Luettelo Leppävirran julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Leppävirran julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Leppävirran kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka[1] Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aarre Alfred Voutilaisen muistolaatta[2] Kivelän koulun ruokalan seinä, Laivurintie 19 Leppävirran kirkonkylä 62.4901°N, 27.7934°E 2005 Aarre Alfred Voutilaisen muistolaatta - Kivelän koulun ruokalan seinä, Laivurintie 19 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Evakkovaiheen aikana 1939-1944 kuolleiden salmilaisten muistomerkki[1][3] Leppävirran ortodoksisen rukoushuoneen piha, Rinnetie 9 Leppävirran kirkonkylä 62.4917°N, 27.7777°E 1969 Evakkovaiheen aikana 1939-1944 kuolleiden salmilaisten muistomerkki - 1969 - Leppävirran ortodoksisen rukoushuoneen piha, Rinnetie 9 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
J. Alopaeuksen muistokivi[2] Leppävirran kotiseutumuseon edusta, Savonkatu 28 Leppävirran kirkonkylä 62.4904°N, 27.7898°E 1985 J. D. Alopaeuksen muistokivi - 1985 - Leppävirran kotiseutumuseon edusta, Savonkatu 28 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Joutsentukat[2] Leppävirran kunnantalon edusta, Savonkatu 39 Leppävirran kirkonkylä 62.4909°N, 27.7904°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1989 Taru Mäntynen - Joutsentukat - 1989 - Leppävirran kunnantalon edusta, Savonkatu 39 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Kaakanat[2] Leppävirran terveysaseman etupihalla, Savonkatu 17 Leppävirran kirkonkylä 62.487°N, 27.7985°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1987 Veikko Haukkavaara - Kaakanat - 1987 - Leppävirran terveysaseman etupiha, Savonkatu 17 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Kaivosveistos[2][1] Keilatie 1 (kuntotalolta/kaupalta länteen Kaivostien suuntaan) Oravikoski 62.5821°N, 27.607°E Kaivosveistos (Mainarihengessä läpi harmaan kiven) - Keitatie 1, Oravikoski - Leppävirta - 1.jpg
Kalmalahden taistelun muistomerkki[2][4][1] Nikkilänmäentien levike (museotien alussa, aivan vt 5:n länsipuolella) Nikkilänmäki 62.4879°N, 27.7678°E 1933 Kalmalahti battle memorial 1.JPG
Kansasten sukumuistomerkki[5] Nikkilänmäentien varrella Nikkilänmäki 62.4722°N, 27.7696°E 1997 Kansasten sukukivi 1.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[2] Leppävirran kirkkopihan kaakkoiskulma, Kirkkokaari 1 Leppävirran kirkonkylä 62.4904°N, 27.7889°E Nylund, JuhaniJuhani Nylund 1965 Juhani Nylund - Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki - 1965 - Leppävirran kirkkopihan kaakkoiskulma, Kirkkokaari 1 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Kotalahden kaivoksen lastauskone ja malmivaunu [6][7] Keilatie 1 Oravikoski 62.5819°N, 27.6073°E 19xx (kunnostettu 2008) Kotalahden kaivoksen lastauskone ja kaivosvaunu - kunnostettu 2008 - Keitatie 1, Oravikoski - Leppävirta - 1.jpg
Kotalahden kaivoksen malmikivi (muistolaattoineen)[2] Hotelli Vesileppiksen edusta (P-alue), Vokkolantie 1 Leppävirran kirkonkylä 62.4885°N, 27.7778°E 1977 Kotalahden kaivoksen malmikivi - 1977 - Hotelli Vesileppiksen edusta (P-alue), Vokkolantie 1 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Kotalahden kaivoksen malmikivi - 1977 - Hotelli Vesileppiksen edusta (P-alue), Vokkolantie 1 - Leppävirran kk - Leppävirta - 2.jpg
Lauri Johannes Sollan muistolaatta Leppävirran kunnantalon seinä, Savonkatu 39 Leppävirran kirkonkylä 62.491°N, 27.7908°E Lauri Johannes Sollan muistolaatta - Leppävirran kunnantalon seinä, Savonkatu 39 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Louhen haaksirikon 1934 uhrien muistomerkki[2][8] Leppävirran vanha hautausmaa, lähellä kirkonpuoleista kiviaitaa; Kirkkokaari 1 Leppävirran kirkonkylä 62.4902°N, 27.7881°E Gröndahl, TaunoTauno Gröndahl 1964 Tauno Gröndahl - Höyrylaiva Louhen haaksirikon 1934 uhrien muistomerkki - 1964 - Leppävirran kirkon hautausmaa, lähellä kirkkoa, Kirkkokaari 1 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Muotti[9][2] Kalmalahden liikenneympyrä, Kalmalahdentien ja Leppävirrantien risteys Leppävirran kirkonkylä 62.4895°N, 27.7687°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 1997 Pekka Paikkari - Muotti - 1997 - Kalmalahden liikenneympyrä, Kalmalahdentien ja Leppävirrantien risteys - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Nälkävuosien 1867-68 uhrien muistomerkki[10] Leppävirran vanha hautausmaa, kirkon lähistöllä, Kirkkokaari 1 Leppävirran kirkonkylä 62.4901°N, 27.7878°E Nälkävuosien 1867-68 uhrien muistomerkki - Leppävirran kirkon hautausmaa, Kirkkokaari 1 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Olli Kymäläisen muotokuva[2] Kirkkopuisto, Leppävirran kirkon edusta Leppävirran kirkonkylä 62.4909°N, 27.7879°E Nuutinen, VeikkoVeikko Nuutinen 1969 Veikko Nuutinen - Olli Kymäläisen muotokuva - 1969 - Kirkkopuisto, Leppävirran kirkon pohjoispuolella, Kirkkokaari 1 - Leppävirran kk - Leppävirta - orig.jpg
Ori Einon muistopatsas[2] Leppävirran valtionvirastotalo, Savonkatu 30 (patsas Leppävirrantien puolella) Leppävirran kirkonkylä 62.4918°N, 27.7871°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 1990 Herman Joutsen - Ori Einon muistopatsas - 1990 - Leppävirran valtionvirastotalon vieressä Leppävirrantien puolella, Savonkatu 30 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Otto Johannes Lundsonin muistolaatta[2] Leppävirran torin laidalla, Savonkatu 37 Leppävirran kirkonkylä 62.4908°N, 27.7908°E 1987 (laatassa) Otto Johannes Lundsonin muistolaatta - 1987 - Leppävirran torin laidalla, Savonkatu 37 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Pentti Pekkarisen muistolaatta[2] Leppävirran kunnantalon seinä, Savonkatu 39 Leppävirran kirkonkylä 62.491°N, 27.7908°E Pentti Pekkarisen muistolaatta - Leppävirran kunnatalon seinä, Savontie 39 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Sankarihautojen muistomerkki, Kotalahti[11] Kumpulahdentie 9 Kotalahti 62.5626°N, 27.5688°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1967 Kotalahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Leppävirta[2][12] Leppävirran sankarihautausmaa, Savonkatu 18 Leppävirran kirkonkylä 62.4889°N, 27.7931°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1967 Leppävirta sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Näädänmaa[13] Hietaniementie 113, Näädänmaa 62.5°N, 28.2204°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1967 Näätänmaa sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Paukarlahti[14] Viitostie 3515 Paukarlahti 62.6327°N, 27.6154°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1967 Paukarlahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Saahkarlahti[15] Kangasrannantie 23 Saahkarlahti 62.3549°N, 28.0663°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1967 Saahkarlahti sankarimuistomerkki.JPG
Suojeluskunta-, Lotta Svärd-, Sotilaspojat- ja Pikkulotat -järjestöjen muistolaatta[2] Kivelän koulun ruokalan seinä, Laivurintie 19 Leppävirran kirkonkylä 62.4901°N, 27.7934°E Suojeluskunta-, Lotta Svärd-, Sotilaspojat- ja Pikkulotat -järjestöjen muistolaatta - Kivelän koulun ruokalan seinä, Laivurintie 19 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistolaatta[2] Leppävirran torin laidalla, Savonkatu 37 Leppävirran kirkonkylä 62.4908°N, 27.7909°E 1989 Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistolaatta - Leppävirran torin laidalla, Savonkatu 37 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Tilda Löthman-Koposen muistokivi[2] Leppävirran kotiseutumuseon edusta, Savonkatu 28 Leppävirran kirkonkylä 62.4903°N, 27.79°E 1989 Tilda Löthman-Koposen muistokivi - 1989 - Leppävirran kotiseutumuseon edusta, Savonkatu 28 - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleiden muistomerkki[2] Leppävirran Kirkonkylän (Hännilän) hautausmaan edusta, Rinnetie Leppävirran kirkonkylä 62.493°N, 27.7781°E Kervinen, PenttiPentti Kervinen 1971 Pentti Kervinen - Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleiden muistomerkki - 1971 - Kirkonkylän (Hännilän) hautausmaan edusta, Rinnetie - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Pentti Kervinen - Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleiden muistomerkki - 1971 - Kirkonkylän (Hännilän) hautausmaan edusta, Rinnetie - Leppävirran kk - Leppävirta - 2.jpg
Vapaussodan 1918 valkoisten muistomerkki[2][16] Leppävirran sankarihautausmaa, Savonkatu 18 Leppävirran kirkonkylä 62.4888°N, 27.7926°E Tuure, OttoOtto Tuure ja Koponen, PaavoPaavo Koponen 1921 Leppävirta 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]