Luettelo Savukosken julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Savukosken julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Savukosken kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Erillisosasto Saun muistomerkki[1][2][3][4] Saunakankaantien päässä, Kemijoen rannalla Saunakangas 67.2888°N, 28.043°E 1996
Evakkomatkalla kuolleitten savukoskelaisten muistomerkki[5][6][3][4] Savukosken hautausmaa, Joosepintie Kirkonkylä 67.2916°N, 28.1671°E Lindberg, VeikkoVeikko Lindberg 1992 Evakkomatkalla kuolleiden mm 1.jpg
Lattunan tukkilanssin muistomerkki[4][7] Pykäläisentie, n. 400 metriä Korvatunturintien (yhdystien 9671) risteyksestä Lattuna 67.7167°N, 28.7683°E
Muualle haudattujen muistokivi Savukosken hautausmaa, Joosepintie Kirkonkylä 67.2916°N, 28.1671°E Muualle haudattujen muistomerkki Savukoski.jpg
Partisaanien uhrien muistomerkki, 2.9.1941[8] Iso Marjavaara, lähin osoite Marjavaarantie 45 Kuosku 67.2564°N, 28.469°E Iso-Marjavaara partisaanien uhrit 2.9.1941.jpg
Partisaanien uhrien muistomerkki, Kuoskun kylä 3.9.1941[1][9][2][3][4] Sallantie 130 Kuosku 67.234°N, 28.3999°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1979, laatta lisätty 1994 Partisaaniuhrimm Kuosku 1.JPG
Partisaanien uhrien muistomerkki, Paavonmaa[1][9][2][4] Paavonmaa, n. 4 km Seitajärveltä koilliseen. Lähin osoite Seitajärventie 87 > koilliseen 3,2 km > luoteeseen 4,2 km > polku länteen 600 m Seitajärvi 67.584°N, 27.909°E 1990 Partisaanien uhrien muistomerkki, Paavonmaa.jpg
Partisaanien uhrien muistomerkki, Seitajärvi[1][10][2] Seitajärventien varrella, Seitajärventie 127 Seitajärvi 67.5591°N, 27.88°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1990 Seitajärven partisaaniuhrien muistomerkki 2.JPG
Partisaanien uhrien muistomerkki, Ollila[11][3][2] Ollila, Järvenpääntie 3 Seitajärvi 67.5548°N, 27.912°E 2001
Reutuvaaran vartion muistolaatta[12] 67.7077°N, 28.8474°E
Ristin tie[13] Savukosken kirkko, Samperintie 6B Savukosken kirkonkylä 67.293°N, 28.1558°E Urpo Kärri 1986
Samperin veturi[14][15] Tulppio 67.7724°N, 29.2092°E Samperin veturi 1.jpg
Sankaripatsas[5][16][6][4] Savukosken hautausmaa, Joosepintie Kirkonkylä 67.2916°N, 28.1665°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1962 Savukoski sankarimm.JPG
Sau-Herran ja Savukosken jälleenrakentajien muistokivi Öllötysaukio-tori 67.2932°N, 28.1575°E 2016
Seitajärven uhrien muistokivi[6][4] Savukosken sankarihautojen lähellä (karttalinkki likimääräinen) 67.2916°N, 28.1666°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1979
Suojeluskuntatalon muistomerkki[6] Kisakartanon tontti, Samperintien varrella Kirkonkylä 67.2942°N, 28.1521°E 1998 Savukoski sk talo mm 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Airio, Pentti & Hamara, Minna & Hytönen, Kaisa: Itä-Lappi talvi- ja jatkosodassa. Kemijärvi: Itä-Lapin kuntayhtymä. Teoksen verkkoversio (PDF).
  • Elo, Tiina; Seppälä, Sirkka-Liisa: Entistä Keminkylää: Savukosken kulttuuriympäristöohjelma, Ympäristöministeriö 2012. Julkaisun verkkoversio (pdf) Viitattu 20.2.2020.
  • Itä-Lappi talvi- ja jatkosodassa -esite; Itä-Lapin kuntayhtymä

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Alueen nähtävyydet ja käyntikohteet Savukosken kunta. Viitattu 23.12.2017.
  2. a b c d e Itä-Lappi talvi- ja jatkosodassa, s. 42
  3. a b c d Savukoski; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  4. a b c d e f g Airio, Pentti & Hytönen, Kaisa (kohdetiedot): Itä-Lappi – Sotahistorialliset kohteet Itä-Lapin kuntayhtymä. Viitattu 6.7.2018.
  5. a b Sankaripatsas ja evakkomatkalla kuolleitten savukoskelaisten muistomerkki Savukosken kunta. Viitattu 23.12.2017.
  6. a b c d Itä-Lappi talvi- ja jatkosodassa, s. 43
  7. Lattunan lanssipaikka oli Tulppion satamaradan lanssipaikka
  8. Iso-Marjavaara partisaanien uhrit 2.9.1941 asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  9. a b Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotilas, 1998.
  10. Partisaanien uhrien muistomerkit Seitajärven kylässä; Turisti-info.fi
  11. Partisaanien uhrien muistomerkki, Ollila Kansalaisen karttapaikka.
  12. Elo & Seppälä 2012, s. 121.
  13. Elo & Seppälä 2012: 90-91.
  14. Elo & Seppälä 2012: 114, 118.
  15. Samperin veturi Karttapaikka. Maanmittauslaitos. Viitattu 21.2.2021.
  16. Savukoski, Savukosken sankarihautausmaa; Sotasampo.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vesa Haataja: Sotamuistomerkit Itä-Lapin ja Kantalahden alueella; Sallan kunta 1998. ISBN 9789519651620