Luettelo Kalajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kalajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kalajoen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kalajokeen on liitetty Raution ja Himangan kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Eksyneen evakkopojan muistomerkki[1] Jänesnevankangas, Puusaari Himanka 64.0288°N, 23.8303°E 2000-luvun puolivälissä Eksyneen evakkopojan muistomerkki.jpg
Hukkuneiden muistolle -muistomerkki[2] Kalajoen rannassa Plassin markkinapaikan läheisyydessä Plassi 64.2676°N, 23.9283°E 1996 Hukkuneiden muistolle Kalajoki.jpg
Jussi Kurikkalan patsas[3] Kaupungintalon vieressä, Kalajoentie 5 Pohjankylä 64.2574°N, 23.9475°E Cudan, Antonio daAntonio da Cudan 1989 Jussi Kurikkalan patsas.jpg
Kalajoen I kirkon (v. 1525) muistomerkki[2][4] Siminsillan läheisyydessä Tynkä 64.2031°N, 24.0352°E 1957
Kalajoen II kirkon (v. 1556) muistomerkki[4][5] Kalajoentien varressa, Mantilan tilan läheisyydessä Pitkäsenkylä 64.2439°N, 23.9832°E 1960-luvulla
Kalajoen III kirkon (v. 1559–1636) ja Ljungo Tuomaanpojan muistomerkki[2][4][5] Kalajoen terveyskeskuksen läheisyydessä, Kalajoen rannalla Pohjankylä 64.2605°N, 23.94°E 1950 Kalajoen III kirkon muistomerkki.jpg
Kalajoen IV kirkon (v. 1636–1781) muistomerkki[4] Kalajoen kirkon hautausmaa, Etelänkyläntie 1 Etelänkylä 64.2542°N, 23.9384°E 1955 Kalajoen IV kirkon muistomerkki.jpg
Kalajoen käräjien muistolaatta Kalajoen kristillisen opiston pihapiiri, Kasarmintie 2 Pohjankylä 64.2572°N, 23.9462°E Kalajoen käräjien muistolaatta.jpg
Kansalaissodan muistomerkki[6] Kalajoen kirkon sankarihautausmaa, Etelänkyläntie 1 Etelänkylä 64.25°N, 23.93°E 2006 Kalajoki 1918 muistomerkki 2.jpg
Kivikauden asuinpaikan muistokivi[7] Kivimaa Rautio 64.0721°N, 24.1959°E
Kuninkaankivi[1][8][9] Rautila Himanka 64.116°N, 23.6745°E Kuninkaankivi Himanka.jpg
Miinanraivaaja -muistomerkki[8] Keskuskari Kalajoen hiekkasärkät 64.2346°N, 23.7839°E 2002 Raivaajaveteraanien muistomerkki Kalajoki.jpg
Muualle haudattujen muistolle -muistomerkki Kalajoen kirkon hautausmaa, Etelänkyläntie 1 Etelänkylä 64.2542°N, 23.9384°E Muualle haudattujen muistolle Kalajoki.jpg
Sankarimuistomerkki Hyvästijättö, Himanka Himangan kirkon sankarihautausmaa Himanka 64.0609°N, 23.6544°E Wirkkala, TaunoTauno Wirkkala 1949 Himanka sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kalajoki[10] Kalajoen kirkon sankarihautausmaa, Etelänkyläntie 1 Etelänkylä 64.2543°N, 23.9368°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1948 Kalajoki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Rautio[11] Raution kirkon hautausmaa, Rautiontie 1700 Rautio 64.0758°N, 24.205°E Jaatinen, ToivoToivo Jaatinen [12] 1958 Rautio sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan lähdön muistomerkki[13] Lestijoen rannan läheisyydessä, Sautinkarintie 24 Himanka 64.0656°N, 23.6473°E 1988
Vapaussodan muistomerkki, Himanka[14] Himangan kirkon sankarihautausmaa Himanka 64.0609°N, 23.6544°E 1920 Himanka 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Kalajoki[14] Kalajoen kirkon sankarihautausmaa, Etelänkyläntie 1 Etelänkylä 64.2543°N, 23.9368°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1921 Kalajoki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Rautio[14] Raution kirkon hautausmaa, Rautiontie 1700 Rautio 64.0757°N, 24.2051°E 1922 Rautio0373.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rosenqvist, Olli: Paikkakertomuksia Keski-Pohjanmaalta. Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen julkaisuja 29. Turun yliopisto. Pohjanlahden rantatie -hanke., 2011. ISBN 978-951-29-4740-9. Teoksen verkkoversio (pdf).
  2. a b c Pohjois‐Pohjanmaan rakennettu kulttuuriympäristö 2015 – Kuntakohtainen investointiraportti: Kalajoki. Pohjois-Pohjanmaan liitto, 2016. Teoksen verkkoversio (pdf).
  3. Järvinen, Lauri: Jussi Kurikkala Kirjastovirma. Viitattu 17.12.2017.
  4. a b c d Kalajoen kirkon historiaa ja kuvia Kalajoen seurakunta. Viitattu 13.1.2018.
  5. a b Jussila, Timo & Tiainen, Teemu: Kalajoki - Keskustan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2015. Mikroliitti Oy / Kalajoen kunta, 2015. Teoksen verkkoversio (pdf).
  6. Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Verstas. Viitattu 17.2.2018.
  7. Schulz, Hans-Peter: Raution asemakaavan muutos ja laajennus - arkeologinen inventointi, s. 12-14. Kalajoki: Keski-Pohjanmaan Arkeologiapalvelu, 2016. Teoksen verkkoversio (pdf).
  8. a b Taskutieto Kalajoki. 2016. Viitattu 17.12.2017.
  9. Historia Kalajoki.fi. Kalajoen kaupunki. Viitattu 13.1.2018.
  10. Kalajoki Sotasampo. Viitattu 13.1.2018.
  11. Raution kappeliseurakunnan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 13.1.2018.
  12. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 283. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  13. Sotaan lähdön muistomerkki, Himanka Suomen sotamuistomerkit 1939-1945. Tammenlehvän Perinneliitto. Viitattu 20.7.2018.
  14. a b c Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 47, 126, 153. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.