Luettelo Tammelan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Tammelan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Tammelan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

-
Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Albert Edelfeltin muistokivi[1][2] Kaukolanharjun näkötorni, Saaren kansanpuisto 60.7757°N, 23.8337°E 1953 Edelfeltin muistokivi Kaukolanharjulla.JPG
Hakkapeliittapatsas[3][4] Tammelan kirkon edusta Tammelan kirkonkylä 60.8085°N, 23.7615°E Kyander, VeikkoVeikko Kyander ja Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1932 Tammela hakkapeliitat.jpg
Jalkaväen koul. k. 22 6. komppanian muistolaatta Vanha opisto, sisäänkäyntien vieressä Mustiala 60.8186°N, 23.7697°E Jalkaväen koul k 22 6. komppanian muistolaatta.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[5][6] Tammelan hautausmaa, Tammelantie, kummulla sankarihautojen vieressä Tammelan kirkonkylä 60.8101°N, 23.7612°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1953 Karjalaan jääneiden muistomerkki Tammela.jpg
Kolmen sotilaan hauta[7][8] Saaren sillan vieressä Saaren kansanpuisto 60.8111°N, 23.7644°E Kolmen sotilaan hauta Tammela.jpg
Muistomerkki sotiemme veteraanien ja sodan kokeneiden kyläläisten muistolle[9] Porrassyrjäntie 129 Porras 60.7547°N, 23.9549°E 2020 Sodan muistomerkki Porrassyrjässä Tammelassa.jpg
Mustialan agronomiopetukselle 1865-1908[10] Vanha opisto, sisäänkäyntien vieressä Mustiala 60.8187°N, 23.7698°E 1965 Mustialan agronomiopetukselle.jpg
Mustialan maamiesopiston sankaripatsas, "Nuorukaisen uhri isänmaalle"[11][12] Maamiesopiston puistossa, Huttulantie 12 Mustiala 60.8189°N, 23.768°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen ja Martin, WilaWila Martin 1923 Mustialan maamiesopiston sankaripatsas elokuu 2020.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki, Torro Torron hautausmaa, Pursiontie 21 Torro 60.722°N, 23.564°E Muualle Haudattujen muistolle Tammela Torron Hautausmaa.jpg
Pohtajapatsas[13] Huttulantie 8-6 Kyttälä 60.8189°N, 23.7694°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1971 Viljo Savikurki Pohtajapatsas 1971.jpg
Sankarimuistomerkki, Ristin suojassa[14] Tammelan hautausmaa, Tammelantie 60.8104°N, 23.7612°E Visanti, MattiMatti Visanti 1950 Tammela sankarimuistomerkki.JPG
Siirtokarjalaisten muistolaatta[15] Manttaalipuisto Tammelan kirkonkylä 60.8075°N, 23.7706°E 2009 Siirtoväen muistokivi Manttaalipuisto Tammela.JPG
Sotaanlähdön muistokivi[16] Manttaalipuisto Tammelan kirkonkylä 60.8074°N, 23.7707°E Sotiinlähdön muistokivi Tammela Manttaalipuisto.jpg
Tammelan patteristo Raskas patteristo 15 -muistolaatta Vanha opisto, sisäänkäyntien vieressä Mustiala 60.8187°N, 23.7697°E Tammelan patteristo Raskas patteristo 15.jpg
Tammelan raskaan patteriston 15 muistomerkki[16] Manttaalipuisto Tammelan kirkonkylä 60.8074°N, 23.7707°E 2019 Tammelan raskas patteristo.jpg
Tammelan suojeluskunnan ja Lotta Svärd -yhdistyksen muistolaatta[17] Manttaalitalo, Forssantie 136, pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella Tammelan kirkonkylä 60.8068°N, 23.7702°E Tammelan suojeluskunnan ja Lotta Svärd -yhdistyksen muistolaatta.jpg
Torron hautausmaan 1801-1891 muistokivi[18][19] Torron kellotapulin luona Torro 60.7174°N, 23.5826°E 1934 Torron hautausmaa mm.jpg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[20] Kirkonkylä-Mustiala -maantien länsipuolella hiukan Auran Pirtistä Mustialaan päin noin 50 metriä tiestä 60.8111°N, 23.7644°E Värvinen, JukkaJukka Värvinen 1983 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Tammela.JPG
Vapaussodan uhrien muistomerkki[5][21][22] Tammelan hautausmaa, Tammelantie Tammelan kirkonkylä 60.8091°N, 23.7614°E 1923 Mustialan oppilaitosten uhreja Suomen vapaudelle 1918.jpg
Vihkiristi[23][24] Tammelan hautausmaa, uusi osa, Tammelantie Tammelan kirkonkylä 60.8109°N, 23.7612°E 1988 Vihkiristi Tammelan hautausmaan uusi osa.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lahtonen, Hannu: Esko Aaltosen aatteellinen toiminta. Teoksessa: Aaltonen, Matti – Lahtonen, Hannu – Nieminen, Heikki (toim.): Esko Aaltosen neljä elämäntyötä, s. 97-134. Forssa: Forssan kirjapaino Oy, 1993. ISBN 951-9026-28-2.
  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaukolanharjun näkötorni 90 vuotta -juhla Suomen kotiseutuliitto. Viitattu 3.12.2017.
  2. Lahtonen 1993:107-108.
  3. Kulttuurikohteet ja nähtävyydet Tammelan kunta. Viitattu 4.12.2017.
  4. Tuomisto 1998: 22.
  5. a b Kiinteistöt ja hautausmaat Tammelan seurakunta. Viitattu 25.8.2020.
  6. Virkki, Taisto: Karjalaan jääneiden vainajien muistokivet. Suvannon seutu, 2007, nro 7, s. 26-27. Sakkola-säätiö. Lehden verkkoversio (pdf) Viitattu 26.8.2020.
  7. Saaren kansanpuisto – Tammelan kunta www.tammela.fi. Viitattu 5.8.2019.
  8. Lahtonen 1993:109.
  9. Mikko Meri näki pommikoneparven ikkunasta ja sitten jysähti – kukaan ei ole varma, miksi venäläiset pommittivat pientä hämäläiskylää Yle Uutiset. Viitattu 23.8.2020.
  10. Teksti laatassa: Mustialan agronomiopetukselle 1865-1908 ja vanhoille mustialiiteille omistettu 3.7.1965 agronomien yhdistys"
  11. Kuvanumero: EA5207 Piipun juurella. Viitattu 26.8.2020.
  12. Tuomisto 1998: 149.
  13. Mustialan kulttuuri- ja luontopolku Google My Maps. Viitattu 29.4.2020.
  14. Tammela, Tammelan sankarihautausmaa; Sotasampo.fi
  15. Virkki, Taisto: Tammelassa siirtoväen muistolaattasai paikan sotaan lähteneidenmuistokiven rinnalta. Suvannon seutu, 2010, nro 1, s. 14-16. Sakkola-säätiö. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 26.8.2020.
  16. a b Manttaalipuistossa paljastettu kenttähaupitsi vastaa Tammelan tykkimiesten taisteluasetta Forssan Lehti. Viitattu 23.8.2020.
  17. Laatan teksti: "Tammelan suojeluskunta sekä Lotta Svärd -yhdistys toimivat tässä rakennuttamassaan talossa vuosina 1936–1944"
  18. Matisto, Jalmari: Torron kylän menneisyyttä, s. 10-12. Kotiseutukuvauksia Lounais-Hämeestä XIX, Tarkistettu ylipainos Forssan Lehdessä 11.5.1938 olleesta kirjoituksesta. Forssa: Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistys, 1938. Julkaisun verkkoversio Forssan museon sivuilla (pdf) (viitattu 12.3.2019).
  19. Kuvanumero: EA1895 Piipun juurella. Viitattu 26.8.2020.
  20. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Tammela; Punaisten muistomerkit
  21. Mirja Lehikoinen: Antti Lehikoinen, kansalaissodan uhri (docx) (julkaistu aiemmin Vaarojen Sanomat 6.2.2004) Lehikoiset.fi. Viitattu 25.8.2020.
  22. Karvonen, Markku: Verilöyly junamatkalla johti kostonkierteeseen – Mustialan oppilaiden joukkomurhasta sata vuotta Yle uutiset. 20.4.2018. Viitattu 26.8.2020.
  23. Teksti muistomerkissä: "Lääninrov. Risto Heikkilä vihki tämän hautausmaan 9.10.1988 kaikkivaltiaalle Jumalalle ja leposijaksi ylösnousemuksen armoa janoaville."
  24. Opaste muistolehdossa.