Luettelo Laitilan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Laitilan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Laitilan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ammatin elementit[1] Laitilan ammatillisen kurssikeskuksen (nykyinen Winnova) edusta, Turuntie 9 Laitilan keskustaajama 60.8725°N, 21.7048°E Salo, AilaAila Salo 1982 Aila Salo Ammatin elementit 1982.JPG
Artturi Kerttulan muistomerkki 1918[1][2][3] Malvontien varsi, noin 1,5 km tien alusta Malko 60.8997°N, 21.7464°E Leino, SamuliSamuli Leino 1925
Elämän lähde[1] Laitilan-Pyhärannan terveyskeskuksen edusta, Sairaalantie 8 Laitilan keskustaajama 60.8783°N, 21.6877°E Salo, AilaAila Salo 1974 Aila Salo Elaman lahde 1974.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1] Sankarihaudan toisella reunalla Laitilan keskustaajama 60.8781°N, 21.6944°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955 Kirsti Liimatainen Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki 1955 Laitila.JPG
Kollaan ja Loimolan taistelijoiden muistomerkki[1][4] Kirkkopuisto Laitilan keskustaajama 60.8792°N, 21.6933°E Ehojoki, AarneAarne Ehojoki 1998 Laitila JR56 ja JR60 muistomerkki.jpg
Kustaa Hiekan muistomerkki[1][5] Kustaa Hiekan lukutuvan edustalla, Keskuskatu 8a Laitilan keskustaajama 60.8779°N, 21.6915°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1938 Yrjo Liipola Kustaa Hiekan muistomerkki 1938.JPG
Nuijamaalaisten muistomerkki talvisodan evakkomatkalla menehtyneiden muistoksi[6] Laitilan vanha hautausmaa, sankarimuistomerkin luoteispuolella Laitilan keskustaajama 60.8783°N, 21.6946°E 1974 Nuijamaalaisten muistomerkki talvisodan evakkomatkalla menehtyneiden muistoksi Laitila.jpg
Onni Alvar Isotuvan kuolinpaikan muistokivi[3] Nansionmäki (paikkalinkki suuntaa-antava) Kodjala 60.8511°N, 21.6459°E
Piispa Eerik Sorolaisen patsas[1][7] Kirkkopuisto Laitilan keskustaajama 60.8789°N, 21.6933°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1968 Jussi Vikainen Piispa Eerik Sorolaisen patsas 1968.jpg
Sankarimuistomerkki Hyvästit vaimolle ja lapselle[8][1] Laitilan kirkon sankarihautausmaa Laitilan keskustaajama 60.878°N, 21.6949°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1951 Laitila sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan lähtö 1939 JR13[6] Urheilutalon pääsisäänkäynnin vieressä, Urheilutie 9 Laitilan keskustaajama 60.88°N, 21.7016°E 1984 Sotaan lahto 1939 JR13 Laitila.jpg
Sotaan lähtö 1941 JR56[6] Urheilutalon pääsisäänkäynnin vieressä, Urheilutie 9 Laitilan keskustaajama 60.88°N, 21.7017°E 1984 Sotaan lahto 1941 JR56 Laitila.jpg
Tulevaisuuteen[1] Vakka-Suomen Voiman toimitalon sisäpiha, Vilhonkatu 2 Laitilan keskustaajama 60.8807°N, 21.693°E Nummelin, MattiMatti Nummelin 1991 Matti Nummelin Tulevaisuuteen 1991.JPG
Veteraanikivi[1][6] Puretun seurakuntatalon piha, Kappalaisentie Laitilan keskustaajama 60.8817°N, 21.6924°E Kaira, EeroEero Kaira, Hietala, VeikkoVeikko Hietala, Raitamäki, ErkkiErkki Raitamäki 1991 Veteraanikivi Eero Kaira Veikko Hietala Erkki Raitamaki 1991.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Julkiset taideteokset; Laitila.fi
  2. Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 101. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  3. a b Hanna Hyttinen: Sata vuotta sitten punaiset teloittivat kaksi miestä Laitilassa – laitilalaisia punaisia uhreja yhteensä 41; Laitilan sanomat 13.2.2018
  4. Kollaan ja Loimolan taistelijoiden muistomerkki Laitilassa JR 56 ja JR 60 Kilta. Viitattu 24.12.2017.
  5. Kustaa Hiekan lukutuvan näyttelytila Laitilan kaupunki. Viitattu 27.11.2019.
  6. a b c d Grönberg, Raimo: Sodan 1939-1945 muistomerkit Laitilassa. Laitila: Laitilan sotaveteraanit, 2017.
  7. Perävainio, Pirkko: Laitilan kirkot Laitilan seurakunta. Viitattu 27.11.2019.
  8. Laitila, Laitilan hautausmaa Sotasampo.fi