Luettelo Vihdin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Vihdin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vihdin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Itsenäisyyden kivi[1] Veikko Hellen tori, Pisteenkaari 6 Nummela, Vihti 60.335°N, 24.3179°E 1992 Nummela, Stone of Independence 2.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Vihti[2] Vihdin kirkon hautausmaa, Kirkkotie 1 Vihti, Kirkonkylä 60.4185°N, 24.3191°E 1954 Karjalaan jääneiden vainajien mm. Vihti.jpg
Muualla lepäävien läheistemme muistolle, Vihti[2] Vihdin kirkon hautausmaa, Kirkkotie 1 Vihti, Kirkonkylä 60.4186°N, 24.319°E Muualle haudattujen muistokivi, Vihti.jpg
Nummelan työväenyhdistys Elon perustamisen muistokivi[3] Pisteenkaari, lähin osoite Pisteenkaari 5 Nummela, Vihti 60.3352°N, 24.3182°E Nummelan työväenyhdistys Elo, perustamisen muistokivi.jpg
Pommikoneturman muistokivi[4] Nummela Vihti, Lentokentän ja valtatie 25:n välissä (karttalinkki likimääräinen) 60.3394°N, 24.3°E 1997 Pommikoneturman muistokivi, Nummela, Vihti.jpg
Punaisten muistomerkki, Lapikkaannummi[5] Lapikkaannummi, Hevoshaantie Vihti 60.4393°N, 24.3047°E 1998, 2000 Lapikkaannummi, Vihti, 1918 muistomerkki.jpg
Punaisten muistomerkki, Vihdin hautausmaa[6] Vihdin hautausmaa, Kartanontie 51 Irjala, Vihti 60.4197°N, 24.2689°E 1946 Punaisten muistomerkki 1918 Vihdin hautausmaa.jpg
Ranckenin ryhmän teloituksen muisto­merkki[7] Lähellä Vihdin kirkonkylää, lähin osoite Pikikuja 11 Koivissilta 60.395°N, 24.329°E Vihti 1918 Memorial Plaque (White).jpg
Sankarimuistomerkki Hyvästijättö, Vihti[2] Vihdin kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 1 60.4186°N, 24.3184°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1951 Vihti sankarimuistomerkki.JPG
Sotiin 1939 ja 1941 lähdön muistomerkki, Ojakkala[7] Ojakkalan entisen rautatieaseman lähellä, lähin osoite Santsillantie 14 Ojakkala 60.3684°N, 24.4081°E 1991 Ojakkala sotiin 1939 ja 1941 lähdön muistomerkki.jpg
Sovinnon ja toivon muistomerkki[8] Vihdin kirkon hautausmaa, Kirkkotie 1 Vihdin kirkonkylä 60.4186°N, 24.3188°E 2018 Sovinnon muistomerkki 1918-2.jpg
Thomén ryhmän teloituksen muisto­merkki[9] Ojakkalantie Nummela, Vihti 60.3432°N, 24.3245°E Nummela, 1.2.1918 Memorial Plaque (Whites) 2.jpg
Total Energy[10] Nummelan lentokenttä, Air Motelin edusta Nummela, Vihti 60.335°N, 24.2993°E Aulio, VeijoVeijo Aulio 2011 Total Energy.jpg
Tulevaisuuden kuusi[11] Kuntalan edusta, Kyläaukio 1 Vihdin kirkonkylä 60.4167°N, 24.3207°E 2017
Veikko Helteen muistomerkki[12] Nummelan työväentalo Rientolan vieressä, Aatteenpolku Nummela, Vihti 60.3361°N, 24.3189°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 2011 Veikko Helle, muistomerkki.jpg
Veteraanikivi, Vihti[13] Vihdin kirkon kirkkotarha, Kirkkotie 1 60.4185°N, 24.3192°E 2010 Veteraanikivi Vihti.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valtonen, Vesa: Veikko Hellen torilla yleisöä ennätysmäärä: ’Nuorisolla on edessään suuret tehtävät’. Vihdin Uutiset, 7.12.2011. Viitattu 8.4.2018.
  2. a b c Arno Forsius: Vihdin kirkon hautausmaa 19.7.2007, viitattu 13.7.2018
  3. Elon muistokivi, Nummela, Kansalaismuisti, viitattu 13.7.2018
  4. Pommikoneturman muistokivi, Vihdin muistomerkit, viitattu 26.5.2018
  5. Punaisten muistomerkki, Lapikkaannummi; Punaisten muistomerkit; Työväenmuseo Werstas
  6. Punaisten muistomerkki, Uusi hautausmaa, Vihti; Punaisten muistomerkit; Työväenmuseo Werstas
  7. a b Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 123. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  8. "Anna armon virrata menneisiin ja tuleviin" – Punaisille ja valkoisille yhteinen muistomerkki Vihtiin Kotimaa24. 21.5.2018. Viitattu 17.5.2020.
  9. Vuoden 1918 muistomerkit Länsi-Uudellamaalla. Reservin uutiset, viitattu 13.7.2018
  10. Nummelan lentokentän muistomerkki, Kansalaismuisti
  11. Valtonen, Vesa: Vihdin Uutisten vuosikatsaus: Suomi täytti 100 ja Vihti 510 vuotta. Vihdin uutiset. 30.12.2017. Viitattu 27.8.2020.
  12. Veikko Hellen muistomerkki Kansan Sivistysrahasto. Viitattu 13.7.2018.
  13. Veteraanikivi