Luettelo Pietarsaaren julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Pietarsaaren julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Pietarsaaren kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
J. L. Runebergin rintakuvaveistos[1] Runebergin puisto 63.6743°N, 22.7064°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1904 Runeberg rintakuva.jpg
Jääkärikenraali Uno Fägernäsin asuintalon (1955-1980) muistolaatta[2] Sibelisaukio 2B, talon ulkoseinässä Pietarsaari keskusta 63.6759°N, 22.6999°E Pietarsaaren kaupunki 2016 Uno Fägernäsin asuintalon laatta.jpg
Kauppaneuvos Otto A. Malmin rintakuvaveistos[3] Malmin sairaalan edustalla (karttalinkki epämääräinen) 63.68°N, 22.72°E Malmberg, ViktorViktor Malmberg ?
Kryptoporticus Galactica[3] Alikulkukäytävä Luodontien alussa Alholma 63.6954°N, 22.6973°E Skog, BirgerBirger Skog ja Krooks, Ann-ChristineAnn-Christine Krooks ?
Pedersören Sankarihautojen muistomerkki 1939-44[4] Pedersören kirkon sankarihautausmaa, Pedersören kirkkomaa, Vaasantie 118 Pietarsaari, Kirkkoranta 63.6643°N, 22.7001°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1947 Pedersöre sankarimuistomerkki.JPG
Pietarsaaren sankarihautojen 1939-44 muistomerkki, "Pro Patria"[5][6][7] Pietarsaaren kirkko, Pietarsaaren uusi hautausmaa, Skutnäsinkatu 13 63.6779°N, 22.6931°E Tikkanen, UlfUlf Tikkanen 1951 Pietarsaari sankarimuistomerkki.JPG
Ossian Schaumanin rintakuvaveistos[3] Koulupuisto (karttalinkki epämääräinen) 63.677°N, 22.7082°E Runeberg, WalterWalter Runeberg ?
Ph. U. Strengbergin rintakuvaveistos[3] Ent. Strengbergin tupakkatehtaan edustalla Östermalm 63°N, 22°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1984
Pronssinen putto[3] Koulupuisto (karttalinkki epämääräinen) 63.677°N, 22.708°E Haupt, MattiMatti Haupt 1952
Sukupolvien ketju - Generationernas kedja[3] Hotell Epoque´n edustalla Asematiellä 63.675°N, 22.7111°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1084
Tempus fugit[3] Alikulkukäytävä Pohjantiellä Permo 63°N, 22°E Krooks, Ann-ChristineAnn-Christine Krooks 1997
Viktor Schaumanin rintakuvaveistos[3] Koulupuisto (karttalinkki epämääräinen) 63.677°N, 22.7082°E Jaatinen, ToivoToivo Jaatinen ?
Vapaussodan muistomerkki, Pietarsaaren [3][6][8] Pietarsaaren kirkko, Pietarsaaren uusi hautausmaa, Skutnäsinkatu 13 63.6781°N, 22.6932°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1919 Pietarsaari 1918 muistomerkki 1.jpg
Vuorineuvos Wilhelm Schaumanin rintakuvaveistos[3] Koulupuisto (karttalinkki epämääräinen) 63.677°N, 22.7081°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1962
Yhtyvät virrat / Strömmar i gemenskap[3] Kävelykatu 63°N, 22°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2002

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pietarsaari; Runeberg.net
  2. Jääkärikenraali Uno Fagernäsin asuintalon seinään muistolaatta jp27.fi.
  3. a b c d e f g h i j k Julkiset taideteokset Pietarsaaressa Pietarsaaren kaupunki. Viitattu 8.12.2017.
  4. Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 288. Suomen mies, 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  5. Pietarsaari Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  6. a b Pietarsaaren uusi hautausmaa Pietarsaaren suomalainen seurakunta. Viitattu 31.12.2017.
  7. Hautausmaan kartta Pietarsaaren suomalainen seurakunta. Viitattu 31.12.2017.
  8. Tuomisto 1998: 148.