Luettelo Liperin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Liperin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Liperin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ilmari Kivisen (Tiitus) muistokivi[1] Viinijärvi 62°N, 29°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1962
Junkers JU-88 (JK-254) -muistomerkki[2] Rauvanlahti Tutjunniemi 62°N, 29°E
Jääkärimuistomerkki, Liperi Liperin kirkon kirkkotarha 62.5283°N, 29.3873°E Liperi Jääkärien muistomerkki.JPG
Korpivaaran muistolaatta[3] 62°N, 29°E
Lappalaisen veljesten hiihtäjäpatsas[1] (Martti ja Tauno Lappalainen) 62°N, 29°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1967
Liperin patteriston tykki[2][3] Virastotalon aukio, Keskustie 10 62°N, 29°E ?
Matti Äyräpään patsas[4] Kirkonkylä, Pappilantie 1 62°N, 29°E Sailo, AlpoAlpo Sailo 1957
Nälkävuosien muistomerkki[5] Ylämyllyntien varrella lähellä Lautasuontien risteystä Ylämylly 62.6251°N, 29.5843°E 2002 (1867)
Paloaukean muistomerkki[2][3] Ylämyllyn Jyrin alueella Ylämylly 62°N, 29°E Hyttinen, PekkaPekka Hyttinen 2000
PionP 13 muistokivi[3] Veljesharjulla, Kaprakan juhlasalin edessä Käsämä 62°N, 29°E
Salpalinjan kivi ja muistolaatta[3] Lentokenttä 62°N, 29°E
Sankarihautojen muistomerkki Viimeinen päivä, Viinijärvi[6] Viinijärven hautausmaa, Viinirannantie 6 Viinijärvi 62.6507°N, 29.2109°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1960 Viinijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki Ylösnousemus, Liperi[7] Liperin kirkon sankarihautausmaa, Tutjuntie 1 62.5284°N, 29.3854°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1961 [8] Liperi sankarimuistomerkki.JPG
Sirpalepatsas[2][3] Ylämyllyn ent. varuskunnan alueella Ylämylly 62°N, 29°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1975
Suomen sodan muistomerkki[1][3] Liperin kirkon aukio 62.5283°N, 29.3873°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1959 Liperi Suomensota.JPG
Tuntemattoman sotilaan muistomerkki[9][3] Paloaukea Ylämylly 62°N, 29°E ?
Tutjunniemenkoulupiirin sankarivainajien 1939-45 muistomerkki[10] Tutjuntie 179 Tutjunniemi 62.4165°N, 29.5936°E Tutjunniemen san vainajat 1939-1945.jpg
Täyssinän rauhan rajakivi[9][3] Varkauden tien varrella. 62.5554°N, 29.1391°E Täyssinän rauhan rajamerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Liperi[11] Liperin kirkon sankarihautausmaa, Tutjuntie 1 62.5284°N, 29.3854°E Siirala, MM Siirala 1921 Liperi 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Veikko Jalava kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 31.12.2017.
  2. a b c d Muistomerkit Liperin kunta. Viitattu 30.12.2017.
  3. a b c d e f g h i Pekka Laakkonen ja Rauno Pelkonen: Laryn Itsenaisyyden illalliset 2006. Viitattu 31.12.2017.
  4. Puheet Äyräpään muistomerkin paljastusjuhlassa Liperissä 18.8.57. A.J. Europaeuksen jälkeläisten sukusanomat. Viitattu 30.12.2017.
  5. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 189) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 30.12.2017.
  6. Liperi, Viinijärven hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  7. Liperi, Liperin kirkon hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  8. Liperin kirkon sankarihaudat Viitattu 18.3.2018.
  9. a b Liperin kunnan nähtävyydet Turisti-info. Viitattu 31.12.2017.
  10. Tutjunniemi san vainajat 1939-45
  11. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 189. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.