Luettelo Ruskon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Ruskon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ruskon kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Ruskoon on liitetty Vahdon kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Rusko[1] Ruskon kirkon hautausmaa Rusko 60.5306°N, 22.2129°E ?, ?? ? 1956[2] Karjalaan jääneiden muistomerkki Rusko.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Vahto[3] Vahdon kirkon luona Vahto 60.6095°N, 22.3073°E (tarkka sijainti avoin) ?, ?? ? 1955
Nunnanpolun muistomerkki[4][5] Ruskon kirkko, Ruskon kirkon hautausmaan kiviaita 60.5303°N, 22.2122°E Vikainen, JuhaniJuhani Vikainen 1980 Nunnanpolun muistomerkki Rusko.jpg
Piispa Maunu I:n muistomerkki[6] Ruskon kirkonmäki Rusko 60.5306°N, 22.213°E ?, ?? ? 1929 Piispa Maunu ensimmäisen muistomerkki, Rusko.JPG
Roos-sukuisten Ruskon kanttoreiden muistolaatta Ruskon kirkon seinä. Rusko 60.5305°N, 22.2121°E ?, ?? ? 1937[7] Roos-sukuisten Ruskon kanttoreiden muistolaatta.jpg
Sankarihautojen muistomerkki, Rusko[8][9] Ruskon kirkko, hautausmaa, sankarihaudat, Ruskon kirkkotie 17 60.5304°N, 22.2117°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1948 Rusko sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Vahto[10][11] Vahdon kirkko, hautausmaa, sankarihaudat, Kanttorilantie 1 Vahto 60.6091°N, 22.3079°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1948 Vahto sankarimuistomerkki.JPG
Unohdettujen vainajien muistokivi, Rusko Ruskon kirkon hautausmaa Rusko 60.5305°N, 22.2121°E ?, ?? ? 1948[12] Unohdettujen vainajien muistokivi Rusko.jpg
Vahdon vanhan kirkon muistomerkki[13][14] Vahdon vanhan kirkon paikka Vahto 60.6046°N, 22.2991°E 1938[15]
Veteraanikivi, Rusko Ruskon kunnantalon luona, Vanhatie 5 Rusko 60.5413°N, 22.2204°E ?, ?? ? ? Veteraanikivi Rusko.jpg
Veteraanikivi, Vahto[16][17][18] Vahdon seurakuntatalo, Kanttorilantie 1 Vahto 60.6097°N, 22.3083°E 2014 (1989)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Myllykylä, Turkka: Korven helmasta kehittyväksi kunnaksi. Vahdon historiaa ja perinteitä. Vahto: Vahdon kunta, 2002. ISBN 952-91-4594-2.
  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen mies, 1998. ISBN 952-9872-05-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nikinmaa, Kerttu: Kävelykierros Ruskon hautausmaalla, s. 11-12. Rusko: Rusko-seura, 2002. DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa (viitattu 30.12.2018).
  2. Kaiverrus muistomerkissä.
  3. Myllykylä 2002: 85.
  4. Länsisyrjä, Erkki: Legendan jälki maisemassa. Pyhän Henrikin tien historiaa ja tätä päivää, s. 64-65. Pro Gradu -tutkielma, Turun yliopisto, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos. Turku: Turun yliopisto, 2014. Opinnäytteen verkkoversio Turun yliopiston verkkopalvelussa.
  5. Pyhän Henrikin tie Pyhän Henrikin ekumeeninen pyhiinvaellus. Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys. Viitattu 30.12.2018.
  6. Ruskon kirkonmäki Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  7. Kaiverrus laatassa.
  8. Rusko, Ruskon hautausmaa Sotasampo. Viitattu 27.12.2017.
  9. Tuomisto 1998: 290.
  10. Rusko, Vahdon hautausmaa Sotasampo. Viitattu 27.12.2017.
  11. Tuomisto 1998: 292.
  12. Kaiverrus muistomerkissä.
  13. Muistomerkki Ruskon seurakunta. Viitattu 29.12.2017.
  14. Rusko, Vahdon osayleiskaava, liitteet, liite 11, muinaisjäännökset (pdf) Airix. Viitattu 29.12.2017.
  15. Myllykylä 2002: 79-80.
  16. Tuomisto 1998: 319. Muistomerkin alkuperäinen paljastuspaikka 1989 seurantalo, Valpperintie 47.
  17. Ruskon seurakunta, Kirkkoneuvosto: Pöytäkirja 5/2014 (pdf) Ruskon seurakunta. Viitattu 27.12.2017. Haetaan lupaa muistomerkin siirtoon Vahdon seurakuntatalolle ja merkitään tiedoksi, että kivi on jo siirretty.
  18. Ala-Karvia, Rauli: Kunnalta lupa Vahdon veteraanikiven siirtoon Turun tienoo. Viitattu 27.12.2017.