Luettelo Kalajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kalajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kalajoen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kalajokeen on liitetty Raution ja Himangan kunnat.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa valtakunnallista Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Eksyneen evakkopojan muistomerkki[1] Jänesnevankangas, Puusaari Himanka 64.0288°N, 23.8303°E 2000-luvun puolivälissä
Evakossa uupuneiden muistokivi[2] Vuorenkallion kappeli, Kappelitie 14 Vuorenkallio 64.2565°N, 23.9252°E 1970
Hukkuneiden muistolle -muistomerkki[3] Kalajoen rannassa Plassin markkinapaikan läheisyydessä, Plassintie 36 Plassi 64.2676°N, 23.9283°E 1996
Jussi Kurikkalan patsas[4] Kaupungintalon vieressä, Kalajoentie 5 Pohjankylä 64.2574°N, 23.9475°E Cudan, Antonio daAntonio da Cudan 1989
Kalajoen I kirkon (v. 1525) muistomerkki[3][5] Siminsillan läheisyydessä, Siminsilta 22 Tynkä 64.2031°N, 24.0352°E 1957
Kalajoen II kirkon (v. 1556) muistomerkki[5][6] Kalajoentien varressa, Mantilan tilan läheisyydessä Pitkäsenkylä 64.2439°N, 23.9832°E 1961
Kalajoen III kirkon (v. 1559–1636) ja Ljungo Tuomaanpojan muistomerkki[3][5][6] Kalajoen terveyskeskuksen läheisyydessä, Kalajoen rannalla Pohjankylä 64.2605°N, 23.94°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1951
Kalajoen IV kirkon (v. 1636–1781) muistomerkki[5] Kalajoen kirkon hautausmaa, Etelänkyläntie 1 Etelänkylä 64.2542°N, 23.9384°E Törmälä, PenttiPentti Törmälä lähde? 1955
Kalajoen käräjien muistolaatta Kalajoen kristillisen opiston pihapiiri, Kasarmintie 2 Pohjankylä 64.2572°N, 23.9462°E
Kansalaissodan muistomerkki[7] Kalajoen kirkon sankarihautausmaa, Etelänkyläntie 1 Etelänkylä 64.25°N, 23.93°E 2006
Kivikauden asuinpaikan muistokivi[8] Kivimaa Rautio 64.0721°N, 24.1959°E
Kuninkaankivi[1][9][10] Rautila Himanka 64.116°N, 23.6745°E
Majakka[11] Kalajoentien liikenneympyrä Pohjankylä 64.26°N, 23.9496°E Isopahkala, TomiTomi Isopahkala 2016
Miinanraivaaja -muistomerkki[9] Keskuskari Kalajoen hiekkasärkät 64.2346°N, 23.7839°E 2002
Muualle haudattujen muistolle -muistomerkki Kalajoen kirkon hautausmaa, Etelänkyläntie 1 Etelänkylä 64.2542°N, 23.9384°E
Muualle haudattujen muistomerkki[12] Raution kirkon hautausmaa, Rautiontie 1700 (karttalinkki likimääräinen) Rautio 64.0761°N, 24.2042°E
Sankarimuistomerkki Hyvästijättö, Himanka[13] Himangan kirkon sankarihautausmaa, Haahdentie 1 Himanka 64.0609°N, 23.6544°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1949
Sankarimuistomerkki, Kalajoki[14] Kalajoen kirkon sankarihautausmaa, Etelänkyläntie 1 Etelänkylä 64.2543°N, 23.9368°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1948
Sankarimuistomerkki, Rautio[15] Raution kirkon hautausmaa, Rautiontie 1700 Rautio 64.0758°N, 24.205°E Jaatinen, ToivoToivo Jaatinen [16] 1958
Siirtolaisuudessa kuolleiden rautiolaisten muistomerkki[12] Raution kirkon hautausmaa, Rautiontie 1700 (karttalinkki likimääräinen) Rautio 64.0761°N, 24.2043°E
Sotaan lähdön muistomerkki[17] Lestijoen rannan läheisyydessä, Sautinkarintie 24 Himanka 64.0656°N, 23.6473°E 1988
Talvi- ja jatkosotaan lähtijöiden muistolaatta[18] Ikkunatehtaan vieressä, Rautiontie 344 64.1769°N, 24.0687°E
Vaivaisukko, Himanka[19][20] Himangan kirkon pääoven vieressä katoksen alla seinällä, Haahdentie 1 Himanka 64.0608°N, 23.6549°E 1827
Vaivaisukko[21] Kalajoen kirkon tapulin seinä Etelänkylä 64.2545°N, 23.9396°E Kirvesmies Reisjärveltä 1815
Vaivaisukko, Maakalla[22] Maakallan kirkon seinä Maakalla 64.3153°N, 23.5126°E Orell, VilleVille Orell 1967
Vaivaisukko, Rautio Raution kirkon kellotapulin seinä, Rautiontie 1700 Rautio 64.0761°N, 24.2041°E
Vanhan kirkon muistomerkki[12] Raution kirkon hautausmaa, parkkipaikan ja tien vieressä; Rautiontie 1700 (karttalinkki likimääräinen) Rautio 64.0761°N, 24.2044°E
Vapaussodan muistomerkki, Himanka[23] Himangan kirkon sankarihautausmaa, Haahdentie 1 Himanka 64.0609°N, 23.6544°E 1920
Vapaussodan muistomerkki, Kalajoki[23] Kalajoen kirkon sankarihautausmaa, Etelänkyläntie 1 Etelänkylä 64.2543°N, 23.9368°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1921
Vapaussodan muistomerkki, Rautio[23] Raution kirkon hautausmaa, Rautiontie 1700 Rautio 64.0757°N, 24.2051°E 1922
Virolaisten pakolaisten muistokivi[24] Hautausmaan eteläpääty, Seurakuntatie 1 64.2536°N, 23.936°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rosenqvist, Olli: Paikkakertomuksia Keski-Pohjanmaalta. Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen julkaisuja 29. Turun yliopisto. Pohjanlahden rantatie -hanke., 2011. ISBN 978-951-29-4740-9. Teoksen verkkoversio (pdf).
  2. Muistokivi, Ylivieska; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  3. a b c Pohjois‐Pohjanmaan rakennettu kulttuuriympäristö 2015 – Kuntakohtainen investointiraportti: Kalajoki. Pohjois-Pohjanmaan liitto, 2016. Teoksen verkkoversio (pdf). (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Järvinen, Lauri: Jussi Kurikkala Kirjastovirma. Arkistoitu 4.4.2016. Viitattu 17.12.2017.
  5. a b c d Kalajoen kirkon historiaa ja kuvia Kalajoen seurakunta. Viitattu 13.1.2018.
  6. a b Jussila, Timo & Tiainen, Teemu: Kalajoki - Keskustan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2015. Mikroliitti Oy / Kalajoen kunta, 2015. Teoksen verkkoversio (pdf). (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Verstas. Viitattu 17.2.2018.
  8. Schulz, Hans-Peter: Raution asemakaavan muutos ja laajennus - arkeologinen inventointi, s. 12-14. Kalajoki: Keski-Pohjanmaan Arkeologiapalvelu, 2016. Teoksen verkkoversio (pdf).
  9. a b Taskutieto Kalajoki. 2016. Viitattu 17.12.2017.
  10. Historia Kalajoki.fi. Kalajoen kaupunki. Viitattu 13.1.2018.
  11. Liikenneympyrä sai majakan Kalajoella KP24. 29.12.2016. Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj. Arkistoitu 16.7.2019. Viitattu 16.7.2019.
  12. a b c d Pohjois­Pohjanmaan rakennettu kulttuuriympäristö 2015, sivu 83
  13. Kalajoki, Himanka; Sotasampo
  14. Kalajoki Sotasampo. Viitattu 13.1.2018.
  15. Raution kappeliseurakunnan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 13.1.2018.
  16. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 283. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  17. Sotaan lähdön muistomerkki, Himanka Suomen sotamuistomerkit 1939-1945. Tammenlehvän Perinneliitto. Viitattu 20.7.2018.
  18. Sotaanlähtijöiden muistolaatta, Kalajoki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  19. Himangan vaivaisukko Kirjastovirma. Arkistoitu 9.8.2020. Viitattu 28.8.2020.
  20. Vihanta, Ari: Himangan kirkon vaivaisukko ehostetaan 19.10.2018. Yle. Viitattu 23.7.2023.
  21. Kalajoen kirkko Kirjastovirma. Arkistoitu 8.6.2019. Viitattu 8.1.2019.
  22. Maakallan vaivaisukko KirjastoVirma. Arkistoitu 8.6.2019. Viitattu 16.7.2019.
  23. a b c Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 47, 126, 153. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  24. Hautakivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]