Luettelo Siilinjärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Siilinjärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Siilinjärven kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ahti Sonnisen muistomerkki[1][2] Siilinjärven pääkirjaston oven edessä, Kasurilantie 7 63.0738°N, 27.6621°E 1991 Ahti Sonnisen muistomerkki- 1991 - Siilinjärven pääkirjaston oven edessä, Kasurilantie 7 - Siilinjärvi - 1.jpg
Hallittuja silmukoita[3] Kuopion lentoaseman kiertoliittymä Rissala 63.0077°N, 27.7866°E Immonen, AnttiAntti Immonen 2011 Antti Immonen - Hallittuja silmukoita - 2011 - Kuopion lentoaseman kiertoliittymä - Rissala - Siilinjärvi.jpg
Huilua soittava poika[4] Kunnantalon vieressä, Kasurilantie 1 63.0754°N, 27.6598°E Väänänen, KalleKalle Väänänen 1974 Kalle Väänänen - Huilua soittava poika - 1974 - Kunnantalon vieressä, Kasurilantie 1 - Siilinjärvi.jpg
Ilmestys[1][5] Kasurilan kalliot, Vt 5 Kasurila 63.0355°N, 27.6581°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2000 Pekka Jylhä - Ilmestys - 2000 - Kasurilan kalliot, Vt 5 - Kasurila - Siilinjärvi.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[6] Siilinjärven ortodoksisen kirkon vieressä, Harjamäentie 2 63.0753°N, 27.6473°E Honkala 1966 Karjalan kumpujen kätköissä nukkuvien muistomerkki - 1966 - Siilinjärven ortodoksisen kirkon eli Suurmarttyyri Georgios Voittajan kirkon vieressä, Harjamäentie 2 - Honkala - Siilinjärvi.jpg
Liikenneyhteyksien kehittäjien muistomerkki (Siilinjärven Stonehenge)[7] Viitonen 2335 Siilinjärven kirkonkylä 63.0733°N, 27.6557°E Miettinen, HelviHelvi Miettinen, Janatuinen, HanneliHanneli Janatuinen, Halonen, PaavoPaavo Halonen ja Lammi, PäiviPäivi Lammi 1992 Helvi Miettinen, Hanneli Janatuinen, Paavo Halonen ja Päivi Lammi - Liikenneyhteyksien kehittäjien muistomerkki (Siilinjärven Stonehenge) - 1992 - Viitonen 2335 - Siilinjärvi.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki[8][9] Viinamäen hautausmaa, Kasurilantie 16 63.0702°N, 27.6645°E Siilinjärven hautausmaan muistomerkki.jpg
Sankariuurna[10][11] Siilinjärven kirkon sankarihautausmaa, Haarahongantie 2 63.0762°N, 27.6569°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1957 Siilinjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Suomen sodan 1808-1809 muistomerkki[1][12] Kunnonpaikan puisto; Vuorelantie, lähin osoite Jokiharjuntie 1 Vuorela 62.974°N, 27.7017°E Killinen, VäinämöVäinämö Killinen 2009 siirretty (1933) Suomen sodan 1808-1809 muistomerkki.jpg
Vapaussodan muistomerkki[11][13][14] Siilinjärven kirkon vieressä, Haarahongantie 2 (alkujaan Viinamäellä) 63.0763°N, 27.6575°E Nandelstadht, arkkitehtiarkkitehti Nandelstadht 1946 / 1920 Siilinjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Mannerheimristin ritarien muistokivi (Veteraanimuistomerkki)[6] Siilinjärven kirkon vieressä, Haarahongantie 4 63.0762°N, 27.6572°E 1988 Veteraanikivi Siilinjärvi.JPG
Vuonna 1937 Puutelahteen hukkuneiden kansakoululaisten muistomerkki[8] Viinamäen hautausmaa, Kasurilantie 16 63.0703°N, 27.6643°E (likimääräiset koordinaatit) Halonen, EemilEemil Halonen 1941 Eemil Halonen - Vuonna 1937 Puutelahteen hukkuneiden kansakoululaisten muistomerkki - 1941 - Viinamäen hautausmaa, Kasurilantie 16 - Siilinjärvi - 1.jpgEemil Halonen - Vuonna 1937 Puutelahteen hukkuneiden kansakoululaisten muistomerkki - 1941 - Viinamäen hautausmaa, Kasurilantie 16 - Siilinjärvi - 2.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nähtävyydet Siilinjärvi. Viitattu 8.12.2017.
  2. Historiaa savonkielenseura (muistomerkin pystyttäjä). Viitattu 2.1.2018.
  3. Kuopion lentoaseman maantien rakentaminen on valmistunut 4.10.2011. Pohjois-Savon ELY-keskus. Viitattu 30.5.2019.
  4. Henna Hietainen: Lapsuuden taidekokemuksista Savon Sanomat Blogi. 2016. Viitattu 2.1.2018.
  5. Ympäristötaide
  6. a b Siilinjärvi sotamuistomerkit.fi. Viitattu 6.7.2019.
  7. Taidetta tiemaisemassa (s. 19) Savo-Karjalan tiepiir. Viitattu 2.1.2018.
  8. a b Viinamäen hautausmaa Siilinjärven seurakunta. Viitattu 6.7.2019.
  9. Viinamäen hautausmaa (PDF) Siilinjärven seurakunta. Viitattu 6.7.2019.
  10. Siilinjärvi, Siilinjärven sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 2.1.2018.
  11. a b Siilinjärven sankarihautausmaa. Haarahongantie 2, 71800 Siilinjärvi siilinjarvenseurakunta.fi. Viitattu 16.8.2019.
  12. Kolmesti pystytetty Kuopion isanmaallinen seura. 2009. Viitattu 8.12.2017.
  13. Aira Roivainen: Vapaussodan muistomerkki Hajamietteitä Pöljältä. Viitattu 2.1.2018.
  14. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 201. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]