Puujaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puujaa on yksi Hausjärven kunnassa sijaitsevista kylistä. Puujaan naapurikyliä ovat muun muassa Oitti, Haminankylä ja Lavinto. Lähimmät palvelut, kuten kaupat, koulut ja kirjasto löytyvät Oitista. Puujaasta on lakkautettu kaikki palvelut jo vuosikymmeniä sitten. Puujaan koulu toimii nykyisin Hausjärven metsästysyhdistyksen metsästysmajana. Talvisin siellä järjestetään joitakin tapahtumia, kuten Hirvijuhlat ja Puujaan pikkujoulut.

Puujaassa elinkeinona toimii lähinnä maatalous ja pinta-alasta suurin osa onkin metsää ja peltoa. Puujaa on melko harvaan asuttua seutua ja lähes kaikki asukkaat asuvat omakotitaloissa.

Puujaan halki virtaa Puujoki, ja Puujaassa sijaitsee myös järviä. Kesällä hausjärveläiset käyvät usein uimassa Valkjärven uimarannalla, jonka yhteydessä on myös leirikeskus, jonka voi vuokrata käyttöönsä. Kylässä sijaitsee MTK:n omistama kesäranta, jota pystyy myös vuokraamaan erilaisia tilaisuuksia varten. Molemmat sijaitsevat Valkjärven rannalla, Ansiontien varrella. Valkjärven vieressä sijaitsee toinen pienempi järvi Kivenpuulampi. Näiden järvien rannalla sijaitsee useita kesämökkejä ja siksi kesäisin Puujaan asukasluku nousee mökkiläisten ansiosta reilusti.

Kylän nimi Puujaa kerrotaan olevan syntynyt erään hitaan hämäläisen lausahduksesta kauan sitten. Hämäläinen katseli, kun tukit uivat Puujoessa Vanajavettä kohti. Hämäläinen katseli lipumista kotvasen ja tokaisi sitten. "Puu - jaa, puu - jaa". Ja elämäänhän se jäi.[1]

Etäisyydet Puujaasta suurempiin kaupunkeihin ovat: Helsinkiin 85 km, Lahteen 45 km, Hämeenlinnaan 50 km, Tampereelle 125 km, Turkuun 175 km, Forssaan 90 km ja Riihimäelle 20 km sekä Hyvinkäälle 30 km.

Puujaan tarkka sijainti on 60° 49' 60 pohjoista leveyttä ja 24° 58' 0 itäistä pituutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=672

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]