Luettelo Kiteen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kiteen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kiteen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kiteeseen on liitetty Kesälahden kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1. luterilaisen kirkon paikka[1] (karttalinkki likimääräinen) Suorlahti 62.1196°N, 29.9672°E
19. divisioonan muistokivi[2][3] Opotanmäki, Mustalammen tienristeys, Korkeakankaantie 1 Kitee 62.0188°N, 30.3262°E 1992 19. div. muistokivi.jpg
19. divisioonan Kuivalaisen kukkulan taistelussa kaatuneen 511 eteläpohjalaisen tilapäisen leposijan muistomerkki[4] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.0963°N, 30.149°E 1969 Eteläpohjalaisten sankarivainajien tilapäisen leposijan muistomerkki.jpg
Alahärmäläisten JR 37 sotilaiden kaatumispaikan 13.7.1941 muistomerkki[5] Välivaara Kitee 2017
Asevelihautojen muistomerkki, Kitee Palomäen hautausmaa, Kappelintie 6 62.0932°N, 30.1449°E 1973 Veteraanikivi Kitee.JPG
Hullu Jussi (O&K -kaivinkone)[1][6] Rautatieasemalla Tolosenmäessä Tolosenmäki 62.1425°N, 30.0478°E Orenstein Koppel steam shovel Kitee 1.jpg
Höyrykone-muistomerkki[1][7] Sähkövoimalasta (Myllyniemi 5) noin 20-30 m luoteeseen, Vanha Puhos Puhos 62.0952°N, 29.8754°E 1983 (?)
Höyrylaiva 150 vuotta Suomessa -muistokivet[1][8] Vanha Puhos Puhos 62.0931°N, 29.8755°E 1983 Ilmarisen muistokivet 1.JPG
Ilmarisen muistokivet 2.JPG
Ilmarisen muistokivet 3.JPG
Ilmarisen muistokivet 4.JPG
Isonvihan muistomerkki[1] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 (karttalinkki likimääräinen) 62.096°N, 30.1515°E
Jalkaväkirykmentti 58:n muistomerkki[5] Mustalammentien alkupää, Korkeakankaantie 1 Kitee 62.0187°N, 30.3257°E 2017 Mustalampi JR58 mmerkki.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.0961°N, 30.1505°E 1979 (kaiverrus muistomerkissä) Karjalaan jääneiden vainajien mm Kitee.JPG
Kiteellä taistelleiden 19. divisioonan kenttätykki 75K75[1] Museon piha, Kiteentie 23 Kiteen keskusta 62.0988°N, 30.1368°E 1992 Kitee 75 K17 kenttäkanuuna.jpg
Kuivalaisen kukkulan taistelun 12.–13.7.1941 muistomerkki (JR 37)[9] Rajan pinnassa (itse kukkula Venäjän puolella) 2011
Lönnrotin muistomerkki[1] Piimälä Potoskavaara 62.1049°N, 30.3077°E
Nils Ludvig Arppen reliefi ja höyrykone-muistomerkki[7] Näkyy seuraavan viitteen kuvassa oikealla sijaitsevan vesivomalan tiiliseinällä.[10][1] Sähkovoimalan tiiliseinällä, Myllyniemi 5 Puhos 62.0949°N, 29.8757°E (1983?)
Nälkään kuolleitten muistomerkki[1][11] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.096°N, 30.1499°E Palosuo-Louhioja, AnnikkiAnnikki Palosuo-Louhioja 1963 Nälkään kuolleiden muistomerkki Kitee.JPG
Nälkään kuolleiden muistomerkki Kitee tausta.JPG
Ortodoksisen kirkon muistomerkki[1] Selkie (karttalinkki likimääräinen) 62.6475°N, 30.1272°E
Pikkuvihan muistomerkki[1] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.096°N, 30.1516°E 1931 Pikku viha Kitee.JPG
Runonlaulaja Antti Toivasen muistokivi[1] Valtatie 71:n varrella , noin 600 m VT6:lta, lehtikuusimetsän reunassa Puhos 62.0823°N, 29.9338°E 1935 (kaiverrus kivessä) Runonlaulaja Antti Toivasen muistokivi.jpg
Sankarihautojen muistomerkki, Kesälahti[12] Kesälahden kirkon sankarihautausmaa, Totkunniementie 1 Kesälahti 61.8844°N, 29.8403°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1964 Kesälahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Kitee[13] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.0962°N, 30.1496°E Siitonen, MaunoMauno Siitonen 1948 Kitee sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Valkeavaara[14] Valkeavaarantie 7 (karttalinkki likimääräinen) Valkeavaara 61.9083°N, 30.2061°E
Unto Kupiaisen muistomerkki[15][16] Kesälahden museon pihapiirissä, Kirkkotie 9 Kesälahti 61.8858°N, 29.8311°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1984 Unto Kupiaisen muistomerkki by Erkki Eronen.JPG
Vannisenmäen ja Kumurin taisteluiden 20.-27.7.1941 (JR16) muistomerkki[17][18] Pahtaistentie Valkeavaara 61.918°N, 30.2311°E 2015 Vannisenmäen ja Kumurin taistelut.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Kesälahti[19] Kesälahden kirkon sankarihautausmaa, Totkunniementie 1 Kesälahti 61.8844°N, 29.8402°E Kesälahti 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Kitee[19] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.0962°N, 30.1501°E 1921 Kitee 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m Kiteen muistomerkit ja patsaat Visit Karelia. Viitattu 26.7.2020.
  2. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotilas, 1998.
  3. 19. divisioonan muistomerkki; Epmuisto.fi
  4. 19. D. Etelä-Pohjalaisten väliaikainen leposija 1941 Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi. Viitattu 27.12.2017.
  5. a b JR 58 paljastusjuhla Kiteellä 9.7.2017 vapaussotaeppy.fi.
  6. (kuvia)
  7. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 26 heinäkuuta 2020), s. 38 Kitee (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  8. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 26 heinäkuuta 2020), s. 39 Kitee (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  9. Kuivalaisen kukkulan muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi. Viitattu 27.12.2017.
  10. Vaelluskalat ja raha – miten käyttää kuusi miljoonaa tehokkaasti? Luonnonvarakeskus, luke.fi. Viitattu 26.7.2020.
  11. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 193) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 22.7.2020. (englanniksi)
  12. https://www.sotasampo.fi/fi/cemeteries/page/h0555_1
  13. https://www.sotasampo.fi/fi/cemeteries/page/h0557_1
  14. https://www.sotasampo.fi/fi/cemeteries/page/h0557_2
  15. Museoalue kesalahti.blogspot.com. Viitattu 28.3.2019.
  16. Ansioluettelo erkkieronen.com. Viitattu 28.3.2019.
  17. Lautamäki, Olavi: Vannisenmäen-Kumurin muistomerkin paljastusjuhla Kiteellä. Sotaveteraani-lehti, 16.9.2015, nro 4, s. 22. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 22.7.2020.
  18. Lautamäki, Olavi: [https://www.pkrajamieskilta.org/tapahtumat/kumuri/ Vannisen- ja Kumurinmäen taistelujen muistomerkin paljastusjuhla Valkeavaarassa & Kumurin taisstelujen muistomerkki Kiteen Valkeavaaraan] 2015. Pohjois-Karjalan Rajamieskilta. Viitattu 22.7.2020.
  19. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 180,183. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]