Tämä projektisivu on osittain suojattu muutoksilta.

Wikipedia:Selaa luokittain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hakemisto
Lista uusimmista suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi valituista artikkeleista:
09.06.2021

Artículo bueno-blue.svg Badaberin kapina

Badaberin kapina oli neuvostoliittolaisten ja afganistanilaisten sotavankien kapina Badaberissa Pakistanissa 26.–27. huhtikuuta 1985. Sotavankeja oli kuljetettu Pakistanin puolelle Afganistan sodan aikana, ja tapahtuma-aikana Badaberissa linnoituksessa toimineessa vankilassa oli noin 12 neuvostoliittolaista ja 40 afganistanilaista vankia. Vangit kapinoivat ja ryöstivät linnoituksen asevaraston. Alkoi taistelu, johon osallistui afganistanilaisten taistelijoiden lisäksi Pakistanin joukkoja panssarivaunuineen ja helikoptereineen.


09.06.2021

Artículo bueno-blue.svg Operaatio Barras

UNsierraleone.PNG
Operaatio Barras oli Yhdistyneen kuningaskunnan erikoisjoukkojen ja laskuvarjojoukkojen toteuttama panttivankien pelastusoperaatio Sierra Leonessa maan sisällissodan aikana 10. syyskuuta 2000. West Side Boys -niminen asejärjestö oli ottanut vangiksi 11 brittisotilasta ja yhden sierraleonelaisen sotilaan. Sotilaallisesta ratkaisusta päätettiin neuvottelujen osoittauduttua tuloksettomiksi. Lopulta kaikki panttivangit vapautettiin ja operaatiota pidettiin onnistuneena, vaikka yksi brittisotilas kaatuikin taisteluissa.


02.06.2021

Artículo bueno-blue.svg Sadrí Maqsudí

Sadretdin Maksudov.jpeg
Sadri Maksudi Arsal (1880–1957) oli 1900-luvun alun Venäjän tataarien kansallisen heräämisen johtomiehiä. Hän toimi monipuolisesti kirjailijana, lakimiehenä, kansanedustajana sekä Venäjän duumassa että Turkissa, presidenttinä, oikeushistorian professorina, turkkilaisuuden tutkijana ja Kansainliiton valtuutettuna. Hän oli myös läheisessä kosketuksessa Suomen ja suomalaisten kanssa. Arsal oli lyhytaikaisen Idel-Ural valtion presidentti.


31.05.2021

Artículo bueno-blue.svg Ryōan-ji

Ryoan-ji Zen tuin.JPG
Ryōan-ji (jap. 龍安寺, ’rauhallisen lohikäärmeen temppeli’) on buddhalainen temppeli Kioton kaupungissa Japanissa. Se sijaitsee Ukyōn suuralueella Kioton luoteisosassa Kinugasavuoren eteläjuurella. Temppelin virallinen nimi on Daiunzan Ryōan-ji (大雲山 龍安寺). Siitä on käytetty myös puhekielisiä nimiä Ishidera (石寺, ’kivitemppeli’) ja Oshidoridera (鴛鴦寺, ’mandariinisorsatemppeli’).


31.05.2021

Artículo bueno-blue.svg Annie Edson Taylor

Annie Taylor.jpg
Annie Edson Taylor (24. lokakuuta 1838 Auburn, New York, Yhdysvallat – 29. huhtikuuta 1921 Lockport, New York, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen opettaja, joka laski Niagaran tynnyrissä 63-vuotissyntymäpäivänään. Hän oli ensimmäinen ihminen, joka selviytyi hengissä Niagaran putousten laskemisesta. Taylor yritti kerätä tempullaan rahaa, mutta kuuluisuus jäi lyhytaikaiseksi.


20.05.2021

Artículo bueno-blue.svg NFL-kausi 2020

NFL-kausi 2020 oli järjestyksessään 101. National Football Leaguen kausi. Hallitsevana mestarina kauteen lähti Kansas City Chiefs. Kausi oli myös ensimmäinen Raidersin siirryttyä pelaamaan Las Vegasiin. Runkosarja alkoi 10.


20.05.2021

Artículo bueno-blue.svg Morant Bayn kapina

Morant Bayn kapina oli Paul Boglen kannattajineen toteuttama kapina Britannian hallitsemassa Jamaikan siirtomaassa. Se oli suunnattu kuvernööri Edward Eyren johtamaa siirtomaahallintoa vastaan. Kapina puhkesi 11. lokakuuta 1865 Boglen kannattajien ja miliisin yhteenotosta Morant Bayssa. Tämä johti mellakointiin ensin Morant Bayssa ja sittemmin laajemmalla alueella Jamaikan itäosissa.


20.05.2021

Artículo bueno-blue.svg Anton LaVey

Anton Szandor LaVey, oikealta nimeltään Howard Levey (11. huhtikuuta 1930 – 29. lokakuuta 1997) oli yhdysvaltalainen nykyaikaisen satanismin perustaja ja aatteellinen johtaja.

LaVey perusti vuonna 1966 San Franciscossa Saatanan kirkon. Hän myös julkaisi useita tekstejä ja kirjoja, kuten Saatanallisen Raamatun, joissa hän määritteli satanismin periaatteet sekä Saatanan käsitteen merkityksen kirkossaan.


19.05.2021

Artículo bueno-blue.svg Rock ’n’ Roll Bolero

Rock ’n’ Roll Bolero on brittiläisen Slade-yhtyeen 13. lokakuuta 1978 singlenä julkaisema musiikkikappale. Musiikillisesti se on Sladelle epätyypillinen diskovaikutteinen levytys, eikä sitä julkaistu millään yhtyeen studioalbumilla. Single ei saavuttanut menestystä eikä noussut Britannian myyntilistalle.

Kappaleen kirjoittivat Sladen jäsenet Noddy Holder ja Jim Lea.


18.05.2021

Artículo bueno-blue.svg Elina Valtonen

Elina Maria Valtonen (ent. Lepomäki, s. 23. lokakuuta 1981 Helsinki) on suomalainen poliitikko. Hän on ollut kokoomuksen kansanedustaja vuodesta 2014.


16.05.2021

Artículo bueno-blue.svg Novitšok

Novitšok tai novitshok (ven. новичок, tarkoittaa tulokasta) on nimi ryhmälle organofosfaatti-hermomyrkkyjä, jotka Neuvostoliitto kehitti 1970–1990-luvuilla kemiallisiksi aseiksi salaisessa FOLIANT-projektissaan. Vuodesta 2019 alkaen osa novitšokeista on kielletty kemiallisten aseiden kieltosopimuksessa.Novitšokmyrkytyksen voi saada hengittämällä novitšokeja, tai päästämällä niitä iholle tai limakalvoille. Nopeimmillaan myrkytys alkaa oireilla noin 30 sekunnin jälkeen altistuksesta. Novitšokien myrkyllisyys johtuu niiden kyvystä estää asetyylikoliiniesteraasien toimintaa.


15.05.2021

Symbol support vote.svg tulivuorenpurkaus

Stromboli Eruption.jpg

Tulivuorenpurkaus on tapahtuma, jossa tulivuoresta purkautuu magmaa, kiviä, pölymäistä ainetta ja kaasua. Purkautuva magma virtaa laavana ennen jähmettymistään. Purkauksia luokitellaan usein niiden räjähdysvoimakkuuden perusteella rauhallisista Havaiji-tyypin purkauksista voimakkaisiin Plinius-tyypin purkauksiin, jotka voivat repäistä koko tulivuoren huipun auki.

Laava on tulivuorenpurkauksen yleisin purkaustuote. Se on kuumaa, mutta suhteellisen hitaasti liikkuvaa sulaa kiveä, joka jähmettyessään muodostaa joko köysi- tai lohkarelaavaa.


13.05.2021

Symbol support vote.svg Ydinturvallisuus

Ydinturvallisuus tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään estämään ydinonnettomuudet ja, jos estäminen ei onnistu, lieventämään onnettomuuden seurauksia. Ydinenergian käytön yhteydessä syntyy suuria määriä radioaktiivisia aineita, joiden pääsy ympäristöön pitää estää luotettavasti. Jos ydinreaktori vaurioituu niin, että radioaktiivisia aineita pääsee leviämään ympäristöön, niiden lähettämä säteily voi aiheuttaa vahinkoa ihmisille. Ydinenergian käyttöön liittyvää riskiä ei pystytä täysin poistamaan, mutta huolellisella suunnittelulla ja käytöllä riski saadaan hyvin pieneksi.Tämä artikkeli käsittelee ydinturvallisuuden periaatteita. Onnettomuuksien syistä ja seurauksista kerrotaan tarkemmin artikkeleissa Ydinonnettomuus ja Sydämen sulamisonnettomuus.


11.05.2021

Artículo bueno-blue.svg My Oh My (Sladen kappale)

My Oh My on brittiläisen Slade-yhtyeen kappale ja toinen single sen vuonna 1983 ilmestyneeltä albumilta The Amazing Kamikaze Syndrome. Sen kirjoittivat Sladen jäsenet Noddy Holder ja Jim Lea ja tuotti John Punter. ”My Oh My” käsittelee elämän ja ihmisten yhteisöllisyyden merkitystä, ja se syntyi, kun Jim Lea halusi tehdä Rod Stewartin ”Sailing”-kappaleen kaltaisen, toistuvaan melodiankulkuun perustuvan kappaleen.

Kappale sijoittui yhtyeen kotimaassa Britanniassa singlelistan toiseksi ja nosti Sladen pitkästä aikaa listojen kärkisijoille eri puolilla Eurooppaa. Se oli esimerkiksi listaykkönen Norjassa ja Ruotsissa sekä yhtyeen toinen ja viimeinen top 40 -hitti Yhdysvalloissa.


10.05.2021

Symbol support vote.svg Ympärileikkaus

Beschneidung 2.jpg
Ympärileikkaus tarkoittaa koko esinahan tai sen kärkiosan poistamista leikkauksella. Useimmiten kyseessä on uskontoon liittyvä rituaali, mutta ympärileikkaus voidaan suorittaa myös kulttuurisista, lääketieteellisistä tai esteettisistä syistä. Useimmat juutalaiset ja muslimit ympärileikataan, ja käytäntö on yleinen myös Afrikan ja Australian alkuperäisväestöjen parissa. Länsimaissa ympärileikkaus on Yhdysvaltoja lukuunottamatta harvinainen. Maailman miehistä runsas kolmasosa on ympärileikattu, heistä noin puolet uskonnollisista tai kulttuurisista syistä.


10.05.2021

Artículo bueno-blue.svg Kōzan-ji

Kozanji Kyoto Kyoto11s5s4592.jpg
Kōzan-ji tai Kōsan-ji (jap. 高山寺) on buddhalainen luostari Kioton kaupungissa Japanissa. Se sijaitsee Ukyōn suuralueella Kioton kaupunkialueen luoteispuolella Toganoon kaupunginosassa. Kōzan-ji on itsenäinen Shingon-buddhalainen temppeli.Kōzan-jin paikalla lienee sijainnut temppeli jo 700-luvulla, mutta nykyisen luostarin perusti munkki Myōe vuonna 1206. Sen vanhin säilynyt rakennus on 1200-luvulta peräisin oleva Sekisui-in, joka on valittu Japanin kansallisaarteeksi.


05.05.2021

Artículo bueno-blue.svg Give Us a Goal

Give Us a Goal on brittiläisen Slade-yhtyeen 24. helmikuuta 1978 singlenä julkaisema jalkapalloaiheinen kappale, joka ei ole mukana millään yhtyeen studioalbumilla. Sen kirjoittivat yhtyeen jäsenet Noddy Holder ja Jim Lea ja tuotti Chas Chandler. ”Give Us a Goalin” ilmestymisen aikoihin Sladen suosio oli alamaissa, eikä single noussut Britannian singlelistalle.

”Give Us a Goalista” julkaistiin tavanomaisen seitsemäntuumaisen singlen lisäksi Italiassa 12-tuumainen versio, joka oli yhtyeen ensimmäinen 12" single.


27.04.2021

Symbol support vote.svg Mascate Match

Mascate Match - Pekka Korpi.jpg

Mascate Match (s. 3. kesäkuuta 2016) on suomalainen lämminverinen ravihevonen, joka voitti urallaan yli 700 000 euroa ja useita suurkilpailulähtöjä niin Suomessa kuin Ruotsissa. Pekka Korven valmentaman Mascate Matchin voittoihin lukeutuvat Suuri Suomalainen Derby sekä tammojen E3-kilpailun lyhyt ja täysi matka Ruotsissa.

Mascate Match valittiin yleisöäänestyksellä Vuoden hevoseksi vuonna 2020.


27.04.2021

Artículo bueno-blue.svg Siloan piirtokirjoitus

Hashiloach.jpg
Siloan piirtokirjoitus on 700-luvun lopulta ennen ajanalaskun alkua peräisin oleva piirtokirjoitus, joka löydettiin Siloan tunnelista Jerusalemista. Tunnelin kaivatutti eteläisen Israelin kuningas Hiskia, johon myös piirtokirjoitus on perinteisesti yhdistetty. Teksti on tehty hepreaksi vesitunnelin kalkkiseinään, ja se on ilmeisesti säilynyt lähes kokonaan. Alkuperäistä säilytetään Istanbulin arkeologisessa museossa.


27.04.2021

Artículo bueno-blue.svg Vietnam Airlinesin lento 815

Vietnam Airlinesin lento 815 oli Vietnam Airlinesin reittilento Hồ Chí Minhin kaupungista Phnom Penhiin. Lennolla 3. syyskuuta 1997 käytetty Tupolev Tu-134B-3 syöksyi pellolle lähellä Phnom Penhin Pochentongin kansainvälistä lentoasemaa. Lennolla oli 60 matkustajaa ja kuusi miehistön jäsentä eli yhteensä 66 ihmistä, joista 65 kuoli maahansyöksyssä.Kone lähestyi kapteenin ohjaamana väärää kiitotietä rankassa sateessa ja näkyvyyden ollessa huono. Kapteeni ei kuunnellut lennonjohdon käskyä vaihtaa kiitotietä eikä perämiehensä neuvoja lähestymisen keskeyttämisestä.


27.04.2021

Artículo bueno-blue.svg Kinkaku-ji

Golden pavilion, Kinkakuji.jpg
Kinkaku-ji (jap. 金閣寺, ’kultaisen paviljongin temppeli’) on buddhalainen temppeli Kioton kaupungissa Japanissa. Sen virallinen nimi on Rokuon-ji (jap. 鹿苑寺). Se sijaitsee Kitan suuralueella Kioton keskustan luoteispuolella.


22.04.2021

Artículo bueno-blue.svg Tenskwatawa

Shawnee Prophet, Tenskwatawa.jpg
Tenskwatawa (alkuperäiseltä nimeltään Lalawethika, 1775–1836) oli shawnee-profeetta, joka saatuaan näkyjä vuonna 1805 alkoi saarnata Yhdysvaltojen valkoisia siirtolaisia, kristinuskoa ja alkoholia vastaan. Hänen opetuksensa auttoivat merkittävästi hänen sotapäällikkönä tunnetuksi tullutta veljeänsä Tecumsehia keräämään kannattajia suurelle intiaaniliitolle. Profeetankaupunki Indianassa oli tärkeä Tenskwatawan seuraajien keskus. Tecumsehin johtamat intiaanit sotivat brittien puolella Yhdysvaltoja vastaan vuoden 1812 sodan aikana. Tecumseh sai surmansa, ja Tenskwatawa pakeni Kanadaan.


22.04.2021

Artículo bueno-blue.svg Azara-hermi

AlexandreTheGreat Louvre.jpg

Azara-hermi on roomalainen marmorista tehty Aleksanteri Suurta esittävä veistos ensimmäiseltä tai toiselta vuosisadalta jaa. Se löydettiin vuonna 1779 Tivolin kaupungista ja sai nimensä löytäjänsä José Nicolás de Azaran mukaan. Nykyisin teosta säilytetään Louvressa Ranskassa.

Azara-hermi oli pitkään ainut tunnettu varmuudella Aleksanteria esittävä antiikin veistos. Sen perusteella on sittemmin tunnistettu myös muita veistoksia.


16.04.2021

Cscr-featured.svg Lapuan liike

Lapuanliike tai Lapuan liike oli Suomessa vuosina 1929–1932 toiminut vaikutusvaltainen antikommunistinen ja oikeistoradikaali kansanliike. Sen tavoitteena oli kitkeä kommunismi Suomesta, mutta taustalla oli myös pidemmälle vietyjä tavoitteita. Lapuanliikkeen kannatusalueen ydin oli Pohjanmaa, ja sen johtaja oli maanviljelijä ja aktivisti Vihtori Kosola.Lapuanliike sai alkunsa Lapualta, jossa Kosola asui, ja sen taustalla olivat vuoden 1918 sisällissodan arvet ja suojeluskuntataustaisten voittajien pettymys. Oikeisto oli pettynyt maltilliseen parlamentaariseen demokratiaan, ja samaan aikaan vasemmisto ja kommunistit olivat aktivoituneet politiikassa. Punaista uhkaa todellisena pitänyt oikeisto järjestäytyi antikommunismin ympärille.


14.04.2021

Artículo bueno-blue.svg Sapfo

Bust Sappho Musei Capitolini MC1164.jpg
Sapfo (m.kreik. Σαπφώ, Sapfō, aiol.kreik. Ψαπφώ, Psapfō tai Ψάπφα, Psapfa, lat. Sappho; n. 630/612–570 eaa.) oli antiikin kreikkalainen lyyrinen runoilija, joka oli kotoisin Lesboksen saarelta.


04.04.2021

Cscr-featured.svg Thief: The Dark Project

Thief: The Dark Project on Looking Glass Studiosin kehittämä ja Eidos Interactiven vuonna 1998 julkaisema ensimmäisen persoonan hiiviskelypeli. Pelin pääpiste on varjoissa piileskelemisessä ja taisteluiden välttämisessä sekä erilaisten arvoesineiden varastamisessa. Hiiviskelyn ohella pelissä on myös vaikutteita kauhupeleistä hylättyjen, kummittelevien katedraalien sekä synkkien, hirviöiden asuttamien luolastojen myötä.

Thief sijoittuu synkkään keskiaikaa mukailevaan Kaupunkiin, jossa yhdistyvät steampunk-henkinen höyryteknologia sekä fantasiasta ammentava taikuus. Päähenkilö on mystisen salaseuran kouluttama mestarivaras Garrett, joka elättää itsensä Kaupungin varakkaita asukkaita ryöstellen.


02.04.2021

Artículo bueno-blue.svg Opole

Opole 0001.7 - widok na Stare Miasto.jpg
Opole (saks. Oppeln) on kaupunki Puolassa. Se sijaitsee maan eteläosassa Opolen voivodikunnassa Oderjoen varrella. Opole on piirikuntatason kaupunki ja voivodikuntansa hallinnollinen keskus. Opole sijaitsee Sleesian alangolla.


02.04.2021

Artículo bueno-blue.svg MicroVox

Microvox oli vuosina 1968–1982 toiminut Pekka Nurmikallion johtama musiikkistudio, joka sijaitsi Lahdessa osoitteessa Vesijärvenkatu 36 A. Microvox oli ensimmäinen ja pitkään ainoa Helsingin ulkopuolella sijainnut studio, jossa tehtiin julkaistuja äänitteitä.

Studio oli rakennettu kerrostalon kellaritiloihin, ja sen vanhanaikainen äänitystekniikka koostui kahdesta Revox-kaksiraitanauhurista. Studion suosio perustui sen edullisuuteen. Microvoxin asiakkuudet vähenivät 1970- ja 80-lukujen vaihteessa, jolloin saataville alkoi tulla ammattilaiskalustoa edullisempia äänityslaitteita. Lopulta Microvox lopetti toimintansa vuonna 1982, ja Pekka Nurmikallio siirtyi työskentelemään video- ja mainoskuvaajaksi.


23.03.2021

Artículo bueno-blue.svg Rockall

Rockall - geograph.org.uk - 1048818.jpg

Rockall on pieni graniittiluoto Atlantin valtameressä noin 300 kilometriä St. Kildan saarista länteen. Yhdistynyt kuningaskunta ilmoitti syyskuussa 1955 liittäneensä Rockallin saaren alueisiinsa estääkseen muita maita käyttämästä sitä maan ohjuskokeiden seuraamisen tukikohtana. Sen omistajuudesta ja sitä kautta syntyvistä oikeuksista ympäröivään merialueeseen on kuitenkin kiistelty, ja esimerkiksi Irlanti ei ole tunnustanut sitä osaksi Britanniaa.

Rockallilla ei ole asutusta.


16.03.2021

Artículo bueno-blue.svg Ranskan Ylä-Volta

Ylä-Volta (ransk. Haute-Volta) oli Ranskan Länsi-Afrikkaan kuulunut Ranskan siirtomaa vuosina 1919–1932 ja 1947–1958. Vuonna 1958 perustettiin autonominen Ylä-Voltan tasavalta, joka itsenäistyi vuonna 1960. Nykyään maa tunnetaan nimellä Burkina Faso.


15.03.2021

Artículo bueno-blue.svg Super Bowl LV

Super Bowl LV oli järjestyksessään 55. Super Bowl ja NFL-kauden 2020 päätösottelu. Ottelu pelattiin Raymond James Stadiumilla, Tampassa. Ottelussa kohtasivat NFC:n voittaja Tampa Bay Buccaneers ja AFC:n voittaja Kansas City Chiefs. Buccaneers voitti ottelun 31–9.

Automaattisesti luodun listan loppu.Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita.