Luettelo Vöyrin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Vöyrin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vöyrin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Pohjanmaalla sijaitsevaan Vöyriin ovat liittyneet Maksamaa vuoden 2007 alusta ja Oravainen vuoden 2011 alusta. Vuosina 2007–2010 kunnan nimenä oli Vöyri-Maksamaa.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Jacob Tegengren muistopatsas[1] Vöyrintie 5 Vöyri 63.1299°N, 22.2521°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1990
Lotta Svärdin kivi
(siirtolohkare)[2][3][4][5]
Taistelutantereentie Oravainen 63.2868°N, 22.3769°E Lotta Svärdin kivi crop.jpg
Oravaisten taistelun muistomerkki (Minnestod)[6][3][4][5] Taistelutantereentie Oravainen 63.2846°N, 22.3776°E 1893 Minnesstod.JPG
Oravaisten vanhan kirkon muistomerkki[7] Öjintie 49 (karttalinkki likimääräinen) Oravainen 63.3089°N, 22.3739°E
S/S Equityn muistomerkki Storsandviken, Västerö 63.3593°N, 21.9636°E
Sankarimuistomerkki, Vöyri[8] Vöyrin kirkon sankarihautausmaa, Lålaxvägen 36 63.1511°N, 22.2548°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1952 Vöyri sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Maksamaa[9] Maxmovägen 277 Maksamaa 63.2158°N, 22.0616°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1948 Maksamaa sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Oravainen[10] Öjintie 49 Oravainen 63.3089°N, 22.3738°E Leisten, VeikkoVeikko Leisten 1954 Oravainen sankarimuistomerkki.JPG
Sodissa 1939-1944 kaatuneiden sankarimuistomerkki Vöyrin kunnantalon edessä, vöyrintie 18 Vöyri 63.1318°N, 22.2523°E
Sota-ajan nainen[11] Vöyrin kunnantalon aukio, Vöyrintie 18 Vöyri 63.1322°N, 22.2524°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1984 Sota-ajan nainen by Tea Helenelund.JPG
Sotilaspoikien muistomerkki[12] Taistelutantereentie Oravainen 63.2849°N, 22.377°E 2003 Sotilaspoikien muistomerkki Oravais.jpg
Suomen sodan leiripaikan "Lägret" 12.-13.9.1808 muistomerkki[13] Smedabacken, vanhan paloaseman lähellä, Vöyrintie 61 Vöyri 63.1417°N, 22.2519°E 2008 Suomen sodan 1808 leiripaikan "Lägret" muistomerkki.jpeg
Suomen sodan taistelun 13.9.1808 muistomerkki[14] Tatturbacken, taistelupaikalla, Vähänkyröntie 258 Vöyri 63.1087°N, 22.1971°E 2008 Tatturbacken Suomen sodan taistelun 1808 muistomerkki.jpeg
Veteraanien ja Lottien muistomerkki[4][5] Taistelutantereentie Oravainen 63.2849°N, 22.3768°E 1995 Veteraanien ja lottien muistomerkki Oravais.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Maksamaa[15] Maksamaan kirkon sankarihautausmaa, Maksamaa 63.2156°N, 22.0614°E 1921 Maksamaa 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Vöyri[15] Vöyrin kirkon sankarihautausmaa, Lålaxvägen 36 63.1512°N, 22.2549°E 1922 Vöyri 1918 muistomerkki 1.jpg
Vöyrin sotakoulu muistopatsas Vöyrin kunnantalon edessä, vöyrintie 18 Vöyri 63.1318°N, 22.2521°E
Vöyrinseudun jääkärien muistokivi Vöyrin kunnantalon edessä, vöyrintie 18 Vöyri 63.1318°N, 22.2522°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Piltz, Martti & Soosalu, Laura: Taistelutantereentie, Vöyri: Hoito- ja ylläpitosuunnitelma. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 2013. ISBN 978-952-257-942,3 (PDF). Verkkojulkaisu (PDF).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jacob Tegengren Suomen kirjailijanimikkoseurat ry. Viitattu 11.12.2022.
  2. Nähtävyydet Vöyri. Arkistoitu 17.12.2017. Viitattu 16.12.2017.
  3. a b Oravaisten taistelutanner ja Minnestodsin tie Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 24.12.2017.
  4. a b c Piltz & Soosalu, 2013, s. 11
  5. a b c Oravainen; Epmuistot.fi
  6. Vänrikki Stoolin keskus museiportalosterbotten.fi. Viitattu 16.12.2017.
  7. Oravaisten kirkko ja hautausmaa, RKY; Museovirasto
  8. Vöyri Sotasampo. Viitattu 16.12.2017.
  9. Vöyrin Maksamaan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 16.12.2017.
  10. Vöyrin Oravaisten sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 16.12.2017.
  11. Vöyri; Sotamuistomerkit 1939-1945
  12. Sotilaspojat muistomerkki EP-muisto -sivusto. Viitattu 25.12.2017.
  13. Suomen sodan 12.-13.9.1808 leiripaikan muistomerkki vora.fi.
  14. 13.9.08 Vöyri (Tatturbacken/Midsommarsmossen) (kahakka) elisanet.fi.
  15. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 113. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]