Tämä projektisivu on osittain suojattu muutoksilta

Wikipedia:Selaa luokittain

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakemisto
Teemasivut 
Hakutyökalut


Wikipedian kaikki sivut aakkosellisessa hakemistossa.
LOKI

Lista uusimmista suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi valituista artikkeleista.
Lista saattaa sisältää myös aiemmin valittuja artikkeleita.

13.9.2014

Artículo bueno-blue.svg Karvashikkori

Morris Arboretum Carya cordiformis.JPG
Karvashikkori (Carya cordiformis) on jalopähkinäkasveihin kuuluva kesävihanta puu, joka kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan keski- ja itäosissa. Tämä keskikokoinen puu on hikkorilajeista yleisin ja pohjoisimmaksi levinnyt mutta toisaalta myös lyhytikäisin. Sen puuaines on erittäin iskunkestävää, minkä ansiosta se soveltuu erinomaisesti huonekalujen, työkalujen ja tikkaiden valmistukseen. Tämän lisäksi sitä käytetään lihan savustuksessa, polttopuuna sekä koristekasvina. Nimensä mukaisesti sen pähkinät maistuvat karvailta eivätkä kelpaa syötäviksi.
Lue lisää ...


13.9.2014

Artículo bueno-blue.svg Luutahikkori

Carya glabra (homeredwardprice) 003.jpeg
Luutahikkori eli viisikkohikkori (Carya glabra) on jalopähkinäkasveihin kuuluva kesävihanta puu, joka kasvaa alkuperäisenä Yhdysvaltojen itäosissa. Tämä keskikokoinen puu on erityisen yleinen Etelä-Appalakeilla, jossa se on tärkeä sahateollisuuden raaka-aine. Sen puuaines on erittäin iskunkestävää, minkä ansiosta se soveltuu erinomaisesti työkalujen kahvojen ja suksien valmistukseen. Entisaikoina siitä tehtiin kärrynpyöriä ja kangaspuiden lyöntikäpäliä.
Lue lisää ...


13.9.2014

Artículo bueno-blue.svg Sokerivaahtera

Acer saccharum.jpg
Sokerivaahtera (Acer saccharum) on vaahterakasveihin kuuluva kesävihanta puu, joka kasvaa yleisenä Pohjois-Amerikan keski- ja itäosissa. Tämä kookas, pitkäikäinen puu on yksi Pohjois-Amerikan arvokkaimmista lehtipuulajeista ja Kanadan kansallispuu. Se on myös yksi Yhdysvaltojen yleisimmistä puulajeista. Sen hienosyistä ja kestävää puuainesta käytetään monipuolisesti muun muassa huonekalujen, lattialautojen, sisustuspaneelien ja puuviilun valmistuksessa. Lajin nimi tulee sen sokeripitoisesta mahlasta, josta valmistetaan merkittävä osa maailman vaahterasiirapista.
Lue lisää ...


13.9.2014

Symbol support vote.svg Los Angelesin satama

Los Angelesin satamaa ja Long Beach.
Los Angelesin satama (engl. Port of Los Angeles, LOCODE: USLAX) on Yhdysvaltain Kaliforniassa sijaitsevan Los Angelesin kaupungin suursatama. Se sijaitsee San Pedron lahdella noin 20 kilometrin päässä Los Angelesin keskustasta.
Lue lisää ...


11.9.2014

Artículo bueno-blue.svg Pekaanipähkinä

Carya illinoinensis.jpg
Pekaanipähkinä eli pekaanihikkori (Carya illinoinensis) on jalopähkinäkasveihin kuuluva kesävihanta puu, joka kasvaa alkuperäisenä Mississippijoen laaksossa Yhdysvaltojen keskiosissa. Tämä suurikokoinen puu on tunnetuin hikkoreista ja pähkinöidensä ansiosta yksi kaupallisesti merkittävimmistä puulajeista Pohjois-Amerikassa. Siitä on jalostettu useita kaupalliseen pähkinäntuotantoon soveltuvia lajikkeita, joita viljellään Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa.
Lue lisää ...


11.9.2014

Artículo bueno-blue.svg Hopeavaahtera

Silber-Ahorn (Acer saccharinum).jpg
Hopeavaahtera (Acer saccharinum) on vaahterakasveihin kuuluva kesävihanta puu, joka kasvaa yleisenä Pohjois-Amerikan keski- ja itäosissa. Tämä keskikokoinen, nopeakasvuinen puu on läheistä sukua punavaahteralle, jonka kanssa se risteytyy luonnossa.
Lue lisää ...


8.9.2014

Artículo bueno-blue.svg Deepika Padukone

Deepika Padukone vuonna 2014.
Deepika Padukone (s. 5. tammikuuta 1986 Kööpenhamina, Tanska) on intialainen näyttelijä ja malli. Hän on luonut menestyksekkään uran hindinkielisessä elokuvateollisuudessa.
Lue lisää ...


7.9.2014

Artículo bueno-blue.svg Haukilahti

Espoon kartta jossa Haukilahti korostettuna
Haukilahti (ruots. Gäddvik) on pientalovaltainen Espoon kaupunginosa, joka kuuluu Suur-Tapiolan suurpiiriin. Haukilahti on vuosikymmenten aikana kehittynyt pienestä helsinkiläisten lomanviettopaikasta melkein 6 000 asukkaan esikaupunkialueeksi. Suurin osa Haukilahden rakennuskannasta on 1960–1980-luvuilla rakennettuja kerros- ja rivitaloja. Alueen kaupalliset palvelut keskittyvät lähinnä päivittäistavarakaupan ja ravintolatoiminnan aloille.
Lue lisää ...


5.9.2014

Artículo bueno-blue.svg Seitsikkohikkori

Carya laciniosa NRCS-001.jpg
Seitsikkohikkori (Carya laciniosa) on jalopähkinäkasveihin kuuluva kesävihanta puu, joka kasvaa alkuperäisenä Yhdysvaltojen itäosissa. Tämä keski- tai suurikokoinen puu ei ole levinneisyysalueensa missään osissa kovin yleinen. Sen makeanmakuiset pähkinät ovat suuremmat kuin millään muulla hikkorilajilla. Kovasta puuaineksesta valmistetaan jonkin verran työkalujen kahvoja, tikkaita ja huonekaluja.
Lue lisää ...


5.9.2014

Artículo bueno-blue.svg Charlotta Lönnqvist

Charlotta Lönnqvist.jpg
Charlotta Maria Lönnqvist (4. helmikuuta 1815 Siuntio – 27. huhtikuuta 1891 Siuntio) oli kirjailija Aleksis Kiven hyväntekijä, jonka luona Fanjunkarsin torpassa Siuntiossa Kivi asui vuosina 1864–1871. Tänä aikana Kivi kirjoitti keskeisen osan tuotannostaan, muun muassa pääteoksensa Seitsemän veljestä. Lönnqvist oli perinyt torpan vanhemmiltaan, ja hän auttoi monia varsinkin suurten nälkävuosien aikana. Tästä syystä hän ajautui taloudellisiin vaikeuksiin, ja Aleksis Kivi esti vuonna 1869 torpan pakkohuutokaupan Seitsemästä veljeksestä saamiensa tulojen avulla. Jotkut Aleksis Kiveä tutkineet ovat olettaneet Kiven ja Lönnqvistin olleen myös rakastavaisia. Kiven kuoleman jälkeen Lönnqvist sai J. V. Snellmanin anomuksesta valtion eläkettä.
Lue lisää ...


5.9.2014

Artículo bueno-blue.svg Jean-Louis Perret

Jean-Louis Perret, alk. Louis Perret (22. kesäkuuta 1895 Henniez, Sveitsi – 17. huhtikuuta 1968 Lutry, Sveitsi) oli sveitsiläissyntyinen kääntäjä ja ranskan kielen opettaja. Hän tuli Suomeen kotiopettajaksi 1919 ja tutustui suomalaisiin kulttuuripiireihin. Hän toimi Helsingin yliopistossa ranskan kielen ja ranskalaisen kulttuurin opettajana 1927–1945, käänsi suomalaista kirjallisuutta ranskaksi ja kirjoitti kirjoja Suomesta.
Lue lisää ...


31.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Monongahelan taistelu

Kenraali Braddockin kuolema
Monongahelan taistelu käytiin 9. heinäkuuta 1755, Pennsylvanian alueella noin 16 kilometriä itään nykyisestä Pittsburghista. Taistelussa hyökkäävänä puolena toimi kenraali Edward Braddockin johtama brittiläinen sotaretkikunta, jonka päämääränä oli ottaa haltuunsa Uuden Ranskan Fort Duquesnen linnake. Ranskalaiset olivat kuitenkin ehtineet vahvistaa miehitystään sadoilla liittolaisilla ja aiheuttivat Braddockin retkikunnalle murskaavan tappion.
Lue lisää ...


31.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Albert Reynolds

Albert Reynolds (3. marraskuuta 1932 Roosky, Irlannin vapaavaltio – 21. elokuuta 2014 Dublin, Irlanti) oli irlantilainen poliitikko, joka toimi useassa eri ministerin tehtävässä. Hän oli Irlannin pääministeri taoiseach 1992–1994 ja edustamansa Fianna Fáil -puolueen puheenjohtaja. Parlamentin alahuoneessa, Dáil Éireannissa Reynolds istui 1977–2002.
Lue lisää ...


30.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Casimir Pulaski

Kazimierz Pułaski.PNG
Casimir Pulaski (6. maaliskuuta 1745 – 11. lokakuuta 1779) oli yhdistyneen Puolan kuningaskunnan ja Liettuan suurruhtinaskunnan aatelistoon kuulunut kreivi ja maineikas sotapäällikkö. Hän saavutti menestystä taisteluissa kotimaassaan ja tuli myöhemmin tunnetuksi myös Pohjois-Amerikassa, kun hän osallistui Yhdysvaltain vapaussotaan. Pulaski menehtyi vuonna 1779 nykyisen Georgian osavaltion alueella käydyssä taistelussa saamiinsa vammoihin 34-vuotiaana. Hänet tunnetaan ”Amerikan ratsuväen isänä”.
Lue lisää ...


30.8.2014

Cscr-featured.svg RMS Titanic

RMS Titanic 3.jpg
RMS Titanic oli White Star Line -yhtiön matkustajalaiva, joka törmäsi neitsytmatkallaan 14. ja 15. huhtikuuta välisenä yönä 1912 jäävuoreen Pohjois-Atlantilla ja upposi vieden mukanaan noin 1 500 ihmistä. Laivan kapteenina toimi White Star Linen kommodori Edward J. Smith. Titanic oli sisarlaivojensa RMS Olympicin ja HMHS Britannicin ohella aikansa suurin ja loisteliain höyrylaiva, ja sitä sanottiin uudenlaisen laipiorakenteensa vuoksi ”käytännössä uppoamattomaksi”. Titanicin uppoaminen on yksi historian kuuluisimpia merionnettomuuksia.
Lue lisää ...Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita.