Luettelo Suonenjoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Suonenjoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Suonenjoen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Evakkomatkalla menehtyneiden karjalaisten muistomerkki Kirkkomaalla Suonenjoen ortodoksisen kirkon vieressä, Herralantie 120 62.6158°N, 27.1213°E Evakkomatkalla menehtyneiden karjalaisten muistomerkki - Kirkkomaalla Suonenjoen ortodoksisen kirkon vieressä, Herralantie 120 - Suonenjoki.jpg
Kari Tapion muistomerkki[1] Kaupungintalon puistossa (torin etelälaidalla), Herralantie 1 vastapäätä 62.6251°N, 27.1217°E 2011 Kari tapion muistomerkki.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki[2][3][4][5] Suonenjoen sankarihautausmaa, kirkon itäpuolella, Asemakatu 13 (Kirkkotien lähellä) 62.6225°N, 27.1287°E 1955 Karjalaan jääneiden muistomerkki - 1955 - Suonenjoen sankarihautausmaan vieressä, Asemakatu 13 - Suonenjoki.jpg
Kotitanhut[2] Huom. Tämän muistolaatan, -merkin tai muun teoksen olemassaolo Suonenjoella epävarmaa.[2] Vaatii lisäselvennystä.
Lottatyttö ja sotilaspoika[1][5] Kirkon pohjoispuolella Veteraanipuistossa (Asemakatu 11) 62.6235°N, 27.1273°E Kananen, EskoEsko Kananen 1988 Suonenjoki mm2.JPG
Mansikkatytöt[1][6] Kaupungintalon puistossa (torin viereisessä), Herralantie 1 vastapäätä 62.6252°N, 27.122°E Heino, RaimoRaimo Heino 1981 Mansikkatytöt.jpg
Niilo Rytkösen patsaspuisto[7] Kutumäentie,; paikkalinkki suuntaa-antava (yhteen kolmesta Kutumäentien varren taloista: Kutumäentien 20, 113 tai 138; oikea osoite voi olla naapuriotaloonkin) 62.544°N, 27.0583°E
Pähkinäsaaren rauhan rajan muistomerkki[1][8] Puistikossa Kruunusillan kupeessa, sillan itäpuolella, Kuopiontie 2 62.6267°N, 27.129°E 1969 Pähkinäsaaren rauhan rajan muistomerkki - 1969 - puistikossa Kruunusillan itäpuolella, Kuopiontie 2 - Suonenjoki.jpg
Rukous isänmaan puolesta (Lotta ja suojeluskuntalainen -patsas)[1][9][10] Kirkon pohjoispuolella Veteraanipuistossa (Asemakatu 11) 62.6234°N, 27.1273°E Kananen, EskoEsko Kananen 1988 Suonenjoki mm1.JPG
Sankarihautojen muistomerkki[11][4][5] Suonenjoen sankarihautausmaa, kirkon eteläpuolella, Asemakatu 13 62.6222°N, 27.1282°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1949 Suonenjoki sankarimuistomerkki.JPG
Sotasairaalan muistolaatta[12] Entisen maatalousoppilaitoksen päärakennus, oven vieressä, Jalkalantie 160 (nykyisin Vanha Maamies -hostelli)[13] 62.6137°N, 27.1446°E Sotasairaalan muistolaatta - Entisen maatalousoppilaitoksen päärakennus (nyk. Vanha Maamies -hostelli), Jalkalantie 160 - Suonenjoki.jpg
Suojeluskunnan ja Lotta Svärd -järjestön muistolaatta[14] Rautalammintie 11, julkisivussa 62.6259°N, 27.1209°E 1991 Suojeluskunnan ja Lotta Svärd -järjestön muistolaatta - 1991 - Rautalammintie 11, julkisivu - Suonenjoki.jpg
Suomen sodan 14.6.1808 Kutujoen taistelun muistomerkki[15]lähde? Kutumäentie 120 Kutumäki 62.5434°N, 27.0574°E 2008 Kutujoen taistelun 1808 muistomerkki.jpg
Suonenjoen ensimmäisen kirkon muistomerkki Pihlajakatu 21, lähellä kirkon kellotapulia 62.6219°N, 27.131°E Suonenjoen ensimmäisen kirkon (1785-1865) muistomerkki - Pihlajakatu 21 - Suonenjoki.jpg
Tilda Löthman-Koponen[2] Huom. Tämän muistolaatan tai -merkin olemassaolo Suonenjoella epävarmaa.[2] Vaatii lisäselvennystä.
Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki Lepomäen hautausmaa, alue 5, Herralantie 118 62.6177°N, 27.1216°E Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki - Lepomäen hautausmaa, alue 5, Herralantie 118 - Suonenjoki.jpg
Veteraanikivi eli Sotaanlähdön muistokivi[16][17] (Rautatieaseman muistomerkki)[18] Suonenjoen asemanpuisto, Asemakatu 13 62.6233°N, 27.1247°E Räsänen, AnttiAntti Räsänen ja Viljaharju, KimmoKimmo Viljaharju 1987 (itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuonna) Antti Räsänen ja Kimmo Viljaharju - Sotaanlähdön muistokivi eli Veteraanikivi - 1987 - Asemapuisto, rautatieaseman eteläpuolella, Asemakatu 14 - Suonenjoki.jpg
Ystävyydenpuisto[2] Puistossa Rautalammintien ja Putamonkadun välissä, Putamonkatu 12 62.6249°N, 27.1105°E 1982 Ystävyydenpuisto - 1982 - puistossa Rautalammintien ja Putamonkadun välissä, Putamonkatu 12 - Suonenjoki.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Nähtävyyksiä Suonenjoki. Viitattu 22.12.2017.
  2. a b c d e f Patsaat ja muistomerkit, Suonenjoki (Huom. Joidenkin lähteen listaamien muistolaattojen tai -merkkien olemassaolo Suonenjoella epävarmaa, sillä lähteenä käytetyltä heikkolaatuiselta verkkosivu(sto)lta on löytynyt ainakin yksi olematon kohde Suonenjoella.) turisti-info.fi.
  3. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Suonenjoki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  4. a b Sankarihaudat. Asemakatu 13, 77600 Suonenjoki Suonenjoen seurakunnat, suonenjoenseurakunta.fi.
  5. a b c Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 99 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  6. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 95 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  7. Nähtävyyksiä
  8. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 97 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  9. Kuvanveistäjä Esko Kananen Elämäjärvi: Kuuluisia kyläläisiä. Viitattu 22.12.2017.
  10. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 96 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  11. Suonenjoki Sotasampo. Viitattu 22.12.2017.
  12. [ ; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945]
  13. https://vanhamaamies.fi/historia/ Historia, Vanha Maamies Oy
  14. Suojeluskunta ja Lotta Svärd -järjestöjen Suonenjoen paikallisosastojen muistolaatta; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  15. Kutujoen taistelu 1808 Kansalaisen karttapaikka.
  16. Veteraanikivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  17. Kuvasarja E: valokuva 15, 2016, jukkajoutsi.com
  18. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 98 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata