Luettelo Leppävirran julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Leppävirran julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Leppävirran kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka[1] Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aarre Alfred Voutilaisen muistolaatta[2] Kivelän koulun ruokalan seinä, Laivurintie 19 (paikkalinkki suuntaa-antava) 62.4902°N, 27.7935°E 2005
Evakkovaiheen aikana 1939-1944 kuolleiden salmilaisten muistolle pystytetty muistomerkki[1][3] Leppävirran ortodoksisen rukoushuoneen nurmikolla, Rinnetie 9 62.4917°N, 27.7777°E 1969
J. Alopaeuksen muistokivi[2] Leppävirran kotiseutumuseon edusta, Savonkatu 28 62.4904°N, 27.7898°E 1985
Joutsentukat[2] Leppävirran kunnantalon edusta, Savonkatu 39 62.4909°N, 27.7904°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1989
Kaakana[2] Leppävirran terveysaseman pihalla, Savonkatu 17 (paikkalinkki likimääräinen) 62.4871°N, 27.7978°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1987
Kaivosveistos[2][1] Keitatie 1 (kuntotalolta/kaupalta länteen Kaivostien suuntaan) Oravikoski 62.5818°N, 27.6074°E
Kalmalahden taistelun muistomerkki[2][4][1] Nikkilänmäentien levike (museotien alussa, aivan vt 5:n länsipuolella) Nikkilänmäki 62.4879°N, 27.7678°E 1933 Kalmalahti battle memorial 1.JPG
Kansasten sukumuistomerkki[5] Nikkilänmäentien varrella Nikkilänmäki 62.4722°N, 27.7696°E 1997 Kansasten sukukivi 1.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[2] Leppävirran kirkkopihan kaakkoiskulma 62.4904°N, 27.7889°E Nylund, JuhaniJuhani Nylund 1965
Kotalahden kaivoksen malmikivi (muistolaattoineen)[2] Hotelli Vesileppiksen edusta (P-alue), Vokkolantie 1 62.4885°N, 27.7778°E 1977
Louhen haaksirikon 1934 uhrien muistomerkki[2][6] Leppävirran kirkon hautausmaa, lähellä kirkonpuoleista kiviaitaa; Kirkkokaari 1 (paikkalinkki suuntaa-antava) 62.4901°N, 27.7877°E Gröndahl, TaunoTauno Gröndahl 1964
Olli Kymäläisen muotokuva[2] Kirkkopuisto, Leppävirran kirkon edusta 62.4909°N, 27.7879°E Nuutinen, VeikkoVeikko Nuutinen 1969
Ori Einon muistopatsas[2] Leppävirran valtionvirastotalo, Savonkatu 30 (patsas Leppävirrantien puolella) 62.4918°N, 27.7871°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 1990
Otto Johannes Lundsonin muistolaatta[2] Leppävirran kunnantalon seinä, Savonkatu 39 62.491°N, 27.7908°E
Pentti Pekkarisen muistolaatta[2] Leppävirran kunnantalon seinä, Savonkatu 39 62.491°N, 27.7908°E
Sankarihautojen muistomerkki, Kotalahti[7] Kumpulahdentie 9 Kotalahti 62.56°N, 27.56°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1967 Kotalahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Leppävirta[2][8] Leppävirran sankarihautausmaa, Savonkatu 18 62.4889°N, 27.7931°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1967 Leppävirta sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Näädänmaa[9] Hietaniementie 113, Näädänmaa 62.5°N, 28.2204°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1967 Näätänmaa sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Paukarlahti[10] Viitostie 3515 Paukarlahti 62.6327°N, 27.6154°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1967 Paukarlahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Saahkarlahti[11] Kangasrannantie 23 Saahkarlahti 62.3549°N, 28.0663°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1967 Saahkarlahti sankarimuistomerkki.JPG
Suojeluskunta-, Lotta Svärd-, Sotilaspojat- ja Pikkulotat -järjestöjen muistolaatta[2] Kivelän koulun ruokalan seinä, Laivurintie 19 62.4902°N, 27.7935°E
Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistolaatta[2] Leppävirran torin laidalla, Savonkatu 37 (paikkalinkki suuntaa-antava) 62.4908°N, 27.7909°E
Tilda Löthman-Koposen muistolaatta[2] Leppävirran kotiseutumuseon edusta, Savonkatu 28 (paikkalinkki etuseinälle, suuntaa-antava) 62.4903°N, 27.7902°E 1989
Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleiden muistomerkki[2] Leppävirran kirkonkylän hautausmaa (paikkalinkki epävarma) 62.4902°N, 27.7873°E Kervinen, PenttiPentti Kervinen 1971
Vapaussodan 1918 valkoisten muistomerkki[2][12] Leppävirran sankarihautausmaa, Savonkatu 18 62.488°N, 27.793°E Tuure, OttoOtto Tuure ja Koponen, PaavoPaavo Koponen 1921 Leppävirta 1918 muistomerkki 1.jpg
Veistos[2] Kalmalahden liikenneympyrä 62.4895°N, 27.7687°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 1997

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]