Luettelo Mäntsälän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Mäntsälän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Mäntsälän kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ehnroosin koulun muistomerkki Ehnroosin koulun mäki Kirkonkylä 60.6304°N, 25.3229°E Heikki Varja 1961[1] Ehnroosin koulun muistomerkki.jpg
Enkeli-reliefi Aino Aaltosen haudalla Hautausmaa Kirkonkylä Wäinö Aaltonen[1] Enkeli-reliefi Aino Aaltosen haudalla.jpg
“Eteenpäin, ylöspäin”, tunnetaan myös nimellä “Myllymäen meininki” Myllymäen koulun seinä Kirkonkylä 60.6292°N, 25.3242°E Terho Sakki 1988[2] Eteenpäin, ylöspäin.jpg
Hard Rock -kivi Ehnroosin koulun piha Kirkonkylä 60.63°N, 25.3226°E 2006[1] Hard Rock -kivi.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki Mäntsälän kirkon kirkkotarha Kirkonkylä 60.6324°N, 25.3248°E 1946[1] Mäntsälän 1918 muistomerkki 1.jpg
Karjalan neito -patsas Hautausmaa Kirkonkylä 60°37.93′N, 25°19.48′E Heikki Varja 1965[1] Karjalan neito -patsas.JPG
Kasvukäytävä Moottoritie Ohkola 60.5702°N, 25.1991°E Antero Toikka[3] 2006[3] Kasvukäytävä.JPG
Kolerahauta Kerämäki, n. 500 m Kirkonmäeltä Sääksjärvelle[1] Kirkonkylä 60.6251°N, 25.3423°E 1830-luvulla[4] Mäntsälän kolerahaudan muistokivi.jpg
Liehuva harja Moottoritie, Orimattilan liittymä Levanto 60.7678°N, 25.4693°E Paavo Palokangas[3]
Muistelulehto Hautausmaa Kirkonkylä 60°37.88′N, 25°19.56′E Bey Heng 1994[1] Mäntsälän hautausmaan muistelulehto.JPG
Mäntsälä – valon ja kiven kunta. Kvartti. Mäntsälän eteläinen moottoritien liittymä Kirkonkylä 60.6254°N, 25.2857°E Marianne Falk, Mikko Aho, Henri Juslén 2000[1] Mäntsälä – valon ja kiven kunta.JPG
Mäntsälän asekätkijöiden muistomerkki vuosilta 1944–45[1] Sääksjärventie 349 Sääksjärvi 60.596°N, 25.3837°E
Nälkävuosien 1866–68 uhrien muistomerkki Kirkonmäki Kirkonkylä 60.6306°N, 25.323°E Heikki Varja 1984[1][4] Nälkävuosien 1866–68 uhrien muistomerkki.jpg
Ohkolan työväentalon muistolaatta Ohkolan työväentalon kivijalka Ohkola 60.567°N, 25.1546°E 2002[5] Ohkolan työväentalon muistolaatta.jpg
Rakentajien ja raivaajien muistomerkki Linja-autoaseman puisto Kirkonkylä 60.6349°N, 25.3159°E Heikki Varja 1985[1] Rakentajien ja raivaajien muistomerkki.jpg
Reliefi Heikki Varjan haudalla[1] Hautausmaa Kirkonkylä Heikki Varjan haudan reliefi.JPG
Reliefi Ehnroosin koulun seinässä Ehnroosin koulu Kirkonkylä Terho Sakki 1965[1]
Sankarihautojen muistomerkki Mäntsälän kirkon sankarihautausmaa Kirkonkylä 60.6319°N, 25.3249°E Ilmari Wirkkala 1946[1] Mäntsälä 0450.JPG
Sälinkään lasitehtaan muistokivi Järvikulmantie, Kilpijärven rannalla Sälinkää[1] 60.7039°N, 25.2173°E Sälinkään lasitehtaan muistokivi.jpg
Tulitikkutehtaiden muistomerkki Louhilinnan piha, Sääksjärventie 915[1] Sääksjärvi 60.5686°N, 25.4625°E Esko Uusi-Simola 1999[6]
Talvisotaan lähdön muistolaatta Seurojentalon ulkoseinä Kirkonkylä 60.6345°N, 25.3184°E 1999[1] Talvisodan muistolaatta.jpg
Torppari-muistomerkki Sälinkään kartanon piha Sälinkää[1] 60.7096°N, 25.2283°E Kalle Honkanen 1983[4] Torppari-muistomerkki.jpeg
Tytöt rantakivellä Terveyskeskuksen pihamaa Kirkonkylä 60.6358°N, 25.3253°E Heikki Varja 1979[1] Tytöt rantakivellä.JPG
V. 1918 kaatuneitten valkoisten muistomerkki Mäntsälän kirkon kirkkotarha Kirkonkylä 60.6324°N, 25.3248°E 1927[1] V. 1918 kaatuneitten valkoisten muistomerkki.jpg
Vaakalintu-reliefi Kansalaisopiston seinä Kirkonmäellä Kirkonkylä 60.6317°N, 25.3236°E Marianne Falk 1997[1] Vaakalintu.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Muistomerkit Mäntsälä. 2016. Viitattu 26.11.2017.
  2. 6 – Myllymäen koulu Mäntsälän kotiseutupolut. Mäntsälä-Seura. Viitattu 6.1.2018.
  3. a b c Moottoritielle Mäntsälän Ohkolaan uusi tietaideteos yrityskehitys. 2006. Viitattu 3.12.2017.
  4. a b c Kotiseutupolut Mäntsälä-seura. Viitattu 26.11.2017.
  5. Andersson, Eira & Blåfield, Martti & Hynninen, Eija & Liinamaa, Reijo & Wallin, Raija: Ohkolan työväentalon historiaa. Ohkolan kyläsanomat, joulukuu 2017 – helmikuu 2018, nro 88, s. 10–11. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 3.1.2018.
  6. 29 – Louhilinna Mäntsälän kotiseutupolut. Mäntsälä-Seura. Viitattu 3.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]