Luettelo Kalajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kalajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kalajoen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kalajokeen on liitetty Raution ja Himangan kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Eksyneen evakkopojan muistomerkki[1] Jänesnevankangas, Puusaari Himanka 64.0288°N, 23.8303°E
Hukkuneiden muistomerkki[2] Kalajoen rannassa Plassin markkinapaikan läheisyydessä Plassi
Jussi Kurikkalan patsas[3] Kaupungintalon vieressä, Kalajoentie 5 Pohjankylä 64.2574°N, 23.9475°E Cudan, Antonio daAntonio da Cudan 1989 Jussi Kurikkalan patsas.jpg
Kalajoen ensimmäisen kirkon (v. 1525) muistomerkki[2][4] Siminsillan läheisyydessä Tyngän kylä 64.2031°N, 24.0352°E 1957
Kalajoen toisen kirkon (v. 1556) muistomerkki[4][5] Kalajoentien varressa, Mantilan tilan läheisyydessä Pitkäsenkylä 64.2439°N, 23.9832°E
Kalajoen kolmannen kirkon (v. 1559–1636) ja Ljungo Tuomaanpojan muistomerkki[2][4][5] Kalajoen terveyskeskuksen läheisyydessä, Kalajoen rannalla Pohjankylä 64.2605°N, 23.94°E
Kalajoen neljännen kirkon (v. 1636–1781) muistomerkki[4] Kalajoen kirkon hautausmaa, Etelänkyläntie 1 Etelänkylä 64.2542°N, 23.9384°E 1955
Kalajoen käräjien muistomerkki Kalajoen kristillisen opiston pihapiiri, Kasarmintie 2 Pohjankylä
Kuninkaankivi[1][6][7] Rautila Himanka 64.116°N, 23.6745°E
Miinanraivaaja -muistomerkki[6] Keskuskari Kalajoen hiekkasärkät 64.2346°N, 23.7839°E 2002 Raivaajaveteraanien muistomerkki Kalajoki.jpg
Sankarimuistomerkki, Kalajoki[8] Kalajoen kirkon hautausmaa, Etelänkyläntie 1 Etelänkylä 64.2543°N, 23.9368°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1948
Sankarimuistomerkki, Rautio[9] Raution kirkon hautausmaa, Rautiontie 1700 Raution kylä 64.0758°N, 24.205°E Mona ja Lars Hedman 1958

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rosenqvist, Olli: Paikkakertomuksia Keski-Pohjanmaalta. Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen julkaisuja 29. Turun yliopisto. Pohjanlahden rantatie -hanke., 2011. ISBN 978-951-29-4740-9. Teoksen verkkoversio (pdf).
  2. a b c Pohjois‐Pohjanmaan rakennettu kulttuuriympäristö 2015 – Kuntakohtainen investointiraportti: Kalajoki. Pohjois-Pohjanmaan liitto, 2016. Teoksen verkkoversio (pdf).
  3. Järvinen, Lauri: Jussi Kurikkala Kirjastovirma. Viitattu 17.12.2017.
  4. a b c d Kalajoen kirkon historiaa ja kuvia Kalajoen seurakunta. Viitattu 13.1.2018.
  5. a b Jussila, Timo & Tiainen, Teemu: Kalajoki - Keskustan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2015. Mikroliitti Oy / Kalajoen kunta, 2015. Teoksen verkkoversio (pdf).
  6. a b Taskutieto Kalajoki. 2016. Viitattu 17.12.2017.
  7. Historia Kalajoki.fi. Kalajoen kaupunki. Viitattu 13.1.2018.
  8. Kalajoki Sotasampo. Viitattu 13.1.2018.
  9. Raution kappeliseurakunnan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 13.1.2018.