Wikipedia:Minitynkä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Huom! Minityngät ja artikkelien luokitus minityngiksi on poistettu käytöstä vuonna 2013. Minityngän sijasta voi käyttää tavallista Tynkä-mallinetta.


Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Minitynkä on artikkeli, joka vain määrittelee aiheen tai esittelee sen hyvin lyhyesti parilla virkkeellä. Vanhoissa painetuissa tietosanakirjoissa on tilanpuutteen vuoksi tämänkaltaisia artikkeleita, mutta Wikipediassa niitä pitäisi laajentaa.

Minitynkä ei ole sivu, joka pitäisi poistaa välittömästi, vaikkakin huonojen minitynkien erottelu heti poistettavista sivuista on monesti vaikeaa. Monessa tapauksessa muutoin välittömästi poistettavaksi merkitty sivu, jos se on pelkkä itsestäänselvyys muutoin järkevästä aiheesta ("leipä on ruokaa"), voidaan muutamalla lisätiedolla laajentaa minityngäksi. Joidenkin mielestä on silti vaikeampaa lähteä kirjoittamaan täyttä artikkelia minityngästä kuin tyngästä tai tyhjästä.

Kun lisäät aiheen, pyri kirjoittamaan siitä vähintään tynkä. Tämä ei monesti ole suuren vaivannäön takana – voit käyttää apunasi vaikkapa internetiä tai tietokirjoja. Jos et löydä tarpeeksi tietoa tynkää varten, kirjoita minitynkään edes kunnon määritelmä sujuvalla suomen kielellä, lisää sopivat luokat ja kielilinkit.

Minityngän korjaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Minitynkäprojekti pyrkii merkitsemään ja laajentamaan minitynkiä. Jos törmäät minitynkään, voit toimia kahdella tavalla:

  1. Laajenna minitynkä joko oikeaksi tyngäksi tai kokonaiseksi artikkeliksi ja vaikka et laajentaisikaan, kannattaa ainakin lisätä artikkeliin kielilinkit muihin Wikipedioihin.
  2. Jos et halua itse muokata artikkelia, lisää sivulle muille tiedoksi merkintä {{Minitynkä}}.

Ero tynkään[muokkaa wikitekstiä]

Minitynkä ei ole lyhyt tynkä, vaan pelkkää sirpaletietoa. Minityngän erottaa tyngästä seuraavasti (esimerkit on otettu oikeista artikkeleista):

  • Artikkeli on hyvin lyhyt, yleensä yksi tai kaksi lausetta, pelkkä määritelmä
Lech [leh] on Tonavan sivujoki, joka alkaa Itävallan Alpeilta Vorarlbergistä. (Pelkkä ”Lech on sivujoki.” merkittäisiin Hauki on kalaksi)
Epätyhjyysongelmalla tarkoitetaan kysymystä siitä, hyväksyykö jokin mielivaltainen Turingin kone yhtään syötemerkkijonoa. Kyseessä on pysähtymisongelman tavoin ratkeamaton ongelma.
Margariinia valmistetaan kasvirasvoista ja eläinrasvoista. Se on alun perin kehitetty voin korvikkeeksi.
  • Artikkeli voi olla huonosti muotoiltu ja lauseet saattavat ovat rikkonaisia tai pelkin ranskalaisin viivoin (helpohkosti korjattavissa)
Saksan liitto, konfederaatio, 1815–66. (Välittömästi poistettaisiin pelkkä ”Saksan liitto eli konfederaatio.”)
Artikkelin Kaarina Dromberg ensimmäinen versio:
  • Kokoomuksen kansanedustaja 1983–
  • Kulttuuriministeri 5.6.2002 – 17.4.2003 Lipposen II hallitus

Tiivistettynä:

  • Minitynkä on hyvin lyhyt sirpaletieto, joka parhaimmillaan kertoo aiheesta keskeisimmän tiedon.
  • Tynkä taas on lyhyt artikkeli, joka kertoo aiheesta keskeisimmät tiedot.

Esimerkkejä[muokkaa wikitekstiä]

Tynkä Minitynkä
Pyörä on yksinkertainen mekaaninen laite, joka helpottaa tavaroiden kuljettamista muuttamalla liikekitkan pyörimisvastukseksi. Tämä mahdollistaa paljon suuremmat kuormat kuin kantaminen. Pyörä kytketään yleensä akseliin, jolloin voidaan rakentaa erilaisia kärryjä ja vaunuja. Näiden avulla voidaan kuljettaa suuria määriä tavaraa joko ihmisten tai eläinten vetämänä tai jonkinlaisen moottorin avulla. Pyörä on yksinkertainen mekaaninen laite. Se on oletettavasti keksitty 3200-3500 eaa.
Jalkapallo (käytetään joskus myös nimeä eurooppalainen jalkapallo erotukseksi amerikkalaisesta jalkapallosta) on maailman suosituin urheilulaji, jossa kaksi 11-henkistä joukkuetta pyrkivät tekemään enemmän maaleja kuin vastustaja. Pääasiassa jalkapalloa pelataan jaloilla ja muilla kehon osilla lukuun ottamatta käsiä. Ainoastaan maalivahdilla on oikeus pelata palloa käsillään pelin ollessa käynnissä

Jalkapalloa pelataan ammattimaisesti jokaisella mantereella, ja harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta se on ykköslaji kaikissa Euroopan, latinalaisen Amerikan, Afrikan ja Aasian maissa. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa seuraavat jalkapalloa paikan päällä erityisellä jalkapallostadionilla, ja vielä suurempi ihmismäärä seuraa otteluita television välityksellä. Jalkapallon ylivertaisen aseman johdosta sitä usein nimitetäänkin "kuningaslajiksi".

Jalkapallo on urheilulaji, jossa joukkueet yrittävät kuljettaa pallon maaliin. Useimmat nykyaikaiset jalkapallolajit ovat peräisin Englannista.