Luettelo Ahvenanmaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Ahvenanmaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ahvenanmaan maakunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).


Brändö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Muistokivi (Minnessten)[1][2] Hummelörenin pohjoiskärki Korsö 60.4521°N, 21.0048°E
Muistonerkki (Minnesmärke)[1] Österskäretin pohjoiskärki Björnholma 60.4148°N, 21.0118°E (tarkka sijainti ei varma)
Tauben kivi, 15.11.1773 sattuneen postiveneturman muistomerkki[3][1] Gravstensgrundet, pohjoiskärki Korsö 60.3774°N, 20.9605°E Gravstensgrund2.JPG

Eckerö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Postinkuljettajien muistomerkki Lähellä postitaloa Storby 60.2199°N, 19.5408°E 1946 Paf Let's Bingo 2018 (44208450442).jpg

Finström[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punaisten ja valkoisten muistomerkit liittyvät Godbyn taisteluihin.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ahvenanmaan itsehallinnon muistomerkki Ahvenanmaan kansankorkeakoulun luona Strömsvik 60.2578°N, 19.9226°E 1967 Finström, minnessten vid fhsk 1990..jpg
Frans Peter von Knorringin muistomerkki[4][5] Finströmin kirkon ulkopuolella Pålsböle 60.2637°N, 19.9305°E Bonds, HåkanHåkan Bonds 1963 Knorringi monument.jpg
Punaisten muistomerkki 1918 Färjsundet, Uffe på Bergetin lähellä kevyen liikenteen väylän reunassa, lähin osoite Sundsvägen 166 60.2373°N, 20.0133°E 1968 Punaisten muistomerkki Finström.jpg
Valkoisten muistomerkki Godbyn taistelu 17.2. ja 19.2.1918[6][7] Engelsgränd 1 Godby 60.2324°N, 19.996°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1938 Godby, minnessten över stupade på den vita sidan under inbördeskriget 1918.JPG

Föglö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Johanna Greta Andersdotterin muistokivi[8] Björkörin luonnonsuojelualue, luontopolun varrella Björkör 59.9387°N, 20.2167°E (sijainti summittainen)
Muistokivi (Minnessten)[9][10] Kalliolla noin 150 metriä Björkörin satamasta koilliseen Björkör 59.9396°N, 20.2228°E (sijainti karkea) Johan August Mattsson 1934
Mereen siunattujen muistomerkki Hautausmaa, Föglön kirkko 60.0129°N, 20.4273°E 1950 Föglö kyrkogård 2.JPG
Keisarinkivi[11][12] Lähellä palokunnantaloa Degerö 1865
Suomen ensimmäisen baptistiseurakunnan muistomerkki[13] Meren rannassa Finholma 60.0623°N, 20.52°E (tarkka sijainti ei tiedossa) 1956

Geta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hammarland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jomala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Maarianhaminan lentoturman muistomerkki[14] Lentokentän koillispuolella, Norra Svibyvägen 140 60.1391°N, 19.9172°E
Muualle haudattujen muistomerkki[15] Kirkon ovien edessä Jomalan kirkonkylä 60.1552°N, 19.9483°E
Mereen siunattujen muistomerkki[15] Kirkon länsipuolella 60.1549°N, 19.9481°E JomalaMemorial.JPG

Kumlinge[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Urheiden esi-isien muistomerkki 1808[16][17] Fälberget, Kumlingen apteekin vieressä (karttalinki likimääräinen) 60.2613°N, 20.7787°E 1920 Fälberget Kumlinge, Åland.jpg

Kökär[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Kahdentoista hukkuneen pakolaisen ja sotilaan muistomerkki (hukkuneiden merimiesten muistomerkki)[18][19] Hautausmaa 59.9476°N, 20.8773°E (sijainti summittainen)
Luostarikirkon muistokivi[19] Hautausmaa 59.9476°N, 20.8778°E (sijainti summittainen)
Mars ja Venus[20] Källskär 59.8723°N, 20.903°E Sergel, TobiasTobias Sergel (kopio)
Venus (Ulla von Höpken)[20] Källskär 59.8723°N, 20.9032°E Sergel, TobiasTobias Sergel (kopio)
Herkules[20] Källskär 59.8722°N, 20.903°E
Hermes[20] Källskär, kallion päällä satamassa 59.8719°N, 20.9062°E Bologna, Giovanni daGiovanni da Bologna (kopio) Mercury on island of Källskär, view from side.JPG

Lemland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Lentäjän ja ruotsalaisen vapaaehtoisen muistokivi[18] Nyhamnin saaren ranta 1944

Lumparland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarianhamina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Algot Johanssonin muistomerkki[21][22] Nyängen 60.1047°N, 19.937°E Pykäläinen, JuhaJuha Pykäläinen 2000 Algot.JohanssonByJuhaPykalainen.jpeg
Anadyomene[23][22] Pyhän Yrjön kirkon alue 60.0971°N, 19.9348°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1991 Ukri Merikanto Anadyomene.jpg
Frans Petter von Knorring[22][24] Stadshusbacken, kaupungintalolle vievien portaiden vieressä 60.0967°N, 19.9435°E Håkan Bonds 1965 KnorringByBonds.jpeg
Julius Sundblomin patsas[22] 60.0976°N, 19.9433°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1948 JuliusSundblomByViktorJansson.jpeg
Kap Hornin kiertäjien muistomerkki[22][24] Merenkulkumuseon vieressä, Sjöpromenaden 60.0968°N, 19.9265°E Palmer, AllanAllan Palmer 2000
Kauppalaivaston meren uhrien muistomuuri[18] Ahvenanmaan merimuseon luona Länsisatamassa
Maarianhaminan pässit (Mariehamnsgumsen)[22][24][25] Kirjaston piha 60.1018°N, 19.9428°E Pykäläinen, JuhaJuha Pykäläinen 1997
Maria Aleksandrovnan patsas[26][27][22] Stadshusbacken Kvarnberg 60.0969°N, 19.9435°E Kovaltšuk, AndreiAndrei Kovaltšuk 2011 KeisarinnaMariaMHMN.jpeg
Meren kansa (Havets folk)[22] Esplanadin länsipää Främmanberg 60.0965°N, 19.9276°E Haupt, MattiMatti Haupt 1971 Havets Folk.jpg
Nikolai Sittkoffin patsas[28][22][24] Kauppagalleria Sittkoffin edustalla 60.0989°N, 19.9422°E Mia Arentz-Grastvedt 1994 NikolaiSittkoffByMiaArenz.jpeg
Radar II[22][24] 60.1101°N, 19.9441°E Lindfors, StefanStefan Lindfors 1996
Ruorimies (Mannen vid ratten)[29][22][24] Merenkulkumuseon vieressä, Sjöpromenaden 60.0973°N, 19.9258°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1933 MariehamnMemorial1.JPG
Stava Moster[22][24] Havsgatan 2-8 60.0977°N, 19.9284°E Mia Arentz-Grastvedt 1998
Ståtbådan[30][22][24] Itsehallintoaukio 60.0984°N, 19.9445°E Donner, AlvarAlvar Donner 1980
Tsunami muistomerkki[31] Maarianhaminan hautausmaa Pykäläinen, JuhaJuha Pykäläinen 2006
Vindöga[22][24] Miramarparken Vreten 60.1018°N, 19.9446°E Simon Häggblom 1997 Vindöga Maarianhaminassa.jpg

Saltvik[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Keskiaikaisen käräjäpaikan muistokivi[32] Saltvikin kirkon edessä Kvarnbo 60.1549°N, 19.9481°E Gunnar Elfgren[33] Saltviks kyrka, den 4 augusti 2012, bild 2.JPG

Sottunga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sund[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Brittiläisten sotilaiden muistomerkki[34] Bomarsund Bomarsund 2004 Bomarsund British monument.jpg
Ranskalaissotilaiden muistomerkki[35] Bomarsund Bomarsund 1990
Venäläisten sotilaiden muistomerkki[35] Bomarsund Bomarsund 60.2123°N, 20.2408°E 1984 Bomarsund Russian monument.jpg

Vårdö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Hukkuneiden postinkuljettajien muistokivi[36] Hullvik 60.2551°N, 20.401°E 1983
Sally Salmisen muistokivi[37] Salmisen lapsuudenkoti, Vårdö Vargata 60.2457°N, 20.3489°E 2010

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Fornminnesinventering Brändö (pdf) Kulturarv Åland. Museibyrån. Viitattu 4.10.2020. (ruotsiksi)
  2. Muistokivi, Hummelören Karttapaikka. Maanmittauslaitos. Viitattu 4.10.2020.
  3. Tauben kivi 15.11.1773 sattuneen postiveneturman muistomerkki joensuunkauhojat.net. Viitattu 4.10.2020.
  4. Håkan Bonds H31. Viitattu 28.12.2017.
  5. Några kända finströmare Finströms kommun. Viitattu 28.12.2017.
  6. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  7. Sulo Mäkelä Kuvataiteilijamatrikkeli. Suomen Taiteilijaseura. Viitattu 13.1.2020.
  8. 1762–1961 i Ålands största naturreservat. Sommar. En bilaga till Hufvudstadsbladet, 4.6.2016, s. 64-65. Lehden verkkoversio (pdf) Viitattu 4.10.2020. (ruotsiksi)
  9. Fornminnesinventering Föglö (pdf) Ålands Kulturarv. Museibyrån. Viitattu 4.10.2020.
  10. Björkör Charter Åland. Åland.net. Viitattu 4.10.2020.
  11. Keisarinkivi tien oikealla puolella kuvakokoelmat. Viitattu 26.1.2018.
  12. Kulturhistorisk värdering av Degerbys bebyggelse old.regeringen.ax. Viitattu 26.1.2018.
  13. s-G Liljeström: I pionjärernas spår. Missionsstandaret, 25.8.2006, 114. vsk, nro 8, s. 1, 12. Finlands svenska baptistmission. Lehden verkkoversio (pdf) Viitattu 4.10.2020. (ruotsiksi)
  14. Unohdettu lentotragedia Apu. 31.8.2017. Viitattu 7.12.2017.
  15. a b Gemensamma minnesplatser jomala.evl.ax. Viitattu 9.12.2017.
  16. Äntligen ett jubileum som är nyttigt Ålands Tidningen. 2007. Viitattu 28.12.2017.
  17. Minnessten över slaget vid Kumlinge 1809 på Åland Svenska militärä minnesmärken. 15.2.2020. Föreningen Svenska Militära Minnesmärken. Viitattu 4.10.2020. (ruotsiksi)
  18. a b c Ahvenanmaa; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  19. a b Catrin Finneman, Gun Lindblom &Anita Lundin: Arbetsgruppens rapport över kulturella sevärdheter och intressanta områden på Kökar (pdf) (s.17) .kokar.ax. 2.7.2009. Viitattu 4.10.2020. (ruotsiksi)
  20. a b c d Tervetuloa Källskäriin, kreivin saareen Kökar. Viitattu 1.1.2018.
  21. Mariehamnsgumsen
  22. a b c d e f g h i j k l m n Offentlig konst i Mariehamn Ålands Konstmuseum. Viitattu 4.10.2020. (ruotsiksi)
  23. Tilaustyöt - Yritys | Kaavin Kivi
  24. a b c d e f g h i Tutustu Maarianhaminan julkiseen taiteeseen archive.is. Viitattu 28.8.2017.
  25. Mariehamnsgumsen home.aland.net. Viitattu 18.7.2019. (ruotsiksi)
  26. http://www.visitaland.com/fi/articles/mariehamn/
  27. Nu är Mariastatyn avtäckt Viitattu 17.8.2018.
  28. http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117857-ahvenanmaa-on-autonomiansa-ansainnut
  29. Ruorimies, Maarianhamina 24.9.2015. Emil Cedercreutzin museo. Viitattu 4.10.2020.
  30. Alberius-Forsman, Kiki: Inget var självklart i Projekt 77 Nya Åland. 24.1.2008. Viitattu 4.10.2020. (ruotsiksi)
  31. JUHA PYKALAINEN Curriculum Vitae, Konstnär; Åland
  32. Ålands första landsting i Saltvik? Saltvik kommun. Viitattu 28.12.2017.
  33. Lundén Cronström, Ingegerd (toim.): Vem och vad? Biografisk handbok 1967, s. 110. Helsingfors: Schildt, 1966. Teoksen verkkoversio (viitattu 20.6.2019). (ruotsiksi)
  34. Heinilä, Tuula: Vain suomalaisilla ei ole muistomerkkiä Bomarsundissa Turun Sanomat. 11.6.2006. Viitattu 28.8.2017.
  35. a b Rans­ka­lais­so­ti­lai­den muistomerkki tärveltiin Ahvenanmaalla - Kaleva
  36. Sevärdheter & Kultur Vårdö kommun. 2014. Viitattu 28.12.2017.
  37. Sally Salminen fick minnessten Nya Åland. 9.6.2010. Viitattu 28.12.2017. (ruotsiksi)