Turtola (Tampere)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turtolan K-Citymarket. Kuva vuodelta 2009.

Turtola on yksi Tampereen kaupunginosista. Se sijaitsee Kaakkois-Tampereella noin viiden kilometrin päässä keskustasta. Sen naapurikaupunginosia ovat Muotiala, Aakkula, Messukylä, Viiala ja Korkinmäki. Turtolassa oli vuoden 2022 tilastojen mukaan 969 asukasta[1].

Turtolassa sijaitsee yksi Tampereen hypermarkettikeskittymistä. Kauppakeskittymä käsittääkin suuren osan kaupunginosasta, ja asutus sijoittuu pääosin keskittymän pohjois- ja itäpuolelle. Turtola rajautuu pohjoisosassa puistoalueeseen ja Messukylän golfkenttään. Kaupunginosan eteläosassa on puolet Hervannan valtaväylän ja Pyhäjärventien välisestä liittymäalueesta.[1]

Vuoden 1540 maakirjassa mainittu Turtola oli yksi Messukylän – alkujaan Suur-Pirkkalan pitäjään kuuluneen Messukylän henkikirjakylän – taloista. Kuitenkin jo vuodelta 1465 olevassa asiakirjassa mainitaan Messukylän jakokunnan edustajana Olaff Twrdo. Täyttä varmuutta Turto-nimen alkuperästä ei ole, mutta professori Viljo Nissilän mukaan Turto-nimi on yhdistettävissä verbiin turtua ja adjektiiviin turta. Myös professori K. V. Kaukovalta yhdistää sanan adjektiiviin turta merkitykseen ’raskasmielinen ja vakava’. Samaa juurta on mahdollisesti kylännimi Tursola Kangasalla ja Sahalahdella. Turto-nimi on joissakin lähteissä yhdistetty myös ruotsalaiseen miehennimeen Tord. Turtolasta tuli rustholli 1700-luvulla ja se jaettiin kahteen osaan, Turtolaan ja Turtoseen, vuonna 1773.

Turtolasta tuli vuonna 1947 osa Tamperetta, kun Messukylän kunta liitettiin Tampereeseen. Kaupunginosan ensimmäinen asemakaava hyväksyttiin vuonna 1963.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jannika Melkko: Turtola on palvelujen ytimessä. Aamulehti, 23.3.2024, 143. vsk, nro 82, s. 1–2 (Koti-liite). Tampere: Sanoma Media Finland Oy.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.