Luettelo Vöyrin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Vöyrin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vöyrin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Pohjanmaalla sijaitsevaan Vöyriin ovat liittyneet Maksamaa vuoden 2007 alusta ja Oravainen vuoden 2011 alusta. Vuosina 2007–2010 kunnan nimenä oli Vöyri-Maksamaa.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Tämä luettelo kuuluu Wikiprojektiin Suomen julkiset taideteokset ja muistomerkit Wikipediaan.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Lotta Svärdin kivi
(siirtolohkare)[1][2][3]
Taistelutantereentie Oravainen 63.2868°N, 22.3769°E ? Lotta Svärdin kivi crop.jpg
Oravaisten taistelun muistomerkki (Minnestod)[4][2][3] Taistelutantereentie Oravainen 63.2846°N, 22.3776°E 1893 Minnesstod.JPG
Sankarimuistomerkki, Vöyri[5] Vöyrin kirkon sankarihautausmaa, Lålaxvägen 36 63.1511°N, 22.2548°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1952 Vöyri sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Maksamaa[6] Maxmovägen 277 Maksamaa 63.2158°N, 22.0616°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1948 Maksamaa sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Oravainen[7] Öjintie 49, Oravainen 63.3089°N, 22.3738°E Leisten, VeikkoVeikko Leisten 1954 Oravainen sankarimuistomerkki.JPG
Sota-ajan nainen[8] Vöyrin kunnantalon aukio 63.1322°N, 22.2524°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1984
Sotilaspoikien muistomerkki[9] Taistelutantereentie Oravainen 63.2849°N, 22.377°E 2003 Sotilaspoikien muistomerkki Oravais.jpg
Suomen sodan leiripaikan "Lägret" 12.-13.9.1808 muistomerkki[10] Smedabacken, vanhan paloaseman lähellä, Vöyrintie 61 Vöyri 63.1417°N, 22.2519°E 2008 Suomen sodan 1808 leiripaikan "Lägret" muistomerkki.jpeg
Suomen sodan taistelun 13.9.1808 muistomerkki[11] Tatturbacken, taistelupaikalla, Vähänkyröntie 258 Vöyri 63.1087°N, 22.1971°E 2008 Tatturbacken Suomen sodan taistelun 1808 muistomerkki.jpeg
Veteraanien ja Lottien muistomerkki[3] Taistelutantereentie Oravainen 63.2849°N, 22.3768°E 1995 Veteraanien ja lottien muistomerkki Oravais.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Maksamaa[12] Maksamaan kirkon sankarihautausmaa, Maksamaa 63.2156°N, 22.0614°E 1921 Maksamaa 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Vöyri[12] Vöyrin kirkon sankarihautausmaa, Lålaxvägen 36 63.1512°N, 22.2549°E 1922 Vöyri 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Piltz, Martti & Soosalu, Laura: Taistelutantereentie, Vöyri: Hoito- ja ylläpitosuunnitelma. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 2013. ISBN 978-952-257-942,3 (PDF). Verkkojulkaisu (PDF).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nähtävyydet Vöyri. Viitattu 16.12.2017.
  2. a b Oravaisten taistelutanner ja Minnestodsin tie Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 24.12.2017.
  3. a b c Piltz & Soosalu, 2013, s. 11
  4. Vänrikki Stoolin keskus museiportalosterbotten.fi. Viitattu 16.12.2017.
  5. Vöyri Sotasampo. Viitattu 16.12.2017.
  6. Vöyrin Maksamaan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 16.12.2017.
  7. Vöyrin Oravaisten sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 16.12.2017.
  8. http://www.sotamuistomerkit.fi/sivu.php?id=348
  9. Sotilaspojat muistomerkki EP-muisto -sivusto. Viitattu 25.12.2017.
  10. Suomen sodan 12.-13.9.1808 leiripaikan muistomerkki vora.fi.
  11. 13.9.08 Vöyri (Tatturbacken/Midsommarsmossen) (kahakka) elisanet.fi.
  12. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 113. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]