Tämä projektisivu on osittain suojattu muutoksilta.

Wikipedia:Selaa luokittain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hakemisto
Lista uusimmista suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi valituista artikkeleista:
15.03.2022

Artículo bueno-blue.svg Annemarie Schwarzenbach

AnnemarieSchwarzenbach.jpg
Annemarie Schwarzenbach (23. toukokuuta 1908 Zürich, Sveitsi – 15. marraskuuta 1942 Sils im Engadin/Segl, Sveitsi) oli sveitsiläinen kirjailija, toimittaja, valokuvaaja ja matkailija, joka julkaisi lyhyen elämänsä aikana useita romaaneja sekä muun muassa yli 300 artikkelia ja 5 000 valokuvaa matkoistaan Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Yhdysvalloissa. Kirjallisen ja taiteellisen perintönsä lisäksi Schwarzenbachia pidetään lesboesikuvana, joka pukeutui koko ikänsä androgyynimaisesti ja uhmasi perinteistä naiskuvaa.


13.03.2022

Cscr-featured.svg 10/80

10/80 on suomalaisen Hurriganes-yhtyeen marraskuussa 1980 julkaistu kahdeksas albumi. Tukholman Polar-studioilla äänitettyä albumia pidetään yleisesti Hurriganesin parhaana Roadrunnerin jälkeen. Musiikillisesti se on aiempia levyjä monipuolisempi, ja sillä on yhtyeelle tavanomaisen rock and rollin lisäksi progressiivisia vaikutteita ja rautalankahenkisyyttä. Albumi myi kultaa, ja singlenä julkaistu kappale ”Bourbon Street” oli Hurriganesin suurin hitti pitkään aikaan.

10/80 palautti Hurriganesin suureen suosioon parin heikommin menestyneen albumin jälkeen.


04.03.2022

Symbol support vote.svg Abraham Lincoln

Abraham Lincoln O-77 matte collodion print.jpg
Abraham Lincoln (12. helmikuuta 1809 Hardinin piirikunta, Kentucky, Yhdysvallat – 15. huhtikuuta 1865 Washington, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen poliitikko ja Yhdysvaltain presidentti vuosina 1861–65. Hän toimi ennen poliittista uraansa muun muassa lautturina, sekatavarakaupan myyjänä ja postitoimiston johtajana. Toisin kuin aiemmat presidentit, hän oli kongressiedustajana vain yhden kauden.


03.03.2022

Artículo bueno-blue.svg Kruunusillat

Kruunusillat (ruots. Kronbroarna) on rakenteilla oleva hanke, joka sisältää kymmenen kilometrin pituisen raitiotieyhteyden Helsingin keskustan ja Laajasalon välille. Reitille kuuluu kolme uutta siltaa, jotka on tarkoitettu vain raitiotielle, pyöräilylle ja jalankululle. Sillat johtavat keskustasta Hakaniemenrannan kautta uusia siltoja Merihaansiltaa ja Finkensiltaa pitkin Korkeasaareen, josta reitti jatkuu yli kilometrin pituisen Kruunuvuorensillan kautta Kruunuvuorenrantaan Laajasalon saareen.

Kruunusillat perustuu vuonna 2012 järjestetyn kansainvälisen suunnittelukilpailun voittajaehdotukseen.


23.02.2022

Cscr-featured.svg museo

GD-EG-Caire-Musée007.JPG

Museo on laitos, joka kerää, säilyttää, tutkii ja pitää esillä historiallista, kulttuurihistoriallista tai luonnontiedettä koskevaa aineistoa. Näyttelyt ovat museotyön näkyvin osa, sillä niissä museot kohtaavat yleisönsä. Siksi monille näyttelyt edustavat museoiden perinteistä tehtävää.

Kokoelmien perusteella museot jaetaan Suomessa taidemuseoihin, kulttuurihistoriallisiin museoihin ja luonnontieteellisiin museoihin. Taidemuseoiden keräysperiaatteet ovat yleensä esteettisiä, mutta muissa museoissa pyritään keräämään todisteita tavallisista esineistä tai ilmiöistä.


22.02.2022

Artículo bueno-blue.svg Delta blues

Big Jack Johnson - Chicago Blues Festival 2009.jpg
Delta blues (myös Mississippi Delta blues) on bluesmusiikin varhaisimpia tyylejä. Perinteistä delta bluesia esittää yksi henkilö — useimmiten mies — joka laulaa ja soittaa kitaraa. Sanoitukset käsittelevät esimerkiksi rakkautta, laitapuolen kulkijoita, uskontoa sekä toisinaan myös yhteiskunnallisia aiheita. Soitossa suositaan improvisointia ja slide-kitaraa. Usein kitara- ja laulumelodiat vuorottelevat samankaltaisia sävelkulkuja toistaen.


16.02.2022

Symbol support vote.svg M.A.R. Barker

Muhammad Abd-al-Rahman Barker (synt. Phillip Barker, 3. marraskuuta 1929 – 16. maaliskuuta 2012) oli amerikkalainen kielitieteilijä, pelisuunnittelija ja fantasiakirjailija. Hän oli johtava klamath-intiaanikielen asiantuntija ja toimi pitkään Etelä-Aasian tutkimuksen professorina Minnesotan yliopistossa.


16.02.2022

Artículo bueno-blue.svg Intia

Intian tasavalta (hindiksi भारत गणराज्य, Bhārat Gaṇrājya; engl. Republic of India) eli Intia (hindiksi भारत, Bhārat; engl. India) on liittovaltio Etelä-Aasiassa. Intia on pinta-alaltaan maailman seitsemänneksi suurin valtio ja asukasluvultaan maailman toiseksi suurin. Intian naapurimaita ovat Bangladesh, Myanmar (Burma), Kiina, Bhutan, Nepal ja Pakistan.


14.02.2022

Cscr-featured.svg siili

Erinaceus europaeus (Linnaeus, 1758).jpg

Siili eli eurooppalainen siili (Erinaceus europaeus) on siilien (Erinaceidae) heimoon kuuluva piikikäs nisäkäslaji. Se on yöeläin, jota esiintyy Länsi-Euroopassa sekä Pohjois-Euroopan lauhkeimmissa osissa. Suomessa laji elää aina Perämeren pohjukassa asti, satunnaisesti pohjoisempanakin. Sitä tavataan niittyjen reuna-alueilla ja kulttuuriympäristöissä, joissa on sopivasti suojaisia pesäpaikkoja.

Täysikasvuinen siili on noin 20–30 senttimetriä pitkä ja painaa 0,4–1,2 kilogrammaa.


14.02.2022

Artículo bueno-blue.svg Virginia Hall

Virginia Hall.jpg
Virginia Hall (6. huhtikuuta 1906 Baltimore, Maryland, Yhdysvallat – 8. heinäkuuta 1982 Rockville, Maryland, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen vakooja, joka toimi kahteen otteeseen Ranskassa toisen maailmansodan aikana. Ensimmäisellä kerralla hänet lähetti Britannian SOE, toisella kerralla Yhdysvaltain OSS. Hän keräsi ympärilleen laajan verkoston ja koulutti muun muassa vastarintaliikken taistelijoita sissisotaan. Gestapo tunsi Hallin ”ontuvana naisena”, sillä hänellä oli proteesi vasemmassa, amputoidussa jalassa.


12.02.2022

Symbol support vote.svg Aladdin ja taikalamppu

Contes arabes-5-1806-0387.jpg
Aladdin (arab. علاء الدين‎, ʿAlāʾ ad-Dīn, ’uskon jalous’, ’uskon oivallisuus’) on Tuhannen ja yhden yön tunnetuimpia sankarihahmoja. Hän on laiska ja vastuuton kiinalaispoika, joka lumotun lampun avulla saavuttaa satumaiset rikkaudet. Tarina ei kuulu alkuperäiseen arabiankieliseen kokoelmaan, mutta länsimaissa kertomus on kokoelman suosituimpia. Aladdin lienee aleppolaisen Hanna Diabin ja ranskalaisen Antoine Gallandin keksintöä.


08.02.2022

Artículo bueno-blue.svg aasiannorsu

Female elephas maximus at hamburg.JPG

Aasiannorsu (Elephas maximus) on yksi kolmesta nykyisestä norsulajista. Se on Aasian suurin maanisäkäs, joka painaa 2 700–5 000 kilogrammaa, on kuutisen metriä pitkä ja lähes kolme metriä korkea. Aasiannorsu on pienempi ja karvaisempi kuin afrikannorsu, ja sillä on pienemmät korvat. Naarailla ei ole suuria syöksyhampaita, ja ne voivat puuttua myös uroksilta.

Aasiannorsun elinalue on pienentynyt ja pirstaloitunut alkuperäisestä alueesta, joka ulottui Iranin rannikolta Kiinaan Jangtse-joelle.


03.02.2022

Artículo bueno-blue.svg Rohoncin koodeksi

Rohonczi Codex 7.JPG
Rohoncin koodeksi on kuvitettu koodeksi, jonka sisältöä ei ymmärretä. Kirjassa on yli 400 sivua täynnä tuntemattomin kirjoitusmerkein tehtyä käsinkirjoitusta. Kuvia on yli 80 ja ne esittävät Jeesuksen elämää ja muita kristillisiä aiheita. Kuvat ovat tyyliltään yksinkertaisia ja kömpelöitä, eikä niiden sisältö olennaisesti poikkea valtavirran kristillisyydestä. Kirjaa säilytetään Budapestissa Unkarissa.


02.02.2022

Artículo bueno-blue.svg Chet Baker

Chet Baker (1929–1988).jpg
Chesney Henry ”Chet” Baker Jr. (23. joulukuuta 1929 Yale, Oklahoma, Yhdysvallat – 13. toukokuuta 1988 Amsterdam, Alankomaat) oli yhdysvaltalainen jazztrumpetisti, flyygelitorven soittaja sekä laulaja. Hän oli yksi West Coast -jazzin merkittävimmistä edustajista 1950-luvulla.


30.01.2022

Symbol support vote.svg Brooks Adams

Brooks Adams, c. 1910.jpg

Peter Chardon Brooks Adams (24. kesäkuuta 1848 – 13. helmikuuta 1927) oli yhdysvaltalainen historioitsija, politiikan tutkija, lakimies, kirjailija ja kapitalismin kriitikko. Adamsin teokset käsittelevät sivilisaatioita ja niiden elinkaaria, taloutta, yleistä historiaa sekä yhdysvaltalaista valtiojärjestystä.

Adamsin suku oli varakas sekä poliittisesti vaikutusvaltainen, ja hän opiskeli perheperinteen mukaisesti lakia.


28.01.2022

Symbol support vote.svg Voynichin käsikirjoitus

Voynich Manuscript (32).jpg
Voynichin käsikirjoitus on kuvitettu koodeksi, jonka sisältöä ei ymmärretä. Tuntematon kirjoittaja on käyttänyt sen tekemiseen tunnistamatonta kirjoitusta ja käsittämätöntä kieltä. Kuvat esittävät esimerkiksi kasveja, kylpeviä naisia ja taivaankappaleita. Radiohiiliajoituksen perusteella tiedetään, että käsikirjoitus tehtiin Keski-Euroopassa 1400-luvun alussa. Käsikirjoitus on saanut nimensä bibliofiili Wilfrid Voynichiltä, joka vuonna 1912 osti kirjan roomalaisen jesuiittakollegion kirjastosta ja toi sen julkisuuteen.


26.01.2022

Cscr-featured.svg Aulis Rytkönen

Aulis Rytkönen.jpg
Taavi Aulis Rytkönen (5. tammikuuta 1929 Karttula – 16. huhtikuuta 2014 Helsinki) oli suomalainen jalkapalloilija. Hän oli Suomen ensimmäinen ulkomailla ammatikseen pelannut jalkapalloilija.Rytkönen aloitti uransa aikuisten joukkueissa vuonna 1945 KuPSin paidassa. Hän edusti seuraa aina vuoteen 1952 asti, jolloin hän siirtyi ammattilaiseksi Toulouseen.


26.01.2022

Artículo bueno-blue.svg Norja

Norjan kuningaskunta (kirjanorjaksi Kongeriket Norge, uusnorjaksi Kongeriket Noreg, pohjoissaameksi Norgga gonagasriika) eli Norja on perustuslaillinen monarkia Pohjois-Euroopassa.

Maa kuuluu Pohjoismaihin ja Skandinaviaan. Se on Ruotsin länsi- ja Suomen pohjoisnaapuri, ja sillä on yhteistä rajaa myös Venäjän kanssa. Pinta-alaltaan varsinainen Norja (manneralue lähisaarineen) on kolmanneksi suurin Pohjoismaa. Väestöltään Norja on Pohjoismaista neljänneksi suurin.


19.01.2022

Symbol support vote.svg Saatanapaniikki

Saatananpalvontapaniikki (engl. Satanic panic, myös Satanic ritual abuse eli SRA, suom. ’saatanallinen rituaalinen hyväksikäyttö’) on moraalipaniikki, joka väittää saatananpalvojien soluttautuneen yhteiskuntaan ja harjoittavan lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja ihmisten uhraamista. Yhdysvalloissa paniikki oli kiihkeimmillään 1980-luvun lopulla. Vuoteen 1994 mennessä SRA-syytöksiä oli ilmennyt yli 12 000 tapausta.


06.01.2022

Artículo bueno-blue.svg Ludwig Wittgensteinin elämäkerta

Ludwig Josef Johann Wittgenstein (26. huhtikuuta 1889 Wien, Itävalta – 29. huhtikuuta 1951 Cambridge, Englanti) oli itävaltalais-englantilainen filosofi.

Wittgenstein syntyi vuonna 1889 Wienissä kahdeksanlapsisen perheen nuorimmaksi lapseksi. Hän oli lapsena kiinnostunut tekniikasta, ja valmistuttuaan Berliinin teknillisestä korkeakoulusta hän lähti opiskelemaan ilmailutekniikkaa Englantiin.


29.12.2021

Artículo bueno-blue.svg Timbuktun yliopisto

Timbuktun yliopisto on usein käytetty yhteisnimi kolmelle Timbuktussa sijaitsevalle vanhalle moskeijalle. Moskeijat tunnetaan nimillä Sankore, Djinguereber ja Sidi Yahya. Perimätiedon mukaan yliopisto perustettiin vuonna 989. Itse kaupunki syntyi kuitenkin vasta sata vuotta myöhemmin. Toisen tiedon mukaan moskeijat rakennettiin 1300-luvulla ja 1400-luvun alussa Länsi-Afrikan ensimmäisinä moskeijoina.


28.12.2021

Symbol support vote.svg Black metalin toinen aalto

Black metalin toinen aalto on nimitys 1990-luvun alussa kehittyneelle äärimetallin tyylilajille ja sen ympärille syntyneelle alakulttuurille. Black metal -yhtyeitä on toiminut eri puolilla maailma 1980-luvun alkupuolelta lähtien, mutta toinen aalto liitetään voimakkaimmin Norjaan, missä genren ideologia ja äänimaailma vakiintuivat nykyiseen muotoonsa. Musiikkinsa lisäksi varhainen norjalainen black metal tunnetaan kirkkojen tuhopoltoista ja henkirikoksista, joihin alakulttuurin jäsenet syyllistyivät. Tästä juontuu genren kansanomainen suomenkielinen nimi ”kirkonpolttohevi”. Tämä artikkeli keskittyy Norjan tapahtumiin vuosina 1990–1996.


26.12.2021

Artículo bueno-blue.svg Cities Skylines

Cities: Skylines on suomalaisen Colossal Orderin kehittämä ja ruotsalaisen Paradox Interactiven julkaisema kaupunginrakennuspeli. Peli on julkaistu vuonna 2015 Linuxille, macOS:lle ja Windowsille. Lisäksi peli on julkaistu Nintendo Switchille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle. Konsoliversioiden käännökset on tehnyt Tantalus Media.Colossal Orderin kaksi aiempaa Cities in Motion -peliä sijoittuivat valmiiksi rakennettuihin kaupunkeihin. Cities: Skylinesissa pelaaja voi muokata ja hallinnoida kaikkia osa-alueita kaupungissa.

Automaattisesti luodun listan loppu.Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita.