Luettelo Kiuruveden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kiuruveden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kiuruveden kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Anna-Mari Mårdin muistokivi (Anna-Marin patsas)[1][2] Kuorevirrankatu 13, Virranrannan vanhainkodin piha (karttalinkki likimääräinen) Kiuruveden keskustaajama 63.6579°N, 26.6225°E Lovikka, EinoEino Lovikka 1993 Eino Lovikka - Anna-Mari Mårdin muistokivi (Anna-Marin patsas; 1993) - Kuorevirrankatu 13, Virranrannan vanhainkodin etupiha - Kiuruvesi.jpg´
Jalkaväen sotilaskoulutuskeskuksen muistolaatta[3] Kiuruveden kaupungintalon pihan pylväikkö, Harjukatu 2 (suuntaa-antava paikkalinkki) Kiuruveden keskustaajama 63.6515°N, 26.6231°E 1994 Jalkaväen sotilaskoulutuskeskuksen muistolaatta (1994) - Kiuruveden kaupungintalon pihan pylväikkö, Harjukatu 2 - Kiuruvesi.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki[2][4] Kiuruveden ortodoksisen kirkon piha, Niemistenkatu 6 Kiuruveden keskustaajama 63.6525°N, 26.6172°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1959 Kirsti Liimatainen - Karjalaan jääneiden muistomerkki (1959) - Kiuruveden ortodoksisen kirkon etupiha, Niemistenkatu 6 - Kiuruvesi.jpg
Kaskisavut[2][5] Raivaajapuiston pohjoispää, Rinnekatu (2) Kiuruveden keskustaajama 63.6535°N, 26.6243°E Ruotsalainen, AnteroAntero Ruotsalainen 1976 Antero Ruotsalainen - Raivaajapatsas (Kaskisavut; 1976) - Rinnekatu (2), Raivaajapuiston pohjoispää - Kiuruvesi.jpg
Kirmailijat (Kirmaavat vasikat)[2] Kiuruveden torin laidalla, Asematie 3 Kiuruveden keskustaajama 63.6527°N, 26.6206°E Siponen, KirsiKirsi Siponen 2004 Kirsi Siponen - Kirmailijat (Kirmailevat vasikat; 2004) - Asematie 3, Kiuruveden torin laidalla - Kiuruvesi.jpg
Kiuruveden ensimmäisen (1765-1852) ja toisen kirkon (1852-1937) muistomerkki (samalla Sankarivainajien muistomerkki)[6][7] Vanha hautausmaa, Kirkkokatu Kiuruveden keskustaajama 63.6506°N, 26.6296°E Arkkitehtitoimisto Harmia& Backman 1946 Kiuruvesi sankarimuistomerkki.JPG
Nälkään kuolleiden muistomerkki[8][2][9] Kirkkokatu, Pappilanrannan uimarannan P-alueen länsipuolella (metsikössä, noin 1,5  km Kiuruveden keskustasta) Kiuruveden keskustaajama 63.6467°N, 26.6417°E Timonen, AarneAarne Timonen 1955 Aarne Timonen - Nälkään kuolleiden muistomerkki (1955) - Kirkkokatu, Pappilanrannan uimarannan P-paikan vieressä - Kiuruvesi.jpgAarne Timonen - Nälkään kuolleiden muistomerkki (1955) - Kirkkokatu, Pappilanrannan uimarannan P-paikan vieressä - Kiuruvesi - 2.jpg
Paavo Tikkasen muistomerkki [2][10][11] Lähteentie 8, Kiuruveden vanhan kirjaston edessä Kiuruveden keskustaajama 63.6491°N, 26.6186°E Hyvärinen, PenttiPentti Hyvärinen 1994 Pentti Hyvärinen - Paavo Tikkasen muistomerkki (1994) - Lähteentie 8, Kiuruveden aiemman kirjaston edessä - Kiuruvesi.jpg
Remeksen suvun muistokivi[12]tarvitaan parempi lähde Turhalan Vanhatalo 63.7334°N, 26.5319°Elähde? 1959
Runonlaulaja Antti Vartiaisen muistokivi [13][2] Lähteentie 8, Kiuruveden vanhan kirjaston edusta 63.6489°N, 26.6188°E Kotkanoja, MaijaMaija Kotkanoja 1985 Maija Kotkanoja - Runonlaulaja Antti Vartiaisen muistokivi (1985) - Lähteentie 8, Kiuruveden vanhan kirjaston edusta - Kiuruvesi.jpg
Sankarihautojen muistomerkki[7] Vanha hautausmaa, Kirkkokatu 63.6506°N, 26.6296°E Harmia, HugoHugo Harmia 1946 Kiuruvesi sankarimuistomerkki.JPG
Tieikonikappeli[14][15][16][17] Valtakadun ja valtatien 27 (Pyhäsalmentie) risteyksen lounaispuolella 63.6601°N, 26.6067°E Petsalo, AnteroAntero Petsalo 1998 Kiuruveden tieikonikappeli - Valtakadun ja Pyhäsalmentien (Valtatie 27) risteys - Kiuruvesi - 2.jpg
Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki[2][18] Vanha hautausmaa, Kirkkokatu 63.6514°N, 26.6279°E 1978 Kiuruvesi 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki[2][19][20] Vanha hautausmaa, Kirkkokatu; lähellä sankarimuistomerkkiä ja -hautoja (suuntaa-antava paikkalinkki) 63.6503°N, 26.6292°E 1919 Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki - Kiuruveden vanha hautausmaa. Kirkkokatu - Kiuruvesi - 1.jpg
Veteraanijärjestöjen muistomerkki (eli Rintamalle lähteneiden muistokivi)[21][22][2][23] Valtion virastotalon puisto, Asematie 4 (torin ja kaupungintalon puolivälissä) 63.6523°N, 26.6207°E 1991 Veteraanijärjestöjen muistomerkki (eli Rintamalle lähteneiden muistokivi; 1991) - Valtion virastotalon puisto, Asematie 4 - Kiuruvesi - orig.jpgVeteraanijärjestöjen muistomerkki (eli Rintamalle lähteneiden muistokivi; 1991) - Valtion virastotalon puisto, Asematie 4 - Kiuruvesi - 2.jpg
Viekijärvi (Evakossa Kiuruvedellä 1939-1940 menehtyneiden muistomerkki)[24] Tuonelanharjun hautausmaa, Tuonelanharjuntie 135 (suuntaa-antava paikkalinkki, hautausmaalle) 63.6809°N, 26.5527°E 1970 Evakossa Kiuruvedellä 1939-1940 menehtyneiden viekjärveläisten muistomerkki (1970) - Tuonelanharjun hautausmaa, Tuonelanharjuntie 135 - Kiuruvesi.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 12 syyskuuta 2019), s. 37 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  2. a b c d e f g h i j Kiuruveden kulttuurikävely (pituus noin 7 km) kiuruvesi.fi. Viitattu 22.12.2017.
  3. JV:n sotilaskoulutuskeskuksen muistolaatta; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  4. Ortodoksinen kirkko Kiuruveden kaupunki, kiuruvesi.fi. Viitattu 11.7.2020.
  5. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 12 syyskuuta 2019), s. 29 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  6. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 12 syyskuuta 2019), s. 31 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  7. a b Kiuruvesi, Kiuruveden sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 22.12.2017.
  8. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 12 syyskuuta 2019), s. 38 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  9. Nälkään kuolleiden muistomerkin sijainti, Kiuruvesi Ylä-Savon karttapalvelu, paikkatieto.yla-savo.fi. Viitattu 12.9.2019.
  10. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 12 syyskuuta 2019), s. 34-35 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  11. Liisa Kaijalainen: Suomettaren Paavo Tikkanen sai muistomerkin Kiuruvedelle Helsingin Sanomat. 1994. Viitattu 22.12.2017.
  12. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 12 syyskuuta 2019), s. 33 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  13. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 12 syyskuuta 2019), s. 35 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  14. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 17 syyskuuta 2020), s. 39 Kiuruvesi (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  15. Tieikonikappeli Kiuruveden kaupunki, kiuruvesi.fi. Viitattu 17.9.2020.
  16. Tieikonikappeli Lions Club Kiuruvesi/Niva, 107k.fi. Viitattu 17.9.2020.
  17. Kiuruveden kulttuurikävely: 33. Tieikoni (Valtakatu 2) Kiuruveden kaupunki, kiuruvesi.fi. Viitattu 17.9.2020.
  18. Punaisten muistomerkki, Kiuruvesi; Punaisten muistomerkit
  19. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 184. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  20. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 12 syyskuuta 2019), s. 41 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  21. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 12 syyskuuta 2019), s. 30 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  22. Rintamalle lähteneiden muistomerkki Kiuruveden kaupunki, kiuruvesi.fi. Viitattu 12.9.2019.
  23. Veteraanijärjestöjen muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945 Huom! Virheellinen vuosiluku
  24. Viekijärvi Suomen sotamuistomerkit 1939-1945, sotamuistomerkit.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]