Luettelo Lapuan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Lapuan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Lapuan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
14.7.1808 Lapuan taistelussa kaatuneitten leposija[1] Lapuan tuomiokirkon piha, Kosolankatu 3 62.967°N, 23.0052°E Lapuan taistelussa kaatuneitten leposija.JPG
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki[1] Lapuan tuomiokirkon piha, Kosolankatu 3 62.9674°N, 23.0043°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1921 Lapua 1918 muistomerkki 1.jpg
1939-1945 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[1] Kauhajärven kirkkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 21 Kauhajärvi 63.0238°N, 23.4313°E Lamminheimo, KaarloKaarlo Lamminheimo 1950 Kauhajärvi Lapua sankarimuistomerkki.JPG
1939-1945 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[1] Lapuan tuomiokirkon sankarihautausmaa, Kosolankatu 3 62.9668°N, 23.0049°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1949 Lapua sankarimuistomerkki.JPG
1939-1945 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[1] Tiistenjoen kirkon sankarihautausmaa, Pappilantie 10 Tiistenjoki 62.9078°N, 23.2459°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1950 Tiistenjoki sankarimuistomerkki.JPG
Esipolvien muistomerkki Lapuan tuomiokirkon kirkkotarha, Kosolankatu 3 62.9673°N, 23.0051°E Esipolvien muistomerkki Lapua.JPG
Esko Nikkarin muistomerkki[2] Kulttuurikeskus Vanhan Paukun alueella, Vanhan Paukun tie 1 62.968°N, 23.0199°E Suvanto, TimoTimo Suvanto 2015 Esko Nikkarin muistomerkki by Timo Suvanto.JPG
Inkerisuomalaisten muistotaulu[1] Ison Tehtaan pohjoisseinällä, Vanha Paukku, Vanhan Paukun tie 1 62.9678°N, 23.018°E 2006 (vuosiluku laatassa) Inkerinsuomalaisten muistotaulu Vanha Paukku.jpg
Jääkärimuistomerkki[1] Lapuan tuomiokirkon kirkkotarha, Kosolankatu 3 62.9669°N, 23.0042°E Leppänen, LauriLauri Leppänen (patsas)
Lamminheimo, KaarloKaarlo Lamminheimo (jalusta)
Lapua Jääkärien muistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1] Lapuan tuomiokirkon kirkkotarha, Kosolankatu 3 62.9672°N, 23.0042°E 1962 Karjalaan jääneitten vainajien mm Lapua.JPG
Lapuan entisen suojeluskuntatalon muistolaatta[1] Asemakatu 12 62.971°N, 23.0127°E Lapuan suojeluskuntatalon muistolaatta.jpg
Lapuan ja Hohenlockstedtin ystävyyskilpi[1] Puistikossa Valtuustotien varrella 62.9703°N, 23.0073°E Lapuan ja Hohenlockstedtin ystävyyskilpi.JPG
Lapuan ja Hohenlockstedtin ystävyyskilpi front.JPG
Lapuan ja Hohenlockstedtin ystävyyskilpi rear.JPG
Lapuan räjähdysonnettomuuden muistomerkki "Ero"[3] Liuhtarintie 1 62.9685°N, 23.0199°E Koskinen, MarkkuMarkku Koskinen 1986
Lapuan taistelussa kaatuneen luutnantti Mauno Blumen muistokivi[1] Kiviristintie Kiviristi 62.9754°N, 23.0084°E 1864 Mauno Blumen muistokivi.jpg
Lapuan vapautuksen kokoontumispaikan muistolaatta[1] Ison Tehtaan länsiseinällä, Vanha Paukku, Vanhan Paukun tie 1 62.9676°N, 23.0172°E Lapuan vapautuksen kokoontumispaikan ml.jpg
Lauri Koskelan olympiatammen muistolaatta[4] Lapuan kaupungintalon puisto, Valtuustontie 8 62.9701°N, 23.0066°E 1939 (tammi) Lauri Koskelan olympiatammen muistolaatta.jpg
Matti Laurilan synnyintalon muistolaatta[1] Ampialantie 12 62.9487°N, 23.1383°E
Muuttunut maisema (Raivaajien muistomerkki)[5][6][7] Lapuan tori, Lassilantie 8 62.9706°N, 23.0074°E Työryhmä Somma, OssiOssi Somma, Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen, Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1983 Muuttunut maisema by Somma, Paavilainen ja Mäkinen a.JPGMuuttunut maisema by Somma, Paavilainen ja Mäkinen b.JPG
Pakokivi, Lapuan Raamattu[1] Raamattu 63.0215°N, 22.8622°E Pakokivi Raamattu.jpg
Suomen sodan ensimmäinen muistomerkki (Kiviristi)[1][8] Kiviristintie Kiviristi 62.9754°N, 23.0086°E 1864 Lapuan taistelun muistomerkki Kiviristillä.jpg
Tuomiokirkon tapulin muistolaatta[9] Tapulin seinässä, Kosolankatu 3 62.9672°N, 23.0058°E 1980-luku Lapuan tuomiokirkon tapulin muistolaatta.jpg
Unkarilaisen pataljoonan asettama muistotaulu[1] Lapuan tuomiokirkon etelänpuoleinen seinä, Kosolankatu 3 62.967°N, 23.005°E Lapua unkari.JPG
Vaivaisukko, Kauhajärvi Kauhajärven kirkon kellotapulin seinä, Kirkkotie 21 Kauhajärvi 63.0236°N, 23.4319°E 1869 Kauhajärvi church poor man.jpg
Vaivaisukko, Lapua[10] Lapuan tuomiokirkon kellotapulin seinä, Kosolankatu 3 62.9673°N, 23.0058°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä 1837 Lapua Cathedral poor man 1.jpg
Vapaudenpatsas[1] Laurilan puisto 62.9703°N, 23.012°E Suvanto, TimoTimo Suvanto 1994 Vapaudenpatsas by Timo Suvanto.JPG
Vapaussodassa punaisilta kaapatut tykit[1] Lapuan tuomiokirkon kirkkotarha, Kosolankatu 3 62.9676°N, 23.0043°E Prizes of war cannons Lapua.jpg
Vapaussotaan lähteneiden hellanmaalaisten muistomerkki[1] Hellanmaa 63.0215°N, 22.8625°E
Vapaussotaan lähteneiden suojeluskuntalaisten muistomerkki[1] Lapuan rautatieasema, Asemakatu 7 62.9713°N, 23.0139°E Vapaussotaan lähteneiden suojeluskuntalaisten muistolaatta.jpg
Vihtori Kosolan talon jääkärietapin muistolaatta[1] Kosolankatu 1 62.9685°N, 23.0063°E
Vuorenmaan talon 8 sisarusta talvi- ja jatkosodassa muistomerkki[11] Vuorenmaan talon pihassa aivan Vuorenmaankujan vieressä, Vuorenmaankuja Perävainio 62.9469°N, 22.9885°E Alanurmon kyläyhdistys ry 2017 Vuorenmaan sisarukset sodissa.jpg
Yhteinen tuska - Patruunatehtaan räjähdyksen muistomerkki[12] Simpsiön hautausmaa, Kappelintie 19 (karttalinkki likimääräinen) 62.9681°N, 22.9726°E Suvanto, TimoTimo Suvanto 1985

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Lapua; EPmuisto.fi
  2. Kettumäki, Antti: Näyttelijälegenda Esko Nikkarin muistopatsaasta riita Lapualla – tilaus tehtiin ilman kirjallista sopimusta Yle Uutiset. 12.12.2016. Viitattu 25.2.2020.
  3. Lapuan Patruunatehtaan räjähdysonnettomuuden muistomerkit; Turisti-info.fi
  4. Lauri Koskela (1907–1944) Helemi – Lapuan historiallinen tietokanta. 24.7.2013. Viitattu 29.8.2021.
  5. Somma, Ossi: Ossi Somma CV Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 30.8.2021.
  6. Paavilainen, Reijo: Reijo Paavilainen CV Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 30.8.2021.
  7. Mäkinen, Pertti: Pertti Mäkinen CV Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 30.8.2021.
  8. Lapuan taistelun muistomerkki; Turisti-info.fi
  9. Ikola, Kaisa: Kellotapuli 1730 (sivu 50) Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita. 2008. Lapua: Lapuan Tuomiokirkkoseurakunta. Viitattu 30.8.2021.
  10. Lapuan tuomiokirkko Lapuan tuomiokirkkoseurakunta. Viitattu 7.8.2021.
  11. Lapualaisperheen kahdeksan lasta sodassa - muistomerkki paljastettiin sotaveteraani.fi.
  12. Simpsiön hautausmaa; Lapuan tuomiokirkkoseurakunta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]