Luettelo Ähtärin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Ähtärin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ähtärin kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Arvid Borgin muistomerkki[1] Tuomarniemen metsäoppilaitoksen piha-alueella Tuomarniemi 62.5463°N, 24.1416°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1938
Hugo Simbergin kuolinpaikan muistomerkki[2] Peränne 60°N, 23°E Simberg, JanJan Simberg 2017
Jääkärikapteeni Kalle Heikki Kotimäen syntymäkodin muistomerkkilähde? Myllymäen Kylä- ja Nuorisoseuran talon pihassa, Palkkikankaantie 68. Myllymäki 62.5189°N, 24.2814°E Jääkärikapteeni Kalle Heikki Kotimäen muistomerkki.jpg
Kirkkoveneonnettomuuden muistomerkki[3] Halkoniemi Peränne 62.4787°N, 23.9975°E (todennäköinen sijainti, tarkkuus 100 m)
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[4] Hautausmaa, Kirkkotie 3 62.5588°N, 24.0936°E 1955
Kotirintamamuistomerkki[3] lähellä rautatieasemaa rautatien lounaispuolella, Ostolantien ja rautatien välissä 62.5526°N, 24.065°E Heikki Savola, Erkki ja Hannu Rantala 2004
Suomen sodan Ähtärin taistelun muistomerkki[5] Myllymäentien (Valtatie 18) levähdysalueella Myllymäki 62.5313°N, 24.2521°E
Talvisotaan lähdön muistomerkki[3] Valtatien 18 ja Itä-Ähtärin tien risteyksen läheisyydessä entisen suojeluskuntatalon Suojan paikalla. 62.5593°N, 24.0872°E 1991
Teloitettujen punaisten muistomerkki[6][7] Hauinlahdentien varrella Juurikkakankaalla Inha 62.5617°N, 24.1249°E Åke Hietakangas, Aimo Roini, Veikko Sipilä 1993 Inha - Ähtäri 1918 Memorial IMG 2793 C.JPG
Topi Sorsakosken muistomerkki[8] Ähtäri-hallin edusta, Karhunkierros 150 62.5361°N, 24.1845°E Toimikunta ja Juha Härkönen[9] 2013
Tuomarniemen metsäoppilaitoksen sodissa kaatuneiden oppilaiden muistomerkki[10] Tuomarniemen metsäoppilaitoksen piha-alueella, Metsänvartijantie 26 Tuomarniemi 62.546°N, 24.1413°E Borg, ArvidArvid Borg 1919, 1945 Tuomarniemi metsäoppilaitoksen sankarivainajat.jpeg
Vakaumuksensa puolesta 1918 henkensä uhranneiden muistomerkki[3] Hautausmaa Heinonen, IlmariIlmari Heinonen 1963
Vapaussodan muistomerkki[11] Ähtärin kirkon lähistö 62.5579°N, 24.093°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1920 Ähtäri 1918 muistomerkki 2.jpg
Vuosien 1939-1944 sankarimuistomerkki[12] 62.5588°N, 24.0941°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1952 Ähtäri sankarimuistomerkki.JPG
Ylävedet[13] Rantabulevardin varrella 62.5509°N, 24.0645°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1983
Ähtärin junaturman muistomerkki[14] lähellä onnettomuuspaikkaa Sappio 2017

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arvid Borgin reliefi sedu.fi. Viitattu 3.7.2019.
  2. Leiwo, Hannele: Hugo Simbergin kuolemasta 100 vuotta – muistomerkki paljastettiin kuolinpaikalla Ähtärissä Yle Uutiset. 11.6.2017. Yleisradio Oy. Viitattu 4.2.2018.
  3. a b c d Muistomerkit ahtari.fi. Viitattu 2.7.2019.
  4. Ähtäri: Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan muistomerkit tutuiksi. Viitattu 2.7.2019.
  5. Ähtäri: Suomen sodan, Ähtärin taistelun 20.8.1808 muistomerkki Etelä-Pohjanmaan muistomerkit tutuiksi. Viitattu 2.7.2019.
  6. Ähtäri: vuoden 1918 tapahtumien muistokivi Etelä-Pohjanmaan muistomerkit tutuiksi. Viitattu 2.7.2019.
  7. Punaisten muistomerkki tyovaenliike.fi. Viitattu 2.7.2019.
  8. Topi Sorsakosken muistomerkki paljastettiin Ähtärissä; Ilkka 15.6.2013
  9. Topi Sorsakosken muistomerkki paljastetaan viikonloppuna (Melko suuri, toimikunnan suunnittelema muistomerkki on valmistettu Varpaisjärven mustasta graniitista. Kauhavan Kiviveistämön Juha Härkönen on vastannut taideteoksen valmistamisesta.) Yle. 2013. Viitattu 11.12.2017.
  10. Tuomarniemen metsäkoulun sodissa kaatuneiden muistomerkki epmuisto.fi.
  11. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 116. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  12. 1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 29.4.2018.
  13. Ähtärin Ylävedet-veistos muutti metsästä keskustaan Keskisuomalainen. Viitattu 4.2.2018.
  14. Heikkilä, Reijo: Ilo kotimaasta sai äkkilopun. Ilkka, 6.8.2017, nro 210, s. 6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]