkki Malmsténinkulma Arkadiankatu / Fredrikinkatu Etu-Töölö Raimo Heino 1992
Globalisaatio Tenholantie 10. Invalidisäätiö Ortonin veistospuisto Ruskeasuo 60.2019°N, 24.9079°E Ossi Somma 2006 Ossi Somma Globalisaatio 2006.jpg
Gländtan Muotoilijankatu 18 Arabia 60.21°N, 24.9798°E Annika Bergvik-Forsander 2009 Annika Bergvik Forsander Glandtan 2009.jpg
Graniittipursi Töölönkatu 28 Taka-Töölö 60.1784°N, 24.9267°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1983 Ukri Merikanto Graniittipursi 1983.jpg
Gunnar Bärlund Paavalin kirkon puisto Vallila 60.1972°N, 24.9615°E Niilo Rikula 1991 Niilo Rikula Gunnar Barlund 1991.jpg

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[9] Paikka[9] Alue[9] Kartalla Tekijä[9] Paljastusvuosi[9] Kuva
Haagan sankaripatsas (Pioneeri) Haagan sankaripuisto Haaga 60.2134°N, 24.9005°E Filén, EmilEmil Filén 1947 Emil Filen Haagan sankaripatsas 1947.jpg
Haaksirikkoiset Tähtitorninmäki Ullanlinna 60.1619°N, 24.9554°E Stigell, RobertRobert Stigell 1897 Haaksirikkoiset1.jpg
Habsburg-höyrylaivan muistomerkki Tähtitorninmäki Ullanlinna 60.1634°N, 24.9528°E Finne, GunnarGunnar Finne 1939 Gunnar Finne Habsburg-hoyrylaivan muistomerkki 1939.jpg
Hanhiparvi Lintulahden aukio Sörnäinen 60.1845°N, 24.9629°E Nukari, PirkkoPirkko Nukari 2000 Pirkko Nukari Hanhiparvi 2000.jpg
Hans van Sandenin hautakivi Kirkkorinne Vanhakaupunki 60.2161°N, 24.9764°E Stigell, RobertRobert Stigell 1890 Hans van Sanden gravestone 4.jpg
Havis Amanda Kauppatori Kaartinkaupunki 60.1676°N, 24.9513°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1908 Havis Amanda.jpg
Heijastuksia Merihaka Sörnäinen 60.178°N, 24.9626°E Salonen, RistoRisto Salonen 1977 Risto Salonen Heijastuksia 1977.jpg
Hei vaan/Ilmaiskyyti Esplanadinpuisto, Kappeliesplanadi Kaartinkaupunki 60.178°N, 24.9626°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1940 Viktor Jansson Hei vaan 1940.jpg
Helios Ullanlinnanmäki Kaivopuisto 60.1554°N, 24.9555°E Lauri Anttila 2010 Lauri Anttila Helios 2010.jpg
Helsingin ensimmäisen kirkon ja hautausmaan muistokivi Kustaa Adolfin puisto Vanhakaupunki 60.2161°N, 24.976°E Helsingin ensimmäisen kirkon ja hautausmaan muistokivi.jpg
Helsingin rakentajien muistomerkki Kellomäki Vanhakaupunki 60.2165°N, 24.9765°E Sandelin, RaimoRaimo Sandelin 2000 Raimo Sandelin Helsingin rakentajien muistomerkki 2000.jpg
Helsingin 1939 - 44 siviiliuhrien hauta Malmin hautausmaa
kortteli 72, linja 1-2
Malmi 60.2363°N, 25.0309°E Aaltonen, TeroTero Aaltonen
Siitonen, SakariSakari Siitonen
1989 Helsingin pommitusten uhrien muistomerkki 1939-1944.JPG
Helsingin 400-vuotismuistomerkki Kirkkorinne Vanhakaupunki 60.2165°N, 24.9765°E Rosola, YrjöYrjö Rosola 1950 Yrjo Rosola Helsingin 400-vuotismuistomerkki 1950.jpg
Helsingin 450-vuotismitali Taiteilijatalon ulkoseinässä, Juhannusruusunkuja 3 Aurinkolahti 60.2021°N, 25.1489°E Kylänpää, HanneleHannele Kylänpää 2000 Helsingin 450-vuotismitali by Hannele Kylänpää 1.JPG
Helsinki Arch Tamminiementie 6 Meilahti 60.1906°N, 24.8826°E Kirschenbaum, BernardBernard Kirschenbaum 1983 Bernard Kirschenbaum Helsinki Arch 1983.jpg
Helsinki 1992 Porthania, Yliopistokatu Kluuvi 60.17°N, 24.9485°E Eduardo Chillida 1992 Eduardo Chillida Helsinki 1992 1992.jpg
Henrik C. Borgströmin muotokuva Kaupunginpuutarha, Talvipuutarhan edusta Taka-Töölö 60.1855°N, 24.9329°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1888 Henrik Borgströmin rintakuva.jpg
Herttoniemen duunarit Mekaanikonkatu 10 Herttoniemi 60.2002°N, 25.0416°E Sirpa Hynninen ja Vesa-Ville Saarinen 2014 Sirpa Hynninen Vesa-Ville Saarinen Herttoniemen duunarit 2014.jpg
Hevoset Väylänrinne 1 Tammisalo 60.1917°N, 25.0614°E Finne, GunnarGunnar Finne 1940 Gunnar Finne Hevoset 1940.jpg
Hiljaisuuden jalanjäljet (20 kpl) Lasipalatsin ja Forumin välisellä aukio Simonkatu Kamppi 60.1698°N, 24.9374°E Andy Best ja Merja Puustinen 2000 Andy Best Merja Puustinen Hiljaisuuden jalanjaljet 2000.jpg
Hiljaisuus Auroran sairaalan piha Laakso 60.1934°N, 24.9272°E Tuominen, MinnaMinna Tuominen 2007 Minna Tuominen Hiljaisuus 2007.jpg
Hiljentymisen piha Yhteispiha 13 Arabianranta 60.2037°N, 24.974°E Eeva Kaisa Berry, Berry, TimoTimo Berry ja Teresa Rönkä 2012 Eeva Kaisa Berry et al Hiljentymisen piha 2012.jpg
Himmeli Puotilan leikkiniitty Puotila 60.22°N, 25.0833°E Toikka, AnteroAntero Toikka 1991 Antero Toikka Himmeli 1991.jpg
Hirvi Luonnontieteellisen museon edusta, Pohjoinen Rautatienkatu 13 Etu-Töölö 60.1713°N, 24.9315°E Jussi Mäntynen (1923)1972 Jussi Mantynen Hirvi 1923 1972.jpg
Historia, Oikeustiede, Filosofia... Kansalliskirjaston Rotunda, Unioninkatu 36 Kluuvi 60.1702°N, 24.95°E Mellgren, Karl MagnusKarl Magnus Mellgren
Runeberg, WalterWalter Runeberg
1905 National library of Finland rotunda 1.JPG
Hitsaaja Nilsiänkatu 16-20 Vallila 60.1955°N, 24.9495°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1948 Aukusti Veuro Hitsaaja 1948.jpg
Hopeinen puu, Arvo Ylpön muistomerkki Mäkelänkadun ja Hämeentien risteys Vallila 60.1898°N, 24.9632°E Jukka Tuominen 2010 Jukka Tuominen Hopeinen puu 2010.jpg
Horisontti[16] Jätkäsaaren laituri Jätkäsaari, Länsisatama 60.1612°N, 24.9221°E Hannu Kähönen 2013 Hannu Kähönen Horisontti 2013.jpg
Häikäistynyt Tenholantie 10. Invalidisäätiö Ortonin veistospuisto Ruskeasuo 60.2021°N, 24.9076°E Tapio Junno 1993 Tapio Junno Haikaistynyt 1993.jpg
Hämeentie 128 muraali[17] Hämeentie 128 Arabianranta 60.206°N, 24.9723°E Jukka Hakanen 2015 Jukka Hakanen Hameentie 128 muraali 2015.jpg

I – J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[9] Paikka[9] Alue[9] Kartalla Tekijä[9] Paljastusvuosi[9] Kuva
Ihminen nousee roskalaatikosta / Arvo Kustaa Parkkila Lapinlahden puistikko, Eerikinkatu Kamppi 60.1663°N, 24.9321°E Mikans, OskarsOskars Mikans 2001 Arvo Parkkilan muistomerkki.jpg
Ihmisiä Hämeentie 75 Hermanni 60.1951°N, 24.9635°E Kaasinen, TaistoTaisto Kaasinen 1967 Taisto Kaasinen Ihmisia 1967.JPG
Ilmarinen ja Väinämöinen Mannerheimintie 3, Vanha Ylioppilastalo Kluuvi 60.1689°N, 24.9407°E Stigell, RobertRobert Stigell 1888 Robert Stigell Ilmarinen 1888.jpg
Robert Stigell Väinämöinen 1888.jpg
Ilmatar Ilmalantori 2, MTV:n toimitalo Pasila 60.206°N, 24.9163°E Juva, KariKari Juva 1983 Kari Juva Ilmatar 1983.jpg
Ilmatar ja sotka Sibeliuksen puisto Taka-Töölö 60.1824°N, 24.9163°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1946 Ilmatar ja sotka.jpg
Ilmatorjunnan muistomerkki Länsi-Musta Suomenlinna 60.1487°N, 24.973°E Gripenberg, BertelBertel Gripenberg 1969 Ilmatorjunnan muistomerkki Länsi-Mustasaari.JPG
Ilvekset Marmoripalatsi, Itäinen puistotie 1 Kaivopuisto Finne, GunnarGunnar Finne 1939
Inkeriläisten ja karjalaisten heimoveteraanien muistomerkki Sibeliuksenkadun ja Välskärinkadun kulmaus Töölö 60.1813°N, 24.9186°E Sormunen, YrjöYrjö Sormunen 2007 Yrjo Sormunen Inkerilaisten ja karjalaisten heimoveteraanien muistomerkki 2007.jpg
Iso käsi Rajatie 7, Hiidenkiven peruskoulu Tapanila 60.2631°N, 25.0198°E Baumgartner, StigStig Baumgartner 2004 Stig Baumgartner Iso kasi 2004.jpg
Istuva Tyttö Munkkiniemen kartanon puisto, Ramsaynranta Munkkiniemi Oittinen, MaunoMauno Oittinen 1971
Itsenäisyyden kuusen muistokivi Iso Puistotie, Kaivohuoneen pohjoispuolella Kaivopuisto 60.158°N, 24.9556°E 1931 Itsenäisyyden kuusi marker, Helsinki - DSC04333.JPG
Itä ja Länsi/J. K. Paasikiven muistomerkki Paasikiven aukio Mannerheimintie Kamppi 60.1709°N, 24.9358°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1980 Harry Kivijarvi Ita ja Lansi 1980.jpg
Itämeren tytär/Maila Talvion muistomerkki Maila Talvion puisto, Seurasaarentie Meilahti 60.187°N, 24.8949°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 1971 Laila Pullinen Itämeren tytar 1971.jpg
Jaakko Munkkiniemen puistotie 1 Munkkiniemi 60.1967°N, 24.8843°E Oittinen, MaunoMauno Oittinen 1937-1938 Mauno Oittinen Jaakko 1937-38.jpg
Janis Rozentālsin ja Elli Forssellin muistolaatta[18] Kulosaarentielle Itäväylältä lännestä
tulevan rampin kallioleikkauksessa
Kulosaari 60.1854°N, 24.9929°E Strupulis, JanisJānis Strupulis 2008 J Rozentals ml.JPG
Japanin ja Suomen ystävyyden muistokivi Pohjoisranta 4. lehmusten lähellä Kruununhaka 60.1709°N, 24.9599°E 1982 Japanin ja Suomen ystävyyden muistokivi 1982.jpg
Johan Ludvig Runebergin muistomerkki Runeberginesplanadi Kaartinkaupunki 60.1675°N, 24.9476°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1885 Johan Ludvig Runeberg statue.jpg
Joy Sörnäisten Rantatie-Hakaniemenkatu Sörnäinen 60.1793°N, 24.957°E Äkkijyrkkä, MiinaMiina Äkkijyrkkä 2006 Miina Akkijyrkka Joy 2006.jpg
Juhani Aho Engelinaukio Eira 60.1559°N, 24.9379°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1961 Aimo Tukiainen Juhani Aho 1961.jpg
Juhlapöytä Jyrkinkallion kenttä, Henrikintie Pitäjänmäki 60.2257°N, 24.8466°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 2000 Matti Peltokangas Juhlapöytä 2000.jpg
Julius af Lindforsin rintakuva Kaupunginpuutarha Taka-Töölö 60.1853°N, 24.9325°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1909 Julius af Lindfors bust by Walter Runeberg close up.JPG
Juorumäen muistomerkki Juorumäki, Puotila Vartiokylä 60.2102°N, 25.1026°E Juorumaen muistomerkki.jpg
Juuret Alikulkutunneli Kirkonkyläntien Kaupparaitin kohdalla Malmi 60.2511°N, 25.0084°E Uusitupa, Marja-ElinaMarja-Elina Uusitupa ja malmilaiset 2015 Marja-Elina Uusitupa et al Juuret 2015.jpg
Juutalaispakolaisten muistomerkki/Apua anovat kädet Tähtitornin vuori, Laivasillankatu Ullanlinna 60.1606°N, 24.9572°E Haukeland, NielsNiels Haukeland
Wardi, RafaelRafael Wardi
2000 Niels Haukeland Rafael Wardi Juutalaispakolaisten muistomerkki Apua anovat kadet 2000.jpg
Jäähyväiset/Au Revoir Villa Ensi, Merikatu 23 Eira 60.1551°N, 24.9416°E Sörensen-Ringi, HaraldHarald Sörensen-Ringi 1912 "Au revoir", sculpture art nouveau villa Ensi (Helsinki) (2771754208).jpg
Johan Vilhelm Snellman Snellmanin aukio, Suomen pankin edusta Kruununhaka 60.1712°N, 24.953°E Wikström, EmilEmil Wikström 1923 Johan Vilhelm Snellmanin patsas Suomen Pankin edessä.JPG

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[9] Paikka[9] Alue[9] Kartalla Tekijä[9] Paljastusvuosi[9] Kuva
K. J. Ståhlberg Eduskuntatalon edusta Etu-Töölö 60.1731°N, 24.9338°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1959 Waino Aaltonen K J Stahlberg 1959.jpg
Kagaalin muistokivi Tullisaaren puisto Laajasalo 60.1809°N, 25.0353°E tuntematon 1901 Kagaalin muistokivi 1901.jpg
Kaikki on mahdollista Viikinkaari 11 Viikki 60.2273°N, 25.0121°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 2009 Villu Jaanisoo Kaikki on mahdollista 2009.jpg
Kaksi Karhua Museokatu 23 Etu-Töölö 60.1754°N, 24.9232°E Talvia, Juho FeliksJuho Feliks Talvia 1921 Juho Feliks Talvia Kaksi Karhua 1921.jpg
Kaksitoista apostolia Helsingin tuomiokirkko Kruununhaka 60.1701°N, 24.9523°E Wredow, AugustAugust Wredow,
Schievelbein, HermannHermann Schievelbein
1849 Suurkirkko-yksityiskohtia.jpg
Kaksoset[16][19] Kap Hornin aukio Jätkäsaari 60.1577°N, 24.9205°E Olli Mantere 2015 Olli Mantere Kaksoset 2015.jpg
Kala ja poika Mannerheimintie 70 Töölö 60.1832°N, 24.9247°E Renvall, EssiEssi Renvall 1936 Essi Renvall Kala ja poika 1936.jpg
Kalastava karhu Iso Puistotie Kaivopuisto 60.1586°N, 24.9558°E Nilsson, BertelBertel Nilsson 1916 Bertel Nilsson Kalastava karhu 1916.jpg
Kalat Eteläesplanadi 22 Kaartinkaupunki 60.1669°N, 24.9448°E Finne, GunnarGunnar Finne 1949 Gunnar Finne Kalat 1949.jpg
Kallioaurinko Laboratorioalan ammattioppilaitoksen piha, Kuutamotie Käpylä 60.2198°N, 24.956°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 1994 Matti Peltokangas Kallioaurinko 1994.jpg
Kansojen ystävyyden monumentti/Ystävät ja kylänmiehet Ystävyyden puisto, Itäkeskus Marjaniemi 60.208°N, 25.0842°E Neuvonen, AnttiAntti Neuvonen 1983 Antti Neuvonen Kansojen ystavyyden monumentti 1983.jpg
Karhu Kansallismuseon portaat, Mannerheimintie 34 Etu-Töölö 60.1749°N, 24.9321°E Wikström, EmilEmil Wikström 1910 National Museum of Finland detail - DSC03824.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Hietaniemen hautausmaa(sijainti mainittava tarkemmin!) Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1957
Karl August Wreden muistokohokuva Haagan sankaripuisto Haaga 60.1937°N, 24.8883°E Tolvanen, JaakkoJaakko Tolvanen 1966 Jaakko Tolvanen Carl August Wreden muistokohokuva 1966.jpg
Karuselli Yliskylän ala-aste, Holmanmoisionpolku 1 Laajasalo 60.1776°N, 25.0538°E Terno, NinaNina Terno 1975 Nina Terno Karuselli 1975.jpg
Kasvu ja liekki Nordean konttorin piha, Munkkiniemen puistotie 14 Munkkiniemi 60.1973°N, 24.8789°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1981 Eila Hiltunen Kasvu ja liekki 1981.jpg
Katariina Saksilaisen muistomerkki rantakallio Vanhakaupunki 60.2137°N, 24.9829°E Hannu Tapani Konttinen 2014 Hannu Tapani Konttinen Katariina Saksilaisen muistomerkki 2014.jpg
Katkaistu elämä, Sankarihauta Isokaari-Myllykalliontien risteys Lauttasaari Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1973
Katos vaan Herttoniemenrannan ala-asteen koulu, Petter Wetterintie Herttoniemi 60.1907°N, 25.0314°E Vikberg, JukkaJukka Vikberg 2001 Jukka Wikberg Katos vaan 2001.jpg
Katri Valan muistolaatta Katri Valan puisto Sörnäinen Tapiovaara, TapioTapio Tapiovaara
Katse tulevaisuuteen Lastenklinikan edustalla, Stenbäckinkatu Meilahti 60.1865°N, 24.9086°E Juva, KariKari Juva 2007 Kari Juva Katse tulevaisuuteen 2007.jpg
Kauneus/Pulchritudo Vanha kirkkopuisto(sijainti mainittava tarkemmin!) Kamppi (määräaikainen) Toikka, AnteroAntero Toikka 2005
Kauppiaita Helsingin kauppakorkeakoulun julkisivu, Runeberginkatu 14 Etu-Töölö 60.1717°N, 24.9232°E Michael Schilkin 1950 Michael Schilkin Kauppiaita 1950.jpg
Kehruu ja Metsästys Lundqvistin liiketalo, Aleksanterinkatu 13 Kluuvi 60.169°N, 24.946°E Stigell, RobertRobert Stigell 1900 Kehruu ja Metsästys.JPG
Keidas Jan-Magnus Janssonin aukio Arabianranta 60.2013°N, 24.9666°E Sundholm, AnnAnn Sundholm 2006 Ann Sundholm Keidas 2006.jpg
Keisarinnankivi Kauppatori Kaartinkaupunki 60.1677°N, 24.9544°E Engel, Carl LudwigCarl Ludwig Engel 1835 Keisarinnankivihelsinginkauppatorilla.jpg
Kenkä Mikkolankuja 1 Pakila 60.2413°N, 24.9662°E Jämsä, AarneAarne Jämsä 1994 Aarne Jamsa Kenka 1994.jpg
Keskustelu Itämerestä[16] Juutinrauman aukio Jätkäsaari, Länsisatama 60.1592°N, 24.9197°E Olli Mantere 2016 Olli Mantere Keskustelu Itämerestä 2016.jpg
Kihlaus Ruoholahdentori Ruoholahti 60.1621°N, 24.9141°E Oppenheim, DennisDennis Oppenheim 2000 Dennis Oppenheim Kihlaus 2000.jpg
Kiikkujat Roihuvuorentie 2 Roihuvuori 60.1948°N, 25.053°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1964 Taisto Martiskainen Kiikkujat 1964.jpg
Kilpimies Kirkkokatu 12 Kruununhaka Junno, TapioTapio Junno 1982
Kilpiveistos Vakuutusyhtiö Kalevan talo, Mannerheimintie 7 Kluuvi Finne, GunnarGunnar Finne
Jansson, ViktorViktor Jansson
1913
Kivet/Suihkukaivo Kannelmäen ostoskeskus Kannelmäki Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1965
Kivi Lohikallionranta Vuosaari 60.2068°N, 25.1599°E Koskinen, AnneAnne Koskinen 2008 Anne Koskinen Kivi 2008.jpg
Kivifiguurit Auroran sairaalan piha Laakso 60.1922°N, 24.9253°E Juvonen, JariJari Juvonen 2006 Jari Juvonen Kivifiguurit 2006.jpg
Kivinen vieras Helsinginkatu 58 Taka-Töölö 60.1822°N, 24.9295°E Siren, HannuHannu Siren 1995 Hannu Siren Kivinen vieras 1995.jpg
Kleobis ja Biton Vanhan Ylioppilastalon julkisivu, Kolmensepänaukio Kluuvi 60.1689°N, 24.9406°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1878 Walter Runeberg Kleobis ja Biton 1878.jpg
Kluuvinlahden fossiilit Aleksanterinkatu Kluuvi 60.1689°N, 24.9452°E Närhinen, TuulaTuula Närhinen 2003 Tuula Narhinen Kluuvinlahden fossiilit 2003.jpg
Kohokuva Jäähallin edusta, Nordenskiöldinkatu Taka-Töölö 60.1895°N, 24.9217°E Kalle Räike 1966 Kalle Raike Kohokuva 1966.jpg
Kohottava voima Telakanpuistikko, Telakkakadun ja Merimiehenkadun risteys Punavuori 60.1594°N, 24.9327°E Haupt, MattiMatti Haupt 1962 Matti Haupt Kohottava voima 1962.jpg
Kohtaaminen (1) Meri-Rastilantie 27, Rastila Vuosaari 60.2015°N, 25.131°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 1992 Pekka Jylha Kohtaaminen (1) 1992.jpg
Kohtaaminen (2) Johannesbergintie 8:n piha Meilahti 60.1937°N, 24.8883°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1984 Ukri Merikanto Kohtaaminen 1984.jpg
Kohtauspaikat Kampintori Kamppi 60.1677°N, 24.9318°E Billgren, ErnstErnst Billgren 1998 Ernst Billgren Kohtauspaikat 1998.jpg
Kolme aitaa Hilapellon puisto Konala 60.2394°N, 24.8404°E Ziegler, DeniseDenise Ziegler 2010 Denise Ziegler Kolme aitaa 2010 1.jpgDenise Ziegler Kolme aitaa 2010 2.jpgDenise Ziegler Kolme aitaa 2010 3.jpg
Kolme astiaa kantavaa poikaa Eiran puisto(sijainti mainittava tarkemmin!) Eira Haupt, MattiMatti Haupt 1962
Kolme Geniusta Kansallisarkisto, Rauhankatu 17 Kruununhaka 60.1937°N, 24.8883°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo
Sjöstrand, Carl EneasCarl Eneas Sjöstrand
1914
Kolme seppää Kolmen sepän aukio Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun riesteyksessä Kluuvi 60.1687°N, 24.9409°E Nylund, FelixFelix Nylund 1932 Kolme seppää.jpg
Konsertto Laaksolle Töölön pallokentän rinnepuisto Töölö 60.1874°N, 24.9247°E Ziegler, DeniseDenise Ziegler 2001 Denise Ziegler Konsertto Laaksolle 2001.jpg
Konstruktio 2000, Himmeli Pasilan virastokeskus Itä-Pasila 60.1993°N, 24.9354°E Matti Koskela, Markku Viitasalo, Pirkko Viitasalo 1982 Matti Koskela Markku ja Pirkko Viitasalo Konstruktio 2000 1982.jpg
Kontulan asuntoalueen perustamismuistokivi Porttitien ja Porttikujan risteys, Kontula Mellunkylä 60.2316°N, 25.0825°E 1964 Kontulan asuntoalueen perustamismuistokivi 1964.jpg
Kosketus (Suojaava taivas) Selkämerenkatu Ruoholahti 60.1611°N, 24.9159°E Pertti Kukkonen 1993(1996) Pertti Kukkonen Kosketus(Suojaava taivas) 1993(1996).jpg
Kotkia Yliopiston kasvitieteellinen puutarha Kluuvi 60.176°N, 24.9448°E Nilsson, BertelBertel Nilsson 1913 Bertel Nilsson Kotkia 1913.jpg
Kukkula 13 Katajanokan Kasinon piha Katajanokka 60.1689°N, 24.9644°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1987 Lauri Leppänen Kukkula 13 1987.jpg
Kullervo puhuu miekalleen Kaupungin puutarha Taka-Töölö 60.1853°N, 24.9321°E Sjöstrand, Carl EneasCarl Eneas Sjöstrand 1868 Kullervo puhuu miekalleen.jpg
Kuluttajaperhe Kluuvin kauppakeskus, Aleksanterinkatu 9 Kluuvi 60.1691°N, 24.9477°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1950 Aimo Tukiainen Kuluttajaperhe 1950.jpg
Kuninkaallisen Suomen tykistörykmentin muistomerkki Tähtitornin mäki (Laivasillankatu) Ullanlinna 60.1636°N, 24.9534°E Numers (heraldikko), Gustaf vonGustaf von Numers (heraldikko) Gustaf von Numers Kuninkaallisen Suomen tykistörykmentin muistokivi.jpg
Kuoleva Soturi Kulosaaren hautausmaa, Leposaari Kulosaari 60.1909°N, 25.0009°E Renvall, BenBen Renvall 1941 Ben Renvall Kuoleva soturi 1941.jpg
Kuparikonstruktio, Suomen Pankin suihkukaivo Suomen Pankin rahapaja, Rauhankatu 18 Kruununhaka 60.1714°N, 24.9521°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1961 Eila Hiltunen Kuparikonstruktio Suomen Pankin suihkukaivo 1961.jpg
Kurki on laskeutunut Ratsaspuisto Ruskeasuo 60.1975°N, 24.9034°E Nukari, PirkkoPirkko Nukari 2003 Pirkko Nukari Kurki on laskeutunut 2003.jpg
Kurt Seibtin ja Arthur Beukertin muistomerkki Lapinmäentien ja Korppaantien risteys Haaga 60.2084°N, 24.8885°E tuntematon 1918 Kurt Seibtin ja Arthur Beukertin muistomerkki 1918.jpg
Kuru Tallinnanaukio Itäkeskus 60.2109°N, 25.0805°E Schroderus, KimmoKimmo Schroderus 2006 Kimmo Schroderus Kuru 2006.jpg
Kustaa II Aadolfin maapäivien obeliski Kustaa Aadolfin puisto Vanhakaupunki 60.2158°N, 24.9786°E Brunila, BirgerBirger Brunila 1932 Birger Brunila Kustaa II Aadolfin maapaivien obeliski 1932.jpg
Kutosen päättäri Arabian aukio Arabia 60.2063°N, 24.9729°E Anu Tuominen 2006 Anu Tuominen Kutosen paattari 2006.jpg
Kuukkeli Junonkadun ja Leonkadun risteys Kalasatama 60.1853°N, 24.9808°E Villu Jaanisoo 2016 Villu Jaanisoo Kuukkeli 2016.jpg
Käärme paratiisissa Selkämerenpiha Ruoholahti 60.1612°N, 24.9173°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 1997 Pertti Kukkonen Kaarme paratiisissa 1997 .jpg
Kyösti Kallion muistopatsas Eduskuntapuisto, Mannerheimintie 30 Töölö 60.1737°N, 24.9332°E Kalervo Kallio 1962 Kalervo Kallio Kyosti Kallion muistopatsas 1962.jpg

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[9] Paikka[9] Alue[9] Kartalla Tekijä[9] Paljastusvuosi[9] Kuva
Laidunmaa Puustellinaukio ja Malminkartanonaukio Malminkartano 60.2466°N, 24.8608°E Hanna Vihriälä 2011 Hanna Vihriala Laidunmaa 2011.jpg
Laiturit Toukolan Rantapuisto Arabianranta 60.2047°N, 24.9799°E Merja Salonen 2007 Merja Salonen Laiturit 2007.jpg
Larin Paraske Hakasalmen puisto Töölö 60.1769°N, 24.9308°E Alpo Sailo 1949 Alpo Sailo Larin Paraske 1949.jpg
Lasse Virénin juoksijapatsas Kisahallin puistikko Töölö 60.1838°N, 24.9263°E Terho Sakki 1994 Terho Sakki Lasse Virenin juoksijapatsas 1994.jpg
Lastenlinnan julkisivun veistokset[20] Lastenlinna Taka-Töölö 60.1852°N, 24.9102°E Sakari Tohka 1948 Sakari Tohka Lastenlinnan julkisivun veistokset 1948.jpg
Laulupuut Musiikkitalon edusta Kluuvi 60.1732°N, 24.9357°E Reijo Hukkanen 2012 Reijo Hukkanen Laulupuut 2012.jpg
Laupias Samarialainen Meilahden kirkon seinä, Pihlajatie 17 Meilahti 60.1931°N, 24.9039°E Armas Tirronen 1954 Armas Tirronen Laupias Samarialainen 1954.jpg
Lehti Asentajanpuisto Herttoniemi 60.1989°N, 25.0418°E Jean-Francois Briant 1998 Jean-Francois Briant Lehti 1998.jpg
Leikki II/Aallottaria Kappeliesplanadi Kaartinkaupunki 60.1677°N, 24.9506°E Viktor Jansson 1940 Viktor Jansson Leikki II 1940.jpg
Leikkiviä lapsia[21] Kadetintie 3 Munkkiniemi 60.1956°N, 24.8755°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1955 Heikki Häiväoja Betonisinfonia.jpg
Leikkivät pojat III/Raivaajien kaivo Kramerin lehto, Kulosaarentie/Bertel Jungin tie Kulosaari 60.1847°N, 25.0022°E Viktor Jansson 1942 Viktor Jansson Leikkivat pojat III Raivaajien kaivo 1942.jpg
Lentoon Käpylän Kottby lågstadiumin seinä Käpylä 60.2176°N, 24.9564°E Outi Leinonen 2000 Outi Leinonen Lentoon 2000.jpg
Leo Mechelin Säätytalo Kruununhaka 60.171°N, 24.9538°E Runeberg, WalterWalter Runeberg (1909)1943 Leomechelinvaltiomiessäätytalo.JPG
Lepotauko Kaksostentie/Jalopeurantie Siltamäki 60.2754°N, 24.9885°E Arvo Siikamäki 1970-1975 Arvo Siikamaki Lepotauko 1970-1975.jpg
Liekehtivä Feniks Meilahden koulun seinä, Kuusitie 12 Taka-Töölö 60.1943°N, 24.8979°E Marjatta Weckström 1991 Marjatta Weckström Liekehtivä Fenix 1991.jpg
Liian painavat vieraat Salmisaari Ruoholahti 60.1644°N, 24.9019°E Maria Duncker 2010 Maria Duncker Liian painavat vieraat 2010.jpg
Liikkumattomia tanssijoita Kaj Franckin katu Arabianranta 60.2081°N, 24.9816°E Howard Smith 2007 Howard Smith Liikkumattomia tanssijoita 2007.jpg
Linnun laulu Linnunlaulu Töölönlahti 60.1832°N, 24.9359°E Jussi Valtakari 2009 Jussi Valtakari Linnun laulu 2009.jpg
Lintuparatiisi Arabiankatu Arabia 60.2069°N, 24.9747°E Jukka Vikberg 2002 Jukka Vikberg Lintuparatiisi 2002.jpg
Love Helsinki Baana Kamppi 60.1661°N, 24.9233°E Janne Siltanen 2012 Janne Siltanen Love Helsinki 2012.jpg
Lukusali Töölön kirjaston edessä Töölö 60.1834°N, 24.9181°E Kari Juva 1972 Kari Juva Lukusali 1972.jpg
Lukutapa Leppäsuonkatu 9 Kamppi 60.1834°N, 24.9181°E Wäinö Aaltonen 1955 Waino Aaltonen Lukutupa 1955.jpg
Lyhdynkantajat Helsingin Rautatieaseman pääovi Kluuvi 60.1698°N, 24.9217°E Emil Wikström 1914 Lyhdynkantajatpatsas.jpg
Lyhyt saari Seurasaarenselkä, Pikku-Huopalahti Meilahti 60.1976°N, 24.8901°E Kari Cavén 1997 Kari Caven Lyhyt saari 1997.jpg
Länsilinkki[16][22] Mechelininkadun alikulkuväylän eli Länsilinkin silta Länsisatama - Hietalahti 60.163°N, 24.9224°E Martti Aiha 2011 Martti Aiha Länsilinkki 2011.jpg
Lähde/UKK-muistomerkki Hakasalmen puisto Töölö 60.1766°N, 24.9316°E Pekka Jylhä 2000 Pekka Jylha Lahde 2000.jpg

M – N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[9] Paikka[9] Alue[9] Kartalla Tekijä[9] Paljastusvuosi[9] Kuva
Maaemo suojelee poikaansa Gert Skytten puisto Munkkiniemi 60.1922°N, 24.877°E Wäinö Aaltonen 1960 Waino Aaltonen Maaemo suojelee poikaansa 1960.jpg
Maa-isä/Jättiläisen jalanjälki, suu ja nenä Soinisen koulun piha Pukinmäki 60.2503°N, 24.9977°E Teuri Haarla 1998 Teuri Haarla Maa-isa 1998.jpg
Maailman rauha Hakaniemenranta Hakaniemi 60.1781°N, 24.9535°E Kirjuhin, OlegOleg Kirjuhin 1990 Oleg Kirjuhin Maailman rauha 1990.jpg
Maan laulu Kouluhallituksen rakennuksen piha Siltasaari 60.1786°N, 24.955°E Marjatta Weckström 1980 Marjatta Weckstrom Maan laulu 1980.jpg
Maalaistentalon julkisivuveistokset Simonkatu 6 Kamppi 60.1692°N, 24.9369°E Saxelin, IntoInto Saxelin 1921 Maalaistentalo Helsinki male statue.JPGMaalaistentalo Helsinki female statue.JPG
Maamme-laulun muistomerkki Kumtähden kenttä Toukola 60.2048°N, 24.9673°E Viktor Jansson ja Erik Bryggman 1948 Erik Bryggman ja Viktor jJnsson Maamme-laulun muistomerkki.jpg
Malmi Ylä-Malmin tori Malmi 60.2524°N, 25.0085°E Seppo Manninen 1990 Seppo Manninen Malmi 1990.jpg
Malmin sankarimuistomerkki Malmin hautausmaa, kortteli 71 Malmi 60.2366°N, 25.0303°E Muroma, ArvoArvo Muroma Malmin sankarimuistomerkki Pro Patria 1939 1944 Arvo Muroma.JPG
M. A. Castrén Matiaksenlehto, Kansallismuseon edusta Töölö 60.1742°N, 24.9323°E Alpo Sailo 1921 Alpo Sailo M A Castren 1921.jpg
Mama Africa Didrichsenin veistospuisto Kuusisaari 60.1854°N, 24.8567°E Tilla Kekki 2008 Tilla Kekki Mama Africa 2008.jpg
Mamma Roomankuja Toukola 60.2011°N, 24.9684°E Paula Blåfield 2006 Paula Blafield Mamma 2006.jpg
Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Mannerheiminaukio, Kiasman edusta Kluuvi 60.1716°N, 24.9363°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1960 Mannerheimin ratsastajapatsas HKI2.jpg
Matti Munkkiniemen puistotie 2 Munkkiniemi 60.1964°N, 24.884°E Mauno Oittinen 1937-38 Mauno Oittinen Matti 1937-38.jpg
Menneet ritarit/Yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden muistomerkki Pikkuparlamentin puisto Kamppi 60.1716°N, 24.9353°E Eila Hiltunen 2006 Eila Hiltunen Menneet ritarit 2006.jpg
Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki Ursinin kallio Eira 60.1541°N, 24.9384°E Oskari Jauhiainen ja Eero Eerikäinen 1968 MerenkulkijoidenMuistomerkki.JPG
Merenneito Eteläesplanadi 22 Kaartinkaupunki 60.1666°N, 24.9448°E Viktor Jansson 1941 Viktor Jansson Merenneito 1941.jpg
Merestä noussut Junailijan aukio Itä-Pasila 60.1978°N, 24.9388°E Kauko Räsänen 1953, 1975 Kauko Rasanen Meresta noussut 1953.jpg
Merkillinen sade viime yönä Didrichsenin veistospuisto Kuusisaari 60.1851°N, 24.8567°E Matti Peltokangas 2008 Matti Peltokangas Merkillinen sade viime yona 2008.jpg
Merkkien järjestäytyminen Kontulankaari 22, Korttelitalo Ruudin piha Kivikko 60.2452°N, 25.0775°E Heimo Suntio 2002 Heimo Suntio Merkkien jarjestaytyminen 2002.jpg
Mesikämmen muurahaispesällä Karhupuisto Kallio 60.184°N, 24.9521°E Jussi Mäntynen 1931 Jussi Mantynen Mesikammen muurahaispesalla 1931.jpg
Metsäkauris/Bambi Ensipuistikko, Wecksellintie Eira 60.1558°N, 24.9415°E Matti Haupt 1957 Matti Haupt Metsäkauris Bambi 1957.jpg
Metsänhenki Yläkivenrinne 3, Myllypuro Vartiokylä 60.2223°N, 25.0666°E Jaakko Kuntsi 2001 Jaakko Kuntsi Metsanhenki 2001.jpg
Mika Waltarin muistomerkki/Kuningasajatus Mika Waltarin puisto, Apollonkadun ja Runeberginkadun kulma Töölö 60.1762°N, 24.9228°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1985 Veikko hirvimaki Mika Waltarin muistomerkki Kuningasajatus 1985 .jpg
Moduli/Rakentajaveistos Alppipuisto, Helsinginkatu Alppila 60.186°N, 24.9384°E Kain Tapper 1973 Kain Tapper Moduli 1973.jpg
Monumentti tavallisille Rantapuisto Siltamäki 60.2781°N, 24.9849°E Radoslaw Gryta 1997 Radoslaw Gryta Monumentti tavallisille 1997.jpg
Mortuis Susisaari, Piperin puiston itäpuoli, Vallisaaren räjähdysonnettomuuden uhrien hautapaikka Suomenlinna 60.1415°N, 24.986°E Elsi Borg 1951 Elsi Borg Mortuis 1951.jpg
Mycelium[23] Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, edessä oleva nurmikko ja sisäänkäynti, Mannerheimintie 166 Töölö 60.2008°N, 24.8985°E Vesa-Pekka Rannikko 2015 Vesa-Pekka Rannikko Mycelium 2015.jpg
Myllerrys Ensi-kodin piha Vallila 60.195°N, 24.9533°E Sari Nikola 2002 Sari Nikola Myllerrys 2002.jpg
Myllypuron reliefi Myllypuron ostoskeskus Vartiokylä 60.2242°N, 25.0734°E Totti Helin 1995 Totti Helin Myllypuron reliefi 1995.jpg
Narkissos Radiokatu, Isopajan edusta Länsi-Pasila 60.2032°N, 24.9252°E Björn Weckström 1982 Bjorn Weckstrom Narkissos 1982.jpg
Natura/Non Facit Saltus Fleminginkatu 34 Vallila 60.1906°N, 24.952°E Kimmo Kaivanto 1990 Kimmo Kaivanto Natura Non Facit Saltus 1990.jpg
(Nimetön tilataideteos)[24][25][26] Porkkalankatu 18, Kiinteistö Oy Itämerentorin edessä Ruoholahti 60.1642°N, 24.9128°E Pekka Helin 2000
Nocturnal Arabianmäen puisto Toukola 60.2087°N, 24.9745°E Anu Kiiskinen 1999 Anu Kiiskinen Nocturnal 1999.jpg
Nuori hirvi Kaisaniemen puisto Kisaniemi 60.1739°N, 24.9428°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1929 Jussi Mantynen Nuori hirvi 1929.jpg
Nuorten leikki Hollolan puisto Vallila 60.1958°N, 24.9551°E Noramies, KaiKai Noramies 1959 Kai Noramies Nuorten leikki 1959.jpg
Nyrkkeilijät Paasivuoren puistikko Siltasaari 60.1783°N, 24.9482°E Johannes Haapasalo 1932 Johannes Haapasalo Nyrkkeilijat 1932.jpg
Näyttelijätär Isa Aalbergintie 1 Haaga 60.2304°N, 24.8997°E Armas Hutri 1985 Armas Hutri Näyttelijätär 1985.jpg

O – P – Q[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[9] Paikka[9] Alue[9] Kartalla Tekijä[9] Paljastusvuosi[9] Kuva
Odotus Neitsytpolun ja Puistokadun kulmaus Kaivopuisto 60.1561°N, 24.9512°E Pekka Jylhä 2010 Pekka Jylha Odotus 2010.jpg
Olen itä olen länsi Kielosaarenpuisto Talinranta 60.2063°N, 24.8551°E Pekka Jylhä 1999 Pekka Jylha Olen ita olen lansi 1999.jpg
Olo n:o 22 Hietalahden altaan ympäristö Hietalahti 60.1617°N, 24.9291°E Pasi Karjula ja Marko Vuokola 2000 Pasi Karjula Marko Vuokola Olo no 22 2000.jpg
Oma maa mansikka Pikkuparlamentin edusta Kamppi 60.1716°N, 24.9344°E Jukka Lehtinen 2007 Jukka Lehtinen Oma maa mansikka 2007.jpg
Omega Itäkeskuksen lukio Itäkeskus 60.2121°N, 25.0727°E Antero Toikka 1993 Antero Toikka Omega 1993.jpg
Omfalomiini Rekipellonpuisto Vesala 60.2379°N, 25.0981°E Gun Holmström 2006 Gun Holmstrom Omfalomiini 2006.jpg
Omille siiville! Käpylän peruskoulu Käpylä 60.2101°N, 24.9452°E Kaarina Kaikkonen 2012 Kaarina Kaikkonen Omille siiville! 2012 2.jpg
Oodi 60 000 järvelle Mannerheimintie 48-50 Taka-Töölö 60.1799°N, 24.9277°E Kimmo Kaivanto 1972 Kimmo Kaivanto Oodi 60000 jarvelle 1972.jpg
Osuustoiminta Hämeentie 19 Kallio 60.1858°N, 24.9614°E Gunnar Finne 1928 Gunnar Finne Osuustoiminta 1928.jpg
Oulunkylän sankarimuistomerkki[15] Malmin hautausmaa,
kortteli 91, linja 1-3
Malmi 60.2348°N, 25.0218°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1950 Oulunkylän sankaripatsas Malmi.JPG
O. W. Louhivuori Kauppakorkeakoulun edessä Töölö 60.1717°N, 24.9233°E Uno Aro 1961 Uno Aro O W Louhivuori 1961.jpg
Paavo Nurmi Olympiastadionin etukenttä Töölö 60.1843°N, 24.9269°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1925(1952) Waino Aaltonen Paavo Nurmi 1925.jpg
Painottomuus Nordenskiöldinkatu 20 Laakso 60.1923°N, 24.9242°E Pekka Kontio 1966 Pekka Kontio Painottomuus 1966.jpg
Pakokaasu Stoan parkkipaikka Itäkeskus 60.2126°N, 25.0808°E Salo, OlliOlli Salo 2008 Olli Salo Pakokaasu 2008.jpg
Pallopojat Herttoniemen peruskoulu,
Ahmatie 1
Herttoniemi 60.2039°N, 25.0354°E Mikko Hovi 1955 Mikko Hovi Pallopojat 1955.jpg
P. E. Svinhufvud Eduskuntatalon edusta Kamppi 60.1723°N, 24.9343°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1961 Waino Aaltonen P E Svinhufvud 1961.jpg
Pekka-koira-patsas Kalliolinnantie 4 Kaivopuisto 60.1589°N, 24.9585°E Emil Cedercreutz 1934 Pekkakoirahelsinginkaivopuistokalliolinnantie4.JPG
Pellingin retken muistomerkki Liisanpuistikko Kruununhaka 60.1739°N, 24.9603°E Gunnar Finne ja Armas Lindgren 1921 Gunnar Finne Armas Lindgren Pellingin retken muistomerkki 1921.jpg
Perhe-reliefi Toukolan seurakuntatalon pääty,
Koreankatu 2
Toukola 60.2114°N, 24.9722°E Michael Schilkin 1955 Michael Schilkin Perhe-reliefi 1955.jpg
Pietarin kalansaalis Meritullin seurakuntatalon seinä Kruununhaka 60.1699°N, 24.9585°E Carl Wilhelms 1951 Carl Wilhelms Pietarin kalansaalis 1951.jpg
Pihlajamäen pienoismalli[27] Pihlajamäen ostoskeskuksen vieressä Pihlajamäki 60.2347°N, 25.0105°E Jari Jetsonen[28] 2002 Pihlajamäen pienoismalli 2002.jpg
Piilopaikka suljettujen silmien takana Puuskaniementie 21 Laajasalo 60.1663°N, 25.0819°E Aarne Jämsä 2001 Aarne Jamsa Piilopaikka suljettujen silmien takana 2001.jpg
Pohjolan syke Lapinmäentie 1 Niemenmäki 60.2069°N, 24.8802°E Antti Maasalo 1990 Antti Maasalo Pohjolan syke 1990.jpg
Poikkeama Messitytönkadun ja Jaalarannan kulmaus Ruoholahti 60.1607°N, 24.9145°E Miika Nyyssönen 1995 Miika Nyyssönen Poikkeama 1995.jpg
Posliinimaalareita Arabian tehtaat, Hämeentie 151 Toukola 60.2085°N, 24.9754°E Michael Schilkin 1943 Michael Schilkin Posliinimaalareita 1943.jpg
Puiden välinen aika Viikin ympäristötalon edusta,
Viikinkaari 2
Viikki 60.2249°N, 25.0164°E Petri Eskelinen 2012 Petri Eskelinen Puiden valinen aika 2012.jpeg
Punainen vasikka[29] Viikin liikenneympyrä Viikki 60.2261°N, 25.0085°E Miina Äkkijyrkkä 2011 Miina Akkijyrkka Punainen vasikka 2011.jpg
Pukki Ravintola Pukin edustalla Korkeasaari 60.175°N, 24.9838°E Pandiani, ConstantinoConstantino Pandiani 1892 Pukki by Constantino Pandiani close up.JPG
Pulut-suihkulähde Kustaankartanon vanhainkoti Oulunkylä 60.2284°N, 24.9494°E Ulf Tikkanen 1959 Ulf Tikkanen Pulut-suihkulahde 1959.jpg
Purukumin kolme hetkeä Pukinmäen peruskoulun piha Pukinmäki 60.2499°N, 24.9906°E Salo, OlliOlli Salo 2000 Olli Salo Purukumin kolme hetkea 2000.jpg
Pyhä Yrjänä ja lohikäärme Ruotsinkielisen työväenopiston
Arbiksen edusta
Etu-Töölö 60.174°N, 24.93°E Gunnar Finne 1932, palj. 1962 Gunnar Finne Pyha Yrjana ja lohikaarme 1932 1962.jpg
Pysyvien rakenteiden lisäksi myös tilapäiset ilmiöt vaikuttavat paikan luonteeseen Laivurinkatu 1 Punavuori 60.1592°N, 24.9422°E Bjarne Lönnroos 1998 Bjarne Lonnroos Pysyvien rakenteiden lisaksi 1998.jpg
Päivän lapset Käpylän ala-asteen edusta Käpylä 60.2112°N, 24.9481°E Sakari Tohka 1938 Sakari Tohka paivan lapset 1938.jpg
Päin myrskyävää merta Eteläranta 8 seinä,
Eteläisen Makasiinikadun puolella
Kaartinkaupunki 60.1647°N, 24.9524°E Matti Haupt 1955 Matti Haupt Päin myrskyävää merta 1955.jpg
Päätepiste Selkämerenkatu 16, seinä Ruoholahti 60.1602°N, 24.9172°E Pertti Kukkonen 1992 Pertti Kukkonen Päätepiste1992.jpg

R – S – T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[9] Paikka[9] Alue[9] Kartalla Tekijä[9] Paljastusvuosi[9] Kuva
Raitataideteos Jättärin portaat[30][31] Malminkartanon jätemäen portaat Malminkartano 60.2508°N, 24.8452°E Maj-Britt Huovila (vastaava) 2017
Rakentajan käsi Kulttuuritalon edusta, Sturenkatu Alppila 60.1884°N, 24.9444°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1960 Waino Aaltonen Rakentajan kasi 1960.jpg
Rakkauden temppeli Kontulan kelkkapuisto Kontula 60.2299°N, 25.0822°E Bjarne Lönnroos 2003 Bjarbe Lonnroos Rakkauden temppeli 2003.jpg
Rakkaus ja valppaus Myllypuron keskustan aukio Myllypuro, Vartiokylä 60.224°N, 25.0721°E Tapio Junno 1976 Tapio Junno Rakkaus ja valppaus 1976.jpg
Rauhanpaasi[32][33] Kivikonkaaren ja Linnoituksentien välinen puistikko Kivikko 60.2406°N, 25.0714°E Kenichi Hiratsuka 2001 Kenichi Hiratsuka Rauhanpaasi 1990.jpg
Rauhanpatsas Eteläsatama, Ehrenströmintie Kaivopuisto 60.1587°N, 24.962°E Essi Renvall 1968 Essi Renvall Rauhanpatsas 1968.jpg
Ravintolakoulu Perhon julkisivun piirustukset[34] Perhonkatu 11 Kamppi 60.1706°N, 24.9212°E Oiva Toikka 2015 Oiva Toikka Perhon julkisivupiirustukset 2015.jpg
Relander-muistomerkki Hesperian Esplanadi Etu-Töölö 60.1769°N, 24.9228°E Matti Peltokangas 1996 Matti Peltokangas Relander-muistomerkki 1996.jpg
Rihla Arabiankatu 10 Arabia 60.2087°N, 24.9782°E Tiina Rytkönen 2007 Tiina Rytkonen Rihla 2007.jpg
Rinnakkaiselo-reliefi Paasivuorenkatu Siltasaari 60.1786°N, 24.9481°E Kimmo Pyykkö 1981 Kimmo Pyykko Rinnakkaiselo reliefi 1981.jpg
Risto Rytin muistomerkki Hesperian Esplanadi Etu-Töölö 60.1776°N, 24.9289°E Veikko Myller 1994 Veikko Myller Risto Rytin muistomerkki 1994.jpg
Rumba Itämerenkadun ja Porkkalankadun risteys Ruoholahti 60.1632°N, 24.9049°E Martti Aiha 1992 Martti Aiha Rumba 1992.jpg
Saattajat Myllypuro Vartiokylä 60.2238°N, 25.0678°E Pauli Ahopelto ja Valtteri Kivelä 2003 Pauli Ahopelto ja Valtteri Kivela Saattajat 2003.jpg
Sabotage Harakan saari 60.1508°N, 24.9571°E H. R. Giger 2003 H R Giger Sabotage 2003.jpg
Sairaanhoito Helsingin Sairaanhoito-Opiston rakennuksen sisäänkäynnin sivussa, Tukholmankatu Meilahti 60.1913°N, 24.9018°E Gunnar Finne 1939 Gunnar Finne Sairaanhoito 1939.jpg
Satama[35][36] Huutokonttorin päätyseinä, Tyynenmerenkatu 1 (sij. aikaisemmin Katajanokalla) Jätkäsaari 60.1601°N, 24.9209°E Eino Räsänen 1959 Eino Räsänen Satama 1959.jpg
Sarastus Suomen Pankin vanhan setelipainorakennuksen edustalla, Rauhankatu 19 Kruununhaka 60.1716°N, 24.9512°E Wäinö Aaltonen 1954 Waino Aaltonen Sarastus 1956.jpg
Seppo Hiltusen muistolaatta[37] Sofiankatu 8, seinä Kruununhaka 60.1689°N, 24.952°E Pekka Pitkänen 2016 Pekka Pitkanen Seppo Hiltusen muistolaatta 2016.jpg
Sibelius-monumentti Sibeliuksen puisto Taka-Töölö 60.1821°N, 24.9134°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1967 Eila Hiltunen Sibelius-monumentti 1967.jpg
Silmä Kasarmitori Kaartinkaupunki 60.1652°N, 24.9487°E Jukka Tuominen 2006 Jukka Tuominen Silmä 2006.jpg
Sini-puna-silta (pohjoinen-etelä) Kannelmäen asema Kannelmäki 60.2396°N, 24.8768°E Anna-Lea Kopperi 2002 Anna-Lea Kopperi Sini-puna-silta (pohjoinen-etelä) 2002.jpg
Sininen linja[38] Päärautatieasema, asemalaituri, pääovesta raiteiden 7 ja 8 väliseen suuntaan Keskusta 60.1714°N, 24.9415°E Kimmo Kaivanto 1990 Kimmo Kaivanto Sininen linja 1990.JPG
Silta -teoskokonaisuus Pasuunapuisto Kannelmäki Kaverma, PetriPetri Kaverma 2007
Sirenan kielet Myllypuron metroaseman edusta, Myllypurontie 1 Myllypuro 60.224°N, 25.0762°E Puronen, RiikkaRiikka Puronen 2004 Sirenan kielet by Riikka Puronen.jpg
Sirocco Muotoilijankadun ja Posliinikadun piha Arabianranta 60.2103°N, 24.9803°E Kivi ja Tuuli Sotamaa 2010 Kivi ja Tuuli Sotamaa Sirocco 2010.jpg
Sodanajan naisen muistomerkki Porthaninrinne Kallio 60.1811°N, 24.9488°E Heikki Häiväoja 1996 Heikki Haivaoja Sodanajan naisen muistomerkki 1996.jpg
Sodassa 1918 teloitettujen muistomerkki[15] Malmin hautausmaa, kortteli 3, rivi 10 Malmi 60.2371°N, 25.0296°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1940-luku Sodassa 1918 teloitettujen muistomerkki Malmilla.JPG
Soihtu/Miina Sillanpään muistomerkki Tokoinranta Kallio 60.1805°N, 24.9463°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1968 Miina Sillanpää.JPG
Sokerityttö Mannerheimintie 15 Taka-Töölö 60.1805°N, 24.9287°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1956 Viljo Savikurki Sokeritytto 1956.jpg
Sotilaan hauta Maamonlahdenpuisto Lauttasaari 60.164°N, 24.8786°E 1855 Crimean War memorial Lauttasaari.JPG
Stoa Kulttuurikeskus Stoan edessä oleva aukio Itäkeskus 60.2119°N, 25.0792°E Siren, HannuHannu Siren 1984 Hannu Siren Stoa 1984.jpg
Sulamaton musta/Lumiukko Tilkankatu 19, päiväkodin piha Pikku-Huopalahti 60.191°N, 24.884°E Gediminas Urbonas 1995 Gediminas Urbonas Sulamaton musta 1995.jpg
Suomen leijona / Äänislinnan vapauttamisen muistomerkki Tykistöpiha, Merisotakoulun päärakennuksen edessä[39][40] Suomenlinna 60.1495°N, 24.9794°E Tapio Wirkkala (Vuonna 1942 järjestetyn muistomerkkikilpailun voittaja, paljastettiin Suomenlinnassa sodan jälkeen) Suomen Leijona Merisotakoulun pihassa.JPG
Suomenlinnan vankileirin muistopaikka Ison Mustasaaren pohjoisranta, Kasinopuisto Suomenlinna 60.1487°N, 24.9899°E Marja Kanervo 2004 Marja Kanervo Suomenlinnan vankileirin muistopaikka 2004.jpg
Surrealistinen juhannussalko Vuosaarentie 1 piha Vuosaari 60.2086°N, 25.1392°E Jan-Erik Andersson 1998 Jan-Erik Andersson Surrealistinen juhannussalko 1998.jpg
Symboli Ympyrätalon sisäänkäynti Hakaniemi 60.1801°N, 24.9492°E Hannu Siren 1985 Hannu Siren Symboli 1985.jpg
Syntymä/Creazione spaziale Kätilöopiston edusta, Sofianlehdonkatu 5 Käpylä 60.204°N, 24.9506°E Antonio da Cudan 1977 Antonio da Cudan Syntyma 1977.jpg
Tahko Pihkala Tahkontie Taka-Töölö 60.186°N, 24.9295°E Nina Sailo 1987 Lauri Pihkalan patsas.jpg
Tahto Martin Meinanderin puistikko, Vuosaaren satama Vuosaari 60.2222°N, 25.174°E Hannu Siren 2008 Hannu Siren Tahto 2008.jpg
Taistelija/Valmis Wecksellintie 1 Eira 60.155°N, 24.9408°E Viktor Jansson 1913 Viktor Jansson Taistelija Valmis 1913.jpg
Taivaskallion ilmatorjuntatykki Taivaskallio Käpylä 60.2198°N, 24.952°E Taivaskallion ilmatorjuntatykki.jpg
Tannerin portti V.Tannerin kenttä, Hämeentien varrella Sörnäinen 60.183°N, 24.9583°E Kari Juva 1985 Kari Juva Tannerin portti 1985.jpg
Tapio Rautavaaran muistomerkki/Kulkurin uni Oulunkylän tori Oulunkylä 60.2296°N, 24.9656°E Veikko Myller 2000 Veikko Myller Tapio Rautavaaran muistomerkki Kulkurin uni (1999)2000.jpg
Tapio Wirkkalan puisto Tapio Wirkkalan puisto Arabianranta 60.2074°N, 24.9786°E Robert Wilson (ohjaaja) 2012 Robert Wilson Tapio Wirkkalan puisto 2012.jpg
Taru ja Totuus / Topeliuksen muistomerkki Teatteriesplanadi Kaartinkaupunki 60.1675°N, 24.9448°E Finne, GunnarGunnar Finne 1932 Satu ja totuus.jpg
Tauno Palon muistomerkki Tauno Palon puisto Kallio 60.186°N, 24.9448°E Kain Tapper 1993 Kain Tapper Tauno Palon muistomerkki 1993.jpg
Teetä kahdelle Tamminiementie 6 Meilahti 60.1913°N, 24.8835°E Kalle Hamm 2004 Kalle Hamm Teetä kahdelle 2004.jpg
Tellervo, Tapion tytär (Diana) Dianapuisto tai Kolmikulma (Erottajankatu - Yrjönkatu - Uudenmaankatu)[41] Kaartinkaupunki 60.1651°N, 24.9436°E Yrjö Liipola 1928 Yrjo Liipola Tellervo Tapion tytar 1928.jpg
Teräskonstruktio Malminkaari 23:n sisäpiha Malmi 60.2537°N, 25.017°E Kari Huhtamo 1990 Kari Huhtamo Teraskonstruktio 1990.jpg
Tesseraktin varjo Relanderin aukio Kulosaari 60.1858°N, 25.007°E Håkan Simberg 2000 Hakan Simberg Tesseraktin varjo 2000.jpg
Thalia ja Pegasos Eläintarhantie 5 Kallio 60.1813°N, 24.9418°E Kari Juva 1970 Kari Juva Thalia ja Pegasos 1970.jpg
Tiedonpuu Punavuoressa Snellmanin koulun edessä, Punavuorenkatu 8-10 Punavuori 60.1613°N, 24.9385°E Iiris Hälli 1993 Iiris Halli Tiedonpuu Punavuoressa 1993.jpg
Topelius ja lapset Koulupuistikko (Korkeavuorenkadun ja Yrjönkadun risteys) Kaartinkaupunki 60.1634°N, 24.9457°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1932 Topelius ja lapset 4.JPG
Torso Tähtitorninkatu, lampi. Kaivopuisto 60.1611°N, 24.9529°E Marjo Lahtinen 2008 Marjo Lahtinen Torso 2008.jpg
Tuoksuva askel Karpalopolku Kurkimäki 60.2302°N, 25.0733°E Pekka Kauhanen 1988 Pekka Kauhanen Tuoksuva askel 1988.jpg
Turbulenssi Didrichsenin veistospuisto Kuusisaari 60.1851°N, 24.8572°E Eila Hiltunen 1980-luku Eila Hiltunen Turbulenssi n 1980.jpg
Tursas ja vedenneito Yrjönkatu 24 Kamppi 60.1675°N, 24.9393°E Sakari Tohka 1940 Sakari Tohka Tursas ja vedenneito 1940.jpg
Tyhjä hauta Didrichsenin taidemuseon veistospuisto Kuusisaari 60.1853°N, 24.8559°E Arvo Siikamäki 1985 Arvo Siikamaki Tyhja hauta 1985.jpg
Tytöt Kivikon palvelukeskus Kivikko 60.2371°N, 25.0664°E Anni Laakso 2002 Anni Laakso Tytot 2002.jpg
Työläinen on lähtenyt Hanasaaren voimalaitoksen edusta Hanasaari 60.1844°N, 24.9684°E Antton Mikkonen, Elina Alonso, Elise Matineau ja Jumpei Shimada 2009 Antton mikkonen et al Tyolainen on lahtenyt 2009.jpg
Työläisäiti Sturenkatu/Läntinen Brahenkatu Alppiharju 60.1893°N, 24.9478°E Panu Patomäki 1996 Panu Patomaki Tyolaisaiti 1996.jpg
Tähystäjä Kauppalanpuisto Haaga 60.2095°N, 24.8969°E Ukri Merikanto 1977 Ukri Merikanto Tähystäjä 1977 .jpg

U – V – W – X – Y – Ä – Ö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[9] Paikka[9] Alue[9] Kartalla Tekijä[9] Paljastusvuosi[9] Kuva
Uhanalainen Linnunlauluntie 7, Villa Kiven edustalla Töölönlahti 60.1822°N, 24.9365°E Koskinen, AnteroAntero Koskinen 2009 Antero Koskinen Uhanalainen 2009.jpg
Uhripaalu Didrichsenin veistospuisto Kuusisaari 60.1852°N, 24.8565°E Negri, MarioMario Negri 1960 Mario Negri Uhripaalu 1960.jpg
Ulrika Eleonoran kirkon muistomedaljonki Senaatintori, länsipuoli Kruununhaka 60.1696°N, 24.9516°E Finne, GunnarGunnar Finne 1937 Gunnar Finne Ulrika Eleonoran kirkon muistomedaljonki 1937.jpg
Unelma Sitratori Kannelmäki 60.2392°N, 24.8759°E Tikkaoja, OonaOona Tikkaoja 2012 Oona Tikkaoja Unelma 2012.jpg
Urbaani puu Katajanokanlaituri 3 Katajanokka 60.1675°N, 24.9595°E Kosonen, MarkkuMarkku Kosonen 2000 Markku Kosonen Urbaani puu 2000.jpg
Urbanisti Kuntatalon edustalla, 2. linja 14. Kallio 60.1842°N, 24.9413°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1982 Heikki Haivaoja Urbanisti 1982.jpg
Urheilija Akseli Toivosen kenttä Käpylä 60.2142°N, 24.9502°E Toukolehto, ErkkiErkki Toukolehto 1938 Erkki Toukolehto Urheilija 1937.jpg
Valekuutio Suomalaisen Yhteiskoulun piha, Isonnevantie 8 Haaga 60.2126°N, 24.8899°E Asunta, AnssiAnssi Asunta 1986 Anssi Asunta Valekuutio 1986.jpg
Valion ulkoilmaveistos / Lehmisavu Valion toimintakeskuksen edusta Pitäjänmäki 60.2237°N, 24.8736°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1980 Raimo Utriainen Valion ulkoilmaveistos Lehmisavu 1980.jpg
Valo ja aine Kumpulan Physicumin seinä Kumpula 60.2052°N, 24.9628°E Toikka, AnteroAntero Toikka 2002 Antero Toikka Valo ja aine 2002.jpg
Vapaaheitto Munkkiniemen yhteiskoulun piha Munkkiniemi 60.1999°N, 24.8775°E Blomstedt, JuhanaJuhana Blomstedt 2010 Blomstedt.jpg
Vapaamuurarin hauta Kaisaniemen puisto Kaisanaiemi 60.176°N, 24.9439°E Jägerhorn af Storby, LarsLars Jägerhorn af Storby 1784 Kaisaniemi Freemason's-Grave.JPG
Varjoja Taiteen ja viestinnän oppilaitoksen piha, Hämeentie 161 Vanhakaupunki 60.2144°N, 24.9805°E Siren, HannuHannu Siren 1998 Hannu Siren Varjoja 1998.jpg
Vedenkantaja Tove Janssonin puisto Katajanokka 60.168°N, 24.9618°E Malmberg, ViktorViktor Malmberg 1924 Vedenkantaja Viktor Malmberg fi-wiki.JPG
Venäläisten sotavankien hautamuistomerkki[42] Kivikonlaita 25 Kivikko 60.2414°N, 25.0559°E 1946 Venäläisten sotavankien hautamuistomerkki 1946.jpg
Vesileikki Pasilan viratotalon edustalla Itä-Pasila 60.1994°N, 24.9365°E Nuotio, MaijaMaija Nuotio 1982 Maija Nuotio Vesileikki 1982.jpg
Vesiportti Didrichsenin veistospuisto Kuusisaari 60.1854°N, 24.8563°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2005 Eero Hiironen Vesiportti 2005.jpg
Vesiteos Rahakamarin tori Länsi-Pasila 60.2013°N, 24.9216°E Popovits, ZoltánZoltán Popovits 1985 Zoltan Popovits Vesiteos 1985.jpg
Veteen piirretty viiva Capellan puistotie 5 Kalasatama 60.1854°N, 24.9827°E Heino, TimoTimo Heino 2014 Timo Heino veteen piirretty viiva 2014.jpg
Viestejä tuntemattomille Asentajanpuisto Herttoniemi 60.1974°N, 25.0411°E Ruutsalo, EinoEino Ruutsalo 1998 Eino Ruutsalo Viesteja tuntemattomille 1998.jpg
Vironkävijäin muistomerkki Vanha kirkkopuisto 60.1662°N, 24.9409°E Saxelin, IntoInto Saxelin 1921 Vironkävijäin muistomerkki 1.JPG
Voi kukka Latokartanon peruskoulun seinä ja sisäpiha Viikki 60.2318°N, 25.0379°E Mäki-Jussila, JuhaJuha Mäki-Jussila 2010 Juha Mäki-Jussila Voi kukka 2010.jpg
Vooki Tammasaaren laituri, Salmisaari Ruoholahti 60.1622°N, 24.9008°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1975 Raimo Utriainen Vooki 1974.jpg
World through different colours[43][44][45][46] Lasten taidepuisto ”Elämän kukka”, Tilkannniitty Pikku-Huopalahti 60.2027°N, 24.8916°E Karlsson-Sutisna, SannaSanna Karlsson-Sutisna 2006 Tilkanniitty Elämän kukka.jpg
Vuolukivinaamiot Aleksanterinkatu 44 Kluuvi 60.1688°N, 24.946°E Flodin, HildaHilda Flodin 1901 Hilda Flodin Vuolukivinaamiot 1901.jpg
Without Thinking too Much Hietaranta, Hietsun paviljongin päädyssä Etu-Töölö 60.174°N, 24.9082°E Nelimarkka, RiittaRiitta Nelimarkka 2016 Riitta Nelimarkka Without Thinking too Much 2016.jpg
Wuorion talon julkisivuveistokset Unioninkatu 30 Kaartinkaupunki 60.1685°N, 24.9509°E Nylund, FelixFelix Nylund 1928 Wuorion talo, craft.JPG
Vuorovaikutus Saariniemenkatu 6, Siltasaari Hakaniemi 60.1852°N, 24.8565°E Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 1978 Kimmo Pyykko Vuorovaikutus 1978.jpg
Väriaattori Myllypuro Vartiokylä 60.2229°N, 25.0673°E Ahopelto, PauliPauli Ahopelto, Halonen, TeroTero Halonen, Kivelä, ValtteriValtteri Kivelä ja Kuntsi, JaakkoJaakko Kuntsi 2000 Pauli Ahopelto et al Variaattori 2000.jpg
Yhteistyö-monumentti Kontulan ostoskeskus Kontula 60.2371°N, 25.0837°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1967 Heikki Haivaoja Yhteistyo monumentti 1967.jpg
Yllättävä vieras Yrjönkatu 24 Kamppi 60.1676°N, 24.9392°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1939 Wäino Aaltonen Yllattava vieras 1939.jpeg
Yllätys Tukholman puisto, Tukholmankatu 7 Meilahti 60.1914°N, 24.9083°E Saxelin, IntoInto Saxelin 1925 Into Saxelin Yllätys 1925.jpg
Yrittäjäveistos Narinkkatori Kamppi 60.1699°N, 24.9349°E Löfdahl, EvaEva Löfdahl 2006 Eva Lofdahl Yrittajaveistos 2006.jpg
Äidinrakkaus Varsapuistikko (Kaisaniemenkatu|Unioninkatu) Kaisaniemi 60.1736°N, 24.9501°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1928 Varsapuisto, Helsinki, Cedercreutz, talvi.jpg
Äiti ja lapset: Kaksi lasta Vakuutusyhtiö Suomen talon julksivu, pääsisäänkäynnin yläpuolella, Lönnrotinkatu 5 Kamppi 60.1669°N, 24.9398°E Halonen, EemilEemil Halonen 1911 Emil Halonen Äiti ja lapset - Kaksi lasta 1911.jpg
Äiti ja lapsi/Tulevaisuus Helsingin ensikoti ry:n toimitalon ovisydennys Vallila 60.195°N, 24.9536°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1945 Waino Aaltonen Aiti ja lapsi Tulevaisuus 1945.jpg
Äitiyden ilo/La joie de la Maternite Villa Ensi, Merikatu 23 Eira 60.155°N, 24.9414°E Sörensen-Ringi, HaraldHarald Sörensen-Ringi 1912 "Les joies de la maternité", sculpture art nouveau villa Ensi (Helsinki) (2770908847).jpg
Älä jännitä Savelanpolku Pukinmäki 60.2395°N, 24.9922°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1989 Erkki Kannosto Ala jannita 1989.jpg
Ässärykmentin muistomerkki/Jalkaväkirykmentti 11 Alli Tryggin puisto Kallio 60.1828°N, 24.9564°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1940 Aarre Aaltonen Assarykmentin muistomerkki 1940 .jpg
Öljypisarat[16] Suezin aukio Jätkäsaari 60.1585°N, 24.9202°E Mantere, OlliOlli Mantere 2016 Olli Mantere Oljypisarat 2016.jpg
Öljysäiliö 468 Kruunuvuorenranta Laajasalo 60.1647°N, 25.0125°E Rosenius, TapioTapio Rosenius 2012 2013-09-28-2979.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Keisarinnankivi Julkiset veistokset. Helsingin taidemuseo. Viitattu 26.10.2014.
  2. Eric Hobsbawm ja Terence Ranger: The Invention of Tradition. Cambridge University Press, 1983. ISBN 0-521-43773-3. (englanniksi)
  3. Lindgren, Liisa: ”Jälleenrakennettu kansanyhteys, Viimeinen sankari”, Monumentum, Muistomerkkien aatteita ja aikaa, s. 209-216. SKS, 2000. ISBN 951-746-170-4.
  4. Milla Järvipetäjä ja Aura Nikkilä: ”Esipuhe”, Taide rakennushankkeessa, opas tilaajalle, s. 9. Suomen Rakennusmedia OY, 2012. ISBN 978-952-269-027-2.
  5. a b Julkiset veistokset (taidemuseon verkkosivu) HAM. Helsingin taidemuseo HAM.
  6. Tuula Isohanni: Arabianrannan taide, Taiteellinen yhteistyö vuosina 2000-2010 (pdf) (ISBN 978-952-223-70) Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksen julkaisuja 2/2010. 2010. Viitattu 21.9.2014.
  7. Gallerian veistospuisto Invalidisäätiö Orton. Orton Invalidisäätiö. Viitattu 21.9.2014.
  8. Didrichsenin taidemuseo avasi veistospuiston Helsinkiin (STT) Etelä-Suomen Sanomat. 13.8.2014. Etelä-Suomen Sanomat. Viitattu 20.4.2015.
  9. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc Julkiset veistokset Helsingin taidemuseo. Viitattu 13.04.2013.
  10. Verkkokauppa.com Oyj : Bad Bad Boy Jätkäsaareen (yhtiön tiedote) Verkkokauppa.com. 26.2.2015. Viitattu 4.8.2016.
  11. Kaisa Viljanen: Kukontori saa veistoksen Helsingin Sanomat. 26.1.2013. Sanoma company. Viitattu 12.4.2015.
  12. Evakkoäiti-muistomerkki paljastettiin 5.6.2015 Helsingissä Karjalan Liitto. Viitattu 31.7.2015.
  13. Naamanka, Samuli: Memorytracks Samuli Naamanka. Viitattu 10.7.2017.
  14. Salonen, Merja: Muistijäljet Merja Salonen. Viitattu 10.7.2017.
  15. a b c Tunnettujen taiteilijoiden tekemiä hautamuistomerkkejä Malmin hautausmaalla (PDF) Helsingin seurakuntayhtymä. Viitattu 7.7.2017.
  16. a b c d e Thomas Micklin: Rakentaminen / Jätkäsaaren julkinen taide luo kulkijaa puhuttelevia kohtaamisia Uutta Helsinkiä. Heksingin kaupunki. Viitattu 7.12.2016.
  17. Arabiasta katutaidekaupunginosa Arabiankatufestivaali 2015. 20.5.2015. Artnova. Viitattu 30.5.2015.
  18. Janis Rozentalsin muistolaatta Kulosaareen 10.6.2009. Kulosaarelaiset ry. Viitattu 2.9.2017.
  19. Kap Hornin aukio täydentyy taideteoksella Helsingin kaupunki. 26.05.2015. Viitattu 7.12.2016.
  20. Outi Jalonen: Lastenlinnan historia (julkaistu Lapsemme-lehdessä 2/2010) MLL:n verkkosivu. Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Viitattu 30.7.2014.
  21. Heikki Aulis Häiväoja CV (linkki taiteilijamatrikkelissa) Kuvateilijamatrikkeli. Suomen taiteilijaseura. Viitattu 8.9.2017.
  22. Perustietoa / Kadut ja puistot houkuttelevat liikkeelle Uutta Helsinkiä / Länsisatama / Jätkäsaari. Helsingin kaupunki.
  23. Vesa-Pekka Rannikon veistos ja seinäreliefi Mycelium (s. 12-14) Valtion taideteostoimikunta, toimintakertomus 2015. 2016. Kansallisgalleria. Viitattu 29.7.2016.
  24. Vanninen, Anna: Mikä Ruoholahdessa törröttää? Helsingin Sanomat. 26.9.2012. Viitattu 13.10.2017.
  25. Stormbom, Peter: Merkillinen taideteos. Ruoholahden Sanomat, 2012, nro 4, s. 2. Helsinki: Osakeyhtiö Lintu. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 13.10.2017.
  26. Pekka Helin (1945 - ): Nimetön Ruoholahdessa Helsingin kaupungin taidemuseo. Viitattu 13.10.2017.
  27. Pihlajamäen pienoismalli julkiset veistokset. Helsingin taidemuseo. Viitattu 9.7.2014.
  28. Eero Helkkula: Pihlajamäen pienoismalleja (kaupunginosasivusto) Pihlajamäki. Helka ry. Viitattu 15.10.2014.
  29. Miina Äkkijyrkän Punainen vasikka kerrostalon pihapiiriin Viikissä NCC. 3.10.2011. NCC. Viitattu 12.7.2014.
  30. Marttinen, Vesa: Helsingin pisimmät portaat kiiltävät nyt sateenkaaren väreissä Yle Uutiset Katutaide. 8.8.2017. Yleisradio Oy. Viitattu 15.8.2017.
  31. Thynell, Tuulia: Raitataideteoksen värit palaavat Malminkartanon kukkulan portaisiin Yle Uutiset Helsinki. 15.8.2017. Yleisradio Oy. Viitattu 15.8.2017.
  32. Rauhanpaasi Helsingin taidemuseon verkkosivut Helsingin julkisista veistoksista. Helsingin taidemuseo. Viitattu 7.6.2014.
  33. 21. Rauhanpaasi, Kivikonkaaren ja Linnoitustien välisessä puistossa Mellunkylän alueportaali. Viitattu 8.8.2017.
  34. Sanna Jompero: Oiva Toikka suunnitteli jättimäisen lasityön Helsinkiin – täältä sen bongaat Helsingin Uutiset. 18.8.2015. Keskisuomalainen OYJ. Viitattu 9.4.2016.
  35. Helsingin Sanomat, 7.5.1959. Sanoma Oy.
  36. Valkonen, Olli (toim.): Suomen taide vuosikirja 1958-1959, s. 167, 168. WSOY, 1959.
  37. Cecil Hagelstam: Cecil Hagelstamin Facebook-sivun uutissyöte Facebook. 18.8.2016. Viitattu 18.8.2016.
  38. Nieminen, Iida: Kimmo Kaivannon taideteos kunnostettiin: Alkaa Helsingistä ja päättyy Tampereelle Aamulehti. Alma. Viitattu 18.8.2017.
  39. Tapio Wirkkala, vuodet 1915-1945 Sami Wirkkala. Viitattu 18.6.2017.
  40. Tapio Wirkkalan leijona Merisotakoulun pihassa Pikku Mustasaaressa Suomenlinnassa Finna.fi-sivusto. Helsingin kaupunginmuseo. Viitattu 18.6.2017.
  41. Helsingin Sanomat 12.4.2005 s. C2
  42. 19. Venäläisten sotavankien hautamuistomerkki Kivikonlaidassa tykkitien varrella Mellunkylän alueportaali. Viitattu 8.8.2017.
  43. Karlsson-Sutisna, Sanna: Flower Of Life artworks Sanna Karlsson-Sutisna. Viitattu 28.12.2016.
  44. Karlsson-Sutisna, Sanna: Flower of Life Permanent Art Park Sanna Karlsson-Sutisna. Viitattu 28.12.2016.
  45. Lasten taidepuisto Elämän Kukka VisitHelsinki. Viitattu 28.12.2016.
  46. Pikku-Huopalahteen taidepuisto pikkulapsille 29.10.2008. Yle. Viitattu 28.12.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]