Luettelo Paraisten julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Paraisten julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Paraisten kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Paraisiin kuuluvia entisiä kuntia ovat Paraisten maalaiskunta, Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Alskärin linnakkeen muistolaatta[1] Alskär (karttalinkki likimääräinen) 59.9892°N, 21.2432°E 2011
Berghamnin linnakkeen muistolaatta[1] Berghamn (karttalinkki likimääräinen) 60.1505°N, 21.3013°E 2008
Borstön linnakkeen muistolaatta[1] Borstö (karttalinkki likimääräinen) 59.8631°N, 21.9684°E 2010
Draken-laivan haaksirikon 11.11.1929 muistomerkki[2][3] Tähti ja risti[4][5][6] Kesnäs Korppoo, Utö 59.7746°N, 21.3696°E Siivonen, PerttiPertti Siivonen 1989 RistiJaTahtiUto.jpeg
Emil Sarlinin muistomerkki[7] Skräbbölentie 16, puistikossa Parocin pysäköintialueen länsipuolella (patsas katsoo etelään kohti Nordkalkin pääkonttoria, Skräbbölentie 18) Korppoo 60.2874°N, 22.2845°E
Entisen esikuntarakennuksen muistolaatta[1] Hjalmar Mäkelän rakennuttama "Pirtulinna" (nykyisin ravintolarakennus), Korppoon keskusta; Kauppamiehentie 1 Korppoo 60.1629°N, 21.5604°E 2005
Estonian muistomerkki[8] Pärnäs Nauvo 60.1628°N, 21.7061°E Uuttu, KirstiKirsti Uuttu, Elfving-Ugur, RauniRauni Elfving-Ugur, Kiviranta, SikkeSikke Kiviranta 2004
Hjärtats saga[9]
Sydämen tarina
Gamla Malmen Parainen 60.2996°N, 22.3041°E Nurminen, ArmiArmi Nurminen 2015
Hukkuneiden hautamuistomerkki[10] Utön saaren hautausmaa kappelilta noin 300 m polkua pitkin, Kesnäsintie 54 Korppoo, Utö 59.7792°N, 21.3789°E Bergman, GöstaGösta Bergman Utö hukkuneiden mmerkki.jpg
Jungfruskärin linnakkeen muistolaatta[1] Jungfruskär (karttalinkki likimääräinen) 60.1403°N, 21.074°E 2008
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Korppoo[11] Korppoon kirkon hautausmaa, Korppoontie 1 (karttalinkki varmistamaton) Korppoo 60.1629°N, 21.5638°E Korppoo 1918 muistomerkki 1.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Nauvolähde? Nauvon kirkon kirkkotarha, Kirkkolaidun 1 (karttalinkki varmistamaton) Nauvo 60.1937°N, 21.9078°E Nauvo 1918 muistomerkki 1.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Parainen Paraisten hautausmaa, Kirkkoesplanadi 8 (karttalinkki likimääräinen) Parainen 60.302°N, 22.3066°E Paraisten kirkko punaisten kivi.png
Korpoströmin taistelun muistomerkki[12] Korpoström Korppoo 60.1117°N, 21.5993°E Korpostromin taistelu takorautaristi.jpg
Lucius Alienus[13] Keskuspuisto Parainen 60.305°N, 22.3039°E Lindfors, StefanStefan Lindfors 2017
Meditation –
Viola Renvallin muistomerkki[14]
Viola Renvallin puisto Parainen 60.3032°N, 22.3012°E Keskisalo-Johansson, AllaAlla Keskisalo-Johansson 1999
Pensarin linnakkeen muistolaatta[1] Pensar 60.1384°N, 22.1119°E 2013
Pensarin lottien ja sotilaspoikien leirialueen muistolaatta Pensar 60.1385°N, 22.1119°E Pensar skylt skyddskåren 01.jpg
Panssarilaiva Ilmarisen uhrien muistolaatta[15] Utön majakan pohjoisseinä Korppoo, Utö 59.781°N, 21.3688°E
Saksan keisarillisen laivaston matruusi Buchwaldin hauta[16][17] Utön saaren hautausmaan läheisyydessä (43 m) Korppoo, Utö 59.7796°N, 21.3791°E Utö merimatruusin hauta.jpg
Salomon A. Andréen muistomerkki[18][19] Andréeskär eli Äskören, saaren keskivaiheilla Korppoo 60.0537°N, 21.53°E
Sankarihautojen muistomerkki, Houtskari, Till enigheten 1939 – 1944 För Fosterlandet[20] Houtskarin kirkon sankarihautausmaa Houtskari 60.2248°N, 21.3728°E Tikkanen, UlfUlf Tikkanen 1961 Houtskari sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Iniö, Söner av Iniö, Fallna för Finland 1939 – 1944[21] Iniön kirkon hautausmaa, Kommunhusbacken 1 Iniö 60.3981°N, 21.385°E Tikkanen, UlfUlf Tikkanen Iniö sh 2011.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Korppoo, De gåvo sitt liv för tro hem och Fosterland 1939–1944[22] Korppoon kirkon hautausmaa, Korppoontie 1 Korppoo 60.1627°N, 21.5632°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1945 Korppoo sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Nauvo[23] Nauvon kirkon sankarihautausmaa, Kirkkolaidun 1 Nauvo 60.1934°N, 21.9078°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1949 Nauvo sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Norrskata, Pro Patria[24] Norrskatan kirkon hautausmaa, Änkistentie 540 Korppoo, Norrskata 60.2515°N, 21.5903°E 1945
Sankarihautojen muistomerkki, Parainen, Pro Patria[25] Paraisten kirkon sankarihautausmaa, Kirkkoesplanadi 4 Parainen 60.3008°N, 22.3062°E Bryggman, ErikErik Bryggman 1953 Parainen sankarimuistomerkki.JPG
Seinäreliefi[26] Malmin koulu, Parsbyntie 12, liikuntasalin ulkoseinä Parainen 60.3022°N, 22.2964°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen, Wilhelm, CarlCarl Wilhelm 2017
Sibeliuksen muistomerkki [27] Korppoon keskusta Korppoo 60.1635°N, 21.5605°E Kakko, Kari-PetteriKari-Petteri Kakko 2006 Kakko Sibelius.jpg
Stormälön muistomerkki[28] Stormälön satama 60.2501°N, 22.1095°E 1916
Suojeluskunnan muistomerkki[29] Pensar Nauvo 60.138°N, 22.111°E 1938 Suojeluskunta1938Pensar-.jpeg
Utopian siemenet[30] Korpoströmin vierassatama, Kökarin Sandvik, Örön pohjoisranta Korppoo, Kökar, Örö 60.1107°N, 21.5998°E Haapala, LilliLilli Haapala 2019 Haapala Utopian siemenia Korpostro,m.jpg
Utön muistolaatta[1] Utö Havshotellin pääsisäänkäynnin vieressä Korppoo, Utö 59.785°N, 21.367°E 2018
Utön taistelun 1939 muistolaatta[15][31][32] Utön majakan pohjoisseinä Korppoo, Utö 59.781°N, 21.3689°E 1980
Venäläisen viestimiehen Mihaili Boljakovin 10.8.1915 kivipaasi[16] Entisen venäläisten viestiasemarakennuksen edustalla, Utön kylätie 7 (karttalinkki hieman epätarkka) Korppoo, Utö 59.7822°N, 21.367°E Venäläisen viestimiehen Boljakovin kivipaasi.jpg
Veteraanimuistomerkki, Houtskari, 1939-1944 bygdens uppoffring för friheten[20] Houtskarin kirkon lähellä (karttalinkki likimääräinen) Houtskari 60.2248°N, 21.3729°E 1989

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Muistolaattahanke RT:n entisille toimipaikoille; Rannikkotykistön perinneyhdistys ry
  2. Drakenin haaksirikosta syntyi vapaaehtoinen meripelastus Turun Sanomat, ts.fi. Viitattu 12.6.2019.
  3. Where Finland Begins - Nähtävyydet Visit Utö, visituto.fi. Viitattu 12.6.2019.
  4. Puuttoman saaren kivikasasta kasvoi Suomen ensimmäinen majakka Turun Sanomat, 7.8.2004.
  5. Mikä saa muuttamaan Suomen eteläisimmälle asutulle saarelle? Yle uutiset, Utö, 1.1.2018. Viitattu 16.8.2018.
  6. Utö Vihdin Retkeilijät ry ViRet. Viitattu 16.8.2018.
  7. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1984 (ISBN 951-1-07487-3, viitattu 2 helmikuuta 2021), s. 226 Parainen (kirjasarjan osa 2: Varsinais-Suomi, Satakunta, Ahvenanmaa)View and modify data on Wikidata
  8. Estonian muistomerkki Saaristo. Viitattu 7.12.2017.
  9. Runeberg firas väldigt olika i Åbo och Pargas Yle Nyheter, 3.2.2017. Viitattu 26.12.2017.
  10. Utön hautausmaa uto.fi.
  11. Taisteluissa kaatuneiden punaisten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 1.5.2018.
  12. Sotahistoriallisia retkikohteita saariston suojissa Aamuset. Viitattu 8.8.2019.
  13. Konstverket Lucius Alienus nu på plats i Pargas Yle Nyheter, 9.6.2017. Viitattu 8.12.2017.
  14. Renvall, Viola (1905–1998) Biografiskt lexikon för Finland. Viitattu 27.11.2018.
  15. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-0-9, viitattu 1. helmikuuta 2021), s. 9-10 (Osa I: Varsinais-Suomi)View and modify data on Wikidata
  16. a b Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 88. Suomen sotilas, 1998.
  17. Matruusi Buchwald löytyi hukkuneena Utöstä 16. joulukuuta 1916.
  18. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1984 (ISBN 951-1-07487-3, viitattu 2 helmikuuta 2021), s. 132 Korppoo (kirjasarjan osa 2: Varsinais-Suomi, Satakunta, Ahvenanmaa)View and modify data on Wikidata
  19. Ingenjör Andrée nödlandar i Korpo 8.9.2006. yle.fi. Viitattu 2.2.2021. (ruotsiksi)
  20. a b Houtskär kyrkogård Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  21. Iniön hautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  22. Korpo kyrkogård Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  23. Nauvon hautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  24. Norrskata kyrkogård Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  25. Paraisten hautausmaan sankarihauta-alue Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  26. Kortfattad översikt av Malms skolas verksamhet som elementär bildningshärd i Pargas Malms skola. Pargas stad. Viitattu 6.11.2018. (ruotsiksi)
  27. Konsertti Korppoon Sibeliusmuistomerkin hyvaksi Turun Sanomat 22.3.2006. Viitattu 21.4.2019.
  28. Saariston kätköissä: 501 nähtävyyttä Suomenlahdelta Ahvenanmaalle, sivu 146
  29. Nähtävyydet Parainen. Viitattu 7.12.2017.
  30. Utopian siemeniä saaristomerellä Lilli Haapalan blogi. Viitattu 8.8.2019.
  31. Rannikon puolustaja, lokakuu 1980, sivu 26
  32. Utön puolustus 14.12.1939; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]