Luettelo Sievin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Sievin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Sievin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Arkkuinpirtin muistomerkki[1] Pikkuradan varressa ?
Muualle haudattujen muistomerkki, Vanha kirkko[2] Sievin vanhan kirkon kappelin puisto, kirkkoon johtavan käytävän oikealla puolella; Vanhankirkontie 51 ?
Muualle haudattujen muistomerkki[3] Sievin tienpuolen hautausmaa, Haikolantie 44 ?
Nälkävuosien muistomerkki[1][3] Kirkonkylän tienpuoleinen hautausmaa, Haikolantie 44 ?
Paavo Korven muistomerkki[1] Koulun piha, Jyrinki ?
Peltosalon kalmiston muistomerkki[1] Hernesalo, Järvikylä ?
Posiolaisten muistokivi[1] Kirkonkylän hautausmaa, Haikolantie 44 ?
Sankarihautojen muistomerkki[4] Sievin Kirkon sankarihautausmaa, Haikolantie 44 63.9086°N, 24.5123°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1948 Sievi sankarimuistomerkki.JPG
Sievin ja Raution esipolville pystytetty muistomerkki[1] Vanhankirkon kappelin piha, kirkkoon johtavan käytävän oikealla puolella; Sievinkylä; Vanhankirkontie 51 ?
Sievin Poika[5] Sievin kunnantalon etupiha Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1998
Sievin vanhan kirkon muistomerkki[6] Sievin vanhan kirkon kappelin puisto, kirkkoon johtavan käytävän vasemmalla puolella; Vanhankirkontie 51 ?
Sotaan lähteneiden muistomerkki[1] Korhosenkylä ?
Suojeluskuntatalon ja entisen kunnantalon paikan muistokivi[1] Torilla, Kirkonkylä ?
Syntymättömien lasten muistomerkki[1][3] Kirkonkylän tienpuoleinen hautausmaa, Haikolantie 44 ?
Tuonen kannel[1] Ruuttilan pellolla, Jyrinki ?
Vapaussodan muistomerkki[1][7] Sievin Kirkon kirkkotarha 63.9077°N, 24.5135°E Aalto, VilhoVilho Aalto 1921 Sievi 1918 muistomerkki 1.jpg
Vääräjoen muistomerkki[1] Vääräjoen varressa, Jokikylä 1992

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pohjois-Pohjanmaan rakennettu kulttuuriympäristö 2015 - Sievi; MRKY

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l Nähtävyydet; Sievi.fi
  2. sivu 97, MRKY
  3. a b c sivu 26, MRKY
  4. Sievi, Sievin sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  5. Mäntynen Taru, CV; Galleriat.net
  6. sivu 97, MRKY
  7. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 157. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.