Tampere

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tampere
Tammerfors
Tampere.vaakuna.svg Tampere.sijainti.suomi.2008.svg

vaakuna

sijainti

Myötäpäivään ylhäältä: Kaupunkikuvaa Näsinneulasta katsottuna. Tampereen Raatihuone. Huvipuisto Särkänniemi Näsinneulasta katsottuna. Konsertti- ja kongressikeskus Tampere-talo. Kaupungin siluettia Pyynikin näkötornista katsottuna. Tammerkoski Hämeensillalta katsottuna, sekä Tampereen tuomiokirkko.
Myötäpäivään ylhäältä: Kaupunkikuvaa Näsinneulasta katsottuna. Tampereen Raatihuone. Huvipuisto Särkänniemi Näsinneulasta katsottuna. Konsertti- ja kongressikeskus Tampere-talo. Kaupungin siluettia Pyynikin näkötornista katsottuna. Tammerkoski Hämeensillalta katsottuna, sekä Tampereen tuomiokirkko.
www.tampere.fi
Sijainti 61°29′53″N, 023°45′39″E
Maakunta Pirkanmaan maakunta
Seutukunta Tampereen seutukunta
Perustettu 1779
Kuntaliitokset Tampereen alueliitokset
Messukylä (1947)
Aitolahti (1966)
Teisko (1972)
Kokonaispinta-ala 689,59 km²
175:nneksi suurin 2015 [1]
– maa 525,04 km²
– sisävesi 164,55 km²
Väkiluku 225 269
kolmanneksi suurin 31.12.2015 [2]
väestötiheys 429,1 as./km² (31.12.2015)
Ikäjakauma 2014 [3]
– 0–14-v. 13,7 %
– 15–64-v. 68,3 %
– yli 64-v. 18,0 %
Äidinkieli 2014 [4]
suomenkielisiä 92,9 %
ruotsinkielisiä 0,5 %
– muut 6,6 %
Kunnallisvero 19,75 %
248:nneksi suurin 2016 [5]
Pormestari Anna-Kaisa Ikonen

Tampere (ruots. Tammerfors) on Suomen kaupunki ja Pirkanmaan maakuntakeskus, joka sijaitsee Näsijärven ja Pyhäjärven rannoilla Pirkanmaan maakunnassa. Tampere on väkiluvultaan Suomen kolmanneksi suurin kunta[6] ja Tampere lähikuntineen Suomen toiseksi suurin kaupunkialue.[7] Tampere on myös Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki. Tampereen kaupungin väkiluku on 225 269[2] ja kaupunkialueen väkiluku on 313 058[8]. Kaupungin pinta-ala on 689,59 neliökilometriä, josta 525,04 neliökilometriä maata ja 164,55 neliökilometriä sisävesiä.[1] Tampere ja sen lähinaapurit Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Vesilahti, Hämeenkyrö, Orivesi, Pälkäne ja Ylöjärvi muodostavat yhdessä Tampereen seutukunnan. Seutukunnassa on 376 000 asukasta, ja se on Helsingin seutukunnan jälkeen Suomen suurin väestökeskittymä.

Tampereen keskustaajaman keskeisin osa sijaitsee järvi- ja harjualueella Näsijärven ja Pyhäjärven välisellä kannaksella, jonka läpi virtaa Tammerkoski Näsijärvestä Pyhäjärveen. Tammerkosken putouskorkeus on 18 metriä. Sen rannoilla näkyvät punatiiliset tehdasrakennukset kertovat Tampereen teollisuushistoriasta. Tampere onkin historiallisesti Suomen ensimmäinen ja suurin teollisuuskaupunki. Tammerkosken koskimaisema on nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Kuntaliitto teetti 2000-luvun alussa Suomen kaupungit kattavan ilmapiiritutkimuksen, jossa Tampereella todettiin ilmenevän kokoonsa nähden vähän sosiaalista pahoinvointia.[9] Taloustutkimuksen suorittamissa tutkimuksissa Tampere on 2000-luvulla toistuvasti sijoittunut ensimmäiseksi ihmisten muuttohalukkuutta kysyttäessä, viimeksi vuonna 2014.[10] Taloustutkimuksen imagotutkimuksessa vuonna 2014 Tampere sijoittui neljänneksi.[11]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tampereen maantiede
Tammerkosken kansallismaisemaa.

Tampereen kokonaispinta-ala on 689,59 neliökilometriä, josta maata on 525,04 neliökilometriä ja vettä 164,55 neliökilometriä.[1] Pohjoisimmat koordinaatit ovat 61°50′12″N, 023°51′20″E, eteläisimmät 61°25′39″N, 023°53′25″E, itäisimmät 61°37′38″N, 024°07′07″E, läntisimmät 61°32′00″N, 023°32′32″E[12]. Tämän alueen maantieteellinen keskipiste sijaitsee Kämmenniemessä, Käälahden perukassa. Tampereen pinta-alasta 19,3 prosenttia (100,4 km²) on asemakaavoitettu.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kallioperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen kallioperä muodostuu kiilleliuskeesta ja migmatiitista. Maakuntakivi taas on maailmalla harvinainen, mutta Pirkanmaalla yleisesti esiintyvä pallograniitti. Tampereen maaperä on moreenia ja kalliota sekä harjuissa ja reunamuodostumissa on soraa ja hiekkaa. Tampereen rakennuskiviesiintymät ovat monipuoliset. Perinteisen graniitin lisäksi löytyy runsaasti muun muassa kvartsidioriittia, tonaliittia, kiilleliusketta ja kiillegneissiä.

Vesistöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näsijärvi talvella, taustalla Näsinneula.

Tampereella on järviä ja lampia lähes 200. Niistä yli 10 hehtaarin järviä on 50. Näsijärvi on Pirkanmaan suuri keskusjärvi. Se on pituudeltaan 44 kilometriä, leveydeltään 5–7 kilometriä ja pinta-alaltaan 265 neliökilometriä. Sen syvin kohta on noin 70 metriä. Järven rantaviiva on rikkonainen; mantereelle työntyy syviä lahtia, joiden väliin jää pitkiä niemiä. Komein tällainen lahti on Koljonselältä mantereelle pistävä Pengonpohja, joka on liki kahdeksan kilometriä pitkä. Näsijärvi laskee vetensä Tammerkosken ja Pyhäjärven kautta Kokemäenjokeen, josta vesi jatkaa Selkämereen. Tampereen eteläpuolella sijaitseva Pyhäjärvi on pinta-alaltaan 124 neliökilometriä ja syvin kohta on 46 metriä. Se on Kokemäenjoen vesistön keskusjärvi. Pyhäjärveen laskee vettä Näsijärvestä Tammerkosken kautta sekä Vanajavedeltä. Pyhäjärvestä vesi taas laskee Nokianvirran kautta Kuloveteen ja sieltä Kokemäenjoen kautta Pohjanlahteen. Tampereen kaupunkialueella sijaitsevia järviä ovat lisäksi Iidesjärvi, Alasjärvi, Peltolammi, Särkijärvi, Hervantajärvi, Kaukajärvi, Tohloppi ja Tesomajärvi.

Raakavedestään Tampere ottaa 73 prosenttia kirkasvetisestä Roineesta ja loput neljältä pohjavedenottamolta, jotka sijaitsevat Messukylässä, Hyhkyssä, Julkujärvellä ja Pinsiössä. Tampereella on viisi vesitornia ja yksi maan sisälle rakennettu vesisäiliö, joka on kaupungin vanhin veden varastointiin tarkoitettu säiliö, ja valmistui vuonna 1898. Vanhin vesitorni on Kaupin vanha vesitorni, joka valmistui vuonna 1928. Sen viereen rakennettiin 1950-luvun lopussa suurempi Kaupin uusi vesitorni, joka on vesimäärältään kaupungin suurin: 10 000 kuutiometriä. Muut vesitornit ovat Hervannan vesitorni, Peltolammin vesitorni ja Tesoman vesitorni.

Harjut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereella on muun muassa Pispalan, Pyynikin ja Kalevan soraharjut. Nämä harjut kuuluvat 200 kilometriä pitkään harjujaksoon, joka alkaa Salpausselältä ja jatkuu kaakkois-luoteissuunnassa Kankaanpäähän asti. Paarlahti on samansuuntainen Näsijärven lahti, joka on nimitetty Suomen ainoaksi vuonoksi. Pyynikinharju on maailman suurin soraharju.[13][14]

Suot ja metsät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen suot lukeutuvat niin sanotusti viettokeitaisiin. Nämä viettokeitaat eli eksentriset kermikeitaat ja rahkakeitaat ovat kaltevalle alustalle syntyneitä, yhteen suuntaan viistoja soita, joiden pienmuotoja ovat kaltevuutta vastaan kohtisuorassa sijaitsevat mätäsjonot, kermit sekä niiden kuljut. Viettokeitaat saavat ravinteensa pääosin sadevedestä. Viettokeitaista hyvin harvat ovat suojeltuja. Ne ovat Suomessa yleisiä Itä- ja Keski-Suomen vaihtelevan, pienipiirteisen kallioperätopografian alueella, mutta niitä sijaitsee myös muualla Etelä-Suomessa. Viettokeitaiden kasvillisuus on suhteellisen monipuolista. Siellä viihtyy esimerkiksi lakka, karpalo sekä suokukka. Tampereen suoalueisiin lukeutuvat muun muassa Tohlopin suo sekä Peräjoen suot. Tohlopin harvinainen suoalue kärsii rantojen ja kävelyteiden rakentamisesta, kun taas Peräjoen soista viisi hehtaaria kuuluu Pirkanmaan soidensuojeluohjelmaan sen arvokkaan suokasvillisuuden takia.[15]

Tampere kuuluu havumetsävyöhykkeen eteläboreaaliseen alueeseen, tarkemmin sen karumman Järvisuomea luonnehtivan pohjoisen alavyöhykkeen ja rehevämmän Lounais- ja Etelä-Suomen sisämaata luonnehtivan vyöhykkeen rajaseudulla. Tampereen seudulla yleisin metsätyyppi on mustikkaa ja kuusta kasvava tuorekangas, ja luonnontilaisessa metsässä yleisin puu kuusi. Mänty kasvaa runsaana siellä, missä kuusi ei viihdy. Luonnontilaisessa metsässä kasvaa myös lehtipuita, kuten koivua ja haapaa. Etelä-Hämeen lehtokeskuksen pohjoisosat sijaitsevat Pyhäjärven rannoilla Tampereen eteläosassa.[16] Kyseisessä lehtokeskuksessa kasvaa esimerkiksi muutamia jalavalehtoja. Talousmetsien osa Tampereen metsien kokonaispinta-alasta on 20 prosenttia ja pinta-ala 1 454 hehtaaria. Metsistä myydään puuta teollisuudelle niin sanotuin pystymyynnein, jolloin hakkuutöiden toteuttamisesta vastaa ostaja.[17] Metsiä käytetään myös ulkoilu- ja retkimielessä. Ulkoilumetsiin kuuluu 4 169 hehtaaria metsiä. Tällaisia metsiä ovat muun muassa Kalevanharju, Pyynikki sekä Epilänharju.

Tampereella voi törmätä kettuihin ja supikoiriin. Supikoirat viihtyvät laitakaupungin metsiköissä ja rakentamattomissa joutomaissa, jotka tarjoavat supikoiralle hyvät lepo- ja pesäpaikat. Supikoiria ja kettuja houkuttelee kaupunkiin helppo ravinnonsaanti. Kettujen pesäpaikat sijaitsevat kantakaupungin laitamien pikku metsiköissä ja täytemaan rinteissä.[18]

Tampereen kasvillisuudessa näkyy metsien rehevöityminen ja lehdon yleistyminen. Esimerkiksi rehevyyttä välttävää metsäkortetta esiintyy vain pienissä metsiköissä, kun taas lehtopalsami viihtyy rehevissä lehdoissa ja on alkanut levitä maansiirtojen vuoksi. Eräs harvinainen kasvi, kevätlinnunherne, viihtyy Tampereen lehtomaisilla alueilla ja on kunnassa yleinen, mutta harvinaisuutensa vuoksi se on rauhoitettu joten sitä ei saa poimia.[16]

Suojelualueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereella on 11 luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettua aluetta. Näiden alueiden yhteispinta-ala on 238 hehtaaria. Teiskon Vattulan luonnonsuojelualue on Tampereen suurin. Sen pinta-ala on 61 hehtaaria. Uusin luonnonsuojelualue on Vaakkolammin-Likokallion luonnonsuojelualue, joka sijaitsee Kaarilassa ja Epilässä. Se perustettiin 28. joulukuuta 2005. Tampereen tunnuslaji on linnuista västäräkki, eläimistä tummaverkkoperhonen ja kasveista orvokki.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereella vallitsee boreaalinen väli-ilmasto. Talven ja kesän lämpötilaerot ovat selvät. Esimerkiksi vuonna 2005 Tampereen korkein lämpötila oli 28,7 °C, kun taas matalin lämpötila −18,8 °C. Korkeimmat lämpötilat mitataan normaalisti heinäkuussa, mutta aurinkoisinta Tampereella on kesäkuussa, jolloin auringonpaistetunteja muodostuu keskimäärin 272. Pilvisintä on loppuvuodesta, loka-joulukuussa. Kuten koko Suomessa, Golfvirran vaikutuksesta kaupungissa lämpimämpi kuin vastaavilla leveysasteilla muualla maapallolla. Tampereen ilmastoon vaikuttavat myös muun muassa Pyynikinharju, kaupungin etelä- ja pohjoispuolella sijaitsevat järvenselät, sekä ympäri vuoden avoinna pysyvä Tammerkoski.

Vuodessa sademäärä on noin 600 millimetriä. Sateisin kuukausi on elokuu, ja syyssateet saattavat olla toisinaan runsaita syys–marraskuulla, mikä on tyypillistä Etelä-Suomen ilmastolle. Kevät on vuoden kuivin vuodenaika.

Tampereen keskusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskustori on Tampereen kantakaupungin keskeinen tapahtumapaikka.
Tampereen Hämeenkatu, oikealla Stockmannin tavaratalo.

Tampereen keskusta-alue sekä myös Pyynikin ja Pispalan kaupunginosat sijaitsevat Pyhäjärven ja Näsijärven välisellä kannaksella. Näsijärveä ja Pyhäjärveä yhdistää Näsijärvestä lähtevä ja Tampereen keskustan halki virtaava valjastettu Tammerkoski, jonka putouskorkeus on 18 metriä. Kaupungin sijainti vesivoimaa tuottavan kosken partaalla kahden pitkän vesistöreitin välissä oli eräs tärkeimmistä virikkeistä sen perustamiseen 1770-luvulla.

Tampereen keskustan kadut muodostavat tyypillisen ruutukaavan. Keskustan länsi­laidalla kulkee pohjois–etelä­-suuntainen puistokatu, Hämeenpuisto, joka johtaa Pyhä­­järven rannasta lähelle Näsi­järveä. Leveä Hämeenkatu johtaa itä-länsi­suuntaisesti rautatieasemalta Hämeen­puistoon ja ylittää Tammer­kosken Hämeensiltaa pitkin. Hämeen­kadun suuntainen on myös keskusta-alueen pisin katu, Rautatien­kadulta Pyynikille ulottuva Satakunnankatu, joka ylittää Tammer­kosken Satakunnan siltaa pitkin. Tampereen Keskustori sijaitsee Tammer­kosken länsi­rannalla lähellä Hämeensiltaa. Tampereen liikenteellisenä keski­pisteenä pidetään Kalevan kaupungin­osassa sijaitsevaa Itsenäisyydenkadun, Teiskontien ja Kalevan puistotien risteystä.

Katuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen pisin katu on Hervannan valtaväylä, jonka pituus on 7,8 kilometriä. Toisena on Lempääläntie ja Aitolahdentie (6 km).[19] Silloista pisin on Lakalaivassa sijaitseva Postitorven Risteyssilta 386 metrillään. Toiseksi pisin on Vuorekseen heinäkuussa 2011 valmistunut Särkijärven silta, joka ylittää Särkijärven 310 metrin pituisena. Kolmanneksi pisin on Lakalaivassa sijaitseva Rotatorin Risteyssilta (299 m).[20] Arranmaan Ratasilta Peltolammilla on 291 metriä.

Kaupunginosia ja kyliä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1920-luvulle asti kaupunginosat numeroitiin, ja nimet niille vakiintuivat myöhemmin.

Tammerkosken länsipuolella


Tammerkosken itäpuolella


Varhaiset esikaupunkialueet


Hatanpään kartanon alueet (liitetty 1920)


Vuonna 1922 liitettiin Messukylän kunnasta Järvensivu ja kaupungin länsipuolelta Pohjois-Pirkkalan (nyk. Nokia) Harjun seurakunta 1937 eli Pispala, nykyisin myös Tahmela, Hyhky, Epilä, Tesoma, Kalkku, Myllypuro, ja nii edelleen. Koko loppu Messukylä liitettiin vuonna 1947. 1950-luvulla alueelle rakennettiin Kalevan kaupunginosa. Vuonna 1950 liitettiin kaupunkiin Lielahti, jolloin Tampere saavutti nykyisen rajansa lännessä. Pohjoisessa kaupunkiin liitettiin vielä Aitolahti 1966 ja Teisko 1972. Muutaman tuhannen asukkaan Teisko lähes kolminkertaisti Tampereen maapinta-alan.

Lännessä ja pohjoisessa asutus on laajentunut Kissanmaalle ja Kauppiin, idässä ja etelässä Peltolammille, Multisiltaan, Järvensivuun, Kaukajärvelle, Annalaan, ja Hervantaan. Uusin perusteilla oleva kaupunginosa on Tampereen ja Lempäälän rajalle rakennettava kuntien yhteinen 14 000 asukkaan lähiö, Vuores.

Kaiken kaikkiaan kaupungin puisto-osasto listaa yli sata kaupunginosaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tampereen historia

Kuningas Kustaa III perusti Tampereen 1. lokakuuta 1779 aivan Turun ja Porin läänin itärajalle, läänirajana olleen Tammerkosken länsirannalle, Tammerkosken kartanon maille.[21] Vuonna 1870 alkuperäinen Tampere siirtyi Hämeen lääniin. Uudesta kaupungista pyrittiin tekemään elinkeinovapauden laboratorio määräämällä, että kaupungissa saisi harjoittaa vapaasti ammatteja.

Tampereesta tuli 1800-luvulla huomattava teollisuuskaupunki ja samalla yksi Suomen suurimmista kaupungeista.[22] Teollisuuden myötä Tampereella alkoi tekniikan alan koulutus jo varhain. Tampereella käytiin merkittäviä Suomen sisällissodan taisteluita vuonna 1918.[23] Tärkeänä teollisuuskaupunkina Tampere joutui talvisodan aikana useaan otteeseen Neuvostoliiton ilmavoimien pommihyökkäysten kohteeksi; jatkosodan aikana kaupunkia ei pommitettu kertaakaan.[24][25] Sotakorvaustuotteiden valmistus edisti Tampereen metalliteollisuuden merkittävää kasvua. Voimakkaan väestönkasvun myötä uusia asuinalueita rakennettiin varsinkin Tammerkosken itäpuolelle. Messukylä liitettiin Tampereeseen kokonaisuudessaan 1947, ja 1950-luvulla syntyivät muun muassa Kalevan ja Kissanmaan kaupunginosat sekä Hervanta 1970-luvulta lähtien. Harvaanasuttujen Aitolahden ja Teiskon kuntien liittymiset vuosina 1966 ja 1972 nelinkertaistivat Tampereen kokonaispinta-alan. Perinteinen ”savupiipputeollisuus” katosi Tampereen keskustasta miltei täysin 1980- ja 1990-lukujen aikana.

Tampereesta tuli korkeakoulukaupunki, kun Yhteiskunnallinen korkeakoulu siirtyi Helsingistä Tampereelle vuonna 1960 ja muuttui Tampereen yliopistoksi vuonna 1966.[26]

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunginvaltuusto 2012
Puolue Nyk. paikat
(2012)
Paikat
(2008)
Kokoomus 17 18
SDP 16 15
Vihreät 10 11
Perussuomalaiset 9 4
Vasemmistoliitto 7 8
Keskusta 3 4
Kristillisdemokraatit 2 3
Sitoutumattomat 1 2
SKP 1 1
RKP 1 1

Valtuustot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2007 alusta Tampere siirtyi uuden kuntalain sallimaan malliin, jossa kaupunkia johtavat pormestari ja neljä apulaispormestaria. Pormestari ei ole virkasuhteessa kuntaan vaan hän on luottamushenkilö. Pormestari toimii kunnanhallituksen puheenjohtajana ja johtaa kunnan toimintaa. Ensimmäisen kaksivuotiskauden ajan pormestarina toimi Kokoomusta edustava Timo P. Nieminen. Valtuusto valitsi Niemisen toiselle kaudelle vuonna 2009. Valtuusto voi erottaa pormestarin kesken kauden, jos hän ei nauti valtuuston luottamusta.

Tampereen kaupunginvaltuustossa on 67 jäsentä. Valtuuston puheenjohtaja on Sanna Marin (sd). Vuosina 2009–2012 valtuuston puheenjohtajana toimi Irene Roivainen (vihr), Vuosina 2007–2008 valtuuston puheenjohtajana toimi Pekka Paavola (tamp.sit) ja vuosina 2005–2007 Hanna Tainio (sd).

Tampereella myös lapset pääsevät mukaan päätöksentekoon. Tampereella Annalan koulussa aloitettiin ensimmäisenälähde? Suomessa luotto-oppilastoiminta. Sittemmin nimi on vaihtunut oppilaskunnan hallitukseksi. Tampereella jokaisessa peruskoulussa on nykyään oppilaskunnan hallitus. Myös Suomen ensimmäinen Lasten parlamentti perustettiin Tampereelle vuonna 2005.

Tampereella toimii myös Nuorisofoorumi, joka tuo nuorten mielipiteet esille päätöksenteossa. Vuonna 2011 Nuorisofoorumi (TNF) sai kaksi puhe- ja läsnäolo paikkaa Tampereen kaupunginvaltuustoon. TNF:llä on paikat myös nuoria koskevissa lauta- ja johtokunnissa. Nuorisofoorumin nimettäviä aikaansaannoksia on mm. Nuorisokahvila Tampereella, kannanotto toisen asteen koulutuksen yhdistämiseen, paikkojen saaminen kaupunginvaltuustoon.

Aluepolitiikkaan liittyvässä kunnallisessa verotulontasauskäytännössä Tampere siirsi vuonna 2002 huonommin menestyviin kuntiin verotulojaan noin 40 miljoonaa euroa.[27]

Kaupunginjohtajat ja pormestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha raatihuone on nykyään kaupungin edustustila, kaupunginvaltuusto ei ole kokoontunut siellä sitten 1920-luvun.

Tampereen kaupunginjohtajan virka perustettiin vuonna 1929. Pormestarijärjestelmä tuli käyttöön vuodesta 2007 alkaen.

Kaupunginjohtaja  Toimikausi 
Kaarle Nordlund 19291943
Sulo Typpö 19431957
Erkki Lindfors 19571969
Pekka Paavola 19691985
Jarmo Rantanen 19852007
Pormestari Toimikausi
Timo P. Nieminen 20072012
Anna-Kaisa Ikonen 2013

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Höyrylaiva Kuru ja muut sisävesihöyrylaivat olivat Näsijärven alueen tärkein kulkuneuvo 1950-luvulle saakka.

Tampere sijaitsee liikenteellisesti keskeisessä paikassa eteläistä Suomea ja sieltä on lyhyt matka moniin muihin kaupunkeihin. Kaupunkiin kulkee Helsingistä valtatie 3, jonka muuttaminen moottoritieksi toteutettiin suurhankkeena, joka valmistui vaiheittain vuosien 1964 ja 2000 välillä. Pituutta tiellä on 160,6 kilometriä ja se onkin Suomen pisin moottoritie. Tampereelta Nokialle kulkee yhdeksän kilometrin pituinen moottoritie (Valtatie 12). Tampereen kolmas moottoritie, itäinen ohitustie (valtatie 9), valmistui 1996, ja kulkee välillä Atala (Tampere) – Lakalaiva (Tampere). Sitä jatkettiin Ylöjärvelle asti suurhankkeella (Tampereen läntinen kehätie valtatie 3), jolloin se yhtyy Lakalaivassa Tampereen itäiseen ohitustiehen. Läntisen kehätien Kalkku–Pirkkala (1-vaiheen) avajaiset olivat 2. lokakuuta 2006, Läntinen kehätie oli kokonaisuudessaan valmis 15. joulukuuta 2008. Tampereella on myös Suomen ainoa nelitasoinen eritasoliittymä Lakalaivassa 3-tien ja 9-tien risteyksessä.[28]

Tampereelta pääsee junalla kaikkiin pääilmansuuntiin. Tampere onkin yksi Suomen vilkkaimmista rautatieliikenteen keskuksista. Tampereelta on suoria junia useisiin Suomen kaupunkeihin ja matka-ajat ovat lyhyitä keskeisen sijainnin ansiosta. Tampereen asemalle saapuu ja sieltä lähtee päivittäin noin 150 junaa, ja päivittäinen matkustajamäärä on noin 10 000. Vuosittain Tampereen aseman kautta kulkee noin 1,5 miljoonaa junamatkustajaa.

TKL:n bussi Tampereen Keskustorilla.

Tampereella on myös kunnallinen liikennelaitos, joka hoitaa 30 linjallaan yhdessä seutuliikennöitsijäin kanssa yhteistariffissa paikallisliikennettä linja-autoin. Tampereen kaupungin joukkoliikennetoimisto tilaa liikennelaitokselta suurimman osan liikenteestä. Liikennelaitoksen perinteisesti liikennöimiä kaupunkiliikenteen linjoja on vuodesta 2006 alettu kilpailuttaa tilaaja-tuottaja-mallin myötä. Talvikaudeksi 2008–2009 kilpailutettiin linjojen 7 ja 27 liikenne, jonka voitti Veolia Transport Tampere. Linjoilla edellytetään käytettäväksi sinivalkoista, liikennelaitoksen bussien väristä kalustoa. Myös midi-bussein liikennöitävät linjat 10 ja 32 kilpailutettiin, yhdyskuntalautakunta ratkaisi kilpailutuksen voittajan 9. huhtikuuta 2008 (linja 10 Väinö Paunu, linja 32 Atro Vuolle). Kaupungin sisäistä liikennettä on hoidettu myös johdinautoilla vuosina 1948–1976.

Tampereen lentoliikennettä palvelee kansainvälinen Tampere-Pirkkalan lentoasema, joka on tällä hetkellä Suomen kolmanneksi vilkkain lentoasema ja toiseksi vilkkain kansainvälinen lentoasema. Vuonna 2008 Tampere-Pirkkalan kautta kulki noin 710 000 matkustajaa, matkustajamäärät kasvavat joka vuosi. Tampere-Pirkkalasta on yhteyksiä Helsinkiin, Kittilään (talvisin), Tukholmaan, Riikaan, Lontooseen, Frankfurtiin, Bremeniin, Tallinnaan, Kuopioon, Gdanskiin, Malagaan, Kaunasiin ja Milanoon.

Kesäisin Tampereelta on sisävesiliikennettä Näsijärven kautta Päijänteen vesistöön sekä Pyhäjärven kautta Hämeenlinnaan niin sanottu Hopealinja. Tampereelta liikennöineitä sisävesilaivoja ovat

Tampereelle on lähes koko 2000-luvun suunniteltu kaupunkiraitiotietä yhtenä ratkaisuna kaupungin alati kasvaviin liikenneongelmiin. Kaupungin valtuusto päätti 16. kesäkuuta 2014 rakentaa kaupunkiin raitiotien (ehdollinen päätös), jonka hankinnan toteuttaminen on aloitettu allianssimuodolla. Infran rakennustöiden kilpailutus oli käynnissä keväällä 2015 ja samoin vaunutoimitus 23 raitiovaunun osalta. [29] Tampereen raitiotien rakentajat valittiin kesäkuussa 2015 ja raitiotien rakentajat ovat Pöyry, VR Track ja YIT.[30]

Myös lähijunaliikennettä ollaan käynnistämässä, ja tällä hetkellä on käynnissä testivaihe Nokian ja Lempäälän asukkaille junan käyttämiseksi Tampereen kaupunkiseudulla.

Välimatkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

lähde?

Kaupunki Välimatka (km) Matka-aika junalla
Helsinki 173 1 h 28 min
Hämeenlinna 75 41 min
Iisalmi 390 4 h 40 min
Joensuu 393 4 h 25 min
Jyväskylä 153 1 h 19 min
Kouvola 188 2 h 22 min
Kuopio 293 2 h 52 min
Loimaa 98 1 h 3 min
Lahti 126 1 h 41 min
Oulu 504 4 h 24 min
Pori 114 1 h 30 min
Seinäjoki 177 1 h 4 min
Turku 165 1 h 39 min
Vaasa 240 2 h 20 min
Pietari (Venäjä) 402 6 h 30 min

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereella asuu 220 409 henkilöä (ennakkoväkiluku 31.12.2013). Naisia väestöstä on hieman yli puolet, kuten koko maassa. Väestö on melko koulutettua, ja kaksi kolmasosaa yli 15-vuotiaista on suorittanut peruskoulun jälkeisiä tutkintoja.[31]

1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa Tampereelle muutti paljon työväestöä maakunnista.

Sotien aikana 1938–1944 Tampereen seudulle saapui myös poikkeuksellisen suuri määrä Karjalasta (Viipuri, Rautu, Metsäpirtti jne.) tulleita evakoita, jotka värittivät alueen jo ennestään rikasta kulttuuriperintöä.

Tampere on Suomen suurin yksikielisesti suomenkielinen kunta. Tampereen ruotsinkielisen vähemmistön historiasta ja nykyajasta kertovat muun muasssa Svenska samskolan i Tammerfors, Svenska Barndaghemmet, Porvoon hiippakuntaan kuuluva Tampereen ruotsinkielinen seurakunta (Tammerfors svenska församling), Tammerfors Aktuellt -lehti ja perinteikäs urheiluseura TBK.

Ulkomaan kansalaisia Tampereella oli vuonna 2014 9 422 henkilöä, mikä oli 4,2 prosenttia tamperelaisista. Vieraita kieliä puhui 14 622 henkilöä. Tampereella puhuttiin 107 kieltä – suomen jälkeen suurimpia kieliä olivat venäjä, arabia, ruotsi, persia, viro ja englanti.[32] Vuosittain kaupunkiin saapuu noin 350 ulkomaalaista.

Väestönkehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla oleva taulukko kuvaa Tampereen asukasluvun kehitystä vuosina 1815–1939. Kaupunki kasvoi tänä aikana nopeasti Suomen suurkaupunkien joukkoon.

Vuosi 1815 [33] 1840 [33] 1850 [33] 1860 [33] 1870 [33] 1880 [33] 1890 [33] 1900 [33] 1910 [33] 1920 [33] 1923 [33] 1930 [34] 1938 [34] 1939 [34]
Väkiluku &&&&&&&&&&&&0793.&&&&00793 &&&&&&&&&&&01819.&&&&001 819 &&&&&&&&&&&03207.&&&&003 207 &&&&&&&&&&&05232.&&&&005 232 &&&&&&&&&&&06986.&&&&006 986 &&&&&&&&&&013645.&&&&0013 645 &&&&&&&&&&020132.&&&&0020 132 &&&&&&&&&&036344.&&&&0036 344 &&&&&&&&&&045442.&&&&0045 442 &&&&&&&&&&047830.&&&&0047 830 &&&&&&&&&&050138.&&&&0050 138 &&&&&&&&&&055967.&&&&0055 967 &&&&&&&&&&076730.&&&&0076 730 &&&&&&&&&&078012.&&&&0078 012

Evakkojen asettumisen ja kaupungistumisen tuloksena väestö jatkoi kasvuaan 1940-luvulla ja sen jälkeenkin. Seuraavassa kuvaajassa on esitetty kaupungin väestönkehitys viiden vuoden välein vuodesta 1980 lähtien. Käytetty aluejako on tilanteen 1. tammikuuta 2013 mukainen.

Tampereen väestönkehitys 1980–2010
Vuosi Asukkaita
1980
  
166 228
1985
  
169 026
1990
  
172 560
1995
  
182 742
2000
  
195 468
2005
  
204 337
2010
  
213 217
Lähde: Tilastokeskus.[35]

Väestö osa-alueittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen keskustaa.

Tampereen väestö oli 31.12.2008 jakautunut osa-alueittain seuraavasti:[36]

 • Keskinen suuralue 64 079
  • Keskusta 39 137
  • Sampola 19 378
  • Iidesranta 5 564
 • Koillinen suuralue 34 430
  • Messukylä 13 832
  • Tasanne 7 936
  • Leinola 12 662
 • Kaakkoinen suuralue 41 189
  • Kaukajärvi 19 156
  • Hervanta 22 033
 • Eteläinen suuralue 19 161
  • Härmälä 6 604
  • Koivistonkylä 6 534
  • Peltolammi 6 023
 • Lounainen suuralue 32 677
  • Pispala 7 466
  • Rahola 10 166
  • Tesoma 15 045
 • Luoteinen suuralue 10 900
  • Lielahti 5 315
  • Lentävänniemi 5 585
 • Pohjoinen suuralue 4 409
  • Aitolahti 1 298
  • Kämmenniemi 2 037
  • Terälahti 1 074
 • Muut 2 707

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen yliopisto.
Tampereen teknillisen yliopiston päärakennus.

Tampereella on

Tampereen uskonnolliset yhteisöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen evankelis-luterilaiseen seurakuntayhtymään kuuluvat seuraavat seurakunnat:

Tampereen ortodoksinen seurakunta on laajalla alueella Pirkanmaan, Satakunnan ja Keski-Suomen maakunnissa toimiva ortodoksinen seurakunta.

Tampereella sijaitsee myös kaksi Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon (MAP tai mormoni) seurakuntaa. Heidän kirkkorakennuksensa sijaitsee Tampereen Kalevassa.

Muita tamperelaisia kristillisiä yhteisöjä ovat muun muassa:

Monilla kristillisillä järjestöillä on vakiintunutta toimintaa Tampereella. Tällaisia ovat esimerkiksi:

Jehovan todistajilla on useita seurakuntia ja valtakunnansaleja Tampereella.

Tampereella toimiva islamilainen yhteisö on Tampereen islamin yhdyskunta.

Nimen Tampere etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikannimeä Tampere on yleensä pidetty lainana skandinaavisista kielistä (muinaisruotsin damber ’pato’). Viimeaikaisessa kielentutkimuksessa tätä etymologiaa on kuitenkin alettu pitää epätyydyttävänä, koska kosken nimi on hyvin vanha ja alueella on asunut aikaisemmin saamelaisia eikä ruotsalaisia. Saamelaista alkuperää on esitetty jo 1900-luvun alussa, kun A. V. Koskimies ehdotti, että sana Tammerkoski olisi voinut lainautua saamen kielen (pohjoissaamen) sanasta dabbal ’koskessa sijaitseva suvantokohta’.[37] 2010-luvulla tätä etymologiaa ovat kannattaneet Pauli Rahkonen ja Mikko Heikkilä. Heidän mukaansa sana Tampere juontuisi myöhäiskantasaamen rekonstruoidusta esimuodosta tḙmpḙl.[38]

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuliset kanansiivet ovat tamperelainen erikoisuus, joka on valloittanut koko maan. Kuva maahantuojan omasta ravintolasta, Siipiweikoista.
Tampere-talo

Tampereella järjestetään vuosittain lyhytelokuvajuhlat (Tampere Film Festival). Vuorovuosin järjestettävät Pispalan Sottiisi ja Tanssimania tuovat kaupunkiin kansanmusiikin ja kansantanssien harrastajia. Kaupunkifestivaali Tammerfest on erityisesti nuorison suosima. Vuosittain järjestetään myös metallimusiikkifestivaali Sauna Open Air Metal Festival, joka tuo kotimaisten esiintyjien lisäksi myös suuria nimiä ulkomailta.

Muita tapahtumia ovat muun muassa Tampereen Teatterikesä, Tampere Jazz Happening, Tampere Biennale, Tampereen Sävel, Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali, kukkaisviikot, valoviikot ja kalamarkkinat. Tampereella toimii myös useita teattereita (muun muassa Ahaa Teatteri, Pyynikin Kesäteatteri, Tampereen Komediateatteri, Tampereen Teatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Tampereen Ylioppilasteatteri, Tanssiteatteri MD (Mobita/Dansco), Teatteri Mukamas ja Teatteri 2000) sekä Tampereen ooppera.

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut järjestää monipuolisia kulttuuritapahtumia ja näyttelyjä kaikenikäisille ja useissa kaupunginosissa.[39]

Tampere-talo toimii konserttien ja konferenssien pitopaikkana. Esimerkiksi Tampereen kaupunginorkesteri eli Tampere Filharmonia konsertoi Tampere-talossa. Tampere-talossa järjestetään myös vuosittain roolipeli- ja animetapahtuma Tracon.

Kansan suussa Tampere tunnetaan yleisesti lempinimellä Manse. Nimen etymologia on Tampereen vahvassa teollisuusperinteessä, assosiaatiossa Manchesterin teollisuuskaupunkiin Englannissa. Leikillinen nimitys Suomen Manchester tunnettiin jo 1900-luvun alussa.[40][41] Kuitenkaan Tampereen murteessa ei käytetä erityisemmin nimeä "Manse".

Tampereen paikallinen erikoisruoka on mustamakkara. Toiseksi erikoisuudeksi ovat viime vuosina nousseet hot wings -kanansiivet, joista Tampereella ja ympäristökunnissa syödään lähes puolet koko maan määrästä.[42]

Tampere fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereella on kuvattu useita TV-sarjoja, muun muassa Reinikainen, Sisko ja sen veli. Mummo (1987–1988) ja Kyllä isä osaa (1993–1994). Myös komediasarja Kummeli on suurelta osin kuvattu Tampereella. Tampere on ollut myös yksi keskeinen tapahtumapaikka muun muassa Edvin Laineen romaanifilmatisoinnissa Musta rakkaus (1957), Risto Jarvan elokuvassa Työmiehen päiväkirja (1967) ja Mika Kaurismäen elokuvassa Klaani (1984).

Pispalassa syntynyt Lauri Viita on merkittävä tamperelainen kirjailija. Pispalassa on asunut myös muita huomattavia kulttuuripersoonia. Tamperelaisen Pirkkalaiskirjailijat-kirjailijayhdistyksen riveissä vaikuttivat myös Tampereella asuneet Väinö Linna ja Kalle Päätalo.[43] Dekkarikirjailija Seppo Jokisen lähes kaikki kirjat tapahtuvat Tampereella.

P. A. Manninen on katsellut Tamperetta kauhufantasian näkökulmasta Kapteeni Kuolio -sarjakuvissaan.[44] Myös sarjakuvapiirtäjä Tiitu Takalo on kuvannut teoksissaan Tamperetta ja tamperelaisia.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääkiekko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampere tunnetaan erityisesti pitkistä jääkiekkoperinteistään. Suomen ensimmäinen virallinen jääkiekko-ottelu järjestettiin 15. tammikuuta 1928, jolloin vastakkain olivat Tampereen Pyrintö ja Tampereen Palloilijat. Enimmillään SM-sarjassa on pelannut neljä tamperelaisjoukkuetta kaudella 1969-70. Vuodesta 1980 lähtien kaupunkia on edustanut vain kaksi SM-liigassa pelaavaa jääkiekkojoukkuetta: Ilves ja Tappara. Ne ovat myös Suomen kaksi menestyneintä jääkiekkoseuraa, sillä Ilves on voittanut Suomen mestaruuden 16 kertaa ja Tappara yhdessä edeltäjänsä TBK:n kanssa yhteensä 15 kertaa. Ilveksen viimeisin mestaruus on vuodelta 1985 ja Tapparan 2003. Suomen mestaruuden jääkiekossa ovat voittaneet myös Tampereen Palloilijat vuonna 1931 ja Koovee vuonna 1968. Ilveksellä ja Tapparalla on laaja junioritoiminta, ja naisten SM-sarjassa Ilves on historiansa aikana saavuttanut 10 mestaruutta.

Tunnetuimpiin tamperelaisiin jääkiekkoilijoihin lukeutuvat muun muassa usean maajoukkuetilaston ennätysmies Raimo Helminen, jonka pelinumeron Suomen maajoukkue on myös jäädyttänyt, SM-liigan kaikkien aikojen paras pistemies Janne Ojanen, mittavan NHL-uran rakentanut Teppo Numminen, jonka pelinumeron Phoenix Coyotes on jäädyttänyt, sekä puolustajalegenda ja kulttihahmo Timo Jutila.

Tampereen jäähalli on Suomen ensimmäinen jäähalli, ja se valmistui vuoden 1965 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuihin. Hallissa on järjestetty MM-kisoja myös 1982, 1991, 1997 ja 2003. Lisäksi siellä on pelattu Lentopallon maailmanliigan otteluita. Tampereelle ollaan suunnittelemassa vanhan jäähallin korvaavaa uutta Tampereen Keskusareena -monitoimihallia, jonka rakentaminen ei ole toistaiseksi käynnistynyt.

Palloilulajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallossa Tampere United voitti Veikkausliigan vuosina 2001, 2006 ja 2007 sekä Suomen Cupin 2007. Suomen mestaruuden ovat voittaneet myös sotien jälkeen tamperelaistunut viipurilainen Ilves-Kissat 1950, Tampereen Ilves 1983 (sekä Suomen Cup 1979 ja 1990) ja Tampereen Pallo-Veikot vuonna 1994. TamU pelasi kotiottelunsa Ratinan stadionilla, joka Helsingin olympialaisten aikaan isännöi muutamia olympiaturnauksen jalkapallo-otteluita. Veikkausliigaan paluun tehnyt Ilves ja Kakkosessa nykyisin pelaava TPV järjestävät kotiottelunsa Tammelan stadionilla.

Muita menestyneitä tamperelaisia palloiluseuroja ovat muun muassa lentopallossa Isku-Volley ja koripallossa Tampereen Pyrintö, jotka molemmat pelaavat miesten pääsarjoissa ja Pyynikin palloiluhallissa. Isku-Volley voitti Lentopallon SM-liigan 1963, 1988, 2002 ja 2006 sekä Pyrintö Korisliigan 2010, 2011 ja 2014.

Classic on miesten Salibandyliigassa parhaimmillaan saavuttanut hopeaa 2007, 2008 ja 2014. Naisten Salibandyliigaa Classic on hallinnut voittaen sen kuudesti peräkkäin 2008–2013. Keilailussa TKK (Tampereen Keilakerho) on dominoinut miesten SM-joukkuekilpailuja voittamalla jo 9 mestaruutta tällä vuosituhannella.

Tampere Rugby Club pelaa rugbyn SM-sarjassa, jonka se on voittanut vuosina 2006, 2007 ja 2013. Seuralla on miesten ja naisten joukkueet sekä juniorijoukkue.

Tampere Saints pelaa amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigassa, baseballin SM-sarjassa pelaa Tampere Tigers. Kaupungin pesäpallomainetta puolustaa Manse PP, jonka miesten edustusjoukkue pelaa Suomensarjassa ja naisten edustusjoukkue Maakuntasarjassa.

Muu urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen Pyrintö on perinteinen monilajiseura, joka tunnetaan koripallon lisäksi suunnistuksesta, hiihdosta ja yleisurheilijoistaan, muun muassa pituushypyn MM-pronssimitalisti Tommi Evilästä, keihäänheittäjistä Tero Järvenpää ja Sanni Utriainen sekä korkeushypyn moninkertaisesta Suomen mestarista Jussi Viita.

Koovee on myös perinteikäs monilajiseura, jonka lajivalikoimaan kuuluvat jääkiekon lisäksi jalkapallo, salibandy, paini, pesäpallo, petankki, pyöräily, rullakiekko, suunnistus, taitoluistelu ja uinti.

Tampereen seudulla toimii useita perinteikkäitä pyöräilyseuroja. Tampereelta kotoisin oleva Jukka Vastaranta on yksi Suomen menestyneimmistä ammattipyöräilijöistä.

Taitoluistelun kolminkertainen EM-mitalisti Kiira Korpi, joka valittiin vuoden 2007 tamperelaiseksi, on Suomen tunnetuimpia urheilijoita. Hänen isänsä Rauno Korpi oli Tapparan pitkäaikainen ja menestyksekäs päävalmentaja ja on valmentanut myös Suomen miesten, naisten ja nuorten jääkiekkomaajoukkueita.

Vuoden 2009 Euroopan nuorten olympiafestivaalien kesäkisat järjestettiin Tampereella. Aiemmin kaupungissa on järjestetty muun muassa painin EM-kilpailut vuosina 1987, 2008 ja judon Euroopan-mestaruuskilpailut 2006.

Kalevan kisoja Tampere on isännöinyt useaan otteeseen, viimeksi vuonna 2008. Tampere isännöi vuonna 2016 yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelua. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maaottelu järjestetään Suomessa Helsingin ulkopuolella.

Tampere haki vuoden 1976 talviolympialaisten kisaisännyyttä, mutta jäi valintaäänestyksessä kolmanneksi.

Urheiluareenoita Tampereella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen tuomiokirkko
Pääartikkeli: Tampereen nähtävyydet

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäksi Tampereella on kaksi kehitysyhteistyöperustaista ”ystäväkaupunkia”, Mwanza Tansaniassa ja León Nicaraguassa.[46]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Lind, Mari; Antila, Kimmo & Liuttunen, Antti: Tammerkoski ja kosken kaupunki. Tampere: Vapriikki, 2011.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Suomen pinta-ala kunnittain 1.1.2015 1.1.2015. Maanmittauslaitos. Viitattu 28.3.2015.
 2. a b Suomen asukasluvut kuukausittain – Kunnittain aakkosjärjestyksessä 31.12.2015. Väestörekisterikeskus. Viitattu 8.1.2016.
 3. Väestö iän (1-v.), sukupuolen ja kielen mukaan alueittain 1990 - 2014 31.12.2014. Tilastokeskus. Viitattu 8.1.2016.
 4. Väestö iän (1-v.), sukupuolen ja kielen mukaan alueittain 1990 - 2014 31.12.2014. Tilastokeskus. Viitattu 8.1.2016.
 5. Luettelo kuntien ja seurakuntien tuloveroprosenteista vuonna 2016 24.11.2015. Verohallinto. Viitattu 8.1.2016.
 6. Kuntien asukasluvut aakkosjärjestyksessä 30.4.2013. Väestörekisterikeskus. Viitattu 25.10.2015.
 7. Kaupungin-maaseudun aluetypologian muodostamisperiaatteet – tekninen menetelmäkuvaus Viitattu 22.3.2013.
 8. Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan 31.12.2011 Tilastokeskus. Viitattu 25.10.2015.
 9. Kuntalehti. 2004, nro 15; artikkeli ”Kaupunki”.
 10. Tampere kaupungeista edelleen vetovoimaisin – 30 % suomalaisista voisi ajatella muuttavansa Tampereelle maaliskuu 2014. Taloustutkimus oy. Viitattu 25.10.2015.
 11. Kaarinan kaupunki yhä imagotutkimuksen ykkönen syyskuu 2014. Taloustutkimus oy. Viitattu 25.10.2015.
 12. Usein kysyttyä: Mikä on Tampereen maantieteellinen tarkka sijainti?; www.tampere.fi
 13. Tampere – koko Suomen keskus Epilä. Viitattu 3.3.2014.
 14. Yleiskuvaus Näsijärven kalastusalueesta Näsijärven kalastusalue. Viitattu 3.3.2014.
 15. Peräjoki Tampere. Viitattu 3.3.2014.
 16. a b Myllypuro Tampereen kaupunki. Viitattu 3.3.2014.
 17. Tampereen kaupungin metsät -faktaa (PDF) 2006. Tampereen seudun luonto. Viitattu 3.3.2014.
 18. Kettu Tampereen kaupunki. Viitattu 3.3.2014.
 19. Usein kysyttyä: Mikä Tampereen silloista on pisin? Entä kaduista? Tampereen kaupunki. Viitattu 25.10.2015.
 20. Usein kysyttyä: Mikä Tampereen silloista on pisin? Entä kaduista?; www.tampere.fi
 21. Tieteen kuvalehti. Historia 15/2013, s. 74.
 22. Työ 1870–1900 Tampereen yliopisto. Viitattu 3.3.2014.
 23. Suodenjoki, Sami: Vuoden 1918 tapahtumat Tampereella Tampereen yliopisto. Viitattu 3.3.2014.
 24. Talvisota Tampereen yliopisto. Viitattu 3.3.2014.
 25. Jatkosota Koskesta voimaa. Tampereen yliopisto. Viitattu 3.3.2014.
 26. Tampereen yliopiston vuosikymmenet Tampereen yliopisto. Viitattu 3.3.2014.
 27. Helsingin Sanomat. 24.9.2002.
 28. Matti Grönroos: Kantatie 60 Viitattu 25.10.2015.
 29. Raitiotiehanke Tampereella
 30. Tampereen raitiotielle valittiin rakentajat Taloussanomat. 22.6.2015. Viitattu 9.7.2015.
 31. Tampere sanoin ja kuvin Tampereen kaupunki. Viitattu 25.10.2015.
 32. Kielet ja kansalaisuudet 2014 (PDF) 20.4.2015. Tampereen kaupunki. Viitattu 25.10.2015.
 33. a b c d e f g h i j k Suomen tilastollinen vuosikirja 1925 (PDF) (sivu 9, taulukko 11. Kaupunkien, kauppalain ja taajaväkisten yhdyskuntain väkiluku vuosina 1815–1924) Kansalliskirjaston julkaisuarkisto Doria: Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 2013-05-19.
 34. a b c Suomen tilastollinen vuosikirja 1940 (pdf) (s. 14, Taulukko 13. Kaupunkien, kauppalain ja taajaväkisten yhdyskuntain väkiluku vuosina 1815–1940) Kansalliskirjaston julkaisuarkisto Doria: Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 2013-05-19.
 35. Väestö kielen mukaan sekä ulkomaan kansalaisten määrä ja maa-pinta-ala alueittain 1980 – 2012 22.3.2013. Tilastokeskus. Viitattu 1.4.2013.
 36. Tilastokeskuksen väestötiedot ikäryhmittäin ja osa-alueittain (PDF) Tampereen kaupunki. Viitattu 30.6.2009.
 37. Lähteenmäki, Eino: Tampere-nimen alkuperästä. Tammerkoski: Tampereen kotiseutulehti 1942 (4. vsk.), s. 3–6.
 38. Rahkonen, Pauli: Tampere – saamelainen koskiappellatiivi. Virittäjä 2/2011 (115. vks.), s. 252–256.
  Heikkilä, Mikko: Tampere – saamelaisen Tammerkosken kaupunki. Virittäjä 1/2012 (116. vsk.), s. 117–124.
 39. Kulttuuripalvelut Tampere. Viitattu 11.11.2013.
 40. Pieni Tietosanakirja. Hakusana Tampere. Helsinki: Otava, 1925–1928. Teoksen verkkoversio (viitattu 15.10.2010).
 41. Tietosanakirja. Hakusana Tampere. Helsinki: Tietosanakirja, 1909–1922.
 42. http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Tampere+on+hurahtanut+kanansiipiin/1135265202839
 43. http://www15.uta.fi/festnews/fn2005/torstai/18146.shtml
 44. Suominen, Janne: Tampereen vaiettu historia. Aviisi 10/2006.
 45. Tampere on muutakin kuin Särkänniemi Varaahotelli.fi. Viitattu 23.2.2012. Suomi[vanhentunut linkki]
 46. Ystävyyskaupungit Tampereen kaupunki. Viitattu 30.11.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tampere.