Luettelo Paraisten julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Paraisten julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Paraisten kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Paraisiin kuuluvia entisiä kuntia ovat Paraisten maalaiskunta, Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Estonian muistomerkki[1] Pärnäs Nauvo 60.1628°N, 21.7061°E Uuttu, KirstiKirsti Uuttu, Elfving-Ugur, RauniRauni Elfving-Ugur, Kiviranta, SikkeSikke Kiviranta 2004
Hjärtats saga[2]
Sydämen tarina
Gamla Malmen Parainen 60.2996°N, 22.3041°E Nurminen, ArmiArmi Nurminen 2015
Hukkuneiden hautamuistomerkki[3] Utön saaren hautausmaa kappelilta noin 300 m polkua pitkin, Kesnäsintie 54 Utö 59.7792°N, 21.3789°E Bergman, GöstaGösta Bergman Utö hukkuneiden mmerkki.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Korppoo[4] Korppoon kirkon hautausmaa, Korppooontie 1 (paikkalinkki varmistamaton) Korppoo 60.1629°N, 21.5638°E Korppoo 1918 muistomerkki 1.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Nauvolähde? Nauvon kirkon kirkkotarha, Kirkkolaidun 1 (paikkalinkki varmistamaton) Nauvo 60.1937°N, 21.9078°E Nauvo 1918 muistomerkki 1.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Parainen Paraisten hautausmaa, Kirkkoesplanadi 8 Parainen Paraisten kirkko punaisten kivi.png
Lucius Alienus[5] Keskuspuisto Parainen 60.305°N, 22.3039°E Lindfors, StefanStefan Lindfors 2017
Saksan keisarillisen laivaston matruusi Buchwaldin hauta[6][7] Utön saaren hautausmaan läheisyydessä (43 m) Utö 59.7796°N, 21.3791°E Utö merimatruusin hauta.jpg
Sankarihautojen muistomerkki, Houtskari, Till enigheten 1939 – 1944 För Fosterlandet[8] Houtskarin kirkon sankarihautausmaa Houtskari 60.2248°N, 21.3728°E Tikkanen, UlfUlf Tikkanen 1961 Houtskari sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Iniö, Söner av Iniö, Fallna för Finland 1939 – 1944[9] Iniön kirkon hautausmaa, Kommunhusbacken 1 Iniö 60.3981°N, 21.385°E Tikkanen, UlfUlf Tikkanen ? Iniö sh 2011.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Korppoo, De gåvo sitt liv för tro hem och Fosterland 1939–1944[10] Korppoon kirkon hautausmaa, Korppooontie 1 Korppoo 60.1627°N, 21.5632°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1945 Korppoo sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Nauvo[11] Nauvon kirkon sankarihautausmaa, Kirkkolaidun 1 (paikkalinkki varmistamaton) Nauvo 60.1934°N, 21.9078°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1949 Nauvo sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Norrskata, Pro Patria[12] Norrskatan kirkon hautausmaa, Änkistentie 540 Korppoo, Norrskata 60.2515°N, 21.5903°E 1945
Sankarihautojen muistomerkki, Parainen, Pro Patria[13] Paraisten kirkon sankarihautausmaa, Kirkkoesplanadi 4 Parainen 60.3008°N, 22.3062°E Bryggman, ErikErik Bryggman 1953 Parainen sankarimuistomerkki.JPG
Suojeluskunnan muistomerkki[14] Pensar Nauvo 60.138°N, 22.111°E 1938 Suojeluskunta1938Pensar-.jpeg
Venäläisen viestimiehen Mihaili Boljakovin 10.8.1915 kivipaasi[6] Entisen venäläisten viestiasemarakennuksen edustalla, Utön kylätie 7 (karttalinkki hieman epätarkka) Utö 59.7822°N, 21.367°E Venäläisen viestimiehen Boljakovin kivipaasi.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Estonian muistomerkki Saaristo. Viitattu 7.12.2017.
  2. Runeberg firas väldigt olika i Åbo och Pargas Yle Nyheter, 3.2.2017. Viitattu 26.12.2017.
  3. Utön hautausmaa
  4. Taisteluissa kaatuneiden punaisten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 1.5.2018.
  5. Konstverket Lucius Alienus nu på plats i Pargas Yle Nyheter, 9.6.2017. Viitattu 8.12.2017.
  6. a b Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 88. Suomen sotilas, 1998.
  7. Matruusi Buchwald löytyi hukkuneena Utöstä 16. joulukuuta 1916.
  8. Houtskär kyrkogård Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  9. Iniön hautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  10. Korpo kyrkogård Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  11. Nauvon hautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  12. Norrskata kyrkogård Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  13. Paraisten hautausmaan sankarihauta-alue Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  14. Nähtävyydet Parainen. Viitattu 7.12.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]