Luettelo Sievin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Sievin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Sievin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Arkkuinpirtin muistomerkki[1] Pikkuradan varressa 63.8617°N, 24.3365°E
Muualle haudattujen muistomerkki, Vanha kirkko[2] Sievin vanhan kirkon kappelin puisto, kirkkoon johtavan käytävän oikealla puolella; Vanhankirkontie 51 63.9337°N, 24.3723°E
Muualle haudattujen muistomerkki[3] Sievin tienpuolen hautausmaa, Haikolantie 44 (karttalinkki likimääräinen) 63.9093°N, 24.5118°E
Nälkävuosien muistomerkki[1][3] Kirkonkylän tienpuoleinen hautausmaa, Haikolantie 44 (karttalinkki likimääräinen) 63.9093°N, 24.5118°E
Paavo Korven muistomerkki[1] Koulun piha, Jyrinki 63.9271°N, 24.4236°E
Peltosalon kalmiston muistomerkki[1] Hernesalo, Järvikylä (karttalinkki likimääräinen) 63.9067°N, 24.559°E
Posiolaisten muistokivi[1] Kirkonkylän hautausmaa, Haikolantie 44 (karttalinkki likimääräinen) 63.9093°N, 24.5118°E
Sankarihautojen muistomerkki[4] Sievin Kirkon sankarihautausmaa, Haikolantie 44 63.9093°N, 24.5107°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1948 Sievi sankarimuistomerkki.JPG
Sievin ja Raution esipolville pystytetty muistomerkki[1] Vanhankirkon kappelin piha, kirkkoon johtavan käytävän oikealla puolella; Sievinkylä; Vanhankirkontie 51 63.9337°N, 24.3724°E
Sievin poika[5] Sievin kunnantalon etupiha 63.9064°N, 24.5209°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1998
Vaivaisukko[6] Sievin kirkko, ruumishuoneen seinä, katoksen alla 63.909°N, 24.5125°E
Sievin vanhan kirkon muistomerkki[7] Sievin vanhan kirkon kappelin puisto, kirkkoon johtavan käytävän vasemmalla puolella; Vanhankirkontie 51 63.9338°N, 24.3723°E
Sotaan lähteneiden muistomerkki[1] Korhoskylä eli Asemakylä, Korhosen ala-asteen piha-alue (karttalinkki epämääräinen) 63.9769°N, 24.2851°E
Suojeluskuntatalon ja entisen kunnantalon paikan muistokivi[1] Torilla, pääkirjaston vieressä, Kirkonkylä; Haikolantie 17 63.9065°N, 24.5198°E
Syntymättömien lasten muistomerkki[1][3] Kirkonkylän tienpuoleinen hautausmaa, Haikolantie 44 (karttalinkki likimääräinen) 63.9093°N, 24.5118°E
Tuonen kannel[1] Ruuttilan pellolla, Jyrinki 63.9353°N, 24.4093°E
Vapaussodan muistomerkki[1][8] Sievin Kirkon kirkkotarha 63.9077°N, 24.5135°E Aalto, VilhoVilho Aalto 1921 Sievi 1918 muistomerkki 1.jpg
Vääräjoen muistomerkki[1] Vääräjoen varressa, Jokikylä 63.8669°N, 24.6796°E 1992

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pohjois-Pohjanmaan rakennettu kulttuuriympäristö 2015 - Sievi; MRKY

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l Nähtävyydet; Sievi.fi
  2. sivu 97, MRKY
  3. a b c sivu 26, MRKY
  4. Sievi, Sievin sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  5. Mäntynen Taru, CV; Galleriat.net
  6. Sievin vaivaisukko Kirjastovirma. Viitattu 8.4.2018.
  7. sivu 97, MRKY
  8. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 157. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.