Luettelo Helsingin muistolaatoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Helsingin muistolaatoista sisältää Helsingin puistoissa, kaduilla ja aukioilla olevat pysyvät muistolaatat, jotka sisältävät tekstin lisäksi kuva-aiheita. Ne kuuluvat joko Helsingin taidemuseon kokoelmiin, tai ovat julkisilla paikoilla olevia liikelaitosten, yritysten, valtion ja yksityisten tonteilla sijaitsevia ja näiden omistamia muistolaattoja. Rakennusten sisällä olevia muistolaattoja ei mainita. Luettelossa ei mainita pelkästään tekstejä sisältäviä muistolaattoja.

Helsingin julkiset patsaat ja muistomerkit ovat artikkelissa Luettelo Helsingin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä.

Muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[1] Paikka[1] Alue[1] Kartalla Tekijä[1] Paljastusvuosi[1] Kuva WD
Aarre Merikannon muistolaatta[2] Sampsantie 40 Käpylä Merikanto, UkriUkri Merikanto 1994 A MERIKANTO.jpg
Adolf Erik Ehrnroothin muistolaatta Rahapajankatu Katajanokka 2001 Mannerheimriddare Adolf Erik Ehrnrooth, Minnesplakett på Myntgatan på Skatudden i Helsingfors.jpg
Aikamiehet-lauluyhtyeen muistolaatta[3] Kirjan talon ovisyvennys, Kirjatyöntekijänkatu 10 Kruununhaka Aikamiehet1.jpg
Arkadia-teatterin muistolaatta[4] Hankkijan talo Kamppi Sakki, TerhoTerho Sakki 1960 ARKADIATEATTERI.jpg
Eemil Halosen ateljeen muistoreliefi Siltasaarenkärki Siltasaari 60.178°N, 24.9451°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 1995 Sanna Koivisto Eemil Halosen ateljeen muistoreliefi 1995.jpg
Eero Järnefeltin muistolaatta[5] Bernhardinkatu 5 Kaartinkaupunki Heino, RaimoRaimo Heino 1996 JARNEFELT.jpg
Ehrenström ja Engel Yliopistonkatu 9 Kluuvi 60.17°N, 24.9506°E Nylund, FelixFelix Nylund 1941 Felix Nylund Ehrestrom ja Engel 1941.jpg Wikidata-logo.svg
Elannon ensimmäisen leipämyymälän muistolaatta[6] Luotsikatu 5 Katajanokka Heino, RaimoRaimo Heino 1980 ELANTO.jpg
Eri Klasin muistolaatta[7] Aurorankatu 5 Etu-Töölö Kangro, TaunoTauno Kangro 2017 ERIKLAAS.jpg
Fanni Luukkosen muistolaatta[8] Tehtaankatu 21 Ullanlinna Vaittinen, HannuHannu Vaittinen 1995 Fannyluukkonen.jpg
Feliks Olamon muistolaatta[9] Fredrikinkatu 30 Kamppi Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 1978 FELIXOLAMO.jpg
Folke Palmgrenin muistolaatta[10] Minervankatu 4, sisäpiha Etu-Töölö FOLKEPALMGREN.jpg
Frans Emil Sillanpään muistolaatta[11][12][13] Fredrikinkatu 75 seinällä Etu-Töölö 60.1715°N, 24.9273°E 2008 F E Sillanpää koti ml.JPG
Georg Malmsténin muistolaatta[14] Lutherinkatu 2 Etu-Töölö Nordin, AnttiAntti Nordin 2010 MOLLIKOTI.jpg
Gustaf von Wintherin muistolaatta[15] Itä-Helsingin musiikkiopisto, Kreijarinkuja 4, Strömsinlahden puolella Roihuvuori 60.2002°N, 25.0656°E Wilhelms, CarlCarl Wilhelms 1951 Von Wintherin ml.JPG
Hankkijan muistolaatta[4] Hankkijan talo Kamppi Sakki, TerhoTerho Sakki 1980 (2005) HANKKIJANLAATTA.jpg
Heikki Wariksen muistolaata[16] Franzénia, Franzéninkatu 13 Torkkelinmäki 60.1865°N, 24.9555°E Ruuska, TaunoTauno Ruuska[17] 1999 Heikki waris laatta.jpg
Helsingin ensimmäisen kaupunginvaltuuston muistolaatta[18] Aleksanterinkatu 20 Kruununhaka Hietala-Hämäläinen, LeilaLeila Hietala-Hämäläinen 1974 KAUPUNGINVALTUUSTO.jpg
Helsingin Sotilaspoikien ja Pikkulottien muistolaatta Helsingin suojeluskuntatalo, Pohjoinen Hesperiankatu 15 Taka-Töölö 2002 Sama kaiku on askelten muistolaatta.jpg
Humallahden uimalan muistolaatta[19] Humallahdenpuisto, Paciuksenkatu Meilahti 60.1861°N, 24.9043°E 1966
Ilmailuvoimien lentokonetehtaan muistolaatta[20] telakan pajarakennus, Susisaari Suomenlinna Ilmailutelakka.jpg
Ilmapommitusuhrien 8.11.1942 muistolaatta[21][22] Rakennuksen ulkoseinässä, Iso Rooberinkatu 2 Kaartinkaupunki 60.1641°N, 24.944°E 2009 Ilmapommitusuhrien 8.11.1942 muistolaatta.jpg
Ilmari Kiannon muistolaatta[23] Mariankatu 24 Kruununhaka Hiltunen, LeoLeo Hiltunen 1984 IKIKIANTO.jpg
Ilmavalvontaluotain Raija I:n muistomerkki (kirjoitus kalliossa)[24] Jakomäki, Kivikon ulkoilupuisto (paikkalinkki likimääräinen) Suurmetsä 60.2512°N, 25.0783°E 1997
Ilmavalvontaluotain Raija II:n muistolaatta[25] Kuninkaansaari Suomenlinna 60.134°N, 25.0202°E 2018 Raija II ml.JPG
Jalmari Finnen muistolaatta[26] Mariankatu 28 Kruununhaka Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1999 JALMARIFINNE.jpg
Janis Rozentālsin ja Elli Forssellin muistolaatta[27] Kulosaarentielle Itäväylältä lännestä
tulevan rampin kallioleikkauksessa
Kulosaari 60.1854°N, 24.9929°E Strupulis, JanisJānis Strupulis 2008 J Rozentals ml.JPG
J. K. Paasikiven muistolaatta[28] Paasikivenkatu 2 Taka-Töölö Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 1979 UKKOHIISI.jpg
Juhani Järvisen muistolaatta[29] Brahenkentän pukusuoja Alppiharju 1988 JARVISENKILPI.jpg
Jüri Vilmsin muistolaatta[30] Mannerheimintie 15a Taka-Töölö 60.1811°N, 24.9287°E Rätsep, IrinaIrina Rätsep 1997 Vilms muistolaatta.JPG
K. J. Ståhlbergin muistolaatta[31] Armas Lindgrenin tie 10 Kulosaari 60.18°N, 25.0133°E Simonsson, KimKim Simonsson 2005 Kim Simonsson K J Stahlbergin muistolaatta 2005.JPG
Katri Valan muistolaatta Katri Valan puisto Sörnäinen Tapiovaara, TapioTapio Tapiovaara Katri valan hauta.jpg
Kyösti Kallion muistolaatta[32] Bulevardi 10 Kamppi 2016 KYOSTIKALLIO.jpg
Lastensiirrot 1939-1945 -muistolaatta[33] Ravintola Vltavan ulkoseinässä, Elielinaukio Kluuvi 60.1713°N, 24.9399°E Jäämeri-Ruusuvuori, AnnaAnna Jäämeri-Ruusuvuori 2008 Anna Jäämeri-Ruusuvuori Lastensiirrot 2008.jpg
Miina Sillanpään muistolaatta[34] Pitkänsillanranta 7–9 Siltasaari MIINAS.jpg
Mika Waltarin muistolaatta[35] Saariniemenkatu 6 Siltasaari Toiviainen, JoukoJouko Toiviainen 1983 MIKAW.jpg
Nikolaus Kopernikuksen muistolaatta[36] Helsingin observatorion sisäpiha, Tähtitorninvuori Ullanlinna 60.1621°N, 24.9514°E 1973 Nikolaus.Kopernikuksen.muistolaatta.13.7.2018.jpg
Radiopataljoonan 1926-1930 muistolaatta[37] Lutikkalinnan pohjoispäädyn ulkoseinässä, Puolipäivänkatu 4 Katajanokka 60.1664°N, 24.9717°E 2017 Radiopataljoonan muistolaatta.jpg
Ruben Jaarin muistolaatta[38] Kaisa-talo, Kaisaniemenkadun ovisyvennys Kluuvi 2013 RUBENJAARI.jpg
Seppo Hiltusen muistolaatta[39] Sofiankatu 8, seinä Kruununhaka 60.1689°N, 24.952°E Pitkänen, PekkaPekka Pitkänen 2016 Pekka Pitkanen Seppo Hiltusen muistolaatta 2016.jpg
Suomen ensimmäisen tv-lähetyksen muistolaatta[40] Albertinkatu 40–42 Kamppi Helkelä, RaimoRaimo Helkelä 1998 TELKKU1.jpg
Suomen itsenäisyyden veteraanitammen muistolaatta[41][42] Karamzininranta Kluuvi 60.1757°N, 24.935°E 2017 Suomen itsenäisyyden veteraanitammen ml 1.jpg
Tahko Pihkalan muistolaatta[43][44] Sibeliuksenkatu 3 Taka-Töölö Sailo, NinaNina Sailo
M. Koskela
1983 TAHKOTALO.jpg
Tammikuun kihlauksen muistolaatta[45] Mikonkatu 4 Kluuvi Kauppinen, VerttiVertti Kauppinen
Rouvi, TeppoTeppo Rouvi
1995 Tammikuun kihlaus kyltti Königissä.jpg
Tove Janssonin muistolaatta Ullanlinnankatu 1 Kaartinkaupunki 60.1634°N, 24.9477°E Carl Henning
(Viktor Jansson)
2005 Tove Janssonin muistolaatta.JPG
Tölö svenska samskolanin (Zillenin) ja Villa Ulfåsan muistolaatta Lastenlinnantie 2a Taka-Töölö 60.1839°N, 24.9108°E Minnestavla över Tölö svenska samskola, Zillen i Villa Ulfåsa 1933-1978 i Helsingfors 2021.jpeg
Uudenmaan rakuunarykmentin muistolaatta[46] Vanha linja-autoasema, Narinkkatori Kamppi 2006 UUDENMAANRAKUUNAT.jpg
Uuden yhteiskoulun / Lucina Hagmanin muistoreliefi[47] Kirkkokatu 12 Kruununhaka 60.1709°N, 24.955°E UUSIYHTEISKOULU.jpg
Valtionrautatiet 100 vuotta -muistolaatta[48] Päärautatieaseman pääsisäänkäynti Kluuvi 60.1707°N, 24.9416°E Tapper, KainKain Tapper 1962 11-07-31-helsinki-by-RalfR-020.jpg
Wivi Lönnin muistolaatta[49] Hotelli Helka Etu-Töölö 60.1697°N, 24.9271°E Koski-Tuuri, RoniRoni Koski-Tuuri 2016 Hotelli Helka Wivi Lönn Aili-Salli Ahde kyltti.JPG
Yhteiskunnallisen korkeakoulun muistolaatta[50] Franzénia, Franzéninkatu 13 Torkkelinmäki 60.1864°N, 24.9555°E Ruuska, TaunoTauno Ruuska[51] 1999 Franzenia laatta.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Julkiset veistokset Helsingin taidemuseo. Viitattu 13.04.2013.
  2. Rautio 2006, s. 248.
  3. Jokinen 2015, s. 39–40.
  4. a b Rautio 2006, s. 85.
  5. Rautio 2006, s. 83.
  6. Rautio 2006, s. 67.
  7. Fotod: Maestro Eri Klasi Helsingi kodumajal avati mälestustahvel (viroksi) Publik.ee 10.6.2017. Viitattu 11.2.2018.
  8. Rautio 2006, s. 114.
  9. Rautio 2006, s. 91.
  10. Rautio 2006, s. 136.
  11. Etsin tietoa, että missä osoitteessa F. E. Sillanpää asui suunnilleen niihin aikoihin, kun hän sai Nobel-palkintonsa 1930-1940 luvuilla? kirjastonhoitajalta. 11.1.2018. Viitattu 26.8.2018.
  12. Sillanpään Nobel-talo sai muistolaatan Savon Sanomat. 16.9.2008. Viitattu 26.8.2018.
  13. Sillanpää sai muistolaatan Fredalle Iltalehti. 16.9.2008. Viitattu 26.8.2018.
  14. Antti Nordinin CV Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 9.6.2020.
  15. Rautio 2006, s. 278–279.
  16. Rautio 2006, s. 217.
  17. Herman Liikasen (1835-1926) muistolaatta Liikasten sukuseura 2003. Viitattu 12.2.2018.
  18. Rautio 2006, s. 47.
  19. Bäckgren, Noona: Vain harva muistaa enää unohdetun loiston: Helsingissä sijaitsi hurmiota herättänyt vesipuisto, sitten synkkä ilmiö muutti kaupungin lopullisesti Helsingin Sanomat. 5.7.2020. Viitattu 5.7.2020.
  20. Rautio 2006, s. 181.
  21. Helsingin Sanomat, 8.11.2009. lähde tarkemmin?
  22. Helsingin Sanomat, 9.11.2009. lähde tarkemmin?
  23. Rautio 2006, s. 58.
  24. Helsinki Suomen sotamuistomerkit 1939-1945. Viitattu 29.10.2019.
  25. Riihonen, Ville: Raija-tutka säästi Helsingin tuholta Ruotuväki. 4.9.2018. Viitattu 28.10.2019.
  26. Rautio 2006, s. 59.
  27. Janis Rozentalsin muistolaatta Kulosaareen 10.6.2009. Kulosaarelaiset ry. Viitattu 2.9.2017.
  28. Rautio 2006, s. 158.
  29. Rautio 2006, s. 222.
  30. Rautio 2006, s. 160.
  31. Rautio 2006, s. 272.
  32. GF Money Oy:n Facebook-päivitys 26.11.2016 Viitattu 11.2.2018.
  33. Lastensiirrot 1939-1945 -muistolaatta HAM. Viitattu 5.3.2019.
  34. Jokinen 2015, s. 114.
  35. Rautio 2006, s. 210.
  36. Rautio 2006, s. 111.
  37. Radiopataljoonan muistolaatta viestiupseeriyhdistys.fi.
  38. Jokinen 2015, s. 16.
  39. Cecil Hagelstam: Cecil Hagelstamin Facebook-sivun uutissyöte Facebook. 18.8.2016. Viitattu 18.8.2016. tarvitaan parempi lähde
  40. Rautio 2006, s. 100.
  41. Suomen itsenäisyyden veteraanitammen muistolaatta paljastettiin Helsingissä 16.11.2017. Tammenlehvän perinneliitto. Viitattu 16.7.2018.
  42. Veteraanitammen paikkaehdotus (pdf) Tammenlehvän perinneliitto. Viitattu 16.7.2018.
  43. Rautio 2006, s. 154.
  44. Pihkala, Lauri ”Tahko” (1888–1981) Suomen urheiluhistoriallinen seura. Viitattu 9.6.2020.
  45. Rautio 2006, s. 38.
  46. Jokinen 2015, s. 11–12.
  47. Rautio 2006, s. 49.
  48. Rautio 2006, s. 20.
  49. Arkkitehti Wivi Lönnin muistolaatta Hotelli Helkan seinään STT 25.4.2016. Viitattu 11.2.2018.
  50. Rautio 2006, s. 217.
  51. Herman Liikasen (1835-1926) muistolaatta Liikasten sukuseura 2003. Viitattu 12.2.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]