Luettelo Lapuan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Lapuan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Lapuan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
14.7.1808 Lapuan taistelussa kaatuneitten leposija[1] Lapuan pääkirkon piha 62.967°N, 23.0052°E
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki[1] Lapuan pääkirkon piha 62.9674°N, 23.0043°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1921 Lapua 1918 muistomerkki 1.jpg
1939-1945 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[1] Kauhajärven kirkkon sankarihautausmaa Kauhajärvi 63.0238°N, 23.4313°E Lamminheimo, KaarloKaarlo Lamminheimo 1950 Kauhajärvi Lapua sankarimuistomerkki.JPG
1939-1945 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[1] Lapuan pääkirkon sankarihautausmaa 62.9668°N, 23.0049°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1949 Lapua sankarimuistomerkki.JPG
1939-1945 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[1] Tiistenjoen kirkon sankarihautausmaa Tiistenjoki 62.9078°N, 23.2459°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1950 Tiistenjoki sankarimuistomerkki.JPG
Esko Nikkarin muistomerkki[2] Kulttuurikeskus Vanhan Paukun alueella, Vanhan Paukun tie 1 62.968°N, 23.0199°E Suvanto, TimoTimo Suvanto 2015
Inkerisuomalaisten muistotaulu[1] 62.9679°N, 23.018°E
Jääkärimuistomerkki[1] Lapuan pääkirkon kirkkotarha 62.9669°N, 23.0042°E Leppänen, LauriLauri Leppänen (patsas)
Lamminheimo, KaarloKaarlo Lamminheimo (jalusta)
Lapua Jääkärien muistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1] Lapuan pääkirkon kirkkotarha 62.9672°N, 23.0042°E 1962
Lapuan entisen suojeluskuntatalon muistolaatta[1] Asemakatu 12 62.971°N, 23.0127°E
Lapuan ja Hohenlockstedtin ystävyyskilpi[1] 62.9703°N, 23.0073°E
Lapuan taistelussa kaatuneen luutnantti Mauno Blumen muistokivi[1] 62.9754°N, 23.0087°E 1864
Lapuan vapautuksen kokoontumispaikan muistolaatta[1] 62.9677°N, 23.0175°E
Matti Laurilan synnyintalon muistolaatta[1] Ampialantie 12 62.9487°N, 23.1383°E
Pakokivi, Lapuan Raamattu[1] Raamattu 63.0215°N, 22.8622°E Pakokivi Raamattu.jpg
Suomen sodan ensimmäinen muistomerkki (Kiviristi)[1][3] Kiviristintie 62.9754°N, 23.0086°E 1864
Unkarilaisen pataljoonan asettama muistotaulu[1] Lapuan kirkon etelänpuoleinen seinä 62.967°N, 23.005°E Lapua unkari.JPG
Vaivaisukko, Kauhajärvi Kauhajärven kirkon kellotapulin seinä Kauhajärvi 63.0236°N, 23.4319°E 1869 Kauhajärvi church poor man.jpg
Vaivaisukko, Lapua Lapuan kirkon kellotapulin seinä 62.9673°N, 23.0058°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä
Vapaudenpatsas[1] Laurilan puisto 62.9701°N, 23.012°E Suvanto, TimoTimo Suvanto 1994
Vapaussodassa punaisilta kaapatut tykit[1] Lapuan pääkirkon kirkkotarha 62.9676°N, 23.0044°E
Vapaussotaan lähteneiden hellanmaalaisten muistomerkki[1] Hellanmaa 63.0215°N, 22.8625°E
Vapaussotaan lähteneiden suojeluskuntalaisten muistomerkki[1] Rautatieasema 62.9712°N, 23.0141°E
Veteraanipatsas[1]
Vihtori Kosolan talo[1] 62.9685°N, 23.0063°E
Vuorenmaan talon 8 sisarusta talvi- ja jatkosodassa muistomerkki[4] Vuorenmaan talon pihassa aivan Vuorenmaankujan vieressä, Vuorenmaankuja Perävainio 62.9469°N, 22.9885°E Alanurmon kyläyhdistys ry 2017 Vuorenmaan sisarukset sodissa.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v Lapua; EPmuisto.fi
  2. Kettumäki, Antti: Näyttelijälegenda Esko Nikkarin muistopatsaasta riita Lapualla – tilaus tehtiin ilman kirjallista sopimusta Yle Uutiset. 12.12.2016. Viitattu 25.2.2020.
  3. Lapuan taistelun muistomerkki; Turisti-info.fi
  4. [https://sotaveteraani.fi/lehdet/SV%206_2017.pdf Lapualaisperheen kahdeksan lasta sodassa - muistomerkki paljastettiin] sotaveteraani.fi.