Luettelo Helsingin muistolaatoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Helsingin muistolaatoista sisältää Helsingin puistoissa, kaduilla ja aukioilla olevat pysyvät muistolaatat, jotka sisältävät tekstin lisäksi kuva-aiheita. Ne kuuluvat joko Helsingin taidemuseon kokoelmiin, tai ovat julkisilla paikoilla olevia liikelaitosten, yritysten, valtion ja yksityisten tonteilla sijaitsevia ja näiden omistamia muistolaattoja. Rakennusten sisällä olevia muistolaattoja ei mainita. Luettelossa ei mainita pelkästään tekstejä sisältäviä muistolaattoja.

Helsingin julkiset patsaat ja muistomerkit ovat artikkelissa Luettelo Helsingin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä.

Muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos[1] Paikka[1] Alue[1] Kartalla Tekijä[1] Paljastusvuosi[1] Kuva
Aarre Merikannon muistolaatta[2] Sampsantie 40 Käpylä Merikanto, UkriUkri Merikanto 1994 A MERIKANTO.jpg
Aikamiehet-lauluyhtyeen muistolaatta[3] Kirjan talon ovisyvennys, Kirjatyöntekijänkatu 10 Kruununhaka Aikamiehet1.jpg
Arkadia-teatterin muistolaatta[4] Hankkijan talo Kamppi ARKADIATEATTERI.jpg
Eemil Halosen ateljeen muistoreliefi Siltasaarenkärki Siltasaari 60.178°N, 24.9451°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 1995 Sanna Koivisto Eemil Halosen ateljeen muistoreliefi 1995.jpg
Eero Järnefeltin muistolaatta[5] Bernhardinkatu 5 Kaartinkaupunki Heino, RaimoRaimo Heino 1996 JARNEFELT.jpg
Ehrenström ja Engel Yliopistonkatu 9 Kluuvi 60.17°N, 24.9506°E Nylund, FelixFelix Nylund 1941 Felix Nylund Ehrestrom ja Engel 1941.jpg
Elannon ensimmäisen leipämyymälän muistolaatta[6] Luotsikatu 5 Katajanokka Heino, RaimoRaimo Heino 1980 ELANTO.jpg
Eri Klasin muistolaatta[7] Aurorankatu 5 Etu-Töölö Kangro, TaunoTauno Kangro 2017 ERIKLAAS.jpg
Fanni Luukkosen muistolaatta[8] Tehtaankatu 21 Ullanlinna Vaittinen, HannuHannu Vaittinen 1995 Fannyluukkonen.jpg
Feliks Olamon muistolaatta[9] Fredrikinkatu 30 Kamppi Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 1978 FELIXOLAMO.jpg
Folke Palmgrenin muistolaatta[10] Minervankatu 4, sisäpiha Etu-Töölö FOLKEPALMGREN.jpg
Frans Emil Sillanpään muistolaatta[11][12][13] Fredrikinkatu 75 seinällä Etu-Töölö 60.1715°N, 24.9273°E 2008 F E Sillanpää koti ml.JPG
Georg Henrik von Wrightin muistolaatta Laivurinkatu Eira 2000 GHvW.jpg
Georg Malmsténin muistolaatta[14] Lutherinkatu 2 Etu-Töölö 2000 MOLLIKOTI.jpg
Gustaf von Wintherin muistolaatta[15] Itä-Helsingin musiikkiopisto, Kreijarinkuja 4, Strömsinlahden puolella Roihuvuori 60.2002°N, 25.0656°E Wilhelms, CarlCarl Wilhelms 1951 Von Wintherin ml.JPG
Hankkijan muistolaatta[4] Hankkijan talo Kamppi Sakki, TerhoTerho Sakki 1980 (2005) HANKKIJANLAATTA.jpg
Heikki Wariksen ja Yhteiskunnallisen korkeakoulun muistolaatat[16] Franzénia, Franzéninkatu 13 Torkkelinmäki 60.1865°N, 24.9555°E Ruuska, TaunoTauno Ruuska[17] 1999 Franzenia laatta.jpg
Heikki waris laatta.jpg
Helsingin ensimmäisen kaupunginvaltuuston muistolaatta[18] Aleksanterinkatu 20 Kruununhaka Hietala-Hämäläinen, LeilaLeila Hietala-Hämäläinen 1974 KAUPUNGINVALTUUSTO.jpg
Helsingin Sotilaspoikien ja Pikkulottien muistolaatta Helsingin suojeluskuntatalo, Pohjoinen Hesperiankatu 15 Taka-Töölö 2002 Sama kaiku on askelten muistolaatta.jpg
Ilmailuvoimien lentokonetehtaan muistolaatta[19] telakan pajarakennus, Susisaari Suomenlinna Ilmailutelakka.jpg
Ilmapommitusuhrien 8.11.1942 muistolaatta[20][21] Rakennuksen ulkoseinässä, Iso Rooberinkatu 2 Kaartinkaupunki 60.1641°N, 24.944°E 2009 Ilmapommitusuhrien 8.11.1942 muistolaatta.jpg
Ilmari Kiannon muistolaatta[22] Mariankatu 24 Kruununhaka Hiltunen, LeoLeo Hiltunen 1984 IKIKIANTO.jpg
Jalmari Finnen muistolaatta[23] Mariankatu 28 Kruununhaka Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1999 JALMARIFINNE.jpg
Janis Rozentālsin ja Elli Forssellin muistolaatta[24] Kulosaarentielle Itäväylältä lännestä
tulevan rampin kallioleikkauksessa
Kulosaari 60.1854°N, 24.9929°E Strupulis, JanisJānis Strupulis 2008 J Rozentals ml.JPG
J. K. Paasikiven muistolaatta[25] Paasikivenkatu 2 Taka-Töölö Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 1979 UKKOHIISI.jpg
Juhani Järvisen muistolaatta[26] Brahenkentän pukusuoja Alppiharju 1988 JARVISENKILPI.jpg
Jüri Vilmsin muistolaatta[27] Mannerheimintie 15a Taka-Töölö 60.1811°N, 24.9287°E Rätsep, IrinaIrina Rätsep 1997 Vilms muistolaatta.JPG
Jääkärieverstiluutnantti Hannes Anttilan muistolaatta[28] [29] Entisen Tehtaanpuiston koulun ulkoseinässä, Ehrensvärdinkatu 31-35 Eira 60.1572°N, 24.9363°E TPYK Seniorit 2016 Hannes Anttilan muistolaatta.jpg
K. J. Ståhlbergin muistolaatta[30] Armas Lindgrenin tie 10 Kulosaari 60.18°N, 25.0133°E Simonsson, KimKim Simonsson 2005 Kim Simonsson K J Stahlbergin muistolaatta 2005.JPG
Katri Valan muistolaatta Katri Valan puisto Sörnäinen Tapiovaara, TapioTapio Tapiovaara Katri valan hauta.jpg
Kyösti Kallion muistolaatta[31] Bulevardi 10 Kamppi 2016 KYOSTIKALLIO.jpg
Lastensiirrot 1939-1945 -muistolaatta[32] Ravintola Vltavan ulkoseinässä, Elielinaukio Kluuvi 60.1713°N, 24.9399°E Jäämeri-Ruusuvuori, AnnaAnna Jäämeri-Ruusuvuori 2008 Anna Jäämeri-Ruusuvuori Lastensiirrot 2008.jpg
Miina Sillanpään muistolaatta[33] Pitkänsillanranta 7–9 Siltasaari MIINAS.jpg
Mika Waltarin muistolaatta[34] Saariniemenkatu 6 Siltasaari Toiviainen, JoukoJouko Toiviainen 1983 MIKAW.jpg
Nikolaus Kopernikuksen muistolaatta[35] Helsingin observatorion sisäpiha, Tähtitorninvuori Ullanlinna 60.1621°N, 24.9514°E 1973 Nikolaus.Kopernikuksen.muistolaatta.13.7.2018.jpg
Pekka Jokipaltion kodin muistolaatta Fredrikinkatu 41

PEKKAJOKIPALTIO.jpg

Radiopataljoonan 1926-1930 muistolaatta[36] Lutikkalinnan pohjoispäädyn ulkoseinässä, Puolipäivänkatu 4 Katajanokka 60.1664°N, 24.9717°E 2017 Radiopataljoonan muistolaatta.jpg
Ruben Jaarin muistolaatta[37] Kaisa-talo, Kaisaniemenkadun ovisyvennys Kluuvi 2013 RUBENJAARI.jpg
Seppo Hiltusen muistolaatta[38] Sofiankatu 8, seinä Kruununhaka 60.1689°N, 24.952°E Pitkänen, PekkaPekka Pitkänen 2016 Pekka Pitkanen Seppo Hiltusen muistolaatta 2016.jpg
Suomen ensimmäisen tv-lähetyksen muistolaatta[39] Albertinkatu 40–42 Kamppi Helkelä, RaimoRaimo Helkelä 1998 TELKKU1.jpg
Suomen itsenäisyyden veteraanitammen muistolaatta[40][41] Karamzininranta Kluuvi 60.1757°N, 24.935°E 2017 Suomen itsenäisyyden veteraanitammen ml 1.jpg
Tahko Pihkalan muistolaatta[42] Sibeliuksenkatu 3 Taka-Töölö TAHKOTALO.jpg
Tammikuun kihlauksen muistolaatta[43] Mikonkatu 4 Kluuvi Kauppinen, VerttiVertti Kauppinen
Rouvi, TeppoTeppo Rouvi
1995 Tammikuun kihlaus kyltti Königissä.jpg
Tehtaanpuiston yhteiskoulun 1935–1976 muistolaatta Ehrensvärdinkatu 31–35 Eira 60.1571°N, 24.9363°E Tehtaanpuiston yhteiskoulun muistolaatta.jpg
Tove Janssonin muistolaatta Ullanlinnankatu 1 Kaartinkaupunki 60.1634°N, 24.9477°E Carl Henning
(Viktor Jansson)
2005 Tove Janssonin muistolaatta.JPG
Uudenmaan rakuunarykmentin muistolaatta[44] Vanha linja-autoasema, Narinkkatori Kamppi 2006 UUDENMAANRAKUUNAT.jpg
Valtionrautatiet 100 vuotta -muistolaatta[45] Päärautatieaseman pääsisäänkäynti Kluuvi 60.1707°N, 24.9416°E Tapper, KainKain Tapper 1962 11-07-31-helsinki-by-RalfR-020.jpg
Wivi Lönnin muistolaatta[46] Hotelli Helka Etu-Töölö 60.1697°N, 24.9271°E Koski-Tuuri, RoniRoni Koski-Tuuri 2016 Hotelli Helka Wivi Lönn Aili-Salli Ahde kyltti.JPG

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Julkiset veistokset Helsingin taidemuseo. Viitattu 13.04.2013.
  2. Rautio 2006, s. 248.
  3. Jokinen 2015, s. 39–40.
  4. a b Rautio 2006, s. 85.
  5. Rautio 2006, s. 83.
  6. Rautio 2006, s. 67.
  7. Fotod: Maestro Eri Klasi Helsingi kodumajal avati mälestustahvel (viroksi) Publik.ee 10.6.2017. Viitattu 11.2.2018.
  8. Rautio 2006, s. 114.
  9. Rautio 2006, s. 91.
  10. Rautio 2006, s. 136.
  11. Etsin tietoa, että missä osoitteessa F. E. Sillanpää asui suunnilleen niihin aikoihin, kun hän sai Nobel-palkintonsa 1930-1940 luvuilla? kirjastonhoitajalta. 11.1.2018. Viitattu 26.8.2018.
  12. Sillanpään Nobel-talo sai muistolaatan Savon Sanomat. 16.9.2008. Viitattu 26.8.2018.
  13. Sillanpää sai muistolaatan Fredalle Iltalehti. 16.9.2008. Viitattu 26.8.2018.
  14. Jokinen 2015, s. 94.
  15. Rautio 2006, s. 278–279.
  16. Rautio 2006, s. 217.
  17. Herman Liikasen (1835-1926) muistolaatta Liikasten sukuseura 2003. Viitattu 12.2.2018.
  18. Rautio 2006, s. 47.
  19. Rautio 2006, s. 181.
  20. Helsingin Sanomat, 8.11.2009. lähde tarkemmin?
  21. Helsingin Sanomat, 9.11.2009. lähde tarkemmin?
  22. Rautio 2006, s. 58.
  23. Rautio 2006, s. 59.
  24. Janis Rozentalsin muistolaatta Kulosaareen 10.6.2009. Kulosaarelaiset ry. Viitattu 2.9.2017.
  25. Rautio 2006, s. 158.
  26. Rautio 2006, s. 222.
  27. Rautio 2006, s. 160.
  28. Jääkärieverstiluutnantti Hannes Anttila sai muistolaatan Tehtaanpuiston koulun seinään: http://www.jp27.fi/parole jp27.fi.
  29. Jukka Knuuti: Jääkärieverstiluutnantti Hannes Anttila sai muistolaatan Tehtaanpuiston koulun seinään. Parole, Parole 4/2017 (15.12.2017) s. 17.
  30. Rautio 2006, s. 272.
  31. GF Money Oy:n Facebook-päivitys 26.11.2016 Viitattu 11.2.2018.
  32. Lastensiirrot 1939-1945 -muistolaatta HAM. Viitattu 5.3.2019.
  33. Jokinen 2015, s. 114.
  34. Rautio 2006, s. 210.
  35. Rautio 2006, s. 111.
  36. Radiopataljoonan muistolaatta viestiupseeriyhdistys.fi.
  37. Jokinen 2015, s. 16.
  38. Cecil Hagelstam: Cecil Hagelstamin Facebook-sivun uutissyöte Facebook. 18.8.2016. Viitattu 18.8.2016. tarvitaan parempi lähde
  39. Rautio 2006, s. 100.
  40. Suomen itsenäisyyden veteraanitammen muistolaatta paljastettiin Helsingissä 16.11.2017. Tammenlehvän perinneliitto. Viitattu 16.7.2018.
  41. Veteraanitammen paikkaehdotus (pdf) Tammenlehvän perinneliitto. Viitattu 16.7.2018.
  42. Rautio 2006, s. 154.
  43. Rautio 2006, s. 38.
  44. Jokinen 2015, s. 11–12.
  45. Rautio 2006, s. 20.
  46. Arkkitehti Wivi Lönnin muistolaatta Hotelli Helkan seinään STT 25.4.2016. Viitattu 11.2.2018.