Wikipedia:Etusivu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tervetuloa Wikipediaan, vapaaseen tietosanakirjaan.

Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 376 626 artikkelia.

Haku Wikipediasta HakuAjankohtaistaSelaa luokittainLuo artikkeli

SuositellutHyvätLupaavat artikkelitUudet sivut

 
Tervetuloa Wikipediaan Tervetuloa Wikipediaan ja tietoja Wikipediasta

UKKArtikkelin luominenKeskusteluNeuvonta

 

Suositeltu artikkeli

The phalanx attacking the centre in the battle of the Hydaspes by Andre Castaigne (1898-1899).jpg

Hydaspesjoen taistelussa vuonna 326 eaa. Aleksanteri Suuri kukisti intialaisen kuninkaan Poroksen. Aleksanteri saapui Taksilaan vuoden 326 eaa. keväällä. Muut alueen hallitsijat alistuivat Aleksanterin valtaan, mutta Poros, joka hallitsi Hydaspeen ja Akesineen välistä aluetta, ei suostunut antautumaan. Aleksanteri lähti armeijansa kanssa häntä vastaan. Poros odotti armeijansa kanssa Hydaspeen vastarannalla, joten Aleksanterin suurin ongelma oli joen ylittäminen. Poroksella oli nimittäin paljon sotanorsuja, joita hevoset pelkäsivät. Lisäksi Hydaspes tulvi niin, että sen ylittäminen oli vaikeaa. Aleksanteri päätti käyttää sotajuonta ja sai Poroksen uskomaan, että hän aikoi odottaa syyskuuhun, jolloin joen ylittäminen olisi helpompaa. Ukkosmyrskyn suojassa Aleksanteri ylitti joen pienen valiojoukon kanssa kaukana leiristään, samalla kun osa joukoista hämäsi vihollista. Aamunkoitossa armeijat kohtasivat.

Poros oli ryhmittänyt sotanorsunsa eteen, koska hän tiesi, että hevoset pelkäsivät norsuja, ellei niitä ollut koulutettu. Kummallakin siivellä Poroksella oli sotavaunuja ja ratsuväkeä. Hän huomasi pian, että hänen vasen siipensä oli heikompi kuin sitä vastassa oleva voimakas makedonialainen ratsuväki. Heti kun Poros alkoi siirtää joukkojaan oikealta siiveltä vasemmalle, Koinoksen johtama ratsuväki hyökkäsi intialaisten oikeaa siipeä vastaan ja kiersi sen ympäri. Samalla Aleksanterin johtama ratsuväki löi vastassa olleet joukot Poroksen vasemmalla siivellä. Tämän jälkeen makedonialainen falangi eteni sotanorsuja kohti ja alkoi tappaa niiden ratsastajia. Pillastuneet norsut pakenivat ja juoksivat takana olevan jalkaväen läpi. Makedonialaiset voittivat taistelun, ja haavoittunut Poros antautui.

Miten voit auttaa

Wikipedia tarvitsee apuasi! Punainen linkki tarkoittaa, että aiheesta ei vielä ole artikkelia. Voit auttaa kirjoittamalla puuttuvista aiheista.

Vilhelm Hollantilainen(?) · Milvinae(?) · karakarat · Michel Vaillant(?) · Bedfordin jaarli · kunnioitus · kanadanranska(?) · Andre Lacroix(?) · kattohuoneisto · kärkimuoto · Turánin lause · virtsakoe · Pohjois-Kiinan tasanko · liikenteen ammattipätevyys · Pontchartrainjärven pengertie

Elokuun kuvitustalkoot ovat käynnissä.
Lisää artikkelitoiveita · Osallistu Wikiprojekteihin · Paranna sivuja
Osallistu artikkeleiden vertaisarviointiin · Laajenna tynkiä

Äskettäin kuolleita

Robert Conquest (cropped).jpg

Robert Conquest (19172015) oli brittiläinen historiantutkija. Hän tuli kansainvälisesti tunnetuksi tietoteoksellaan The Great Terror: Stalin’s Purge of the Thirties (1968), joka kuvaa Stalinin vainoja 1930-luvulla.

Katso myös: Salvatore Cassisa · Margot Loyola · Cilla Black · Billy Pierce · Lynn Anderson · Roddy Piper · Alena Vrzáňová

 

Uutisissa

5. elokuuta


Tiesitkö, että...

Full Moon Luc Viatour.jpg Kuu maasta katsottuna.

Wikipedian sisarhankkeet

Wikipediaa ylläpitää voittoa tavoittelematon Wikimedia Foundation, joka ylläpitää muitakin monikielisiä vapaan sisällön hankkeita:

Commons-logo.svg Commons
Yhteisiä mediatiedostoja
Wikinews-logo.svg Wikiuutiset
Uutispalvelu
Wiktionary-logo.svg Wikisanakirja
Sanakirjoja
Wikiquote-logo.svg Wikisitaatit
Sitaattikokoelmia
Wikibooks-logo.svg Wikikirjasto
Vapaita oppikirjoja ja oppaita
Wikisource-logo.svg Wikiaineisto
Vapaiden tekstien arkisto
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Lajien luettelo
Wikiversity-logo.svg Wikiopisto
Vapaa oppimisen verkkoyhteisö
Wikidata-logo.svg Wikidata
Vapaa tietopankki
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Wikimedian hankkeiden koordinaatio

Wikipedia muilla kielillä

Kymmenen suurinta Wikipediaa artikkeleiden määrällä mitaten:

English (englanti) · Svenska (ruotsi) · Nederlands (hollanti) · Deutsch (saksa) · Français (ranska) · Winaray (Waray-waray) · Русский (venäjä) · cebuano (cebuano) . Italiano (italia) · Español (espanja)

Täydellinen luettelo · Viikon yhteistyökäännösartikkeli