Tämä projektisivu on osittain suojattu muutoksilta.

Wikipedia:Selaa luokittain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hakemisto
Lista uusimmista suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi valituista artikkeleista:
21.05.2023
Vittu on vanha suomen kielen sana, joka tarkoittaa naisen ulkoisia sukupuolielimiä. Alun perin nimitystä käytettiin synnyttäneen tai vaihdevuosiin ehtineen emännän sukuelimestä. Nykyisin sana kuuluu alatyyliin, ja sitä käytetään myös karkeana kirosanana.Vittu on ilmeisesti lähes tuhat vuotta vanha lainasana ruotsin kielestä. Sanan vanhaa skandinaavista alkuperää tukee se, että muinaisnorjassa on sana fytta ja nykyruotsissa fitta. Sanan vastine esiintyy kaikissa itämerensuomalaisissa kielissä.


15.05.2023
Helen Richey 1929.jpg
Helen Richey (21. marraskuuta 1909 McKeesport, Pennsylvania, Yhdysvallat – 7. tammikuuta 1947 New York, New York, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen lentäjä, joka kuului ilmailun naispuolisiin edelläkävijöihin Yhdysvalloissa. Hän oli muun muassa Yhdysvaltain ensimmäinen liikennelentäjäksi palkattu nainen ja naispuolinen lennonopettaja. Toisen maailmansodan aikana Richey palveli brittiläisissä Air Transport Auxiliary -joukoissa, jotka lensivät liittoutuneiden sotilaskoneita muissa kuin taistelutehtävissä, ja liittyi sitten Yhdysvalloissa vastaavaan Women Airforce Service Pilots -järjestöön (WASP).


12.05.2023
Kolumbian tasavalta (esp. República de Colombia) eli Kolumbia (esp. Colombia) on valtio luoteisessa Etelä-Amerikassa. Sen rajanaapureita ovat idässä Venezuela, kaakossa Brasilia, etelässä Peru ja Ecuador ja luoteessa Panama. Kolumbia on myös Etelä-Amerikan ainoa valtio, jolla on rantaviivaa sekä Tyynellemerelle että Karibianmerelle.


09.05.2023
Aleksis Kivi.jpg
Aleksis Kivi (oik. Alexis Stenvall; 10. lokakuuta 1834 Nurmijärvi – 31. joulukuuta 1872 Tuusula) oli suomalainen kirjailija. Kivi kirjoitti kansallisromaanin aseman saavuttaneen romaanin Seitsemän veljestä (1870), näytelmiä kuten Nummisuutarit (1864) ja runoja.Kiven teksteissä on sekä romanttisia että realistisia piirteitä.


07.05.2023
David Livingstone -1.jpg

David Livingstone (19. maaliskuuta 1813 Blantyre, Lanarkshire, Skotlanti, Britannia – 1. toukokuuta 1873 Chitambo) oli skotlantilainen lähetyssaarnaaja ja tutkimusmatkailija, joka kartoitti Afrikan etelä- ja keskiosia vuosina 1849–1873.

Livingstone löysi matkoillaan useita järviä ja jokia. Hän oli ensimmäinen eurooppalainen, joka näki Victorian putoukset.


05.05.2023
David gegen goliath2.jpg
Goljat oli filistealainen jättiläinen, josta kerrotaan Raamatun Ensimmäisessä Samuelin kirjassa. Goljat oli syntyisin Gatista ja palveli filistealaisten sotilasjoukoissa, kunnes Daavid voitti hänet kaksintaistelussa.


05.05.2023
Leonardo Dicaprio Cannes 2019.jpg

Leonardo Wilhelm DiCaprio (ääntäminen IPA: [dɨˈkæpri.oʊ], s. 11. marraskuuta 1974 Los Angeles, Kalifornia) on yhdysvaltalainen Oscar-palkittu näyttelijä ja elokuvatuottaja.

Los Angelesissa kasvanut DiCaprio aloitti uransa teini-ikäisenä televisiomainoksissa ja televisiosarjoissa 1980-luvun lopulla. Elokuvauransa hän aloitti vuonna 1991, ja maailmankuulu hänestä tuli elokuvan William Shakespearen Romeo ja Julia (1996) myötä.


05.05.2023
Heinäkuun monarkia (ransk. Monarchie de Juillet; virallisesti Ranskan kuningaskunta, ransk. Royuame de France), on nimitys Ranskan historiassa vuoden 1830 heinäkuun vallankumouksen ja vuoden 1848 helmikuun vallankumouksen väliselle aikakaudelle, jolloin maan kuninkaana toimi Orléans-sukuinen Ludvig Filip. Ludvig Filipin kuninkuuden katsottiin nojaavan erityisesti varakkaan porvariston tukeen. Parlamentilla oli merkittävämpi asema ja äänioikeus oli laajempi kuin edeltävänä Bourbon-restauraation aikana.


02.05.2023
Denisova Molar.jpg
Denisovanihminen on sukupuuttoon kuollut ihmislaji tai alalaji, joka eli Aasiassa. Denisovanihminen erkaantui heidelberginihmisestä noin 400 000 vuotta sitten ja ehti elää nykyihmisen kanssa samaan aikaan. Se oli läheistä sukua neandertalinihmiselle, mutta risteytyi myös nykyihmisen kanssa. Denisovanihmisen jäännöksiä on vuoteen 2022 mennessä löydetty vain siperialaisesta Denisovan luolasta, Tiibetistä ja Laosista.


02.05.2023
Feuvert2.jpg
Liikennevalo-ohjausta käytetään liikenteen ohjaamiseen, ja värit ovat yleensä punainen, keltainen ja vihreä. Sen päätavoitteet ovat liikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden parantaminen. Liikennevaloja käytetään tavallisesti risteyksissä, mutta usein muuallakin esimerkiksi mahdollistamaan jalankulkijoille turvallinen tien ylitys. Liikennevalojen perusosat ovat liikennevalokoje, -opastimet, -pylväät ja ilmaisimet sekä eri osat yhdistävä kaapelointi. Valojen ohjauskojeen sijainti määräytyy käytettävän laitteiston mukaan: usein se on ulkona lähellä valoja.


28.04.2023
LN member states animation.gif

Kansainliitto (engl. League of Nations, ransk. Société des Nations) oli kansainvälinen järjestö, joka perustettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen vuonna 1919 ylläpitämään rauhaa. Järjestö toimi vuosina 1920–1946, minkä jälkeen se lakkautettiin ja Yhdistyneet kansakunnat (YK) korvasi sen.

Kansainliiton perustajajäseninä oli 42 valtiota, ja koko historiansa aikana siihen kuului 63 jäsenvaltiota.


28.04.2023
Dreadlocked rasta.jpg

Rastafari (myös rastafarismi, rastafaria, rastafari-liike) on 1930-luvulla Jamaikalla syntynyt uskonto ja elämäntapa, joka perustuu afrikkalaisuuteen ja Kuningas Jaakon Raamattuun. Sen uskonkappaleisiin kuuluvat etenkin Etiopian keisarin Haile Selassien jumaluus, Etiopia ja muu Afrikka luvattuna maana, sekä mustien amerikkalaisten paluumuutto Afrikkaan. Rastafari sai alkunsa 1900-luvun alussa Jamaikalla suositun afrikkalaisen nationalismin ja Etiopian arvostuksen pohjalle. Haile Selassien kruunauksen vuonna 1930 nähtiin toteuttavan Raamatun ennustukset, ja jotkut alkoivat pitää häntä kaikkien afrikkalaissyntyisten vapahtajana.

Monen rastafarin eli rastan elämäntapaan kuuluu kannabiksen poltto hengellisistä syistä, puhdas ruoka ja rastatukka.


28.04.2023
Walrus 2 (6383855895).jpg

Mursu (Odobenus rosmarus) on suurikokoinen, vesielämään sopeutunut arktinen nisäkäslaji. Se on mursujen heimon (Odobenidae) ainoa jäljellä oleva laji, ja se jaetaan kahteen alalajiin: tyynenmerenmursuun ja atlantinmursuun.

Mursu voi kasvaa yli kolmen metrin pituiseksi ja puolentoista tonnin painoiseksi. Mursun tunnusomainen piirre on sen pitkät syöksyhampaat. Mursut elävät ryhmissä mannerjalustojen matalissa vesissä.


26.04.2023
Mumbai 03-2016 105 Bandra station surroundings.jpg
Slummi on kaupungin, erityisesti suurkaupungin, köyhälistökortteli tai laajempi köyhien asuinalue. Nimitystä käytetään kielteisessä merkityksessä, eivätkä slummien asukkaat itse yleensä käytä sitä omasta asuinalueestaan.Slummin asuintalot ovat heikkolaatuisia ja puutteellisesti huollettuja. Asukastiheys on suuri, mikä tekee slummista epäterveellisen, turvattoman ja epäsuositun asuinpaikan.


25.04.2023
Benny Hill.JPG
Alfred Hawthorn ”Benny” Hill (21. tammikuuta 1924 Southampton – 20. huhtikuuta 1992 Teddington) oli englantilainen koomikko. Hän aloitti uransa teatterikoomikkona, mutta siirryttyään televisioon 1950-luvun alussa Hill nousi nopeasti Britannian tunnetuimmaksi koomikoksi. Hänen ohjelmastaan Benny Hill Show tuli 1970-luvulla kansainvälisesti hyvin suosittu.


24.04.2023
Nuclear Power Plant Cattenom.jpg
Ydinvoima eli ydinenergia (vanhahtavasti atomivoima eli atomienergia) on energiantuotantoa, joka perustuu atomiytimien sidosenergian vapautumiseen fissio- tai fuusioreaktiossa tai muissa ydinreaktioissa, kuten radioaktiivisessa hajoamisessa. Ydinvoiman tuotannossa osa ydinpolttoaineen atomien massasta muuttuu energiaksi, joten ydinpolttoaineen energiasisältö on tavanomaisiin polttoaineisiin verrattuna hyvin suuri. Vapautuneen energian määrää voidaan ilmaista Albert Einsteinin löytämällä massan ja energian ekvivalenssin määräävällä yhtälöllä E = mc2. Fissioreaktiossa atomeita halkaistaan ja fuusioreaktiossa atomeita yhdistetään. Ydinvoima perustuu vahvaan vuorovaikutukseen fissio- ja fuusiovoimien tapauksessa ja heikkoon vuorovaikutukseen radioaktiivisuuden käytössä energianlähteenä.


21.04.2023
Akirakurosawa-onthesetof7samurai-1953-page88.jpg

Akira Kurosawa (jap. 黒澤 明, Kurosawa Akira, 23. maaliskuuta 1910 Tokio, Japani – 6. syyskuuta 1998 Tokio) oli japanilainen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja -tuottaja.

Kurosawa on yksi Japanin tunnetuimmista elokuvaohjaajista, ja hänen elokuvansa ovat vaikuttaneet kokonaiseen elokuvantekijöiden sukupolveen.


20.04.2023
Jacqueline Cochran 342-C-K-1210A.jpg
Jacqueline ”Jackie” Cochran Odlum (synt. Bessie Lee Pittman; 11. toukokuuta 1906 Muscogee, Florida, Yhdysvallat – 9. elokuuta 1980 Indio, Kalifornia, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen lentäjä ja liikenainen. Cochran tuli tunnetuksi yhtenä ilmailun naispuolisista pioneereistä ja sukupolvensa parhaista kilpalentäjistä.


20.04.2023
ISS-43 the Great Lakes of North America.jpg
Isotjärvet eli Pohjois-Amerikan Isotjärvet tai Suuret järvet (engl. Great Lakes) on viiden suuren järven – Yläjärven, Huronjärven, Michiganjärven, Eriejärven ja Ontariojärven – muodostama järviryhmä Pohjois-Amerikan itäosassa Kanadan ja Yhdysvaltain rajalla. Valtionraja jakaa kaikki järvet paitsi Michiganjärven, joka on kokonaisuudessaan Yhdysvalloissa. Isotjärvet muodostavat maailman suurimman sulan makean veden keskittymän.


17.04.2023
Swastika right-facing.svg
Hakaristi (卐) on risti, jonka yhtä pitkät sakarat taittuvat tavallisesti suorakulmaisesti samaan suuntaan. Hakaristi on ikivanha symboli, joka on esiintynyt monissa eri kulttuureissa Euraasiassa, Afrikassa ja Amerikassa. Hakaristia on käytetty etenkin hindulaisuuden ja buddhalaisuuden piirissä. 1900-luvun alun Saksassa rotuoppeja kannattavat antisemitistiset liikkeet alkoivat käyttää hakaristiä. Saksan kansallissosialistit omaksuivat hakaristin tunnuksekseen 1920-luvun alussa.


15.04.2023
Bundesarchiv Bild 146-2010-0049, Josef Tiso.jpg
Jozef Gašpar Tiso (13. lokakuuta 1887 Nagybiccse, Unkari, Itävalta-Unkari – 18. huhtikuuta 1947 Bratislava, Tšekkoslovakia) oli katolinen pappi, Tšekkoslovakian hallituksen jäsen ja viimein toisen maailmansodan aikaisen Saksan suojeluksessa olleen Slovakian tasavallan presidentti. Hänet tuomittiin maanpetoksesta ja teloitettiin sodan jälkeen.


15.04.2023

Intiaanihauta on texasilaisen pulp-kirjailija Robert E. Howardin yliluonnollinen western-novelli. Howard kirjoitti sen todennäköisesti kesällä 1931, ja se julkaistiin Weird Tales -lehdessä seuraavan vuoden toukokuussa. Novelli kertoo texasilaisesta maanviljelijästä, joka kaivaa vanhan maillaan sijaitsevan hautakummun auki ja vapauttaa sinne vangitun hirviön.

Howard aloitti 1930-luvun taitteessa kirjeenvaihdon H. P. Lovecraftin kanssa. Lovecraft kannusti texasilaista Howardia hyödyntämään paikallistuntemustaan ja kotiseutunsa kansanperinnettä, ja seuraavina vuosina Howard kirjoittikin useita Etelä-Yhdysvaltoihin sijoittuvia tarinoita, jotka yhdistelivät lännenkirjallisuutta ja yliluonnollista kauhua.


14.04.2023
JROppenheimer-LosAlamos.jpg
Julius Robert Oppenheimer (22. huhtikuuta 1904 New York, New York – 18. helmikuuta 1967 Princeton, New Jersey) oli yhdysvaltalainen teoreettinen fyysikko, joka johti toisen maailmansodan aikana maailman ensimmäisen ydinaseen kehitysohjelman Manhattan-projektin Los Alamosin laboratoriota, jossa ydinpommi suunniteltiin ja valmistettiin.


11.04.2023
Ishihara 9.svg
Värisokeus on tila, jossa ihmisen väriaisti on normaalista poikkeava tai puuttuu kokonaan. Täydellinen sokeus kaikille väreille on erittäin harvinaista, minkä vuoksi jotkut pitävätkin termiä värisokeus virheellisenä ja kutsuvat tilaa värinäön heikkoudeksi tai värinäön poikkeamaksi.Värisokeus voi olla perinnöllistä tai hankittua. Perinnöllisessä värisokeudessa yksi tai useampi verkkokalvon kolmesta tappisolutyypeistä on normaalista poikkeava tai kokonaan toimimaton. Yleisin värisokeuden muoto on puna-vihersokeus, josta kärsii noin 8 prosenttia miehistä ja 0,4 prosenttia naisista. Puna-vihersokeus periytyy resessiivisesti X-kromosomissa.


11.04.2023
Mein Kampf dust jacket.jpeg
Taisteluni (saks. Mein Kampf) on Adolf Hitlerin kaksiosainen kirja, jonka hän kirjoitti ollessaan Landsbergin vankilassa epäonnistuneen oluttupavallankaappauksen jälkeen. Ensimmäinen osa Tilinteko (Eine Abrechnung) julkaistiin vuonna 1925 ja toinen osa Kansallissosialistinen liike (Die nationalsozialistische Bewegung) seuraavana vuonna. Kirjassa Hitler käsittelee muun muassa antisemitismiä ja muita kansallissosialismiin yleisesti liitettyjä asioita sekä omaa elämäänsä. Kirjaa on pidetty yhtenä tärkeänä tienä Hitlerin ajattelun ymmärtämiseen.


07.04.2023
Minerval insignia.png

Illuminati (latinaa, ’valaistuneet’; suomessa yksittäisestä jäsenestä illuminati) oli jesuiittaoppineen Adam Weishauptin Baijerissa vuonna 1776 perustama salaseura. Sen tavoite oli korostaa järkeä ihmisten ajattelussa sekä vähentää kirkon ja valtion valtaa. Illuminatin perustaminen osui valistuksen ja tieteellisen vallankumouksen aikaan.

Illuminati kiellettiin Baijerissa vuonna 1785, eikä sen tiedetä toimineen enää paljon sen jälkeen. Illuminatin vaikutuksesta maailmanhistorian merkittäviin tapahtumiin ja sen olemassaolosta nykyisinkin on esitetty salaliittoteorioita.


07.04.2023
Mämmi package.png
Mämmi on ruisjauhoista, ruismaltaista ja vedestä valmistettu imellytetty ja paistettu suomalainen perinneruoka. Mämmiä nautitaan tavallisesti jäähdytettynä sokerin ja kerman tai maidon kanssa varsinkin jälkiruokana pääsiäisen aikaan. Alkuperältään mämmi on tiettävästi länsisuomalaista, mistä se levisi ensin Hämeeseen, Etelä-Suomeen ja 1900-luvulla koko maahan.


07.04.2023
Bells 2.JPG
Tinnitus (lat. tinnitus < tinnire 'soida') tarkoittaa korvien soimista. Se on sisäkorvan karvasolujen tuottama kuulohavainto, joka ei johdu ulkopuolisesta äänilähteestä. Tinnitus on useimmiten ohimenevä vaiva, mutta noin kymmenellä prosentilla väestöstä se on jatkuvaa ja häiritsevää. Parannuskeinoa tinnitukseen ei ole, mutta oireita voidaan lievittää.


29.03.2023
Calamity jane.jpeg
Martha Jane Canary (tai Cannary) alias Calamity Jane (1. toukokuuta 1852 tai 1856 Princeton, Missouri − 1. elokuuta 1903 Terry, Etelä-Dakota) oli legendaarinen villin lännen hahmo. Hän sai mainetta seikkailijana, sotilastiedustelijana ja pyssysankari Wild Bill Hickokin ystävänä. Janen epätavallisesta ja värikkäästä elämäntarinasta, sankariteoista ja tempauksista tuli jo hänen elinaikanaan suosittu villin lännen legenda, joka tosin perustuu vain pieneltä osin todellisuuteen.


29.03.2023
Caviar spoons.jpg
Kaviaari (< turkk. havyar, pers. ‏خاویار‎, xâvyâr ’mätikala, sampi’) on sampikalojen suolattua mätiä. Kaviaarin suosio laajeni 1800-luvulla Venäjältä länsimaihin, ja nykyisin kaviaari on yksi arvostetuimpia ja kalleimpia kulinaarisia herkkuja.


29.03.2023
Gunfight at the OK Corral 2.jpg
O. K. Corralin taistelu oli lainvalvojien ja lainsuojattomien välinen tulitaistelu Tombstonessa Arizonassa 26. lokakuuta 1881. Taistelua pidetään villin lännen historian tunnetuimpana.Puoli minuuttia kestäneessä tulitaistelussa kuoli kolme lainsuojatonta ja haavoittui kolme lainvalvojaa. Seuranneessa oikeudenkäynnissä lainvalvojat Earpin veljekset ja Doc Holliday vapautettiin syytteistä. Tulitaistelu johti kuukausia kestäneeseen vihanpitoon Earpien joukon ja lainsuojattomien välillä.


25.03.2023
Flag of Finland.svg

Suomen lippu eli siniristilippu on yksi Suomen kansallissymboleista. Lipussa on valkoisella pohjalla sininen risti. Kuvio pohjautuu pohjoismaiseen ristilippuun.

Eduskunta hyväksyi siniristilipun Suomen valtiolipuksi 28. toukokuuta 1918, ja senaatti vahvisti lain seuraavana päivänä.


23.03.2023
Haeckel Trochilidae.jpg

Kolibrit (Trochilidae) on lintujen heimo, joka kuuluu kiitäjälintuihin. Kolibreja on yli 300 lajia, ja niitä elää lähes koko Amerikassa Alaskasta Etelä-Amerikan eteläkärkeen.

Kolibrit ovat monin tavoin epätavallisia lintuja. Kolibreihin kuuluvat maailman pienimmät linnut, niiden höyhenissä on kirkkaita irisoivia värejä, ne osaavat lentää paikallaan pitkiä aikoja, ne voivat mennä yöksi horrokseen, ja ne käyttävät ravinnokseen mettä.


22.03.2023
Manis palaeojavanica on sukupuuttoon kuollut muurahaiskäpylaji. Se on ryhmänsä suurin tunnettu edustaja. Manis palaeojavanica eli pleistoseenilla trooppisessa Kaakkois-Aasiassa. Sen jäänteitä on löydetty Jaavalta, mahdollisesti myös Borneolta. Jaavalta löydetyt fossiilit ovat noin 800 000 vuotta vanhoja, kun taas Borneolta löydetyt jäänteet ovat vain 39 000–45 000 vuotta vanhoja.


21.03.2023

Giant for a Day! on brittiläisen Gentle Giant -yhtyeen 11. syyskuuta 1978 julkaistu kymmenes albumi.

Albumi jatkoi edellisen The Missing Piece -levyn suuntausta, jossa yhtye esitti aiemman progressiivisen rockin sijaan yksinkertaisempaa, valtavirtaa lähentelevää rockia. Tyylimuutoksella yhtye pyrki saavuttamaan suosiota Yhdysvalloissa.


21.03.2023
Neil Armstrong pose.jpg

Neil Alden Armstrong (5. elokuuta 1930 Wapakoneta, Ohio – 25. elokuuta 2012 Columbus, Ohio) oli yhdysvaltalainen astronautti ja ensimmäinen Kuun pinnalla kävellyt ihminen. Hän oli myös ensimmäinen ihminen, joka on kävellyt vieraalla taivaankappaleella.

Armstrong osallistui 1950-luvun alussa Korean sotaan hävittäjälentäjänä.


15.03.2023
Armi Aavikko.jpg
Armi Anja Orvokki Aavikko (1. syyskuuta 1958 Helsinki – 2. tammikuuta 2002 Espoo) oli suomalainen missi, laulaja ja show-esiintyjä. Hänet kruunattiin 18-vuotiaana vuoden 1977 Miss Suomeksi. Miss Skandinavia -kilpailuissa Aavikko oli toinen perintöprinsessa.


12.03.2023
In League with Satan on englantilaisen äärimetalliyhtye Venomin ensimmäinen single. Se julkaistiin huhtikuussa 1981 B-puolenaan ”Live Like an Angel”. Kumpikin kappale oli mukana myös yhtyeen esikoisalbumilla Welcome to Hell.


11.03.2023
Menorah 0307.jpg
Menora (hepr. ‏מנורה‎) on juutalaisten käyttämä seitsenhaarainen kynttelikkö. Se on vanha juutalaisuuden symboli, jota käytettiin ensimmäisen ja toisen temppelin rituaaleissa. Temppelin menoran kadottua menora säilyi yleisenä kuva-aiheena, ja nykyisin se on muun muassa Israelin vaakunassa.


11.03.2023
Saint Helena Island.jpg

Saint Helena on saari eteläisellä Atlantilla, 1 950 kilometriä Afrikan lounaisrannikosta. Saari kuuluu Britanniaan osana Saint Helenan, Ascensionin ja Tristan da Cunhan merentakaista aluetta. Saaren pinta-ala on 122 neliökilometriä, ja sen asukasmäärä vuonna 2021 oli 4 439. Saaren pääkaupunki ja satama on Jamestown.

Hollantilaiset löysivät asumattoman Saint Helenan 1502, ja vuonna 1659 Englannin Itä-Intian kauppakomppania perusti sinne siirtokunnan.


11.03.2023
Aivazovsky - Destruction of Pompeii.jpg

Vesuviuksen purkaus 79 tuhosi Campaniassa Rooman valtakunnan kaupungit Pompejin, Herculaneumin ja monia lähistön pikkukaupunkeja ja kyliä, kun pitkään hiljaisena pysynyt Vesuviuksen tulivuori purkautui rajusti syksyllä 79.

Purkaus on maailmanhistorian tunnetuin, koska se säilöi Pompejin ja Herculaneumin 1 700 vuodeksi. Esiin kaivetut kaupungit ovat merkittävä arkeologinen ja geologinen tutkimuskohde.


09.03.2023
Mormonin kirjan historiallisuus on herättänyt keskustelua kirjan julkaisusta lähtien. Kirjan mukaan intiaanit periytyvät juutalaisista, jotka muuttivat Lähi-idästä Amerikkaan 500-luvulla eaa. Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon mukaan Mormonin kirja kuvaa historiallisia tapahtumia ja on kirjaimellisesti tosi. Kirjan kuvaus Amerikan asutushistoriasta on kuitenkin ristiriidassa eri alojen tieteellisen tiedon kanssa, ja sekulaarit tutkijat pitävät sitä 1800-luvulla sepitettynä fiktiona.


04.03.2023

Argentiinan jalkapallomaajoukkue (esp. Selección de fútbol de Argentina) edustaa Argentiinaa kansainvälisissä jalkapallo-otteluissa. Maajoukkuetta hallinnoi Argentiinan jalkapalloliitto.

Argentiina on yksi menestyneimmistä jalkapallomaajoukkueista, sillä se on saavuttanut kolme maailmanmestaruutta (1978, 1986 ja 2022) sekä kolme MM-hopeaa (1930, 1990 ja 2014). Argentiina on menestynyt hyvin myös Etelä-Amerikan-mestaruuskilpailuissa ja voittanut sen 15 kertaa, mikä on eniten yhdessä Uruguayn kanssa.


28.02.2023
Italian sosiaalinen tasavalta (ital. Repubblica Sociale Italiana) tai Salòn tasavalta (ital. Repubblica di Salò) oli Saksan pystyttämä fasistien hallitsema nukkevaltio miehitetyssä Pohjois-Italiassa toisen maailmansodan aikana vuosina 1943–1945. Se kukistui Saksan mukana sodan lopussa.


25.02.2023
Rumble in the Jungle (suom. Ryminää viidakossa) oli nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelu, joka käytiin 30. lokakuuta 1974 Stade du 20 mai -stadionilla silloisen Zairen pääkaupungissa Kinshasassa maailmanmestari George Foremanin ja haastaja Muhammad Alin välillä. Ottelua pidetään yleisesti yhtenä nyrkkeilyhistorian parhaista, vaikka sen tapahtumia on luonnehdittu vähäisiksi.Ottelun nimen keksi promoottori Don King, joka lupasi molemmille ottelijoille ennätyksellisen viiden miljoonan dollarin ottelupalkkion. King oli tuolloin uusi nimi suurien otteluiden järjestäjänä eikä hänellä ollut varaa taata ottelupalkkioita itse.

Automaattisesti luodun listan loppu.Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita.