Luettelo Kustavin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kustavin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kustavin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Isokarin linnakkeen muistolaatta[1] Isokari, muistotykin vieressä 60.7175°N, 21.0199°E 2009
Katanpään linnakkeen muistolaatta[1] Katanpää (karttalinkki likimääräinen) 60.6126°N, 21.1669°E 2010 (2005)
Merelle tähystäjät[2][3] Kustavin kirkko, hautausmaa, sankarihaudat, Kivimaantie 30 Kustavin kirkonkylä 60.5438°N, 21.3546°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 19554 Kustavi sankarimuistomerkki.JPG
Pyhän Jaakobin kappelin muistokivi[4][5] Pyhän Jaakobin kirkkomaa Kunnarainen, Rahintie 576, viitoitus Rahintieltä 60.5587°N, 21.4106°E Pyhan Jaakobin kirkkomaan muistokivi Kustavi.jpg
Pyhän Johanneksen kappelin muistokivi[6][5] Pyhän Johanneksen kirkkomaa Pohjois-Vartsala, Kappelirannantie 33, viitoitus Vartsalantieltä 60.5237°N, 21.316°E Pyhan Johanneksen kirkkomaan muistokivi Kustavi.jpg
Suomen sodan muistomerkki[7][8][9] Rannantie, viitoitus Viherlahdentieltä ja Länsikyläntieltä Friisilä 60.5039°N, 21.4229°E Auvinen, EeroEero Auvinen, Vaalikivi, AnttiAntti Vaalikivi 2008 Suomen sodan muistomerkki Kustavi.jpg
Veteraanimuistomerkki[10][11][12] Tuulentuvan piha, Tuulentuvantie 3 60.5469°N, 21.3559°E
Volter Kilven muistokivi[13] Laupusten kartanon pihamaalla Laupunen 60.4871°N, 21.4628°E Volter Kilven syntymakodin muistokivi Kustavi.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Muistolaattahanke RT:n entisille toimipaikoille; Rannikkotykistön perinneyhdistys ry
  2. Kustavi, Kustavin hautausmaa Sotasampo. Viitattu 27.12.2017.
  3. Hautausmaa Kustavin seurakunta. Viitattu 11.7.2021.
  4. Pyhän Jakobin kappelin kirkkomaa Kustavin seurakunta. Viitattu 11.7.2021.
  5. a b Kirkkomaat Visit Kustavi. Kustavin kunta. Viitattu 11.7.2021.
  6. Pyhän Johanneksen kappelin kirkkomaa Kustavin seurakunta. Viitattu 11.7.2021.
  7. Suomen sodan muistomerkki Kustavissa; Kaislatuuli
  8. Tiainen, Teemu & Jussila Timo: Kustavi. Länsiosan osayleiskaava-alueen eteläosan muinaisjäännösinventointi 2015 (pdf) (Tilaaja Kustavin kunta) Mikroliitti. Viitattu 1.1.2018.
  9. Auvinen, Eero: Sotatoimet Saaristomerellä v. 1808-1809 : Suomen sodan ajan merisotaa, maihinnousuja ja sissitoimintaa tukien, s. 27. (Som stöd för Finska krigets sjökrig, landstigningar och partisanverksamhet. Krigsoperationer i Skärgårdshavet 1808-1809). [Turku]: [Varsinais-Suomen liitto], 2008. (suomeksi) (ruotsiksi)
  10. Turun seutu 27.11.09-06.04.10. City & Archipelago News, 27.11. 2009, nro vinter-talvi 2009-2010, s. 24-25. Lehden verkkoversio Viitattu 14.7.2021.
  11. Tuulentupa Mapio. Viitattu 14.7.2021.
  12. Tuulentupa Visit Kustavi. Kustavin kunta. Viitattu 14.7.2021.
  13. Kirkolle – reitti Visit Kustavi. Kustavin kunta. Viitattu 11.7.2021.