Luettelo Ilomantsin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Ilomantsin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ilomantsin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
1800-luvun nälkävuosien uhrien muistomerkki[1] Mustamäen hautausmaa, Mustamäentie Ilomantsin kirkonkylä 62.6797°N, 30.9262°E 2003 Great hunger years memorial Ilomantsi 2.jpg
2./HRR:n muistolaatta (Kiukoisten muistomerkki)[2][3] Polvikoskentien eteläpuolella Kiukoistenkankaalla; Polvikoskentie 37 62.9211°N, 31.341°E 1989
Haapovaaran rajavartioaseman muistolaatta[4] Nietakartano Haapovaarassa Nietalahden rannalla, Haapovaarantie 89 62.5553°N, 31.2189°E 2019
Hattuvaaran rajavartioaseman muistolaatta[4] Hatuntie 385 62.9295°N, 31.2794°E 2019
Hattuvaaran taistelun (30.7.1944) muistolaatta (1./HRR:n muistolaatta)[5][2][3] Noin 1,7 km Hattuvaarasta Sikrenvaarassa, Polvikoskentie 17 Hattuvaara 62.9303°N, 31.3136°E 1987 Hattuvaara battle mem 1 HRR.jpg
Henrik Renqvistin muistomerkki[6][7] Ilomantsin kirkon pihalla, Henrikintie 2 Ilomantsin kirkonkylä 62.6757°N, 30.9147°E 1953 Henrik Renqvistin muistomerkki.JPG
Hämeen ratsuväen rykmentin muistolaatta (Hovattalan muistolaatta)[2][3] Via Karelian varrella kalliossa noin kilometri ennen Hattuvaaran kylää ja Taistelijan taloa tien itäpuolella; Hatuntie 376 62.9206°N, 31.2734°E 1969
Ilajanjoen muistomerkki[3] Ilajanjoella, Niemijärventie 50 62.8374°N, 31.3293°E 2000
Ilajan rajavartioaseman muistolaatta[4] Mustalammen ja Ilajanlammen välissä 62.8347°N, 31.3771°E 2019
Ilomantsin kirkkojen muistomerkki[8][7] Pappilanvaara, noin 110 metriä Pappilasta luoteeseen Ilomantsin kirkonkylä 62.6727°N, 30.9162°E 1953
Ilomantsin rajajääkärikomppanian muistolaatta[4] Kuntoutumis- ja Päivätoiminta Ilona, Sissipolku 1a 62.662°N, 30.9341°E 2019
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Auran patteristo[9][2] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.8658°N, 31.2508°E 2000 Ilomantsi Auran Patteristo memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Hämeen Ratsurykmentin 3. eskadroona[9][2] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.866°N, 31.2508°E 1988 Ilmomantsi Hämeen Ratsurykmentti 3. eskadroona memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Rajajääkäripataljoona 3[9][2] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.866°N, 31.2506°E 1984 Ilomantsi Rajajääkäripataljoona 3 memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Ratsuväkiprikaatin JP 1[9][10][2] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.866°N, 31.2504°E 1989 Ilomantsi Jääkäripataljoona 1 memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Ratsuväkiprikaatin JP 6[9][2] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.866°N, 31.2505°E 1989 Ilomantsi Jääkäripataljoona 6 memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Hämeen Ratsuväkirykmentin 4./HRR ja 5./HRR[9] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.866°N, 31.2509°E 1996 Hämeen 4 ja 5 HRR memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Uudenmaan Rakuunarykmentti[9][2] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.866°N, 31.2507°E 1984 Ilomantsi Uudenmaan Rakuunarykmentti memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun yleismuistomerkki[9][2][3] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.8659°N, 31.2509°E Leppänen, SuloSulo Leppänen 1981 Ilomantsi mottit mm 1.JPG
Ilomantsi mottit mm 6.jpg
Jatkosodan taisteluiden Prikaati 21:n muistomerkki, Möhkö[11][2][3] Möhkön tien (yt 5004) varrella, Koitajoen sillan luona Möhkönkosken partaalla Möhkö 62.6397°N, 31.2864°E 1989 Jatkosota Möhkö.jpg
Kalevalaan laulaneitten muistomerkki[12][13] Runonlaulajainpirtin lähellä Parppeinvaara 62.6575°N, 30.9381°E 2011 (1931) Parppeinvaara1.jpg
Karjalankarhukoira[12][14] Soihtulantien varrella olevassa Senioripuistossa, vastapäätä kunnantaloa Ilomantsin kirkonkylä 62.6717°N, 30.9283°E Ketonen, PekkaPekka Ketonen 1996 (jalustan laatassa) Karjalankarhukoira by P Ketonen.JPG
Kivivaaran rajavartioaseman muistolaatta[4] Ulvovan suden majatalo, Kivivaarantie 34 63.0682°N, 31.2218°E 2019
Leminahon rajavartioaseman muistolaatta[4] Eteläisen Pitkäjärven eteläpäässä, Leminahontie 74 62.694°N, 31.3373°E 2019
Leminahon torpan muistolaatta[3] Torpan seinä, Leminahontie 91 62.7123°N, 31.3792°E 2001
Mateli Kuivalattaren muistomerkki[15] Varisvaaran hautausmaa, Kauppatie 12 Ilomantsin kirkonkylä 62.6717°N, 30.9415°E Kontiala, LasseLasse Kontiala 1962 Mateli Kuivalatar muistomerkki.JPG
Matkamiehen risti (Pietari Kurvisen syntymäkodin tienhaaran muistomerkki)[16] Naarvantie, Lapinniemen tienhaara Käenkoski 62.9718°N, 30.9973°E 1990 (muistolaatassa)
Mutalahden rajavartioaseman muistolaatta[4] Rajavartiostontie 8 62.45°N, 31.1277°E 2019
Möhkön rajavartioaseman muistolaatta[4] Möhkön Rajakartano, Mustakorventie 11 62.6422°N, 31.3054°E 2019
Möhkön ruukin muistomerkki Möhkön ruukkimuseon pihassa, Möhköntie 209 62.6414°N, 31.2878°E
Nehvonniemen rajavartioaseman muistolaatta[4] Rajanrannantie 5 62.5223°N, 31.1683°E 2019
Pietari Kurvisen muistomerkki[17] Ilomantsin kirkon pihalla, Henrikintie 2 Ilomantsin kirkonkylä 62.6754°N, 30.9152°E Swahn-Luutonen, EthelEthel Swahn-Luutonen 1968 Pietari Kurvisen muistomerkki by Ethel Swahn-Luutonen.JPG
Pikkupappilan muistomerkki[3] Papintie 62.6727°N, 30.9162°E 2001
Pyhän Elian kirkon muistomerkki[17]selvennä Kirkkotie 9, toisen lähteen mukaan Pappilanvaara (Ilomantsin kirkkojen muistomerkin vieressä)[17] Ilomantsin kirkonkylä 62.6776°N, 30.9173°E 1990-luku (Pappilanvaaralla sijaitseva muistomerkki)[17] Ilomantsi Pyhä Alias kko.JPG
Rajakomppania 24. muistomerkki[11][3] Tervaruukin tienhaara; Möhköntie 78 62.6417°N, 31.0748°E
Renqvistin muistokivi ja reliefi[18][19] Pyhän Ristin tsasounan pihassa Sonkajassa, Ilomantsista Enoon vievän tien varressa; Issakantie 113 62.7021°N, 30.7661°E 1998
Rotarypaalu[20] Virmajärven rannassa Virmajärvi 62.9085°N, 31.5841°E Hoikkanen, TapioTapio Hoikkanen 1996 Rotarypaalu 1.JPG
Sankariristi, Ilomantsi[21] Kirkkotie 9 Ilomantsin kirkonkylä 62.6776°N, 30.9174°E Väyrynen, KaleviKalevi Väyrynen 1951 Ilomantsi sankarimuistomerkki.JPG
Sankariristi, Kivilahti[22] Vinkarantie (karttalinkki epämääräinen) Kivilahti 62.9752°N, 30.5174°E 1961[23] Kivilahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankaritaulu, Huhus[3] Huhuksen kylätalon ulkoseinä (entinen Huhuksen suojeluskuntatalo), Huhuksentie 70 62.8632°N, 30.7889°E 2005
Sankaritaulu, Liusvaara[3] Huhuksen ortodoksisen tsasounan ulkoportaikon seinä, Huhuksentie 33 62.8325°N, 30.7558°E 2010
Sankaritaulu, Sonkaja[3] Sonkajan kylätalolla (entinen Sonkajan koulu) 62.7071°N, 30.7422°E 1997
Suojeluskuntatalon muistomerkki[3] Parppein koulun edusta, Pogostantie 15 (karttalinkki likimääräinen) 62.6625°N, 30.9361°E 2001
Taivallammin taistelun muistomerkki[10][3] Viitarannantie 1 62.6262°N, 31.1064°E 1971
Talvisodan taisteluiden muistomerkki[24] Oinassalmella (Oinaansalmella) Möhkön tien (yt 5004) varrella Petkeljärven kansallispuistoon menevän tienristeyksen kumpareella Möhkö 62.623°N, 31.1919°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1959 Talvisota Möhkö.jpg
Tykkiaseman muistomerkki[11][2][3] Kaatiolammella Öykköstenvaaran tien (yt 5004) varrella tien vasemmalla puolella (Möhkön muistomerkiltä noin 6 km); Leminahontie 64 62.6863°N, 31.334°E 1993
Utrion kannaksen taisteluiden muistokivi[11][3] Koivuvaaran Utrio; Seitenkirveentie 26 62.7881°N, 31.3752°E Tammelander, OlaviOlavi Tammelander 1996
Vapaussodan muistomerkki, Ilomantsi[25] Kirkkotie 9 Ilomantsin kirkonkylä 62.6775°N, 30.9174°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1922 Ilomantsi 1918 muistomerkki 1.jpg
Väinämöisen patsas[26][27] Terveyskeskuksen piha-alueella, Ylätie 20 Ilomantsin kirkonkylä 62.6691°N, 30.9236°E Manninen, Yrjö A.Yrjö A. Manninen Väinämöinen by Yrjö A Manninen.JPG
Väinämöisen patsas[28] Nehvon vartion pihalla (karttalinkki likimääräinen) Nehvonniemi 62.5222°N, 31.1689°E Virolainen, HeikkiHeikki Virolainen 1970-luku / 1980-luku

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 188) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 30.12.2017.
  2. a b c d e f g h i j k l Jatkosodan sotamuistomerkit Via Karelian varrella; Viakarelia.fi
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p Ilomantsin sotatie
  4. a b c d e f g h i Rajavartioasemia, Pohjois-Karjalan Rajamieskilta
  5. Hattuvaaran taistelun muistomerkit Sotamuistomerkit-sivusto. Viitattu 7.1.2018.
  6. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 16 syyskuuta 2019), s. 14 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  7. a b Sa.: Monia juhlallisuuksia Ilomantsin seurakunnan 300-vuotispäivänä. Helsingin Sanomat, 6.7.1953, nro 177, s. 2. Lehden verkkoversio HS:n Aikakone-palvelussa Viitattu 27.6.2020.
  8. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 16 syyskuuta 2019), s. 15 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  9. a b c d e f g h Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkit Palovaarassa Sotamuistomerkit-sivusto. Viitattu 7.1.2018.
  10. a b Ilomantsi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  11. a b c d Ilomantsi/Muut muistomerkit; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  12. a b Muistomerkit Turisti-Info. Viitattu 5.1.2018.
  13. Ilomantsin Kalevalaan laulaneiden muistomerkki siirtyi Parppeinvaaralle karjalansivistysseura. 2011. Viitattu 5.1.2018.
  14. Kennelliiton entinen toiminnanjohtaja Pekka Ketonen on kuollut Kennelliitto. Viitattu 5.1.2018.
  15. Mateli Kuivalatar. Karjalan Heimo -lehti, 1962, nro 7–8, s. 105. Karjalan sivistysseura. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 3.8.2019.
  16. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 16 syyskuuta 2019), s. 17 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  17. a b c d Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 16 syyskuuta 2019), s. 16 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  18. Pyhäkkökierros - Ilomantsin ortodoksiset pyhäköt, sivu 23
  19. Pyhän ristin tsasouna, Sonkaja; Suomen ortodoksinen kirkko
  20. Itäpisteen vierailuohje ja kartta Rajavartiolaitos. Viitattu 7.1.2018.
  21. Ilomantsi, Ilomantsin sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 18.12.2017.
  22. Ilomantsi, Kivilahden sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 18.12.2017.
  23. Karjalainen 4.7.1961
  24. Oinassalmen taistelun 10.-15.12.1939 muistomerkki sotamuistomerkit. Viitattu 18.12.2017.
  25. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 174. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  26. Huomista maakuntapäivän viettoa aloitettiin Ilomantsissa jo tänään; Pogostan Sanomat 30.8.2019
  27. Väinämöisen patsas Finna. Viitattu 18.12.2017.
  28. Tietoa jäsenille Kalevalaseura. Viitattu 5.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]