Luettelo Seinäjoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Tämä on luettelo Seinäjoen kaupungin alueella sijaitsevista julkisilla paikoilla olevista pysyvistä taideteoksista, muistomerkeistä, muistolaatoista ja ympäristötaideteoksista. Seinäjokeen on liitetty seuraavat kunnat: Seinäjoen mlk, Peräseinäjoki, Nurmo, Ylistaro.

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
7/JR37 jatkosotaan lähdön muistolaatta[1] Ylipään nuorisoseuran seinä Ylistaro 62.9635°N, 22.5968°E
8. divisioonan viestikomppanian muistolaatta[2] Hotelli Alma, Ruukintie 4 62.7896°N, 22.8465°E
A Big Hug[3][4] Pruukinrannan asuntomessualue, Pruukinranta Törnävä 62.7636°N, 22.8222°E Rintaniemi, PäiviPäivi Rintaniemi 2016
Aiempien kirkkojen muistokivi[5][6] Ylistaron sankarihautausmaa, Kaukolanraitti Ylistaro 62.9506°N, 22.531°E
Arne Ritari -⁠muistomerkki[7] Tyrnävän kartano (karttalinkki likimääräinen) 62.7618°N, 22.8376°E Lahti, JuhaniJuhani Lahti 2007
Aseaitan 23.1.1918 tyhjentämisen muistolaatta[8] Ylistaro 62.9416°N, 22.5064°E
Avain[9] Ruukintien ja Vuoritien kiertoliittymä Törnävä 62.7689°N, 22.8465°E Ammattikoululaiset Matti Kontteli ja Miika Kattelus, ohjaajina Olli Janhunen ja Mika Lassila 2015
Cityhirvi[10][11][12] Kalevankatu 9 Seinäjoen keskusta 62.7898°N, 22.838°E Alonen, SamuliSamuli Alonen 2014
Elämän lähteellä[11][13] Lakeuden ristin tornin juurella[14] Seinäjoen keskusta 62.7869°N, 22.8455°E Aalto, AlvarAlvar Aalto 1963 Lakeuden ristin suihkulähde.jpg
Elämän virta[15] Seinäjoen keskussairaala, Koskenalantie 16 Huhtala 62.7714°N, 22.821°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1983
Evakkojen muistomerkki[16] Ylistaron hautausmaa Ylistaro 62.9491°N, 22.5158°E
Haikarat[17] Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1983
Heimotulet (Karjalanmuistojen kivi)[11][18][19] Kirkkopuisto, Ala-Kuljun katu 6[14] 62.7865°N, 22.8465°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1965 Heimotulet.jpg
Horsma, 5 m korkea teräsveistos[20][11] Keskustori, Kalevankadun pääty 62.7904°N, 22.8404°E Pentikäinen, RistoRisto Pentikäinen 2019
Hän on noussut ylös[21][22] Törnävän kirkkomaa, Ruukintie 163 Törnävä 62.7601°N, 22.8521°E Virtaniemi, EeroEero Virtaniemi, puistopäällikkö 1984
Ilmavaara-muistomerkki[23][11][24] Vapaudenpuisto; Vapaudentie, Torikadun kohdalla Marttila 62.787°N, 22.8343°E Talvitie, AnttiAntti Talvitie 2006
Ilo[25] Maitojalosteen piha Alakylä 62.7903°N, 22.7738°E Äkkijyrkkä, MiinaMiina Äkkijyrkkä 1987
Itsenäistymiskokouksen muistolaatta[26] Ylistaro 62.9525°N, 22.5326°E
Junan kaadossa surmansa saaneiden muistomerkki[27] Ylistaro 62.9508°N, 22.5313°E
Junan kaatamisen 28.1.1918 muistomerkki[28] Ylistaro 62.8842°N, 22.6515°E 1992
Jääkärimuistomerkki[29] Ylistaron kirkon kirkkotarha Ylistaro 62.947°N, 22.515°E 1955 Ylistaro Jääkärien muistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Laatokka[30][31] Nurmon sankarihautausmaa Nurmo 62.839°N, 22.9028°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[32][33] Peräseinäjoen kirkkomaa Peräseinäjoki 62.5632°N, 23.0636°E Kallio, KalervoKalervo Kallio
Karjalaisten muistokivi[34] Ylistaron hautausmaa (karttalinkki likimääräinen) Ylistaro 62.9495°N, 22.5162°E
Katkennut taival, talvisodan pommituksessa surmansa saaneiden muistomerkki[35][11][36] Hotelli Alman edusta, Ruukintie 4 Seinäjoen keskusta 62.7896°N, 22.8464°E Lahti, JuhaniJuhani Lahti[37] 2004
Klemetti-Kuulan patsas[11][38] Muusanpuisto, Vapaudentien ja Kirkkokadun risteys, Vapaudentie 18 Marttila 62.7845°N, 22.8356°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1963 Klemettikuula.jpg
Hanhet (Kolme hanhea)[39] Törnävän sairaala Törnävä 62.7697°N, 22.8313°E Noramies, KaiKai Noramies 1960 Hanhet, Kai Noramies 1960 Seinäjoki.jpg
Kuntakennot[40] Seinäjoen ammattikoulu, Törnäväntie 24 Törnävä 62.7586°N, 22.8453°E Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 1970
Kääntyvät kuutiot[41] Kirkonkranni 62.786°N, 22.8439°E Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 2001
Lakeuden Sampo[42] Maitojaloste Alakylä 62.7905°N, 22.7737°E Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 1972
Linnoitustyön muistomerkki[43] Kauppakatu 17, suojeluskuntatalon sisäpiha Seinäjoen keskusta 62.7891°N, 22.8372°E 1939, siirretty Kivennavalta Seinäjoelle 1997
Lotta Svärd ja suojeluskuntapojat -⁠reliefi[44] Kauppakatu 17, suojeluskuntatalon pääty Seinäjoen keskusta 62.7888°N, 22.837°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1988
Maan siunaus (Ruukinpatsas)[14][45] Törnävän kartanon puisto Törnävä 62.762°N, 22.8398°E Junno, TapioTapio Junno 1968
Mannerheimin patsas[11][46] Koulukatu 19, Mannerheimin puisto Seinäjoen keskusta 62.7873°N, 22.8422°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1955 Lauri Leppänen, Mannerheim, 1955.jpg
Matti Pohdon eli Kirja-Matin muistomerkki[47][48] Kirja-Matin koulun vieressä Ylistaro 62.9505°N, 22.529°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1957
Muraali-taideteos[11] Ruukintien ja Kalevalantien risteys, Ruukintie 12 62.7881°N, 22.8501°E Gummy Gue 2018
Muualle haudattujen muistopatsas[49] Nevala, ErkkiErkki Nevala 1996
Muualle haudattujen vainajien muistomerkki[50] Peräseinäjoen hautausmaa (karttalinkki likimääräinen) Peräseinäjoki 62.565°N, 23.0774°E
Napuen taistelun muistolaatta[6][51] Ylistaron sankarihautausmaa, Kaukolanraitti (karttalinkki likimääräinen) Ylistaro 62.9506°N, 22.5312°E 2015
Nordic Breath[52][53] Luomanranta 7 62.7881°N, 22.8501°E Gummy Gue 2018
Nurmon suojeluskunta- ja lottatalon muistolaatta[54] Louhentie 62.7132°N, 23.1111°E
Nurmon taistelijan muistomerkki (Taistelijain muistomerkki)[55][56] Nurmon seurakuntatalo, Nurmontie 3 Nurmo 62.829°N, 22.9129°E Suvanto, TimoTimo Suvanto 1999
Paimentyttö[11][57] Keskuspuisto, Keskuskatu 16 Seinäjoen keskusta 62.7904°N, 22.8358°E Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 1963
Paukanevalla teloitettujen muistomerkki[58][59] Hyllykallio, Paukaneva Nurmo 62.8178°N, 22.8719°E
Pelimannipatsas[60][61] Liinamaan talomuseo, Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon alue Törnävä 62.7619°N, 22.841°E Sailo, NinaNina Sailo 1985
Pikkupaana[62][63] 100 m Ylistaro–Ilmajoki-tiestä, Könnintie 176 (karttalinkki likimääräinen) Ylistaro 62.9092°N, 22.532°E Loukola, SakariSakari Loukola ja Mäenpää, ErkkiErkki Mäenpää 2010
Pirstotut puut[11] (Taipale-Vuosalmi-muistomerkki)[64][65] Olavi Pihan puisto (ent. Veteraanipuisto), Kirkkokatu 1 Seinäjoen keskusta 62.7878°N, 22.8485°E Martiskainen, MaijaMaija Martiskainen 1975
Rakuunakivi[66] Rakuunapuisto, Sahalankatu 9 Seinäjoen keskusta 62.7915°N, 22.8267°E 1974
Ravikuningas Murto[67] Seinäjoen ravirata, Ravitie (karttalinkki likimääräinen) 62.8006°N, 22.8518°E Ravander-Rauas, AntonAnton Ravander-Rauas 1965
Rintamamiesten muistomerkki[68] Nurmon hautausmaa (karttalinkki likimääräinen) Nurmo 62.8396°N, 22.9058°E
Salomon Wilskmanin eli Junnoon Salun muistomerkki[69][70] Ylistaron perinne- eli monitoimitalon vieressä Ylistaro 62.9512°N, 22.5311°E Sailo, NinaNina Sailo 1997
Sammatin vankileirin muistomerkki[71] Virtaintie, Jännekivi, Kalakoski Peräseinäjoki 62.4116°N, 23.1623°E
Sankaripatsas, Nurmo[72][73] Nurmon kirkon sankarihautausmaa Nurmo 62.8388°N, 22.9075°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1949 Nurmo sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Peräseinäjoki[74] Peräseinäjoen kirkkomaa, Kirkkotie 32 Peräseinäjoki 62.5655°N, 23.0804°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1953 Peräseinäjoki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Rukoileva sotilas, Seinäjoki[75][76] Törnävän kirkon sankarihautausmaa Törnävä 62.7593°N, 22.852°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1952 Seinäjoki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Ylistaro[77][78][6][79] Ylistaron sankarihautausmaa, Kaukolanraitti Ylistaro 62.9506°N, 22.5315°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1949 tai 1958 tai 1959 Ylistaro sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan lähtevien kivi (Veteraanipatsas)[80][11] Olavi Pihan puisto (ent. Veteraanipuisto), Kirkkokatu 1 Seinäjoen keskusta 62.7871°N, 22.8478°E
Sotasairaalan muistolaatta, piirisairaala[81] Seinäjoen piirisairaala 62.7696°N, 22.8298°E
Sotasairaalan muistolaatta, vanha keskussairaala[82] Seinäjoen vanha keskussairaala 62.7892°N, 22.8288°E
Suojeluskuntalainen[83][11][84] suojeluskuntatalon sisäpiha, Kauppakatu 17 Seinäjoen keskusta 62.7891°N, 22.8371°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1988 Pentti Papinaho, Suojeluskuntalainen, 1988.jpg
Suojeluskuntalippu (metallinen)[85] Perinnehuoneen piha, Keikulinkuja 2 Peräseinäjoki 62.5657°N, 23.0603°E Kanto, AnttiAntti Kanto ja Haapala, MarkusMarkus Haapala 1992
Suomen ensimmäisen reserviupseerikurssin muistomerkki[86][87] Puskantie 3, Nuorisokeskuksen piha Seinäjoen keskusta 62.7926°N, 22.8378°E Lasse Arovuo 2008 Seinäjoki RUK 1918 muistomerkki.jpeg
Suomenhevonen – sotahevonen[88][89] Törnävän kartanon puisto Törnävä 62.7632°N, 22.8392°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 1997 Suomenhevonen - sotahevonen -patsas Herman Joutsen 1997 Törnävä, Seinäjoki.jpg
Suomineito 100 v[90][11] Seinäjoen lyseon piha, Kirkkokatu 16 Seinäjoen keskusta 62.7837°N, 22.8302°E Romppanen, EinoEino Romppanen 2015
Suurten nälkävuosien muistomerkki[91] Nurmon hautausmaa (karttalinkki likimääräinen) Nurmo 62.8396°N, 22.906°E
Taivaan portti[92] Muistolehto, Nurmon hautausmaa Nurmo 62.8397°N, 22.9061°E Koivusalo, TimoTimo Koivusalo
Talvi- ja jatkosotaan lähteneiden peräseinäjokisten muistomerkki[93] Peräseinäjoki 62.5652°N, 23.0591°E
Talvisotaan lähteneiden nurmolaisten ja peräseinäjokisten muistolaatta[94] Nurmon museon piha Nurmo 62.835°N, 22.9171°E
Tanssi[95] Seinäjoen taidehallin kattotasanne, Upankatu 3. (Koulukadun lyhtypylväissä muitakin Maasalon tuuliohjattuja veistoksia.) Uppa 62.7823°N, 22.846°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo
Tervahauta[96][97] Pruukinrannan asuntomessualue, Kniipinkuja 3 Törnävä 62.7647°N, 22.8242°E Elina Lind 2016
Tie paikallaan[98] 1996
Tuolta se tulee, tuolta se tulee[11][99] Seinäjoen rautatieaseman edusta, Valtionkatu 1 Seinäjoen keskusta 62.7913°N, 22.8426°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1979
Ulkosuomalaisten muistolehto[100] Peräseinäjoen hautausmaa (karttalinkki likimääräinen) Peräseinäjoki 62.5658°N, 23.0808°E
Vaivaisukko, Nurmo Nurmon kirkon kellotapulin seinä Nurmo 62.8385°N, 22.9074°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä Nurmon kirkon vaivaisukko.jpg
Vaivaisukko, Peräseinäjoki Peräseinäjoen kirkon ovella Peräseinäjoki 62.5625°N, 23.0624°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä Peräseinäjoki Church Vaivaisukko.jpg
Vaivaisukko, Ylistaro Kirkon eteinen Ylistaro 62.9482°N, 22.5157°E Vaivaisukkonäyttely Kerimäellä 05.JPG
Vakaumuksensa puolesta henkensä antaneiden muistomerkki, Nurmo[101][102] Nurmon hautausmaa Nurmo 62.8396°N, 22.9056°E
Vakaumuksensa puolesta henkensä antaneiden muistomerkki, Seinäjoki[103] Törnävän kirkkomaa Törnävä 62.7593°N, 22.8522°E
Valtakunnallinen painijapatsas[104] Valkiavuoren mäki, Nurmoo-talon vieressä; Nurmontie 7 Nurmon keskusta 62.8281°N, 22.9107°E Räsänen, ElisElis Räsänen ja Räsänen, HeikkiHeikki Räsänen 1984 Painijapatsas1.JPG
Vapaudesta kiittäen, itärajan kotikylät[105] Pukkila, Koskentie 1 Ylistaro 62.9574°N, 22.7139°E Vapaudesta kittäen - 1918, 1939-1944 monumentti.jpeg
Vapaussodan muistomerkki, Seinäjoki[106] Törnävän kirkon sankarihautausmaa Törnävä 62.7594°N, 22.8511°E 1921 Seinäjoki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki[107] Untamalan koulu, Kosolantie 48 Ylistaro 63.0531°N, 22.6053°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1990
Vapaussodan muistomerkki.jpeg
Vapaussodan muistomerkki, Nurmo[108][109] Nurmon kirkon sankarihautausmaa Nurmo 62.8388°N, 22.9074°E 1921 Nurmo 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki,Peräseinäjoki[106] Peräseinäjoen kirkon sankarihautausmaa Peräseinäjoki 62.5628°N, 23.0626°E 1922 Peräseinäjoki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Ylistaro[106][110][6] Ylistaron sankarihautausmaa, Kaukolanraitti Ylistaro 62.9507°N, 22.5317°E Ilkka, EliasElias Ilkka 1922 Ylistaro 1918 muistomerkki 1.jpg
Veden voima[111][112] Teknologiakeskus Framin ja joen välissä Jouppila 62.7881°N, 22.823°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2008
Veteraanipatsas[113] Ylistaro 62.9477°N, 22.5295°E
Ville Ritolan patsas[114] Urheilutie 3 Peräseinäjoki 62.5649°N, 23.0584°E Nuotio, MaijaMaija Nuotio 1978
Ville Ritolan lapsuudenkodin muistolaatta[115] Peräseinäjoki 1970
Ylistaron entinen suojeluskuntatalon muistolaatta[116] Ylistaro 62.9479°N, 22.528°E
Ylistaron pommituksen 17.2.1940 muistomerkki[117] Ylistaro 62.9473°N, 22.5295°E
Ylistaron pommituksessa 17.2.1940 surmansa saaneiden muistomerkki[118] Ylistaro 62.9507°N, 22.5313°E
Ylistaron valtausparaatin 28.1.1918 muistolaatat[119] Ylistaro 62.9514°N, 22.5308°E 1938
Yrittäjyyden monumentti Kapernaumin teollisuusalueen liikenneympyrä Kapernaumi 62.79°N, 22.8583°E Honkanen, MaunoMauno Honkanen 2005 Seinäjoen Y-patsas.jpg
Yrittäjä-Jussi[120][11][121] Keskustori, Keskuskadun pääty[20], aiemmin entisen kauppaoppilaitoksen puisto[60] 62.7912°N, 22.8393°E Hakala-Rahko, AarneAarne Hakala-Rahko ja Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 2019 (1984)
Ystävyyttä yli rajojen (Seinäjoen rauhanpatsas)[11][122] Uimahalli-Urheilutalo, Kirkkokatu 15 Marttila 62.7855°N, 22.8305°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1987

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 7/JR37 jatkosotaan lähdön muistolaatta, Ylistaro; EPmuisto.fi
  2. 8. Divisioonan viestikomppanian muistolaatta, Seinäjoki; EPmuisto.fi
  3. A Big Hug ilmentää toisesta välittämistä, Asuntomessut 2016 -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  4. Patsaspaikannus s. 16
  5. Aiempien kirkkojen muistokivi, Ylistaron oppaat -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  6. a b c d Ylistaron sankarihautausmaa; Seinajoenseurakunta.fi
  7. Tietoa taskuun 2016
  8. [ , Ylistaro; EPmuisto.fi]
  9. Seinäjoen Törnävä-Seuran Avainpatsas on Vuoden kotiseututeko, Suomen Kotiseutuliiton tiedote 7.8.2015. Viitattu 31.12.2016.
  10. Cityhirvi tuli jäädäkseen, Seinäjoen kaupunki 10.12.2014. Viitattu 31.12.2016.
  11. a b c d e f g h i j k l m n o p q Näe ja koe Seinäjoen patsaat; Visitseinajoki.fi
  12. Patsaspaikannus s. 6
  13. Patsaspaikannus s. 6
  14. a b c Seinäjoen kaupungin hakemus ympäristöministeriölle kansallisen kaupunkipuiston perustamiseksi Seinäjoelle, Seinäjoen kaupunki 4.2.2016. Viitattu 1.1.2017.
  15. Patsaspaikannus s. 16
  16. Evakkojen muistomerkki, Ylistaro; EPmuisto.fi
  17. Tietoa taskuun 2016
  18. Patsaspaikannus s. 5
  19. Tietoa taskuun 2016
  20. a b Keskustori valmistunee vapuksi. Epari, 30.1.2019, s. 6. Artikkelin verkkoversio Viitattu 30.1.2019.
  21. Törnävän hautausmaa, Seinäjoen seurakunta. Viitattu 2.1.2017.
  22. Patsaspaikannus s. 15
  23. Seinäjoen ilmapuolustusmuistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  24. Patsaspaikannus s. 7
  25. Patsaspaikannus s. 12
  26. Itsenäistymiskokouksen muistolaatta, Ylistaro; EPmuisto.fi
  27. Junan kaadossa surmansa saaneiden muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  28. Junan kaatamisen 28.1.1918 muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  29. Jääkärimuistomerkki, Ylistaro; EPmuisto.fi
  30. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  31. Patsaspaikannus s. 20
  32. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  33. Patsaspaikannus s. 29
  34. Patsaspaikannus s. 25
  35. Talvisodan pommituksessa surmansa saaneiden muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  36. Patsaspaikannus s. 5
  37. Katkennut taival, Lakeuden maanpuolustaja 1/2014. Viitattu 1.1.2017.
  38. Patsaspaikannus s. 7
  39. Patsaspaikannus s. 16
  40. Patsaspaikannus s. 16
  41. Tietoa taskuun 2016
  42. Patsaspaikannus s. 12
  43. Linnoitustyön muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  44. Lotta Svärd ja suojeluskuntapojat -reliefi, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  45. Patsaspaikannus s. 15
  46. Patsaspaikannus s. 6
  47. Matti Pohdon eli Kirja-Matin muistomerkki, Ylistaron oppaat -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  48. Patsaspaikannus s. 24
  49. Tietoa taskuun 2016
  50. Patsaspaikannus s. 29
  51. Hanne Leiwo: Napuen muistovuosi keräsi tuhansia historiasta kiinnostuneita; YLE 8.10.2014
  52. Gummy Gue upeart.com. Viitattu 2.4.2019.
  53. Nordic Breath new mural for @upeart Seinäjoki, Finland 2018 instagram.com. Viitattu 2.4.2019.
  54. Nurmon Suojeluskunta- ja Lottatal, Nurmo; EPmuisto.fi
  55. Nurmon Taistelijan muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  56. Patsaspaikannus s. 21
  57. Patsaspaikannus s. 6
  58. Paukanevalla teloitettujen muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  59. Patsaspaikannus s. 20
  60. a b Hautanen, Raimo: Patsaista aina paha parku, Pohjalainen 15.12.2009. Viitattu 1.1.2017.
  61. Patsaspaikannus s. 16
  62. Ylistaron pikkupaanan muistomerkin vihkiäistilaisuus lauantaina 19.06.2010, Vaunut.org 18.6.2010. Viitattu 2.1.2017.
  63. Patsaspaikannus s. 24
  64. Taipale-Vuosalmi-muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  65. Patsaspaikannus s. 5
  66. Patsaspaikannus s. 7
  67. Tietoa taskuun 2016
  68. Patsaspaikannus s. 20
  69. Salomon Wilskmanin eli Junnoon Salun muistomerkki, Ylistaron oppaat -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  70. Patsaspaikannus s. 25
  71. Sammatin vankileirin muistomerkki, Peräseinäjoki; EPmuisto.fi
  72. 1939–1944 Talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki
  73. Patsaspaikannus s. 20
  74. 1939–1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  75. 1939–1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  76. Patsaspaikannus s. 15
  77. 1939–1944 Talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  78. Patsaspaikannus s. 24
  79. Seinäjoki, Seinäjoen Seurakunnan Ylistaron sankarihautausmaa; Sotasampo.fi
  80. Veteraanipatsas, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  81. Sotasairaalan muistolaatta, Seinäjoki; EPmuisto.fi
  82. Sotasairaalan muistolaatta, Seinäjoki; EPmuisto.fi
  83. Suojeluskuntalainen-patsas 2013. Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 25.5.2013.
  84. Patsaspaikannus s. 7
  85. Suojeluskuntalippu (metallinen), Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  86. Suomen ensimmäisen reserviupseerikurssin muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  87. Patsaspaikannus s. 6
  88. Suomenhevonen sai patsaan Seinäjoelle, MTV 3.8.1997. Viitattu 31.12.2016.
  89. Patsaspaikannus s. 15
  90. Suomineito-veistos töhrittiin punaisella tussilla Seinäjoella, Ilkka 15.6.2015. Viitattu 1.1.2017.
  91. Patsaspaikannus s. 20
  92. Patsaspaikannus s. 20
  93. Talvi- ja jatkosotaan lähteneiden peräseinäjokisten muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  94. Talvisotaan lähteneiden nurmolaisten ja peräseinäjokisten muistolaatta, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  95. Patsaspaikannus s. 8
  96. Päivi Rintaniemen ja Elina Lindin taidetta Seinäjoen Asuntomessualueelle, Asuntomessut 2016 -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  97. Patsaspaikannus s. 16
  98. Tietoa taskuun 2016
  99. Patsaspaikannus s. 5
  100. Patsaspaikannus s. 29
  101. Vakaumuksensa puolesta henkensä antaneiden muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  102. Patsaspaikannus s. 20
  103. Vakaumuksensa puolesta henkensä antaneiden muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  104. Patsaspaikannus s. 21
  105. Vapaudesta kiittäen - 1918, 1939-1944 monumentti epmuisto.fi.
  106. a b c Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  107. Vapaussodan muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  108. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  109. Patsaspaikannus s. 20
  110. Patsaspaikannus s. 24
  111. Veden voima -veistos Seinäjoen rannalle, Seinäjoen ammattikorkeakoulu 9.9.2008. Viitattu 1.1.2017.
  112. Patsaspaikannus s. 8
  113. Veteraanipatsas, Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit -sivusto. Viitattu 1.1.2017.
  114. Patsaspaikannus s. 29
  115. Ville Ritola - Peräseinäjoen susi; PeTo
  116. Ylistaron entinen suojeluskuntatalo, Ylistaro; EPmuisto.fi
  117. Ylistaron pommituksen 17.2.1940 muistomerkki, Ylistaro; EPmuisto.fi
  118. Ylistaron pommituksessa 17.2.1940 surmansa saaneiden muistomerkki, Ylistaro; EPmuisto.fi
  119. Ylistaron valtausparaatin 28.1.1918 muistolaatat, Ylistaro; EPmuisto.fi
  120. Biografia, Matti Peltokankaan verkkosivusto. Viitattu 31.12.2016.
  121. Patsaspaikannus s. 8
  122. Patsaspaikannus s. 7