Luettelo Joensuun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Joensuun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Joensuussa olevat olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Joensuuhun on liitetty Pielisensuun, Kiihtelysvaaran, Tuupovaaran, Pyhäselän ja Enon kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aaltokone[1] Rantakyläntien ja Riihisärkäntien suuntainen kävelytie niiden välissä Rantakylä 62.6209°N, 29.8155°E Purto, MarjaMarja Purto, Osmo Karttunen, Antti Torikka 1998–2000 Aaltokone Purto Karttunen Torikka.jpg
Ahti[2] Karelia-ammattikorkeakoulun piha, Tikkarinne 9 Niinivaara 62.5891°N, 29.779°E Prasolov, DenisDenis Prasolov 1997 Ahti by Denis Prasolov.JPG
Ajan silmä[3] Noljakantie 86 Noljakka 62.6253°N, 29.696°E Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli 1988 Ajan silmä Teppo Laurinolli.jpg
Alkukivet[4] Yliopiston päärakennuksen edustalla ja aulassa Keskusta 62.6042°N, 29.7449°E Tapper, KainKain Tapper 1985 Kain Tapper Alkukivet 1985.jpg
Antin Ahven[5] Vapaudenpuisto Keskusta 62.6004°N, 29.7634°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1949 Antin ahven Leppänen.jpg
Antti Juhana Mustonen[6] Koski- ja Rantakadun kulma Keskusta 62.5995°N, 29.764°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1952 Antti Juhana Mustonen muistomerkki.jpg
Aurinkokello-muistomerkki[7] Väisälä-puisto Utra 62.621°N, 29.8709°E Koivusalo, AulisAulis Koivusalo 1990 Aurinkokello Koivusalo.jpg
Cozy like a cold forest[8] Malmikatu 29 Keskusta 62.5996°N, 29.7471°E Telmo Miel (Pieper, TelmoTelmo Pieper ja Krutzman, MielMiel Krutzman) 2017 Cozy like a cold forest.JPG
Elonpirta[9] Siilainen, käynti Noljakantieltä Siilainen 62.6132°N, 29.7274°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1992 Siilainen muistomerkki.jpg
Enkeli[10] Koskikatu 1 Keskusta 62.5995°N, 29.7634°E Ramoška, VaidasVaidas Ramoška 2008 Enkeli Vaidas Ramoška.jpg
Eturivin näköaloja[11] Kalevankatu 29, Joensuun Ellin talon edustalla Keskusta 62.603°N, 29.7557°E Korolainen, KariKari Korolainen 1999 Eturivin näköaloja Korolainen.jpg
#Tuohi (Hashtag Tuohi)[12] Rantakadun ja Siltakadun kiertoliittymä Keskusta 62.6007°N, 29.7654°E Immonen, AnttiAntti Immonen 2018 Antti Immonen Tuohi 2018.JPG
Joensuun ilves[13] Keskuspuisto Keskusta 62.6017°N, 29.7596°E Nevalainen, NooraNoora Nevalainen 2012 Noora Nevalainen Joensuun ilves 2012.jpg
Joensuun lyseon lukion muistomerkki[14] Taidemuseon piha Keskusta 62.6018°N, 29.7581°E Kalle Heikki Narinen, Aulis Koivusalo ja Reino Hietainen 1998 Kalle Heikki Narinen, Aulis Koivusalo ja Reino Hietainen Joensuun lyseon muistomerkki 1998.jpg
Joensuun teollisuuden 200-vuotismuistomerkki[15] Pielisjoen rannalla Utransaaren parkkipaikalla Utra 62.6198°N, 29.8669°E Solonen, JoukoJouko Solonen 1981 Joensuun teollisuus 200 Solonen.jpg
Joet[16] Penttilänranta Penttilä 62.5932°N, 29.7625°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2013
Jäinen virta[17] Penttilänranta, Penttilänkatu 29 Penttilä 62.5942°N, 29.7624°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2017 Jäinen virta by Pekka Paikkari.JPG
Kalajuttu[18] Penttilänranta, Kimpikuja 2, Asunto Oy Tiira Penttilä 62.5918°N, 29.7625°E Tuominen, JukkaJukka Tuominen 2015
Auringon tervehdys[19] Penttilänranta, Kimpikuja 2 Penttilä Jukka Tuominen 2015
Kanavatyttö[20] Rantakadun ja Siltakadun kulmassa Keskusta 62.6008°N, 29.7659°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1963 Taisto Martiskainen Kanavatyttö 1963.jpg
Karhumuraali[21] Torikatu 17 Keskusta 62.5986°N, 29.761°E Kouvalainen, KatjaKatja Kouvalainen 2017 Katja Kouvalainen Karhumuraali 2017.JPG
Karjalaan jääneet vainajat[22] Joensuun evankelis-luterilainen hautausmaa, Rauhankappelin ja puutarhatyökeskuksen välissä Siihtala 62.6082°N, 29.7671°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1967 Karjalaan jääneet vainajat Eronen.jpg
Karjalan jääkäri[23] Jääkäripuisto, Rantakadun, Torikadun ja Kalastajankadun risteys Keskusta 62.5952°N, 29.7587°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1988 Karjalan jääkäri Erkki Eronen.jpg
Karjalan jääkärijoukon harjoituskenttä Siltakadun ja Torikadun kulma Keskusta 62.6012°N, 29.763°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1958 Karjalan jaakarijoukon harjoituskenttä Jalava.jpg
Karjalan ratsujääkärirykmentti[9] Koulukadun varrella evankelis-luterilaisen kirkon puistossa Keskusta 62.5954°N, 29.7518°E 1976 Karjalan ratsujääkärirykmentti.jpg
Kaukopartio-osasto Kuismanen (OSKU) muistomerkki[24] Hasanniemi, Hasanniementie 5 Linnunlahti 62.5915°N, 29.7373°E Savolainen, ArvoArvo Savolainen 1972, 1992 OsKu mm Hasanniemi.JPG
Kaukopartio-osasto Kuismanen (OSKU) muistolaatta[24] Kukkola, Vanha Valtatie 70 Kukkola 62.561°N, 29.8167°E 1993 Kaukopartio-osasto Kuismanen (OSKU) muistolaatta.jpg
Kaupungintalon julkisivuveistokset[25] Kaupungitalon julkisivu Keskusta 62.6°N, 29.7649°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1914 Johannes Haapasalo Kaupungintalon julkisivuveistokset 1914.JPG
Kevyt osasto 15 muistomerkki[26] Enon kirkon hautausmaa, Enontie 26 Eno 62.7876°N, 30.1604°E Kevyt osasto 15 Eno mm.jpg
Kiitos elämälle[27] Tikkamäentien liikenneympyrässä keskussairaalan (Tikkamäentie 16) kohdalla Niinivaara 62.5927°N, 29.78°E Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli 2016 (1996) Kiitos elämälle by Teppo Laurinolli.JPG
Kouluun lähtö[28] Lastenkatu 4, Mutalan koulu, reliefi seinällä Mutala 62.6133°N, 29.7875°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1952 Kouluun lähtö Jalava.jpeg
Kranssi[29] Rantakadun ja Yläsatamankadun risteys Keskusta 62.6033°N, 29.7675°E Siren, HannuHannu Siren 2014 Hannu Siren Kranssi 2014.jpg
Kuhasalon luostarin muistomerkki[30] Kukkosensaari Kuhasalo 62.5857°N, 29.7301°E Siitonen, SakariSakari Siitonen 1983 Memorial of Kuhasalo Monastery.JPG
Käenpesä[31] Suvantokadun ja Rantakadun kiertoliittymä Keskusta 62.5981°N, 29.7633°E Casagrande, MarcoMarco Casagrande 2016 Marco Casagrande Käenpesä 2016.JPG
Lateraalit[32] Siilaisen ramppi Kuopiontieltä Siilainen 62.6161°N, 29.7331°E Sallinen, SamuliSamuli Sallinen 2002 Lateraalit Sallinen.jpg
Laulupuiston linnut[33] Keskuspuisto Keskusta 62.6013°N, 29.7596°E Nieminen, KaroliinaKaroliina Nieminen 2015 Laulupuiston linnut Nieminen kesä.jpeg
Lento-onnettomuuden (Dornier DN-53) muistomerkki[34] Rahkeenniemi Eno 62.8931°N, 30.2281°E 1991
Lento-onnettomuuden (Dornier DN-65) muistomerkki[34] Kaltimonjärvi, Vanha-Kaltimo Eno 62.8315°N, 30.1191°E 1992
Light is here[35] Penttilänranta, Joensuu Lighthouse -kerrostalon julkisivu Penttilä Kari Kola 2019
Maailman tahdissa[36] Oikeus- ja poliisitalon julkisivu Sirkkala Annu Vertanen 2017
Maiju Lassilan muistopatsas / Kolmijakoinen muusa[37] Joensuun taidemuseon lähellä Keskusta 62.6017°N, 29.7588°E Terno, NinaNina Terno 1973 Nina Terno Maiju Lassilan muistopatsas 1973.jpg
Maikki Pakarinen-Järnefelt-Palmgren[38] Torikatu 9 Keskusta 62.5971°N, 29.7599°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1954 Maikki Pakarinen-Järnefelt-Palmgren.jpeg
Mannerheim-ristin ritari Lauri Nissisen syntymäkodin muistolaatta[34] Merimiehenkatu 11a Keskusta 62.5967°N, 29.7476°E 1991 Mannerheim-ristin ritari Lauri Nissisen syntymäkodin muistolaatta 1991.jpg
Mannerheim-ristin ritari Tauno Suhosen syntymäkodin muistomerkki[39] Rekivaara, Rekikoskentie 13 Tuupovaara 62.4713°N, 30.6604°E 1991 Marskin ritari Tauno Suhonen.jpg
Marionettireliefi[40] Niskakatu 16 Keskusta 62.6036°N, 29.7591°E Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli 1984 20190228 154822.jpg
Markettihamsterit (Oravat)[41] Kaislakatu 10 Kanervala 62.6152°N, 29.7485°E Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli 1987 Teppo Laurinolli Markettihamsterit 1987.JPG
Marttyyri-reliefi[42] terrakottareliefi, Yläsatamakatu 7 Keskusta 62.6038°N, 29.7641°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1981 Marttyyri Erkki Kannosto.jpg
Merenkulun muistomerkki[43] Rantakadun eteläpää, Pielisjoen ranta Keskusta 62.5942°N, 29.7571°E Solonen, JoukoJouko Solonen 1968 Jouko Solonen Merenkuluin muistomerkki 1068.JPG
Minigolf[44] muraali, Linnunlahdentie 10 Linnunlahti 62.6°N, 29.7372°E Hakanen, JukkaJukka Hakanen ja Dead Pixels 2016 Jukka Hakanen ja Dead Pixels Minigolf 2016.JPG
Morshukka[45] Kauppakatu 23 Keskusta 62.6011°N, 29.763°E Heiskanen, HannaHanna Heiskanen ja Karjanmäki, EijaEija Karjanmäki 2019 Hanna Heiskanen ja Eija Karjanmäki Morshukka 2019.JPG
Muraali (Natalia Rak)[46] Länsikatu 18 Keskusta 62.5989°N, 29.7455°E Rak, NataliaNatalia Rak 2018 Natalia Rak Muraali (Natalia Rak) 2018.JPG
Muraali (Robert Proch)[47] Sepänkatu 15 Keskusta 62.5986°N, 29.7469°E Proch, RobertRobert Proch 2018 Robert Proch Muraali (Robert Proch) 2018.JPG
Nimetön Sirkkapuisto Pielisjoen ranta Sirkkalan sillan molemmin puolin Sirkkala 62.6014°N, 29.7698°E Kanervo, MarjaMarja Kanervo 2006 Nimetön Kanervo.jpg
Muraali (INO)[48][49] Sepänkatu 15 Keskusta 62.5983°N, 29.7467°E , INOINO 2019 INO Muraali (INO) 2019.JPG
Nälkävuosien 1866-1868 uhrien muistomerkki[50] Enon hautausmaa, Kirkkotie 12 Eno 62.7903°N, 30.1681°E Jalkanen, EskoEsko Jalkanen 1967 Nälkävuosien uhrien mm Eno.JPG
Palokärki, Tilhet ja pyhät pihlajat[16] Penttilänranta Penttilä 62.5907°N, 29.7628°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2013
Paluu tulevaisuuteen Länsikatu 15, Joensuun Tiedepuiston pääsisäänkäynnin edustalla Keskusta 62.5984°N, 29.7441°E Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli 2000 Teppo Laurinolli Paluu tulevaisuuteen 2000.JPG
Pennistä[51] Marjalantalon edusta Marjala 62.6325°N, 29.6606°E Gröhn-Soininen, ReettaReetta Gröhn-Soininen 2000 Pennistä Grohn-Soininen.jpg
Penttilän sahan muistomerkki Suursahankatu Penttilänranta 62.5914°N, 29.7538°E Sahanraamit muistomerkki.jpg
Petri Shemeikan muistomerkki[52][53] Pörtsämön erämaakalmisto Öllölä 62.3831°N, 30.8227°E 1935 (vuosiluku muistomerkissä)
Pielisjoen kanavoinnin muistomerkki[54] Kanavasaaren kärki Keskusta 62.5992°N, 29.7678°E 1961(1879) Pielisjoen kanavoinnin muistomerkki 1961 (1879).jpg
Pohjois-Karjalan ensimmäinen höyrysaha Hasanniemi Keskusta 62.5918°N, 29.7374°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1961 Höyrysahan mm by Jalava.JPG
Punainen virtaa[16] Penttilänkatu 30, sähkömuuntamo Ylisoutajansillan lähellä Penttilä 62.5926°N, 29.7609°E Turunen, JohannaJohanna Turunen 2013 Punainen virtaa Turunen.jpg
Punaisten hautamuistomerkki[9] käynti Noljakantieltä Siilainen 62.6132°N, 29.7275°E 1946 Punaisten hautamuistomerkki Siilainen.jpg
Puusatama [16][17] Penttilänranta, Saharinne 1 Penttilä 62.5919°N, 29.7602°E Turunen, JohannaJohanna Turunen 2016 Puusatama by Johanna Turunen.JPG
Päästä irti Jokikatu 8, Suvantosillan alapuolella, joen rannassa Niinivaara 62.5963°N, 29.7687°E Lauri Merisaari, Hanna Pulkka, Tero Hirvonen, Lauri Lamminen, Reetta Heinonen, Katja Pirinen ja Mari Salmela 2014 Lauri Merisaari, Hanna Pulkka, Tero Hirvonen, Lauri Lamminen, Reetta Heinonen, Katja Pirinen ja Mari Salmela Päästä irti 2014.JPG
Raja- ja laatokankarjalaiset sankarivainajat[55] Joensuun evankelis-luterilainen hautausmaa, Rauhankadun puoleisella reunalla Keskusta 62.6076°N, 29.7692°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 1990 Herman Joutsen Raja- ja laatokankajalaiset sankarivainajat 1990.jpg
Rajakapteeni Olli Tiaisen muistomerkki[24] Tiaisenpuisto Tiaisenkadun ja Tikkamäentien kulmauksessa, Tiaisenkatu 16 Niinivaara 62.5952°N, 29.7746°E Jung, BertelBertel Jung 1932 Rajakapteeni Olli Tiainen.jpg
Rinkeli[56] Koulukadun ja Suvantokadun risteys Keskusta 62.5998°N, 29.7551°E Siren, HannuHannu Siren 2015 Hannu Siren Rinkeli 2015.jpg
Runonlaulaja Miihkali Arhippainen[57] Karjalantalon edessä Keskusta, Ilosaari 62.5994°N, 29.7711°E Sailo, AlpoAlpo Sailo 1973 Alpo Sailo Runonlaulaja Miihkali Arhippainen1973.jpg
Ruuhkanpurkajat[58] Ilosaaren ranta Keskusta, Ilosaari 62.5996°N, 29.7698°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1964 Oskari Jauhiainen Ruuhkanpurkajat 1964.JPG
Ryhtipatsas[59] Eliel Saarisen puisto, kaupungintalon vieressä Siltakadun puolella Keskusta 62.6003°N, 29.7657°E Aro, UunoUuno Aro 1958 Uuno Aro Ryhtipatsas 1958.jpg
Sahalle[16][17] Penttilänranta, Penttilänkatu 33 Penttilä 62.5932°N, 29.7611°E Torikka, AnuAnu Torikka 2016 Sahalle by Anu Torikka 1.JPG
Sahalle by Anu Torikka 2a.JPG
Sahalle by Anu Torikka 2b.JPG
Sahalle by Anu Torikka 2c.JPG
Sankarimuistomerkki Rukoileva sotilas, Eno[60] Enon kirkon sankarihautausmaa, Enontie 26 Eno 62.7879°N, 30.16°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1963 Eno sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Ikuisuutta kohti, Joensuu (Talvi- ja jatkosodan sankarivainajat)[61][62] Joensuun evankelis-luterilainen hautausmaa, sankarihaudat, Rauhankatu 4a Siihtala 62.6079°N, 29.7689°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1953 Joensuu sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kiihtelysvaara[63] Kiihtelysvaaran kirkon sankarihautausmaa, Arpakkatie 3 Kiihtelysvaara 62.4935°N, 30.2524°E Kamppuri, HennoHenno Kamppuri 1950 Kiihtelysvaara sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Pyhäselkä[64] Pyhäselän kirkon sankarihautausmaa, Hammaslahdentie 76 Hammaslahti, Pyhäselkä 62.4505°N, 29.9625°E Kotilainen, TeuvoTeuvo Kotilainen 1962 Pyhäselkä sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Tuupovaara [65] Tuupovaaran kirkon sankarihautausmaa, Koulutie 5 Tuupovaara 62.4872°N, 30.617°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1967 Tuupovaara sankarimuistomerkki.JPG
Seurakunnan väliaikaiset kirkot[66] Papinkatu 1 b, Joensuun evankelis-luterilaisen kirkon vieressä Keskusta 62.5948°N, 29.7522°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1951 Veikko Jalava Seurakunnan väliaikaiset kirkot 1953.JPG
Sininen virta (Virtaviivalla)[67] 3 porttia ja torin keskellä suihkulähde, sininen laatoitus Kirkkokadulta torin halki kaupungintalolle Keskusta 62.601°N, 29.7591°E Hyvärinen, EnjaEnja Hyvärinen ja Purto, MarjaMarja Purto 2004 (laajennus 2018) Joensuunportti2.jpg
Sisaret[68] sarja: Poem, Nature ja Helen of Troy Leinikkitie 4, Leinikkitien opiskelijatalojen julkisivuilla 62.6112°N, 29.7625°E Mughal, MariaMaria Mughal 2011 Maria Mughal Sisaret Poem 2011.JPG
Sortavalan seminaarin muistomerkki Länsikadun varrella, Länsikadun koulun ajotien pielessä Keskusta 62.6047°N, 29.7504°E Hutri, ArmasArmas Hutri 1965 Sortavalan seminaari Hutri.jpg
Suomen tuntemattomin runoilija[69] Varvinpuisto, Penttilänranta Penttilä 62.594°N, 29.764°E Kasitonni, AnssiAnssi Kasitonni 2013 Anssi Kasitonni Suomen tuntemattomin runoilija 2013.JPG
Susi kosiomatkalla[70] Torin laidassa Kauppakadulla Keskusta 62.6007°N, 29.7611°E Hänninen, EijaEija Hänninen ja Henna Onnela 2007 Eija Hänninen ja Henna Onnela Susi kosiomatkalla 2007.jpg
Tunnelma[71] Keskuspuisto Keskusta 62.6013°N, 29.7598°E Hurskainen, RitvaRitva Hurskainen 2011
Tunnistamattomat sankarivainajat Joensuun evankelis-luterilainen hautausmaa, sankarihauta-alue (paikkalinkki suuntaa-antava) Keskusta 62.6078°N, 29.7701°E Laitila, AriAri Laitila 1997 Joensuu tunnistamattomat.JPG
Tuulikannel Itäsilta Keskusta, Ilosaari 62.5999°N, 29.7724°E Nissinen, MiaMia Nissinen, Esko Paavilainen, Ari Peltola. 1991 Tuulikannel Joensuu.jpg
Työ ja tulevaisuus[72] Pankkitalon seinä, Kauppakatu Keskusta 62.601°N, 29.761°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1950 Armas Tirronen Työ ja tulevaisuus 1950.jpg
Törnin–Männistön asekätkön muistolaatta Ahvenisentie 550 Eno 62.8505°N, 30.1329°E Torninmannistonasekatko.png
Ukkomuikku[73] Kauppakadulla torin laidalla Keskusta 62.6004°N, 29.7606°E Kuurila, LasseLasse Kuurila 2008 Ukkomuikku Lasse Kuurila.jpeg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneet[9] Joensuun evankelis-luterilainen hautausmaa Keskusta 62.6088°N, 29.7666°E 1946 Punaisten mm Jns.JPG
Vapaudenpatsas[74] Vapaudenpuisto Keskusta 62.6003°N, 29.7639°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1923 Yrjö Liipola Vapaudenpatsas 1923.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Eno[75] Enon kirkon kirkkotarha, Enontie 26 Eno 62.7879°N, 30.1604°E 1920 Eno 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Kiihtelysvaara[75] Kiihtelysvaaran kirkon kirkkotarha, Arpakkatie 3 Kiihtelysvaara 62.4935°N, 30.2517°E 1921 Kiihtelysvaara 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Tuupovaara [75] Tuupovaaran kirkon kirkkotarha, Koulutie 5 Tuupovaara 62.4872°N, 30.6175°E 1923 Tuupovaara 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan sankarivainajat, Joensuu[75] Joensuun evankelis-luterilainen hautausmaa Keskusta 62.608°N, 29.7708°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1920 Joensuu 1918 muistomerkki 1.jpg
Veden äärellä - neljä vuodenaikaa[16] Penttilänranta, Suursahankatu 5, jätevesipumppaamo Penttilä 62.5911°N, 29.7572°E Vasara, HeidiHeidi Vasara 2013 Veden äärellä Vasara.jpg
Venäläisten sotilaiden hautapaikka[9] Terveyskeskuksen kohdalla, Kuopiontien varressa, noin 20 metriä tiestä Siilainen 62.6181°N, 29.7285°E Tuomisto, MaunoMauno Tuomisto 1974 Venäläisten sotilaiden hautapaikka Tuomisto.jpg
Virtauksia[16][17] Penttilänranta, Penttilänkatu 31 Penttilä 62.5939°N, 29.7617°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2015 Virtauksia by Pekka Paikkari.JPG
Väinämöinen[76] Nepenmäenkatu 2, Vetrean piha Niinivaara 62.5893°N, 29.7807°E Uzkurnys, IpolitasIpolitas Uzkurnys 1995 Väinämöinen by Ipolitas Uzkurnys.JPG
Väisälän tiedemiesveljekset Papinkatu 13a, Sepänkadun puoleinen seinä Keskusta 62.5968°N, 29.7456°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1976 Väisälä lapsuuskoti muistolaatta.jpg
Välke[77] Eteläinen rantapuisto, Joensuun matkustajasatama Keskusta 62.5971°N, 29.7625°E Niskanen, JukkaJukka Niskanen ja Teijo Karhu 2007 20180430 160707.jpg
Äiti maa[78] Peltolankatu 5 Penttilä 62.5927°N, 29.7682°E Laurinolli, TeppoTeppo Laurinolli 1990 Äiti Maa by Teppo Laurinolli.JPG
Äänten pyörteissä[79] Niskakadun ja Merimiehenkadun risteys, opiskelija-asuntolan sisäänkäynti Keskusta 62.6044°N, 29.7544°E Turunen, HarriHarri Turunen 1998 Harri Turunen Äänten pyörteissä 1998.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arkkitehtitoimisto Torikka & Karttunen torikkakarttunen.fi.
  2. Ahdin allas kuivui, kalat jäivät kainaloon www.karjalainen.fi. Viitattu 9.4.2019.
  3. Ajan silmä joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  4. Alkukivet Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  5. Kesäisiä päiviä, kalavaleita ja juoppojen örinää www.karjalainen.fi. Viitattu 9.4.2019.
  6. Antti Juhana Mustonen joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  7. KuMa - Utran historiallinen kokonaisuus cgi.jns.fi. Viitattu 9.4.2019.
  8. Telmo Miel upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  9. a b c d e Joensuussa on useita sisällissodan muistomerkkejä - tutustu niihin interaktiivisella kartalla www.karjalainen.fi. Viitattu 9.4.2019.
  10. Vilnan viisitoista enkeliä www.karjalainen.fi. Viitattu 9.4.2019.
  11. Eturivin näköaloja joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  12. Kuvat: Taideteos valmistuu Joensuun keskustan kiertoliittymään – näin sen nimi lausutaan oikein www.karjalainen.fi. Viitattu 9.4.2019.
  13. Joensuun ilves Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  14. Joensuun Lyseon lukion muistomerkki Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 18.10.19.
  15. Tylsääkin tylsempi saha www.karjalainen.fi. Viitattu 9.4.2019.
  16. a b c d e f g Julkinen taide ja muistomerkit Joensuu. Viitattu 18.10.2019.
  17. a b c d Julkinen taide ja muistomerkit Joensuun taidemuseo. Viitattu 18.10.2019.
  18. Kalajuttu joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  19. Auringon tervehdys joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  20. Kanavatyttö Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  21. Karhumuraali Julkinen taide ja muistomerkit. Joensuun taidemuseo. Viitattu 16.1.2020.
  22. Karjalaan jääneet vainajat joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  23. Karjalan jääkäri joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  24. a b c Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  25. Joensuun kaupungintalo matkailu-pas.com. Viitattu 5.11.2016.
  26. Kevyt Osasto 15:n muistokivi Geocaching. Viitattu 24.7.2019.
  27. 36 tonnin teräsveistos vaihtaa maisemaa keskussairaalalla - kuva www.karjalainen.fi. Viitattu 9.4.2019.
  28. Joensuun kaupunki: Asemakaavamuutos Joensuu (PDF) (Liite 5, 35/66) webdynasty.jns.fi. Viitattu 9.4.2019.
  29. Kranssi Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  30. Kuhasalon luostarin muistomerkki joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  31. Näkökulma: Käenpesä-teos on räikein esimerkki huonosta mausta www.karjalainen.fi. Viitattu 9.4.2019.
  32. Liikennevirasto: Entistä ehompi Joensuun kehätie vayla.fi. 2012. Viitattu 14.4.2019.
  33. Laulupuiston linnut joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  34. a b c Sotilasilmailun muistomerkit Joensuun Ilmasilta. Viitattu 29.10.2019.
  35. Light is here joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  36. Valtion taideteostoimikunnan tilaama Annu Vertasen teos valmistui Joensuussa Prosenttiperiaate. 18.12.2017. Viitattu 15.2.2020.
  37. Maiju Lassilan muistopatsas Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  38. Maikki Pakarinen-Järnefelt-Palmgren joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  39. Raimo Savolahti: Pohjois-Karjalan sotamuistomerkit. Karjala, 27.4.1995.
  40. Marionettireliefi joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  41. Markettihamsterit Julkinen taide ja muistomerkit. Joensuun taidemuseo. Viitattu 16.1.2020.
  42. Työväentalon reliefi – ”Marttyyri” tyovaenliike.fi. Viitattu 31.3.2019.
  43. Merenkulun muistomerkki joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  44. Kolumni: Ovatko seinämaalaukset satukuvia, taidetta vai matkailun edistämistä? www.karjalainen.fi. Viitattu 15.2.2020.
  45. Toimitus: Kosiosuden morsian sai nimekseen Morshukka - heili.fi www.heili.fi. Viitattu 15.2.2020.
  46. Muraali (Natalia Rak) Julkinen taide ja muistomerkit. Joensuun taidemuseo. Viitattu 16.1.2020.
  47. Muraali (Robert Proch) Julkinen taide ja muistomerkit. Joensuun taidemuseo. Viitattu 16.1.2020.
  48. Muraali (INO) Julkinen taide ja muistomerkit. Joensuun taidemuseo. Viitattu 16.1.2020.
  49. INO upeart.com. Viitattu 15.12.2019.
  50. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 185) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  51. Gröhn-Soinisen matrikkeli reettags.fi. Viitattu 14.5.2019.
  52. Ilomantsin nähtävyydet Kerran elämässä. Viitattu 5.1.2018.
  53. Kalmistot Paimenpoika-sivusto. Viitattu 16.3.2018.
  54. Pielisjoen kanavoinnin muistomerkki Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  55. Raja- ja laatokankarjalaiset sankarivainajat Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  56. Rinkeli Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  57. Runonlaulaja Miihkali Arhippainen Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  58. Ruuhkanpurkajat Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  59. Ryhtipatsas Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  60. Joensuu, Eno Sotasampo. Viitattu 29.12.2017.
  61. Joensuu, Joensuun sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 29.12.2017.
  62. Talvi- ja jatkosodan sankarivainajat Julkinen taide ja muistomerkit. Joensuun taidemuseo. Viitattu 16.1.2020.
  63. Joensuu, Kiihtelysvaaran sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 29.12.2017.
  64. Joensuu, Pyhäselkä Sotasampo. Viitattu 29.12.2017.
  65. Joensuu, Tuupovaara Sotasampo. Viitattu 29.12.2017.
  66. Seurakunnan väliaikaiset kirkot joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  67. Joensuun tori hiljenee kesäilloiksi – suunnitelmissa suihkulähde, uusi päällyste ja ympärivuotinen esiintymislava Yle Uutiset. Viitattu 31.3.2019.
  68. Sisaret Julkinen taide ja muistomerkit. Joensuun taidemuseo. Viitattu 16.1.2020.
  69. Joensuun kaupunki: Penttilänrannan taide web.archive.org. 24.7.2015. Viitattu 26.11.2017.
  70. Susi kosiomatkalla Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  71. Tunnelma Julkinen taide ja muistomerkit. Joensuun taidemuseo. Viitattu 16.1.2020.
  72. Työ ja tulevaisuus Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  73. Kuvanveistäjä Lasse Kuurila on saanut teoksia esille kotimaakuntaansa www.karjalainen.fi. Viitattu 9.4.2019.
  74. Vapaudenpatsas Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  75. a b c d Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 171,175,180,202. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  76. Seuran historia Joensuun seudun Donelaitis-seura - Liettuan ystävät ry. 14.1.2019. Viitattu 9.4.2019.
  77. Välke joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  78. Äiti maa joensuuntaidemuseo.fi. Viitattu 15.2.2020.
  79. Äänten pyörteissä Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]