Luettelo Taivassalon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Taivassalon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Taivassalon kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Tämä luettelo kuuluu Wikiprojektiin Suomen julkiset taideteokset ja muistomerkit Wikipediaan.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Helsinginrannan taistelun muistomerkki[1][2][3] Tylpänniemi? Helsinki
(sijainti ei varma)
Kahiluodon taistelupaikka 27.9.–2.10.1808[1][4][5] Haltinmaa, Haltin saaren luoteisnurkalla rannalla vedenrajassa irtolohkare, jossa muistolaatta Kahiluoto 60.5151°N, 21.5135°E
(sijainti ei varma)
Vaalikivi, ValtoValto Vaalikivi 1990
Postitien muistomerkki[6] Helsinginrannan lossilaiturin vieressä Helsinki 60.606°N, 21.4365°E 1998
Sankarihautojen muistomerkki[7] Taivassalon kirkko, Taivassalon hautausmaa, Keskustie 4 60.5629°N, 21.6074°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1952 Taivassalo sankarimuistomerkki.JPG
Veteraanikivi[8] Taivassalon kirkon luona, Keskustie 4 60.563°N, 21.6069°E 1995 Taivassalo veteraanikivi.JPG
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki[9] Taivassalon kirkko, Taivassalon hautausmaa, Keskustie 4 60.5631°N, 21.6074°E 1920 Taivassalo 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Auvinen, Eero: Sotatoimet Saaristomerellä v. 1808-1809 : Suomen sodan ajan merisotaa, maihinnousuja ja sissitoimintaa tukien. (Som stöd för Finska krigets sjökrig, landstigningar och partisanverksamhet. Krigsoperationer i Skärgårdshavet 1808-1809). [Turku]: [Varsinais-Suomen liitto], 2008. (suomeksi) (ruotsiksi)
  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Taivassalo kutsuu kuninkaallisia vieraita Turun Sanomat. 14.6.2006. Viitattu 27.11.2019.
  2. Taivassalo – historian aikajanalla Taivassalon kunta. Viitattu 29.11.2019.
  3. Auvinen 2008: 27-28
  4. Tuomisto 1996:62.
  5. Auvinen 2008: 24.
  6. Kuninkaallinen suuri postitie Taivassalon kunta. Viitattu 28.11.2019.
  7. Taivassalo, Taivassalon hautausmaa Sotasampo. Viitattu 27.12.2017.
  8. Tuomisto 1998:318.
  9. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 282. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.