Luettelo Ähtärin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Ähtärin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ähtärin kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Arvid Borgin muistomerkki[1] Tuomarniemen metsäoppilaitoksen piha-alueella Tuomarniemi 62.5463°N, 24.1416°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1938 Arvid Borgin muistomerkki Ahtari Tuomarniemen metsaoppilaitos.jpg
Hugo Simbergin kuolinpaikan muistomerkki[2] Entisen Sarkolan talon paikalla, Haapaniementien alussa osoitetta Haapaniementie 2 vastapäätä Peränne 62.4928°N, 23.9882°E Simberg, JanJan Simberg 2017 Hugo Simbergin muistomerkki Ahtari.jpg
Jääkärikapteeni Kalle Heikki Kotimäen syntymäkodin muistomerkkilähde? Myllymäen Kylä- ja Nuorisoseuran talon pihassa, Palkkikankaantie 68. Myllymäki 62.5189°N, 24.2814°E Jääkärikapteeni Kalle Heikki Kotimäen muistomerkki.jpg
Kirkkoveneonnettomuuden muistomerkki[3] Halkoniemi Peränne 62.4787°N, 23.9975°E (todennäköinen sijainti, tarkkuus 100 m)
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[4] Hautausmaa, Kirkkotie 3 62.5588°N, 24.0936°E 1955
Kotirintamamuistomerkki[3] lähellä rautatieasemaa rautatien lounaispuolella, Ostolantien ja rautatien välissä 62.5526°N, 24.065°E Heikki Savola, Erkki ja Hannu Rantala 2004
Oodi järvien kaupungille[5][6] Monitori, Ostolantioe 4 62.5484°N, 24.0753°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1987 Eero Hiironen Oodi jarvien kaupungille 1987.jpg
Suomen sodan Ähtärin taistelun muistomerkki[7] Myllymäentien (Valtatie 18) levähdysalueella Myllymäki 62.5313°N, 24.2521°E Suomen sodan Ähtärin taistelun muistomerkki.jpg
Puuveistos[8][9] Tuomarniemen metsäoppilaitos, Tuomarniementie 62.548°N, 24.1374°E Kangasmäki, VeijoVeijo Kangasmäki Tiedosto:Veijo Kangadsmaki Puuveistos Tuomarniemen metsaoppilaitos Ahtari.jpg
Talvisotaan lähdön muistomerkki[3] Valtatien 18 ja Itä-Ähtärin tien risteyksen läheisyydessä entisen suojeluskuntatalon Suojan paikalla. 62.5593°N, 24.0872°E 1991
Teloitettujen punaisten muistomerkki[10][11] Hauinlahdentien varrella Juurikkakankaalla Inha 62.5617°N, 24.1249°E Åke Hietakangas, Aimo Roini, Veikko Sipilä 1993 Inha - Ähtäri 1918 Memorial IMG 2793 C.JPG
Topi Sorsakosken muistomerkki[12] Ähtäri-hallin edusta, Karhunkierros 150 62.5361°N, 24.1845°E Toimikunta ja Juha Härkönen[13] 2013
Tuomarniemen metsäoppilaitoksen sodissa kaatuneiden oppilaiden muistomerkki[14] Tuomarniemen metsäoppilaitoksen piha-alueella, Metsänvartijantie 26 Tuomarniemi 62.546°N, 24.1413°E Borg, ArvidArvid Borg 1919, 1945 Tuomarniemi metsäoppilaitoksen sankarivainajat.jpeg
Tuulen leikki[5][6] Lukiontie 62.5513°N, 24.0783°E Hiironen, EeroEero Hiironen
Tuulessa[5][6] Pirkanpohjan veistospuisto, Ähtärintie 36 62.5508°N, 24.0718°E Hiironen, EeroEero Hiironen
Vakaumuksensa puolesta 1918 henkensä uhranneiden muistomerkki[3] Osasto I, hautausmaa; Kirkkotie 3 (karttalinkki likimääräinen) 62.5593°N, 24.0945°E Heinonen, IlmariIlmari Heinonen 1963
Vapaussodan muistomerkki[15] Ähtärin kirkon lähistö 62.5579°N, 24.093°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1920 Ähtäri 1918 muistomerkki 2.jpg
Vuosien 1939-1944 sankarimuistomerkki[16] 62.5588°N, 24.0941°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1952 Ähtäri sankarimuistomerkki.JPG
Ylävedet[5][6][17] Sahakuja 62.5509°N, 24.0645°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2017 (1983)
Ähtärin junaturman muistomerkki[18] Lähellä onnettomuuspaikkaa Sappio 62.5655°N, 24.0519°E 2017 Ähtärin junaturman muistomerkki.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arvid Borgin reliefi sedu.fi. Viitattu 3.7.2019.
  2. Leiwo, Hannele: Hugo Simbergin kuolemasta 100 vuotta – muistomerkki paljastettiin kuolinpaikalla Ähtärissä Yle Uutiset. 11.6.2017. Yleisradio Oy. Viitattu 4.2.2018.
  3. a b c d Muistomerkit ahtari.fi. Viitattu 2.7.2019.
  4. Ähtäri: Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan muistomerkit tutuiksi. Viitattu 2.7.2019.
  5. a b c d Veden polku -kulttuurireitti Ähtärin kaupunki. Viitattu 21.8.2021.
  6. a b c d Veden polku Citynomadi. Viitattu 21.8.2021.
  7. Ähtäri: Suomen sodan, Ähtärin taistelun 20.8.1808 muistomerkki Etelä-Pohjanmaan muistomerkit tutuiksi. Viitattu 2.7.2019.
  8. Finnish for Hungarian students Tittatravel. 2016. Viitattu 12.10.2021.
  9. Veijo Kangasmäki Wanhalla 2018. Keuruun museo. Viitattu 12.10.2021.
  10. Ähtäri: vuoden 1918 tapahtumien muistokivi Etelä-Pohjanmaan muistomerkit tutuiksi. Viitattu 2.7.2019.
  11. Punaisten muistomerkki tyovaenliike.fi. Viitattu 2.7.2019.
  12. Topi Sorsakosken muistomerkki paljastettiin Ähtärissä; Ilkka 15.6.2013
  13. Topi Sorsakosken muistomerkki paljastetaan viikonloppuna (Melko suuri, toimikunnan suunnittelema muistomerkki on valmistettu Varpaisjärven mustasta graniitista. Kauhavan Kiviveistämön Juha Härkönen on vastannut taideteoksen valmistamisesta.) Yle. 2013. Viitattu 11.12.2017.
  14. Tuomarniemen metsäkoulun sodissa kaatuneiden muistomerkki epmuisto.fi.
  15. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 116. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  16. 1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 29.4.2018.
  17. Ähtärin Ylävedet-veistos muutti metsästä keskustaan Keskisuomalainen. Viitattu 4.2.2018.
  18. Heikkilä, Reijo: Ilo kotimaasta sai äkkilopun. Ilkka, 6.8.2017, nro 210, s. 6.