Luettelo Imatran julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Imatran julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Imatran kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Eränkävijä[1][2] Stora Enso Kaukopää, Pentti Hallen Katu 4. Finne, GunnarGunnar Finne 1947
Imatran Impi[3] Kruununpuiston Patopuisto 61.1694°N, 28.775°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1972 Imatran Impi.jpg
John Robert Taylorin muistokivi[4] Vuoksentie - Puomikuja 61.1737°N, 28.7891°E 2008
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki Veljesuhri 1918, Imatrankoski[5] Imatrankosken kirkon sankarihautausmaa 61.1965°N, 28.7479°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1962 Imatra 1918 muistomerkki 2.jpg
Leikkivä Nalle[6] Lättäläntie Kaukopää 61.2425°N, 28.8578°E Finne, GunnarGunnar Finne 1935
Lento-osasto Kuhlmeyn muistokivi[7][8] Immolan lentokenttä 61.2474°N, 28.8944°E 1994
Poika ja sammakko[9] koskipuistossa olevassa kahluualtaassa. 61.1706°N, 28.7737°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1955
Rajamies-patsas[10] Niskapietiläntie 32 61.2422°N, 28.8924°E Sailo, NinaNina Sailo 1989
Rajan taakse haudattujen ortodoksien muistomerkki[11] Pyhän Nikolaoksen kirkon vieressä, Vuoksenniskantie 3 Sienimäki 61.2031°N, 28.7891°E 1966
Rajan taakse jääneiden vainajien muistolle[12] Tainionkosken hautausmaa 61°N, 28°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1953
Rautarouva-museopylväs[13][14][15] Imatrankoskentien ja Vuoksentien risteyksen kiertoliitymässä 61.1673°N, 28.7816°E Volanen, IlkkaIlkka Volanen (valaistus) 2002 Rautarouva Imatra 3.jpg
Sankarimuistomerkki Karjalan itkuvirsi, Imatrankoski[16] Imatrankosken kirkon sankarihautausmaa 61.1697°N, 28.7797°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1963 Imatra Imatrankoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Rauhan kellot, Vuoksenniska[17] Vuoksenniskan sankarihautausmaa 61.2189°N, 28.8296°E Räike, KaukoKauko Räike 1963 Imatra Vuoksenniska sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Vaiennut linnake, Tainionkoski[18] Tainionkosken sankarihautausmaa, Joutsenonkatu 71 61.1965°N, 28.7479°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1963 Imatra Tainionkosken sankarimuistomerkki.JPG
Tukinuittajat[19] Virastokatu 2 61.1925°N, 28.7785°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1971
Tulevaisuus (nykyaika ja tulevaisuus)[20] Saimaanhovin takapihalla sijaitseva patsas 61°N, 28°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1929
Vakaumuksensa puolesta 1918[21] Tainionkosken tehtaat 61°N, 28°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1961
Valssi[22] Kauppakatu 7 61.1913°N, 28.7731°E Nuutinen, VeikkoVeikko Nuutinen 1980
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Imatrankoski[23] Imatrankosken kirkon sankarihautausmaa 61.1697°N, 28.779°E Einola, AkseliAkseli Einola 1920 Imatra 1918 muistomerkki 1.jpg
Vernon Walter Cottlen muistokivi[24] Vuoksentie - Puomikuja 61.1737°N, 28.7891°E 1965
Voimalaitoksen perustajien muistoreliefi[25] Imatrankosken voimalaitos, Kruununpuisto puoleinen pääty 61.167°N, 28.7735°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1969

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nalli, sivu 42
  2. Toikka, Taneli: Eränkävijä-patsas on siirtynyt metsäkonttorilta Kaukopäähän — Tehtaan parkkipaikalla remontti käynnissä Uutisvuoksi. 25.7.2018. Viitattu 5.3.2019.
  3. Nalli, sivut 50–53
  4. Nalli s. 30
  5. Nalli, s. 13
  6. Nalli, sivu 45
  7. Nalli s. 33
  8. Rajamuseo yhdistykset.ekarjala.fi. Viitattu 22.5.2019.
  9. Nalli, sivu 40
  10. Nalli, sivu 56
  11. Nalli s. 24
  12. Nalli s. 22
  13. Fingrid Oyj – Tilinpäätös 1.1.2002-31.12.2002 (Sivu 6) 10.2.2003. Fingrid Oyj. Viitattu 14.10.2018.
  14. Fingrid Oyj – Vuosikertomus 2002 (Sivu 12) 10.2.2003. Fingrid Oyj. Viitattu 14.10.2018.
  15. Museopylväs yövalaistuksessa 13.8.2015. Fingrid Oyj. Viitattu 14.10.2018.
  16. Imatra, Imatrankosken sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 19.1.2018.
  17. Imatra, Vuoksenniskan uhrikummut Sotasampo. Viitattu 19.1.2018.
  18. Imatra, Tainionkosken sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 19.1.2018.
  19. Nalli, sivu 48
  20. Nalli, s. 37
  21. Nalli s. 16
  22. Nalli, sivu 54
  23. Nalli s. 18
  24. Nalli s. 26
  25. Nalli s. 61-63