Luettelo Ähtärin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Ähtärin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ähtärin kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Hugo Simbergin kuolinpaikan muistomerkki[1] Peränne 60°N, 23°E Simberg, JanJan Simberg 2017
Jääkärikapteeni Kalle Heikki Kotimäen syntymäkodin muistomerkkilähde? Myllymäen Kylä- ja Nuorisoseuran talon pihassa, Palkkikankaantie 68. Myllymäki 62.5189°N, 24.2814°E Jääkärikapteeni Kalle Heikki Kotimäen muistomerkki.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[2] 1955
Kotirintamamuistomerkki[3] Ähtärin keskustassa lähellä rautatieasemaa Heikki Savola, Erkki ja Hannu Rantala 2004
Talvisotaan lähdön muistomerkki[3] Valtatien 18 ja Itä-Ähtärin tien risteyksen läheisyydessä entisen suojeluskuntatalon Suojan paikalla. 1991
Teloitettujen punaisten muistomerkki[4] Juurikkakankaalla valtatie 18 varressa Inha 62.5599°N, 24.1239°E Åke Hietakangas, Aimo Roini, Veikko Sipilä. 1993 Inha - Ähtäri 1918 Memorial IMG 2793 C.JPG
Topi Sorsakosken muistomerkki[5] Ähtäri-hallin edusta 60°N, 23°E Toimikunta ja Juha Härkönen[6] 2013
Tuomarniemen metsäoppilaitoksen sodissa kaatuneiden oppilaiden muistomerkki[7] Tuomarniemen metsäoppilaitoksen piha-alueella, Metsänvartijantie 26 Tuomarniemi 62.546°N, 24.1413°E Borg, ArvidArvid Borg 1919, 1945 Tuomarniemi metsäoppilaitoksen sankarivainajat.jpeg
Vakaumuksensa puolesta 1918 henkensä uhranneiden muistomerkki[3] Hautausmaa Heinonen, IlmariIlmari Heinonen 1963
Vapaussodan muistomerkki[8] Ähtärin kirkon lähistö 62.5579°N, 24.093°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1920 Ähtäri 1918 muistomerkki 2.jpg
Vuosien 1939-1944 sankarimuistomerkki[9] 62.5588°N, 24.0941°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1952 Ähtäri sankarimuistomerkki.JPG
Ylävedet[10] Rantabulevardin varrella 62.5509°N, 24.0645°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1983
Ähtärin junaturman muistomerkki[11] lähellä onnettomuuspaikkaa Sappio 2017

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leiwo, Hannele: Hugo Simbergin kuolemasta 100 vuotta – muistomerkki paljastettiin kuolinpaikalla Ähtärissä Yle Uutiset. 11.6.2017. Yleisradio Oy. Viitattu 4.2.2018.
  2. Ähtäri Etelä-Pohjanmaan muistomerkit tutuiksi. Viitattu 29.4.2018.
  3. a b c Muistomerkit Ähtäri. Viitattu 4.2.2018.
  4. Ähtäri Etelä-Pohjanmaan muistomerkit tutuiksi. Viitattu 4.2.2018.
  5. Topi Sorsakosken muistomerkki paljastettiin Ähtärissä; Ilkka 15.6.2013
  6. Topi Sorsakosken muistomerkki paljastetaan viikonloppuna (Melko suuri, toimikunnan suunnittelema muistomerkki on valmistettu Varpaisjärven mustasta graniitista. Kauhavan Kiviveistämön Juha Härkönen on vastannut taideteoksen valmistamisesta.) Yle. 2013. Viitattu 11.12.2017.
  7. Tuomarniemen metsäkoulun sodissa kaatuneiden muistomerkki epmuisto.fi.
  8. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 116. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  9. 1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 29.4.2018.
  10. Ähtärin Ylävedet-veistos muutti metsästä keskustaan Keskisuomalainen. Viitattu 4.2.2018.
  11. Heikkilä, Reijo: Ilo kotimaasta sai äkkilopun. Ilkka, 6.8.2017, nro 210, s. 6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]