Luettelo Rääkkylän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Rääkkylän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Rääkkylän kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Esa Pakarisen muistomerkki[1][2][3] Rääkylän kunnantalon läheisyydessä, Kinnulantie 4. Rääkkylän kirkonkylä 62.3137°N, 29.6263°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1995 Esa Pakarisen mm by Kortelainen 1.JPG
K. A. Wegeliuksen muistomerkki[1][4][5] Kivisalmen levähdysalueen puisto, Oravisalontie 684 62.3156°N, 29.5123°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1980-luvun alussa (1954) Wegelius memorial by Jalava 1.JPG
Kivisalmen kanavatyön 1980–1983 muistomerkki[1][4] Kivisalmen levähdysalueen puisto, Oravisalontie 684 62.3151°N, 29.513°E 2011 (1983) Kivisalmi memorial 1.jpg
Kivisalmen malmin löytymisen muistomerkki[1][4][6], myös nimellä Outokummun kuparimalmin löydön muistokivi[7] Kivisalmen levähdysalueen puisto, Oravisalontie 684 62.3153°N, 29.513°E 2011 (1960-luvun alku) Kivisalmen malmilöytö 1.JPG
Pelto ja aurankärjet ja Vesi ja kalastus -reliefit (kokonaisuus Elinkeinot)[8][9][10] Rääkylän kunnantalo, pääoven edessä, Kinnulantie 4 Rääkkylän kirkonkylä 62.3136°N, 29.6247°E Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli 1989
Rääkkylän vanhan kirkonpaikan muistomerkki[11] eli Rääkkylän toisen kirkon (1739-1793) muistomerkki[5] Kuusikon mäki, Oravilahdentie Oravilahti 62.2696°N, 29.7131°E Rääkkylä old church memorial 3.jpg
Salpa-linjan rakentamisen 1940-1944 muistomerkki[12] Hypönniementie 18 Oravisalo 62.3367°N, 29.5093°E Rääkkylän reserviläiset ja Rääkkylä-seura 2011 Salpa-linja Oravisalo mmerkki.jpg
Sankarihautojen muistomerkki Tulkaa minun tyköni[13] Rääkkylän kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 5 Rääkkylän kirkonkylä 62.3162°N, 29.6206°E Kotilainen, TeuvoTeuvo Kotilainen 1961 Rääkkylä sankarimuistomerkki.JPG
Talvisotaan lähtemisen muistomerkki[14][15] Nuorisoseurantalo Rasihovin piha, Hammaslahdentie Rasivaara 62.2722°N, 29.7577°E 1989 (merkintä muistokyltissä) Sotaanlähdön mm Rääkkylä 2.jpg
Vapaussodan muistomerkki [16] Rääkkylän kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 5 Rääkkylän kirkonkylä 62.3162°N, 29.6207°E 1919 Rääkkylä 1918 muistomerkki 1.jpg
Väylän rakentajat 1967 -muistomerkki (TVL pellonraivaus)[5] Vuoniemen kärjessä 62.396°N, 29.7604°E 1967

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Nahtavyydet Raakkylassa Visit Karelia. Viitattu 31.12.2017.
  2. Kauko Kortelaisen CV (DOC) kuvataiteilijamatrikkeli.fi. Viitattu 25.3.2019.
  3. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 23 heinäkuuta 2020), s. 71 Rääkkylä (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  4. a b c Kivisalmipuisto Rääkkylä-Seura. Viitattu 25.3.2019.
  5. a b c Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 23 heinäkuuta 2020), s. 74 Rääkkylä (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  6. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 23 heinäkuuta 2020), s. 72 Rääkkylä (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  7. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08133-0, viitattu 23 heinäkuuta 2020), s. 375 Rääkkylä (kirjasarjan osa 4: Kaakkois-Suomi & Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  8. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 23 heinäkuuta 2020), s. 70 Rääkkylä (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  9. Teppo Laurinolli CV (PDF) Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 7.2.2021.
  10. Suoranta, Outi & Mönkkönen, Mauri & Haltilahti, Jukka (ohjelman kokoajat): Suuret selät – Rääkkylän kulttuuriympäristöohjelma, s. 55. Rakennusperintö kunniaan Pohjois-Karjalassa -hanke. Joensuu ja Rääkkylä: Pohjois-Karjalan ympäristökeskus ja Rääkkylän kunta, 2003. ISBN 952-11-1536-X. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 7.2.2021).
  11. Rääkkylän seurakunnan historiaa kiteenseurakunta.fi. Viitattu 25.3.2019.
  12. Avoindata fi.wikipedia.org.
  13. Rääkkylä Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  14. Rasivaaran kyläsuunnitelma 2014 (PDF) (s. 5) 2010. Maaseudun Sivistysliitto. Viitattu 25.3.2019.
  15. Rasihovi geocaching.com. Viitattu 25.3.2019.
  16. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 200. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]