Luettelo Kauhavan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kauhavan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kauhavan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kauhavaan on liitetty Alahärmän, Kortesjärven ja Ylihärmän kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Alahärmä[1] Alahärmän kirkkomaa Alahärmä 63.2457°N, 22.857°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1927 Alahärmä 1918 muistomerkki 1.jpg
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Kauhava[2] Kauhavan vanha hautausmaa 63.0756°N, 23.0494°E
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki,Kortesjärvi[3] Kortesjärven kirkkomaa Kortesjärvi 63.299°N, 23.156°E Finne, GunnarGunnar Finne 1920 Kortesjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki, Ylihärmä[4] Ylihärmän kirkkomaa Ylihärmä 63.141°N, 22.793°E 1921 Ylihärmä 1918 muistomerkki 1.jpg
1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Alahärmä[5] Alahärmän kirkkomaa Alahärmä 63.2457°N, 22.8561°E Hietanen, V.V. Hietanen 1949 Alahärmä sankarimuistomerkki.JPG
1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Kauhava[6] Kauhavan kirkkomaa 63.0993°N, 23.0671°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1947 Kauhava sankarimuistomerkki.JPG
1939-1945 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Kortesjärvi[7] Kortesjärven kirkkomaa Kortesjärvi 63.2992°N, 23.1561°E 1946 Kortesjärvi sankarimuistomerkki.JPG
1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki, Ylihärmä[8][9] Ylihärmän kirkkomaa Ylihärmä 63.1416°N, 22.7934°E Suokko, ToivoToivo Suokko 1950 Ylihärmä sankarimuistomerkki.JPG
Artturi Leinosen muistomerkki[10] Leinosen puisto Ylihärmä 63.1469°N, 22.7985°E Artturi Leinosen muistomerkki.jpg
Fouga Magister -muistomerkki[11] ent. Lentosotakoulun piha 63°N, 23°E
Fouga Magister -muistomerkki Kauppatie 63.1029°N, 23.058°E 2018[12]
Hawk-muistomerkki (jalustalle nostettu suihkuhävittäjä) Kauppatie 63.0999°N, 23.0578°E 2014[13]
Isoo-Antin taloon etappimuistomerkki[14] Knuuttilanraitti Voltti 63.2843°N, 22.81°E 1966
Junkers Ju 52 lento-onnettomuuden muistomerkki[15] Tervasneva Kortesjärvi 63.3403°N, 23.0588°E Viita-aho, KariKari Viita-aho 2005
Jääkärimuistomerkki, Alahärmä [14] Alahärmän kirkkopiha Alahärmä 63.2456°N, 22.856°E Saari, ArviArvi Saari 1966 Alahärmä Jääkärien muistomerkki.JPG
Jääkärimuistomerkki, Kauhava[14][16]
(Suomen 1. pitäjäkohtainen)
Kauhavan kirkon vieressä 63.0999°N, 23.0671°E 1954
Jääkärimuistomerkki, Kortesjärvi[14] Kortesjärven kirkkopiha Kortesjärvi 63.2997°N, 23.1564°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1958 Kortesjärvi Jääkärien muistomerkki.JPG
Jääkärimuistomerkki, Ylihärmä[14] Ylihärmän kirkkopiha Ylihärmä 63.1418°N, 22.7924°E Lamminheimo, KaarloKaarlo Lamminheimo 1966
Kansansoittaja Matti Haudanmaan muistomerkki[14] Kortesjärven entisen kunnantalon vieressä Kortesjärvi 63.2981°N, 23.159°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[17] Kauhavan kirkon vieressä 63.0999°N, 23.0669°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[18] Ylihärmä 63°N, 23°E Suokko, ToivoToivo Suokko 1977
Kauhavan veteraanien muistomerkki[19] Museotien varrella 63.0971°N, 23.0214°E 1990
Kirkonrakentaja Antti Hakolan monumentti Seurakuntatalon pihamaa Alahärmä 63.2453°N, 22.8568°E Suvanto, TimoTimo Suvanto 1998
Kivikautisen haudan muistomerkki[14] Perttulanmäki 63.1105°N, 23.2018°E
Kurjet Härmän parantola Hakola 63°N, 23°E Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 1972
Lakeuden seppä[20] Ylihärmän tori Ylihärmä 63.1439°N, 22.7958°E Saalasti, RistoRisto Saalasti Risto Saalasti Lakeuden seppa.jpg
Lentoaseen puolesta -muistolaatta[17] Lentosotakoulun sotilaskodin seinä 63°N, 23°E
Lento-onnettomuuksissa surmansa saaneiden muistomerkki Kauhavan kirkkomaa 63°N, 23°E 1968,[21]siirretty nykyiselle paikalleen 2016.[22][23]
Mannerheimin päämajan muistolaatta[18] Ylihärmä 63.1433°N, 22.7942°E
Nikke Pärmin syntymäkodin muistomerkki[24] Vakkuri, Pohjolantie 29 Alahärmä 63.2674°N, 22.6702°E 1997 Nikke Pärmin syntymäkodin muistomerkki.jpg
Nuottimäen Prunni[25]tarvitaan parempi lähde Jääkärintie 152 Kortesjärvi 63.2983°N, 23.1727°E 1994 Nuottimäen Prunni.jpg
Nälkävuosien 1866-1868 uhrien muistomerkki[26] Härmäntie 39 Alahärmä 63.246°N, 22.8579°E Somppi, JussiJussi Somppi 1989
Purmojärven kahakan muistomerkki[27] Purmojärvi-Evijärvitien (yt 7411) varrella n. 12 km päässä Kortesjärven keskustasta. Purmojärvi 63.2868°N, 23.3388°E 1959
Puukon synty Kauhavan kirjaston piha 63.1003°N, 23.0607°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1985, siirretty nykyiselle paikalleen 2015.[28] Eero Hiironen Puukon Synty 1985.jpg
Rumihin ristin kontu[14] Lummukka 63°N, 23°E
Saab Safir -vitriini[29] Kauppatie 63.1003°N, 23.0575°E 2007[30] Saab 91 Safir in Kauhava.png
Sotaan lähdön muistomerkki[14] Rintalan koulun piha Kortesjärvi 63.2199°N, 23.14°E 1993
Sotasairaalan muistolaatta[17] Lentosotakoulun terveysaseman seinä 63°N, 23°E
Suomelan kievarin etappimuistomerkki[14] Osuuspankin piha Kortesjärvi 63.3013°N, 23.1555°E 1995
Talvisotaan lähdön muistolaatta[31] Kosolan koulun ulkoseinä 63.0947°N, 23.0252°E 2009 pelastettu palaneesta koulusta, paljastettu uudelleen 2013 Kosolasota.JPG
Vaivaisukko, Kortesjärvi[32] Kortesjärven kirkon kellotapulin seinä Kortesjärvi 63°N, 23°E
Vaivaisukko, Ylihärmä Ylihärmän kirkon ovella Ylihärmä 63°N, 23°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä 1837
Valtionpäivämiehen muistomerkki Alahärmän entisen kunnantalon edusta Alahärmä 63.2447°N, 22.8554°E Räsänen, HeikkiHeikki Räsänen 2001
Vanhan sotatien muistomerkki[14] Mäenpää 63.1605°N, 22.9832°E Vuorinen, KaunoKauno Vuorinen (runo)
Veteraanimuistomerkki[33] Sotaveteraanipuisto, lähin osoite Härmäntie 9 Alahärmä 63.2395°N, 22.8541°E Somppi, JussiJussi Somppi 1990 Alahärmä veteraanimuistomerkki.jpeg
Vuoret väistykööt[34] Kauhavan kirkkomaa 63°N, 23°E Pekka Mäkinen 2016
Yrittäjäpatsas[35] Eteläisen sisääntulotien kiertoliittymä 63.0946°N, 23.0563°E Honkanen, MaunoMauno Honkanen 2017

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 7.1.2018.
  2. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  3. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 7.1.2018.
  4. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 18.12.2017.
  5. 1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  6. 1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  7. 1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 7.1.2018.
  8. 1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  9. Pirkka Saivo: Sankarivainajiemme muisto, s. 232. Otava, 1955.
  10. Artturi Leinosen muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 5.12.2017.
  11. Rautanen, Päivi: Lentosotakoulun patsaskiista paisuu Kauhavalla – Ely-keskus voi tulla väliin Yle Uutiset. 12.5.2016. Viitattu 2.1.2018.
  12. Fouga jalustallaan Kauhavan lentokonepuistossa Ilmailumuseot.fi. Viitattu 1.9.2018.
  13. Hawk-muistomerkki paljastettu Kauhavalla Ilmailumuseoyhdistys. Viitattu 2.1.2018.
  14. a b c d e f g h i j k Muistomerkit Kauhavan kaupunki. Viitattu 3.12.2017.
  15. Junkers Ju 52 lento-onnettomuuden muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.2.2018.
  16. Jääkärimuistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  17. a b c Kauhava Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  18. a b Ylihärmä Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 5.12.2017.
  19. Kauhavan veteraanien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  20. Torit (Ylihärmän tori ... yläasteen ja pääkirjaston läheisyydessä Päämajantien varrella ... Lakeuden Seppä -patsas.) Kauhava. Viitattu 27.1.2018.
  21. Lentäjien muistomerkki paljastettiin Kauhavalla. Helsingin Sanomat, 8.9.1968, s. 15. Näköislehti tilaajille.
  22. Muistomerkin siirrosta ilmiriita Kauhavalla - paikalle kutsuttu niin vartijat kuin poliisit Iltalehti. 5.5.2016. Viitattu 2.1.2018.
  23. Lentosotakoulun Kilta pystytti muistomerkin kirkkomaalle Ilkka. 11.05.2016. Viitattu 2.1.2018.
  24. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 275. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  25. Nuottimäen Prunni
  26. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 184) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  27. Kortesjärvi Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  28. Puukkopatsas pääsee muuttokuormaan Komiat. 1.10.2015. Viitattu 8.2.2018.
  29. Hawk-muistomerkki paljastettu Kauhavalla Ilmailumuseoyhdistys. Viitattu 2.1.2018.
  30. Saab Safir muistomerkki/ Lentosotakoulun kilta. Viitattu 9.1.2018.
  31. Talvisotaan lähdön muistolaatta Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.12.2017.
  32. Kortesjärven kirkko, Kellotapuli Kauhavan seurakunta. Viitattu 5.4.2018.
  33. Veteraanimuistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 4.2.2018.
  34. Hautausmaat, Kauhavan seurakunta. Viitattu 7.2.2018.
  35. Yli vuoden hanke tuli tänään päätökseen – Yrittäjäpatsas paljastettiin Kauhavalla; Ilkka 11.6.2017

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]