Luettelo Ahvenanmaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Ahvenanmaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ahvenanmaan maakunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Brändö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eckerö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Postinkuljettajien muistomerkki Lähellä postitaloa Storby 60.2199°N, 19.5408°E 1946

Finström[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punaisten ja valkoisten muistomerkit liittyvät Godbyn taisteluihin.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ahvenanmaan itsehallinnon muistomerkki Ahvenanmaan kansankorkeakoulun luona Strömsvik 60.2578°N, 19.9226°E 1967 Finström, minnessten vid fhsk 1990..jpg
Frans Peter von Knorringin muistomerkki[1][2] Finströmin kirkon ulkopuolella Pålsböle 60.2637°N, 19.9305°E Bonds, HåkanHåkan Bonds 1963 Knorringi monument.jpg
Punaisten muistomerkki 1918 Färjsundet, Uffe på Bergetin lähellä kevyen liikenteen väylän reunassa, lähin osoite Sundsvägen 166 60.2368°N, 20.0137°E 1968
Valkoisten muistomerkki Godbyn taistelu 17.2. ja 19.2.1918[3] Engelsgränd 1 Godby 60.2324°N, 19.996°E 1938 Godby, minnessten över stupade på den vita sidan under inbördeskriget 1918.JPG

Föglö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Mereen siunattujen muistomerkki Hautausmaa, Föglön kirkko 60.0129°N, 20.4273°E 1950 Föglö kyrkogård 2.JPG
Keisarinkivi[4][5] Lähellä palokunnantaloa Degerö 60°N, 19°E 1865

Geta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hammarland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jomala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Maarianhaminan lentoturman muistomerkki[6] Lentokentän koillispuolella, Norra Svibyvägen 140 60.1391°N, 19.9172°E
Muualle haudattujen muistomerkki[7] Kirkon ovien edessä Jomalan kirkonkylä 60.1552°N, 19.9483°E
Mereen siunattujen muistomerkki[7] Kirkon länsipuolella 60.1549°N, 19.9481°E JomalaMemorial.JPG

Kumlinge[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Gravstensgrund, Tauben kivi 15.11.1773 sattuneen postiveneturman muistomerkki[8] Gravstensgrundet, pohjois kärki 60.3774°N, 20.9605°E ? Gravstensgrund2.JPG
Urheiden esi-isien muistomerkki 1808[9] Fälberget, Kumlingen apteekin vieressä (karttalinki likimääräinen) 60.2613°N, 20.7787°E 1920 Fälberget Kumlinge, Åland.jpg

Kökär[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Mars ja Venus[10] Källskär 59.8723°N, 20.903°E Sergel, TobiasTobias Sergel (kopio)
Venus (Ulla von Höpken)[10] Källskär 59.8723°N, 20.9032°E Sergel, TobiasTobias Sergel (kopio)
Herkules[10] Källskär 59.8722°N, 20.903°E
Hermes[10] Källskär, kallion päällä satamassa 59.8719°N, 20.9062°E Bologna, Giovanni daGiovanni da Bologna (kopio) Mercury on island of Källskär, view from side.JPG

Lemland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumparland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarianhamina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Algot Johanssonin muistomerkki[11] Nyängen 60.1047°N, 19.937°E Pykäläinen, JuhaJuha Pykäläinen 2000 Algot.JohanssonByJuhaPykalainen.jpeg
Anadyomene[12] Pyhän Yrjön kirkon alue 60.0971°N, 19.9348°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1991
Frans Petter von Knorring[13] Stadshusbacken Håkan Bonds 1965 KnorringByBonds.jpeg
Julius Sundblomin patsas 60.0976°N, 19.9433°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1948 JuliusSundblomByViktorJansson.jpeg
Maria Aleksandrovnan patsas[14][15] Stadshusbacken Kvarnberg 60.0969°N, 19.9435°E Kovalchuk, AndreiAndrei Kovalchuk 2011 KeisarinnaMariaMHMN.jpeg
Nikolai Sittkoffin patsas[16][13] Stadshusbacken Mia Arentz-Grastvedt 1994 NikolaiSittkoffByMiaArenz.jpeg
Meren kansa Esplanadin länsipää Främmanberg 60.0965°N, 19.9276°E Haupt, MattiMatti Haupt 1971 Havets Folk.jpg
Ruorimies (Mies ratissa)[13] Merenkulkumuseon vieressä, Sjöpromenaden 60.0973°N, 19.9258°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1933 MariehamnMemorial1.JPG
Stava Moster[13] Havsgatan 2-8 60.0977°N, 19.9284°E Mia Arentz-Grastvedt 1998
Tsunami muistomerkki[17] Pykäläinen, JuhaJuha Pykäläinen 2006
Vindцga[13] Miramarparken Vreten 60.1018°N, 19.9446°E Simon Häggblom 1997 VindugaMariehamn.jpeg

Saltvik[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Keskiaikaisen käräjäpaikan muistokivi[18] Saltvikin kirkon edessä Kvarnbo 60.1549°N, 19.9481°E Saltviks kyrka, den 4 augusti 2012, bild 2.JPG

Sottunga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sund[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Brittiläisten sotilaiden muistomerkki[19] Bomarsund Bomarsund 2004 Bomarsund British monument.jpg
Ranskalaissotilaiden muistomerkki[20] Bomarsund Bomarsund 1990
Venäläisten sotilaiden muistomerkki[20] Bomarsund Bomarsund 60.2123°N, 20.2408°E 1984 Bomarsund Russian monument.jpg

Vårdö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Hukkuneiden postinkuljettajien muistokivi[21] Hullvik 60.2551°N, 20.401°E 1983
Sally Salmisen muistokivi[22] Salmisen lapsuudenkoti, Vårdö Vargata 60.2457°N, 20.3489°E 2010

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Håkan Bonds H31. Viitattu 28.12.2017.
  2. Några kända finströmare Finströms kommun. Viitattu 28.12.2017.
  3. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  4. Keisarinkivi tien oikealla puolella kuvakokoelmat. Viitattu 26.1.2018.
  5. Kulturhistorisk värdering av Degerbys bebyggelse Viitattu 26.1.2018.
  6. Unohdettu lentotragedia Apu. 31.8.2017. Viitattu 7.12.2017.
  7. a b Gemensamma minnesplatser Viitattu 9.12.2017.
  8. Tauben kivi 15.11.1773 sattuneen postiveneturman muistomerkki
  9. Äntligen ett jubileum som är nyttigt Ålands Tidningen. 2007. Viitattu 28.12.2017.
  10. a b c d Tervetuloa Källskäriin, kreivin saareen Kökar. Viitattu 1.1.2018.
  11. Mariehamnsgumsen
  12. Tilaustyöt - Yritys | Kaavin Kivi
  13. a b c d e Tutustu Maarianhaminan julkiseen taiteeseen Viitattu 28.8.2017.
  14. http://www.visitaland.com/fi/articles/mariehamn/
  15. Nu är Mariastatyn avtäckt Viitattu 17.8.2018.
  16. http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117857-ahvenanmaa-on-autonomiansa-ansainnut
  17. JUHA PYKALAINEN Curriculum Vitae, Konstnär; Åland
  18. Ålands första landsting i Saltvik? Saltvik kommun. Viitattu 28.12.2017.
  19. Heinilä, Tuula: Vain suomalaisilla ei ole muistomerkkiä Bomarsundissa Turun Sanomat. 11.6.2006. Viitattu 28.8.2017.
  20. a b Rans­ka­lais­so­ti­lai­den muistomerkki tärveltiin Ahvenanmaalla - Kaleva
  21. Sevärdheter & Kultur Vårdö kommun. 2014. Viitattu 28.12.2017.
  22. Sally Salminen fick minnessten Nya Åland. 9.6.2010. Viitattu 28.12.2017. (ruotsiksi)