Luettelo Varkauden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Varkauden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Varkauden kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Varkauteen on liitetty Kangaslammin kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aallotar[1] Kaupungintalon sisäpiha, Ahlströminkatu 6 Päiviönsaari 62.3127°N, 27.8864°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1984 Ukri Merikanto - Aallotar - 1984 - Kaupungintalon sisäpiha, Ahlströminkatu 6 - Päiviönsaari - Varkaus.jpg
Artturi[2] Repokankaan päiväkoti, pihapiiri, Kyllikinkatu 10, Viinamäki Repokangas 62.3136°N, 27.8463°E Lahtinen, MarjoMarjo Lahtinen 1983 Marjo Lahtinen - Artturi - 1983 - Repokankaan päiväkodin etupiha, Kyllikinkatu 10, Viinamäki - Repokangas - Varkaus.jpg
Faraday[2] Valtatie 5, Varkauden pohjoinen liittymä (Varkauden Portin kiertoliittymään johtava ramppi) Hasinmäki tai Huruslahti 62.3319°N, 27.8255°E Linnas, TuukkaTuukka Linnas ja Mikola, VarpuVarpu Mikola 2005 Tuukka Linnas ja Varpu Mikola - Faraday - 2005 - Valtatie 5, Varkauden pohjoinen liittymä (Varkauden Portin kiertoliittymään johtava ramppi) - Varkaus.jpg
He ovat ylösnousemuksen lapsia[2] Kirkkolehto, Varkauden tuhkahautausmaa; Savontie 1 Kommila 62.3198°N, 27.9059°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 2003 Taru Mäntynen - He ovat ylösnousemuksen lapsia - 2003 - Kirkkolehto, Savontie 1 - Kommila- Varkaus.jpg
Irtaantuminen[3] Taidekeskus Väinölän edessä, Ahlströminkatu 8-10 Päiviönsaari 62.3132°N, 27.8886°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1982 Taru Mäntynen - Irtaantuminen - 1982 - Taidekeskus Väinölän edessä, Ahlströminkatu 8-10 - Päiviönsaari - Varkaus.jpg
Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin (1905-2004) muistolaatta[1] Tehtaan koulu, Savontie 4 Kommila 62.3206°N, 27.9029°E Karjalainen, HannuHannu Karjalainen 2004 Hannu Karjalainen - Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin (1905-2004) muistolaatta - 2004 - Tehtaan koulu, Savontie 4 - Kommila - Varkaus.jpg
Kansantaiteilija Kreeta Haapasalon muistomerkki[1] Soisalo-opiston piha, Taipaleentie 24 Taulumäki 62.3122°N, 27.8801°E 1985 Kansantaiteilija Kreeta Haapasalon muistomerkki - 1985 - Soisalo-opiston piha, Taipaleentie 24 - Taulumäki - Varkaus - 2.jpgKansantaiteilija Kreeta Haapasalon muistomerkki - 1985 - Soisalo-opiston piha, Taipaleentie 24 - Taulumäki - Varkaus - 1.jpg
Karjalaisten muistomerkki[1] Pirtinniemen hautausmaa, sankarihauta-alueen välittömässä läheisyydessä, Relanderinkatu 1 Taulumäki 62.3115°N, 27.8804°E 1961 Karjalaisten muistomerkki - 1981 - Pirtinniemen hautausmaa, Relanderinkatu 3 - Taulumäki - Varkaus.jpg
Karjalan kalmistossa lepäävien muistomerkki[4] Kangaslammin kirkon edustalla, Asematie 1 Kangaslampi 62.2959°N, 28.2515°E 1975 Karjalan kalmistossa lepäävien muistolle - 1975 - Kirkon edustalla, Asematie 1 - Kangaslammen kk - Kangaslampi - Varkaus - 1.jpgKarjalan kalmistossa lepäävien muistolle - 1975 - Kirkon edustalla, Asematie 1 - Kangaslammen kk - Kangaslampi - Varkaus - 2.jpg
Kipupiste[1] Joutenlahden luodolla, Taipaleentien kaakkoispuolella Taulumäki 62.3096°N, 27.8735°E Kallio, SatuSatu Kallio 2000 Satu Kallio - Kipupiste - 2000 - Joutenlahden luoto, Taipaleentien kaakkoispuolella - Taulumäki - Varkaus.jpg
Kirjasiepot[1] Kaupunginkirjaston edusta, Osmajoentie 1 62.3175°N, 27.8705°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1986 Taru Mäntynen - Kirjasiepot - 1986 - Kaupunginkirjaston edusta, Osmajoentie 1 - Varkaus.jpg
Kurjet pesällä[1] Kaupungintalon edusta, Itsenäisyyden puisto, Wredenkatu 6 Päiviönsaari 62.3123°N, 27.8871°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1970 (1947) Jussi Mäntynen - Kurjet pesällä - 1970 (1947) - Kaupungintalon edusta, Wredenkatu 6 - Päiviönsaari - Varkaus.jpg
Laivanrakennus- ja konepajateollisuutta Lehtoniemessä 1888-1929[1] Lehtoniementien ja Saunakujan risteys Lehtoniemi 62.2991°N, 27.8837°E 2006 Laivanrakennus- ja konepajateollisuutta Lehtoniemessä 1888-1929 - 2006 - Lehtoniementien ja Saunakujan risteys - Lehtoniemi - Varkaus.jpg
Laivanrakentajamuistomerkki[1] Hertunranta Taulumäki 62.3153°N, 27.8789°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1989 Taru Mäntynen - Laivanrakentajamuistomerkki - 1989 - Hertunranta - Taulumäki - Varkaus.jpg
Lappalaisten sukuseuran muistomerkki[1] Lapinmäentie (132), jatka Lapinmäentietä vielä noin 250 m Lapinmäki (talon) -viitan jälkeen. Lapinmäentieltä lähtee pienempi tieura lounaaseen, muistomerkille noin 70 m Lapinmäentieltä. Lapinmäki 62.3484°N, 27.9207°E 2003 Lappalaisten sukuseuran muistomerkki - 2003 - Lapinmäentie 132, josta Lappalaisten mm -viitta lounaaseen - Lapinmäki - Varkaus.jpg
Leijonan pää[1] Waltterin puisto (puisto Taipaleentien ja Ahlströminkadun kulmassa), pylväskujalla keskellä talon päätykolmiomuotoon tehtyä harmaagraniittista muuria Päiviönsaari 62.3152°N, 27.8962°E Björklund, SvenSven Björklund 1923 Sven Björklund- Leijonan pää - 1923 - Waltterin puisto - Päiviönsaari - Varkaus.jpg
Liikettä[1] Liikuntatalon pääjulkisivu, Järvelänkatu 14 Kuoppakangas 62.3214°N, 27.8597°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1986 Taru Mäntynen - Liikettä - 1986 - Liikuntatalon pääjulkisivu, Järvelänkatu 14 - Kuoppakangas - Varkaus.jpg
Mjauu[1] Asuntomessualue Taulumäki 62.3137°N, 27.8802°E Kaipia, JouniJouni Kaipia ja Helsingin Taideteollisen korkeakoulun taiteilijaryhmä 1991 Jouni Kaipia ja TaiK-taiteilijatyöryhmä - Mjauu - 1991 - Asuntomessualue, puistossa Huruslahden lounaisrannalla - Taulumäki - Varkaus.jpg
Muistomerkki suurien nälkävuosien (v. 1867-68) aikana kuolleiden muistoksi[5] Lepola, Asematie 1. Luultavasti Kangasniemen kirkon kaakkoispuolella, hieman aidan ulkopuolella), paikkalinkki epävarma [6] Kangaslampi 62.2958°N, 28.2525°E 1979
Nimetön (muistomerkki tai veistos)[7] Kangaslammin koulun nurkalla kadun lähellä, Kangaslammintie 5 Kangaslampi 62.295°N, 28.2548°E
Nuoruudesta vanhuuteen[1] Luttilan kappelin ulkoseinä, Voimatie 3 Luttila 62.3434°N, 27.8587°E Kyllönen, YrjöYrjö Kyllönen 1951 Yrjö Kyllönen - Nuoruudesta vanhuuteen - Luttilan kappelin ulkoseinä, Voimatie 3 - Luttila - Varkaus.jpg
Näköala Ämmäkoskelle[1] Häyrilän eritasoliittymään johtava ramppi Kuvansinjoki tai Häyrilä 62.2865°N, 27.8732°E Kuronen , EijaEija Kuronen 2005 Eija Kuronen - Näköala Ämmäkoskelle - 2005 - Valtatie 5, Häyrilän eritasoliittymään johtava ramppi - Varkaus.jpg
Nälkävuonna 1868 kuolleiden muistomerkki[1][8] Varkausmäki Könönpelto 62.3097°N, 27.9297°E Tuure, OttoOtto Tuure ja Tuure, IlmariIlmari Tuure 1936 Kanavanrakentajien joukkohauta.jpg
Professori V. A. Heiskasen muistomerkki[9][10][11][12] V. A. Heiskasen aukio, Härkämäentie 88 (Härkämäen observatorion kerhotalon itäpuolella) Kangaslampi 62.3146°N, 28.3883°E Sailo, NinaNina Sailo 2014 (1995) Nina Sailo - Professori V. A. Heiskasen muistomerkki - 2014 (1995) - Härkämäentie 88, Härkämäen observatorion kerhotalon vieressä - Kangaslampi - Varkaus.jpg
Puhdistautuminen[3] Mekaanisen musiikin museon piha-alue, Pelimanninkatu 8 (paikkalinkki suuntaa-antava; huom. museon aukioloajat, alue on aidattu) Häyrilä 62.2989°N, 27.8562°E Mäki-Patola, LeenaLeena Mäki-Patola 1995
Rahapuu[1] Varkauden kaupungintalon ulkoseinä, Ahlströminkatu 6 Päiviönsaari 62.3126°N, 27.8871°E Väyrynen, KaleviKalevi Väyrynen 1951 Kalevi Väyrynen - Rahapuu - 1951 - Varkauden kaupungintalon seinä - Päiviönsaari - Varkaus - 1.jpg
Ruukin Ruusa[1] Päiviönsaaren tori Päiviönsaari 62.3145°N, 27.8928°E Ovaska, KariKari Ovaska 1984 Kari Ovaska - Ruukin Ruusa - 1984 - Päiviönsaaren tori - Päiviönsaari - Varkaus.jpg
Römmin kuplatehdas[13][14] Waltterin koulu, Urheilukatu 21 (C-rakennus, Urheilukadun puoli, yläkoulun pääty pääsisäänkäynnin vieressä), paikkalinkki suuntaa-antava Kuoppakangas 62.3225°N, 27.8582°E Liuttu, JarkkoJarkko Liuttu 2018 Jarkko Liuttu - Römmin kuplatehdas - 2018 - Waltterin koulu, Urheilukatu 21 (C-rakennus, Urheilukadun puoli, yläkoulun pääty, B-osan pääsisäänkäynnin vieressä) - Kuoppakangas - Varkaus - 1.jpg
Sankarihautojen muistomerkki Ylös murheesta, Pirtinniemi[15][1] Pirttiniemen hautausmaa, Relanderinkatu 1 Taulumäki 62.3114°N, 27.8807°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1964 Heikki Nieminen - Sankarihautojen muistomerkki Ylös murheesta - Pirttiniemen hautausmaa, Relanderinkatu 3 - Pirttiniemi - Varkaus.jpg
Sankarihautojen muistomerkki, Kangaslampi[16][17] Kangaslammin sankarihautausmaa, Asematie 1 (kirkon edustalla) Kangaslampi 62.2962°N, 28.2512°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1966 (1967) Kangaslampi sankarimuistomerkki.JPG
Seinämaalaus[1] Kansalaisopiston julkisivu (Soisalo-opistotalo), Taipaleentie 24 Taulumäki 62.312°N, 27.8791°E Lukin, HannuHannu Lukin 1992 Hannu Lukin - Seinämaalaus - 1992 - Kansalaisopiston julkisivu (Soisalo-opistotalo), Taipaleentie 24 - Taulumäki - Varkaus.jpg
Spiramidi[1] Jäppiläntien liikenneympyrä, Viinamäki Kaura-aho tai Repokangas 62.3152°N, 27.8482°E Greg, SamiSami Greg, Kosamo, KimmoKimmo Kosamo, Koivisto, TimoTimo Koivisto ja Kyllönen, IlkkaIlkka Kyllönen 1995 Sami Greg, Kimmo Kosamo, Timo Koivisto ja Ilkka Kyllönen - Spiramidi - 1995 - Jäppiläntien liikenneympyrä, Viinamäki - Varkaus.jpg
Striving higher[1] Sumitomo SHI FW -yrityksen etupihalla (tehdasalueella), Relanderinkatu 2, nähtävissä Relanderinkadun varren pysäköintialueelta Taulumäki 62.3108°N, 27.8823°E Holopainen, MirjaMirja Holopainen 1990 Mirja Holopainen - Striving higher - 1990 - Sumitomo SHI FW -yrityksen etupihalla, Relanderinkatu 2, teos nähtävissä pysäköintialueelta - Taulumäki - Varkaus.jpg
Suomalaisten auringonpimennysretkikuntien muistomerkki 1945[18][19] ja kalliokaiverrus (1945) Kurenlahti Kangaslampi 62.2716°N, 28.3867°E Anttila, LauriLauri Anttila 2005 Lauri Anttila - Suomalaisten auringonpimennysretkikuntien muistomerkki 1945 - 2005 - Kurenlahti - Kangaslampi - Varkaus.jpg
Talvella[1][20] Joutenlahden ulkoalue Lehtoniemi 62.3092°N, 27.8702°E Huttunen, RiittaRiitta Huttunen 1991 Riitta Huttunen - Talvella - 1991 - Joutenlahden ulkoilualue - Lehtoniemi - Varkaus.jpg
Tiedon puu[1] Könönpellon koulun seinä, Kivipurontie 8 Taipale 62.2965°N, 27.9365°E Kyllönen, YrjöYrjö Kyllönen 1953 Yrjö Kyllönen - Tiedon puu - 1953 - Könönpellon koulu, Kivipurontie 8-10 - Taipale - Varkaus.jpg
Vakaumuksensa puolesta vuonna 1918 kaatuneiden muistomerkki (Muistomerkki vuoden 1918 sodassa kaatuneille)[1][21][22][23] Ylä-Kankun hautausmaa (etelästä käsin: Paavontien luoteispää; pohjoisesta: hiekkatie Voimatie 3:n eteläpuoliselta parkkipaikalta mäelle, jossa hautausmaa) Luttila 62.3399°N, 27.8616°E Tuure, IlmariIlmari Tuure 1945 (1922) Ilmari Tuure - Vakaumuksensa puolesta vuonna 1918 kaatuneiden muistomerkki (Toverien muistolle jotka ammuttiin Varkaudessa - noin 350-400) - 1945 (1922).jpg
Vanhan kirkon kellotapuli[3] Pirttiniemen hautausmaa, Relanderinkatu 1 Taulumäki 62.3119°N, 27.8806°E 1939 (1892) Vanhan kirkon kellotapuli - 1892- siirretty Pirttiniemen hautausmaalle 1939 - Relanderinkatu 1 - Taulumäki - Varkaus.jpg
Vanhan kirkon muistomerkki[1] Päiviönsaari 62.3144°N, 27.8901°E Kettunen, TuomasTuomas Kettunen 1979 Tuomas Kettunen - Vanhan kirkon muistomerkki - 1979 - Päiviönsaari - Varkaus.jpgTuomas Kettunen - Vanhan kirkon muistomerkki - 1979 - Päiviönsaari - Varkaus - 2.jpg
Varkauden panssarikeskuksen muistolaatta[1] (Entinen) Joutenlahden koulu, Porukankuja 1 (paikkalinkki suuntaa-antava, koululle) Joutenlahti 62.3128°N, 27.8593°E 1990 Varkauden panssarikeskuksen muistolaatta - 1990 - (Entinen) Joutenlahden koulu, Porukankuja 1 - Joutenlahti - Varkaus.jpg
Varkauden sotasairaalan muistolaatta[1] Varkauden terveyskeskuksen vuodeosasto, sisäänkäynnin luona, Savontie 55 Kommila 62.3292°N, 27.8913°E 2004 Varkauden sotasairaalan muistolaatta - 2004 - Varkauden terveyskeskuksen vuodeosasto, sisäänkäynnin luona, Savontie 55 - Kommila - Varkaus.jpg
Varkauden vaakuna[3] Varkauden kaupungintalon ulkoseinä, Ahlströminkatu/Wredenkatu 6 Päiviönsaari 62.3128°N, 27.8868°E Eriksson, OlofOlof Eriksson 1954 Olof Eriksson - Varkauden vaakuna - 1954 - maalattu metalli - Kaupungintalon julkisivu, Ahlströminkatu 6 - Päiviönsaari - Varkaus.jpg
Varkaus, ankkuripaikka[3] Wredenkadun kiertoliittymä, Wredenkadun ja Ahlströminkadun risteys Päiviönsaari 62.3124°N, 27.8883°E 2011 Varkaus, ankkuripaikka - 2011 - Wredenkadun kiertoliittymä, Wredenkadun ja Ahlströminkadun risteys - Päiviönsaari - Varkaus.jpg
Vuorineuvos Walter Ahlström[1] (kuvassa työn päällä Virkattu Waltter) Walterin puisto (puisto Taipaleentien ja Ahlströminkadun kulmassa) Päiviönsaari 62.3158°N, 27.8951°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren 1935 Virkattu Waltter (Riikka-Piikan neulekahvila) + Gunnar Elfgren - Vuorineuvos Walter Ahlström - 1935 - Walterin puisto - Päiviönsaari - Varkaus.jpg
Yhdessä ja erikseen[1] Kauppakeskus Varkauden Forum, Pirnankatu 4 (paikkalinkki suuntaa-antava; betonireliefityö ehkä kauppakeskuksen sisäseinällä) 62.3162°N, 27.867°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1990
Yhdessä kasvaen eli Näkyykö Vesitorni Walter Ahlström?[13][14] Waltterin koulu, Osmajoentie 30 (A-rakennuksen pääty), paikkalinkki suuntaa-antava Kuoppakangas 62.3232°N, 27.8596°E Liuttu, JarkkoJarkko Liuttu 2018 Jarkko Liuttu - Yhdessä kasvaen (Näkyykö Vesitorni Walter Ahlström) - 2018 - Waltterin koulu, Osmajoentie 30 (A-rakennuksen pääty) - Kuoppakangas - Varkaus.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Taidetta Varkaudessa, Taideteokset Tarinasoitin.fi.
  2. a b c Taidetta Varkaudessa; Varkaus.fi [vanhentunut linkki]
  3. a b c d e Navitas Kehitys Oy ja Varkauden Museot: Pyöräile taiteeseen. (Varkauden taidemuseon karttamuotoinen esite 34 ulkona sijaitsevasta taideteoksesta tai muistomerkistä kohteiden kautta kulkevine 42 kilometrin pyöräilylenkkeineen) Varkauden Museot, 2015.
  4. Karjalaisten muistomerkki
  5. Lepola Varkauden seurakunta. Viitattu 5.1.2018.
  6. Varkauden karttapalvelu: pohjakartta, johon on merkitty Kangaslammin kirkon lähistön muistomerkit. Luultavasti kyseessä on kirkon kaakkoispuolella oleva kohde viitattu 15.8.2019
  7. Varkauden karttapalvelu: karttasymboli muistomerkistä tai patsaasta Kangaslammin koulun nurkalla viitattu 16.8.2019
  8. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 207) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 3.5.2019.
  9. Härkämäen observatorion luontopolku. Luontopolun kartta Warkauden Kassiopeia ry, kassiopeia.net. Viitattu 26.6.2019.
  10. Aurinkopäivä ja professori V.A. Heiskanen Warkauden Kassiopeia ry, kassiopeia.net. Viitattu 26.6.2019.
  11. Veli-Pekka Henttunen ja Hannu Heiskanen: V. A. Heiskasen patsas sai uuden kodin. Aurinkopäiviltä Kangaslammin Härkämäeltä 27.7.2014 Heiskaset. Heiskasten sukulehti nro 2/2014, s. 9-11. Heiskasten sukuseura. Viitattu 26.6.2019.
  12. Veikko Aleksanteri Heiskanen (1895–1971), geodesian professori, Geodeettisen laitoksen johtaja Biografiakeskus. SKS. Viitattu 26.6.2019.
  13. a b Taide, Waltterin koulu Varkauden kaupunki via peda.net. Viitattu 25.6.2019.
  14. a b Vesa Moilanen: Waltterin koulun taideteokset julkistettiin sykkeessä.fi. 23.10.2018. Viitattu 25.6.2019.
  15. Varkaus, Varkauden sankarihautausmaa, Pirtinniemi Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  16. Kangaslammin sankarihautausmaa Varkauden seurakunta. Viitattu 5.1.2018.
  17. Sankarivainajien muistomerkki
  18. Lauri Anttila (PDF) (s. 5) kuvataiteilijamatrikkeli.fi. 30.6.2017. Viitattu 3.5.2019.
  19. Auringonpimennys muistomerkki tiityi.wordpress.com. Viitattu 3.5.2019.
  20. Riitta Huttunen Pippa Laurio. "Pompottelun perimmäinen tarkoitus" museot.fi. Viitattu 6.10.2018.
  21. Punaisten muistomerkki tyovaenliike.fi. Viitattu 6.5.2019.
  22. Taistelu punaisten uhrien muistosta itsenäisyys100.fi. Viitattu 4.7.2019.
  23. Ylä-Kankun hautausmaa Varkauden seurakunta. Viitattu 5.1.2018.