Luettelo Raision julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Raision julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Raision kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ajan rajat[1][2][3] Raision Kirjastotalolla 60.4808°N, 22.1639°E Vainio, TiinaTiina Vainio 2014 Tiina Vainio Ajan rajat.JPG
Citius, Altius, Fortius[1][2] Kerttulan urheilukeskus, Kisakatu 3 60.493°N, 22.1606°E Horila, KerttuKerttu Horila 1988 Citius Altius Fortius veistos Raisiossa.jpg
Kaaret[2] Raision kaupungintalon edusta 60.4854°N, 22.1729°E Natri, MikaMika Natri 2020 Mika Natri Kaaret Raision kaupungintalo.jpg
Kallioristi[4] Raision hautausmaa, Kirkkotie 2 60.4828°N, 22.1799°E Heng, BeyBey Heng Bey Heng Kallioristi Raision hautausmaa.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[5] Raision hautausmaa, Kirkkotie 2 60.4845°N, 22.1773°E 1956 Karjalaan jaaneiden vainajien muistokivi Raisio 2c.jpg
Karmelinpuiston kivilabyrintti[1][2] Karmelinpuisto, Ihalan koulun ja Vaisaarenpouiston välissä Vaisaari 60°N, 23°E Virtanen, Tarja-OrvokkiTarja-Orvokki Virtanen 2001 Karmelinpuiston kivilabyrintti Raisio yksityiskohta.jpg
Kirkonrakentajat Killi ja Nalli[1][2] Raision kaupungintalon ja kirkon välisellä puistoalueella 60.4847°N, 22.1748°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1983 Harry Kivijärvi, Kirkonrakentajat Killi ja Nalli, 1983.jpg
Kiviristi Tien pää[4][6] Raision hautausmaa, Kirkkotie 2 60.4861°N, 22.1765°E Heng, BeyBey Heng Bey Heng Kiviristi Tien paa Raision Hautausmaa.jpg
Kosminen lintu[1][2] Raision museo- ja kulttuurikeskus Harkon viereinen puistikko 60.4857°N, 22.1712°E Mitroshin, ViktorViktor Mitroshin 1997 Viktor Mitroshin Kosminen lintu.jpg
Menneitten sukupolvien muistomerkki[4] Raision hautausmaa, Kirkkotie 2 60.4844°N, 22.1787°E 1968 Menneitten sukupolvien muistomerkki Raisio.jpg
Ohjattu kasvu[1][2] Raisio Oy:n tehdasalue, Raisionkaari 55 60.4857°N, 22.1396°E Roth, JarkkoJarkko Roth 1989 Jarkko Roth Ohjattu kasvu.jpg
Opin valo[1][2] Raision lukio, Kirkkoväärtinkatu 18 60.4812°N, 22.171°E Ahlström, MartinMartin Ahlström 2003 Martin Ahlstrom Opin valo.jpg
Perhoset[2] Raision hautausmaa, Kirkkotie 2 60.4833°N, 22.179°E Heng, BeyBey Heng Bey Heng Perhoset Raision hautausmaa.jpg
Pro Patria -taulu[7][8] Raision hautausmaa, Kirkkotie 2 60.4841°N, 22.1773°E 2015 Pro Patria -taulu Raision hautausmaa.jpg
Raision optisen lennätinlinkkiaseman muistomerkki[9][10][11] Kuuvavuori Kerttula 60.4934°N, 22.1423°E 1994 Kuuvavuoren optisen lennatinaseman muistolaatta.jpg
Sadonkorjaajat I[1][2] Huhkon kartanon puisto, Huhkontie 16 60.4759°N, 22.1937°E Finne, GunnarGunnar Finne 1995 (1920-luku) Gunnar Finne Sadonkorjaajat I.jpg
Sadonkorjaajat II[1][2] Raision museo- ja kulttuurikeskus Harkon kaupungintalon puoleinen pääty 60.4856°N, 22.1722°E Finne, GunnarGunnar Finne 1998 (1920-luku) Gunnar Finne Sadonkorjaajat II.jpg
Sankarimuistomerkki, Ratsastava sotilas rukousasennossa[12] Raision hautausmaa, Kirkkotie 2 60.4844°N, 22.1778°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1949 Jyrki Sailo Raision Sankarimuistomerkki.jpg
SIG-muistolaatta[13] Raision Lukio, Kirkkoväärtinkatu 18 60.4807°N, 22.1711°E 2015 SIG-muistolaatta Raision lukio.jpg
Uho[1][2] Raision Kaupungintalon puisto 60.4856°N, 22.1731°E Nissilä, MaaritMaarit Nissilä 2017 Maarit Nissila Uho.JPG
Veteraanien kivi[14] Raision kaupungintalon puisto 60.4849°N, 22.173°E Veteraanien kivi Raisio.jpg
Veteraanipaasi[15] Raision kaupungintalon puisto 60.4848°N, 22.1733°E Kuuskoski, TainaTaina Kuuskoski 1997 Veteraanipaasi Raisio.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Auvinen, Eero & Vanhalukkarla. Pertti: Sotien aika raisiolaissilmin. Raision sotavetraanimatrikkeli. Raisio: Raision sotaveteraanit ry:n tukijaosto, 2005. ISBN ISBN 952-91-9321-1. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 26.7.2021).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Raision julkiset taideteokset Raision kaupunki. Viitattu 11.7.2021.
  2. a b c d e f g h i j k l Mobiiliopastus Raision julkisiin taideteoksiin Raision kaupunki. Viitattu 11.7.2021.
  3. Ajan rajat -taideteos Raision kirjasto. Viitattu 11.12.2017.
  4. a b c Raision kirkkomaakierros (pdf) Raision seurakunta. Viitattu 13.7.2021.
  5. Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi Digi. Yleisten kirjastojen digitoimia aineistoja. Viitattu 13.7.2021.
  6. Opastaulu Raision hautausmaan portilla.
  7. Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (66) Kaupunginhallitus Kokoustiedot. Aika maanantai klo 17:30-18:38 (§ 52 Osallistuminen Raision Sotaveteraanien tukijaoston Pro Patria -taulun hankintaan) 9.2.2015. Raision kaupunki. Viitattu 15.7.2021.
  8. Saarinen, Jukka: Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Risto Nikkonen kannustaa yhdessä tekemiseen. Saa ottaa hihasta kiinni.". Tule ja katso. Raision seurakuntalehti, 2017, 27. vsk, nro 1, s. 13. Raisio: Raision seurakunta. Lehden verkkoversio (pdf) Viitattu 15.7.2021.
  9. Auvinen, Eero: Krimin sota, Venäjä ja suomalaiset. Siviilit rannikoiden puolustajina ja sen vaikutussotatoimiin sekä Venäjän suomensuhteisiin, s. 488. Turun yliopiston julkaisuja Sarja - ser. C osa - tom. 393 Scripta Lingua Fennica Edita. Turku: Turun yliopisto, 2015. ISBN 978-951-29-5881-8 (Sähköinen/PDF). Teoksen verkkoversio (PDF).
  10. Kerttulan luontopolku (pdf) Raision kaupunki. Viitattu 31.5.2020.
  11. Paljastusvuosi laatassa.
  12. Raisio, Raision hautausmaa; Sotasampo.fi
  13. SIG-yhtyeen muistolaatta Raision lukioon Turun Sanomat. Viitattu 11.7.2021.
  14. Auvinen & Vanhalukkarla 2005: 13, 121-122.
  15. Auvinen & Vanhalukkarla 2005: 121-122, 127.