Luettelo Seinäjoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Seinäjoen kaupungin alueella sijaitsevista julkisilla paikoilla olevista pysyvistä taideteoksista, muistomerkeistä, muistolaatoista ja ympäristötaideteoksista.

Julkinen taide Seinäjoella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seinäjoen kaupungilla on noin 700 teoksen taidekokoelma. Teokset on sijoitettu kaupungin virastoihin ja kouluihin, jossa ne ovat suuren yleisön nähtävillä.[1] Taiteilija Oiva Polarin aloitteesta on 1960-luvun alusta alkaen kartutettu Seinäjoen Taiteilijaseuran taidekokoelmaa. Siihen kuuluu nyt noin 70 teosta, jotka on sijoitettu Seinäjoen Taidehalliin.[2]

Merkittävän osan Seinäjoen julkisesti nähtävillä olevista veistoksista muodostavat kuvanveistäjä Jussi Koivusalon (1929–2000) vuonna 1985 ja hänen leskensä Raili Koivusalon vuonna 2009 lahjoittamat yhteensä 20 Koivusalon työtä, jotka on sijoitettu kaupungin eri kiinteistöihin. Heidän lahjoittamaansa kokoelmaan kuuluu myös muiden taiteilijoiden töitä.[3]

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa tai kylää. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
A Big Hug[4] Pruukinrannan asuntomessualue Törnävä Rintaniemi, PäiviPäivi Rintaniemi 2016
Aiempien kirkkojen muistokivi[5] Ylistaron sankarihautausmaa Ylistaro
Arne Ritari -⁠muistomerkki Lahti, JuhaniJuhani Lahti 2007
Avain[6] Ruukintien ja Vuoritien kiertoliittymä Törnävä ammattikoululaiset Matti Kontteli ja Miika Kattelus, ohjaajina Olli Janhunen ja Mika Lassila 2015
Cityhirvi[7] Kalevankatu Seinäjoen keskusta Samuli Alonen 2014
Elämän lähteellä Lakeuden ristin tornin juurella[8] Alvar Aalto 1963
Elämän virta Seinäjoen keskussairaala Huhtala Eero Hiironen 1983
Haikarat Antti Maasalo 1983
Heimotulet Kirkkopuisto, Ala-Kuljun katu 6[8] 62°47’11.3”N 22°50’47.5”E Terho Sakki 1965 Heimotulet.jpg
Hän on noussut ylös[9] Törnävän kirkkomaa Törnävä puistopäällikkö Eero Virtaniemi 1984
Ilmavaara-muistomerkki[10] Vapaudentie, Torikadun kohdalla Marttila Antti Talvitie 2006
Ilo Maitojalosteen piha Alakylä Miina Äkkijyrkkä 1987
Junan kaadossa surmansa saaneiden muistomerkki[11] Ylistaro
Junan kaatamisen 28.1.1918 muistomerkki[12] Ylistaro 1992
Jääkärien muistomerkki 1955
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[13] Nurmon sankarihautausmaa Nurmo
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[14] Peräseinäjoen kirkkomaa Peräseinäjoki
Katkennut taival, talvisodan pommituksessa surmansa saaneiden muistomerkki[15] Ruukintie, Hotelli Alman edusta Seinäjoen keskusta Juhani Lahti[16] 2004
Klemetti-Kuulan patsas Muusanpuisto, Vapaudentie 18 Marttila 62°47’04.2”N 22°50’08.2”E Kalervo Kallio 1963 Klemettikuula.jpg
Hanhet Törnävän sairaala Törnävä Kai Noramies 1960 Hanhet, Kai Noramies 1960 Seinäjoki.jpg
Kuntakennot Seinäjoen ammattikoulu Jussi Koivusalo 1970
Kääntyvät kuutiot[17] Jussi Koivusalo 2001
Lakeuden Sampo Maitojaloste Alakylä Jussi Koivusalo 1972
Linnoitustyön muistomerkki[18] Kauppakatu 17, suojeluskuntatalon sisäpiha Seinäjoen keskusta 1939, siirretty Kivennavalta Seinäjoelle 1997
Lotta Svärd ja suojeluskuntapojat -⁠reliefi[19] Kauppakatu 17, suojeluskuntatalon pääty Seinäjoen keskusta Pentti Papinaho 1988
Maan siunaus (Ruukinpatsas)[8] Törnävän kartanon puisto Törnävä Tapio Junno 1968
Mannerheimin patsas Koulukatu 19, Mannerheimin puisto Seinäjoen keskusta 62°47’14.1”N 22°50’31.9”E Lauri Leppänen 1955 Lauri Leppänen, Mannerheim, 1955.jpg
Matti Pohdon eli Kirja-Matin muistomerkki[20] Kirja-Matin koulun vieressä Ylistaro Ilmari Virkkala 1957
Muistojen kivi[21] 1995
Muualle haudattujen muistopatsas Erkki Nevala 1996
Nurmon Taistelijan muistomerkki[22] Nurmo
Paimentyttö Keskuspuisto Seinäjoen keskusta 62°47’25.3”N 22°50’08.9”E Jussi Koivusalo 1963
Paukanevalla teloitettujen muistomerkki[23] Paukaneva Nurmo
Pelimannipatsas[24] Liinamaan talomuseo, Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon alue Törnävä Nina Sailo 1985
Pikkupaana[25] 100 m Ylistaro–Ilmajoki-tiestä Sakari Loukola, Erkki Mäenpää 2010
Pirstotut puut Olavi Pihan puisto (ent. Veteraanipuisto), Kirkkokatu 1 Seinäjoen keskusta Maija Martiskainen 1975
Rakuunakivi Rakuunapuisto, Sahalankatu 9 Seinäjoen keskusta 62.7915°N, 22.8267°E 1974
Ravikuningas Murto Anton Ravander-Rauas 1965
RES-Upseerikoulu, Suomen ensimmäisen reserviupseerikurssin muistomerkki[26] Puskantie 3, Nuorisokeskuksen piha Seinäjoen keskusta 2008
Rukoileva sotilas (talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki)[27] Törnävän kirkkomaa Törnävä Oskari Jauhiainen 1952
Salomon Wilskmanin eli Junnoon Salun muistomerkki[28] Ylistaron perinne- eli monitoimitalon vieressä Ylistaro Nina Sailo 1997
Sammatin vankileirin muistomerkki Virtaintie, Jännekivi, Kalakoski Peräseinäjoki
Sankaripatsas[29] Peräseinäjoen kirkkomaa Peräseinäjoki Kalervo Kallio 1953
Sotaan lähtevien kivi (Veteraanipatsas)[30] Olavi Pihan puisto (ent. Veteraanipuisto), Kirkkokatu 1 Seinäjoen keskusta 62°47’13.5”N 22°50’52.2”E
Suojeluskuntalainen[31] Kauppakatu 17, suojeluskuntatalon sisäpiha Seinäjoen keskusta Pentti Papinaho 1988 Pentti Papinaho, Suojeluskuntalainen, 1988.jpg
Suojeluskuntalippu (metallinen)[32] Perinnehuoneen piha, Keikulinkuja 2 Peräseinäjoki Antti Kanto ja Markus Haapala
Suomenhevonen – sotahevonen[33] Törnävän kartanon puisto Törnävä Herman Joutsen 1997 Suomenhevonen - sotahevonen -patsas Herman Joutsen 1997 Törnävä, Seinäjoki.jpg
Suomineito 100 v[34] Seinäjoen lyseon piha Seinäjoen keskusta Eino Romppanen 2015
Taipale-Vuosalmi-muistomerkki[35] Olavi Pihan puisto Seinäjoen keskusta
Taistelijain muistomerkki Timo Suvanto 2000
Talvi- ja jatkosodan muistomerkki[36] Nurmon sankarihautausmaa Nurmo Kalervo Kallio 1949
Talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[37] Ylistaron sankarihautausmaa Ylistaro Kalervo Kallio 1949
Talvi- ja jatkosotaan lähteneiden peräseinäjokisten muistomerkki[38] Peräseinäjoki
Talvisotaan lähteneiden nurmolaisten ja peräseinäjokisten muistolaatta[39] Nurmon museon piha Nurmo
Tervahauta[40] Pruukinrannan asuntomessualue Törnävä Elina Lind 2016
Tie paikallaan 1996
Tuolta se tulee, tuolta se tulee Seinäjoen rautatieaseman edusta Seinäjoen keskusta Heikki Varja 1979
Vakaumuksensa puolesta henkensä antaneiden muistomerkki[41] Nurmon hautausmaa Nurmo
Valtakunnallinen painijapatsas Valkiavuoren mäki, Nurmoo-talon vieressä Nurmon keskusta Elis ja Heikki Räsänen 1984 Painijapatsas1.JPG
Vapaussodan kaatuneiden muistomerkki 1922
Vapaussodan muistomerkki[42] Törnävän kirkkomaa Törnävä Elias Ilkka 1920
Vapaussodan muistomerkki[43] Untamalan koulu Ylistaro Antti Maasalo
Vapaussodan sankarien muistomerkki[44] Nurmon sankarihautausmaa Nurmo 1921
Vapaussodan sankarien muistomerkki[45] Ylistaro Elias Ilkka 1922
Veden voima[46] Teknologiakeskus Framin ja joen välissä Jouppila Eero Hiironen 2008
Veteraanipatsas[47] Ylistaro
Ville Ritolan patsas Peräseinäjoki Maija Nuotio 1978
Vuoden 1918 taistelun muistomerkki[48] Törnävän kirkkomaa Törnävä
Yrittäjyyden monumentti Kapernaumin teollisuusalueen liikenneympyrä Kapernaumi Mauno Honkanen 2005 Seinäjoen Y-patsas.jpg
Yrittäjä-Jussi[49] Entisen kauppaoppilaitoksen puisto[24] Aarne Hakala-Rahko, Matti Peltokangas 1984
Ystävyyttä yli rajojen (Seinäjoen rauhanpatsas) Uimahalli-Urheilutalo, Kirkkokatu 15 Marttila Raimo Utriainen 1987

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seinäjoki tarvitsee taidemuseonsa, rehtori, taidekriitikko Raimo Hautasen mielipidekirjoitus Ilkka-lehdessä 31.8.2012. Viitattu 1.1.2017.
  2. [Kokoelma - Art collection of the Seinäjoki Artists' Association], Seinäjoen Taiteilijaseura. Viitattu 1.1.2017.
  3. Raili ja Jussi Koivusalon rahasto, Kuvanveistäjän tuki kuvataiteilijoille, Suomen Kulttuurirahaston nimikkorahastoesite. Viitattu 1.1.2017.
  4. A Big Hug ilmentää toisesta välittämistä, Asuntomessut 2016 -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  5. Aiempien kirkkojen muistokivi, Ylistaron oppaat -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  6. Seinäjoen Törnävä-Seuran Avainpatsas on Vuoden kotiseututeko, Suomen Kotiseutuliiton tiedote 7.8.2015. Viitattu 31.12.2016.
  7. Cityhirvi tuli jäädäkseen, Seinäjoen kaupunki 10.12.2014. Viitattu 31.12.2016.
  8. a b c Seinäjoen kaupungin hakemus ympäristöministeriölle kansallisen kaupunkipuiston perustamiseksi Seinäjoelle, Seinäjoen kaupunki 4.2.2016. Viitattu 1.1.2017.
  9. Törnävän hautausmaa, Seinäjoen seurakunta. Viitattu 2.1.2017.
  10. Seinäjoen ilmapuolustusmuistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  11. Junan kaadossa surmansa saaneiden muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  12. Junan kaatamisen 28.1.1918 muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  13. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  14. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  15. Talvisodan pommituksessa surmansa saaneiden muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  16. Katkennut taival, Lakeuden maanpuolustaja 1/2014. Viitattu 1.1.2017.
  17. Tietoa taskuun 2016
  18. Linnoitustyön muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  19. Lotta Svärd ja suojeluskuntapojat -reliefi, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  20. Matti Pohdon eli Kirja-Matin muistomerkki, Ylistaron oppaat -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  21. Tietoa taskuun 2016
  22. Nurmon Taistelijan muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  23. Paukanevalla teloitettujen muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  24. a b Hautanen, Raimo: Patsaista aina paha parku, Pohjalainen 15.12.2009. Viitattu 1.1.2017.
  25. Ylistaron pikkupaanan muistomerkin vihkiäistilaisuus lauantaina 19.06.2010, Vaunut.org 18.6.2010. Viitattu 2.1.2017.
  26. Suomen ensimmäisen reserviupseerikurssin muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  27. 1939–1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  28. Salomon Wilskmanin eli Junnoon Salun muistomerkki, Ylistaron oppaat -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  29. 1939–1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  30. Veteraanipatsas, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  31. Suojeluskuntalainen-patsas 2013. Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 25.5.2013.
  32. Suojeluskuntalippu (metallinen), Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  33. Suomenhevonen sai patsaan Seinäjoelle, MTV 3.8.1997. Viitattu 31.12.2016.
  34. Suomineito-veistos töhrittiin punaisella tussilla Seinäjoella, Ilkka 15.6.2015. Viitattu 1.1.2017.
  35. Taipale-Vuosalmi-muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  36. [http://www.epmuisto.fi/page90.html 1939–1944 Talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki
  37. 1939–1944 Talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  38. Talvi- ja jatkosotaan lähteneiden peräseinäjokisten muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  39. Talvisotaan lähteneiden nurmolaisten ja peräseinäjokisten muistolaatta, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  40. Päivi Rintaniemen ja Elina Lindin taidetta Seinäjoen Asuntomessualueelle, Asuntomessut 2016 -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  41. Vakaumuksensa puolesta henkensä antaneiden muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  42. Vakaumuksensa puolesta henkensä antaneiden muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  43. Vapaussodan muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  44. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  45. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  46. Veden voima -veistos Seinäjoen rannalle, Seinäjoen ammattikorkeakoulu 9.9.2008. Viitattu 1.1.2017.
  47. Veteraanipatsas, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  48. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  49. Biografia, Matti Peltokankaan verkkosivusto. Viitattu 31.12.2016.