Luettelo Savukosken julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Savukosken julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Savukosken kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Erillisosasto Saun muistomerkki[1][2] Saunakankaantien päässä, Kemijoen rannalla Saunakangas 67.2888°N, 28.043°E 1996
Evakkomatkalla kuolleitten savukoskelaisten muistomerkki[3][4] Savukosken hautausmaa, Joosepintie kirkonkylä 67.2916°N, 28.1671°E Lindberg, VeikkoVeikko Lindberg 1992 Evakkomatkalla kuolleiden mm 1.jpg
Lattunan tukkilanssin muistomerkki[5][6] Pykäläisentie, n. 400 metriä Korvatunturintien (yhdystien 9671) risteyksestä Lattuna 67.7167°N, 28.7683°E ?
Muualle haudattujen muistokivi Savukosken hautausmaa, Joosepintie kirkonkylä 67.2916°N, 28.1671°E Muualle haudattujen muistomerkki Savukoski.jpg
Partisaanien uhrien muistomerkki, 2.9.1941[7] Iso Marjavaara, lähin osoite Marjavaarantie 45 Kuosku 67.2564°N, 28.469°E Iso-Marjavaara partisaanien uhrit 2.9.1941.jpg
Partisaanien uhrien muistomerkki, Kuoskun kylä 3.9.1941[1][8][2] Sallantie 130 Kuosku 67.234°N, 28.3999°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1979, laatta lisätty 1994 Partisaaniuhrimm Kuosku 1.JPG
Partisaanien uhrien muistomerkki, Paavonmaa[1][8] Paavonmaa, n. 4 km Seitajärveltä kaakkoon. Lähin osoite Seitajärventie 87 > koilliseen 3,2 km > luoteeseen 4,2 km > polku länteen 600 m Seitajärvi 67.584°N, 27.909°E 1990 Partisaanien uhrien muistomerkki, Paavonmaa.jpg
Partisaanien uhrien muistomerkki, Seitajärvi[1][9][2] Seitajärventien varrella Seitajärvi 67.5591°N, 27.88°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1990 Seitajärven partisaaniuhrien muistomerkki 2.JPG
Partisaanien uhrien muistomerkki, Ollila[10]lähde? Ollila, Järvenpääntie 3 Seitajärvi 67.5548°N, 27.912°E 2001
Sankaripatsas[3][11][4] Savukosken hautausmaa, Joosepintie kirkonkylä 67.2916°N, 28.1665°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1962 Savukoski sankarimm.JPG
Suojeluskuntatalon muistomerkki[4] Kisakartanon tontti, Samperintien varrella kirkonkylä 67.2942°N, 28.1521°E 1998 Savukoski sk talo mm 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Airio, Pentti & Hamara, Minna & Hytönen, Kaisa: Itä-Lappi talvi- ja jatkosodassa. Kemijärvi: Itä-Lapin kuntayhtymä. Teoksen verkkoversio (PDF).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Alueen nähtävyydet ja käyntikohteet Savukosken kunta. Viitattu 23.12.2017.
  2. a b c Itä-Lappi talvi- ja jatkosodassa -esite, s. 42
  3. a b Sankaripatsas ja evakkomatkalla kuolleitten savukoskelaisten muistomerkki Savukosken kunta. Viitattu 23.12.2017.
  4. a b c Itä-Lappi talvi- ja jatkosodassa -esite, s. 43
  5. Airio, Pentti & Hytönen, Kaisa (kohdetiedot): Itä-Lappi – Sotahistorialliset kohteet Itä-Lapin kuntayhtymä. Viitattu 6.7.2018.
  6. Lattunan lanssipaikka oli Tulppion satamaradan lanssipaikka
  7. Iso-Marjavaara partisaanien uhrit 2.9.1941 asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  8. a b Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotilas, 1998.
  9. Partisaanien uhrien muistomerkit Seitajärven kylässä; Turisti-info.fi
  10. Partisaanien uhrien muistomerkki, Ollila Kansalaisen karttapaikka.
  11. Savukoski, Savukosken sankarihautausmaa; Sotasampo.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]