Ryttylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ryttylä on yksi neljästä taajamasta Hausjärven kunnassa Kanta-Hämeessä. Ryttylän asukasluku on noin 1 900 henkilöä[1] ja se on kasvanut tasaisesti muuttoliikkeen vuoksi vuosittain.

Ryttylä on Riihimäki–Tampere-radan varrella. Ryttylän kohdalla kulkeva rataosuus avattiin liikenteelle vuonna 1862. Ryttylän lävitse virtaa Puujoki, jota pitkin pääsee muun muassa Kernaalanjärvelle ja sieltä aina Vanajavedelle asti.

Vuonna 1997 Ryttylä valittiin Kanta-Hämeen vuoden kyläksi.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatie toi aikanaan maalaiskylään mukanaan teollista toimintaa ja vilkastutti elinkeinoelämää. Ryttylässä oli vielä 1960-luvulla tiilitehdas, kaksi huonekalutehdasta ja lasitehdas. Samoin kylässä oli neljä ruokakauppaa, kioski, vaatekauppa, kirjakauppa, kolme pankkia, huoltoasema ja kaksi ravintolaa. Kahdessa kaupassa oli myös rauta- ja maatalousosastot.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryttylän asema.
Ryttylän aseman laituri.

Ryttylässä on rautatieasema, josta lähtee kymmenkunta junavuoroa sekä Tampereen että Helsingin suuntaan. Lisäksi Ryttylästä lähtee säännöllisesti linja-autovuoroja.

Ryttylästä ajoaika Riihimäelle on noin 15 minuuttia.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryttylässä on neuvolapalvelut. Muut kunnalliset palvelut sijaitsevat Oitissa, terveydenhoitopalvelut Riihimäellä.

Ryttylän terveyskeskus.

Ryttylässä on muun muassa apteekki, kaksi elintarvikekauppaa, ravintola, kampaamo, kahvila, sekä huoltoasema.

Entisen Ryttylän kartanon mailla sijaitsee nykyään Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen lähetyskeskus, jonka tilalla toimi aikanaan noin 40 vuotta Helsingin kaupungin poikakoti.[3]

Päiväkoti- ja koulukeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryttylän päiväkoti- ja koulukeskuksessa järjestetään kunnallisen päivähoidon ja esiopetuksen lisäksi ala-asteen luokat 1–6. Ala-asteella oppilasmäärä on noin 200[4]. Yläaste ja lukio ovat Oitissa. Päiväkoti- ja koulukeskuksen rakennushanke alkoi kesäkuussa 2012.[5] Päiväkoti- ja koulukeskuksen yhteydessä on jääkiekkokaukalo.

Harrastustoiminta ja vapaa-aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryttylään rakennettiin frisbeegolf-rata vuonna 2013. Ryttylässä on kunnan ylläpitämä urheilu- ja jalkapallokenttä sekä koulun yhteydessä jääkiekkokaukalo.

Ryttylän Ykslammin uimaranta.

Ykslammin uimaranta on kunnan ylläpitämä yleinen uimaranta. Siellä on hiekkaranta, kaksi laituria ja pukukopit vaatteiden vaihtamista varten. Lammen yhteydessä on myös vapaassa käytössä oleva grillikota.

Ykslammilta lähtee pururata, joka talviaikaan on hiihtolatukäytössä.

Ryttylään perustettiin syksyllä 2014 yksityinen kirjasto ja Ryttylässä käy säännöllisesti kunnan kirjastoauto.

Kylässä toimivat myös muun muassa Ryttylän VPK, työväenyhdistys ja partiotoiminnan saralta Ryttylän Eräveikot. Ryttylässä sijaitsee Ryttylän kirkko.

Ryttylän VPK.

Urheilussa kylää edustaa yleisseura Ryttylän Kiri. Salibandyn ympäristöliigassa edustaa Ryttylän Kotipojat. Hausjärven kunta ylläpitää myös uimarantaa Kolmilammilla.

Entisen kirjaston tiloissa Ryttylän kylätalolla toimii Hausjärven Nuorisotoimi. Nuorisotiloilla järjestetään kerhoja ja tapahtumia avointen nuorisoiltojen lisäksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yleistietoa Hausjärvestä hausjarvi.fi.
  2. Kanta-Hämeen vuoden kylä Hämeen kylät ry. Viitattu 27.8.2009.
  3. Lähetyskeskus Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys. Viitattu 31.8.2009.
  4. Hausjärven kunta, Ryttylän koulu hausjarvi.fi.
  5. Rakennushankkeet Hausjärven kunta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hausjärven kylä - Ryttylä.fi - www.ryttyla.fi. Viitattu 3.5.2016.