Lukonmäki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lukonmäki on Tampereen kaupunginosa, joka sijaitsee Kaakkois-Tampereella.[1] Se rajoittuu lännessä Hervannan valtaväylään, etelässä Hervannan kanjoniin, idässä Kaukajärven kaupunginosaan ja pohjoisessa Tampereen itäiseen ohitustiehen. Turtolankatu jakaa Lukonmäen kahdeksi osaksi pohjois–etelä suunnassa: varsinainen Lukonmäki on lännessä ja Finninmäki idässä.

Lukonmäki on nimensä mukaisesti suuri mäki, joka alkaa välittömästi Hervannan kanjonin pohjoisrinteestä. Se on Lukonmäen lakea ja etelärinnettä lukuun ottamatta rakennettu. Laella kasvaa kuusimetsää. Sen kautta kulkee talvisin huoltamaton kävelytie itä-länsisuunnassa Kierikankadun päästä Ikämiestenkadulle, ja talvella siitä voi pulkkailla alas. Lukonmäen länsirinteellä ja rinteeltä Hervannan valtaväylän suuntaan Ikämiestenkadun molemmin puolin olevien kujien varrella on kymmeniä pääasiassa 1970-luvulla rakennettuja omakotitaloja ja muutama näitä uudempi rivitalo. Lukonmäen itärinteellä Kierikankadulla ja sen sivukujilla on noin tusinan verran omakotitaloja ja pohjoisempana Turtolankadun varrella myös rivitaloja. Lukonmäen pohjoisosassa on kesäisin urheilukenttänä toimiva luistinrata sekä runsaasti rivitalo- ja omakotitaloasutusta. Lukonmäkeä lähimmät päivittäistavarakaupat ovat Turtolankadun varrella Finninmäen puolella ja Hallilassa Hervannan valtaväylän länsipuolella. Finninmäessä on myös pieni pubi ja parturi-kampaamo. Lukonmäessä korkeuserot ovat erittäin suuret verrattuna sen kokoon.

Lukonmäki tunnetaan hyppyrimäistään, jotka sijaitsevat Hervannan kanjonin etelärinteellä laskettelurinteiden vieressä. Hervannan kanjonista lähtee myös puolentoista kilometrin mittainen valaistu hiihtolatu, joka johtaa valaistulle Hervanta-Koivistonkylä-ladulle. Lukonmäen läheisyydessä olevia kaupunginosia Hervannan ja Kaukajärven lisäksi ovat muun muassa Hallila ja Messukylä.

Lukonmäessä oli vuonna 1978 asukkaita 1 010.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leena Salminen, Janne Vainikainen, Kirsi Hämäläinen, Marko Nurminen: Tilastokatsaus Tampereelta 2007:2 (pdf) (sivu 21 (pdf sivu nro)) Joulukuu 2007. Tampereen kaupunki. Viitattu 27.7.2014.
  2. Facta 2001 WSOY 1984 10. osa, palsta 396
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.