Luettelo Siikajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Siikajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Siikajoen kunnassa olevat patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Siikajokeen on liitetty Ruukin kunta, joka muodostettiin aiemmin Paavolan ja Revonlahden kunnista.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Karjalaan jääneiden muistomerkki[1] Paavolan kirkon lähellä Paavolan kirkonkylä 64.6083°N, 25.2074°E 1977 Wikidata-logo.svg
Muualle haudattujen muistomerkki[2] Lähellä Paavolan kirkkoa, Paavolantie 15 Paavolan kirkonkylä 64.6085°N, 25.207°E Wikidata-logo.svg
Muualle haudattujen muistomerkki[3] Revonlahden kirkon vieressä Revonlahden kirkonkylä 64.7194°N, 24.9622°E Wikidata-logo.svg
Parkin kerääjien muistomerkki tai Parkinkiskojan patsas Raahentien ja Kauppatien risteys Siikajoenkylä 64.8145°N, 24.7571°E Väänänen, MarttiMartti Väänänen Martti Väänänen Parkinkiskojan patsas.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarivainajien muistomerkki, Paavola[4][5] Paavolan kirkon sankarihautausmaa, Paavolantie 15 Paavola 64.6082°N, 25.2073°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1920 Paavola sankarimuistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Sankarivainajien muistomerkki, Siikajoki[6] sankarihauta-alue Siikajoen kirkon vieressä Siikajoenkylä 64.8367°N, 24.7368°E 1972 Siikajoki sankarimuistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Sankarivainajien muistomerkki, Revonlahti[7] sankarihauta-alue Revonlahden kirkon vieressä, Niemitie 3 Revonlahti 64.7194°N, 24.9619°E Heikkinen, UkiUki Heikkinen 1949 Revonlahti0284.JPG Wikidata-logo.svg
Siikajoen taistelun muistomerkki[8] Sotamännyn juurella, Siikajoen kirkon lähellä Siikajoenkylä 64.8363°N, 24.7367°E Visanti, MattiMatti Visanti 1934 Siikajoen taistelu mm.JPG Wikidata-logo.svg
Siikajoen taistelussa kaatuneiden sotilaiden muistopaasi[9] Siikajoen kirkon lähellä hautausmaan kiviaidan ulkopuolella rautaketjuaidan sisällä Siikajoenkylä Siikajoki Siikajoen taistelu sotilaat.JPG Wikidata-logo.svg
Suomen sodassa kaatuneiden muistomerkki[10] Revonlahden hautausmaa Revonlahden kirkonkylä 64.7195°N, 24.9618°E 1914 Wikidata-logo.svg
Vapauden liekki[11] Siikajoentie, Revonlahden kotiseututalon lähellä Revonlahden kirkonkylä Kallinen, LauriLauri Kallinen 1935 Vapaudenliekki.JPG Wikidata-logo.svg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Siikajoki[12] Siikajoen kirkon vieressä Siikajoenkylä 64.8367°N, 24.7368°E 1919 Siikajoki 1918 muistomerkki 1.jpg Wikidata-logo.svg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karjalaan jääneiden muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  2. Muualle haudattujen muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  3. Muualle haudattujen muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  4. Siikajoki, Ruukki, Paavola Sotasampo. Viitattu 26.12.2017.
  5. Sotien muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  6. Sankarivainajien muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  7. Siikajoki, Ruukki, Revonlahti Sotasampo. Viitattu 26.12.2017.
  8. Siikajoen taistelun muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  9. Siikajoen taistelussa kaatuneiden sotilaiden muistopaasi Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  10. Suomen sodassa kaatuneiden muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  11. Vapauden liekki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  12. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 158. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]