Tämä projektisivu on osittain suojattu muutoksilta.

Wikipedia:Selaa luokittain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hakemisto
Lista uusimmista suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi valituista artikkeleista:
14.02.2023
Feuvert2.jpg
Liikennevalo-ohjausta käytetään liikenteen ohjaamiseen, ja värit ovat yleensä punainen, keltainen ja vihreä. Sen päätavoitteet ovat liikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden parantaminen. Liikennevaloja käytetään tavallisesti risteyksissä, mutta usein muuallakin esimerkiksi mahdollistamaan jalankulkijoille turvallinen tien ylitys. Liikennevalojen perusosat ovat liikennevalokoje, -opastimet, -pylväät ja ilmaisimet sekä eri osat yhdistävä kaapelointi. Valojen ohjauskojeen sijainti määräytyy käytettävän laitteiston mukaan: usein se on ulkona lähellä valoja.


09.02.2023

Rock and Roll All Night Long on suomalaisen Hurriganes-yhtyeen elokuussa 1973 julkaistu esikoisalbumi, joka sisältää sekä live- että studiomateriaalia. Albumin musiikki on pääasiassa suoraviivaista rockia, mutta mukana on myös rhythm and bluesia, ja pienemmissä määrin sillä kuuluu yhtyeen alkuajoille tyypillinen blues rockin ja progressiivisen rockin vaikutus. Hurriganesin kokoonpano albumilla on Remu Aaltonen (laulu, rummut), Cisse Häkkinen (bassokitara, laulu) ja Albert Järvinen (kitara).

Levyn raidat 1–4 äänitti Måns Groundstroem yhtyeen esiintymisissä maalis- ja kesäkuussa ja raidat 6–11 Jukka Teittinen Finnlevyn studiossa kesällä 1973. Viides kappale ”Sweet Sue” äänitettiin osittain livenä ja osittain studiossa.


02.02.2023
Kadonneet 116 sivua olivat Mormonin kirjan alkuperäinen käsikirjoitus, jonka Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon perustaja Joseph Smith saneli vaimolleen Emmalle ja työtoverilleen Martin Harrisille vuosina 1827–1828. Smith kertoi kääntäneensä tekstin Lehin kirjasta, joka oli kultalevyjen ensimmäinen osa. Harris kadotti sivut kesällä 1828, eikä niitä ole sen koommin löydetty. Sanellusta tekstistä ei ollut kopiota, eikä Smith kääntänyt Lehin kirjaa uudestaan. Sen sijaan hän saneli korvaavan osuuden, joka perustui Nefin levyihin ja joka kertoi samoista tapahtumista, mutta eri näkökulmasta.


01.02.2023
Guercino Abramo ripudia Agar (cropped).jpg
Abraham (myös Aabraham, hepr. ‏אברהם‎, Avraham, Tiberian hepreaksi ʾAḇrāhām; arab. ابراهيم‎, Ibrāhīm), alun perin Abram (hepr. ‏אַבְרָם‎, Avram, ab-rawm’, vrt. āb ’isä’), on juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin patriarkka.


01.02.2023

Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua on suomalaislaulaja Dannyn esittämä kappale, jolla hän osallistui vuoden 2021 Uuden Musiikin Kilpailuun ja kilpaili paikasta Suomen edustajana Eurovision laulukilpailussa 2021. Kappale sijoittui kilpailussa kuudenneksi. Kappale ilmestyi myöhemmin samana vuonna Dannyn studioalbumilla Kunnioittaen, Danny.

Kappaleen sävelsi ja sanoitti Janne Rintala ja sovitti Timo Ruokola. Tyyliltään rauhallinen ja melankolinen kappale käsittelee kertojan hautajaisia ja pohtii, kuinka hänen kuolemaansa julkisuudessa suhtaudutaan.


25.01.2023
Altar de Día de Muertos en Actopan, Hidalgo, México (2017). 24.jpg
Kuolleiden päivä (esp. Día de Muertos) on vainajien muistopäivä, jota vietetään marraskuun taitteessa Meksikossa ja Keski-Amerikan maissa sekä osassa Etelä-Amerikkaa ja Yhdysvaltain latinojen keskuudessa. Päivän viettoon kuuluu kuoleman hyväksyminen ja pilkkaaminen, hautausmailla vierailut ja kotialttarit, joille asetellaan uhrilahjoja vainajille.


19.01.2023
Xi Jinping 2019 (49060546152) 2.jpg
Xi Jinping (/ˈʃiː tʃinˈpiŋ/; yksink.: 习近平; perint.: 習近平; pinyin: Xí Jìnpíng, [ɕǐ tɕîn pʰǐŋ]; s. 15. kesäkuuta 1953 Peking) on Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteeri vuodesta 2012 alkaen ja Kiinan presidentti vuodesta 2013 alkaen.Xi on pyrkinyt hallituskaudellaan keskittämään valtaa itselleen ja taistelemaan korruptiota vastaan. Xin tavoitteena on Kiina-keskeinen maailmanjärjestys ja puolueen tiukka ote arjesta ja taloudesta: vapaa markkinatalous, kansalaisvapaudet ja ihmisoikeudet nujerretaan. Xin aloittama pitkäjänteinen Vyö ja tie -investointiohjelma kattaa yli 150 valtiota.


09.01.2023
Tuoksupahkajalka (Dissoderma odoratum, syn. Squamanita odorata) on Squamanitaceae-heimoon kuuluva sienilaji. Se on tunnusomaisen voimakastuoksuinen laji, jolla on pienet, liilansävyiset itiöemät. Tuoksupahkajalka loisii tummalakitympösen (Hebeloma mesophaeum) itiöemillä, jotka epämuodostuvat loissienen vaikutuksesta. Tuoksupahkajalkaa tavataan lähinnä Euroopassa, mutta sitä on löydetty myös Yhdysvalloista.


31.12.2022
SYDNEY, AUSTRALIA - JANUARY 23 Margot Robbie arrives at the Australian Premiere of 'I, Tonya' on January 23, 2018 in Sydney, Australia (25980751148) (cropped).jpg
Margot Elise Robbie (s. 2. heinäkuuta 1990 Dalby, Queensland) on australialainen näyttelijä ja elokuvatuottaja. Hänet tunnetaan rooleistaan sekä ison budjetin elokuvissa että independent-elokuvissa. Hän on ollut ehdolla kahteen Oscar-palkintoon, neljään Golden Globeen sekä viiteen Bafta-palkintoon.


18.12.2022
A Hard Day’s Night on brittiläisen The Beatles -yhtyeen kappale vuodelta 1964. Albumin A Hard Day’s Night avausraitana sekä erikseen singlenä julkaistu kappale merkittiin John Lennonin ja Paul McCartneyn yhdessä kirjoittamaksi. Listaykköseksi sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa nousseella kappaleella Beatles sai ensimmäisen Grammy-palkintonsa.


18.12.2022

Shoreline on ruotsalaisen indie rock -yhtye Broder Danielin kappale.

”Shorelinen” studioversio julkaistiin yhtyeen viimeisellä, vuonna 2003 julkaistulla Cruel Town -studioalbumilla. Julkaisunsa jälkeen se nousi Ruotsin singlelistalla korkeimmillaan sijalle 20. Broder Daniel kuitenkin esitti kappaleen televisiossa jo kaksi vuotta ennen sen julkaisua, minkä vuoksi kappaleen bootleg-versio ehti levitä laajasti internetissä ennen kappaleen virallista julkaisua.


16.12.2022

Something Else by The Kinks (joskus lyhyemmin Something Else) on brittiläisen The Kinks -yhtyeen syyskuussa 1967 julkaistu viides studioalbumi. Albumi merkitsi yhteistyön päättymistä yhdysvaltalaistuottaja Shel Talmyn kanssa. Tästä lähtien tuottamisesta vastasi yhtyeen johtohahmo Ray Davies.

Musiikillisesti Something Else by The Kinks on hyvin monimuotoinen ja melankolinen, ja sen sanoitukset käsittelevät brittiläistä elämää. Psykedeelisen rockin aikakaudella albumi oli vallitsevien trendien vastainen, ja siitä muodostuikin Kinksin siihen asti heikoiten myynyt albumi.


14.12.2022

I Can See Your House from Here on brittiläisen, progressiivista rockia esittävän Camel-yhtyeen vuonna 1979 julkaistu seitsemäs studioalbumi. Se oli edellisen Breathless-levyn tavoin pikemminkin kokoelma yksittäisiä lauluja harkitun kokonaisuuden sijaan. Albumi nousi yhtyeen kotimaassa listasijalle 45.

Camelin kokoonpano oli muuttunut edellisalbumin jälkeen merkittävästi. Alkuperäinen kosketinsoittaja Peter Bardens oli eronnut yhtyeestä erimielisyyksien vuoksi, ja basisti Richard Sinclair erotettiin pian hänen jälkeensä.


08.12.2022
Eminem live at D.C. 2014 (cropped) (cropped).jpg

Eminem (EMINƎM) (oik. Marshall Bruce Mathers III, s. 17. lokakuuta 1972 Saint Joseph, Missouri, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen Grammy-palkittu rap-artisti, musiikkituottaja ja näyttelijä sekä Oscar-voittaja.

Nielsen Soundscanin suorittaman tutkimuksen mukaan hän on 2000-vuosikymmenen myydyin artisti.


08.12.2022
Mr lordi hrh.jpg
Tomi Petteri Putaansuu (s. 15. helmikuuta 1974 Rovaniemi), taiteilijanimeltään Mr. Lordi, on suomalainen laulaja-lauluntekijä, muusikko, taidemaalari, graafikko ja maskeeraaja. Koulutukseltaan hän on medianomi.


05.12.2022
Sammallahdenmäki 1.jpg

Sammallahdenmäen pronssikautiset röykkiöhaudat ovat Satakunnassa Raumalla, entisen Lapin kunnan Kivikylässä sijaitseva muinaisjäännösalue, joka hyväksyttiin 1999 Unescon maailmanperintöluetteloon Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Sammallahdenmäen röykkiöalue on Suomen ja Pohjoismaiden edustavin Skandinavian pronssikulttuurin kohde.

Sammallahdenmäellä sijaitsee 36 kivistä koottua hautaröykkiötä. Suurin osa röykkiöistä on isoja hiidenkiukaita tai matalia kehäröykkiöitä. Tunnetuimmat röykkiöt ovat kuitenkin laakea suuri nelikulmainen latomus, jota kutsutaan ”Kirkonlaattiaksi”, sekä pitkä ja korkea vallimuodostelma ”Huilun pitkä raunio”.


04.12.2022
Errol Flynn1.jpg
Errol Leslie Thomson Flynn (20. kesäkuuta 1909 Hobart, Tasmania, Australia – 14. lokakuuta 1959 Vancouver, Kanada) oli australialainen näyttelijä, joka tuli tunnetuksi romanttisista miekkailurooleistaan Hollywood-elokuvissa vuodesta 1935 alkaen. Flynnin tunnetuimpia rooleja ovat elokuvan Robin Hoodin seikkailut (1938) nimiosa ja kaapparikapteeni Geoffrey Thorpe elokuvassa Merihaukka (1940).


26.11.2022
Royal Jomtien Resort Hotelin tulipalo tapahtui aamupäivällä 11. heinäkuuta 1997, kun Jomtien Beachin alueella Thaimaan Pattayassa sijainneessa Royal Jomtien Resort -hotellissa syttyi tulipalo. Hotellin pohjakerroksen kahvilassa nestekaasupullosta alkunsa saanut palo levisi pian 17-kerroksisen rakennuksen alakerroksiin ja täytti koko hotellin savulla. Palossa kuoli 91 ihmistä ja 64 loukkaantui, joista 51 vakavasti. Lisäksi 11 vapaaehtoista kuoli liikenneonnettomuudessa matkalla palopaikalle.


25.11.2022
Italian tasavalta (ital. Repubblica Italiana) eli Italia (ital. Italia) on tasavalta Etelä-Euroopassa Välimereen työntyvällä Apenniinien niemimaalla ja lähisaarilla. Italian pinta-ala on noin 300 000 neliökilometriä ja väkiluku noin 59,2 miljoonaa. Italian naapurimaita ovat Ranska, Sveitsi, Itävalta ja Slovenia.


21.11.2022
2017 Total Solar Eclipse (35909952653).jpg

Auringonpimennys on luonnonilmiö, joka syntyy Kuun liikkuessa Maan ja Auringon väliin siten, että kaikki kolme ovat samalla suoralla. Tällöin Kuun varjo osuu Maahan, ja Maasta katsottuna Kuu peittää Auringon.

Jos Kuu peittää Auringon kokonaan, kyseessä on täydellinen auringonpimennys, ja Maan pinnalla tulee hämärää. Joskus Kuu on niin kaukana Maasta, että se ei pysty peittämään Aurinkoa kokonaan, vaikka kulkeekin sen keskeltä. Tällöin syntyy rengasmainen auringonpimennys.

Automaattisesti luodun listan loppu.Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita.