Luettelo Varkauden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Varkauden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Varkauden kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Varkauteen on liitetty Kangaslammen kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aallotar[1] Kaupungintalon sisäpiha, Ahlströminkatu 6 Päiviönsaari 62.3127°N, 27.8864°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1984
Artturi[2] Repokankaan päiväkoti, pihapiiri, Ahjokatu 10 Viinamäki 62.3134°N, 27.8463°E Lahtinen, MarjoMarjo Lahtinen 1983
Faraday[2] VT 5, Varkauden pohjoinen liittymä (Varkauden Portin kiertoliittymään johtava ramppi) 62.3319°N, 27.8255°E Linnas, TuukkaTuukka Linnas ja Mikola, VarpuVarpu Mikola 2005
He ovat ylösnousemuksen lapsia[2] Kirkkolehto, Varkauden tuhkahautausmaa; Savontie 3 Kommila 62.3202°N, 27.9065°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 2003
Kansantaiteilija Kreeta Haapasalon muistomerkki[1] Pirtinniemen hautausmaan vieressä paikalla, jossa Haapasalo asui Varkauden vuosinaan 62°N, 27°E 1985
Karjalaisten muistomerkki[1] Pirtinniemen hautausmaa, sankarihauta-alueen välittömässä läheisyydessä, Relanderinkatu 3 (paikkalinkki suuntaa-antava) 62.3115°N, 27.8798°E 1961
Kipupiste[1] Joutenlahden luodolla, Taipaleentien kaakkoispuolella 62.3096°N, 27.8735°E Kallio, SatuSatu Kallio 2000
Kirjasiepot[1] Kaupunginkirjaston edusta, Osmajoentie 1 (paikkalinkki suuntaa-antava) 62.3177°N, 27.8703°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1986
Kurjet pesällä[1] Kaupungintalon edusta, Itsenäisyyden puisto, Wredenkatu 6 Päiviönsaari 62.3123°N, 27.8871°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1970 (1947)
Laivanrakennusteollisuutta Lehtoniemessä 1888-1929[1] Lehtoniemi 62°N, 27°E 2006
Laivanrakentajamuistomerkki[1] Hertunranta 62.3153°N, 27.8789°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1989
Lappalaisten sukuseuran muistomerkki[1] Lapinmäki 62°N, 27°E 2003
Leijonan pää[1] Waltterin puisto (puisto Taipaleentien ja Ahlströminkadun kulmassa), pylväskujalla keskellä talon päätykolmiomuotoon tehtyä harmaagraniittista muuria Päiviönsaari 62°N, 27°E Björklund, SvenSven Björklund 1923
Liikettä[1] Liikuntatalon pääjulkisivu 62°N, 27°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1986
Mjauu[1] Asuntomessualue 62°N, 27°E Kaipia, JouniJouni Kaipia ja Helsingin Taideteollisen korkeakoulun taiteilijaryhmä 1991
Muistolaatta jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth, 1905-2004[1] Tehtaan koulu, Savontie 4 62°N, 27°E Karjalainen, HannuHannu Karjalainen 2004
Muistomerkki suurien nälkävuosien (v. 1867-68) aikana kuolleiden muistoksi[3] Lepola, Asematie Kangaslampi 62.2962°N, 28.2512°E 1979
Muistomerkki vuoden 1918 sodassa kaatuneille[4] Ylä-Kankun hautausmaa, Voimatie 3 (paikkalinkki suuntaa-antava, haut.maalle) Luttila 62.3441°N, 27.8577°E
Nuoruudesta vanhuuteen[1] Luttilan kappelin ulkoseinä, Voimatie 3 Luttila 62.3434°N, 27.8587°E Kyllönen, YrjöYrjö Kyllönen 1951
Näköala Ämmäkoskelle[1] Häyrilän eritasoliittymään johtava ramppi 62°N, 27°E Kuronen , EijaEija Kuronen 2005
Nälkäänkuolleiden muistomerkki[1] Könönpellon Varkausmäki (Pitkäniementie 31 kohdalta Varkausmäelle päin; paikkalinkki suuntaa-antava) Konönpelto 62.3099°N, 27.9302°E Tuure, OttoOtto Tuure ja Tuure, IlmariIlmari Tuure 1936
Rahapuu[1] Virastotalo 62°N, 27°E Väyrynen, KaleviKalevi Väyrynen 1951
Ruukin Ruusa[1] Päiviönsaaren tori Päiviönsaari 62°N, 27°E Ovaska, KariKari Ovaska 1984
Sankarihautojen muistomerkki, Pirtinniemi: Ylös murheesta[5][1] Pirttiniemen hautausmaa, Relanderinkatu 2 Taulumäki (?) 62.3114°N, 27.8806°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1964
Sankarihautojen muistomerkki, Kangaslampi[6] Asematie 1 Kangaslampi 62.2962°N, 28.2512°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1966 Kangaslampi sankarimuistomerkki.JPG
Seinämaalaus[1] Kansalaisopiston julkisivu (Soisalo-opistotalo), Taipaleentie 24 Taulumäki (?) 62.312°N, 27.8791°E Lukin, HannuHannu Lukin 1992
Spiramidi[1] Jappiläntien liikenneympyrä 62°N, 27°E Greg, SamiSami Greg, Kosamo, KimmoKimmo Kosamo, Koivisto, TimoTimo Koivisto ja Kyllönen, IlkkaIlkka Kyllönen 1995
Striving higher[1] Nähtävissä Relanderinkadun vieressä olevalta pysäköintialueelta 62°N, 27°E Holopainen, MirjaMirja Holopainen 1990
Taipaleen kanavan rakennustöissä menehtyneiden muistomerkki[7] Pitkälänniementie 24 62.3093°N, 27.9304°E 1936
Talvella[1][8] Joutenlahden ulkoalue 62°N, 27°E Huttunen, RiittaRiitta Huttunen 1991
Tiedon puu[1] Könönpellon koulun seinä 62°N, 27°E Kyllönen, YrjöYrjö Kyllönen 1953
Vakaumuksensa puolesta vuonna 1918 kaatuneiden muistomerkki[1] Kankunharjun / Luttilan hautausmaa, Voimatie 3 (paikkalinkki suuntaa-antava, haut.maalle) Luttila 62.3441°N, 27.8577°E Tuure, IlmariIlmari Tuure 1945
Vanhan kirkon muistomerkki[1] 62°N, 27°E Kettunen, TuomasTuomas Kettunen 1979
Varkauden panssarikeskuksen muistolaatta[1] (Entinen) Joutenlahden koulu, Porukankuja 1 (paikkalinkki suuntaa-antava, koululle) Joutenlahti 62.3128°N, 27.8593°E 1990
Varkauden sotasairaalan muistolaatta[1] Terveyskeskuksen vuodeosasto, sisäänkäynnin luona, Savontie 55 (paikkalinkki suuntaa-antava, terv.keskuksen/aluesairaalan alueelle) Kommila (?) 62.3292°N, 27.8901°E 2004
Vuorineuvos Walter Ahlström[1] Walterin puisto (puisto Taipaleentien ja Ahlströminkadun kulmassa) Päiviönsaari 62.3158°N, 27.8951°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren 1935
Yhdessä ja erikseen[1] Kauppakeskus Varkauden Forum, Pirnankatu 4 (paikkalinkki suuntaa-antava; betonireliefityö ehkä kauppakeskuksen sisäseinällä) 62.3162°N, 27.867°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1990

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Taidetta Varkaudessa, Taideteokset Tarinasoitin.fi.
  2. a b c Taidetta Varkaudessa; Varkaus.fi [vanhentunut linkki]
  3. Lepola Varkauden seurakunta. Viitattu 5.1.2018.
  4. Ylä-Kankun hautausmaa Varkauden seurakunta. Viitattu 5.1.2018.
  5. Varkaus, Varkauden sankarihautausmaa, Pirtinniemi Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  6. Kangaslammin sankarihautausmaa Varkauden seurakunta. Viitattu 5.1.2018.
  7. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 2015) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 5.1.2018.
  8. Riitta Huttunen Pippa Laurio. "Pompottelun perimmäinen tarkoitus" museot.fi. Viitattu 6.10.2018.