Luettelo nälkään kuolleiden muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo nälkään kuolleiden muistomerkeistä käsittää Suomessa suurten nälkävuosien 1866–1868 uhrien muistoksi pystytetyt muistomerkit. Katovuosina kuoli nälkään ja tauteihin noin kymmenesosa Suomen silloisesta väestöstä, 200 000 ihmistä. Nälkään kuolleiden muistoksi on pystytetty muistomerkkejä. Irlantilainen historioitsija Andrew G. Newby jäljitti muistomerkkejä ja löysi niitä 79 vuonna 2017.[1]

Alueellinen esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin esimerkiksi Irlannissa ja Ukrainassa, Suomessa ei ole kansallista nälkään kuolleiden muistomerkkiä pääkaupungissa tai muussa symbolisesti tärkeässä paikassa. Lahti on suurin kaupunki, jossa on nälkään kuolleiden muistomerkki.

Muistomerkit sijaitsevat kolmessa päätihentymässä. Ne ovat Riihimäki–Pietari-rataan liittyviä paikkakuntia, Pohjanmaan läntisiä alueita ja Vaara-Suomen itäisiä alueita.

Pohjoisin muistomerkki on Pudasjärvellä ja eteläisin Mäntsälässä. Tämä kuvastaa sitä, että nälänhädällä oli melko vähän vaikutuksia maan pohjoisosissa. Läntisin paikkakunta on Vaasa ja itäisin Ilomantsi.[2]

Kronologinen esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat muistomerkit on pystytetty nälkävuosien aikana. Ne ovat tavallisesti kiviä, joissa on yksinkertainen kirjoitus, ja ne viittavat aikaisempaan merkittävien tapahtumien merkitsemisen perinteeseen. Poikkeuksena tästä on Oitin alue, jossa on hautakiveä muistuttava muistomerkki, Radanrakentajien muistokivi (1867).

Melkein kuusikymmentä vuotta nälkävuosien jälkeen syntyi uusi muistomerkkien sukupolvi, joita suunnittelivat muistomerkkitoimikunnat. Varhaisimmat näistä olivat Varkaudessa (Taipaleen kanavan avustustyöjoukon läheisyydessä) ja Sotkamossa.

Ensimmäinen sotienjälkeinen muistomerkki pystytettiin Piipolaan (1946). 1950-luvulla muistokiviä perustettiin Alajärvelle (1951), Lahteen (1953), Varpaisjärvelle (1950), Veteliin (1954), Kiuruvedelle (1955) ja Hämeenlinnan vanhalle hautausmaalle (1958), johon haudattiin neljäsataa nälkään kuollutta uhria. Kasvavaa tietoisuutta nälänhädästä osoittavat erityisesti siitä pahiten kärsineiden paikkakuntien muistomerkit, kuten Lehtimäki (1962), Karttula, Kitee (1963); Lohtaja (1964); Nurmes (1965); Soini, Sievi (1966), Eno, Evijärvi ja Väinöntalo, Heinävesi, Lavia, Paltaniemi (1967); Leppävirta, Lieksa, Nilsiä, Ristiina (1968). Kärkölässä ja Kuusankoskella vihittiin käyttöön kohteita rautatien satavuotisjuhlan yhteydessä. Uusi muistomerkki pystytettiin myös Tokerotien nälkätietä varten Kauhajoen Aronkylässä.

Muistomerkkien lukumäärä on kasvanut tasaisesti 1900-luvun viiden viimeisen vuosikymmenen aikana, ja niissä on käytetty monenlaisempia taiteellisia muotoja. Uusia lisäyksiä ovat olleet Vaasa (2008), Nivala (2009) ja Kärsämäki (2014).[3]

Muistomerkkien kertomukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nälkään kuolleiden muistomerkkejä voidaan käyttää sekä hegemonisten että vastahegemonisten kertomusten luomisessa.

Hegemonisia kertomuksia ovat useiden muistomerkkien sijainti valtionkirkon valvomilla hautausmailla, kuten myös raamatulliset lainaukset, joissa korostetaan kärsivällisyyttä ja stoalaisuutta.

Hegemonisuutta on myös usein sankarihautausmaiden läheisyys. Vuosina 1918 ja 1939–1944 taistelussa kaatuneiden paikallisten hautojen sekä vuoden 1918 sisällissodan valkoisten sankarihautojen on osoitettu noudattavan tiettyä kertomusta vastoinkäymisistä. Näiden muistomerkkien avajaisseremoniat noudattavat usein vakiintunutta muotoa, jossa nälkävuodet tulkitaan pakkasesta aiheutuneeksi luonnonkatastrofiksi tai nälkävuosia käytetään kansallisen itsetunnon ”rakennuskivenä” myöhempien traumojen rinnalle.

Vastahegemonisia kertomuksia ovat alueellisten jännitteiden ja eripuraisuuden korostaminen laajan kansallisen nälänhädän yhteydessä etenkin alueilla, joissa kuolleisuus oli keskimääräistä suurempi. Muistomerkeissä on hyvin erilaisia päivämääriä, joka osoittaa, että Suomen eri alueet kärsivät vakavista taloudellisista vaikeuksista jo paljon ennen syyskuun 1867 pakkasten alkua.[4]

Muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistomerkit ovat sijaintikunnan mukaisessa järjestyksessä.

Muistomerkki Paikka Alue Kaupunki/kunta Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Nälkävuosien 1867-1868 uhrien muistomerkki[5] Kirkkotie 6 Gabrielin kirkko Alajärvi 63.0001°N, 23.8254°E 1951 Alajärvi Nälkävuosien muistomerkki.jpg
Nälkävuosina 1863-68 menehtyneiden muistokivi[6] Lehtimäen metsähautausmaalla, Töysäntie 115 Lehtimäki Alajärvi 62.7803°N, 23.9265°E
Nälkään kuolleitten muistomerkki[7] Kirkon lähellä, Perhontie Halsua 63.4591°N, 24.1716°E Kalliokoski, SuloSulo Kalliokoski
Radanrakentajien muistokivi[8] Vanhan valtatien varsi, Viinikaisentien risteystä vastapäätä Syvänoja Hausjärvi 60.7913°N, 24.9938°E 1867
Nälkään kuolleitten muistomerkki[9][10] Vanha hautausmaa, Kirkkotie 16 Heinäveden kirkonkylä Heinävesi 62.4322°N, 28.6293°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1967 Veikko Jalava - Nälkään kuolleiden muistomerkki - 1967 - Heinäveden vanha hautausmaa eli Kirkonmäen hautausmaa, Kirkkotie 16 - Heinäveden kk - Heinävesi - orig.jpg
Nälkävuosien uhrien muistomerkki[11] Vanha hautausmaa, Kappelikuja 6 Pappila Hämeenkyrö 61.6324°N, 23.195°E 1967 Nälkävuosien uhrien muistomerkki 1967.jpg
Nälkään kuolleiden muistokivi[12] Vanha hautausmaa, Turuntien varrella Kauriala Hämeenlinna 60.9945°N, 24.4527°E 1958 Nälkään kuolleiden mm.jpg
Nälkävuosien uhrien muistomerkki[7] Vanha hautausmaa, Kirkkotie 10 Kirkonsalmi Iisalmi 63.5791°N, 27.1706°E 1977 Great hunger years memorial Iisalmi.jpg
1800-luvun nälkävuosien uhrien muistomerkki[7] Mustamäen hautausmaa, Mustamäentie Ilomantsin kirkonkylä Ilomantsi 62.6797°N, 30.9262°E 2003 Great hunger years memorial Ilomantsi 2.jpg
Nälkävuosien 1866-1868 uhrien muistomerkki[13] Enon hautausmaa, Kirkkotie 12 Eno Joensuu 62.7903°N, 30.1681°E Jalkanen, EskoEsko Jalkanen 1967 Nälkävuosien uhrien mm Eno.JPG
Tyhjentynyt kappa
nälkävuosien 1864–1868 uhrien muistomerkki[14][15]
Kiihtelysvaaran kirkkomaa, Aprakkatie 3 Kiihtelysvaara Joensuu 62.4938°N, 30.2518°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1974 Tyhjentynyt kappa by Erkki Eronen.JPG
Anovat kädet
vuosina 1866–1868 nälkään kuolleiden muistomerkki[16][17][18]
Paltaniemen kuvakirkon pihassa, Paltaniementie 851 Paltaniemi Kajaani 64.293°N, 27.6602°E Pihlman, UneUne Pihlman 1967 Anovat kädet by Une Pihlman.JPG
Nälkään kuolleiden muistomerkki[19][20] Savikontie 5 (karttalinkki likimääräinen) Kiteen kirkkotarha Kitee 62.096°N, 30.1499°E Palosuo-Louhioja, AnnikkiAnnikki Palosuo-Louhioja 1963 Nälkään kuolleiden muistomerkki Kitee.JPG
Nälkään kuolleiden muistomerkki Kitee tausta.JPG
Nälkään kuolleiden muistomerkki[21][22] Kirkkokatu,(hautausmaan metsikössä uimarannan länsipuolella, noin 1,5 km Kiuruveden keskustasta) Pappilanranta Kiuruvesi 63.6467°N, 26.6417°E Timonen, AarneAarne Timonen 1955 Aarne Timonen - Nälkään kuolleiden muistomerkki (1955) - Kirkkokatu, Pappilanrannan uimarannan P-paikan vieressä - Kiuruvesi.jpg
Nälkään kuolleiden muistomerkki, Kuhmo[23][24] Kuhmon vanha hautausmaa (Hankaniemen hautausmaa), Kainuuntie 64 Kuhmon keskusta Kuhmo 64.1311°N, 29.5235°E Aalto, JarmoJarmo Aalto 1991 Nälkään kuolleiden muistomerkki Kuhmo.JPG
Nälkään kuolleiden muistomerkki, Lentiira[23][24] Lentiiran vanha hautausmaa, Sutelantie (hautausmaalle menee polku Kirveskansan kirkon muistomerkiltä länsiluoteeseen) Lentiira Kuhmo 64.3827°N, 29.802°E Pirttijoki, JukkaJukka Pirttijoki 1980 Nälkään kuolleiden muistomerkki Lentiira.JPG
Nälkävuosina haudattujen vainajien yhteismuistomerkki (Nälkään kuolleiden patsas)[25] Karttulan hautausmaa, Kirkkotie 28 Karttula, kirkonkylä Kuopio 62.8877°N, 26.9698°E 1963 Nälkävuosina haudattujen vainajien yhteismuistomerkki - 1963 - Karttulan hautausmaa - Kirkkotie 28 - Karttulan kk - Karttula - Kuopio.jpg
Tuntemattomien vainajien muistomerkki[26] Vanhan kirkon puisto, Pisantie 2 Nilsiä Kuopio 63.202°N, 28.091°E 1968 Tuntemattomien vainajien mk Nilsiä.JPG
Radanrakentajien hautausmaan muistokivi[27] Nastolantie Järvenpää Lahti 60.9716°N, 25.7143°E 1953 Radanrakentajien hautausmaa Lahti muistomerkki 1.jpg
Radanrakentajien muistokivi[28][29] Ylämaantie Uusikylä Lahti 60.926°N, 26.1097°E Pirhonen, RitvaRitva Pirhonen 1990 Radanrakentajien muistokivi Nastola.jpg
Nälkään kuolleiden muistomerkki[30] Lapinlahden vanhan hautausmaan pääty, Haapalaisentie 1 Kirkonkylä Lapinlahti 63.368°N, 27.391°E 1968 Nälkään kuolleiden muistomerkki - 1968 - Lapinlahden vanha hautausmaa, Haapalaisentie 1 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Nälkävuosien muistomerkki[31] Lamminkyläntien varrella, Koulutien risteyksen lähellä Mähkö Lieksa 63.307°N, 30.0628°E 1968 Nälkävuosien muistomerkki Lieksa.JPG
Nälkävuosien muistomerkki[31] Ylämyllyntien varrella, polku Lautasuontieltä Ylämylly Liperi 62.6251°N, 29.5843°E 2002 (1867) Great hunger years memorial Liperi 1.jpg
Nälkävuosien 1866–68 uhrien muistomerkki[32][33] Kirkonmäki Kirkonkylä Mäntsälä 60.6306°N, 25.323°E Heikki Varja 1984 Nälkävuosien 1866–68 uhrien muistomerkki.jpg
Nälkään kuolleiden muistomerkki Maaemon syli[34][35][36] vanhan kellotapulin vieressä Nurmeksen vanha hautausmaa Nurmes 63.5529°N, 29.1208°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1965
Nälkävuosien uhrien muistomerkki[37] Parkanon keskustan hautausmaa, Kirkkopolku Parkano 62.0117°N, 23.0236°E
Nälkävuosien muistokivi[38][39][40] Lavian kirkon hautausmaa, Tampereentie 18 Lavia Pori 61.5949°N, 22.5983°E 1967 Nälkävuosien mm Lavia.JPG Wikidata-logo.svg
Katovuosina nälkään kuolleiden muistomerkki[41] Pudasjärven kirkon piha Kirkonkylä Pudasjärvi 65.3887°N, 26.8988°E
Nälkävuosien 1866-1868 uhrien muistokivi[42] Ruoveden hautausmaa, Kirkkotie 1 Kirkonkylä Ruovesi 61.9854°N, 24.0763°E 2018 Nalkavuosien 1866 1868 uhrien muistokivi 2018.JPG
Nälkävuosien muistomerkki[43] Suodenniemen kirkon vieressä Suodenniemi Sastamala 61.5589°N, 22.78°E 2018 Nälkävuosien muistomerkki, Suodenniemi (01).jpg
Nälkään kuolleiden muistomerkki[44] Piippolan kirkkopihalla, Keskustie 3 (paikkalinkki kirkkomaalle) Piippola Siikalatva 64.1768°N, 25.9641°E 1946 Famine Memorial Piippola 20080701.JPG
Nälkään kuolleiden muistomerkki[45] Rantsilan kirkon lähellä Rantsila Siikalatva
Nälkään kuolleiden muistomerkki[46] Hautausmaalla siunauskappelin itäisessä päädyssä Sotkamon hautausmaa Sotkamo 64.1268°N, 28.405°E
Tuhoutuneet tähkät
1865–1868 nälkään kuolleiden muistomerkki[47][15]
Tohmajärven kirkon koillispuolella, Kirkkotie 590 Kirkkoniemi Tohmajärvi 62.1914°N, 30.3839°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1994 Tuhoutuneet tähkät by Erkki Eronen.JPG
Nälkävuosien 1867 – 1868 muistomerkki[48] Kappelinmäen vanhan hautausmaan pohjoisen kivimuurin takana Vanha Vaasa Vaasa 2008
Muistomerkki suurien nälkävuosien (v. 1867-68) aikana kuolleiden muistoksi[49] Lepola, Asematie 1. Luultavasti Kangasniemen kirkon kaakkoispuolella, hieman aidan ulkopuolella), paikkalinkki epävarma [50] Kangaslampi Varkaus 62.2958°N, 28.2525°E 1979
Nälkävuonna 1868 kuolleiden muistomerkki[51] Varkausmäki Könönpelto Varkaus 62.3097°N, 27.9297°E Tuure, OttoOtto Tuure ja Tuure, IlmariIlmari Tuure 1936 Kanavanrakentajien joukkohauta.jpg
Nälkään kuolleiden muistomerkki[52] Kirkkopiha (karttalinkki likimääräinen) Veteli 63.4764°N, 23.7619°E Veteli nalkaan kuolleiden muistokivi.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wallius, Anniina: 150 vuotta sitten 200 000 suomalaista menehtyi – muistatko syyn? 25.7.2017. Yle. Viitattu 12.7.2020.
  2. Newby, s. 178–280
  3. Newby, s. 180, 181
  4. Newby, s. 178
  5. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 184) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  6. Aisaparin alueen muistomerkit ja veistokset; Google Maps
  7. a b c Newby, 2017, s. 186 Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”newby188” on määritetty usean kerran eri sisällöillä
  8. Muistomerkit ja patsaat - Hausjärven kunta
  9. Heinäveden upeita matkakohteita : Heinäveden kirkko joet.info. Viitattu 12.7.2020.
  10. Veikko Jalava (Tilaustyöt ja julkinen taide) Kuvataiteilijamatrikkeli, kuvataiteilijamatrikkeli.fi.
  11. Hämeenkyrö - Finland's "Great Hunger Years" Memorials
  12. Nälkään kuolleiden muistokivi Hämeenlinnan kaupunki. Viitattu 13.7.2020.
  13. Newby, 2017, s. 185
  14. Newby, 2017, s. 192
  15. a b Ansioluettelo Erkki Erosen kotisivu. Viitattu 13.7.2020.
  16. Julkiset veistokset ja muistomerkit Kajaani. Viitattu 10.12.2017.
  17. Paltamon vanha kirkko; Paltamonseurakunta.fi
  18. Newby, 2017, s. 202
  19. Kiteen kirkkotarha Kiteen seurakunta. Viitattu 14.7.2020.
  20. Newby, 2017, s. 193
  21. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 12 syyskuuta 2019), s. 38 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  22. Nälkään kuolleiden muistomerkin sijainti, Kiuruvesi Ylä-Savon karttapalvelu, paikkatieto.yla-savo.fi. Viitattu 12.9.2019.
  23. a b Nälkään kuolleiden muistomerkit Turisti-info. Viitattu 18.7.2020.
  24. a b Newby, 2017, s. 194
  25. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 28 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  26. Vanhan kirkon puisto (Nilsiä) Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymä. Viitattu 14.7.2020.
  27. Radanrakentajien haustausmaa – Lahtea tonkimassa osa 3 lahenlehti.net. 21.10.2010. Viitattu 7.6.2019.
  28. Radanrakentajien hautausmaa Lahden seurakuntayhtymä. Viitattu 13.7.2020.
  29. Radanrakentajien muistokivi nastola.fi. Viitattu 11.6.2019.
  30. Jaana Martikainen: Nerkoon kanava kasvoi nälästä Savon Sanomat, savonsanomat.fi. 21.7.2016. Viitattu 19.6.2019.
  31. a b Newby, 2017, s. 198
  32. Muistomerkit Mäntsälä. 2016. Viitattu 26.11.2017.
  33. Kotiseutupolut Mäntsälä-seura. Viitattu 26.11.2017.
  34. Muistohetki 150 v. sitten nälkään kuolleiden muistomerkillä Karjalainen, Tapahtumat. Viitattu 14.7.2020.
  35. Nurmes (kirjoittajan blogi) 1860-luvun muistoseppeleet. Viitattu 14.7.2020.
  36. Kuvanveistäjä Veikko Jalavan "Maaemon syli" -veistos Finna. Viitattu 14.12.2017.
  37. Parkano - Finland's "Great Hunger Years" Memorials
  38. Nälkävuosien muistokivi Lavia-seura. Viitattu 1.1.2018.
  39. Pitkäjärvi, Pekka: Nälkävuosien 1866-1868 muistomerkki. Lawiaa, 2008. Lavia-Seura.
  40. Newby, 2017, s. 197
  41. Pudasjärven muistomerkit; Kirjastovirma.fi
  42. Hautausmaat: muistomerkit Ruuoveden seurakunta. Viitattu 13.7.2020.
  43. Ankarina katovuosina Suodenniemeltä kuoli lähes neljännes väestöstä – Heille paljastettiin muistomerkki 26.8.2018. Tyrvään Sanomat. Viitattu 12.12.2019.
  44. Newby, 2017, s. 203
  45. Nälkään kuolleiden muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  46. Hautausmaa; Sotkamonseurakunta.fi
  47. Newby, 2017, s. 205
  48. Nyberg, Aimo: Naälkävuosien 1867 – 1868 muistomerkki (asiantuntijablogi) Vaasa ennen ja nyt. 2.9.2019. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry. Viitattu 13.7.2020.
  49. Lepola Varkauden seurakunta. Viitattu 5.1.2018.
  50. Varkauden karttapalvelu: pohjakartta, johon on merkitty Kangaslammin kirkon lähistön muistomerkit. Luultavasti kyseessä on kirkon kaakkoispuolella oleva kohde viitattu 15.8.2019
  51. Newby, 2017, s. 207
  52. Veteli; Sotasampo.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]