Luettelo Joensuun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Joensuun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Joensuussa olevat olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Joensuuhun on liitetty Pielisensuun, Kiihtelysvaaran, Tuupovaaran, Pyhäselän ja Enon kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ahti Karelia-ammattikorkeakoulun piha, Tikkarinne Prasolov, DenisDenis Prasolov 1997
Ajan silmä Noljakantie 86 Noljakka Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli 1988 Ajan silmä Teppo Laurinolli.jpg
Alkukivet[1] Yliopiston päärakennuksen edustalla ja aulassa Keskusta 62.6042°N, 29.7449°E Tapper, KainKain Tapper 1985 Kain Tapper Alkukivet 1985.jpg
Antin Ahven Vapaudenpuisto Keskusta Leppänen, LauriLauri Leppänen 1949
Antti Juhana Mustonen Koski- ja Rantakadun kulma Keskusta Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1952
Aurinkokello-muistomerkki Väisälä-puisto Utra Koivusalo, AulisAulis Koivusalo 1990
Elonpirta Siilainen Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1992 Siilainen muistomerkki.jpg
Enkeli Koskikatu 1 Keskusta Ramoška, VaidasVaidas Ramoška
Eturivin näköaloja Kalevankatu 29, Joensuun Ellin talon edustalla Keskusta Korolainen, KariKari Korolainen 1999
Joensuun ilves[2] Keskuspuisto Keskusta 62.6017°N, 29.7596°E Nevalainen, NooraNoora Nevalainen 2012 Noora Nevalainen Joensuun ilves 2012.jpg
Joensuun lyseon lukion muistomerkki[3] Taidemuseon piha Keskusta 62.6018°N, 29.7581°E Kalle Heikki Narinen, Aulis Koivusalo ja Reino Hietainen 1998 Kalle Heikki Narinen, Aulis Koivusalo ja Reino Hietainen Joensuun lyseon muistomerkki 1998.jpg
Joensuun teollisuuden 200-vuotismuistomerkki Pielisjoen ja Utrantien varressa Utra Solonen, JoukoJouko Solonen 1981
Joet[4] Penttilänranta Penttilä 62.5932°N, 29.7625°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2013
Jäinen virta[4] Penttilänranta Penttilä 62.5941°N, 29.7632°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2013
Kalajuttu Kimpikuja 2, Asunto Oy Tiira
Kalajuttu, Auringon tervehdys[4] Penttilänranta Penttilä 62.5918°N, 29.7625°E Tuominen, JukkaJukka Tuominen 2013
Kanavatyttö[5] Rantakadun ja Siltakadun kulmassa Keskusta 62.6008°N, 29.7659°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1963 Taisto Martiskainen Kanavatyttö 1963.jpg
Karjalaan jääneet vainajat Evankelis-luterilainen hautausmaa, Rauhankappelin ja puutarhatyökeskuksen välissä Keskusta Eronen, ErkkiErkki Eronen 1967
Karjalan jääkäri Jääkäripuisto, Rantakadun, Torikadun ja Kalastajankadun risteys Keskusta Eronen, ErkkiErkki Eronen 1988 Karjalan jääkäri Erkki Eronen.jpg
Karjalan jääkärijoukon harjoituskenttä Siltakadun ja Torikadun kulma Keskusta Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1958
Karjalan ratsujääkärirykmentti Koulukadun varrella evankelis-luterilaisen kirkon puistossa Keskusta 1976
Kaukopartio-osasto Kuismanen (OSKU) muistomerkki[6] Hasanniemi, Hasanniementie 5 62.5917°N, 29.7375°E Savolainen, ArvoArvo Savolainen 1972, 1992
Kaukopartio-osasto Kuismanen (OSKU) muistolaatta[6] Kukkola, Vanha Valtatie 70 Kukkola 62.561°N, 29.8167°E 1993 Kaukopartio-osasto Kuismanen (OSKU) muistolaatta.jpg
Kaupungintalon julkisivuveistokset[7] Kaupungitalon julkisivu Keskusta 62.6°N, 29.7649°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1914 Johannes Haapasalo Joensuun kaupungintalon julksisivuveistokset 1914.jpg
Kiitos elämälle Tikkamäentie 16, Pohjois-Karjalan keskussairaalan piha Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli 1996
Kouluun lähtö Lastenkatu 4, Mutalan koulu Mutala Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1952
Kranssi[8] Rantakadun ja Yläsatamankadun risteys Keskusta 62.6033°N, 29.7675°E Siren, HannuHannu Siren 2014 Hannu Siren Kranssi 2014.jpg
Kuhasalon luostarin muistomerkki Kukkosensaari Kuhasalo Siitonen, SakariSakari Siitonen 1983
Käenpesä Suvantokadun ja Rantakadun risteys Keskusta Casagrande, MarcoMarco Casagrande
Maiju Lassilan muistopatsas / Kolmijakoinen muusa[9] Taidemuseon lähellä Keskusta 62.6017°N, 29.7588°E Terno, NinaNina Terno 1973 Nina Terno Maiju Lassilan muistopatsas 1973.jpg
Maikki Pakarinen-Järnefelt-Palmgren Torikatu 9 Keskusta Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1954
Mannerheim-ristin ritari Tauno Suhosen syntymäkodin muistomerkki[10] Rekivaara, Rekikoskentie 13 Tuupovaara 62.4713°N, 30.6604°E 1991 Marskin ritari Tauno Suhonen.jpg
Marionettireliefi Niskakatu 16 Keskusta Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli
Markettihamsterit Kaislakatu 10 Kanervala Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli 1987
Marttyyrit-reliefi Yläsatamakatu 7 Keskusta Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1981
Merenkulun muistomerkki Rantakadun eteläpää, Pielisjoen ranta Keskusta Solonen, JoukoJouko Solonen 1968
Nimetön Sirkkalan puisto Pielisjoen ranta Sirkkala Kanervo, MarjaMarja Kanervo 2006
Nälkävuosien 1866-1868 uhrien muistomerkki[11] Enon hautausmaa, Enontie 28 Eno 62.7903°N, 30.1681°E Jalkanen, EskoEsko Jalkanen 1967
Palokärki, Tilhet ja pyhät pihlajat[4] Penttilänranta Penttilä 62.5907°N, 29.7628°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2013
Paluu tulevaisuuteen Länsikatu 15, Joensuun Tiedepuiston pääsisäänkäynnin edustalla Keskusta Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli 2000
Petri Shemeikan muistomerkki[12][13] Pörtsämön erämaakalmisto Öllölä 62.3831°N, 30.8227°E ?
Pielisjoen kanavoinnin muistomerkki[14] Kanavasaaren kärki Keskusta 62.5992°N, 29.7678°E 1961(1879) Pielisjoen kanavoinnin muistomerkki 1961 (1879).jpg
Pohjois-Karjalan ensimmäinen höyrysaha Hasanniemi Keskusta Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1961
Punainen virtaa[4] Penttilänkatu 30, sähkömuuntamo Ylisoutajansillan lähellä Penttilä 62.5926°N, 29.7609°E Turunen, JohannaJohanna Turunen 2013
Punaisten hautamuistomerkki Siilainen 1946
Puusatama [4] Penttilänranta Penttilä 62.5917°N, 29.7599°E Turunen, JohannaJohanna Turunen 2013
Päästä irti Jokikatu 8, Suvantosillan alapuolella, joen rannassa 62.5963°N, 29.7687°E Lauri Merisaari, Hanna Pulkka, Tero Hirvonen, Lauri Lamminen, Reetta Heinonen, Katja Pirinen ja Mari Salmela 2014 Päästä irti Lauri Merisaari.jpeg
Raja- ja laatokankarjalaiset sankarivainajat[15] Hautausmaa Keskusta 62.6077°N, 29.7691°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 1990 Herman Joutsen Raja- ja laatokankajalaiset sankarivainajat 1990.jpg
Rajakapteeni Olli Tiaisen muistomerkki[6] Puisto Tiaisenkadun ja Tikkamäentien kulmauksessa, Tiasenkatu 16 Tikkamäki 62.5952°N, 29.7746°E Jung, BertelBertel Jung 1932 Rajakapteeni Olli Tiainen.jpg
Rinkeli[16] Koulukadun ja Suvantokadun risteys Keskusta 62.5998°N, 29.7551°E Siren, HannuHannu Siren 2015 Hannu Siren Rinkeli 2015.jpg
Runonlaulaja Miihkali Arhippainen[17] Karjalantalon edessä Keskusta, Ilosaari 62.5994°N, 29.7711°E Sailo, AlpoAlpo Sailo 1973 Alpo Sailo Runonlaulaja Miihkali Arhippainen1973.jpg
Ruuhkanpurkajat[18] Ilosaaren ranta Keskusta 62.5996°N, 29.7698°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1964 Oskari Jauhiainen Ruuhkanpurkajat 1964.jpg
Ryhtipatsas[19] Kaupungintalon puisto, Siltakadun puolella Keskusta 62.6003°N, 29.7657°E Aro, UunoUuno Aro 1958 Uuno Aro Ryhtipatsas 1958.jpg
Sahalle [4] Penttilänranta Penttilä 62.5934°N, 29.7604°E Torikka, AnuAnu Torikka 2013
Sankarimuistomerkki Rukoileva sotilas, Eno[20] Enon kirkon sankarihautausmaa, Enontie 26 Eno 62.7879°N, 30.16°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1963 Eno sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Ikuisuutta kohti, Joensuu[21] Joensuun sankarihautausmaa, Rauhankatu 4a 62.6077°N, 29.7699°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1953 Joensuu sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kiihtelysvaara[22] Kiihtelysvaaran kirkon sankarihautausmaa, Arpakkatie 3 Kiihtelysvaara 62.4935°N, 30.2524°E Kamppuri, HennoHenno Kamppuri 1950 Kiihtelysvaara sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Pyhäselkä[23] Pyhäselän kirkon sankarihautausmaa, Hammaslahdentie 76 Hammaslahti, Pyhäselkä 62.4505°N, 29.9625°E Kotilainen, TeuvoTeuvo Kotilainen 1962 Pyhäselkä sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Tuupovaara [24] Tuupovaaran kirkon sankarihautausmaa, Koulutie 5 Tuupovaara 62.4872°N, 30.617°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1967 Tuupovaara sankarimuistomerkki.JPG
Seurakunnnan väliaikaiset kirkot Papinkatu 1 b, Joensuun evankelis-luterilaisen kirkon vieressä Keskusta Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1951
Sortavalan seminaarin muistomerkki Länsikadun koulun vieressä, Siltakadun ja Tulliportinkadun välissä Keskusta Hutri, ArmasArmas Hutri 1965
Suomen tuntemattomin runoilija[25] Varvinpuisto Penttilä 62.594°N, 29.764°E Kasitonni, AnssiAnssi Kasitonni 2013
Susi kosiomatkalla[26] Torin laidassa, kävelykadulla Keskusta 62.6007°N, 29.7611°E Hänninen, EijaEija Hänninen ja {LajiteltavaNimi|Henna|Onnela}} 2007 Eija Hänninen ja Henna Onnela Susi kosiomatkalla 2007.jpg
Tunnistamattomat sankarivainajat Evankelis-luterilaisen hautausmaan sankarihauta-alue Keskusta Laitila, AriAri Laitila 1997 Joensuu tunnistamattomat.JPG
Työ ja tulevaisuus[27] Pankkitalon seinä Keskusta 62.601°N, 29.761°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1950 Armas Tirronen Työ ja tulevaisuus 1950.jpg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneet Joensuun evankelis-luterilainen hautausmaa Keskusta 1946
Vapaudenpatsas[28] Vapaudenpuisto Keskusta 62.6003°N, 29.7639°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1923 Yrjö Liipola Vapaudenpatsas 1923.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Eno[29] Enon kirkon kirkkotarha, Enontie 26 Eno 62.7879°N, 30.1604°E 1920 Eno 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Joensuu[29] Joensuun evankelis-luterilainen hautausmaa Keskusta 62.608°N, 29.7694°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1920 Joensuu 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Kiihtelysvaara[29] Kiihtelysvaaran kirkon kirkkotarha, Arpakkatie 3 Kiihtelysvaara 62.4935°N, 30.2517°E 1921 Kiihtelysvaara 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Tuupovaara [29] Tuupovaaran kirkon kirkkotarha, Koulutie 5 Tuupovaara 62.4872°N, 30.6175°E 1923 Tuupovaara 1918 muistomerkki 1.jpg
Veden äärellä - neljä vuodenaikaa Suursahankatu 5, jätevesipumppaamo Vasara, HeidiHeidi Vasara
Veden äärellä - neljä vuodenaikaa[4] Penttilänranta Penttilä 62.5911°N, 29.7572°E Vasara, HeidiHeidi Vasara 2013
Venäläisten sotilaiden hautapaikka Terveyskeskuksen kohdalla, Kuopiontien varressa, noin 20 metriä tiestä Siilainen Tuomisto, MaunoMauno Tuomisto 1974
Virtauksia, Kivet[4] Penttilänranta Penttilä 62.5939°N, 29.7615°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2013
Väinämöinen Nepenmäenkatu 2, Vetrean piha Niinivaara Uzkurnys, IpolitasIpolitas Uzkurnys 1995
Väisälän tiedemiesveljekset Papinkatu 13, Sepänkadun puoleinen seinä Keskusta Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1976
Välke Joensuun matkustajasatama Keskusta Niskanen, JukkaJukka Niskanen ja Teijo Karhu 2007 20180430 160707.jpg
Yhteys [4] Penttilänranta Penttilä 62.5922°N, 29.7613°E Mughal, MariaMaria Mughal 2013
Äiti maa Peltolankatu Penttilä Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli 1990
Äänten pyörteissä[30] Niskakadun ja Merimiehenkadun risteys, opiskelija-asuntolan sisäänkäynti Keskusta 62.6044°N, 29.7544°E Turunen, HarriHarri Turunen 1998 Harri Turunen Äänten pyörteissä 1998.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alkukivet Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  2. Joensuun ilves Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  3. Joensuun Lyseon lukion muistomerkki Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  4. a b c d e f g h i j Penttilänrannan taide Joensuu. Viitattu 29.12.2017.
  5. Kanavatyttö Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  6. a b c Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  7. Joensuun kaupungintalo matkailu-pas.com. Viitattu 5.11.2016.
  8. Kranssi Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  9. Maiju Lassilan muistopatsas Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  10. Raimo Savolahti: Pohjois-Karjalan sotamuistomerkit. Karjala, 27.4.1995.
  11. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 185) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  12. Ilomantsin nähtävyydet Kerran elämässä. Viitattu 5.1.2018.
  13. Kalmistot Paimenpoika-sivusto. Viitattu 16.3.2018.
  14. Pielisjoen kanavoinnin muistomerkki Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  15. Raja- ja laatokankarjalaiset sankarivainajat Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  16. Rinkeli Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  17. Runonlaulaja Miihkali Arhippainen Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  18. Ruuhkanpurkajat Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  19. Ryhtipatsas Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  20. Joensuu, Eno Sotasampo. Viitattu 29.12.2017.
  21. Joensuu, Joensuun sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 29.12.2017.
  22. Joensuu, Kiihtelysvaaran sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 29.12.2017.
  23. Joensuu, Pyhäselkä Sotasampo. Viitattu 29.12.2017.
  24. Joensuu, Tuupovaara Sotasampo. Viitattu 29.12.2017.
  25. Joensuun kaupunki: Penttilänrannan taide 24.7.2015. Viitattu 26.11.2017.
  26. Susi kosiomatkalla Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  27. Työ ja tulevaisuus Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  28. Vapaudenpatsas Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  29. a b c d Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 171,175,180,202. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  30. Äänten pyörteissä Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.