Luettelo Kauhavan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kauhavan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kauhavan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kauhavaan on liitetty Alahärmän, Kortesjärven ja Ylihärmän kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Alahärmä[1] Alahärmän kirkkomaa Alahärmä 63.2457°N, 22.857°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1922 Alahärmä 1918 muistomerkki 1.jpg
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Kauhava[2] Kauhavan vanha hautausmaa 63.0756°N, 23.0494°E
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Kortesjärvi[3] Kortesjärven kirkkomaa Kortesjärvi 63.299°N, 23.156°E Finne, GunnarGunnar Finne 1920 Kortesjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Ylihärmä[4] Ylihärmän kirkkomaa Ylihärmä 63.141°N, 22.793°E 1921 Ylihärmä 1918 muistomerkki 1.jpg
1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Alahärmä[5] Alahärmän kirkkomaa Alahärmä 63.2457°N, 22.8561°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1949 Alahärmä sankarimuistomerkki.JPG
1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Kauhava[6] Kauhavan kirkkomaa 63.0993°N, 23.0671°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1947 Kauhava sankarimuistomerkki.JPG
1939-1945 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Kortesjärvi[7] Kortesjärven kirkkomaa Kortesjärvi 63.2992°N, 23.1561°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1959 Kortesjärvi sankarimuistomerkki.JPG
1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Ylihärmä[8][9] Ylihärmän kirkkomaa Ylihärmä 63.1416°N, 22.7934°E Suokko, ToivoToivo Suokko 1950 Ylihärmä sankarimuistomerkki.JPG
Artturi Leinosen muistomerkki[10] Leinosen puisto Ylihärmä 63.1469°N, 22.7985°E Artturi Leinosen muistomerkki.jpg
Ensimmäisen puukkotehtaan muistomerkki[11] Pihlajamäentien varrella 63.0601°N, 23.0616°E
Fouga Magister -muistomerkki[12] Entisen Lentosotakoulun piha 63.1134°N, 23.0411°E 1986 FM muistomerkki Kauhava.jpg
Fouga Magister -muistomerkki[13] Kauppatie 63.1029°N, 23.058°E 2018
Hawk-muistomerkki (jalustalle nostettu suihkuhävittäjä)[14] Kauppatie 63.0999°N, 23.0578°E 2014 Hawk muistomerkki Kauhava.jpg
Isoo-Antin taloon etappimuistomerkki[15] Knuuttilanraitti Voltti 63.2843°N, 22.81°E 1966
Jaakko Ikolan muistomerkki[16] Alahärmän entisen kunnantalon piha, Härmäntie 18 (karttalinkki likimääräinen) Alahärmä 63.2453°N, 22.855°E Hyppönen, LauriLauri Hyppönen 1987
J.S.Sirénin muistomerkki[17] Ylihärmä 63.1414°N, 22.793°E Siren, HannuHannu Siren 1999
Junkers Ju 52 lento-onnettomuuden muistomerkki[18] Tervasneva Kortesjärvi 63.3403°N, 23.0588°E Viita-aho, KariKari Viita-aho 2005
Jääkärimuistomerkki, Alahärmä [15] Alahärmän kirkkopiha Alahärmä 63.2456°N, 22.856°E Saari, ArviArvi Saari 1966 Alahärmä Jääkärien muistomerkki.JPG
Jääkärimuistomerkki, Kauhava[15][19]
(Suomen 1. pitäjäkohtainen)
Kauhavan kirkon vieressä 63.0999°N, 23.0671°E 1954 Kauhava Jääkärien muistomerkki.JPG
Jääkärimuistomerkki, Kortesjärvi[15] Kortesjärven kirkkopiha Kortesjärvi 63.2997°N, 23.1564°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1958 Kortesjärvi Jääkärien muistomerkki.JPG
Jääkärimuistomerkki, Ylihärmä[15] Ylihärmän kirkkopiha Ylihärmä 63.1418°N, 22.7924°E Lamminheimo, KaarloKaarlo Lamminheimo 1966 Ylihärmä Jääkärien muistomerkki.JPG
Kansansoittaja Matti Haudanmaan muistomerkki[15] Kortesjärven entisen kunnantalon vieressä Kortesjärvi 63.2981°N, 23.159°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[20] Kauhavan kirkon vieressä 63.0999°N, 23.0669°E Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki, Kauhava.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[21] Ylihärmän kirkkopiha (karttalinkki likimääräinen) Ylihärmä 63.1414°N, 22.792°E Suokko, ToivoToivo Suokko 1977 Ylihärmä Karjalaan jääneiden mm.JPG
Kauhavan ensimmäisen kirkon muistokivi Kauhavan kirkon vierellä (karttalinkki likimääräinen) 63.0995°N, 23.0667°E 1964 Kauhavan vanhan kirkon muistokivi.JPG
Kauhavan Lentosotakoulussa 1929 - 2014 palvelleiden muistomerkki Entisen Lentosotakoulun piha 63.1134°N, 23.0411°E 2016 Lentosotakoulun muistomerkki Kauhava.jpg
Kauhavan veteraanien muistomerkki[22] Museotien varrella 63.0971°N, 23.0214°E 1990
Kirkonrakentaja Antti Hakolan monumentti Seurakuntatalon pihamaa Alahärmä 63.2453°N, 22.8568°E Suvanto, TimoTimo Suvanto 1998
Kivikautisen haudan muistomerkki[15] Perttulanmäki 63.1105°N, 23.2018°E
Kurjet Härmän parantola, Mäntyhovintie Hakola 63.16°N, 22.8271°E Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 1972
Lakeuden seppä[23] Ylihärmän tori Ylihärmä 63.1439°N, 22.7958°E Saalasti, RistoRisto Saalasti Risto Saalasti Lakeuden seppa.jpg
Lento-onnettomuuksissa surmansa saaneiden muistomerkki[24][25][26] Kauhavan kirkkomaa (karttalinkki likimääräinen) 63.0995°N, 23.0668°E 2016 (1968) Lento-onnettomuuksissa surmansa saaneiden muistokivi.jpg
Mannerheimin päämajan muistolaatta[21] Ylihärmä 63.1433°N, 22.7942°E
Nikke Pärmin syntymäkodin muistomerkki[27] Vakkuri, Pohjolantie 29 Alahärmä 63.2674°N, 22.6702°E 1997 Nikke Pärmin syntymäkodin muistomerkki.jpg
Nuottimäen Prunni[28]tarvitaan parempi lähde Jääkärintie 152 Kortesjärvi 63.2983°N, 23.1727°E 1994 Nuottimäen Prunni.jpg
Nälkävuosien 1866-1868 uhrien muistomerkki[29] Härmäntie 39 Alahärmä 63.246°N, 22.8579°E Somppi, JussiJussi Somppi 1989
Purmojärven kahakan muistomerkki[30] Purmojärvi-Evijärvitien (yt 7411) varrella n. 12 km päässä Kortesjärven keskustasta. Purmojärvi 63.2868°N, 23.3388°E 1959
Puukon synty[31] Kauhavan kirjaston piha 63.1003°N, 23.0607°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2015 (1985) Eero Hiironen Puukon Synty 1985.jpg
Rumihin ristin kontu[15] Lummukka
Saab Safir -vitriini[32][33] Kauppatie 63.1003°N, 23.0575°E 2007 Saab 91 Safir in Kauhava.png
Sotaan lähdön muistomerkki[15] Rintalan koulun piha Kortesjärvi 63.2199°N, 23.14°E 1993
Sotasairaalan muistolaatta[20] Entisen Lentosotakoulun terveysaseman seinä (karttalinkki likimääräinen) 63.1141°N, 23.0439°E
Suomelan kievarin etappimuistomerkki[15] Osuuspankin piha Kortesjärvi 63.3013°N, 23.1555°E 1995
Talvisotaan lähdön muistolaatta[34] Kosolan koulun ulkoseinä 63.0947°N, 23.0252°E 2009, 2013 Kosolasota.JPG
Vaivaisukko, Alahärmä Alahärmän kotiseutumuseon seinä Alahärmä 63.2459°N, 22.8553°E
Vaivaisukko, Kortesjärvi[35] Kortesjärven kirkon kellotapulin seinä Kortesjärvi 63.2996°N, 23.1568°E
Vaivaisukko, Ylihärmä Ylihärmän kirkon ovella (karttalinkki likimääräinen) Ylihärmä 63.1414°N, 22.7921°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä 1837
Valtionpäivämiehen muistomerkki Alahärmän entisen kunnantalon edusta, Härmäntie 18 Alahärmä 63.2447°N, 22.8554°E Räsänen, HeikkiHeikki Räsänen 2001
Vanhan sotatien muistomerkki[15] Mäenpää 63.1605°N, 22.9832°E Vuorinen, KaunoKauno Vuorinen (runo)
Vanhojen kirkkojen muistokivi[36] Alahärmän kirkkomaa Alahärmä 63.2458°N, 22.8579°E 1953
Veteraanimuistomerkki[37] Sotaveteraanipuisto, lähin osoite Härmäntie 9 Alahärmä 63.2395°N, 22.8541°E Somppi, JussiJussi Somppi 1990 Alahärmä veteraanimuistomerkki.jpeg
Vuoret väistykööt[38] Kauhavan kirkkomaa (karttalinkki likimääräinen) 63.0995°N, 23.0669°E Pekka Mäkinen 2016
Wiking-divisioonan SS-miesten muistomerkki Ylihärmä 2018
Yrittäjäpatsas[39] Eteläisen sisääntulotien kiertoliittymä 63.0946°N, 23.0563°E Honkanen, MaunoMauno Honkanen 2017
Yrittäjäpatsas Yrittäjaopiston piha Honkanen, MaunoMauno Honkanen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Alahärmä Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 7.1.2018.
  2. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Kauhava Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  3. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Kortesjärvi Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 7.1.2018.
  4. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Ylihärmä Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 18.12.2017.
  5. 1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Alahärmä Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  6. 1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Kauhava Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  7. 1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Kortesjärvi Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 7.1.2018.
  8. 1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Ylihärmä Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  9. Pirkka Saivo: Sankarivainajiemme muisto, s. 232. Otava, 1955.
  10. Artturi Leinosen muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 5.12.2017.
  11. Muistomerkit; Kauhava.fi
  12. Rautanen, Päivi: Lentosotakoulun patsaskiista paisuu Kauhavalla – Ely-keskus voi tulla väliin Yle Uutiset. 12.5.2016. Viitattu 2.1.2018.
  13. Fouga jalustallaan Kauhavan lentokonepuistossa Ilmailumuseot.fi. Viitattu 1.9.2018.
  14. Hawk-muistomerkki paljastettu Kauhavalla Ilmailumuseoyhdistys. Viitattu 2.1.2018.
  15. a b c d e f g h i j k Muistomerkit Kauhavan kaupunki. Viitattu 3.12.2017.
  16. Suomen muistomerkit, sivu 6
  17. Google Maps: kartta "Aisaparin alueen muistomerkit ja veistokset"; Aisapari ry
  18. Junkers Ju 52 lento-onnettomuuden muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.2.2018.
  19. Jääkärimuistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  20. a b Kauhava Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  21. a b Ylihärmä Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 5.12.2017.
  22. Kauhavan veteraanien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  23. Torit (Ylihärmän tori ... yläasteen ja pääkirjaston läheisyydessä Päämajantien varrella ... Lakeuden Seppä -patsas.) Kauhava. Viitattu 27.1.2018.
  24. Lentäjien muistomerkki paljastettiin Kauhavalla. Helsingin Sanomat, 8.9.1968, s. 15. Näköislehti tilaajille.
  25. Muistomerkin siirrosta ilmiriita Kauhavalla - paikalle kutsuttu niin vartijat kuin poliisit Iltalehti. 5.5.2016. Viitattu 2.1.2018.
  26. Lentosotakoulun Kilta pystytti muistomerkin kirkkomaalle Ilkka. 11.05.2016. Viitattu 2.1.2018.
  27. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 275. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  28. Nuottimäen Prunni asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  29. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 184) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  30. Kortesjärvi Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  31. Puukkopatsas pääsee muuttokuormaan Komiat. 1.10.2015. Viitattu 8.2.2018.
  32. Hawk-muistomerkki paljastettu Kauhavalla Ilmailumuseoyhdistys. Viitattu 2.1.2018.
  33. Saab Safir muistomerkki/ Lentosotakoulun kilta. Viitattu 9.1.2018.
  34. Talvisotaan lähdön muistolaatta Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  35. Kortesjärven kirkko, Kellotapuli Kauhavan seurakunta. Viitattu 5.4.2018.
  36. Vanhan_hautausmaan_muistomerkit, Alahärmä
  37. Veteraanimuistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.2.2018.
  38. Hautausmaat, Kauhavan seurakunta. Viitattu 7.2.2018.
  39. Yli vuoden hanke tuli tänään päätökseen – Yrittäjäpatsas paljastettiin Kauhavalla; Ilkka 11.6.2017