Luettelo Kotkan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kotkan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kotkan kaupungin alueella sijaitsevat patsaat, veistokset, maalaukset ja muistomerkit. Muistolaatat ovat omana kappaleenaan.

Kotkaan yhdistettiin Haapasaari (1974) sekä Karhulan kauppala ja Kymin kunta (1977).

Kotkan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotkan vanhin muistomerkki on vuonna 1896 Langinkoskella paljastettu keisari Aleksanteri III:n muistokivi. Kiveen upotetussa laatassa on teksti: "Rauhanrakentaja Aleksanteri III nautti täällä lepoa ja wiihdytystä turvissa uskollisen kansan 1888–1894. Kymiläiset, kotkalaiset pystyttivät muistotaulun." Suomen sisällissodan aikana muistokiveen ammuttiin ja laatta yritettiin irrottaa. Teon jäljet on säilytetty.[1]

Emil Wikströmin Tukinuittaja on alun perin kipsiveistos vuodelta 1890. Veistos toteutettiin Kotkassa jälkivaloksena ensin Sibeliuksenpuistoon vuonna 1952. Veistos siirrettiin kolme vuotta myöhemmin Hovinsaarelle Kotkan sisääntulotien varrelle. Vuonna 2001 veistos siirrettiin Hovinsaarella Kotkan vanhan sisääntulotien toiselle puolelle Hovinsaaren rantapuistoon ja vuonna 2014 Karhulaan Jokipuistoon.[2]

Kotkan teoksista sijainniltaan erikoinen on Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Pro Patria -muistomerkki kaukana Suomenlahdella Haapasaaressa. Sodanjälkeisessä miinanraivauksessa henkensä menettäneiden muistomerkki paljastettiin vuonna 1961.

Radiotekniikan uranuurtajalle, fyysikko ja keksijä Alexandr Stepanovitš Popovin nimelle on omistettu Kotkassa kaksi muistolaattaa sekä Isopuistossa sijaitseva D.B.Rjabitshevin harmaaseen graniittiin veistämä rintakuva (1970).[3]

Suomessa on kaksi julkista Leninin patsasta, joista toisen, Leninin rintakuvan, veisti Kotkaan virolainen Matti Varik vuonna 1979. Vuonna 1995 teoksen lähellä paljastettiin puolalaisen kuvanveistäjä Krzysztof Bednarskin pronssiveistos Leninin puuttuva käsivarsi.

Kotkan seinämaalauksia ovat muun muassa Martti Aihan Meridiem (2008), venäläisen taiteilijaryhmä Petro Slak Aestheticsin Objects of Nature (2014) sekä Jussi Drockilan ja Ekaterina Montosen Arto Tolsa -areenan seinämaalaus (2016).

Kotkan veistospromenadi sijaitsee kaupungin keskustassa Kotkansaarella ja sisältää pääosin suomalaisten nykykuvanveistäjien teoksia. Alun perin veistoskokonaisuus oli nimeltään Veistospuisto, jolloin lähes kaikki teokset olivat Keskuskadun vierellä kulkevassa lehmusbulevardissa. Teoskokonaisuus nimettiin veistospromenadiksi vuonna 2010, jolloin teoksia alettiin sijoittaa kaupungin muille kaduille ja puistoihin. Veistospromenadiin kuuluu nykyisin myös sisätiloissa Kauppakeskus Pasaatissa sijaitseva teos.[4] Myös Kotkan Sapokan vesipuistossa on merkittävä veistoskokoelma. Puistossa on toistakymmentä Hannele Kylänpään vuosina 2007–2010 pystytettyä eläinaiheista veistosta.[5]

Teokset ja muistomerkit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa valtakunnallista Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta). Luetteloissa on 156 kohdetta.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ahtaajat[6][7] Palotorninvuorenpuisto, Ruotsinsalmenkatu 22 Kotkansaari 60.4682°N, 26.9407°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1966
Aleksanteri III:n muistokivi[8][9] Langinkoski Metsola 60.4871°N, 26.8886°E Josef Stenbäck 1896
Alkulähteellä[10][7] Jokipuisto Karhula 60.5151°N, 26.9245°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2013
Auringonpalvojat (Kohti aurinkoa)[6][7] Toivo Pekkasen puisto Kotkansaari 60.4616°N, 26.9367°E Kullberg, Jean-ErikJean-Erik Kullberg 1989
Aurinkoon katsoja[11][7] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4642°N, 26.9398°E Junno, TapioTapio Junno 2001
Calvus, nuori ukkospilvi[11][7] Sapokka Kotkansaari 60.4599°N, 26.9487°E Jaanisoo, HannaHanna Jaanisoo 2008
Dialogi[12] Gutzeitintie 14 Kotkansaari 60.4628°N, 26.9504°E Kuusik, RaimoRaimo Kuusik 2010
Elinvoimainen läsnäolo (Presencia Vital)[11][7] Toivo Pekkasen puisto Kotkansaari 60.4619°N, 26.9354°E Assler, FredericoFrederico Assler 2005
Eläimet[6][7] Sapokan vesipuisto Kotkansaari 60.4585°N, 26.9431°E Kylänpää, HanneleHannele Kylänpää 2007–2015
Elämän tanssi[13][7] Isopuisto Kotkansaari 60.4641°N, 26.9474°E Kanto, VirpiVirpi Kanto 2015
Euroopan ääni[14] Kuusisen aallonmurtaja, Juha Vainion katu Kotkansaari 60.4586°N, 26.958°E Mantere, OlliOlli Mantere 2019
Fregatti St. Nikolain muistokivi Isopuisto Kotkansaari 60.4653°N, 26.9483°E 1975
Fyysikko A. S. Popovin rintakuva[6][7] Isopuisto Kotkansaari 60.4666°N, 26.9491°E Rjabitshev, Dimitri BorisvitšDimitri Borisvitš Rjabitshev 1970
Graniittikalliota varten[6][7] Katariinan meripuisto, Puistotien eteläpäässä Kotkansaari 60.4487°N, 26.935°E Navakas, MindaugasMindaugas Navakas 1995
Hallan muistokivi (Isänmaan puolesta 1939-1944) Metsäkulman hautausmaa, Metsäkulmankatu 2 Suulisniemi 60.5062°N, 26.9687°E
Hans Gutzeit[6][7] Meriniemi, Meriniementie Kotkansaari 60.4579°N, 26.9514°E Hirvelä, MarkkuMarkku Hirvelä 1999
Huumankivi[15][16] Huumankiventie Kyminlinna 60.5107°N, 26.8825°E
Hävittäjälentolaivue 34:n muistopatsas[17] Kymin lentokenttä 60.5747°N, 26.8967°E Lentotekniikan Kilta ry:n Kymen osaston patsastoimikunta 1999
Idoli[11][7] Palotorninvuorenpuisto, Kauppakatu Kotkansaari 60.4674°N, 26.941°E Simonsson, KimKim Simonsson 2010
Ilmapuolustuksen muistomerkki[6] Palotorninvuorenpuisto Kotkansaari 60.467°N, 26.9406°E 1982
Jengi[18] Yhteisötalo Messin ikkunat, Kirkkokatu 22 Kotkansaari 60.4656°N, 26.9395°E Salmén-Salminen, AijuAiju Salmén-Salminen 2019
Juha Vainion reliefi ja muistolaatta[19] Rastaantie 23 Metsola 60.4809°N, 26.9038°E 2001
Jäänsärkijä Tarmon ilmapommituksen uhrit Kotkan kirkon sankarihautausmaa Kotkansaari 60.4644°N, 26.9364°E
Karhu-veistos Karhulan puretun linja-autoaseman edusta, Matkakuja 2 Karhula 60.5152°N, 26.9352°E O. Vikman 1994
Karjalaan jääneet, Kymi Kymin hautausmaa, Karhulantie 77 Helilä 60.5225°N, 26.9253°E 1954
Karjalainen äiti (Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki)[6][7] Kirkkopuisto Kotkansaari 60.4653°N, 26.9373°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1962
Keisarikunta-elokuvan muistomerkki Palotorninvuorenpuisto Kotkansaari 60.4675°N, 26.9407°E 2019
Kiila[20] Sapokan vesipuisto Kotkansaari 60.4585°N, 26.9441°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2016
Kolmen Kannaksen Koukkaajat JR 45[21] Isopuisto Kotkansaari 60.465°N, 26.9452°E Heinänen, LauriLauri Heinänen 1971
Kotkan kilpi[22] Isopuisto Kotkansaari 60.4644°N, 26.9464°E Pitkänen, PekkaPekka Pitkänen 2018
Kotkan pojat[6][7] Kaupungintalon edusta, Kustaankatu 2 Kotkansaari 60.4672°N, 26.9472°E Renvall, EssiEssi Renvall 1951
Kotkan uudet kasvot[23] Gutzeitintie 14 Kotkansaari 60.4627°N, 26.9503°E Kuusik, RaimoRaimo Kuusik 2009
Kotkan vaakuna[21] Kaupungintalon seinä, Kustaankatu 2 Kotkansaari 60.4677°N, 26.9467°E Finne, GunnarGunnar Finne
Kotkat[6][7] Sibeliuksenpuisto Kotkansaari 60.4658°N, 26.9422°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1955
Kultasiipi[24] Kotkantien kiertoliittymä Metsola 60.4801°N, 26.9124°E Alonen, SamuliSamuli Alonen 2020
Kymin kappelin muistomerkki[25] Jokirannantie 8 Kyminlinna 60.5096°N, 26.8971°E 1959
Kymin kirkon muistolaatta Kymin vanha hautausmaa, Karhulantie 77 Helilä 60.5222°N, 26.926°E
Kymin mereen hukkuneet Kymin hautausmaa, Karhulantie 77 Helilä 60.5222°N, 26.927°E
Kymin Patteriston muistomerkki[6] Juurikorven rautatieasema Juurikorpi 60.6042°N, 26.9373°E Ström, KeijoKeijo Ström 1984
Kymin punaisten muistomerkki[26][27] Kymin kirkolla, Helilän hautausmaa; Suntionkatu 18 Helilä 60.5234°N, 26.9304°E 1941
Kymin sankarimuistomerkki[6][7] Kymin kirkon sankarihautausmaa, Karhulantie 77 Helilä 60.5231°N, 26.9246°E Ekelund, HildingHilding Ekelund ja Jansson, ViktorViktor Jansson 1951
Kymin valkoisten muistomerkki[28] Kymin hautausmaa, Karhulantie 77 Helilä 60.5218°N, 26.9266°E 1919
Lepäävä pajutyttö[6][11][7] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4639°N, 26.9389°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 2002
Leviathan[29] Merikeskus Vellamon edusta Kotkansaari 60.4714°N, 26.9437°E Reichstein, AlexanderAlexander Reichstein 2019
Maailmannapa Kilometritolppa lähellä Kotkantien ja Takojantien risteystä Metsola 60.4797°N, 26.9123°E 1988
Maria Purpur[6][7] Isopuisto Kotkansaari 60.465°N, 26.947°E Eskel, JutaJuta Eskel 1999
Matkalla[11][7] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4625°N, 26.9358°E Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 2005
Meren kukat Katariinan meripuisto, Puistotien eteläpäässä Katariina 60.4474°N, 26.9367°E Poljakova, AlisaAlisa Poljakova 2017
Meren syliin jääneet Parikan hautausmaa, Parikantie 81 Koivula 60.526°N, 26.8862°E
Meridiem[7] Kotkankatu 16:n seinä Kotkansaari 60.4636°N, 26.9368°E Martti Aiha 2008
Meripäivät[30] Toivo Pekkasen koulun päätyseinä Kotkansaari 60.4646°N, 26.9453°E Rosa Hultman, Poppamaija ja Viv Magia 2022
Miinanraivausmuistomerkki Magneettimiinanraivain Kotkan Kantasatamassa, Tornatorintie 95 Kotkansaari 60.4706°N, 26.9436°E
MS Vegan potkuri Kymenlaakson ammattikorkeakoulun piha Metsola 60.4872°N, 26.8932°E Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiö 1973
Muodonmuutoksia[11][7] Sibeliuksenpuisto Kotkansaari 60.4654°N, 26.9414°E Reichstein, AlexanderAlexander Reichstein 2011
Mutkia matkassa[31][7] Kirkkokatu Kotkansaari 60.467°N, 26.9435°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2010
nimetön koiraveistos[32] Sibeliuksenpuisto Kotkansaari 60.4653°N, 26.9411°E Karlsson-Sutisna, SannaSanna Karlsson-Sutisna 2020
nimetön muraali[33][7] Kotkankatu 12 Kotkansaari 60.4629°N, 26.9381°E Smug 2017
nimetön muraali[34] Satamakatu 4 Kotkansaari 60.4655°N, 26.9349°E Bur, HelenHelen Bur 2018
nimetön muurahaisveistos[35] Palotorninvuorenpuisto Kotkansaari 60.4681°N, 26.9408°E Helsingin kaupungin puisto-osaston käsityöpaja 2002
Nupukivimiesten muistomerkki[6][7] Allintie Metsola 60.4857°N, 26.9017°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1978
O-HOY[6][7] Palotorninvuorenpuisto Kotkansaari 60.468°N, 26.9403°E Daren, Oddvar I. N.Oddvar I. N. Daren 1995
Objects of Nature[36] Kotkamillsin tehtaan julkisivu Kotkansaari 60.47°N, 26.9554°E Petro Slak Aesthetics 2014
Ovidiuksen tanssi[11][7] Kotkan kaupunginteatterin piha Kotkansaari 60.4657°N, 26.9442°E Mantere, OlliOlli Mantere[18] 2005
Pentti Hämäläisen muistomerkkipatsas[6][7] Kotekon puisto Kotkansaari 60.4592°N, 26.9321°E Taskinen, MikkoMikko Taskinen 2002
Pisara meressä[11][7] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4654°N, 26.9427°E Pernu, JaakkoJaakko Pernu 2011
Portsari ja kaksonen[6][7] Karhulan uimahallin piha Karhula 60.5187°N, 26.9265°E Heikkilä, EskoEsko Heikkilä 1995
Portti[11][7] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4617°N, 26.9336°E Løveid, Birthe MarieBirthe Marie Løveid 2000 (1997)
Pro Patria (sodanjälkeisessä miinanraivauksessa henkensä menettäneiden muistomerkki)[6] Haapasaari 60.2882°N, 27.1917°E Ruusuvuori, AarnoAarno Ruusuvuori 1961
Punaisten iso muistomerkki, Vanha hautausmaa[27] Vanha hautausmaa, Kotkantie 60 Metsola 60.4943°N, 26.8992°E 1958
Punaisten muistomerkki, Tampsankangas[21] Tapanila, Tampsankangas[37] Koivula 60.5205°N, 26.8957°E Rajala, HelgeHelge Rajala 1946
Punaisten pieni muistomerkki, Parikan hautausmaa[27] Parikan hautausmaa, Parikantie 81 Koivula 60.5272°N, 26.8815°E 1958
Punaisten pieni muistomerkki 1918, Vanha hautausmaa[27] Vanha hautausmaa, Kotkantie 60 Metsola 60.4938°N, 26.9°E 1958
Pylväs[11][7] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.464°N, 26.9392°E Tapper, KainKain Tapper 2004
Pylväspyhimykset[11][7] Puistotien ja Koulukadun risteys Kotkansaari 60.4602°N, 26.939°E Kaulanen, KirsiKirsi Kaulanen 2013
Reliefi Ylösnousemus[21] Kotkan seurakuntakeskuksen seinä Kotkansaari 60.4645°N, 26.94°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1968–1969
Riimikivet[38] Juha Vainion katu Kotkansaari 60.4597°N, 26.9539°E 2018
Ruotsinsalmen taistelun muistomerkki[6] Varissaaren itäranta Varissaari 60.4454°N, 26.9554°E Bruun, HenrikHenrik Bruun 1940
Ruotsinsalmen taisteluissa 1789–90 hukkuneiden merimiesten muistomerkki[6][7] Kuusisen saaren lounaiskärki Kuusinen 60.4581°N, 26.9648°E Anikušin, MihailMihail Anikušin 1998
Sadekivet[39] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4617°N, 26.9337°E Tuorelainen, SusannaSusanna Tuorelainen 1998–1999
Sahamyllyn muistomerkki[21] Korkeakoski 60.532°N, 26.907°E 1963
Sankaripatsas (Sankarien lepo)[6][7] Kirkkopuisto Kotkansaari 60.4646°N, 26.9366°E Filén, EmilEmil Filén 1951
Siivekkäät[40][7] Fuksinpuisto Kotkansaari 60.4581°N, 26.9372°E Alonen, SamuliSamuli Alonen 2016
Spirit of antique book[41] Kymenlaaksonkatu 12 Kotkansaari 60.4634°N, 26.9409°E Manzhos, VladimirVladimir Manzhos 2018
Suppilovahverot Puistokadun varrella, Keskuskatu 23 Kotkansaari 60.4647°N, 26.9412°E Laaksonen, HeikkiHeikki Laaksonen
Syntymä[39] Karhulan terveyskeskuksen piha Karhula 60.5155°N, 26.9402°E Tommola, MattiMatti Tommola 2006
Tahdon voima (Toivo Pekkasen muistomerkki)[6][7] Kirkkopuisto Kotkansaari 60.4653°N, 26.938°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1985
Tammisotilaat[42] Katariinan meripuisto, Puistotien eteläpäässä Kotkansaari 60.4463°N, 26.9423°E Laaksonen, HeikkiHeikki Laaksonen 2020
Tapiontyyny[43] Isopuisto Kotkansaari 60.4651°N, 26.9465°E Tuominen, MinnaMinna Tuominen 2019
Tarrautuminen[11][7] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4632°N, 26.9375°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 2002
Tiedon puu[44] Helilän koulu Helilä 60.521°N, 26.9301°E Jukka Tuominen 2008
Tiennäyttäjät[45][7] Kyminlinnan liittymä Korela 60.5034°N, 26.8953°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2015
Tiutinen II:n onnettomuuden muistokivi Parikan hautausmaa, Parikantie 81 Koivula 60.527°N, 26.8825°E
Toivo Pekkasen hautamuistomerkki[6] Kirkkopuisto Kotkansaari 60.4649°N, 26.9378°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen ja Aaltonen (arkkitehti), MattiMatti Aaltonen (arkkitehti) 1958
Torvi ja sen töräys[46] Mussalon koulun piha Mussalo 60.4566°N, 26.8831°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2008
Tukinuittaja (Koskenlaskija)[10][7][47] Jokipuisto Karhula 60.5148°N, 26.9233°E Wikström, EmilEmil Wikström 1952 (jälkivalos, kipsiveistos valmistunut 1890)
Tuliportaat[6][7] Palotorninvuorenpuisto, Ruotsinsalmenkatu 20 Kotkansaari 60.4675°N, 26.9405°E Sinisalo, TapioTapio Sinisalo 1999
Tuulen viemää[11][7] Keskuskadun ja Kapteeninkadun kulma Kotkansaari 60.4641°N, 26.9402°E Toija, TommiTommi Toija 2011
Tuulet yli merien[6][7] Mussalon syväsatama (karttalinkki likimääräinen) Mussalo 60.4366°N, 26.8852°E Hirvelä, MarkkuMarkku Hirvelä 1990
Tuulimylly, Kymin talonpoikaiskulttuurin muistomerkki[21] Kalliokoski 60.5089°N, 26.9119°E 1970
Unelma (J)onnee[48] Arto Tolsa -areenan päätykatsomon seinä Kotkansaari 60.4582°N, 26.9397°E Drockila, JussiJussi Drockila ja Eka Teriina Vea Kosonen 2016
V. I. Leninin muistolaatta[21] Kotkan työväentalon seinä Kotkansaari 60.4629°N, 26.9371°E 1957
Vaikea portti (Ahdas portti)[6][11][7] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4656°N, 26.9432°E Nurminen, MattiMatti Nurminen 2002
Varjo[49][7] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4646°N, 26.9409°E Siren, HannuHannu Siren 2014 (valmistunut 1984)
Vasikat[11][7] Toivo Pekkasen puisto Kotkansaari 60.4614°N, 26.9354°E Äkkijyrkkä, MiinaMiina Äkkijyrkkä 2010
Vello[11][7] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4628°N, 26.9366°E Schroderus, KimmoKimmo Schroderus 2004
Veden merkki[20] Sapokan vesipuisto Kotkansaari 60.4584°N, 26.9422°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2016
Veden nainen[20] Sapokan vesipuisto Kotkansaari 60.4583°N, 26.9431°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2016
Vesilähetys[20] Sapokan vesipuisto Kotkansaari 60.458°N, 26.9428°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2016
Vesitorso, Veden vartija ja Vedestä lähtenyt[20][7] Sapokan vesipuisto Kotkansaari 60.4584°N, 26.9424°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2016
Viestejä ystäville[6][7] Karhulan tori Karhula 60.5148°N, 26.9319°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2002
William Ruthin reliefi William Ruthinkatu 1 Karhula 60.5072°N, 26.9367°E
Yökulkijat[11][7] Keskuskadun lehmusbulevardi, Keskuskadun ja Kaivokadun kulma Kotkansaari 60.465°N, 26.9416°E Hirvelä, MarkkuMarkku Hirvelä 2007
Äiti maan lapset[49][7] Kauppakeskus Pasaati, Keskuskatu 10 Kotkansaari 60.4669°N, 26.9436°E Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 2014 (valmistunut 2011)
Öinen impi[11][7] Satamakadun ja Kauppakadun risteys, Satamakatu 9 Kotkansaari 60.4691°N, 26.9421°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2012
Muistolaatta Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ahlqvistin talon muistolaatta Korkeavuorenkatu 6 Kotkansaari 60.4652°N, 26.9365°E
Etelä-Kymenlaakson ensimmäisen virallisen jalkapallo-ottelun muistolaatta Katariinantori Kotkansaari 60.4617°N, 26.9395°E SPL:n Kaakkois-Suomen piiri ry 2007
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekillan muistolaatta[50] Seurantalo Saaripirtin seinä Mussalo 60.4514°N, 26.8917°E 2016 (nykyinen paikka)
Fyysikko A. S. Popovin muistolaatta (Isopuisto) Isopuisto Kotkansaari 60.4653°N, 26.9498°E
Fyysikko A. S. Popovin muistolaatta (Kuutsalo)[51] Autionkylänvuori Kuutsalo 60.4278°N, 27.0198°E
Heiliön talon muistolaatta Kirkkokatu 11 Kotkansaari 60.4656°N, 26.9401°E
Helilän pappilan muistolaatta Karhulantie 36b Karhula 60.5146°N, 26.929°E 1979
Here ends Europe -laatta Lähellä uimarantaa, Katariinanpolku Katariina 60.4516°N, 26.9485°E
Ilmavalvontalottien muistolaatta[52] Haukkavuoren näkötornin seinä Kotkansaari 60.4596°N, 26.9297°E 1992
Karhulan lionsklubin muistolaatta Jokipuisto Karhula 60.5152°N, 26.923°E 2014
Karhulan läntisen työväentalon muistolaatta (Kymin Korkeakosken-Kymin Läntisen työväentalon muistolaatta)[53] Vallivuoren koillissivulla; Vallikatu 12 Kierikkala 60.5282°N, 26.9059°E
Kirkonmaan rannikkotykistön muistolaatta[54] Kirkonmaa 60.3854°N, 27.051°E 2018
Kirkonmaan rannikkotykistön sotavuosien esikunnan muistolaatta[54] Hovinsaaren koulun seinä, Ruununmaankatu 2 Hovinsaari 60.4708°N, 26.9227°E 2010
Kotirintaman muistolaatta[55] Suntionkatu 18 Helilä 60.5228°N, 26.9258°E Karhulan–Kymin sotaveteraanit ry
Kotkan Innon muistolaatta Kotkan VPK:n talon seinä Kotkansaari 60.4645°N, 26.9458°E
Kotkan suojeluskuntatalon muistolaatta Kotkan kaupunginteatterin sisäänkäynnin vieressä, Keskuskatu 15 Kotkansaari 60.4659°N, 26.9443°E
Kotkan työväentalon muistolaatta[21] Kotkan työväentalon seinä Kotkansaari 60.4629°N, 26.9372°E 1957
Kotkan työväenyhdistyksen muistolaatta Kotkan VPK:n talon seinä Kotkansaari 60.4646°N, 26.9458°E
Kotkan vapaaehtoisen palokunnan muistolaatta Kotkan VPK:n talon seinä Kotkansaari 60.4644°N, 26.9458°E
Kotkanlinnan muistolaatta Keskuskatu 23 Kotkansaari 60.4647°N, 26.9414°E
Koululaitos Kotkassa 100 vuotta[21] Keskuskadun ja Ruukinkadun kulmaus Kotkansaari 60.4684°N, 26.95°E 1980
Kymenlaakson pohjavesihankkeen muistolaatta Sibeliuksenpuistossa yleisen kaivon kyljessä, Kaivokatu 17 Kotkansaari 60.4653°N, 26.9413°E 1992
Kymin suojeluskunnan muistolaatta Sampokuja 6, Sammontalon seinä Karhula 60.517°N, 26.9302°E
Kymin työväentalon muistolaatta Rauhala 60.5111°N, 26.9488°E 2008
Liiton talon muistolaatta Ruotsinsalmenkatu 12 Kotkansaari 60.4658°N, 26.9437°E
Merikotkan muistolaatta Korkeavuorenkatu 2–4 Kotkansaari 60.4657°N, 26.9377°E
Norjalaispytinkien muistolaatta Gutzeitintie 3 Kotkansaari 60.4644°N, 26.954°E 1997
Opettajien talon muistolaatta Korkeavuorenkatu 22 Kotkansaari 60.4614°N, 26.9273°E
Pankkitalon muistolaatta Mariankatu 24 Kotkansaari 60.4632°N, 26.9368°E
Parikan kappelin muistolaatta Parikan hautausmaa Koivula 60.5261°N, 26.8843°E
Popinniemen työväentalon muistolaatta Kenttäkatu 5 Suulisniemi 60.4986°N, 26.9718°E
Rannikkotykistön entisen esikunnan muistolaatta[56][54] Koulukatu 3 Kotkansaari 60.4593°N, 26.9405°E 2008
Rankin rannikkotykistön muistolaatta[54] Kasarmirakennuksen seinä Rankin saaren pohjoisosassa Rankki 60.3768°N, 26.958°E 2016
Rosa Mäkisen muistolaatta Satamakatu 9 Kotkansaari 60.4689°N, 26.9418°E
Sotalapsien muistolaatta Kotkantie 1 Kotkansaari 60.4648°N, 26.9275°E 2002
Sotilaspoikien ja Kotkan Poikien muistolaatta[57] Haukkavuori Kotkansaari 60.4595°N, 26.9298°E
Toivo Pekkasen syntymäkodin muistolaatta[21] Kymenlaaksonkatu 12 Kotkansaari 60.4633°N, 26.9409°E 1963
Tukkukaupan talon muistolaatta Satamakatu 9 Kotkansaari 60.4689°N, 26.9419°E
Tullimiesten talon muistolaatta Korkeavuorenkatu 20 Kotkansaari 60.4617°N, 26.9279°E
Veikko Lavin muistolaatta Hovinsaaren koulun seinä Hovinsaari 60.471°N, 26.9227°E Hovinsaari-seura 2009
Vuorelankulman muistolaatta Vuorelankulma 2 Kotkansaari 60.465°N, 26.9351°E
Waaramaan talon muistolaatta Keskuskatu 17 Kotkansaari 60.4656°N, 26.9436°E

Julkisilta paikoilta poistetut ja tuhoutuneet teokset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Teos Aiempi sijainti Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva WD
Hyrrä (Kiertolainen)[11] Keskuskadun lehmusbulevardi, Kotkansaari Pernu, JaakkoJaakko Pernu 2001 2008 Poistettu huonokuntoisuuden ja teokseen kohdistuneen vandalismin takia. Teos poltettiin Katariinan meripuistossa. Samalle paikalle pystytettiin vuonna 2011 toinen Jaakko Pernun teos "Pisara meressä"[58].
Karhulan vanhan sairaalan muistolaatta Karhulantie 14, Karhula 2002 2018 Rakennus ja muistolaatta tuhoutuneet tulipalossa.[59]
Kotkan ilmavalvonta-aluekeskuksen muistolaatta[60] Kierikkala 2010 hävinnyt
V. I. Leninin rintakuva[6][7][61][62] Pohjoispuistokadun puistikko[63] Varasto[64] Varik, MattiMatti Varik 1979 2022 Loukkaa Neuvostoliiton sotarikoksien uhreina menehtyneiden ihmisten muistoa
Leninin puuttuva käsivarsi[6][7] Pohjoispuistokadun puistikko[63] Varasto[64] Bednarski, KrzysztofKrzysztof Bednarski 1995 2022 Poistettu yhdessä Leninin rintakuvan kanssa, koska olisi jäänyt muuten irralliseksi teokseksi.[62]
  1. Keisarin muistokivi Langinkosken keisarillinen kalastusmaja. Arkistoitu 28.8.2017. Viitattu 23.7.2015. (suomeksi, englanniksi, venäjäksi)
  2. Jokipuisto, Tukinuittaja muutti Jokipuistoon Kotka merikaupunki. Kotkan kaupunki. Viitattu 23.7.2015. (suomeksi, englanniksi, venäjäksi)
  3. Vuolle-Selki, Tuula: Yksi maailman varhaisimmista radioyhteyksistä muodostettiin Suomessa Rannikonpuolustaja. 4/2016. Rannikkoupseeriyhdistys RUY ry. Viitattu 31.5.2017.
  4. Veistospromenadi Kotka merikaupunki. Kotkan kaupunki. Viitattu 23.7.2015. (suomeksi, englanniksi, venäjäksi)
  5. Julkiset taideteokset Kotkassa (pdf) visitkotka.fi. Arkistoitu 15.1.2014. Viitattu 19.3.2014.
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Julkiset taideteokset Kotkassa (pdf) www.visitkotka.fi. Arkistoitu 7.9.2012. Viitattu 9.6.2015.
  7. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba Kotkan kaupungin kuvataideohjelma 2018, Liite 3
  8. Langinkosken rakennukset ja nähtävyydet www.langinkoskimuseo.com. Arkistoitu 28.8.2017. Viitattu 10.6.2015.
  9. Juhlapuhe. Kotkan Sanomat, 10.11.1896, s. 1–2. Kotka: Artikkeli Kansalliskirjaston digitaalisissa aineistoissa. Viitattu 15.8.2021.
  10. a b Jokipuisto www.kotka.fi. Viitattu 9.6.2015.
  11. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Veistospromenadi www.kotka.fi. Viitattu 9.6.2015.
  12. Myllyn historia - Toimintavuosi 2010 Monikulttuurinen toimintakeskus Mylly. Arkistoitu 16.4.2015. Viitattu 14.8.2011.
  13. Virpi Kannon veistos laajentaa Kotkan Veistospromenadia Sapokan suuntaan Kymen Sanomat. 28.5.2015. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 1.6.2015.
  14. Päivi Taussi: Proomun rauta killuu joukkovoiman yllä - Kotka saa kohta uuden taideteoksen Kymen Sanomat. 21.5.2019. Viitattu 5.1.2020.
  15. Kymijoen eteläosan osayleiskaava - Rakennuskulttuuri ja muinaismuistot MA-Arkkitehdit. 6.3.2013. Arkistoitu 1.6.2015. Viitattu 1.6.2015.
  16. Huumankivi eli Ryssesten Citynomadi Map. Viitattu 26.11.2016.
  17. Lentotekniikan Kilta ry lentotekniikankilta.fi. Arkistoitu 6.12.2014. Viitattu 4.7.2012.
  18. a b Taussi, Päivi: Uutisen takaa: Mistä löytyvät Kotkan julkiset taideteokset? — Cursorin julkaisema esite on täsmällisempi, Wikipediassa julkaistu luettelo runsaampi Kymen Sanomat. 24.8.2019. Viitattu 19.5.2020.
  19. Junnun Lauluseura www.junnunlauluseura.fi. Arkistoitu 3.3.2016. Viitattu 1.6.2015.
  20. a b c d e Kotkan veistospromenadi www.visitkotkahamina.fi. 2019. Viitattu 30.6.2019.
  21. a b c d e f g h i j Sculptures and monuments www.visitkotka.fi. Arkistoitu 16.4.2015. Viitattu 7.7.2013.
  22. Pekka Pitkäsen teos "Kotkan kilpi" Veistospromenadille www.kotka.fi. 6.6.2018. Arkistoitu 5.7.2018. Viitattu 4.7.2018.
  23. Myllyn historia - Toimintavuosi 2009 Monikulttuurinen toimintakeskus Mylly. Arkistoitu 16.4.2015. Viitattu 14.8.2011.
  24. Outi Palmu: Jättiperhonen valvoo liikennettä Kotkantien uudessa kiertoliittymässä Kymen Sanomat. 28.5.2020. Viitattu 6.7.2020.
  25. Marita Kykyri: Kotka, Kyminlinna. Kkymin kappeli ja Vanha Kymenkartano. Keskiaikaisen kappelin ja kartanon alueen koekaivaus. Kaivauskertomus (pdf) (s. 15) 2003. Kymenlaakson maakuntamuseo. Viitattu 2.1.2019.
  26. Vuoden 1918 luokkasodan uhrien muistopatsas, Karhula; Punaisten muistomerkit
  27. a b c d Punaisten muistomerkit Kymenlaaksossa; Sekalaista propagandaa -blogi
  28. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 315. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  29. Siiri Puukka: Valohahmot valtaavat Ruutikellarin ja kallioluolan Kotkassa. Kymen Sanomat - Keskiviikkoliite, 26.8.2020, s. 6.
  30. Mari Siltanen: Meripäivien juhlamuraali valmistui yle.fi. Viitattu 9.5.2022.
  31. Kotkan Veistospromenadi www.kaakko135.fi. Viitattu 10.6.2015.
  32. Krista Kierikka: Kotkassa nostettiin koira pöydälle – Pieni pronssiveistos ilahduttaa kaupunkilaisia veistospromenadin uusimpana tulokkaana Sibeliuksenpuistossa www.kymensanomat.fi. 29.4.2020. Viitattu 21.5.2020.
  33. Smug upeart.com. Arkistoitu 16.12.2019. Viitattu 1.4.2019.
  34. Nelosteatteri sai jo omansa, Kotkan toinenkin muraali on pian valmis www.kymensanomat.fi. 18.9.2018. Viitattu 23.9.2018.
  35. Krista Kierikka: Kuinka leikkibussi päätyi Kotkaan?. Kymen Sanomat, 11.12.2021, s. 6.
  36. Street art at Kotkamills Oy's mill site www.kotkamills.com. Arkistoitu 8.3.2016. Viitattu 8.3.2016.
  37. Tiina Katajisto: Katariinan teloituspaikalle ehdotetaan muistomerkkiä Kymen Sanomat. 9.12.2017. Viitattu 15.12.2020.
  38. Linda Martikainen: Lomaile Kotkassa! Vehreä satamakaupunki tarjoaa nähtävää – Nauti myös tunnelmalliset torikahvit rapsakan posson kera; Seura.fi 15.8.2019
  39. a b Mari Koppinen: Löytöretki Kotkan yllätyksiin. Kymen Sanomat, 30.9.2012, s. 10.
  40. Siivekkäät lennähti Fuksinpuistoon - Kotka sai uuden veistoksen Kymen Sanomat. 16.6.2016. Arkistoitu 18.6.2016. Viitattu 19.6.2016.
  41. Muraaleja juhlitaan. Kaupunkilehti Ankkuri, 13.10.2019, nro 75, s. 4. Poiju Julkaisut Oy.
  42. Johanna Vehkaluoto: Tammisotilaat tähyävät merelle, jossa sotalaivoja upposi Ruotsinsalmen taistelussa Kymen Sanomat. 19.5.2020. Viitattu 6.7.2020.
  43. Outi Palmu: Kotkan ortodoksinen kirkko sai vierelleen taivasta peilaavan tyynyn Kymen Sanomat. 26.6.2019. Viitattu 27.6.2019.
  44. Jukka Tuominen: Tiedon puu - 2008 (taiteilijan verkkosivu) Jukka Tuominen. Arkistoitu 25.8.2017. Viitattu 25.8.2017.
  45. Turkoosit pilarit koristavat Kyminlinnan liittymää Kymen Sanomat. 1.6.2015. Arkistoitu 11.9.2015. Viitattu 22.8.2015.
  46. Maritta Koivisto: Torvi ja sen töräys (pdf) Betoni. 2008. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 3.9.2013.
  47. Tukinuittaja Kotka; Tukkilaiset.com
  48. Arto Tolsa -areenalle tehdään iso seinämaalaus Kymen Sanomat. 21.6.2016. Arkistoitu 28.8.2016. Viitattu 20.8.2016.
  49. a b "Varjo" kiersi Italian ja Yhdysvallat, nyt se henkii monumentaalista tunnelmaa Kotkassa Yle - Uutiset. Viitattu 3.6.2015.
  50. Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekillan muistolaatta sai uuden paikan Saaripirtiltä Kymen Sanomat. 18.5.2016. Arkistoitu 22.5.2016. Viitattu 19.6.2016.
  51. Kuutsalo – saari Kotkan kupeessa www.kuutsalo.fi. Kuutsalo-Seura ry. Viitattu 1.6.2015.
  52. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 16) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Arkistoitu 28.4.2019. Viitattu 28.4.2019.
  53. Sievinen, Ulla-Maija: Yhdessä meissä on voimaa Kotkan Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö ry 110 vuotta Juhlakirja. Kotka: Kotkan Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö ry, 2016. ISBN 978-952-93-7908-8.
  54. a b c d Muistolaattahanke RT:n entisille toimipaikoille; Rannikkotykistön perinneyhdistys ry
  55. Suomen sotamuistomerkit 1939-1945 Tammenlehvän perinneliitto. Viitattu 20.3.2016.
  56. Rannikkotykistön muistolaatat www.rannikkotykisto.fi. Viitattu 1.6.2015. [vanhentunut linkki]
  57. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 17) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Arkistoitu 28.4.2019. Viitattu 28.4.2019.
  58. Meri pisaroi pian Kotkan keskustassakin yle.fi. 31.3.2011. Viitattu 8.9.2019.
  59. Entinen tehtaan sairaala palaa Karhulassa www.kymensanomat.fi. 6.7.2018. Viitattu 23.9.2018.
  60. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 29) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Arkistoitu 28.4.2019. Viitattu 28.4.2019.
  61. Suomen viimeinen iso Lenin-patsas poistuu katukuvasta – Neuvostoliitolta saatu lahja siirtyy museoon Yle Uutiset. 14.6.2022. Viitattu 1.4.2023.
  62. a b Jasmina Kauta, Noora Palola: Suomen viimeinen julkinen Lenin-patsas on nyt poissa näkyvistä yle.fi. 4.10.2022. Viitattu 4.8.2023.
  63. a b Eija Anttila: Kotkan valtuusto päätti 100-vuotisjuhlakokouksessaan Leninin puiston nimeämisestä Kymensuu. 25.05.2022. Viitattu 9.8.2023.
  64. a b Maija Tuunila: Tämä Lenin-patsas herättää niin paljon tunteita, että se on varastoitu salaiseen piilopaikkaan yle.fi. 9.8.2023. Viitattu 9.8.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]