Luettelo Kiteen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kiteen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kiteen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kiteeseen on liitetty Kesälahden kunta.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
1. luterilaisen kirkon paikka[1] (karttalinkki likimääräinen) Suorlahti 62.1196°N, 29.9672°E
19. divisioonan muistokivi[2][3][4] Opotanmäki, Mustalammen tienristeys, Korkeakankaantie 1 Kitee 62.0188°N, 30.3262°E 1992 19. div. muistokivi.jpg
19. divisioonan Kuivalaisen kukkulan taistelussa kaatuneen 511 eteläpohjalaisen tilapäisen leposijan muistomerkki[5][4] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.0963°N, 30.149°E 1969 Eteläpohjalaisten sankarivainajien tilapäisen leposijan muistomerkki.jpg
Alahärmäläisten JR 37 sotilaiden kaatumispaikan 13.7.1941 muistomerkki[6][7] Välivaarantie (karttalinkki likimääräinen) Kitee 62.027°N, 30.415°E 2017
Asevelihautojen muistomerkki, Kitee Palomäen hautausmaa, Kappelintie 6 62.0932°N, 30.1449°E 1973 Veteraanikivi Kitee.JPG
Hullu Jussi (O&K -kaivinkone)[1][8] Rautatieasemalla Tolosenmäessä Tolosenmäki 62.1425°N, 30.0478°E Orenstein Koppel steam shovel Kitee 1.jpg
Höyrykone-muistomerkki[1][9] Sähkövoimalasta (Myllyniemi 5) noin 20-30 m luoteeseen, Vanha Puhos Puhos 62.0952°N, 29.8754°E 1983
Höyrylaiva 150 vuotta Suomessa -muistokivet[1][10] Vanha Puhos Puhos 62.0931°N, 29.8755°E 1983 Ilmarisen muistokivet 1.JPG
Ilmarisen muistokivet 2.JPG
Ilmarisen muistokivet 3.JPG
Ilmarisen muistokivet 4.JPG
Isonvihan muistomerkki[1] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 (karttalinkki likimääräinen) 62.096°N, 30.1515°E
Jalkaväkirykmentti 58:n muistomerkki[6] Mustalammentien alkupää, Korkeakankaantie 1 Kitee 62.0187°N, 30.3257°E 2017 Mustalampi JR58 mmerkki.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.0961°N, 30.1505°E 1979 (kaiverrus muistomerkissä) Karjalaan jääneiden vainajien mm Kitee.JPG
Kiteellä taistelleiden 19. divisioonan kenttätykki 75K75[1] Museon piha, Kiteentie 23 Kiteen keskusta 62.0988°N, 30.1368°E 1992 Kitee 75 K17 kenttäkanuuna.jpg
Kuivalaisen kukkulan taistelun 12.–13.7.1941 muistomerkki (JR 37)[11] Noin 100 m rajavyöhykkeeltä (itse kukkula Venäjän puolella); Välivaarantie 44 62.0274°N, 30.4113°E 2011
Lönnrotin muistomerkki[1] Piimälä Potoskavaara 62.1049°N, 30.3077°E
Nils Ludvig Arppen reliefi ja höyrykone-muistomerkki[9] Näkyy seuraavan viitteen kuvassa oikealla sijaitsevan vesivomalan tiiliseinällä.[12][1] Sähkovoimalan tiiliseinällä, Myllyniemi 5 Puhos 62.0949°N, 29.8757°E 1983
Nälkään kuolleitten muistomerkki[1][13] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.096°N, 30.1499°E Palosuo-Louhioja, AnnikkiAnnikki Palosuo-Louhioja 1963 Nälkään kuolleiden muistomerkki Kitee.JPG
Nälkään kuolleiden muistomerkki Kitee tausta.JPG
Närsäkkälän rajavartioaseman muistolaatta[14] Niementie 27, Närsäkkälä 61.8669°N, 30.1409°E 2019
Ortodoksisen kirkon muistomerkki[1][15] Selkue, Auvilantie 15 62.0866°N, 30.1679°E 1981
Pikkuvihan muistomerkki[1] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.096°N, 30.1516°E 1931 Pikku viha Kitee.JPG
Runonlaulaja Antti Toivasen muistokivi[1] Valtatie 71:n varrella , noin 600 m VT6:lta, lehtikuusimetsän reunassa Puhos 62.0823°N, 29.9338°E 1935 (kaiverrus kivessä) Runonlaulaja Antti Toivasen muistokivi.jpg
Sankarihautojen muistomerkki, Kesälahti[16] Kesälahden kirkon sankarihautausmaa, Totkunniementie 1 Kesälahti 61.8844°N, 29.8403°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1964 Kesälahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Kitee[17] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.0962°N, 30.1496°E Siitonen, MaunoMauno Siitonen 1948 Kitee sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Valkeavaara[18] Valkeavaarantie 7 (karttalinkki likimääräinen) Valkeavaara 61.9083°N, 30.2061°E
Satulavaaran rajavartioaseman muistolaatta[14] Satulavaaran nykyisen partiomajan seinä, Kangasjärven Kyrönlahden rannalla; Lahdenkyläntie 6 61.9593°N, 30.296°E 2019
Unto Kupiaisen muistomerkki[19][20] Kesälahden museon pihapiirissä, Kirkkotie 9 Kesälahti 61.8858°N, 29.8311°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1984 Unto Kupiaisen muistomerkki by Erkki Eronen.JPG
Valkeavaaran rajavartioaseman muistolaatta[14] Valkeavaarantie 18 61.9165°N, 30.2208°E 2019
Vannisenmäen ja Kumurin taisteluiden 20.-27.7.1941 (JR16) muistomerkki[21][22] Pahtaistentie Valkeavaara 61.918°N, 30.2311°E 2015 Vannisenmäen ja Kumurin taistelut.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Kesälahti[23] Kesälahden kirkon sankarihautausmaa, Totkunniementie 1 Kesälahti 61.8844°N, 29.8402°E Kesälahti 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Kitee[23] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.0962°N, 30.1501°E 1921 Kitee 1918 muistomerkki 1.jpg
Vesi[24][25] Tienristin puisto, Kiteentien ja Hovintien risteyksen itäpuolella (Kiteentie 27) Kiteen keskusta 62.0996°N, 30.1337°E Pitkänen, AhtiAhti Pitkänen 2001 (tai 2000)
Välivaaran vartioaseman muistolaatta[14] Välivaarantie 38 62.0317°N, 30.4052°E 2019

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m Kiteen muistomerkit ja patsaat Visit Karelia. Viitattu 26.7.2020.
  2. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotilas, 1998.
  3. 19. divisioonan muistomerkki; Epmuisto.fi
  4. a b Jatkosodan sotamuistomerkit Via Karelian varrella; Viakarelia.fi
  5. 19. D. Etelä-Pohjalaisten väliaikainen leposija 1941 Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi. Viitattu 27.12.2017.
  6. a b JR 58 paljastusjuhla Kiteellä 9.7.2017 vapaussotaeppy.fi.
  7. Pohjanmaalaisia Kiteen Välivaarassa; Pohjois-Karjalan rajamieskilta
  8. (kuvia)
  9. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 26 heinäkuuta 2020), s. 38 Kitee (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  10. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 26 heinäkuuta 2020), s. 39 Kitee (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  11. Kuivalaisen kukkulan muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi. Viitattu 27.12.2017.
  12. Vaelluskalat ja raha – miten käyttää kuusi miljoonaa tehokkaasti? Luonnonvarakeskus, luke.fi. Viitattu 26.7.2020.
  13. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 193) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 22.7.2020. (englanniksi)
  14. a b c d Rajavartioasemia, Pohjois-Karjalan Rajamieskilta
  15. Kiteen keskustan osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2020, sivu 12
  16. Kitee, Kesälahti; Sotasampo
  17. Kitee; Sotasampo
  18. Kitee, Valkeavaara; Sotasampo
  19. Museoalue kesalahti.blogspot.com. Viitattu 28.3.2019.
  20. Ansioluettelo erkkieronen.com. Viitattu 28.3.2019.
  21. Lautamäki, Olavi: Vannisenmäen-Kumurin muistomerkin paljastusjuhla Kiteellä. Sotaveteraani-lehti, 16.9.2015, nro 4, s. 22. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 22.7.2020.
  22. Lautamäki, Olavi: [https://www.pkrajamieskilta.org/tapahtumat/kumuri/ Vannisen- ja Kumurinmäen taistelujen muistomerkin paljastusjuhla Valkeavaarassa & Kumurin taisstelujen muistomerkki Kiteen Valkeavaaraan] 2015. Pohjois-Karjalan Rajamieskilta. Viitattu 22.7.2020.
  23. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 180,183. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  24. Lääkärintalo 2014. Kitee-Seura ry. Viitattu 13.12.2020.
  25. Ahti Pitkänen: Vesi Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 13.12.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]