Luettelo Paimion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Paimion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Paimion kaupunki olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Alttarvahan muistolaatta[1][2][3] Alttarivaha mäen päällä Arolantieltä polkua pohjoisen suuntaan noin 450 m; lähin osoite Arolantie 292 Oinila 60.5214°N, 22.7531°E 1958 Alttarvahan muistolaatta.jpg
Fredrik Gabriel Hedbergin muistolaatta Paimion kirkko, ulkoseinä, pääoven oikealla puolella; Vistantie 20 Vista 60.4548°N, 22.22°E Fredrik Gabriel Hedbergin muistolaatta Paimion kirkko.jpg
Henrikki Florinuksen muistolaatta Paimion kirkko, ulkoseinä, pääoven yläpuolella; Vistantie 20 Vista 60.4548°N, 22.6924°E Henrikki Florinuksen muistolaatta Paimion kirkko.jpg
Johannekselaisten sankarivainajien ja muiden sodan uhrien muistomerkki[4][5] Paimion kirkko, eteläseinän itäpää; Vistantie 20 Vista 60°N, 22.693°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1951 Paimio sankarimuistomerkki2.JPG
Juhana Vegelius vanhemman muistolaatta Paimion kirkko, ulkoseinä, pääoven vasemmalla puolella; Vistantie 20 Vista 60.4548°N, 22.6924°E Juhana Vegelius vanhemman muistolaatta Paimion kirkko.jpg
Linjamiesten muistomerkki[4] Sähkömuseon vieressä, Paltantien varressa; Vistantie 24a Vista 60.4525°N, 22.6942°E Salvo, SeppoSeppo Salvo 2000 Linjamiesten muistomerkki.JPG
Paimion Hakan laatta[4] Nuorisotalo Tillintupa, länsiseinä; Vistantie 61 Vista 60.4486°N, 22.6977°E 2014 Paimion Hakan muistolaatta.jpg
Paimion vanhan kirkon muistoristi[6][7] Paimion vanhan kirkon paikka Paimionjoen länsirannalla (lähin osoite Sillankorvantie 6) Räpälä 60.4599°N, 22.6757°E Kantele, JohannesJohannes Kantele ja Miika Kantele 1935 Paimion vanhan kirkon muistoristi 1935.jpg
Pääteasemalla[4][8] Paimion kirkko, Kirkkopuisto; Vistantie 20 Vista 60.4535°N, 22.6951°E Mikkonen, RailiRaili Mikkonen 1995 Raili Mikkonen 1995 Paateasemalla.jpg
Raivaajapatsas[4][8] Paimion kirkko, Kirkkopuisto; Vistantie 20 Vista 60.4539°N, 22.6941°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1967 Jussi Vikainen Raivaajapatsas Paimio 1967.jpg
Sankarimuistomerkki Rukoileva sotilas[4][5] Paimion kirkko, eteläseinän länsipäässä; Vistantie 20 Vista 60.4547°N, 22.6925°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1946 Paimio sankarimuistomerkki.JPG
Silkkikiven laatta[4] Silkkikivi metsässä tien lounaispuolella (lähin osoite Vistantie 50) Vista 60.4471°N, 22.7001°E 2010 Silkkikiven muistolaatta.jpg
Suojeluskuntalaisten ja lottien muistolaatta[4] Nuorisotalo Tillintupa, länsiseinä; Vistantie 61 Vista 60.4486°N, 22.6977°E 2005 Paimion suojeluskunnan ja Lotta Svard-yhdistyksen muistolaatta.jpg
Veteraanikivi[4] Varsinais-Suomen Kansanopiston piha, Vistantie 37 Vista 60.4529°N, 22.6919°E Mikkonen, RailiRaili Mikkonen 1989 Paimion Veteraanikivi.JPG
V. J. Sukselaisen muistomerkki[4] Kirkon ja kunnantalon välinen puisto, Sukselaisenpolku; lähin osoite Vistantie 18 Vista 60.4554°N, 22.6932°E Mikkonen, RailiRaili Mikkonen 2010 Raili Mikkonen V J-Sukselaisen muistomerkki 2010 5.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuomo Kesäläinen & Aimo Kejonen: ”Muisto- ja tapahtumalohkareita”, Suomen lohkareet ja tarinakivet, s. 277 Alttarvaha, Paimio. Salakirjat, 2019. ISBN 978-952-7204-32-0.
  2. Alttarvaha, Paimio Retkipaikka. Viitattu 2.6.2020.
  3. Alttarvaha - Paimio Paimion historiaa vuosisatojen kuluessa. 23.10.2016. Viitattu 2.6.2020.
  4. a b c d e f g h i j Patsastelua Vistalla – Kulttuurikävelyreitin kohdetiedot (pdf) Paimion kunta. Viitattu 24.12.2017.
  5. a b Hautausmaiden historiaa Paimion seurakunta. Viitattu 29.12.2017.
  6. Vuorela, Juha: Räpälän kirkko Paimiossa Juhan suku-uutiset. 6.5.2008. Juha Vuorela. Viitattu 29.12.2017.
  7. Erkola, Toini, Erik von Hertzen & Kerttu Innamaa: Paimion historia, s. 877. [Paimio]: Paimion kunta ja Paimion seurakunta, 1973. ISBN 951-95108-0-X.
  8. a b Kirkkopuisto Paimion seurakunta. Viitattu 29.12.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]