Luettelo Imatran julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Imatran julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Imatran kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
C.G.E. Mannerheimin 75-vuotismuistomerkki[1][2] Saimaanhovintie, Saimaanhoville johtavan tonttitien alussa Vuoksenniska 61.2361°N, 28.8439°E 1994 (1984) C. G. E. Mannerheim 75 years plaque Imatra c.jpg
Eränkävijä[3][4] Stora Enso Kaukopään tehtaat, Pentti Hallen katu 4 Kaukopää 61.2443°N, 28.8628°E Finne, GunnarGunnar Finne 1947
Imatran Impi[5] Kruununpuiston Patopuisto 61.1694°N, 28.775°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1972 Imatran Impi.jpg
Imatrankosken vesivoima-muistomerkki[6] Imatrankosken siltojen välinen alue 61.1686°N, 28.7756°E 1991
John Robert Taylorin muistokivi[7] Vuoksentie - Puomikuja 61.1737°N, 28.789°E 2008
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki Veljesuhri 1918[8] Tainionkosken hautausmaa, Asemäentie 43, Sankarihautausmaan vieressä, Joutsenonkadun puolella Tuulikallio 61.196°N, 28.7473°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1962 Imatra 1918 muistomerkki 2.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Rajan taakse jääneiden vainajien muistolle[9] Tainionkosken hautausmaa, Asemäentie 43, Sankarihautausman vieressä (Joutsenonkadun puolella) Tuulikallio 61.1959°N, 28.7476°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1953 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Tainionkoski by Kirsti Liimatainen.JPG
Laatokan rannikkopuolustajien muistokivi[10] Torkkelinkatu 3, Imatran veteraani- ja lottamuseon piha 61.1694°N, 28.7701°E 2001
Leikkivä Nalle[11] Lättäläntie Kaukopää 61.2425°N, 28.8578°E Finne, GunnarGunnar Finne 1935
Lento-osasto Kuhlmeyn muistokivi[12][13] Immolan lentokenttä 61.2474°N, 28.8944°E 1994
Poika ja sammakko[14] Keskuspuistossa olevassa kahluualtaassa 61.1706°N, 28.7737°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1955 Poika ja sammakko by Armas Tirronen.JPG
Rajamies-patsas[15] Niskapietiläntie 32 61.2421°N, 28.8923°E Sailo, NinaNina Sailo 1989 Rajamies by Nina Sailo.JPG
Rajan taakse haudattujen ortodoksien muistomerkki[16] Pyhän Nikolaoksen kirkon vieressä, Vuoksenniskantie 3 Sienimäki 61.2031°N, 28.7891°E 1966
Rautarouva-museopylväs[17][18][19] Imatrankoskentien ja Vuoksentien risteyksen kiertoliitymässä 61.1673°N, 28.7816°E Volanen, IlkkaIlkka Volanen (valaistus) 2002 Rautarouva Imatra 3.jpg
Rjk 14 -muistolaatta[20] Pelkolan rajavartioasema, Vartiontie 13 61.1334°N, 28.8269°E 1998
Sankarimuistomerkki Karjalan itkuvirsi, Imatrankoski[21] Imatrankosken sankarihautausmaa, Imatrankosken kirkon vieressä, Kanavakatu 1 Imatrankoski 61.1697°N, 28.7797°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1963 Imatra Imatrankoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Rauhan kellot, Vuoksenniska[22] Vuoksenniskan sankarihautausmaa, Uhrikuja 2 Virasoja 61.2189°N, 28.8296°E Räike, KaukoKauko Räike 1963 Imatra Vuoksenniska sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Vaiennut linnake[23] Tainionkosken hautausmaa, Asemäentie 43, Sankarihautausmaa (Joutsenonkadun puolella) Tuulikallio 61.1965°N, 28.7479°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1963 Imatra Tainionkosken sankarimuistomerkki.JPG
Tainionkosken vesivoimalaitoksen muistomerkki[24] Tainionkosken vesivoimalaitos, Tainionkoskentie 61.2105°N, 28.7818°E ?, ?? ? 1989
Tukinuittajat[25] Virastokatu 2 61.1925°N, 28.7785°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1971
Työtä vuorotta (Rintamamies-alueen rakentamisen muistomerkki)[26] Linnansuontie 82 61.1768°N, 28.8373°E 1984
Valssi[27] Kauppakatu 7 61.1913°N, 28.7731°E Nuutinen, VeikkoVeikko Nuutinen 1980
Valssikoneisto[28] Imatran keskusasema, Koskikatu 1 61.1954°N, 28.7774°E 1976
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki[29] Imatrankosken sankarihautausmaa, Imatrankosken kirkon vieressä, Kanavakatu 1 Imatrankoski 61.1697°N, 28.779°E Einola, AkseliAkseli Einola 1920 Imatra 1918 muistomerkki 1.jpg
Vernon Walter Cottlen muistokivi[30] Vuoksentie - Puomikuja 61.1737°N, 28.7892°E 1965
Veteraanipuiston muistolaatta[31] Vuoksen rannassa, Vuoksentien ja Linnankoskentien risteyksen läheisyydessä sijaitseva koivumetsikkö ja puisto 61.1839°N, 28.7893°E Pärssinen, KariKari Pärssinen 1992
Voimalaitoksen perustajien muistoreliefi[32] Imatrankosken voimalaitos, Kruununpuisto puoleinen pääty 61.167°N, 28.7735°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1969 Voimalaitoksen perustajien muistoreliefi by Jussi Vikainen.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toijonen, Ville: Muistokivi viivästyi Hitlerin vuoksi – moni kaupunkilainen ei ole vieläkään nähnyt kiveä 4.11.2013. Yle. Viitattu 12.6.2020.
  2. Nalli, 2011, s. 75
  3. Nalli, sivu 42
  4. Toikka, Taneli: Eränkävijä-patsas on siirtynyt metsäkonttorilta Kaukopäähän — Tehtaan parkkipaikalla remontti käynnissä Uutisvuoksi. 25.7.2018. Viitattu 5.3.2019.
  5. Nalli, sivut 50–53
  6. Nalli, sivu 114
  7. Nalli s. 30
  8. Nalli, s. 13
  9. Nalli s. 22
  10. Nalli, sivu 138
  11. Nalli, sivu 45
  12. Nalli s. 33
  13. Rajamuseo yhdistykset.ekarjala.fi. Viitattu 22.5.2019.
  14. Nalli, sivu 40
  15. Nalli, sivu 56
  16. Nalli s. 24
  17. Fingrid Oyj – Tilinpäätös 1.1.2002-31.12.2002 (Sivu 6) 10.2.2003. Fingrid Oyj. Viitattu 14.10.2018.
  18. Fingrid Oyj – Vuosikertomus 2002 (Sivu 12) 10.2.2003. Fingrid Oyj. Viitattu 14.10.2018.
  19. Museopylväs yövalaistuksessa 13.8.2015. Fingrid Oyj. Viitattu 14.10.2018.
  20. Nalli, sivu 77
  21. Imatra, Imatrankosken sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 19.1.2018.
  22. Imatra, Vuoksenniskan uhrikummut Sotasampo. Viitattu 19.1.2018.
  23. Imatra, Tainionkosken sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 19.1.2018.
  24. Nalli, sivu 116
  25. Nalli, sivu 48
  26. Nalli, sivu 79
  27. Nalli, sivu 54
  28. Nalli, sivu 118
  29. Nalli s. 18
  30. Nalli s. 26
  31. Nalli, sivu 109
  32. Nalli s. 61-63