Luettelo Hausjärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Hausjärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hausjärven kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
1939–1945 Sotien veteraanit -muistomerkki[1] Hyvinkään seurakunnan Rauhannummen hautausmaa, Hikiäntie 1433 Erkylä 60.6729°N, 24.894°E Kiviveistämö J. E. Kaila 1977 Sotien veteraanit Rauhannummi.jpeg
Alfred Kordelinin muistokivi[2][3][4] Yhdystien 2151 varrella, noin 3 km kantatieltä 54 Haminankylä 60.8446°N, 25.0487°E Wikström, EmilEmil Wikström 1937 Alfred Kordelin muistokivi 2.JPG
Elmer Niklanderin patsas[5] Mainospylonin päällä Oitin risteyksessä Lahdentiellä Oitti 60.7939°N, 25.0139°E 2017 Elmer Niklanderin patsas 2017.jpeg
Hausjärven ensimmäisen kirkon muistokivi Hausjärven kirkon pihamaalla Kirkonkylä 60.7769°N, 24.9327°E Hausjärvi church 07.JPG
Hausjärven patteriston muistokivi[2][3][4] Seuratalo Ahjolan piha, Hikiäntie 127 Kirkonkylä 60.7686°N, 24.9174°E 1992
Hugo Standertskjöldin muistokivi[2][3][4] Ryttylän koulun piha, laatta luonnonkivessä Ryttylä 60.8154°N, 24.7658°E 1991
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[2][3][4] Hausjärven kirkon pihamaalla Kirkonkylä 60.7764°N, 24.9328°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1956 Hausjärvi Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi.jpeg
Leijonapuiston muistolaatta Hikiäntie 262, metsäalue tien varressa Hikiä 60.7584°N, 24.9174°E 1981 Hikiä Leijonapuiston muistolaatta.jpeg
Markku Sopasen muistomerkki[6] Erkylän maja, Pohjoinen kehätie 450 Erkylä 60.666°N, 24.8824°E Ståhl, ArvoArvo Ståhl ja Hyvinkään Hiihtäjät ry. 1968
Oitin kanuuna, olympiavoittaja Elmer Niklanderin muistomerkki[2][3][7] Kotitalon pihassa, harjoituskentän laidassa; Santalan nummi (karttalinkki likimääräinen) Rutajärvi 60.7725°N, 25.1263°E Wikström, EmilEmil Wikström 1988
Osmo Meriluodon muistomerkki[8] Liinalammin suo, lähellä Rutikantietä Erkylä 60.676°N, 24.8842°E 1969 Osmo Meriluodon muistomerkki.jpeg
Palanderin koulun 100-vuotismuistolaatta[2][4] Hikiässä ent. Palanderin koulun seinä, Selänojantie 1 (karttalinkki likimääräinen) Hikiä 60.7457°N, 24.935°E 1991
Punaisten hauta[9] Erkylän kartanon alue, Erkylän Ilonummi (yksityisalueella) Erkylä 60.7044°N, 24.9061°E 1988
Radanrakentajien muistokivi[2][4] Vanhan valtatien varsi, Viinikaisentien risteystä vastapäätä Syvänoja 60.7913°N, 24.9938°E 1867 Syvänoja Radanrakentajien muistokivi 1867.jpeg
Rukous[2] Hausjärven siunauskappelin piha Kirkonkylä 60.7728°N, 24.9284°E Nordenswan-Lindgren, MarttaMartta Nordenswan-Lindgren 1959 Martta Nordenswan-Lindgren Rukous.jpeg
Saksalaisten vapaussotureiden muistokivi[2] Erkylän kartanon alue (karttalinkki likimääräinen, ilmeisesti yksityisalueella) Erkylä 60.7044°N, 24.9062°E
Sankarimuistomerkki, Mommila[2][10] Mommilan sankarihautausmaa, Mommilantie 2477 Lammi 60.8851°N, 25.0519°E Ahonurho, UrhoUrho Ahonurho 1951 Mommila sankarimuistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki Sotaanlähtö, Sodasta paluu ja Tulevaisuuden usko[11][4] Hausjärven hautausmaa, Sankarihaudat Kirkonkylä 60.7723°N, 24.9294°E Wickstedt, RichardRichard Wickstedt ja Filen, EmilEmil Filen 1946 Hausjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sotiemme veteraanien muistolaatta[3][4] Valkjärventie 217 Puujaa 60.8277°N, 24.994°E 1989
Turkhaudan markkinoiden muistokivi[2][7] Turkhaudan kylän keskusta (karttalinkki likimääräinen) Turkhauta 60.8218°N, 24.8087°E
Uno Cygnaeuksen muistokivi[2][4] Lähetyskeskuksen piha, Opistotie 1 Ryttylä 60.8169°N, 24.779°E 1992
Vaikeiden vuosien muistokivi[2][3][4] Hikiäntie, Pässinlukko Hikiä 60.7423°N, 24.9371°E 1988 Vaikeiden vuosien muistokivi Hikiä.jpeg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistokivi[2][3][4] Erkylän nummi (karttalinkki likimääräinen) Erkylä 60.7074°N, 24.9121°E 1918
Ylösnousemus[2] Hausjärven siunauskappelin piha Kirkonkylä 60.7728°N, 24.9284°E Nordenswan-Lindgren, MarttaMartta Nordenswan-Lindgren 1959 Martta Nordenswan-Lindgren Ylösnousemus.jpeg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Väriteos Henna Oy: Suomen muistomerkit osa VI Häme. Väriteos Henna Oy, 1996. ISBN 951971345X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]