Luettelo Urjalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Urjalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Urjalan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
5. Jalkaväen koulutuskeskuksen muistomerkki[1] Säätiötalo, Urjalantie 9 Laukeela 61.0804°N, 23.5456°E 5. jalkaväen koulutuskeskuksen muistomerekki Urjalassa.jpg
Arvo Kytölän muistolaatta[2][3] Urjalan museo, Museotie 14 Urjalankylä 61.0888°N, 23.4724°E 2008 Kytola.jpg
Evakkomuistomerkki[4][5] Urjalan hautausmaa, vainajien huoneen vieressä; Urjalantie 12 Laukeela 61.0815°N, 23.5452°E 2019 Evakkomuistomerkki Urjala.JPG
Hakolahden muistokivi[6] Hakolahti 1946
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[7][8] Urjalan kirkko, Urjalan hautausmaa, Urjalantie 12 Laukeela 61.0807°N, 23.5452°E 1953 Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Urjala elokuussa 2020.JPG
Kolmen tuntemattoman vapaustaistelijan muistomerkki[7] Urjalan hautausmaa, Urjalantie 12 Laukeela 61.0815°N, 23.5448°E Kolmelle tuntemattomalle vapaustaistelijalle Urjala.JPG
Kustaa Hollon[9][10] muistomerkki Punkalaitumentie Puolimatka 61.0979°N, 23.3357°E Kustaa Hollon muistomerkki.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki, Urjala[11] Urjalan kirkko, Urjalan hautausmaa, Urjalantie 12 Laukeela 61.0807°N, 23.5456°E Muualle haudattujen muistolle Urjala.JPG
Raivaajapatsas[7] Urjalan kirkko, Urjalan hautausmaa, Urjalantie 12 Laukeela 61.0806°N, 23.5443°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1949 Raivaajapatsas by Kalervo Kallio lähi.JPG
Reservikasarmin muistokivi[12] Viitoitus Pajantieltä Savoniuksentien haarasta Huhti 61.063°N, 23.6405°E Urjalan reservikasarmin muistokivi.jpg
Sankarimuistomerkki, Halkivaha[13][14] Halkivahan kirkko, sankarihaudat Halkivaha 61.1964°N, 23.3069°E Salmenlinna, AnttiAntti Salmenlinna 1958 Halkivaha sankarihaudat 2015.JPG
Sankarimuistomerkki, Urjala[7][13][15] Urjalan kirkko, Urjalan hautausmaa; Urjalantie 12 Laukeela 61.0824°N, 23.5445°E Stenius, OlofOlof Stenius 1953 Urjala sankarimuistomerkki.JPG
Sotaanlähdön muistomerkki[16] Urjalan yhtenäiskoulu, Urjalantie 37 Laukeela 61.0799°N, 23.561°E 1990 Sotaanlähdön muistomerkki Urjala.jpg
Taidemaalari Aukusti Uotilan syntymäkodin muistolaatta Nuoriso- ja vapaa-aikatila Majakka, Tampereentie 8 Laukeela 61.0825°N, 23.5496°E Taidemaalari Aukusti Uotilan synnyinkodin muistolaatta.jpg
Urjalan koulutoimen aloittamisen muistomerkki[17] Punkalaitumentie, Immalan talon entisellä paikalla Urjalakylä 61.0869°N, 23.463°E 1958 Urjalan koulutoimen aloittamisen muistomerkki.jpg
Urjalankylän muistomerkki[18][19] Punkalaitumentie, Urjalan museon tiehaaraa vastapäätä Urjalakylä 61.0876°N, 23.4727°E 1950 Urjalankylän muistomerkki.JPG
Urjalan vanhojen kirkkojen muistomerkki[20] Urjalankylän kivisakasti, Punkalaitumentie 433[21] Urjalankylä 61.0875°N, 23.465°E 1939 Urjalan vanhan kirkon muistokivi.JPG
Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki[7][22][23] Urjalan kirkko, Urjalan hautausmaa, Urjalantie 12 Laukeela 61.0821°N, 23.5441°E 1945 Urjala 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pirhonen, Seppo & Kuorsalo, Anne: Evakoista kavereiksi, s. 339. Urjala: Urjalan karjalaiset ry, 2010. ISBN 978-952-92-7674-5.
  2. Valo Saikku: Arvo Kytölä - neljänkymmenen museon mies (PDF) Museokello - Pirkanmaan museouutiset 2009. Tampereen museot – Pirkanmaan maakuntamuseo. Viitattu 3.12.2017.
  3. Urjalan museo Urjalan kunta. Viitattu 3.12.2017.
  4. Urjalaan muistomerkki evakoille Forssan Lehti. 1.12.2019. Viitattu 4.12.2019.
  5. Evakko-muistomerkin paljastaus ja talvisodan alkamisen muistohetki Urjalan kunta. Viitattu 4.12.2019.
  6. Kuvanumero: EA3841 Piipun juurella. Viitattu 26.8.2020.
  7. a b c d e Urjalan hautausmaa urjalanseurakunta.fi. Viitattu 3.12.2017.
  8. Karjalaan jääneiden patsaan paljastus. Helsingin Sanomat, 22.9.1953, s. 4. Lehden verkkorversio Helsingin Sanomien aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 3.12.2017.
  9. Suomen sotasurmat 1914-1922 Arkistolaitos. Viitattu 3.12.2017.
  10. Muistolaatan teksti: "Isänmaan vapauden uhrina kaatui Kustaa Hollo 23.4.1918"
  11. Opastaulu seurakuntatalon luona.
  12. Reservikasarmin muistokivi Urjalan kunta. Viitattu 3.12.2017.
  13. a b Tuomisto 1998:292.
  14. AR: Halkivahan sankaripatsas paljastettu. Helsingin Sanomat, 29.7.1958, s. 8. Lehden verkkorversio Helsingin Sanomien aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 3.12.2017.
  15. Urjalan sankarivainajien muistomerkki paljastettiin sunnuntaina. Helsingin Sanomat, 6.7.1953, s. 3. Lehden verkkorversio Helsingin Sanomien aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 3.12.2017.
  16. Tuomisto 1998: 319.
  17. Pirhonen, Seppo: Urjalan kulmilta. Supervuosi Urjalassa. Forssan lehti, 8.6.2007. Artikkelin verkkoversio kirjoittajan kotisivuilla Viitattu 25.12.2018.
  18. Kuvanumero: EA5100 Piipun juurella. Viitattu 26.8.2020.
  19. Pirhonen, Seppo: Urjalan kulmilta. Mestauspaikka hunningolla?. Forssan lehti, 17.7.2009. Artikkelin verkkoversio kirjoittajan kotisivuilla Viitattu 25.12.2018.
  20. Urjalan vanhasta kivisakastista hakkapeliittain muistomerkki. Helsingin Sanomat, 15.1.1954, s. 10. Lehden verkkoversio Helsingin Sanomien Aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 3.12.2017.
  21. Urjalankylän kivisakasti Urjalan kunta. Viitattu 3.12.2017.
  22. Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Työväenliike.fi. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 3.12.2017.
  23. Tuomisto 1998: 152.