Luettelo Kärkölän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kärkölän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kärkölän kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Alli Paasikiven synnyinkodin muistomerkki[1][2] Vanhatie Järvelä 60.8719°N, 25.2773°E 1985
Emil Väreen muistolaatta[3] Emil Väreen entisen kotitalon seinässä Jukolanmäellä Lappila 1990
Esivanhempien muistomerkki (Isien työ)[2][1] Kärkölän yhtenäiskoulun Opintien koulun (Opintie 2) edessä, Hähkäniementie Järvelä 60.8672°N, 25.2696°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1976
Eversti Valo Nihtilän muistomerkki[1][4][3] Nihtilän talon edessä, Kirkkotie 101 Kärkölän kirkonkylä 60.9199°N, 25.2532°E Ojonen, UntoUnto Ojonen 1983
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1][5] Kärkölän kirkon eteläsivulla Kärkölän kirkonkylä 60.9149°N, 25.2548°E
Neljä suuntaa -patsas[1] Liikenneympyrässä Kauppatien ja Järveläntien risteyksessä Järvelä 60.8689°N, 25.2773°E Blick, EsaEsa Blick[6]
Radanrakentajien kalmisto ja muistomerkki [7] (Riihimäki-Pietari -radan rakennustöissä 1867-70 nälkäänkuolleiden hautausmaa)[3] Tillolantie, Hähkäniemi Järvelä 60.8548°N, 25.2719°E 1967
Talvisotaan lähdön muistomerkki[2][1] Kirkkotie 96, Kankahaispirtin pihassa Kärkölän kirkonkylä 60.9175°N, 25.2531°E Kanerva, TaitoTaito Kanerva 1987
Toivon risti (Sankaripatsas 1939-1944)[1][8][5] Kärkölän kirkon edessä, Kirkkotie 7 Kärkölän kirkonkylä 60.9149°N, 25.2541°E Jansson, ViktorViktor Jansson ja Kauno Kallio 1949 Kärkölä sankarimuistomerkki.JPG
Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki[1] Hautausmaa Kärkölän kirkonkylä 60.9126°N, 25.2517°E Kärkölä 1918 muistomerkki 1.jpg
Vanha kirkon (1754-1901) muistomerkki[1][2] Vanha hautausmaa Kärkölän kirkonkylä 60.9133°N, 25.2512°E
Veteraanien muistokivi[1] Kunnantalon pihalla, Hähkäniementie Järvelä 60.8682°N, 25.2736°E
Veteraanien muistokoivikko ja kivipaasi[9] Seurakuntakodin puistossa, Sammalistontie Järvelä 60.8724°N, 25.2712°E Kärkölän sotaveteraanit ja Sotilaspojat 2017 Järvelä muistokoivikko ja kivipaasi.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Kärkölän matkailukartta 2013: Muistomerkit ja veistokset (PDF) Kärkölän kunta. Viitattu 8.12.2017.
  2. a b c d Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-5-X, viitattu 9 syyskuuta 2020), s. 62 Kärkölä (Osa VI: Häme)View and modify data on Wikidata
  3. a b c Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-5-X, viitattu 9 syyskuuta 2020), s. 61 Kärkölä (Osa VI: Häme)View and modify data on Wikidata
  4. Suuren sotilaan muisto. Sotaveteraani, 22.8.1983 (4/1983).
  5. a b Kärkölän hautausmaa; Hollolan seurakunta
  6. Esa Blick, CV (pdf)
  7. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/179363/Collegium%20Vol22%2010_Newby.pdf?sequence=1
  8. https://www.sotasampo.fi/fi/cemeteries/page/h0219_1
  9. Veteraanien muistokoivikko Järvelään sotaveteraani.fi. 2017.