Luettelo Mustasaaren julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Mustasaaren julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Mustasaaren kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Mustasaareen on liitetty Sulvan, Koivulahden, Raippaluodon ja Björköbyn kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Gunnar Rosenholmin muistomerkkilähde? Stundarsin ulkoilmamuseo, Stundarsintie 5 Sulva 63.0145°N, 21.6449°E Helenelund, TeaTea Helenelund ? 24.Gunnar Rosenholm, Stundars.jpg
Jarl Hemmerin muistolaatta[1] Stundarsin museo, Hemmer-talon eteinen, Stundarsintie 5 Sulva 63.0146°N, 21.6447°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1957
Koivulahden lento-onnettomuuden muistomerkki[2] Tränjonmaren, lähin osoite on Storängsvägen Koivulahti 63.1402°N, 21.8328°E ? Koivulahden lento-onnettomuuden muistomerkki.JPG
Malskärin jääkärietapin 1916-1917 muistomerkki[3][4] Malskäret, Vistantie Raippaluoto 63.2829°N, 21.2406°E Vapaussoturin huoltosäätiö 2017 Malskärin jääkärietappi.jpg
Pro Patria[5] Björköntie 500 Koivusaari 63.3245°N, 21.3443°E
Sankarimuistomerkki, Koivulahti[6] Koivulahden kirkon sankarihautausmaa, koivulahdentie 7 Koivulahti (Kvevlax) 63.1638°N, 21.8391°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1947 Koivulahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Raippaluoto[7] Raippaluodon kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 58 Raippaluoto 63.2304°N, 21.4139°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1982 Raippaluoto sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Sulva[8] Sulvan kirkon sankarihautausmaa, Västersolfintie 13 Sulva 63.0116°N, 21.6464°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1947 Sulva sankarimuistomerkki.JPG
Sulvan ensimmäisen kirkon muistomerkkilähde? Sulvan kirkon kirkkotarha, Västersolfintie 13 Sulva 63.012°N, 21.646°E Sulva 1kirkko mm.JPG
Tyttö ja sammakkolähde? Stundarsin ulkoilmamuseo, Stundarsintie 5 Sulva 63.0144°N, 21.6449°E Helenelund, TeaTea Helenelund ?
Vapaussodan muistomerkki, Koivulahti[9] Koivulahden kirkon kirkkotarha Koivulahti 63.1634°N, 21.8392°E Koivulahti 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Raippaluoto [9] Raippaluodon kirkon sankarihautausmaa Raippaluoto 63.23°N, 21.4137°E Raippaluoto 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Sulva[9] Sulvan kirkon sankarihautausmaa Sulva 63.0108°N, 21.6464°E Sulva 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kalevi Paakki: Vaasan patsaat ja muistomerkit. Vaasan kaupunki, 2008. ISBN 952-5559-34-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paakki, sivu 115
  2. Aarno saramäki, Asko Nieminen: Suomen ilmailuhistorian muistomerkit, s. 116. Lentovarikon Kilta ry, 2009. ISBN 9789519723259.
  3. Malskärin etappisasema Raippaluodossa sai muistolaatan jp27.fi.
  4. Gunvor Pått: Malskärin etappisasema Raippaluodossa sai muistolaatan. Parole, 4/2017 15.12.2017.
  5. Mustasaari, Björkön hautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  6. Mustasaari, Koivulahden sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  7. Mustasaari, Raippaluodon sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  8. Mustasaari, Sulvan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  9. a b c Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 63,94 ja 99. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.