Wikipedia:Etusivu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tervetuloa Wikipediaan, vapaaseen tietosanakirjaan.

Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 413 042 artikkelia.

Haku Wikipediasta HakuAjankohtaistaSelaa luokittainLuo artikkeli

SuositellutHyvätLupaavat artikkelitUudet sivut

 
Tervetuloa Wikipediaan Tervetuloa Wikipediaan ja tietoja Wikipediasta

UKKArtikkelin luominenKeskusteluNeuvonta

 

Suomi 100 vuotta

Akseli Gallen-Kallela.jpg Gallen-Kallela Konginkankaalla.

Akseli Gallen-Kallela (noin vuoteen 1907 Axel Waldemar Gallén, 26. huhtikuuta 1865 Pori7. maaliskuuta 1931 Tukholma) oli Suomen merkittävimpiä taidemaalareita. Hän aloitti uransa realistisilla kansankuvauksilla, ja siirtyi romanttisiin Kalevala- ja Karjala-aiheisiin. 1890-luvulla hän loi merkittäviä teoksia sekä symbolismin että realismin tyyliin. 1900-luvun puolella, etenkin Afrikan-matkan yhteydessä, Gallen-Kallelan teokset alkoivat ilmentää ekspressionismia.

Gallen-Kallelan tunnettuja maalauksia ovat muun muassa Sammon taonta, Ad Astra, Sammon puolustus, Kullervon kirous, Symposion ja Lemminkäisen äiti. Hän loi taulujen lisäksi freskoja, grafiikkaa ja suunnitelmia tekstiileiksi ja huonekaluiksi. Suomen sisällissodan jälkeen Gallen-Kallela toimi Mannerheimin adjutanttina ja suunnitteli itsenäisen Suomen armeijan univormuja ja kunniamerkkejä. Gallen-Kallelan kansainvälisen uran huippukohtia olivat näkyvä rooli Suomen paviljongissa Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 sekä oma osasto Venetsian biennaalissa 1914.

Tällä paikalla esitetään vuoden aikana 100 Suomeen liittyvää artikkelia. Katso projektisivu.

Suositeltu artikkeli

Flag of Livonia.svg

Liiviläiset (liiviksi līvlizt) ovat nykyisen Latvian alueella historiallisesti asunut itämerensuomalainen kansa. Liiviläiset muodostivat aikoinaan merkittävän osan Baltian väestöstä, mutta nykyisin he ovat enää pieni kansansirpale. Liiviläisten määrän hupenemiseen vaikuttivat muun muassa latvialaistuminen, Baltiassa riehuneet taudit ja alueella käydyt sodat. 1900-luvulle tultaessa liiviläisiä oli enää eristäytyneellä Kuurinmaan pohjoisrannikolla, jota kutsuttiin myös nimellä Liivinranta. Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan Latviassa asui yhteensä 250 liiviläistä. Liiviläisten oma kieli on latvian kielen syrjäyttämä ja äärimmäisen uhanalainen: viimeinen liiviä äidinkielenään puhunut henkilö, Grizelda Kristiņa, kuoli vuonna 2013, mutta kielen myöhemmin opetelleita on jonkin verran. Liiviläinen kulttuuri ja kieli ovat latvialaisten niitä kohtaan kokeman mielenkiinnon takia hiljattain kokeneet uuden nousukauden.

Liiviläisiä tai heidän jälkeläisiään asuu myös Latvian ulkopuolella. Joidenkin lähteiden mukaan liiviläisten perinteiset asuinalueet olisivat ulottuneet Etelä-Viroon saakka. Maailmansotien aikana monet liiviläiset muuttivat pakolaisiksi Ruotsiin, josta osa jatkoi etenkin Kanadaan ja Yhdysvaltoihin.

Miten voit auttaa

Wikipedia tarvitsee apuasi! Punainen linkki tarkoittaa, että aiheesta ei vielä ole artikkelia. Voit auttaa kirjoittamalla puuttuvista aiheista.

Johan Winter(?) · Alexander Thesleff(?) · Juhani Komulainen(?) · Aktiengesellschaft · Viktor Tšanov(?) · Haplorrhini(?) · Oldenburgin suurherttuakunta · Geologinen muodostuma(?) · Okakalat(?) · Nokia Lumia 550‏‎(?) · Yhdistynyt joukkue olympialaisissa‏‎ · Sairaalamuseo · Kreikan–Turkin sota (1919–1922)‏‎ · Qajar(?) · Gerard Kuiper (tähtitieteilijä) · Pietarhovin palatsi

Viikon kilpailun aiheena on tällä viikolla 1700-luku.
Lisää artikkelitoiveita · Osallistu Wikiprojekteihin · Paranna sivuja
Osallistu artikkeleiden vertaisarviointiin · Laajenna tynkiä
 

Uutisissa

Aalto-2 Flight model.jpg Aalto-2-satelliitti
Wikiuutiset – Lisää uutisia

25. huhtikuuta

Äskettäin kuolleita

Pirsig2005.jpg

Robert M. Pirsig (19282017) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Pirsigin tunnetuin teos on Zen ja moottoripyörän kunnossapito (1974), jossa hän tarkasteli laadun metafysiikkaa matkakertomuksen muodossa.

Katso myös:

Tiesitkö, että...


Wikipedian sisarhankkeet

Wikipediaa ylläpitää voittoa tavoittelematon Wikimedia Foundation, joka ylläpitää muitakin monikielisiä vapaan sisällön hankkeita:

Commons-logo.svg Commons
Yhteisiä mediatiedostoja
MediaWiki MediaWiki
Wiki-ohjelmiston kehitys
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Wikimedian hankkeiden koordinaatio
Wikisource-logo.svg Wikiaineisto
Vapaiden tekstien arkisto
Wikidata-logo.svg Wikidata
Vapaa tietopankki
Wikibooks-logo.svg Wikikirjasto
Vapaita oppikirjoja ja oppaita
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikimatkat
Matkaopas
Wikiversity-logo.svg Wikiopisto
Vapaa oppimisen verkkoyhteisö
Wiktionary-logo.svg Wikisanakirja
Sanakirjoja
Wikiquote-logo.svg Wikisitaatit
Sitaattikokoelmia
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Lajien luettelo
Wikinews-logo.svg Wikiuutiset
Uutispalvelu

Wikipedia muilla kielillä

Kymmenen suurinta Wikipediaa artikkeleiden määrällä mitaten:

English (englanti) · Cebuano (cebuano) · Svenska (ruotsi) · Deutsch (saksa) · Nederlands (hollanti) · Français (ranska) · Русский (venäjä) · Italiano (italia) · Español (espanja) · Winaray (Waray-waray)

Täydellinen luettelo