Luettelo Kiteen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kiteen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kiteen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kiteeseen on liitetty Kesälahden kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1. luterilaisen kirkon paikka[1] (karttalinkki likimääräinen) Suorlahti 62.1196°N, 29.9672°E
19. divisioonan muistokivi Mustalammen tienristeys[2] Opotanmäki, Mustalammen tienristeys, Korkeakankaantie 1 Kitee 62.0188°N, 30.3262°E 1992 19. div. muistokivi.jpg
19. divisioonan Kuivalaisen kukkulan taistelussa kaatuneen 511 eteläpohjalaisen tilapäisen leposijan muistomerkki[3] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 1969
Alahärmäläisten JR 37 sotilaiden kaatumispaikan 13.7.1941 muistomerkki[4] Välivaara Kitee 2017
Asevelihautojen muistomerkki, Kitee Palomäen hautausmaa, Kappelintie 6 62.0932°N, 30.1449°E 1973 Veteraanikivi Kitee.JPG
Hullu Jussi (O&K -kaivinkone)[1][5] Rautatieasemalla Tolosenmäessä Tolosenmäki 62.1425°N, 30.0478°E Orenstein Koppel steam shovel Kitee 1.jpg
Höyrylaiva 150 vuotta Suomessa -muistokivet, Arppen korkokuva ja höyrykone-muistomerkki[1] Vanha Puhos (karttalinkki likimääräinen) Puhos 62.0945°N, 29.8743°E 1983
Isonvihan muistomerkki[1] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 (karttalinkki likimääräinen) 62.096°N, 30.1515°E
Jalkaväkirykmentti 58:n muistomerkki[4] Mustalammentien alkupää, Korkeakankaantie 1 Kitee 62.0187°N, 30.3257°E 2017 Mustalampi JR58 mmerkki.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki[1] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 (karttalinkki likimääräinen) 62.096°N, 30.1517°E
Kiteellä taistelleiden 19. divisioonan kenttätykki 75K75[1] Museon piha, Kiteentie 23 Kiteen keskusta 62.0988°N, 30.1368°E 1992 Kitee 75 K17 kenttäkanuuna.jpg
Kuivalaisen kukkulan taistelun 12.–13.7.1941 muistomerkki (JR 37)[6] Rajan pinnassa (itse kukkula Venäjän puolella) 2011
Lönnrotin muistomerkki[1] Piimälä Potoskavaara 62.1049°N, 30.3077°E
Nälkään kuolleitten muistomerkki[1] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 (karttalinkki likimääräinen) 62.096°N, 30.1518°E
Ortodoksisen kirkon muistomerkki[1] Selkie (karttalinkki likimääräinen) 62.6475°N, 30.1272°E
Pikkuvihan muistomerkki[1] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.096°N, 30.1516°E 1931 Pikku viha Kitee.JPG
Runonlaulaja Antti Toivasen muistokivi[1] lehtikuusimetsän reunassa Puhos 62.0823°N, 29.9338°E
Sankarihautojen muistomerkki, Kesälahti[7] Kesälahden kirkon sankarihautausmaa, Totkunniementie 1 Kesälahti 61.8844°N, 29.8403°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1964 Kesälahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Kitee[8] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.0962°N, 30.1496°E Siitonen, MaunoMauno Siitonen 1948 Kitee sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Valkeavaara[9] Valkeavaarantie 7 (karttalinkki likimääräinen) Valkeavaara 61.9083°N, 30.2061°E
Unto Kupiaisen muistomerkki[10][11] Kesälahden museon pihapiirissä, Kirkkotie 9 Kesälahti 61.8858°N, 29.8311°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1984
Vannisenmäen ja Kumurin taisteluiden 20.-27.7.1941 (JR16) muistomerkki[12] Pahtaistentie 8 Valkeavaara 61.8844°N, 30.2313°E Maanpuolustusjärjestöt 2015 Vannisenmäen ja Kumurin taistelut.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Kesälahti[13] Kesälahden kirkon sankarihautausmaa, Totkunniementie 1 Kesälahti 61.8844°N, 29.8402°E Kesälahti 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Kitee[13] Kiteen kirkkotarha, Savikontie 5 62.0962°N, 30.1501°E 1921 Kitee 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k Kiteen muistomerkit ja patsaat Visit Karelia. Viitattu 20.12.2017.
  2. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotilas, 1998.
  3. 19. D. Etelä-Pohjalaisten väliaikainen leposija 1941 Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi. Viitattu 27.12.2017.
  4. a b JR 58 paljastusjuhla Kiteellä 9.7.2017 vapaussotaeppy.fi.
  5. (kuvia)
  6. Kuivalaisen kukkulan muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi. Viitattu 27.12.2017.
  7. https://www.sotasampo.fi/fi/cemeteries/page/h0555_1
  8. https://www.sotasampo.fi/fi/cemeteries/page/h0557_1
  9. https://www.sotasampo.fi/fi/cemeteries/page/h0557_2
  10. Museoalue kesalahti.blogspot.com. Viitattu 28.3.2019.
  11. Ansioluettelo erkkieronen.com. Viitattu 28.3.2019.
  12. Vannisenmäen-Kumurin muistomerkin paljastusjuhla Kiteellä sotaveteraani.fi.
  13. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 180,183. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]