Tämä projektisivu on osittain suojattu muutoksilta.

Wikipedia:Tynkä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipediassa artikkeli on tynkä, jos se on vain lyhyt johdanto aiheeseen ja siitä olisi enemmänkin oleellista kerrottavaa. Hyvä tynkä kertoo aiheestaan olennaisimmat perustiedot ja tarjoaa pohjan pidemmän artikkelin kirjoittamiselle.

Lyhyt tai lyhyehkö, mutta aiheen tyhjentävästi ja kattavasti selittävä artikkeli ei ole tynkä. Kaikista aiheista ei ole välttämättä paljon oleellista kerrottavaa. Pitkä artikkeli ei ole tynkä, vaikka siitä puuttuisikin joitakin olennaisia asioita. Tyngälle ei ole pituuden merkkirajaa, mutta pitkissä artikkeleissa ei ole suositeltavaa käyttää tynkämallinetta, vaan tulisi harkita sen korvaamista esimerkiksi korjausmallineilla. Tynkäartikkeliin voidaan lisätä keskeiset puuttuvat tiedot lyhyestikin, jolloin artikkeli ei enää ole tynkä. Tynkäartikkeliin voidaan lisätä tynkämerkintä, jos keskeisiä puuttuvia tietoja ei kyetä lisäämään sillä hetkellä.

Tynkämerkintä

Tynkäartikkelin loppuun kannattaa lisätä kirjoittamalla koodiin merkintä {{Tynkä}}, jos artikkelilla ei ole kunnon alkua. Se näyttää artikkelissa tältä:

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Tynkämallinetta käytettäessä on toivottavaa myös antaa lyhyt kuvaava perustelu sille, miksi kyseinen artikkeli on merkitty tyngäksi. Sinun ei tarvitse tietää sitä keskeistä tietoa mikä artikkelista puuttuu, vaan se mitä keskeistä artikkelista puuttuu. Tämä tapahtuu käyttämällä syy-argumenttia {{Tynkä|syy}}, esimerkiksi {{Tynkä|Historia ja väestö.}}, jolloin tulos näyttää tältä:

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: Historia ja väestö.

Tämän lisäksi on kuitenkin erittäin suositeltavaa käyttää jotakin eriteltyä, kuvaavampaa tynkämallinetta. Artikkelin lopussa saa olla vain yksi, mahdollisimman kuvaava, tynkämalline.

Kun artikkelia laajennetaan myöhemmin niin paljon, että se ei ole enää tynkä, tynkämalline poistetaan. Keskeneräisten osioiden alkuun lisättävän {{kesken}}-mallineen avulla voi pyrkiä poistamaan tynkämerkintöjä artikkeleiden lopuista.

Entiset minityngät

Katso myös