Luettelo Vesannon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Vesannon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vesannon kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Grels Simosen muistomerkki[1][2] Vesannon torpparimuseo, Simolantie 6 Apuranta 62.9224°N, 26.444°E 2016 Grels Simosen muistomerkki - Vesannon torpparimuseo, Simolantie 6 - Vesannon kk - Vesanto.jpg
Kansanrunoilija Anna-Kreeta Korhosen muistomerkki[3] Vesannon kirkkomaalla (hautausmaa), Koulutie 1 (paikka-linkki suuntaa-antava, hautausmaalle) Vesannon kirkonkylä 62.9324°N, 26.4131°E 1968
Kaskikivet[4][5] Kirkonmäellä kiviaidan vierellä tien puolella, Koulutie 1 Vesannon kirkonkylä 62.9316°N, 26.4131°E Matilainen, AnuAnu Matilainen 1988 Anu Matilainen - Kaskikivet - 1988 - Vesannon kirkon kiviaidan edustalla, Koulutie 1 - Vesannon kk - Vesanto.jpg
Kurki [6] Niiniveden levähdyspaikka, Sininentie 430 62.9858°N, 26.4766°E Vesannon lukion ylin luokka (Juha Karhu ja 12 muuta abiturienttia hitsasivat 4 m korkeaa rautakurkea) pääteltävissä abiturien nimistä ja ylioppilaiden nimilistasta (1-2 vuoden tarkuudella)
Paavo Korhosen (Anna-Kreeta Korhosen isän) muistolaatta[3] Järvelän talo (epävarma sijainti; yksi seudun muistomerkki Karttapaikan mukaan: 160 m Sonkarintieltä kärrypolkua itään, sitten noin 15-20 m etelään muistomerkille, tämän koord. alla. Toisaalta eräs Järvelän talo löytyy Sonkarijärven itärannalta Palvaniemestä: Järveläntie 35, joka erkanee Vesannontie 1992 kohdalta länteen) Sonkari 62.886°N, 26.5043°E 1968
Sankarihautojen Sankariristi[7] Vesannon kirkon sankarihautausmaa, Koulutie 1 Vesannon kirkonkylä 62.9321°N, 26.4126°E Vesanto sankarimuistomerkki.JPG
Sotaanlähdön muistomerkki[5] Vesannon kunnantalon pihassa, Sonkarintie 2 Vesannon kirkonkylä 62.9311°N, 26.4162°E
Vapaussodan valkoisten muistomerkki[8] Vesannon kirkon sankarihautausmaa, Koulutie 1 Vesannon kirkonkylä 62.932°N, 26.412°E 1922 Vesanto 1918 muistomerkki 1.jpg
Voimistelijat[5] Koulutie 16, Liikuntahallin seinässä Vesannon kirkonkylä 62.9353°N, 26.4058°E rehtori Launo Suomela 1989 Launo Suomela - Voimistelijat 1989 - Koulutie 16 - Vesanto.JPG

Poistettuja tai tuhoutuneita teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos Aiempi sijainti Alue Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva
Maapallo ja ydinohjukset[5] teos ollut Koulukeskuksen pihassa, Koulutie 16, josta lienee siirretty tai poistettu viimeistään vanhan koulukeskuksen purun yhteydessä 2019, alue uudisrakentamisen vuoksi rakennustyömaa-alueena alkusyksyyn 2021 saakka Vesannon kirkonkylä työmaa-alueella, purettu tai varastoitu ainakin loppukesään 2021 saakka opettaja Teuvo Karsikas 1980-luvulla Kylmän sodan aikana

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anu Hytönen: Grels Simonen saa muistomerkin Wiita-Sanomat. 19.7.2016. Viitattu 17.8.2019.
  2. Iiro Lyytinen: Suvun historia tutummaksi Uusi Savo. 2016. Viitattu 30.12.2017.
  3. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 110 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  4. Vesannon kirkko Vesannon seurakunta. Viitattu 30.12.2017.
  5. a b c d Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 112 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  6. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 111-112 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  7. Vesanto, Vanha hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  8. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 205. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.