Tämä projektisivu on osittain suojattu muutoksilta.

Wikipedia:Selaa luokittain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hakemisto
Lista uusimmista suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi valituista artikkeleista:
23.03.2021

Artículo bueno-blue.svg Rockall

Rockall - geograph.org.uk - 1048818.jpg

Rockall on pieni graniittiluoto Atlantin valtameressä noin 300 kilometriä St. Kildan saarista länteen. Yhdistynyt kuningaskunta ilmoitti syyskuussa 1955 liittäneensä Rockallin saaren alueisiinsa estääkseen muita maita käyttämästä sitä maan ohjuskokeiden seuraamisen tukikohtana. Sen omistajuudesta ja sitä kautta syntyvistä oikeuksista ympäröivään merialueeseen on kuitenkin kiistelty, ja esimerkiksi Irlanti ei ole tunnustanut sitä osaksi Britanniaa.

Rockallilla ei ole asutusta.
Lue lisää


16.03.2021

Artículo bueno-blue.svg Ranskan Ylä-Volta

Ylä-Volta (ransk. Haute-Volta) oli Ranskan Länsi-Afrikkaan kuulunut Ranskan siirtomaa vuosina 1919–1932 ja 1947–1958. Vuonna 1958 perustettiin autonominen Ylä-Voltan tasavalta, joka itsenäistyi vuonna 1960. Nykyään maa tunnetaan nimellä Burkina Faso.
Lue lisää


15.03.2021

Artículo bueno-blue.svg Super Bowl LV

Super Bowl LV oli järjestyksessään 55. Super Bowl ja NFL-kauden 2020 päätösottelu. Ottelu pelattiin Raymond James Stadiumilla, Tampassa. Ottelussa kohtasivat NFC:n voittaja Tampa Bay Buccaneers ja AFC:n voittaja Kansas City Chiefs. Buccaneers voitti ottelun 31–9.
Lue lisää


08.03.2021

Artículo bueno-blue.svg Graça Machel

Graça Machel.jpg
Graça Machel (o.s. Simbine) (s. 17. lokakuuta 1945 Incadine, Portugalin Itä-Afrikka) on mosambikilainen poliitikko ja aktivisti, joka on taistellut erityisesti lasten ja naisten oikeuksien puolesta. Machel on toiminut muun muassa Mosambikin opetus- ja kulttuuriministerinä sekä useissa kansallisissa ja kansainvälisissä järjestöissä.
Lue lisää


01.03.2021

Artículo bueno-blue.svg itsemurha

Edouard Manet - Le Suicidé.jpg

Itsemurha tarkoittaa itsensä tarkoituksellista surmaamista. Itsemurhan taustalla on usein erilaisia sairauksia, kuten masennusta, yksinäisyyttä, taloudellisia vaikeuksia tai suuria elämänmullistuksia, kuten avioero tai leskeksi jääminen. Monilla itsemurhaa yrittävillä ongelmat ovat kasautuneet, ja toisaalta itsemurha on yleisempää heikko-osaisten ja syrjintää kohtaavien ihmisten keskuudessa.

WHO:n mukaan maailmassa tehdään vuosittain noin 800 000 itsemurhaa ja moninkertainen määrä yrityksiä. Yleisimpiä tekotapoja ovat hirttäytyminen, ampuminen, lääkkeiden yliannostus ja torjunta-aineiden käyttäminen myrkkynä.
Lue lisää


27.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Antonov An-30

An-30 - RA-26226.jpg
Antonov An-30 (ven. Антонов Ан-30, Nato-raportointinimi Clank) on Antonov An-24:ään pohjautuva ilmavalokuvauskone, jota on käytetty myös tiedustelu- ja kuljetuskoneena. Se lensi ensilentonsa 21. elokuuta 1967, ja vuosina 1971–1980 sitä valmistettiin sarjatuotantona 123 kappaletta. Se poikkeaa ulkoisesti An-24:stä uudelleen suunnitellun keulansa osalta, johon kuuluvat ylöspäin nostettu ohjaamo ja lasitettu suunnistajan paikka koneen nokassa.
Lue lisää


27.02.2021

Symbol support vote.svg Antonov An-24

Mordovia Airlines Antonov An-24.jpg
Antonov An-24 (ven. Антонов Ан-24, Nato-raportointinimi Coke) on Antonovin valmistama lyhyen matkan potkuriturbiinikäyttöinen matkustajalentokone, joka suunniteltiin korvaamaan mäntämoottoriset Iljušin Il-12- ja Il-14-koneet. Se lensi ensilentonsa 29. joulukuuta 1959 ja otettiin käyttöön matkustajaliikenteessä syyskuussa 1963. Sitä valmistettiin vuosina 1959–1978 Kiovan, Ulan-Uden ja Irkutskin lentokonetehtailla yhteensä noin 1 100 kappaletta.
Lue lisää


25.02.2021

Symbol support vote.svg Aitosuomalaisuus

Aitosuomalaisuus oli Suomen itsenäistymisen jälkeen syntynyt suomalaisuusliike, joka pyrki vaalimaan Suomen kansallista sivistystä, suomen kieltä, aitoa kansallisylpeyttä sekä kansallista eheyttä.Kielikysymys oli aitosuomalaisuudelle tärkeä. Liikkeen vaatimuksiin kuuluivat esimerkiksi Helsingin yliopiston suomalaistaminen, suomenkielisten oppikoulujen määrän nostaminen väestösuhteita vastaavaksi ja ruotsinkielisten alueiden suomalaiskoulujen tukeminen, ruotsin opetuksen korvaaminen muilla kielillä, virastojen kielisuhteiden korjaaminen sekä armeijan suomalaistaminen. Aitosuomalaiset olivat myös huolissaan oikeuslaitoksen, ulkoasiainhallinnon ja Suomen edustajistojen ruotsinkielisyydestä sekä niiden käyttämisestä jopa suomalaisen kulttuurin vähättelyyn. Liike sanoutui kuitenkin muodollisesti irti ruotsalaisvastaisuudesta ja oli valmis tunnustamaan ruotsinkielisten oikeudet vähemmistökansallisuutena.Aitosuomalaiset toimivat 1920- ja 1930-luvulla perustamissaan kerhoissa ja liitossa sekä muissa kansallismielisissä järjestöissä sekä julkaisivat Aitosuomalainen-lehteä. Eduskuntapuolueista aitosuomalaisin oli maalaisliitto, jonka edustajat tekivät eduskunnassa kymmeniä aitosuomalaisia aloitteita.
Lue lisää


25.02.2021

Symbol support vote.svg Thief: The Dark Project

Thief: The Dark Project on Looking Glass Studiosin kehittämä ja Eidos Interactiven vuonna 1998 julkaisema ensimmäisen persoonan hiiviskelypeli. Pelin pääpiste on varjoissa piileskelemisessä ja taisteluiden välttämisessä sekä erilaisten arvoesineiden varastamisessa. Hiiviskelyn ohella pelissä on myös vaikutteita kauhupeleistä hylättyjen, kummittelevien katedraalien sekä synkkien, hirviöiden asuttamien luolastojen myötä.

Thief sijoittuu synkkään keskiaikaa mukailevaan Kaupunkiin, jossa yhdistyvät steampunk-henkinen höyryteknologia sekä fantasiasta ammentava taikuus. Päähenkilö on mystisen salaseuran kouluttama mestarivaras Garrett, joka elättää itsensä Kaupungin varakkaita asukkaita ryöstellen.
Lue lisää


25.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Mary Anning

Mary Anning painting.jpg
Mary Anning (21. toukokuuta 1799 Lyme Regis, Ison-Britannian kuningaskunta – 9. maaliskuuta 1847 Lyme Regis, Ison-Britannian ja Irlannin yhdistynyt kuningaskunta) oli englantilainen paleontologi. Hänellä ei ollut tieteellistä koulutusta, mutta hänen löytämänsä fossiilit vaikuttivat merkittävästi varhaisen paleontologian kehittymiseen. Monet tunnetut tieteilijät ja keräilijät ostivat Anningin fossiileja, ja hänet teki tunnetuksi vuonna 1824 löytämänsä erittäin hyvin säilynyt Plesiosauruksen luuranko.
Lue lisää


20.02.2021

Symbol support vote.svg William Francis Butler

William Francis Butler (1883).png
William Francis Butler (31. lokakuuta 1838 – 7. kesäkuuta 1910) oli irlantilaissyntyinen brittiläinen armeijan upseeri. Hän palveli sotilasuransa aikana Kanadassa ja teki siellä pitkiä tiedusteluretkiä. Sen jälkeen hän osallistui useisiin Brittiläisen imperiumin Afrikan siirtomaasotiin, kuten zulu-sotaan ja Sudanin sotaan.
Lue lisää


19.02.2021

Symbol support vote.svg Avitus

Saint Avit sculpture.JPG
Pyhä Alcimus Ecdicius Avitus (k. 518) oli kristitty gallialainen Viennen piispa ja latinankielinen runoilija. Avitus syntyi aristokraattiseen perheeseen ja seurasi omaa isäänsä Viennen kaupungin piispana. Piispana hän toimi eräänlaisena neuvonantajana burgundien kuningas Gundobadille sekä tämän pojalle, prinssi Sigismundille, ja auttoi käännyttämään heistä jälkimmäisen harhaoppina pidetystä areiolaisuudesta ortodoksiseen kristinuskoon.Piispa Avituksen nykypäivään säilynyt kirjallinen tuotanto koostuu runoudesta, saarnoista sekä laajasta kirjeenvaihdosta. Avituksen kirjalliset teokset tarjoavat varsin merkittävän lähdeaineiston burgundien lyhytaikaisen kuningaskunnan historiaan ja antiikin Rooman jälkeiseen aikaan Länsi-Euroopassa.
Lue lisää


19.02.2021

Cscr-featured.svg Bathory

Bathory oli Ruotsin Tukholmassa vuonna 1983 perustettu äärimetalliyhtye, jolla oli merkittävä rooli äärimetallin ja erityisesti black metalin kehityksessä. Vaikka yhtyeen julkaisuja ei huomioitu suurissa musiikkilehdissä eivätkä sen albumit koskaan nousseet listoille, Bathorylla oli huomattava vaikutus black metalin kehitykseen niin musiikin kuin lavaesiintymisen saralla. Monet lajityypin arvostetuimmista yhtyeistä – mukaan luettuna Mayhem, Burzum ja Darkthrone – ottivat siltä vaikutteita.

Yhtyeen perusti 17-vuotias Thomas ”Quorthon” Forsberg joka toimi alusta lähtien yhtyeen keulakuvana, laulajana, kitaristina sekä säveltäjänä ja sanoittajana. Myöhemmin hän tyytyi sessiomuusikoihin ja alkoi soittaa yksin kaikkia soittimia, jolloin Bathory muuttui yhden miehen yhtyeeksi.
Lue lisää


18.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Tuntematon Kadath

The Dream Quest of Unknown Kadath.jpg

Tuntematon Kadath (The Dream-Quest of Unknown Kadath) on yhdysvaltalaisen H. P. Lovecraftin vuosina 1926–1927 kirjoittama lyhyt fantasiaromaani. Tarina ilmestyi postuumisti vuonna 1943 julkaistussa kokoelmassa Beyond the Wall of Sleep. Kadath on päähenkilö Randolph Carterin etsimä ”ihmeen ihana päivänlaskun kaupunki”, jossa asuvat jumalat; ”kukaan ei ole siellä ollut, eikä osaa neuvoa sinne tietä”.

Lovecraft piti romaania epäonnistuneena, ja myös sen jälkimaine on ollut ristiriitainen.
Lue lisää


17.02.2021

Symbol support vote.svg Vuosaaren satamarata

Vuosaaren ratapiha.JPG

Vuosaaren satamarata on Suomen rataverkkoon kuuluva 19 kilometrin pituinen osuus Keravan ja Vuosaaren sataman välillä. Vuosina 2003–2008 rakennettu rata on yksiraiteinen ja sähköistetty tavaraliikennerata, jolla junien suurin sallittu nopeus on 80 km/h. Radan liikennöinti alkoi Vuosaaren satamatoiminnan käynnistymisen yhteydessä marraskuussa 2008, ja samoihin aikoihin Länsisataman konttisatama ja Sörnäisten satama lopettivat toimintansa sekä viimeisetkin osuudet niihin kuuluneista Sörnäisten radasta ja Helsingin satamaradasta purettiin.

Vuosaaren radan suunnitteluvaiheeseen kuului useita erilaisia reittivaihtoja, kuten tunneli Tikkurilaan, pintarata Sipooseen ja liittyminen kaavailtuun itä–länsisuuntaiseen itärataan. Suunnitelmista toteutui kuitenkin Savion rautatietunnelivaihtoehto, Suomen pisin rautatietunneli, joka sijoittuu suurimmaksi osaksi Vantaalle.
Lue lisää


16.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Caroline Herschel

1829 Melchior Gommar Tieleman, Ölgemälde Caroline Herschel Hannover.tif
Caroline Lucretia Herschel (16. maaliskuuta 1750 Hannover, Braunschweig-Lüneburgin vaaliruhtinaskunta – 9. tammikuuta 1848 Hannover, Saksan liitto) oli saksalaissyntyinen tähtitieteilijä. Hän aloitti uransa Uranuksen löytäneen veljensä William Herschelin apulaisena. Hän löysi itsekin muun muassa komeettoja ja kaasusumuja.
Lue lisää


14.02.2021

Symbol support vote.svg Hulluuden vuorilla

At the Mountains of Madness.jpg

Hulluuden vuorilla (At the Mountains of Madness) on yhdysvaltalaisen kauhukirjailija H. P. Lovecraftin vuonna 1931 kirjoittama pienoisromaani. Se ilmestyi jatkosarjana Astounding Stories -lehdessä keväällä 1936. Pienoisromaani kertoo Etelämannerta tutkivasta retkikunnasta, joka löytää muinaisen sivilisaation jälkeensä jättämät rauniot.

Etelämantereen tutkimus oli kiehtonut Lovecraftia lapsuudesta saakka. Hulluuden vuorilla kuvaileekin naparetkeilyä hyvin yksityiskohtaisesti ja uskottavasti.
Lue lisää


13.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Vieraissa

Vieraissa on suomalaisen Popeda-yhtyeen cover-albumi ja 15:s studioalbumi vuodelta 1999. Se on myös viimeinen Popeda-levy, jolla ovat mukana rumpali Kari Holm ja kosketinsoittaja Jukkis Järvinen.

Vieraissa oli Suomen virallisella listalla neljä viikkoa ja korkeimmillaan sijalla seitsemän. Vuoteen 2004 mennessä sitä oli myyty 12 000 kappaletta. Albumilta julkaistiin singlet ”Paperitähdet” ja ”Mustaa”, jotka eivät saavuttaneet suurempaa menestystä.
Lue lisää


13.02.2021

Symbol support vote.svg H. P. Lovecraft

H. P. Lovecraft, June 1934.jpg
Howard Phillips Lovecraft (20. elokuuta 1890 – 15. maaliskuuta 1937) oli yhdysvaltalainen prosaisti ja runoilija, joka kirjoitti etupäässä fantasia- ja kauhukirjallisuutta. Elinaikanaan Lovecraft ei saavuttanut suurta menestystä, mutta nykyään häntä pidetään eräänä kaikkien aikojen merkittävimmistä kauhukirjailijoista. Suuren osan tuotannostaan Lovecraft julkaisi pulp-lehti Weird Talesissa sekä erilaisissa amatöörikustanteissa.
Lue lisää


11.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Cthulhu

Cthulhu3.jpg

Cthulhu (myös Kutulu, Kthulhut, Thu Thu tai Tulu) on kirjailija H. P. Lovecraftin luoma kuvitteellinen jumalaolento ja Cthulhu-taruston tunnetuin hahmo. Sen ensiesiintyminen oli Lovecraftin vuonna 1926 kirjoittamassa novellissa ”Cthulhun kutsu”. Sen mukaan Cthulhu on suurten muinaisten ylipappi, joka nukkuu kuolemankaltaista unta mereen vajonneessa R’lyehin kaupungissa. Kun tähdet ovat oikein, Cthulhu palaa maan päälle ja ajaa pelkällä ulkomuodollaan ihmiset hulluuteen.

Myöhemmässä kauhukirjallisuudessa Cthulhusta on esitetty monenlaisia tulkintoja, jotka usein ovat keskenään ristiriitaisia.
Lue lisää


11.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Cthulhun kutsu

The Call of Cthulhu.jpg
Cthulhun kutsu (The Call of Cthulhu) on yhdysvaltalaisen kauhukirjailija H. P. Lovecraftin vuonna 1926 kirjoittama novelli, joka julkaistiin Weird Tales -lehdessä helmikuussa 1928. Novelli kertoo ”suurten muinaisten ylipappi” Cthulhusta ja häntä palvovasta maailmanlaajuisesta kultista.Lovecraft sai tarinaansa idean vuoden 1919 tienoilla näkemästään unesta. Kesti kuitenkin vuosia, ennen kuin hän kirjoitti aiheesta kokonaisen kertomuksen. ”Cthulhun kutsua” pidetään usein ensimmäisenä Cthulhu-tarustoon kuuluvana tekstinä, ja se on yksi Lovecraftin tunnetuimmista tarinoista.
Lue lisää


10.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Varjo Innsmouthin yllä

The Shadow Over Innsmouth.jpg

Varjo Innsmouthin yllä (The Shadow Over Innsmouth) on yhdysvaltalaisen kauhukirjailija H. P. Lovecraftin vuonna 1931 kirjoittama ja vuonna 1936 julkaistu pienoisromaani. Se oli ainoa Lovecraftin teos, joka julkaistiin kirjana hänen elinaikanaan.

Pienoisromaani kertoo uusienglantilaisesta Innsmouthin satamakaupungista, jonka asukkaat näyttävät ja käyttäytyvät oudosti. Kertoja tutkii kaupungin historiaa ja saa tietää, että kaupunkilaiset ovat paritelleet kalojen kanssa jo sukupolvien ajan. Lovecraft ei itse ollut tarinaan tyytyväinen, mutta nykyään sitä pidetään eräänä hänen parhaista töistään.
Lue lisää


10.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Varjo menneisyydestä

The Shadow Out of Time.jpg
Varjo menneisyydestä (Shadow out of Time) on yhdysvaltalaisen kauhukirjailija H. P. Lovecraftin vuosina 1934–1935 kirjoittama ja vuonna 1936 julkaistu pienoisromaani. Se kertoo muistinsa menettäneestä tiedemiehestä, jota vainoavat toistuvat painajaiset ja hämärät muistot oudoista olennoista.Lovecraft ei itse pitänyt pienoisromaania erityisen hyvänä. Tarina julkaistiin lopulta vain, koska hänen ystävänsä kirjoittivat sen puhtaaksi omine lupineen ja myivät konekirjoitetun version Astounding Stories -lehdelle. Nykyään Varjoa menneisyydestä pidetään eräänä Lovecraftin merkittävimmistä.
Lue lisää


10.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Charles Dexter Wardin tapaus

Charles Dexter Wardin tapaus (engl. The Case of Charles Dexter Ward) on H. P. Lovecraftin vuonna 1927 kirjoittama lyhyt romaani. Se kertoo nuoresta providencelaisesta sukututkimusta harrastavasta opiskelijasta, joka päätyy tutkimaan 1700-luvulla vaikuttaneen pahamaineisen esi-isänsä vaiheita. Charlesin elämä kietoutuu lopulta kokonaan kuolleiden ja manausten ympärille ja hänen okkultistiset tutkimuksensa alkavat vaikuttaa myös ympäröivän yhteisön tapahtumiin.

Lovecraft ei ollut tyytyväinen romaaniin eikä vaivautunut kirjoittamaan sitä puhtaaksi.
Lue lisää


10.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg F8 2019 Keynote (32830578717) (cropped).jpg

Mark Elliot Zuckerberg ([zʌkərbɜːrɡ] s. 14. toukokuuta 1984 White Plains, New York) on yhdysvaltalainen ohjelmistosuunnittelija ja liikemies, joka tunnetaan yhteisöpalvelu Facebookin perustajana ja Facebook, Inc. -yrityksen toimitusjohtajana.

Zuckerberg ohjelmoi Facebookin ensimmäisen version vuonna 2004 opiskellessaan Harvardissa.
Lue lisää


10.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Väri avaruudesta

The Colour Out of Space.jpg
Väri avaruudesta (The Colour out of Space) on yhdysvaltalaisen kauhukirjailija H. P. Lovecraftin vuonna 1927 kirjoitettu ja julkaistu novelli. Se kertoo oudosta väristä, joka alkaa levittäytyä ympäristöönsä aiheuttaen kauhua ja kärsimystä.”Väri avaruudesta” oli Lovecraftin henkilökohtainen suosikki tuotannostaan. Myös tarinan jälkimaine on ollut hyvä, ja sen antagonistin outoutta ja salaperäisyyttä on ylistetty. Novelli on filmattu useampaankin kertaan, viimeksi vuonna 2019.
Lue lisää


10.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Charles Martin (Oregonin kuvernööri)

Charles H Martin.jpg
Charles Henry Martin (1. lokakuuta 1863 – 22. syyskuuta 1946) oli yhdysvaltalainen sotilas ja poliitikko. Hän palveli pitkään Yhdysvaltain armeijassa, mistä jäi eläkkeelle kenraalimajurina vuonna 1927. Hänet valittiin vuonna 1930 demokraattisen puolueen edustajana edustajainhuoneeseen Oregonista ja vuonna 1934 Oregonin kuvernööriksi.
Lue lisää


09.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Dunwichin hirviö

The Dunwich Horror.jpg
Dunwichin hirviö (The Dunwich Horror) on yhdysvaltalaisen kauhukirjailija H. P. Lovecraftin vuonna 1928 kirjoittama ja vuonna 1929 Weird Tales -lehdessä julkaistu pitkä novelli. Se kertoo syrjäisestä kylästä, jossa asuva noitien perhe saa hirviömäistä jälkikasvua.Novelli on eräs Lovecraftin suosituimmista ja useimmin painetuista. Sen ihailijoihin lukeutui muun muassa August Derleth, ja tarinalla oli suuri vaikutus myöhempään Cthulhu-tarustoon. Lovecraft-asiantuntijat ovat kuitenkin usein kritisoineet tarinaa ja pitäneet sitä jopa tahattoman koomisena.
Lue lisää


07.02.2021

Cscr-featured.svg Cthulhu-mytologia

The Unholy Worship by Gwabryel.jpg

Cthulhu-tarusto eli Cthulhun mytologia (engl. Cthulhu Mythos) on laaja 1900-luvulla syntynyt tarusto, jota hyödynnetään pääasiassa kauhukirjallisuudessa mutta myös muussa taiteessa, kuten elokuvissa, populaarimusiikissa ja peleissä. Tarusto pohjautuu yhdysvaltalaisen kauhukirjailijan H. P. Lovecraftin ja hänen kirjailijaystäviensä tarinoihin, mutta sen kokosi ja yhtenäisti August Derleth, joka myös keksi taruston nimen.

Lukuisat myöhemmät kauhukirjailijat ovat hyödyntäneet Cthulhu-tarustoa omissa teksteissään. Suuri osa Lovecraftin jälkeisten kirjailijoiden kirjoittamista Cthulhu-tarinoista eroaa huomattavasti Lovecraftin alkuperäisestä ajatuksesta, jossa mahtavat mutta välinpitämättömät muukalaisolennot hallitsevat kaoottista kaikkeutta.
Lue lisää


07.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Haifan taistelu

Battle of haifa 2.jpg
Haifan taistelu on juutalaisten Haganan ja arabien asejoukkojen välillä Palestiinan mandaattialueen sisällissodan aikana käyty yhteenotto Haifan kaupungin hallinnasta 21.–22. huhtikuuta 1948. Haifasta oli tarkoitus YK:n jakosuunnitelman mukaan tulla brittiläisen mandaatin päättyessä osa juutalaisvaltiota. Haganan joukot alkoivat toteuttaa sen valtausta jo hieman ennen brittien lähtöä. Arabien asuttamaan kantakaupunkiin hyökänneet juutalaiset kukistivat nopeasti arabien vastarinnan.
Lue lisää


06.02.2021

Symbol support vote.svg Gustav Meyrink

Meyrink writer.jpg
Gustav Meyrink, oik. Meyer tai Meier, (19. tammikuuta 1868 Wien, Itävalta – 4. joulukuuta 1932 Starnberg, Baijeri) oli itävaltalainen kirjailija. Novellimuotoisessa varhaistuotannossaan hän käsitteli satiirisesti 1900-luvun alun yhteiskuntaa ja pilkkasi erityisesti militarismia.
Lue lisää


06.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Hyperborea

Hyperborea on yhdysvaltalaisen Clark Ashton Smithin 1929–1957 kirjoittama fantasianovellien sarja, jonka kymmenen tarinaa julkaistiin vuosina 1931–1958. Sarjan novellit sijoittuvat kuvitteelliselle Hyperborean mantereelle eli esihistorialliseen Grönlantiin, joka on hitaasti jäämässä pohjoisesta työntyvän mannerjään alle. Novelleissa toistuvia piirteitä ovat ivallinen huumori ja absurdit juonenkäänteet, mutta sarjaan kuuluu myös vakavia kauhutarinoita.

Suurin osa novelleista julkaistiin Weird Talesissa, mutta osa päätyi muihin pulp-lehtiin tai erilaisiin amatöörijulkaisuihin. Sarjan menekki oli melko kehno, ja vuodesta 1933 alkaen Smith keskittyi Zothique-sarjaansa.
Lue lisää


06.02.2021

Artículo bueno-blue.svg The Hashish-Eater

The Hashish-Eater; or, The Apocalypse of Evil on kalifornialaisen kirjailija Clark Ashton Smithin vuonna 1920 kirjoittama runo, joka kuvailee ”kosmista tietoisuutta” ja siitä seuraavia painajaismaisia ilmestyksiä. Runo ilmestyi ensimmäistä kertaa Smithin omakustanteena julkaisemassa runokokoelmassa Ebony and Crystal (1922). 1940-luvun lopulla Smith teki runoon joitakin korjauksia uusintapainoksia silmällä pitäen.

The Hashish-Eater sai tuoreeltaan ristiriitaisia arvosteluja, sillä sen vanhahtava tyyli ja yliluonnolliset aiheet olivat realismin aikakaudella epämuodikkaita. Yliluonnollisen kirjallisuuden harrastajat sen sijaan innostuivat runosta.
Lue lisää


06.02.2021

Cscr-featured.svg Clark Ashton Smith

Clark Ashton Smith 1941 (cropped).jpg
Clark Ashton Smith (13. tammikuuta 1893 – 14. elokuuta 1961) oli yhdysvaltalainen kirjailija, runoilija ja taiteilija. Hän on tullut tunnetuksi pääasiassa novellimuotoisesta tuotannostaan, joka koostuu lähinnä kauhu-, fantasia- ja tieteiskirjallisuudesta. Suurin osa teksteistä julkaistiin maineikkaassa pulp-lehti Weird Talesissa.
Lue lisää


04.02.2021

Symbol support vote.svg Necronomicon

Necronomicon on okkulttisia manauksia, myyttejä ja rituaaleja sisältävä grimoire. Kirjan on toimittanut nimimerkki ”Simon”, joka lienee myös sen todellinen kirjoittaja. Kirja itsessään väittää olevansa vanha maagillinen teksti 700-luvun Damaskoksesta, missä sen väitetysti kirjoitti ”hullu arabi” Abdul Alhazred. Abdul Alhazred ja Necronomicon esiintyivät taajaan kauhukirjailija H. P. Lovecraftin (1890–1937) tuotannossa. Lovecraft itse korosti molempien olevan mielikuvituksen tuotetta.
Lue lisää


02.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Nostradamus

Nostradamus by Cesar.jpg
Michel de Nostredame (latinankielinen kirjailijanimi Nostradamus; 14. joulukuuta 1503 Saint-Rémy-de-Provence, Ranska – 2. heinäkuuta 1566 [juliaaninen kalenteri] Salon-de-Provence, Ranska) oli ranskalainen lääkäri, astrologi ja ennustaja. Hänen monitulkintaisissa nelisäkeisten runojen kokoelmissaan on satoja ennustuksia, joista väitetysti löytyy viittauksia myöhempiin maailmanhistoriallisiin tapahtumiin.
Lue lisää


01.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Almuric

Almuric on yhdysvaltalaisen pulp-kirjailija Robert E. Howardin kirjoittama planeettaromanssi, joka ilmestyi postuumisti jatkosarjana Weird Tales -lehdessä touko–elokuussa 1939 ja kirjana 1964. Tarinan päähenkilö on yhdysvaltalainen nyrkkeilijä, joka salaperäisen laitteen avulla siirtyy luolamiehiä ja outoja hirviöitä kuhisevalle planeetalle. Vanhanaikaisena miehenä hän nauttii löytämästään yksinkertaisemmasta elämästä ja erinäisten väkivaltaisten seikkailujen päätteeksi ottaa vaimokseen paikallisen naisen.

Howard aloitti Almuricin kirjoittamisen 1934, mutta hylkäsi pian projektin ja kirjoitti sen sijaan Conan barbaari -romaanin Lohikäärmeen hetki, joka oli hänen ensimmäisen romaaninsa sitten vuoden 1928. Almuricissa Howard kierrättää aiemmista novelleistaan tuttuja teemoja ja juonielementtejä.
Lue lisää


01.02.2021

Artículo bueno-blue.svg Hammerheart

Hammerheart on ruotsalaisen äärimetalliyhtye Bathoryn viides studioalbumi. Se jatkoi edeltäjänsä Blood Fire Deathin siirtymää pois black metalista kohti hitaampaa, raskassoutuisempaa viikinkimetallia. Blood Fire Deathin tavoin Hammerheart on yksi viikinki- ja folk metalin kulmakivistä, ja se on yksi yhtyeen arvostetuimmista levyistä.
Lue lisää


01.02.2021

Artículo bueno-blue.svg ihmisääni

Ihmisääni syntyy ihmisen puhaltaessa ilmaa ulos keuhkoistaan äänihuulten, kurkun sekä suun tai nenän kautta. Ääni syntyy äänihuulten värähdellessä ja muuntuu nielun ja suun onteloissa niiden yksilöllisten ominaisuuksien ja asennon mukaan. Ihmisääni koostuu matalasta perusäänestä ja useista eritaajuuksisista ylä-äänistä. Ihmiset käyttävät ääntään etenkin puhumiseen ja muuhun kommunikointiin sekä laulamiseen.
Lue lisää


27.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Suuret muinaiset

Suuret muinaiset (engl. Great Old Ones) ovat Cthulhu-tarustossa esiintyviä kuvitteellisia hirviöitä, avaruusolentoja tai pahoja jumalia. Ne ovat saapuneet maapallolle kaukaisilta tähdiltä tai vieraista ulottuvuuksista. Suuret muinaiset eivät noudata normaaleja luonnonlakeja, ja jo pelkkä niiden näkeminen voi tehdä ihmisen hulluksi. Tunnetuin suurista muinaisista on Cthulhu, joka nukkuu mereen vajonneessa R’lyehin kaupungissa.
Lue lisää


27.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Atte Ahokas

Atte Ahokas (s. 2003 Jokioinen) on suomalainen kansalaisaktivisti, joka tuli tunnetuksi keväällä 2019 aloittamasta ilmastolakkoilustaan. Lukiota käyvä Ahokas käsittelee sosiaalisessa mediassa ilmastonmuutosta ja siihen liittyvää ahdistusta. Hän on kertonut haluavansa rakentaa Suomeen ilmastolakkoilun liikkeen. Ympäristöaatteen lisäksi Ahokas on kertonut kannattavansa myös feminismiä ja yhdenvertaisuutta ja vastustavansa nuoriin kohdistuvaa vähättelyä.
Lue lisää


27.01.2021

Symbol support vote.svg Điện Biên Phủn taistelu

Dien Bien Phu map.png

Điện Biên Phủn taistelu oli ensimmäisen Indokiinan sodan ratkaisutaistelu, joka käytiin Vietnamissa lähellä Laosin vastaista rajaa sijainneen Điện Biên Phủn kylän ja sitä ympäröineiden linnakkeiden hallinnasta 13. maaliskuuta – 7. toukokuuta 1954. Ranskalaisia Điện Biên Phủssa komensi Christian de Castries ja Việt Minhin joukkoja Võ Nguyên Giáp.

Giáp oli odottanut tilaisuutta suureen avoimeen taisteluun, kun taas ranskalaiset uskoivat voivansa aiheuttaa hyökkäävälle Việt Minhille raskaat tappiot.
Lue lisää


27.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Blood Fire Death

Blood Fire Death on ruotsalaisen äärimetalliyhtye Bathoryn neljäs studioalbumi vuodelta 1988. Edeltäjänsä tavoin se edustaa black metalin ensimmäistä aaltoa ja on eräs tyylilajin merkkiteoksista Bathoryn muun varhaistuotannon kanssa. Albumi merkitsi yhtyeen siirtymistä pois black metalista kohti viikinkimetallina tunnetua genreä, ja Blood Fire Deathia pidetäänkin black metalin ohella myös folk- ja viikinkimetallin pioneerina.
Lue lisää


25.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Necronomicon

Necronomicon prop.jpg

Necronomicon on kauhukirjailija H. P. Lovecraftin Cthulhu-kertomuksista peräisin oleva kuvitteellinen grimoire eli kirja, joka sisältää loitsuja ja tietoa yliluonnollisista voimista. Teoksen kirjoittajaksi mainitaan ”hullu arabi” Abdul Alhazred.

Monet Lovecraftin kirjeystävät alkoivat teksteissään viitata Necronomiconiin ja kehittelivät omia salatieteellisiä kirjojaan, joihin Lovecraft alkoi vastavuoroisesti viitata omassa tuotannossaan. Tavoitteena oli luoda vaikutelma tarinoiden taustalla vaikuttavasta mytologiasta ja siten voimistaa todentuntua. Monet ovatkin erehtyneet pitämään Necronomiconia todellisena kirjana.
Lue lisää


25.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Tikkurilan kirkko

Tikkurila church 3.jpg

Tikkurilan vanha kirkko oli Vantaan Tikkurilassa vuosina 1956–2018 sijainnut Tikkurilan seurakunnan kirkkorakennus. Tiilikirkon suunnittelivat arkkitehdit Leena ja Kalle Niukkanen, jotka myöhemmin suunnittelivat Vantaalle myös Vaaralan kirkon.Työsuojeluviranomaiset asettivat kirkon käyttökieltoon vuoden 2013 kesällä sisäilman laadun vuoksi. Lopulta kirkko purettiin, vaikka se oli suojeltu asemakaavassa. Sen paikalle rakennettiin vuonna 2021 valmistunut nykyinen Tikkurilan kirkko.

Tikkurilan vanha kirkko ja sitä vastapäätä Asematien toisella puolella oleva kaupungintalo olivat ainoat 1950-luvulta 2010-luvulle säilyneet säilyneet julkiset rakennukset Tikkurilan keskustassa.
Lue lisää


24.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Hanukka

חג חנוכה.jpg
Hanukka (hepr. ‏חנוכה‎) on juutalainen temppelin uudelleenvihkimisen ja valon juhla, jota vietetään marras–tammikuussa. Se alkaa juutalaisen kalenterin mukaan kislev-kuun 25. päivänä ja kestää kahdeksan päivää. Jokaisen päivän iltana sytytetään kynttilöitä yhdeksänhaaraiseen kynttelikköön eli hanukiaan.
Lue lisää


23.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Aikuiset

Aikuiset on suomalainen draamakomediasarja, jonka pääosissa näyttelevät Anna Airola, Elias Salonen, Mikko Kauppila ja Ville Myllyrinne. Sarjan on ohjannut Anna Dahlman ja käsikirjoittanut Anna Brotkin. Nuorille aikuisille suunnatussa sarjassa seurataan 24-vuotiaan helsinkiläisen Oonan elämää. Sarjan on sanottu pyrkivän esittämään uudenlaista aikuisuuskuvaa ja kuvaamaan esimerkiksi valintojen vaikeutta ja päämäärättömyyttä. Niin kutsuttujen milleniaalien arkea kuvataan muun muassa kevyellä komiikalla, nopeatempoisella dialogilla ja suurella määrällä musiikkia.
Lue lisää


23.01.2021

Artículo bueno-blue.svg skientologia

Church of Scientology building in Los Angeles, Fountain Avenue.jpg

Skientologia (engl. Scientology, latinan verbistä scio 'tietää, ymmärtää' ja kreikan kielen sanasta logos 'oppi' – siis ”tietämisen oppi”) on uskomusten ja oppien järjestelmä, joka perustuu yhdysvaltalaisen kirjailijan L. Ron Hubbardin ajatuksiin.

Hubbard kehitti 1940-luvulla dianetiikka-nimisen opin, jossa ihmisen ongelmia pyritään korjaamaan henkilökohtaisen neuvonnan avulla. 1950-luvun alussa Hubbard toi oppiinsa hengellisiä elementtejä, ja sitä alettiin kutsua skientologiaksi. Skientologiakirkko perustettiin vuonna 1954, ja liike on sen jälkeen laajentunut myös Yhdysvaltain ulkopuolelle.
Lue lisää


22.01.2021

Cscr-featured.svg Luettelo Japanin kaupungeista

Luettelo Japanin kaupungeista sisältää ne Japanin kunnat, joilla on kaupungin (jap. 市, shi) oikeudet. Japanissa on kolmen tyyppisiä kuntia, kaupunkeja, maaseutukaupunkeja ja kyläkuntia, joita hallinnoidaan osana maan 47 prefektuuria. Toisin kuin maaseutukaupungit ja kyläkunnat, kaupungit eivät kuulu mihinkään piirikuntaan. Käytännössä kaikilla kolmentyyppisillä kunnilla on samankaltaiset velvollisuudet.
Lue lisää


22.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Helman heilahdus

Helman heilahdus on Helsinki-Vantaan lentoaseman rautatieasemalla maan alla 45 metrin syvyydessä olevalle laituritasolle sijoitettu kaksiosainen panoraamateos, joka on toteutettu Aarne Jämsän piirtämien kuvien mukaan alumiinilevyille painamalla. Teos kuvaa draperioita.
Lue lisää


21.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Babylon

DSC 0658-Recovered.jpg

Babylon eli Baabel oli suuri ja merkittävä kaupunki Mesopotamiassa. Babylon oli kukoistuskaudellaan 1800–600 eaa. Mesopotamian kaupan, hallinnon, kirjallisuuden ja uskonnon keskus sekä yksi maailman keskeisistä kaupungeista. Babylon tunnetaan erityisesti suurista kaupunginmuureistaan, zikkuratistaan sekä riippuvista puutarhoistaan.

Babylon perustettiin Eufratin varrelle, noin 94 kilometriä Bagdadista lounaaseen, mahdollisesti 2300-luvulla eaa.
Lue lisää


20.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Ghoul

DnD Ghoul.png
Ghūl (arab. الغول‎, al-ghūl, ransk. goule, engl. ghoul) on arabialaisessa mytologiassa esiintyvä hirviö tai demoni, joka asuu aavikolla, hautausmailla ja muissa autioissa paikoissa. Islamilaisen mytologian ghūlit naamioituvat kauniiksi naisiksi, houkuttelevat luokseen matkalaisia ja syövät heidät.
Lue lisää


17.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Hemimeridae

HemimerusHanseni.jpg
Orvaskesitäit (Hemimeroidea) on pihtihäntäisten lahkoon kuuluva yläheimo, jonka ainoa heimo on Hemimeridae. Se sisältää kaksi sukua ja yksitoista lajia, jotka elävät afrikkalaisten hamsterirottien turkissa. Ne tarvitsevat isännän selvitäkseen, mutta ne eivät vahingoita isäntäänsä eivätkä siten ole loisia. Orvaskesitäit syövät hilsettä ja sientä isäntänsä orvaskedestä ja sen pesän ympäristöstä. Ne ovat sokeita ja lentokyvyttömiä, ja ne synnyttävät eläviä poikasia.
Lue lisää


17.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Suuri harppaus

People's commone canteen3.jpg
Suuri harppaus (kiin. 大跃进, Dàyuèjìn) oli vuosina 1958–1960 Kiinan kansantasavallassa toteutettu taloudellinen ja sosiaalinen suunnitelma, jonka tavoitteena oli käyttää Kiinan suurta väkilukua maan muuttamiseksi pääosin maatalousvaltaisesta, talonpoikien hallitsemasta taloudesta nykyaikaiseksi ja teollistuneeksi kommunistiseksi yhteiskunnaksi. Kiinan johtaja Mao Zedong perusti ohjelmansa tuotantovoimien teoriaan. Suuri harppaus nähdään nykyään sekä Kiinassa että sen ulkopuolella merkittävänä taloudellisena epäonnistumisena ja valtavana inhimillisenä katastrofina, sillä se aiheutti valtavan nälänhädän, jossa kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä. Kyseessä oli mahdollisesti tuhoisin nälänhätä ihmiskunnan historiassa.
Lue lisää


17.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Neville Bowles Chamberlain

Field Marshal Sir Neville Bowles Chamberlain.jpg
Neville Bowles Chamberlain (10. tammikuuta 1820 – 18. helmikuuta 1902) oli brittiläinen Intiassa vaikuttanut upseeri. Hän osallistui vuonna 1837 alkaneella sotilasurallaan useisiin Brittiläisen Intian sotilaallisiin konflikteihin, kuten sepoy-kapinaan ja toiseen afgaanisotaan. Viimeisenä tehtävänään hän toimi Madrasin armeijan komentajana, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1881.
Lue lisää


17.01.2021

Symbol support vote.svg Antiikin Aleksandria

Aleksandreia (yleensä Aleksandria; m.kreik. Ἀλεξάνδρεια, lat. Alexandria (ad Aegyptum), egypt. Rꜥ-qdyt, kopt. Ⲣⲁⲕⲟⲧⲉ, Ⲣⲁⲕⲟϯ) oli antiikin aikainen kaupunki Egyptissä.
Lue lisää


17.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Milgramin tottelevaisuuskoe

Milgramin tottelevaisuuskoe on yhdysvaltalaisen sosiaalipsykologi Stanley Milgramin 1960-luvun alussa suorittama koesarja, jossa mitattiin osallistujien halukkuutta totella auktoriteettiasemassa olevan henkilön antamia käskyjä, vaikka ne olisivat epämoraalisia ja epäinhimillisiä. Koehenkilöitä kehotettiin antamaan vaarallisiksi uskomiaan sähköiskuja toiselle ihmiselle. Suuri osa koehenkilöistä suostuikin tähän, mikä on tulkittu auktoriteetin voiman osoitukseksi.
Lue lisää


16.01.2021

Symbol support vote.svg MDMA

MDMA animation.gif
MDMA (3,4-metyleenidioksimetamfetamiini) eli ekstaasi on ihmisissä ja joissain muissa eläimissä serotoniinia ja norepinefriiniä synapsirakoihin valikoivasti vapauttava keinotekoinen aine, jota käytetään päihteenä sen serotoniinia vapauttavan vaikutuksen takia. Suomessa MDMA on laiton huume. Sitä tutkitaan myös eri maissa traumaperäisen stressihäiriön psykoterapiahoitoon sopivana lääkkeenä. Päihteenä MDMA:ta käytetään useimmin nielemällä sen rasemaatin hydrokloridia kiteinä, tabletteina tai kapseleina.MDMA luokitellaan useimmin empatogeeniksi. Päihdekäytössä tyypillinen nieltynä otettu kerta-annos on 75–125 milligrammaa MDMA-rasemaatin hydrokloridia.
Lue lisää


16.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Kesäolympialaiset 1912

Olympic rings with white rims.svg
V kesäolympialaiset järjestettiin vuonna 1912 Tukholmassa, Ruotsissa. Kisojen viralliset avajaiset olivat 6. heinäkuuta, mutta ensimmäiset kilpailutapahtumat alkoivat jo 5. toukokuuta. Viimeinen kilpailupäivä oli 22.
Lue lisää


15.01.2021

Cscr-featured.svg Regina Linnanheimo

Regina Linnanheimo vuonna 1943.jpg
Axa Regina Elisabeth Linnanheimo (oik. Regina Mörner, o.s. Linnanheimo, vuoteen 1924 saakka Leino; 7. syyskuuta 1915 Helsinki – 24. tammikuuta 1995 Helsinki) oli suomalainen elokuvanäyttelijä ja -käsikirjoittaja.
Lue lisää


15.01.2021

Cscr-featured.svg Golem

Golemmeyrink.jpg

Golem (Der Golem) on Gustav Meyrinkin yliluonnollinen kauhuromaani, joka ilmestyi alkujaan jatkokertomuksena Die Weissen Blätter -lehdessä vuosina 1913–1914. Yhtenäisenä kirjana se julkaistiin vuonna 1915. Tyylillisesti teos sekoittaa naturalismia ja symbolismia, ja tarina yhdistelee rikosromaania, kauhua sekä synkän humoristista satiiria. Keskeisiä teemoja ovat hulluus, okkultismi, kabbala ja antisemitismi.

Golem sijoittuu Prahan gettoon noin vuonna 1890 ja kertoo joukosta kaupungissa eläviä juutalaisia.
Lue lisää


14.01.2021

Symbol support vote.svg Weird Tales

Weird Tales March 1923.jpg

Weird Tales on Yhdysvalloissa ilmestyvä pulp-lehti, joka julkaisee pääasiassa fantasia- ja kauhutarinoita. Alkuperäisen Weird Talesin 279 numeroa ilmestyivät vuosina 1923–1954. Sittemmin lehteä on useampaan otteeseen yritetty herätellä eloon. Nykymuodossaan se on ilmestynyt vuodesta 1988 alkaen, ja numerojen määrä on vuosikymmenien myötä noussut yli 360:een.

Ilmestyessään Weird Tales oli yksi harvoista yliluonnollisiin tarinoihin keskittyvistä julkaisuista, ja lehden vaikutus myöhempään kauhukirjallisuuteen on ollut huomattava.
Lue lisää


14.01.2021

Symbol support vote.svg goottinen kirjallisuus

Frontispiece to Frankenstein 1831.jpg

Goottilainen romaani (engl. Gothic fiction) eli kauhuromantiikka on kauhukirjallisuuden lajityyppi, jonka toistuvia piirteitä ovat väkivalta, salaisuudet, keskiaikaiset rauniot sekä yliluonnolliset elementit. Tyypillinen goottilainen romaani sijoittuu pelottavaan linnaan, jossa rappeutuneen suvun viimeinen vesa joutuu tekemään tiliä esi-isiensä syntien kanssa. Usein menneisyyden taakka konkretisoituu kohtalonomaisena kostona, joka toteutuu kummitusten, demonien ja muiden yliluonnollisten voimien myötävaikutuksella.

Goottilainen romaani kehittyi Englannissa 1700-luvun jälkipuoliskolla ja oli suosituimmillaan 1700–1800-lukujen vaihteen molemmin puolin.
Lue lisää


10.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Yoshinovuori

Cherry blossoms at Yoshinoyama 02.jpg
Yoshinovuori (jap. 吉野山, Yoshinoyama) on kirsikankukistaan tunnettu vuoristoalue Japanin Naran prefektuurissa. Se sijaitsee Yoshinon maaseutukaupungissa Yoshinon seudulla. Yoshinovuori ei ole yksittäinen vuorenhuippu vaan noin kahdeksan kilometriä pitkä harjanne Ōminevuorten pohjoisreunalla.Yoshinovuorella toimii muun muassa šintolaisuutta ja buddhalaisuutta yhdistelevän shugendō-uskonnon päätemppeli Kinpusen-ji. Se on liitetty vuoren muiden historiallisesti arvokkaiden rakennusten kanssa Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2004.
Lue lisää


05.01.2021

Artículo bueno-blue.svg tieteisfantasia

Tieteisfantasia (engl. science fantasy) on spekulatiivisen fiktion lajityyppi, joka sekoittaa fantasiaa ja science fictionia. Tyylilaji kuvaa futuristisia maailmoja, joissa sekä taikuus että kehittynyt tiede ovat läsnä. Joissakin tieteisfantastisissa teoksissa tiede ja taikuus ovat erillisiä mutta yhtä lailla todellisia ilmiöitä. Vaihtoehtoisesti taikuus saatetaan selittää kehittyneeksi tieteeksi, jonka teknologinen luonne on unohtunut.
Lue lisää


04.01.2021

Artículo bueno-blue.svg The Return

The Return...... (koko nimi The Return of the Darkness and Evil) on ruotsalaisen äärimetalliyhtye Bathoryn toinen studioalbumi. Edeltäjänsä tavoin se edustaa black metalin ensimmäistä aaltoa ja on eräs tyylilajin merkkiteoksista Bathoryn muun varhaistuotannon kanssa. Albumi vaikutti myös death metalin kehitykseen. Levy sai yhtyeen fanikunnan sekä metallilehdistöltä myönteisen vastaanoton.
Lue lisää


02.01.2021

Symbol support vote.svg Level Headed

Level Headed on brittiläisen Sweet-yhtyeen tammikuussa 1978 julkaistu kuudes studioalbumi. Se on samalla yhtyeen ensimmäinen albumi, jonka julkaisi Polydor Records sekä viimeinen, jolla on mukana alkuperäissolisti Brian Connolly. Connolly erosi Sweetistä helmikuussa 1979.

Sweet oli esittänyt pitkään hard rockia, mutta siirtyi nyt AOR-tyyliseen rockiin. Level Headed on tyylillisesti hyvin monipuolinen albumi; sillä on vaikutteita AOR:n lisäksi muun muassa funkista ja klassisesta musiikista.
Lue lisää


01.01.2021

Artículo bueno-blue.svg X-COM: Apocalypse

X-COM: Apocalypse on Mythos Gamesin kehittämä ja MicroProsen julkaisema strategiapeli. Peli on julkaistu vuonna 1997 MS-DOS:lle ja Windowsille. Peli on X-COM-pelisarjan kolmas julkaisu ja ensimmäinen, jossa on mahdollista pelata reaaliaikaisessa pelimuodossa vuoropohjaisen sijasta.
Lue lisää


01.01.2021

Artículo bueno-blue.svg Akkadin Sargon

Sargon of Akkad.jpg

Sargon Akkadilainen eli Sargon Suuri (akkadiksi 𒊬𒊒𒄀 Šar-ru-gi) oli kuningas, joka loi Akkadin valtakunnan muinaisessa Mesopotamiassa. Sargon hallitsi lyhyen kronologian mukaan 2334–2279 eaa. Sargon oli ensimmäinen merkittävä akkadin kieltä puhunut hallitsija. Hänen nimensä tarkoittaa ’oikeaa kuningasta’, ja sen väitetään olleen hänen hallitsijanimensä.

Sargon aloitti sotaisat valloitusretkensä kaapattuaan vallan kotikaupungissaan Kišissä.
Lue lisää

Automaattisesti luodun listan loppu.Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita.